Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Zagadka skrzyni iB5
Wiem, że podobne tematy już były ale ich lektura nie wyjaśniła mi sytuacji do końca.
Auto:
Focus MK2 Lift 1,6 100KM Duratec 2009r. 140.000Km, Skrzynia biegów: iB5
Problem:
Wsteczny czasem zgrzyta.
Okoliczności:
Wsteczny nie zawsze wchodzi do końca ,czasem jest jakby przez coś blokowany. Jednak zgrzyty zdarzają się czasem, nawet jeśli wejdzie głębiej. Mechanik wykrył luz linki selektora (góra, dół). Coś podregulował i luz zmniejszył się...o połowę. Stan sprzęgła: trochę dziwnie łapie, łożysko troszkę piszczy.
Dylemat:
Rzeczom której nie rozumiem jest to, że nie zgrzyta wtedy gdy wbijam bieg, a wtedy gdy puszczam sprzęgło. Spodziewałem się że będzie odwrotnie.
Czy ten fakt sugeruje, gdzie jest źródło problemu?
więc bieg nie wpadł do końca
ministerq 18-03-2019, 08:26 W IB5 to zjawisko jest normalne.
jarekfxsilver 18-03-2019, 11:47 W mk1 z IB5 też tak miałem że średnio na 5 wbić wstecznego musiałem poprawiać lub puścić sprzęgło i powtórzyć wbicie wstecznego, czasami też zazgrzytał, to samo jest w żonki mk2fl 1.6fl 2010 r. z IB5, u siostry w ff mk2 1.6 2007 r. jest to samo. Normalne zjawisko. Dla mnie oprócz wstecznego to skrzynia MEGA precyzyjna. Bardzo fajnie pracująca. A że wsteczny tak ma? Jakos nigdy nie zwróciłem na to uwagi żeby mi to przeszkadzało.
Festador 18-03-2019, 12:10 Obejściem (nie rozwiązaniem) tego jest wbicie jedynki przed wstecznym. Wtedy nie zgrzyta i ładnie wchodzi jak powinno. Chcesz cofnąć? 1 -> R.
Głupie, ale w f2fl działa
Panowie...dziękuję za odpowiedzi.
Powiedzcie tylko czy w waszym doświadczeniu te zgrzyty powstawały w momencie popuszczania sprzęgła? Bo w starym aucie zdarzało mi się , ale wtedy gdy bieg wbijałem.
Puki co w planach mam zrobienie sprzęgła, linki i nowy olej przekładniowy.
Ponadto czytając zagraniczne fora spotkałem się z opinią, że częściowo winna jest blokada biegu wstecznego. Nie wiecie, czy występuje ona w Skrzyni, czy gdzieś w Dźwigni zmiany biegów? Podobno należy wsteczny wbić pomału, a następnie dociągnąć go popuszczając sprzęgło...jeszcze tego nie próbowałem.
pankrakus 18-03-2019, 15:47 Witam
1) Zgrzyt przy włączaniu biegu = nie wysprzęglone do końca
2) Zgrzyt przy puszczaniu sprzęgła = bieg nie wszedł
pozdrawiam
pankrakus
Witam
W skrzyni iB5 bieg wsteczny nie ma synchronizacji.Jest często włączany za wcześnie.Wałki w skrz,biegów jeszcze nie wyhamowały a już następuje zazębienie.Prowadzi to do uszkodzeń na strukturze uzębienia.Powstają zadziory.Są one przyczyną niepełnego zazębienia się biegu.Podczas puszczania pedału sprzęgła następuje zrzucenie biegu.
pozdrawiam
To jest norma w tych skrzyniach , ja robię tak że wbijam wsteczny przytrzymuję lewarek i delikatnie popuszczam sprzęgło wskakuje za każdym razem :)
ehh
jeśli zgrzyta podczas puszczania sprzęgła to bieg nie wszedł do końca !
Znam ten problem , ale jest prosty sposób, bynajmniej nie mój patent lecz rada przeczytana na jakimś forum, mianowicie po wciśnięciu sprzęgła nie wbijamy na siłę biegu wstecznego lecz odczekujemy 2-3 sekundy i wówczas bieg wsteczny wchodzi bez problemu i bez uciążliwych dźwięków.
Można powiedzieć taka uroda tej skrzyni.
Normalne w tej skrzyni tez tak mam.
Chcesz cofnąć? 1 -> R.
Głupie, ale w f2fl działa
Ciekawe - u siebie nie zauważyłem żadnej różnicy. Najczęściej wbijam wsteczny po jedynce (wjazd do garażu i toczenie na 1, potem wjazd tyłem na swoje miejsce). Chyba, że chodzi Ci o cokolwiek - luz - jedynka - wsteczny, żeby nawet na jedynce dłużej silnik nie pracował.
Mechaniorem nie jestem, a z tego, co pamiętam ze słów mechanika (a i na forum się już przewijało), to tu po prostu mamy jawny skutek braku synchronizcji biegu wstecznego. Dlatego w tej skrzyni tak ten wsteczny wszystkim daje się we znaki. Przy braku synchronizacji wszelkie te 'sztuczki i obejścia' mogą właśnie czasem pomóc, bo może uda się lepiej wbić bieg :)
AdoKrycha007 19-03-2019, 10:39 ehh żeby ludzie tylko takie "problemy" mieli z autami, to ten świat byłby lepszy i mechanicy nie mieli by racji bytu ;-)
Mawiacie, że normalne? A ja mówię, że normalne tylko w wersjach z linkowym mechanizmem zmiany biegów. Jak chodziło dobrze w wersji ze sztywno podpiętym lewarkiem, to nic nie zgrzytało, ale Ford uznał, że lepiej to zmienić.
Odkopię temat skrzyni IB5. Ostatnio wypadła mi ta gumowa tuleja z cięgna wybieraka przy skrzyni. Nakładem własnej pracy złożyłem wszystko do kupy: tuleja do plastiku cięgła, cięgło na ośkę. I przy próbie wrzucenia biegu spotkała mnie niemiła niespodzianka - brak jakiegokolwiek biegu. Co tam mogło się jeszcze niedobrego zadziać? Mocowania cięgieł na miejscu, wydaje się że ruch lewarka przód/tył (czyli nap trójka, czwórka) odbywa sie poprawnie, jednak biegi nie wchodzą, samochód na luzie. W takiej pozycji też to było gdy nastąpiła usterka. Wjechałem na miejsce parkingowe. A po 5min już nie wyłem w stanie z niego wyjechać bo wsteczny nie wchodził, potem się okazało że żaden bieg nie wchodzi. Nie było żadnych niepokojących dźwięków pochodzących od silnika. Może za wyjątkiem jakiegoś lekkiego grzechotu który minął jak zmieniłem położenie lewarka - wydaje mi się że może silnik lekko się trzęsie i może cięgno o coś stukało. Raczej nie był to odgłos rozsypującej się skrzyni. Już dawno temu zdarzyła mi się taka sytuacja że cięgno spadło z tej oski ale wtedy po prostu nałożyłem je z powrotem i samochód jechał dalej.
|
|