Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wymiana poduszek silnika i skrzyni

Noroko
16-02-2019, 15:08
Witam, przymierzam sie do wymiany wszystkich 3 poduszek i pytanie moje takie czy ktoś z was kupił i wymienił poduszki firmy febi nie ukrywam ze cena jest koło 3-4x mniejsza od orginału. Niestety nie moge nigdzie znaleść opini na ich temat. Z góry dzieki za waszą opinie.

radkor
16-02-2019, 15:16
Nie wiem dokładnie jak w przypadku Mk4 ale w Mk3 większość narzekała na Febi i ogólnie na zamienniki. Radę dawały tylko drogie oryginały. :/

Noroko
16-02-2019, 15:22
Moze dlatego tez nikt nie ryzykuje w mk4. No nic poczekam jeszcze z pare dni moze ktos ma z nimi doswiadczenie jak nie to trudno wyciągamy zaskórniaki :lol:

Robert 68
16-02-2019, 17:03
Radę dawały tylko drogie oryginały.

Droga tak naprawdę to jest oryginalna poduszka silnika (około 800 zł.), poduszki skrzyni można kupić już za niecałe 200 zł za sztukę (oryginały)

Dolna http://www.fordsklep.eu/poduszka-skrzyni-biegow-ford-1434853-p-822.html
Górna http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Poduszka-skrzyni-biegow-gorna-Mondeo-Mk4-Mk5-S-max-Mk1-Mk2-Galaxy-Mk3-Mk4-Edge-FORD/5324

Noroko
16-02-2019, 17:19
No tak, ale niestety nie mieszkam w pl i nie dam rady załatwic tego pozatym nie wiem czy europejskie poduszki pasuja do anglika. A tutaj poduszka silnika to koszt tak samo okolo 800zl w przeliczeniu natomiast skrzyni to kosz np dolna 250+ zl a poduszka pod aku to okolo 450+zl a febi moge miec komplet za około 500zl. Jestem zwolennikiem kupowania orginałów, ale niektore zamienniki potrafią byc porownywalne lub nawet lepsze. Niestety jestem przed kupnem domu i teraz kazdy grosz się liczy
Dzieki wielkie za pomoc tak czy inaczej :)

koszka
16-02-2019, 18:28
Pasuja od anglika

Noroko
16-02-2019, 18:30
Dzieki, za info :)

RyszardaTrzeciaWaza
16-02-2019, 19:07
Napiszę Tobie to co wypracowałem przez kilka lat naprawiania strucli. Nie jest to moje główne źródło dochodów, ale pasja życiowa, po prostu uwielbiam się babrac przy autach.

Wkładałem różne poduszki, firmy zarówno te z tyłka, jak i bardzo dobre np corteco. Nauczyłem się, że zawsze poduszka od strony rozrządu, czyli ta tzw zwykle największa, najważniejsza, olejowa czy tam olejowo/gumowa, różnie to bywa, powinna być albo oryginalna albo bardzo dobrym zamiennikiem. Pozostałe, mogą być troszkę słabsze/tańsze.

Nigdy mnie to nie zgubiło, więc polecam tą zasadę, ale nikomu nic nie wmawiam, każdy ma swoje zdanie i doświadczenia.
Febi, dawałem najczęściej na belkę pod silnik, lub nad skrzynię i było ok.

Najgorsze były wyroby z azji, twarde jak diabli, po wymianie telepało całą budą. Polski tedgum, nie wiem czy jeszcze produkują, też był zły.

Podsumowując, febi ok, ale nie przy rozrządzie. Zaznaczam, to moje osobiste zdanie, nie każdy może się z tym zgadzać.

koszka
16-02-2019, 19:34
A ja tam wlozylem przy rozrządzie używkę i też działa. Nie dalbym 800 zl za nowy oryginał. Bez przesady.

Noroko
16-02-2019, 22:53
Dzięki za rady :) też uwielbiam babrać przy autach, każdą wolną chwilę staram się poświęcać temu. Ale niestety z poduszkami mialem bardzo malo doczynienia, dlatego postanowiłem zamieścić post. Pomyslałem ze spróbuje zamowic w jakims sklepie orginalną i febi by porownac jakość wzrokowo i powiedzmy dotykowo z febi nie bedzie problemu mam nadzieje ze znajde gdzies orginał

sobiech211
18-04-2021, 18:27
Troszkę czasu upłynęło i chciałbym się dowiedzieć czy już ktoś wymieniał ta poduszkę olejowa przy rozrządzie na zamiennik czy wszyscy kupują oryginał nowy lub używany
Corteco febi SWAG sasic
Chyba jakaś firma produkuje dla forda poduchy bo oryginał ponad 800zł ...

slawek-kali
18-04-2021, 18:43
SWAG lub SASIC... febi nie.. corteco nie wiem czemu ale widze najtansza w sklepie..

Noroko
18-04-2021, 18:44
Zdecydowałem się na nowe corteco główna obok rozrządu, a reszta lemforder, I wszystko chula jak powinno i wkoncu cisza, przejechane już około 50tys km I żadnych objawów zużycia

sobiech211
22-04-2021, 14:24
Tak zrobiłem koło rozrządu corteco jest zdecydowana poprawa choćby w gaszeniu jak i odpalaniu auta silnikiem już nie buja, co do wibracji są mniejsze aczkolwiek w zeszłym roku miałem poduszke nad skrzynia wymienianą na FEBI :( i obstawiam że ona jest zbyt sztywna i nie tlumi wszystkich wibracji...
Moje pytanko drodzy forumowicze jak to jest że ta poduszka nad skrzynia oryg. forda jest tańsza jak lemfordera czyżby lemforder był lepszej jakości?

ziutekkk
05-07-2022, 19:04
Cześć, odświeżę bo nie znalazłem odpowiedzi. Mondeo mk4 2.0 duratec

Korzystał ktoś z metody odratowania poduszki silnika, tej przy rozrządzie, poprzez zebranie trochę metalu przy gumie aby miała więcej luzu ? W sieci kilka razy widziałem że ktoś to zastosował ale nikt nie wypowiedział się po czasie, a zastanawia mnie fakt jak to się ma do ułożenia silnika i szkodliwości dla niego. Na logikę przez takie ścięcie silnik trochę opadnie, nie szkodzi mu to ?

