Zobacz pełną wersję : [Fusion - Mondeo USA] Akcja serwisowa - linka drążka zmiany biegów 19S16
FrogsterPL 17-05-2019, 07:01 Dźbry. Znalazłem w sieci informację (https://www.caranddriver.com/news/a27483761/ford-fusion-shifter-recall/), że w USA Ford przeprowadza akcję serwisową 260 tys. Fusionów z lat 2013-2016. Jest to w zasadzie rozwinięcie poprzedniej podobnej akcji (https://www.caranddriver.com/news/a22463925/ford-recalls-504000-fusions-and-escapes-for-broken-shifter-cables/) sprzed roku (tamta obejmowała Escape'a i Fusiona)
Auta, które są objęte tą nowszą akcją, to pojazdy z 2,5-litrowymi silnikami. Usterka może prowadzić np. do błędnego wskazywania wybranego przełożenia, co może prowadzić np. do tego, że wyjdziemy z auta w przeświadczeniu, że wybrany został bieg P (Parking), podczas gdy tak naprawdę będzie to N (luz). W Stanach uszkodzeniu uległo już kilka aut, jest też jedna osoba ranna.
Ford USA zaleca, żeby przed upewnieniem się, czy akcja serwisowa nie dotyczy danego auta, bezwzględnie zaciągać dodatkowo hamulec pomocniczy po zaparkowaniu.
Niestety, w tekście nie wskazano, jaki zakres numerów VIN się łapie na akcję. Ale może ktoś będzie w stanie tutaj dodać kilka słów od siebie?
Na stronie www.owner.ford.com znajdziesz zakładkę : service ; recalls i tam po wpisaniu swojego VIN otrzymasz info o wszystkich wezwaniach naprawczych tego egzemplarza.
FrogsterPL 19-05-2019, 16:28 Dzięki za uzupełnienie!
A jet jakaś realna szansa na zrobienie tego w Polskim salonie?
Po sprawdzeniu okazuje się, że mi "wisi" ta akcja serwisowa do zrobienia...
U mnie wyszło że bezpłatnie instalują czujnik poziomu cieczy.
Recall Date: MAR 27, 2017
Recall Title: COOLANT LEVEL SENSOR SYSTEM INSTALLATION
NHTSA Recall Number: 17V209
Ford Recall Number: 17S09
Recall Description: ON YOUR VEHICLE, LOCALIZED OVERHEATING OF THE ENGINE CYLINDER HEAD MAY CAUSE THE CYLINDER HEAD TO CRACK.
Risk to Safety: A CYLINDER HEAD CRACK MAY CAUSE AN OIL LEAK THAT MAY RESULT IN A FIRE IN THE ENGINE COMPARTMENT.
Remedy Program: PARTS ARE NOW AVAILABLE TO REPAIR YOUR VEHICLE. FORD MOTOR COMPANY HAS AUTHORIZED YOUR DEALER TO INSTALL A COOLANT LEVEL SENSOR SYSTEM FREE OF CHARGE (PARTS AND LABOR).
Status: 11 - RECALL INCOMPLETE
Manufacturer Notes: TO CHECK FOR NON-SAFETY-RELATED PROGRAMS APPLICABLE TO YOUR VEHICLE, SEE HTTP://WWW.FORD.COM/ OR CALL YOUR FORD DEALER.
U mnie jest tak:
Recall Date: JUL 17, 2018
Recall Title: SHIFTER CABLE BUSHINGS
NHTSA Recall Number: 18V471
Ford Recall Number: 18S20
Recall Description: ON YOUR VEHICLE, THE BUSHING IN THE TRANSMISSION SHIFTER CABLE MAY DEGRADE OVER TIME. THIS MAY CAUSE THE TRANSMISSION SHIFTER CABLE TO NOT BE ABLE TO FULLY MOVE THE TRANSMISSION TO THE SELECTED GEAR POSITION.
Risk to Safety: IF THE DRIVER ATTEMPTS TO SHIFT TO PARK IN THIS CONDITION, THE TRANSMISSION MAY NOT BE IN THE PARK POSITION EVEN THOUGH THE SHIFTER POSITION INDICATES THE VEHICLE IS IN PARK, AND THE TRANSMISSION NOT IN PARK WARNING MAY NOT APPEAR.THIS COULD RESULT IN UNINTENDED VEHICLE MOVEMENT, INCREASING THE RISK OF INJURY OR CRASH.
Remedy Program: FORD MOTOR COMPANY HAS AUTHORIZED YOUR DEALER TO REPLACE THE TRANSMISSION SHIFTER CABLE BUSHING FREE OF CHARGE (PARTS AND LABOR).
Status: 11 - RECALL INCOMPLETE
Manufacturer Notes: TO CHECK FOR NON-SAFETY-RELATED PROGRAMS APPLICABLE TO YOUR VEHICLE, SEE HTTP://WWW.FORD.COM/ OR CALL YOUR FORD DEALER.
Tylko kiedyś gdzieś czytałam, że w Polsce tego nie robią...
rychu-893 20-05-2019, 11:00 A jet jakaś realna szansa na zrobienie tego w Polskim salonie?
