Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Wizualizacja czujników parkowania sync2
kszysiek17 22-02-2019, 10:08 Witam wszystkich mam problem w moim mondeo mk5 2015 rok sync2 mianowicie niedawno miałem wymieniany apim poniewaz posiadam mirroring oraz nawitel i wtedy nie zwróciłem uwagi na to(mam na myśli zaraz po zrobieniu tej navi poniewaz byłem w trasie i to była noc i nie zwuciłem uwagi), ale teraz zauważyłem, ze podczas uruchomienia sie czujników nie mam tej wizualizacji w prawym górnym rogu tego samochodzika co wczesniej sie pojawiał i pokazywał jaka odległosć do danego czujniki. oczywiście w ustawieniach kamery ta opcja jej zaznaczono próbowałem już z zaznaczona i odznaczona i nic dalej to samo brak tego obrazka czy ktoś może wie jak to naprawić albo co jest przyczyną?
kszysiek17 23-02-2019, 13:36 Witam a z ludzi który robią taka zmianę apim nikt nie wie czy to ma jakiś związek może?
Musial sie wkraść błąd w konfiguracji APIM.
kszysiek17 23-02-2019, 15:39 A jak to można naprawić trzeba wszystko od początku programować? Bo po tym zabiegu ogulnie wyskakuje błąd u2101 konfiguracja modułu sterującego niekompatybilna. Ale podobno ma tak być
Byłeś u mnie - będizesz przejazdem to podjedź poprawimy to.
kszysiek17 23-02-2019, 16:06 No w Krk to robiłem a to nawet nie wiedziałem że to u Kolegi robilem to podjadę przy okazji ale nie wiem narazie kiedy będę się wybierał do pl i przy okazji licznik chyba bym chciał zaktualizować bo jednak kusi ten nowy wygląd ok to będzie w kontakcie ale narazie to nie wiem kiedy pewnie w okresie świątecznym gdzies
Witam, pacjent to co prawda Kuga (z USA), najprawdopodobniej po spolszczeniu Sync 2 (obecnie 3.08 wersja) znikła taka wizualizacja (głównie zależy mi na przednich czujnikach): https://www.youtube.com/watch?v=Pe-cT6pfs38
Ktoś się orientuje czy np. forscanem można to jakoś naprawić? Może zwykły reset synca?
znalazłem coś takiego "Visual Park Aid (VPA) / HMI Display Type"
736-01-01 xxxx xxx* xx
0=VPA disabled, HMI Legacy
1=VPA disabled, HMI Lite
2=VPA disabled, Slot Type
3=VPA disabled, Situational Awareness
8=VPA enabled, HMI Legacy
9=VPA enabled, HMI Lite
A=VPA enabled, HMI Slot Type
B=VPA enabled, HMI Situational Awareness
ale nie wiem czy do do mojego samochodu też pasuje
Pitol321 14-05-2019, 05:21 U mnie zniknęła kiedyś wizualizacja bocznych czujników.
Przód i tył się wyświetlał. Mimo to auto dalej samo parkowało - Czyli czujniki działały. I tak chciałem robic update Sync2 do v3.10, po aktualizacji wizualizacja wszystkich czujników wróciła.
Sporóbuj zrobić reset lub aktualizację, może pomoże.
U mnie zniknęła kiedyś wizualizacja bocznych czujników.
Przód i tył się wyświetlał. Mimo to auto dalej samo parkowało - Czyli czujniki działały. I tak chciałem robic update Sync2 do v3.10, po aktualizacji wizualizacja wszystkich czujników wróciła.
Sporóbuj zrobić reset lub aktualizację, może pomoże.
Sam robiłeś aktualizację do 3.10?
Pitol321 14-05-2019, 22:30 Tak, sam robiłem. Nic trudnego.
PM ;)
lukkison 07-04-2021, 08:38 Dobrydzień!
Posiadam MK5 w kombiaku w nieco dziwnej wersji wyposażenia bo nie ma czujników parkowania. Z przodu do przeżycia, ale tył jest problematyczny ze względu na rozmiar tej kolumbryny.