Poducha padła(guma opadła na tyle, że góra z dołem się stukają) a chciałem przedłużyć jej żywot o jeden sezon.

Antej
05-07-2022, 19:08
Podgłośnij radio, efekt będzie ten sam.
Jak stuka to zerwana i do wymiany.

ziutekkk
05-07-2022, 19:11
Z tym stukaniem to chodziło bardziej o zwizualizowanie o co chodzi dokładnie. Stukania nie słychać, a jedynie wibracje przenosi na karoserię. Jakbym zamierzał wymienić tu i teraz to bym nie pytał czy ktoś to zastosował. Ciekawi mnie bardziej kwestia techniczna tego rozwiązania.

atari
05-07-2022, 21:41
jesli chodzi o ta olejowa to kupuj corteco, to org ze zeszlifowanym logo FoMoCo, resze wzialem lemfordera

Parch
06-07-2022, 07:35
zebranie trochę metalu przy gumie aby miała więcej luzu ? W sieci kilka razy widziałem że ktoś to zastosował ale nikt nie wypowiedział się po czasieMoże dlatego się nikt nie wypowiada po czasie, bo oprócz kowali, którzy stosują takie metody nikt rozsądny tego nie robi?Stukania nie słychać, a jedynie wibracje przenosi na karoserięJeśli wibracje przenoszone na karoserię są spowodowane (a mogą być) przez "zmęczoną życiem" poduszkę silnika (olejową), to ją wymień. To jedyna słuszna droga rozwiązania problemu. Żadnych "podcinań" się nie stosuje. A że w necie można znaleźć, to nie znaczy, że należy się wzorować bezkrytycznie.

EDIT: Dużo ludzi poleca poduszki CORTECO. Jak nie chcesz iść w koszty wymiany na oryginalną, to jest to dobra (i znacznie tańsza) alternatywa.

atari
06-07-2022, 07:54
EDIT: Dużo ludzi poleca poduszki CORTECO. Jak nie chcesz iść w koszty wymiany na oryginalną, to jest to dobra (i znacznie tańsza) alternatywa.

Napisałem wyżej, corteco to właśnie ori z zeszlifowanym logo fomoco

BOHOX
28-08-2024, 19:02
Witam Panowie i Panie.
Dzisiaj podczas wymiany żarówki zauważyłem dziwne wygięcie obiektu z krzyżem (nie, nie jestem egzorcystą!)
Puszka, w środku guma - poszperałem i jest to zapewne poduszka prawa silnika.
Mam kilka pytań:
1 czy samodzielna wymiana poduszki jest trudna? mk4 2.0 cdti
2. czy poduszkę demontuje się przy wymianie rozrządu (będzie robiona). Pytam, bo rozważam wymianę właśnie przy okazji wymiany rozrządu.
2. Wybrać jakąś konkretną firmę poduszki, czy po prostu dobrej firmy: Corteco, Febi itd.?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

tomao
28-08-2024, 19:11
czy poduszkę demontuje się przy wymianie rozrządu
Chyba da się bez demontażu, ale tak jest łatwiej i od razu możliwość wymiany. Co do marki to większość powie oryginał, Febi też stosowałem, jakoś się na razie trzyma.

BOHOX
28-08-2024, 19:22
Nie chodzi mi o wyzwanie: Czy da się? Tylko raczej o potwierdzenie, czy w serwisie standardowo demontują poduszkę prawą w trakcie wymiany rozrządu?

tomao
28-08-2024, 19:34
standardowo demontują
Wg procedury tak.

BOHOX
28-08-2024, 20:14
Wg procedury tak.
OK, dzięki

Bump: A czy ktoś może mi podpowiedzieć czy jest to trudne do wykonania samemu?

saimon216
29-08-2024, 11:20
Jak chcesz wymienić tylko poduszkę to delikatnie luzujesz sroby, podpieraszz silnik za miskę olejową żeby nie opadł i odkręcasz poduszkę, wkładasz nową (ja dawałem Corteco i nie narzekam) i skręcasz wszystko razem. Rozrządu nie dotykasz przy tej operacji.

BOHOX
29-08-2024, 11:47
OK dzięki za odpowiedzi.

Znalazłem sobie taką poduszkę na znanym portalu aukcyjnym. Wszystko się zgadza. Jest ona oznaczona tam jako Corteco 80004575
Tak dla ciekawości wszedłem sobie na stronę corteco do ich katalogu . A tam przy części o tym numerze uwaga: Rok prod. do: 04/11
Ktoś wie co to ma być?

max-bit
29-08-2024, 12:36
Na pewno UNIKAJ FEBI te poduszki mają koszmarne opinie co ja potwierdzam.

Teraz będe się przekonywał na org Forda ... co do Corteco nie wiem ryzykuj :) oczywiście dziś nie ma gw na nic ... moze i sam ford okazać sie nie takim jak na pierwszy montaż.