Po sprawdzeniu okazuje się, że mi "wisi" ta akcja serwisowa do zrobienia...
Witam, właśnie jaka jest szansa na zrobienie tego w PL?
Recall Date: JUL 17, 2018
Recall Title: SHIFTER CABLE BUSHINGS
Show less
NHTSA Recall Number: 18V471
Ford Recall Number: 18S20
Recall Description: ON YOUR VEHICLE, THE BUSHING IN THE TRANSMISSION SHIFTER CABLE MAY DEGRADE OVER TIME. THIS MAY CAUSE THE TRANSMISSION SHIFTER CABLE TO NOT BE ABLE TO FULLY MOVE THE TRANSMISSION TO THE SELECTED GEAR POSITION.
Risk to Safety: IF THE DRIVER ATTEMPTS TO SHIFT TO PARK IN THIS CONDITION, THE TRANSMISSION MAY NOT BE IN THE PARK POSITION EVEN THOUGH THE SHIFTER POSITION INDICATES THE VEHICLE IS IN PARK, AND THE TRANSMISSION NOT IN PARK WARNING MAY NOT APPEAR.THIS COULD RESULT IN UNINTENDED VEHICLE MOVEMENT, INCREASING THE RISK OF INJURY OR CRASH.
Remedy Program: FORD MOTOR COMPANY HAS AUTHORIZED YOUR DEALER TO REPLACE THE TRANSMISSION SHIFTER CABLE BUSHING FREE OF CHARGE (PARTS AND LABOR).
maximus1986 20-05-2019, 20:27 Panowie a może ktoś podać który serwis w kuj-pom lub łódzkim przeprowadza bez problemu akcje serwisowe zagrażające bezpieczeństwu które powinny być wykonane niezależnie czy auto z usa czy europy bo we Włocławku nie chcą nawet słuchać o autach z USA więc z koniem kopać się nie będę. :D
To jest niestety ogólny problem właścicieli aut z USA w PL. Ford PL olewa wszystko a dealerzy robią głupie miny i twierdzą że Ford wyprodukowany w USA a nie sprzedany w sieci Dealerskiej w Polsce nie istnieje. Dla większości problemem jest nawet uzupełnienie powietrza w kołach - "bo to panie amerykańskie, nie mamy i nie wiemy o tym nic."
Ja już dawno przestałem się kopać z koniem Ford Polska. Olewam ich tak jak oni to robili ze mną. Nic nie pomogą a krwi napsują! Ford Polska to najgorsze ZŁO dla właścicieli amerykańskich Fordów !
Są ludzie, którzy walczą i udaje im się wygrać. Droga prowadzi przez centralę Forda Polska w Warszawie. Czasem udaje się wywrzeć presję na dealerze. Tak bywało z wadliwymi tempomatami w Explorerach i poduszkach Takata w Mustangach. Wszystko zależy od indywidualnego szczęścia i uroku osobistego.
maximus1986 21-05-2019, 18:31 Tak się firmy szanują miałem kiedyś Mercedesa z USA i z pocałowaniem ręki robili akcje nawet nie zagrażające życiu np. wymiana regulatora napięcia w alternatorze. :)
tyle, ze mercedesa z usa i tak klepali w niemcowni, a fusion z mexico posiada troche wiecej roznic niz obrysowki i kolorowe daszki przeciwsloneczne. co nie zmienia faktu, ze nasze aso strzelaja olewke na usa...
maximus1986 25-05-2019, 19:29 Wiem że oprócz ML i GL wszystkie mietki Niemcy robią, ale w Fusionie różnice są tak niewielki że prawie żadne a linka od skrzyni na bank się nie różni :)
FrogsterPL 25-05-2019, 21:49 W Fusionie różnice są tak "niewielkie", że ma chyba nawet stalową maskę zamiast aluminiowej (a przynajmniej ktoś o tym wspominał na forum) :P Żeby mieć pewność co do linki, to trzeba by sprawdzić numery części, ale ja bym się wcale nie zdziwił, gdyby ten element nie był identyczny z tym z Mondeo.
kuba0005 26-05-2019, 07:15 Mondeo wszystkie produkowane są w Hiszpanii w Walencji WP oznaczenie w nr Vin 7 i 8 znak. Gdyby były to Niemcy to było by GC.Uczyc się a nie zgadywać.
Witam,
Mam pytanie czy istnieje możliwość kupna samej tej końcówki (zaznaczonej na zdjęciu, zdjęcie poglądowe) czy trzeba kupić całą linkę zmiany biegów, skrzynia automatyczna, oraz czy ta linka pasuje od mondeo mk5? jak tak to jakiej wersji? Pytałem w sklepach z częściami i salonie to po numerze VIN nie sprawdzą czy w wersji europejskiej jest taka sama.
Posiadam Forda Fusion z 2015 roku, silnik 2.0, 240 KM.
Pozdrawiam
Piotr_V6 07-08-2019, 10:21 całość
całość
Pasuje od wersji europejskiej? czy raczej szukać używki z fusion?
