Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Awaria Bliss
Od kilku miesięcy mam problem z systemem BLISS. Co jakiś czas wyskakuje komunikat awaria BLISS. Po odczytaniu błędów Forscanem okazuje się, że mam:
1) ===SODR DTC U0232:00-28===
Kod: U0232 - Utrata łączności z modułem sterującym wykrywaniem przeszkód z boku pojazdu - lewa strona
Status:
- Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
- Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC
Moduł: Moduł sterujący wykrywaniem przeszkód z boku pojazdu – prawa strona
2) ===SODL DTC U0232:00-EC===
Kod: U0232 - Utrata łączności z modułem sterującym wykrywaniem przeszkód z boku pojazdu - lewa strona
Status:
- DTC zmienia się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia
- Lampka sygnalizująca wadliwe działanie układu włączona przy tym DTC
- Test nie został ukończony
Moduł: Moduł sterujący wykrywaniem przeszkód z boku pojazdu – lewa strona
Awaria nigdy nie zdarza się w czasie jazdy, tylko od razu po włączeniu samochodu przy sprawdzaniu BLISSA albo zapalają się obie kropki, albo w lewym lusterku się nie zapala i wtedy wyskakuje błąd. Co ciekawe, jak wyskakuje błąd, to często zdarza się, że już przy ponownym uruchomieniu (czyli np. za 10 sekund) system znowu działa i można jeździć.
Co może być przyczyną usterki, od czego zacząć poszukiwania ? Z góry dziękuje za sugestie.
Radary zobacz może coś się tam dostało
Znaczy się moduły? Są w dolnej części tylnego zderzaka, tyle wiem, ale jak się do nich dostać - trzeba zdjąć zderzak ?
Zobacz może wystarczy kanał , tak są w zderzaku :-)
Dobre dojście jest bez zdejmowania czegokolwiek,wydech delikatnie przeszkadza,ale to szczegół.
daniel66 24-03-2016, 17:24 Moduły są podłączone do wiązki odpowiedzialnej także za czujniki cofania. Może z nimi też masz jakiś problem czasem?
Dokładałem w zeszłym miesiącu te radary, więc wiem co i jak.
Musisz zobaczyć czy kosze do których przymocowane są radary nie są zabrudzone. Następnie sprawdź połączenie kablowe do radarów do samego końca czyli jak wchodzą do głównej wiązki biegnącej do środka auta. Jeśli po drodze nie będzie żadnych uszkodzeń dalej jest już słabo, bo guzik zobaczysz bez wypruwania środka ( wtedy możliwe, że jest jakiś przetarty kabel biegnący do BCMa)
Aby zobaczyć te radary wystarczy lekko pod lewarować auto i spokojnie kładąc dostaniesz się do nich i sprawdzisz.
Nie, czujniki cofania działają cały czas ok, tylko obraz z kamery cofania daje takie pasy jak w widać na wideo w wątku http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=211771&page=3 , ale to chyba bez związku. Zanika mi połączenie z lewą częścią BLISSa.
Dzięki bardzo za zdjęcia, w takim razie powoli wiem jak się za to zabrać, a te radary są bliżej nadkola, czy bliżej końca zderzaka?
daniel66 25-03-2016, 16:33 a te radary są bliżej nadkola, czy bliżej końca zderzaka?
pomiędzy
Witam mam prośbę o pomoc w zlokalizowaniu modułu ,czójników oraz wiązki Bliss ponieważ w moim aucie pojawił się błąd u02232 i bliss nie działa błąd awaria bliss .
u0232- Utrata łączności z modułem sterującym wykrywaniem przeszkód z boku pojazdu - lewa strona.Prosiłbbym o jakąś pomoc
Może problem z wiązka zderzaka tylnego.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
czesterek 06-04-2019, 20:09 Bliss jest na wiązce z tylnymi czujnikami parkowania, a radary od bliss-a są na bokach samochodu, za tylnym zderzakiem.
KubaWroclaw 25-05-2020, 13:23 Witam wszystkich.
Naczytałem się trochę postów odnośnie systemu bliss i czujników parkowania, jednak nie mogłem znaleźć powiązania dlatego załozyłem nowy temat (proszę o wyrozumiałość :)).
Zakupiłem miesiąc temu Mondeo mkIV (polift).
Auto w maksymalnej wersji wyposażenia. Skrzynia powershift.
Od początku nie działa system BLISS. Odrazu po wciśnięciu guzika power (system bez-kluczykowy, key-less go) pojawia się komunikat "awaria bliss".
System, który rozpoznaje linie na drodze i po najechaniu na nie, działa normalnie.
Niesprawne są również czujniki parkowania. Po wbiciu wstecznego biegu, dioda na guziku parktronic miga i w aucie słychać pojedyńczy dość długu pisk.
Czujniki nie działają. Nie mogę ich również włączyć ręcznie (przyciskiem).
Kamera cofania działa normalnie.
Czy te systemy są ze sobą jakoś powiązane?
Sprawdzałem wtyczki przy czujnikach z tyłu i radarach bliss i wszystko wydaje się być ok.