Nie chcę wiercić dziur w zderzaku i znalazłem takie coś:
https://allegro.pl/oferta/czujniki-parkowania-cofania-buzzer-w-ramce-tablicy-10567200882
Jakieś doświadczenia z tym ustrojstwem, nadaje się to do czegokolwiek?
tomkrawiec 07-04-2021, 08:51 wg mnie jazda prostu do tylu powinna byc ok, bo srodkowy czujnik powinen sobie poradzic, ale te boczne to raczej beda udawac niz dzialac - moze byc z slabo z wykrywaniem odlogosci rogu zderzaka od przeszkody (np. przy wcofywaniu w "zatoczke")
Ja bym jednak wolal wiercic dziury....
sabaciontko 07-04-2021, 09:15 Dokładaj ori na tył , oczywiście jeżeli BCM obsługuje:)
lukaszooo 07-04-2021, 19:36 Nie widziałem mondeo który nie miał by PAM. W USA wersję S bardzo często nie mają.
Ja już widziałem które miały BCMy xxx-xxx-Dxx, nie ma wogóle wąsów w gnieździe.
Ale to nie problem, wystarczy przełożyć BCMa, zaprogramować klucze, dołożyć czujniki, wiązkę i już można cieszyć się z oryginalnych czujników parkowania :)
sabaciontko 07-04-2021, 20:58 Nie widziałem mondeo który nie miał by PAM. W USA wersję S bardzo często nie mają.
Ja miałem wersję bez PAM.
lukaszooo 07-04-2021, 21:24 Mondeo bez pam mają kierunki w lusterkach? Fusion S nie ma przeważnie.
sabaciontko 07-04-2021, 21:54 Nie wiem jak Fusion S , ale moje europejskie mk5 ma kierunki w lusterkach. Temat o braku pinów w slocie PAM - bieda edyszyn - w BCM MK5 był wałkowany i ogólnie znany na tym forum.
lukaszooo 07-04-2021, 22:09 Temat znany ale mi nie było dane dotykać się do takiego mondeo więc pytam.
Nie widziałem mondeo który nie miał by PAM.
Ja też mam bez. I nie dość że nie mam czujników to jeszcze nigdzie nie ma specjalisty który by się podjął montażu oryginalnych. powinien być zakaz sprzedaży takiego auta bez czujników. A ludzie którzy wybierali sobie ten model z kolosalną dopłatą do panorama dachu ale nie uzbierali już na czujniki to ja nie wiem co oni mieli w głowie.
lukaszooo 08-04-2021, 11:00 Przyjedź to zobaczymy co da się zrobić z PDC.
Co do konfiguracji nowego auta nie mam wielkiego doświadczenia bo przerabialem to tylko raz. 3 lata temu brałem Golfa z salonu dla rodzicow. Zamówić możesz sobie dosłownie wszystko w jakiej tylko chcesz konfiguracji ale jeśli pójdziesz do salonu i na placu stoi gotowe auto z wyposazeniem X to można na nie dostać duży upust tyle że nie ma możliwości wyboru wyposażenia. Sztuka konfigurowana typowo przez klienta jest dużo droższa i trzeba czekac.
sabaciontko 08-04-2021, 12:39 U mnie jest pełna wiązka PDC przód + tył , za to był BCM bez PAM. Gdzie tu sens i logika?
a też mam bez
W twoim przypadku powinna być możliwość dołożenia PDC.
mnie jest pełna wiązka PDC przód + tył
Z tego co pamiętam w Mk5 było to ograniczone BCM, brakiem wiązki PDC tył przód i zderzakami.
Jeżeli zderzak tył nie był załatwiony akcesoryjnymi czujnikami i BCM umożliwia aktywację, to tylko przygotowanie zderzaków, wiązki i programowanie
To może coś takiego...
https://allegro.pl/oferta/czujnik-cofania-parkowania-steelmate-flush-mount-6507745219
Dołożysz trochę i będziesz miał oryginał jeżeli BCM będziesz miał odpowiedni
To może coś takiego...
https://allegro.pl/oferta/czujnik-cofania-parkowania-steelmate-flush-mount-6507745219
Witam
Jeśli już dokładać czujniki, to z wyświetlaczem pokazującym odległość do przeszkody
np.
https://allegro.pl/oferta/valeo-czujniki-cofania-parkowania-wyswietlacz-7129764436
https://www.valeoservice.pl/pl/pojazdy-osobowe-i-dostawcze/czujniki-parkowania-i-uklady-wspomagajace-kierowce/zestawy-czujnikow
filmik
https://www.youtube.com/watch?v=nkzj1NuzRRA&ab_channel=JohannesH.