Piotr_V6 08-08-2019, 12:31 Jeśli to jest fusion/mondeo a jest, to jest to samo jak najbardziej wiec śmiało kupuj i tak dziwne że to urwałeś nie wiem co tam robiłeś :)
Mam pytanie czy istnieje możliwość kupna samej tej końcówki
a pytanie inne do Ciebie . Czy wypadła Ci tam ta tulejka ? Jak tak to do kupienia ta tulejka która już nie wypada ... a także można kupić całą linkę
a pytanie inne do Ciebie . Czy wypadła Ci tam ta tulejka ? Jak tak to do kupienia ta tulejka która już nie wypada ... a także można kupić całą linkę
Właśnie brakuje tej tulejki, jest sam ten czarny plastik.
Możesz mi podać gdzie mogę dokupić ten środek? I czy tam jest jakieś zabezpieczenie czy tylko wciskane?
Kupiłem auto i po kilku tygodniach "ta usterka" wyszła na jaw... więc nie wiem jak to się stało.
"ta usterka" wyszła na jaw... więc nie wiem jak to się stało
ta usterka to jest AKCJA SERWISOWA za darmo do zrobienia ale nie w PL tylko najbliżej w NIEMCZECH.
A tulejka sama do zakupienia w USA
Dziękuję za informacje :)
Witam
Prośba o pomoc- gdzie może leżeć problem:
Po przejechaniu ok 80 km bez żadnych problemów przy parkowaniu pod domem, cofam, skrzynia w R, wszystko w porządku. Potem zmiana na P i wyłączam silnik. Chciałem jeszcze zmienić miejsce i okazuje się że skrzynia jest w pozycji P a zachowuje się jak w R ( silnik nie daje się uruchomić a na ekranie obraz z kamery cofania) skrzynia nie pozwala na zmianę. Następnie zdejmuje z boku obudowę i zgodnie z instrukcją srubokretem odblokowuje skrzynie. Silnik daje się uruchomić ale nie mogę zmienić przełożeń w skrzyni (znowu się blokuje) po ponownym ręcznym odblokowaniu lewarek porusza się normalnie do momentu pozostawienia go na P. Tutaj się blokuje A silnik nie odpala. Wcześniej żadnych problemów ze skrzynią nie było.
Ktoś ma może jakiś pomysł, co z tym fantem zrobić.
Pozdrawiam
Kuba
Witam
Sprawdzałem po VIN, nie ma info o akcji serwisowej. Udało się odblokować skrzynie, jeździ i pracuje Oki tylko nie zgadza się ustawienie lewarka i wskazanie na wyświetlaczu z faktycznym działaniem. Np skrzynia jest na R a jedzie do przodu itp. Samo działanie bez zarzutu, także manetki przy kierownicy działają poprawnie. Zjechalem do mechanika i we wtorek trzeba to będzie ustawić. Ktoś, coś...jakieś sugestie jak to najprościej zrobić?
No dobra a ktoś robił już jeżeli nie w Fordzie to samemu coś odnośnie akcji?
SHIFTER CABLE BUSHINGS
Ford Recall number: 19S16
Lokalny mechanik rozwiązał problem bez większego wysiłku, koszt 200 zl 😉😉
Cześć Wam, Odgrzeje troche kotleta ale czy może ma ktoś jakieś aktualne info czy może jednak Ford Polska ulitował się nad autami a Usa?
Ja byłem umówiony na taką akcję na Sokratesa w Auto Plazie. Panowie wzieli fure na warsztat, stwierdzili, że był puknięty(o czym wspominałem przed przyjazdem) po czym połowicznie naprawili na trytytki(Nobel dla stwórcy tych opasek). Auto póki co jeździ normalnie, i czekam na info zwrotne kiedy ew. mogę przyjechać na ew. naprawę.
Zapewne nie otrzymam nigdy takiej informacji ale póki co pomęczę ich kiedy mi naprawią furę. Oficjalnie mam kwit o przyjęciu auta na serwis, zobaczymy. :D
czy może jednak Ford Polska ulitował się nad autami a Usa? tak , przeczytaj ten post :
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3215989&postcount=11
slawek-kali 22-01-2020, 17:35 Przypuszczam, ze w DE tez nie naprawia, jesli bedzie adnotacja "wszystkie gwarancje anulowane"..
Przypuszczam, ze w DE tez nie naprawia
złe przypuszczenia . Bez problemu naprawiają . Kilku moich znajomych było w DE na wymianie spadającej linki zmiany biegów :D
slawek-kali 22-01-2020, 17:39 nie doczytales do konca chyba..
jesli bedzie adnotacja "wszystkie gwarancje anulowane".. one przeważnie wszystkie mają tą adnotację . To jest akcja serwisowa która "musi" być wykonana bez znaczenia czy są czy nie ma gwarancji
slawek-kali 22-01-2020, 17:45 gwarancje bezpieczenstwa tak.. ale nie warto robic nadziei ludziom, ze wszystko im naprawia, bo tak nie bedzie. Prawie wszystkie te perelki maja "skasowana" gwarancje Fordowska, bo byly przeznaczone na zlom czyt. szkoda calkowita.
Wpisy typu ale nic nie bylo itd.. nie maja sensu, papier to papier..
... czy może jednak Ford Polska ulitował się nad autami a Usa?...