Macie może jakieś sugestie?
Z góry dziękuje za zainteresowanie moim tematem..
Pozdrawiam
Sprawdź błędy. One mogą Ci nakierować na rozwiązanie. Bliss i parktronik wydaje mi się, że są zasilane z tego samego bezpiecznika.
KubaWroclaw 25-05-2020, 19:16 Szukałem wykazu bezpieczników i nie znalazłem opisu, który jest odpowiedzialny za bliss lub parktronik.
Błędów niestety nie mam czym sprawdzić bo nie posiadam ani kabla OBD ani programy do diagnostyki. Właśnie planuje zakup przez allegro Forscana...
BLISS i czujniki cofania są na tej samej wiązce. Do sprawdzenia wiązka zderzaka tylnego. Kamera ma wiązkę w klapie.
BTW. Forscan jest darmowym programem w wersji "podstawowej".
KubaWroclaw 26-05-2020, 19:27 Wiązka wydaje się być w porządku.
Teraz zauważyłem pewną zależność.
Jeśli wyłącze i włącze bliss przy pomocy conversa, to po włączenia odrazu zapala się "awaria bliss" i zapala się kontrolka na lewym lusterku, ale na prawym nie.
Czy to normalne? Czy świadczy to może o awaria którejś części odpowiedzialną za prawą stronę?
ale na prawym nie
Powinna na obu sie zaświecić.
mali1986 02-08-2020, 22:35 Witam. Nie chciałem zakładać nowego watku. Mi wczoraj na conversie zapalił się komunikat awaria blis. Włączyłem i wyłączyłem silnik i informacja zniknęła. Sęk w tym że blis nie działa. Po włączeniu blis kontroli przy obu światach się palą. Prośba o jakieś sugestie Czy radary mogą być pobrudzone? W tej chwili auto stoi często na drodze nieutwardzonej i często jest pokryte pyłem, piachem. Pojechałem na myjkę cisnieniową i próbowałem coś tam pryskać od spodu ale bez efektu.
Witam,
Nie wiem Czy mogę w tym temacie podpytać o usterkę.
Wyskoczyła Mi awaria Blis.
Forscan pokazuje kod U0232- utrata łączności z Modułem A" wykrywanie przeszkód z boku pojazdu
Podpowie ktos jak ugryzc temat?
Forscan pokazuje kod U0232- utrata łączności z Modułem A" wykrywanie przeszkód z boku pojazduNa dobry początek początek do sprawdzenia wiązka zderzaka tylnego.
Zagladalem tam pod zderzak, niby wszystko na Swoim miejscu, nic nie widac aby jakies kable byly zerwane czy cos... tylko teraz to lipa bo wszedzie snieg, woda i mokro... nie wiem czy nie poczekac az bedzie sucho?
Dodatkowo wyskakuje Mi takie cos przy podlaczeniu do forscana:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/Op4GUR8C3qlBESK4Hw9LhlKFzLCznE
nie bylo takiego czegos wczesniej.
Moze to miec jakis zwiazek z tym?
Kilka osób z tego tematu miało awarie, były pytania o przyczyny już jakiś czas temu, więc pewnie naprawili.
Szkoda ze jak ktoś Sobie poradzi z problemem to w większości przypadków już w temacie się nie wypowiada...
Kilka osób z tego tematu miało awarie, były pytania o przyczyny już jakiś czas temu, więc pewnie naprawili.
Szkoda ze jak ktoś Sobie poradzi z problemem to w większości przypadków już w temacie się nie wypowiada...
Właśnie przerobiłem awarie bliss..serwis itp. w Focusie Mk3. Raz lewy sensor raz prawy itp.
Jak deszcz popadał, nagle działa! dwa odpalenia auta później znów awaria.
Przejrzałem dokładnie wiązkę za zderzakiem. okazało się że jest pęknięta, przerwana w jednym miejscu - pod peszlem, w miejscu mocowania do zderzaka. Zlutowane - działa.
mar111cin 24-06-2023, 13:40 Ktoś wie jak forscanem wyłączyć całkowicie ten Blis? Bo nie mogę tego znaleźć
Bartas 32 29-12-2023, 14:55 Witam serdecznie od pewnego czasu świeci mi się kontrolka na żółto i pisze w informacjach Awaria Blis. Niestety nie znalazłem przez programy i komputer żadnego błędu zapisanego co by o tym mówił. Wydaje mi się, że poszedł jakiś moduł lub czujnik. Niestety nie znalazłem gdzie to może się znajdować. Czy ktoś z was mógłby mi w tym pomóc lub miał podobną sytuację ? Z góry serdecznie dziękuję.
Jestem obecnie w podobnej sytuacji.
Co do niemożliwości odczytania błędu. U mnie problemem był stary profil w forscanie.
Bartas 32 29-12-2023, 18:10 Jestem obecnie w podobnej sytuacji.
Co do niemożliwości odczytania błędu. U mnie problemem był stary profil w forscanie.