lub czujniki + kamerka cofania
https://allegro.pl/oferta/valeo-632211-czujniki-parkowania-tyl-kamera-8373953880
https://www.valeoservice.pl/pl/pojazdy-osobowe-i-dostawcze/czujniki-parkowania-i-uklady-wspomagajace-kierowce/zestawy-asystenta
filmik
https://www.youtube.com/watch?v=fEUEOgOfBiU&ab_channel=ValeoGroup
pozdrawiam
Arturek
sabaciontko 08-04-2021, 20:28 Miałem ten zestaw - przód / tył i nie polecam. O ile jeszcze tylnie PDC prawidłowo działa, to przednie potrafi włączać się podczas jazdy.
lukaszooo 08-04-2021, 23:08 Czujniki za 300zł z tandetnym wyswietlaczem w aucie za 40-50tys zł :) Czujniki parkowania działają prawidłowo gdy są idealnie skierowane równolegle do podłoża. Jeśli są skierowane do góry to poprostu pokazują błędnie lub wcale ale jeśli są skierowane w dół to traktują ziemie jako przeszkodę i piszczą kiedy chcą i jak chcą. Własnie dlatego ori czujniki są w kierunkowych koszykach, zderzak nie jest idealną ścianą pod kątem 90stopni (tylny przeważnie jest, przedni już nie) do podłoża a koszyki kierunkowe ustawiają czujnik aby był równolegle do ziemi czego nie da sie uzyskać w akcesoryjnych zestawach.
Własnie dlatego montowanie czujników akcesoryjnych mija się z celem.
U mnie jest pełna wiązka PDC przód + tył , za to był BCM bez PAM. Gdzie tu sens i logika?
Mam na pewno wiązkę tył, ale BCM HU5T-14B476-DAN nie obsługuje PAM i potwierdzam kolegi sugestie, po prostu to bez sensu.
Czujniki za 300zł z tandetnym wyswietlaczem w aucie za 40-50tys zł :) Czujniki parkowania działają prawidłowo gdy są idealnie skierowane równolegle do podłoża. Jeśli są skierowane do góry to poprostu pokazują błędnie lub wcale ale jeśli są skierowane w dół to traktują ziemie jako przeszkodę i piszczą kiedy chcą i jak chcą. Własnie dlatego ori czujniki są w kierunkowych koszykach, zderzak nie jest idealną ścianą pod kątem 90stopni (tylny przeważnie jest, przedni już nie) do podłoża a koszyki kierunkowe ustawiają czujnik aby był równolegle do ziemi czego nie da sie uzyskać w akcesoryjnych zestawach.
Własnie dlatego montowanie czujników akcesoryjnych mija się z celem.
Kolega dużo się napisał, a nie ma racji
a) w kilku Fordach testowałem akcesoryjne czujniki i nie miałem problemów
b) w zestawie akcesoryjnym są podkładki z róznym kątem nachylenia i dobieramy odpowiednie
Rozumiem, że kolega jest zwolennikiem oryginałów, ale to wcale nie znaczy, że wszystkie akcesoryjne są na śmietnik
Mam wrażenie, że kolega dużo teoretyzuje
Ten "tandetny wyświetlacz" ma dużo większy sens bo pokazuje odległość w centymetrach
Wiem => ktos powie, że jemu wystarczy tylko bucer => to dojdziemy do wniosku, że dobremu kierowcy wcale nie są potrzebne czujniki
Generalnie - absolutnie nie zgadzam się z twierdzeniami kolegi, bo mam całkiem inne doświadczenia - pozytywne
pozdrawiam
Arturek
BCM HU5T-14B476-DAN
Wymiana BCMa jak i dołożenie czujników parkowania to nie problem
lukaszooo 10-04-2021, 18:15 Tak się składa że montuje takie rzeczy powiedzmy zawodowo. Montujemy zarówno akcesoryjne jak i ori. Jeśli ktoś nigdy nie miał czujników z wizualizacja to będzie zadowolony z akceaoryjnych ale jeśli ktoś miał sync2 lub 3 + ori czujniki to nie będzie chciał nic innego i wszystko inne to zabawki.
Dzikson4 12-06-2021, 11:00 Witam ,pomoże ktoś w kodowaniu Forscanem wizualizacji czujników parkowania na sync2 Auto to Escape 2013 rok .Czujniki przód i tył .Zdjęcie poglądowe .https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210612/9177b149da9da9182dc5586ee934d65f.jpg
Small2000 30-03-2022, 11:07 Odświeżę trochę temat, gdyż mój moduł APIM przestał działać poprawnie, czyli nie można było wejść w ustawienia sprzętu, nie można był wybrać żadnej sekcji radia, nawigacji, telefonu czy ustawienia klimy i nawiewu. Jedynie mogłem zmieniać zaprogramowane stacje lub włączyć ogrzewanie foteli oraz komunikaty które wyskakiwały.