To nie jest kwestia "litości". To jest kwestia relacji umownych/finansowania wykonanych usług.
Ford Europa i Ford USA to zupełnie odrębne firmy. Polityka relacji pomiędzy Ford USA i Ford Europa może nam się nie podobać - ale jest jaka jest i możemy jedynie przyjąć ją do wiadomości. W końcu sami sobie sprowadziliśmy auta z USA a nie za pośrednictwem Ford Europa/Ford Polska.
Tak więc Ford Polska nie mając możliwości sfinansowania usług dla aut USA przez Ford USA nie wykonuje tych usług.
Dealerzy w Niemczech mają po prostu umowy z Ford USA (ze względu na stacjonujących tamże licznych żołnierzy US Army...) i mogą w związku z tym wykonywać takie usługi bo Ford USA zapłaci im w związku z własną autoryzacją dla danego dealera.
Dealerzy w Niemczech mają po prostu umowy z Ford USA (ze względu na stacjonujących tamże licznych żołnierzy US Army...) i mogą w związku z tym wykonywać takie usługi bo Ford USA zapłaci im w związku z własną autoryzacją dla danego dealera.
to się nawet miło czyta :D
... miło czyta :D
Nie zapominajmy jednak o tym, że "po drodze" jest etap autoryzacji usługi przez płatnika... Więc Forda USA może także przysłać wiadomość (podobnie jak Ford Polska do naszych dealerów), że za daną usługę nie zapłaci.
I wtedy pozostaje jedynie miłe wrażenie po uprzedniej nadziei...:D
Poza tym cala sprawa dotyczy WYBRANYCH dealerów w Niemczech - tych, co podjęli wysiłek uzyskania stosownej autoryzacji...
slawek-kali 22-01-2020, 17:58 I nalezy pamietac ze tylko wybrane ASO obsluguja takie auta! A jest ich moze 20 w calych DE..
A jest ich moze 20 w calych DE..
a w PL 0 :D tak więc masa takich serwisów jest w DE
slawek-kali 22-01-2020, 18:17 moze.. nie wiem dokladnie bo mnie to nie interesuje..
a w PL 0 :D ...
Chwila moment i w "Fort(d...:D) TRUMP" będzie postawionych 10 sztuk... :D
Nie będą nam tu w obcych, niemieckich językach się nad nami wywyższać...:p
Ford Europa i Ford USA to zupełnie odrębne firmy. Polityka relacji pomiędzy Ford USA i Ford Europa może nam się nie podobać - ale jest jaka jest i możemy jedynie przyjąć ją do wiadomości. i TAKA jest prawda , lecz dla pocieszenia pojawiła się nowa akcja serwisowa 19S16 w której :
" Pewna liczba pojazdów Mondeo i Fusion wyposażonych w 6-biegową przekładnię mechaniczną może mieć tuleję linki zmiany biegów, która z czasem może ulec degradacji. Może to spowodować, że linka dźwigni zmiany biegów nie będzie w stanie całkowicie przestawić przekładni w wybrane położenie biegu. Jeśli kierowca próbuje przełączyć w położenie parkowania w tym stanie, przekładnia może nie znajdować się w położeniu parkowania, nawet jeśli położenie dźwigni zmiany biegów ro sugeruje, i może się nie pojawić ostrzeżenie „Przekładnia nie jest w położeniu parkowania”. Może to doprowadzić do niezamierzonego przemieszczenia pojazdu, co zwiększa ryzyko obrażeń lub zderzenia."
dotyczy
Fusion -- Flatrock Assembly Plant - USA (AAGCL) 12/4/2013 - 29/2/2016
Fusion -- Hermosillo 9/2/201 - 24/4/2016
Mondeo -- St. Petersburg 24/9/2014 - 9/7/2018
Mondeo -- Valencia 20/5/2014 - 27/7/2017
pojawiła się nowa akcja serwisowa 19S16
A wiadomo jaki to numer części?
Może można na własną rękę ogarnąć?
A wiadomo jaki to numer części?
...
Numery części na pierwszej stronie, reszta to opis co i jak zrobić: https://www.dropbox.com/s/k7ojhr5rklf7p13/19s16.pdf?dl=0
Greg Poznań 23-01-2020, 09:14 Osobiście warto jechać do ASO i walczyć o swoje. Ja byłem w Bemo Motors Poznań na Opłotki 19 i po kilku tygodniach czekania na procedurę i części, ponieważ są identyczne ale o różnych numerach i wydawane z różnych magazynów, cierpliwie czekałem, był telefon. Doczekałem się, umówiona wizyta i po 3h wyjechałem z ASO z wykonanymi dwiema akcjami wymiany śruby koła kierownicy i linki skrzyni biegów.
Asystent z obsługi powiedział, że mają już opracowaną procedury i czekają na chętnych, do wykonania tej akcji bez najmniejszych problemów, to ich pieniądze zarobione bezboleśnie.
Greg Poznań 05-02-2020, 17:13 Zobaczcie jakie dzbany są w tym Ford Polska ... aż się komentować nie chce.