Sprawdzane na 2 komputery i programy niestety nic nie ma. Czekam może ktoś to naprawiał i naprowadzi mnie gdzie szukać jaki czujnik kupić i wymienić.
klocolus 29-12-2023, 23:27 i naprowadzi mnie gdzie szukać jaki czujnik kupić i wymienić.
Oba moduły blis się zgłaszają? Może przy którymś zamiast "brak" jest napisane "błąd" to znaczy brak możliwości komunikacji z modułem?
Sprawdzane na 2 komputery i programy niestety nic nie ma. ...
Nie ma takiej opcji. Sugeruję zlecić to komuś, kto ogarnia takie rzeczy... Jeśli się nie mylę, to Kolega kirhoff jest z tamtych stron... Choć nie wiem, czy bywa też w okolicach Stargardu...
Bartas 32 29-12-2023, 23:50 Jedynie mam błąd czujnika parkowania lewego tylnego błąd B1B50. Czy to może być powiązane ?
Bartas 32 30-12-2023, 06:48 Oba moduły blis się zgłaszają? Może przy którymś zamiast "brak" jest napisane "błąd" to znaczy brak możliwości komunikacji z modułem?
Nie wiem tego czy oba. Wyświetla mi się na desce rozdzielczej awaria Blis. Na jednym lusterku prawnym jest jakiś odzew natomiast na lewym żaden.
Temat założyłem aby znaleźć gdzie szukać przyczyny. Gdzie znajdują się te czujniki bo nic nie namierzyłem.
Bump: Oba moduły blis się zgłaszają? Może przy którymś zamiast "brak" jest napisane "błąd" to znaczy brak możliwości komunikacji z modułem?
Nie wiem tego czy oba. Wyświetla mi się na desce rozdzielczej awaria Blis. Na jednym lusterku prawnym jest jakiś odzew natomiast na lewym żaden.
Temat założyłem aby znaleźć gdzie szukać przyczyny. Gdzie znajdują się te czujniki bo nic nie namierzyłem.
na 2 komputery
I żaden MS-CAN nie odczytał pewnie.
Bartas 32 30-12-2023, 16:57 I żaden MS-CAN nie odczytał pewnie.
No nie.
renton26 31-12-2023, 20:26 Do sprawdzenia wiązka pod tylnym zderzakiem. Od kostki do modułów BLISa w nadkolach. Usterka jest po stronie gdzie nie świeci się lampka zajętości pasa w lusterku.
Najprawdopodobniej przerwana wiązka. Tak to wyglądało u mnie.130908
Bartas 32 01-01-2024, 19:01 Do sprawdzenia wiązka pod tylnym zderzakiem. Od kostki do modułów BLISa w nadkolach. Usterka jest po stronie gdzie nie świeci się lampka zajętości pasa w lusterku.
Najprawdopodobniej przerwana wiązka. Tak to wyglądało u mnie.130908
A w którym miejscu są kostki modułów blisa?
renton26 01-01-2024, 19:09 Główna wiązka (wtyczka) do BLIS-a,czujników parkowania i czujników ciśnienia w kołach jest za tylnym kołem od strony pasażera.
Biegnie po tylnym zderzaku do PDC w stronę kierowcy. Odwinąć musisz izolację wiązki i sprawdzać przewody.
Bartas 32 01-01-2024, 20:41 Główna wiązka (wtyczka) do BLIS-a,czujników parkowania i czujników ciśnienia w kołach jest za tylnym kołem od strony pasażera.
Biegnie po tylnym zderzaku do PDC w stronę kierowcy. Odwinąć musisz izolację wiązki i sprawdzać przewody.
Ok dzięki będę działać i dam znać.
Bump: Ale by się zgadzało bo tak. Przestał działać Blis nie działają mi czujniki parkowania i mam błąd ciśnienia w kołach a ciśnienie jest dobre. Bo pisze na desce rozdzielczej o usterce ciśnienia w oponach. Może znajdę odrazu 3 sprawy i je rozwiąże.
Bartas 32 04-01-2024, 15:28 Blis naprawiony działa wiązka była przerwana dzięki za pomoc. Ale pozostaje temat czujników parkowania. Miał ktoś taki problem , że przy wybijaniu biegu wstecznego piszczy w środku auta chwilę ale czujniki nie działaja po podłączeniu do OBD i wczytania błędów pokazało błąd B1B50 tylny wewnętrzny czujnik lewy usterka elektryczna oraz B1B52 tylny sygnał dźwiękowy usterka elektryczna. Zamówiłem czujniki założę ale z tym sygnałem dźwiękowym może ktoś się orientuje z was, jeśli dobrze rozumiem ma jakiś brzęczek?
renton26 04-01-2024, 17:47 Do sprawdzenia masz wskazany czujnik oraz brzęczyk (syrenę) cofania znajdującą się w podsufitce okolice lampki tylnej przestrzeni pasażerskiej. Wyjmij lampkę i szukaj. Obstawiam zepsuty brzęczyk.
Bartas 32 12-01-2024, 15:15 Działa
|