Dlatego zakupiłem "nowy" używany moduł APIM tego samego typu, aby nie był wielkich różnic. Podmieniłem sprzęt i podłączyłem i zaczęło wszystko działać, można był wejść w ustawienia, w nawigację, w radio czy w klimę. Była pełna radocha :D. Ale jak zacząłem użytkować to się okazało, że nie mam ikon podgrzewanych foteli (po zmianach w module apim pojawiły się) później zauważyłem, że brakuje tej pięknej wizualizacji czujników przy cofaniu czy zbliżaniu do jakiś przeszkód.
Sprawdziłem stary moduł APIM jakie miał zaszyte ustawienia i wprowadziłem do mojego "nowego" modułu, ale bez efektów :<. Zacząłem sprawdzać czy coś się pozmieniało w innych modułach jak PAM (nie wiem czy wymiana APIM miała na niego wpływ).
Czy któryś z kolegów lub koleżanek ma jakieś sugestie, gdzie szukać przyczyny takiego stanu jak przywrócić na nowo działające czujniki. Czy może trzeba odpiąć akumulator na jakiś czas, aby zresetować moduły. Dodam, że reset (za pomocą przycisków) radia wykonywałem, ale bez efektów.
Zgraj całą konfiguracje ze starego i wgraj do nowego. Jak nie chcesz się bawić w przepinanie to zawsze możesz po vin ściągnąć konfigurację.
Small2000 30-03-2022, 16:02 Mam do kolegi pytanie w sprawie zgrania .modułu to apim czy jeszcze jakiś inny wchodzi w grę.
Jeżeli wymieniłeś APIM i go nie konfigurowałeś to i tak dobrze że cokolwiek działa. Jeżeli tylko APIM wymieniłeś to tylko jego konfiguracje musisz wgrać.
Small2000 30-03-2022, 21:55 Składam podziękowania dla kolegi mrk26 zrobiłem to już dzisiaj, gdyż nie dawało mi to spokoju. Zgrałem moduł APIM (as built) ze starego sprzętu i wgrałem do "nowego" kupionego sprzętu i pomogło to. Po tym zabiegu znów pojawił się obraz auta z czujnikami :D. Było trochę pracy z przepinaniem sprzętu, ale już doszedłem do wprawy :lol: w tej kwestii.
Small2000 27-05-2024, 20:06 Odgrzewam ten temat ponownie, gdyż znów padł mi główny wyświetlacz i musiałem ponownie zakupić używkę. Ale tym razem coś nie zadziałało po wymianie i w graniu ustawień z modułu APIM (asbulit) oraz sprawdzeniu pozostałych ustawień w module APIM i PAM nie działają czujniki z przodu i z tyłu. Gdzie powinienem jeszcze zajrzeć, aby sprawdzić czy czegoś mi brakuje, albo co powinienem porównać ze stary działającym modułem.
Czy może są inne miejsca w innych modułach, które powinienem odwiedzić, aby sprawdzić czy coś nie jest wyłączone.
Poproszę o jakieś wskazówki kolegów i koleżanki.
Small2000 02-06-2024, 21:28 Miałem chwilę czasu i sprawdziłem jak to chodzi na starych wyświetlaczach, które jeszcze posiadam a wynik jest taki sam czyli nie pokazuje na wyświetlaczu wizualizacji czujników.
Sprawdziłem test w Forscan modułu PAM i przeszło bez błędów to samo był z czujnikami parkowania bez błędów.
Chciałem sprawdzić moduł PAM, telefonem podpiąłem się do auta, ale Forscan Lite nie mógł nawiązać powiązania z tym modułem wyświetlił mi taki komunikat "Nie można otworzyć strumienia danych. Proszę się upewnić, że zapłon jest włączony i spróbować ponownie" próbowałem parę razy, ale bez efektu.
Następnie przyniosłem lapka i podłączyłem się Froscan do auta i tutaj było inaczej udało się połączyć z PAM. Opis sensorów jest taki "Nigdy nie wykryto".
Sprawdziłem jeszcze moduł FDSM i tutaj jest taki atrybut jak INT_FCODE_TDC z wartością 163 (Diagnostyczny kodu usterki przyczyny wewnętrznej). Czy ktoś wie co to za kod, gdzie szukać opisu.
|