Pisałem w listopadzie, dostałem dzisiaj odpowiedź, średnio fajną, szczególnie
w okolicznościach, kiedy jestem już po dwóch akcjach w ASO w Poznaniu, o czym
już pisałem i wszystko poszło bez najmniejszych oporów, tylko czasowo cierpliwość
zalecam i da się :-)
Odpowiedź od Ford Polska po 3 miesiącach i po wykonanej akcji w ich ASO:
Marcofusion 05-02-2020, 19:45 Odpowiedź od Ford Polska po 3 miesiącach i po wykonanej akcji w ich ASO:
Czyli lokalny przedstawiciel obowiazek wykonal a przedstawiciel ogolnopolski... ech...
pawel_88 10-02-2020, 17:06 Witam,
Czy akcja serwisowa o numerze 18S20, która widnieje dla mojego samochodu w ramach owner.ford.com to jest ta sama akcja co 19S16? Czy próbując przeprowadzić ją w ramach ASO PL mam podawać nowy numer? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Edycja: Pytanie nieaktualne - wystarczy zadzwonić do serwisu i podać numer VIN. Potwierdzono mi akcję serwisową dla pojazdu i czekam na zwrotny kontakt konsultanta. Ja kontaktowałem się z Ford Auto Plaza w Warszawie przy ul. Popularnej, ale zapewne każde ASO to potwierdzi. Dam znać jak wyglądała dalsza obsługa mojego zgłoszenia.
Potwierdzono mi akcję serwisową dla pojazdu i czekam na zwrotny kontakt konsultanta. Ja kontaktowałem się z Ford Auto Plaza w Warszawie przy ul. Popularnej, ale zapewne każde ASO to potwierdzi. Dam znać jak wyglądała dalsza obsługa mojego zgłoszenia.
I jak wynik?
Oprócz potwierdzenia coś się ruszyło? Czy dostałeś listę warsztatów z Niemiec?
pawel_88 02-03-2020, 18:26 Witam,
Dzisiaj upomniałem się telefonicznie o swoje zgłoszenie, które chyba przez okres ferii zimowych zostało trochę zapomniane. Potwierdzono mi ponownie jego przyjęcie, nadal mam czekać na kontakt ze strony serwisu. Dam znać jak otrzymam dodatkowe informacje i coś ruszy w sprawie.
Greg Poznań 02-03-2020, 18:34 Witam, Dzisiaj upomniałem się telefonicznie o swoje zgłoszenie, które chyba przez okres ferii zimowych zostało trochę zapomniane. Potwierdzono mi ponownie jego przyjęcie, nadal mam czekać na kontakt ze strony serwisu. Dam znać jak otrzymam dodatkowe informacje i coś ruszy w sprawie.
Uzbrój się w cierpliwość, ja po zgłoszeniu i otrzymaniu tego samego dnia potwierdzenia, że jest i będzie przyjęte moje auto na akcję, czekałem ponad 2 miesiące na tel. i dokładną datę serwisu ale warto było i mam temat z głowy, do tego cały system działa jak należy, bo na stronie Etis pod moim vin akcje zniknęły znaczy w systemie odnotowali, to też nie bez znaczenia.
Dzisiaj upomniałem się telefonicznie o swoje zgłoszenie, które chyba przez okres ferii zimowych zostało trochę zapomniane. Potwierdzono mi ponownie jego przyjęcie, nadal mam czekać na kontakt ze strony serwisu. Dam znać jak otrzymam dodatkowe informacje i coś ruszy w sprawie.
Jakieś aktualizacje?
pawel_88 26-05-2020, 14:19 Jakieś aktualizacje?
Dzisiaj zadzwoniłem w bardziej roszczeniowym tonie, co pomogło bo przynajmniej konsultant oddzwonił. Niestety, według serwisu przy ul. Popularnej w Warszawie nie mogą i odsyłają do Berlina. Sam serwis średnio podchodzi do klienta, żeby taką pierdołę ustalać od lutego 2020, po trzecim telefonie, co nie zachęca do jakiejkolwiek współpracy z nimi. Stara śpiewka, dlatego zadzwoniłem do Poznania, zobaczymy czy tam się uda jak koledze o loginie "Greg Poznań", czekam na ich odpowiedź.
patelarz 15-10-2020, 08:19 Dzień dobry,
w Fusionie 2015 2.5l pękła tuleja w lince zmiany biegów. Coś tam przyrzeźbiliśmy, skrzynia chodzi ale prócz skrajnych położeń (P, D/s) na środkowych (R, N) lewarek nabrał dużego luzu, do tego nie zawsze wskakuje wsteczny.
Na amerykańskich stronach są zestawy naprawcze
https://www.ebay.com/itm/Ford-Fusion-Shift-Cable-Repair-Kit-replacement-bushing-Life-Warranty-/183322027108
ale w Polsce nigdzie nic takiego nie znalazłem.
Cała linka - choć z wymianą całej to duża zabawa - też chyba w Polsce niedostępna. Da się coś dopasować ? Sprawdzał już ktoś to kiedyś ?
Z góry dziękuję za wypowiedzi :)
Greg Poznań 15-10-2020, 14:36 zadzwoniłem do Poznania, zobaczymy czy tam się uda jak koledze o loginie "Greg Poznań", czekam na ich odpowiedź
Sam jestem ciekaw czy nie zmieniły się te procedury i dyspozycje centrali Forda dla podwykonawców autoryzowanych, bo jak byłem miesiąc temu dla dwóch innych kolegów u kierownika, żeby popchnąć ich temat w tej akcji, to mi powiedział, że mają wszystko, procedurę, numery części możliwość ich zamówienia w magazynie niemieckim ale jak przyjmują auto, muszą pisać do centrali Ford Polska i dopiero po akceptacji mogą przystąpić do realizacji tej akcji. Zastrzegał, że mogło się coś od czasu wykonania u mnie zmienić ale nie mam żadnej informacji, że nie złatwili więc jestem dobrej myśli, bo człowiek bardzo przyjazny i sam stwierdził, że głupotą innych stacji jest nierobienie, bo to czysty pieniądz i dlaczego odrzucają, tego nie rozumie i oni chętnie robią takie pierdoły, za kosmiczną kasę z centrali... bez komentarza :-)
pawel_88 02-12-2020, 17:21 Sam jestem ciekaw czy nie zmieniły się te procedury i dyspozycje centrali Forda dla podwykonawców autoryzowanych, bo jak byłem miesiąc temu dla dwóch innych kolegów u kierownika, żeby popchnąć ich temat w tej akcji, to mi powiedział, że mają wszystko, procedurę, numery części możliwość ich zamówienia w magazynie niemieckim ale jak przyjmują auto, muszą pisać do centrali Ford Polska i dopiero po akceptacji mogą przystąpić do realizacji tej akcji. Zastrzegał, że mogło się coś od czasu wykonania u mnie zmienić ale nie mam żadnej informacji, że nie złatwili więc jestem dobrej myśli, bo człowiek bardzo przyjazny i sam stwierdził, że głupotą innych stacji jest nierobienie, bo to czysty pieniądz i dlaczego odrzucają, tego nie rozumie i oni chętnie robią takie pierdoły, za kosmiczną kasę z centrali... bez komentarza :-)
Witam, w zeszłym tygodniu skontaktował się ze mną Pan z ASO Ford Bemo Motors przy ul. Opłotki w Poznaniu, ze wspaniałą wiadomością, że otrzymali zgodę na realizację dwóch akcji serwisowych dotyczących mojego auta:
- 18S20 (tuleja linki drążka zmiany biegów skrzynki automatycznej);
- 20S15 (zamki drzwi, tu szczegółów brak).
Ze wspomnianym doradcą serwisowym rozmawiałem już wcześniej, wiedział że mam zamiar jechać specjalnie z Warszawy na wykonanie prac, co go mocno zaskoczyło. Co było dla mnie kolejną pozytywną wiadomością, niedługo później otrzymałem telefon, że skontaktuje się ze mną oddział ich ASO z Warszawy, przy ul. Aleja Krakowska 169. Tak też się stało, umówiono się ze mną na wizytę, w zeszły piątek przyjęto mój samochód i przeprowadzono akcję serwisową 18S20! :)
Z tą drugą akcją był problem, jest świeża, podobno nie jest znana i dostępna procedura, brakuje szczegółów. Zapewne nie do obsłużenia w tym momencie w Polsce, ale dowiem się jeszcze co i jak telefonicznie.
Wielkie podziękowania kieruję do kolegi posługującego się nickiem "Greg Poznań", bez Ciebie ta operacja by się nie powiodła. Być może wspomniane serwisy obsłużą każdego, kto zgłosi się do nich bezpośrednio. Do innego ASO z Warszawy, o którym wspomniałem wcześniej w wątku żywię niechęć, tak samo jak oni do pomocy klientowi.
EDIT: Dla numeru VIN mojego Fusion'a akcja serwisowa 18S20 zniknęła w ramach raportów ze stron Forda, m.in. Etis. Jak widać można :).
....Z tą drugą akcją był problem, jest świeża, podobno nie jest znana i dostępna procedura, brakuje szczegółów. Zapewne nie do obsłużenia w tym momencie w Polsce, ale dowiem się jeszcze co i jak telefonicznie.
....
Z całą sympatią dla Bemo Motors oraz z podziwem, że "im się chciało" jednocześnie stwierdzam, że czasem to już ręce opadają od tych haseł "za świeża akcja", "brak szczegółów" itp. itd...
Siedzi sobie Tadziu wieczorkiem przy kompie, używa tych samych narzędzi co ma do dyspozycji ASO i u Tadzia "są wszystkie niezbędne szczegóły" DOSTĘPNE i BEZ PROBLEMU: https://www.dropbox.com/s/86ho1bw49b3m1qp/20s15.pdf?dl=0
Do tego widać oczywiście też 'Dealer Biulletin' a w nim jasne i proste stwierdzenie -
SERVICE ACTION
Dealers are to replace all four door latches and provide enhanced documentation supporting the completeness of repairs
co oznacza, że akcja serwisowa jest nie do wykonania w Europie - otóż ZAMKI AMERYKAŃSKIE SĄ INNE niż europejskie a więc nie da się wykonać wymiany, bo zamków amerykańskich ASO nie zdoła sprowadzić...
Można oczywiście spróbować wykonać operację oceny konieczności wymiany zamków - co i jak testować jest w tym opisie technicznym podlinkowanym przeze mnie. Nie zgrywałem jedynie tych filmików, które są podlinkowane orginalnie w 'technical info'.
pawel_88 05-12-2020, 16:07 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM
Dziękuję za powyższe informacje, w takim razie odpuszczę ASO w sprawie drugiej akcji serwisowej :).
Witam,
w raporcie CARFAX sprawdziłem, że mam do zmiany uchwyt od linki skrzyni biegów.
NHTSA #19V362
Recall #19S16 SHIFTER CABLE BUSHINGS
Status: Remedy Available
Tylko wiadomo mieszkam w Polsce i nikt mi tego w ASO nie zmieni. Jak rozwiązać sprawę? Macie jakieś doświadczenia? Może kogoś polecicie z okolic Warszawy moje auto to Fusion 2016 2.5
Dzięki za odpowiedź
Aragorn33 21-06-2021, 12:11 Witam,
W temacie było kilka miesięcy ciszy, więc dodam coś od siebie :)
Od prawie roku jestem szczęśliwym posiadaczem Forda Fusiona z 2016 z silnikiem benzynowym 2.5l. W marcu tego roku podczas podjeżdżania pod dystrybutor na stacji benzynowej "zgubiłem biegi" w mojej automatycznej skrzyni biegów. Samodzielna diagnoza ujawniła, że spadła linki drążka zmiany biegów skrzyni automatycznej a po tulei nie ma śladu. Awarie usunąłem za pomocą trytytki, a następnie odwiedziłem nasze Forum, żeby zgłębić przyczynę awarii. Sprawdziłem na stronie Forda VIN swojego auta i okazało się, że moje auto jest zakwalifikowane do akcji serwisowej 19S16. Po przeczytaniu tego wątku na Forum z góry założyłem, że będę musiał tą awarię usunąć samodzielnie i nawet znalazłem aukcję na znanym polskim portalu, gdzie można było tuleję do linki nabyć. Jednak zanim zdecydowałem się na zakup powyższej tulei postanowiłem, że dla spokojnego sumienia, zadzwonię do ASO Forda w Łodzi, żeby dowiedzieć się czy powyższa akcja serwisowa może zostać przez nich zrealizowana. I tu dochodzę do meritum mojego wywodu. Okazało się, że ASO stanęło na wysokości zadania i otrzymałem informację, że powyższa akcja serwisowa zostanie przez nich w moim aucie wykonana. Przy pierwszym podejściu w ASO panowie mechanicy uznali, że wymiana samej tulei to za mało i muszę poczekać jeszcze trochę bo wymieniona zostanie cała linka drążka zmiany biegów skrzyni! Po ponad miesiącu czekania (część podobno szła z Wielkiej Brytanii) otrzymałem telefon, że linka jest na miejscu i mogę przyjechać na wymianę. W miniony czwartek mój Ford otrzymał fabrycznie nową linkę do zmiany biegów wraz z nową tuleją :)
Także nie każde ASO Forda kręci nosem na auta zza oceanu i powyższą akcję serwisową. Z czystym sumieniem mogę polecić przy takim problemie ASO Ford Łódź na Alei Włókniarzy 144.
Cześć i od razu prośba o ewentualną diagnozę, jak ktoś ma jakąkolwiek wiedzę lub skojarzenia w temacie.
Sprzęt to Ford Fusion ściągnięty z USA 2 lata temu, czyli odpowiednik europejskiego Mondeo. Rocznik 2015, przebieg 100k, skrzynia biegów automatyczna (najprawdopodobniej 6F35). Silnik 2.5L.
Dziś po południu jak zwykle zaparkowałem samochód na P. Nic dziwnego nie zauważyłem. Po powrocie już niestety, ale lewarek do zmiany biegów "chodzi" o wiele lżej i nie włącza biegu. Nie ma żadnego efektu przy jego przestawianiu, niezależnie czy wajcha jest na D,R czy S (na P zapala się tylko na wyświetlaczu właściwa ikonka). I co zauważyłem, naciskając przycisk na lewarku do przestawiania pozycji, gdzieś w okolicy liczników coś pstryka, czego wcześniej na pewno nie słyszałem.
Pytanie co mogło się zepsuć. Mam wrażenie, ze nic z samą skrzynią (mechanicznie) ale być może jakiś moduł/przełącznik elektryczny. Nie znam się, ale te pstrykanie to mi właśnie podsuwa na myśl. Całą reszta w samochodzie działa ok włącznie z silnikiem, no tylko nie da się jechać....
Ktoś, coś wie, pomoże? Samochód stoi unieruchomiony z drugiej strony miasta i nawet dzieciaka nie mam jak teraz wozić, a może to tylko jakaś duperela (oby), którą może sam był w stanie ogarnąć bez czekania w prawie 3 tygodniowej kolejce do diagnozy i naprawy :/
Ktoś, coś wie, pomoże?
no sprawdź czy linka siedzi na bolcu od skrzyni biegów :) Wystarczy maskę podnieść i popatrzeć ... 30 sek roboty
no sprawdź czy linka siedzi na bolcu od skrzyni biegów :) Wystarczy maskę podnieść i popatrzeć ... 30 sek roboty
W którym miejscu pod maską patrzeć?
https://www.youtube.com/watch?v=XQ-if7F5COk
końcówka filmu tak od 3 min
https://www.youtube.com/watch?v=XQ-if7F5COk
końcówka filmu tak od 3 min
Znalazłem, zanim obejrzałem ten filmik. Zajęło mi to z 3 minuty. Dla potomnych - po otworzeniu maski jest to pomiędzy akumulatorem a filtrem powietrza, na dole i z boku silnika. Rzeczywiście - linka spadła z bolca (a właściwie jakiejś śruby). Dało się to w polowych warunkach wcisnąć trochę z powrotem i to było to - lewarek zaskoczył i mogłem wrócić do domu :) Teraz tylko zostaje to jakoś mocniej zamocować bo na razie trzyma się to dość rachitycznie.
Dziękuję Ci leszczu.
Teraz tylko zostaje to jakoś mocniej zamocować bo na razie trzyma się to dość rachitycznie.
trzeba kupić zestaw naprawczy i po kłopocie
Rzeczywiście - linka spadła z bolca
dobrze więc trafiłem :)
trzeba kupić zestaw naprawczy i po kłopocie
Ten z Ebaya, do którego linka ktoś tu wrzucił czy jakiś inny?
Póki co udałem się dziś do ASO w Białymstoku. Jest ponoć jakiś problem z opisem tej akcji serwisowej i jej realizacją, ale jak im podałem nazwy ASO w Poznaniu, Wawie i Łodzi, które to ogarnęły, to zobowiązali się zgłębić temat dając mi tym samym nadzieję. Zobaczymy.
To zobowiązali się zgłębić temat dając mi tym samym nadzieję. Zobaczymy.
Ostatecznie ASO tematu w ramach akcji serwisowej nie ogarnęło - pomimo, że w pewnym momencie byłem poinformowany, że na 99% mi to zrobią :?
Na pytania why dostałem odpowiedź, że nie każde ASO Forda w PL ma te same możliwości i to, że gdzieś w PL robią, niczego nie przesądza. Nie wnikałem - nie chcieli to nie, zwłaszcza, że samą, oryginalną tulejkę sprowadzili mi na następny dzień za niecałe.... 18 zł.
krystian.orin 19-08-2021, 23:00 Póki co udałem się dziś do ASO w Białymstoku.
Załatwiałeś to w Biacomexie czy w Auto Hobby?
Załatwiałeś to w Biacomexie czy w Auto Hobby?
Biacomexie.
Witam,
Niestety u mnie zdążyła tulejka już spaść, dzwoniłem do Forda w Bydgoszczy i podałem VIN po czym Pani powiedziała, że widzi tylko akcję na napinacz i umówiła mnie na za dwa tygodnie i na miejscu mam rozmawiać z kimś kto może mi pomoże. Dodatkowo dodam że w FORD ETIS akcja jest widoczna.
Moja tymczasowa naprawa może nie wytrzymać. Ma ktoś może linka do tej tulejki?
Zakupiłbym sobie i wsadził dopóki nie podjadę do nich za dwa tygodnie.
Z góry dzięki za odp.
Edit: znalazłem że numer części tej tulejki to 5658329 lub DG9P-7K340-BA, czy może mi to ktoś potwierdzić?
Edit: znalazłem że numer części tej tulejki to 5658329 lub DG9P-7K340-BA, czy może mi to ktoś potwierdzić? a wystarczyło przeczytać temat od początku , to TYLKO 69 postów dla leniwych https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3216126&postcount=43
Witam,
Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście że czytałem ale pytałem czy może ktoś to już testował. Tak czy owak zamówiłem i jak przyjdzie to wymienię i dam znać czy na bank pasuje.
Pozdrawiam
EDIT:
Część pasuje i jest prosta w montażu. Moja stara wypadła więc ja tylko wyjąłem filtr powietrza zmieniłem końcówkę wciskając normalnie palcami wg instrukcji założyłem i póki co śmiga. Jeżeli się coś zmieni eni to dam znać.
Bartek8203 18-06-2022, 15:28 Nie trzeba kupować całej linki, chyba że chcesz rozbierać pół środka. Na tej końcówce zaznaczonej na zdjęciu wykrusza się tulejka ta biała i cały zaczep wyskakuje z wybieraka i nie można lewarkiem zmienić przełożeń. Miałem taką sytuację. Najlepszy i najtańszy sposób naprawy: Dobrać podobną tulejkę lub zeszlifować na wysokości trochę ta starą, narzynka na śrubę 6, aby zrobić gwint na tym metalowym trzpieniu, nakręcamy nakrętkę wraz z klejem do gwintów, dokręcamy i jest spokój na wieki wieków. Była akcja serwisowa na te zaczepy na Fordzie. Dobry mechanik i po sprawie. Jeśli taka sytuacja spotka nas w trasie można awaryjnie jakoś połączyć to trytytką uprzednio ustawiamy tam przy skrzyni pozycję wybieraka i taka sama ma się wyświetlać na liczniku czyli P tam i na liczniku też P itd, żeby się zgadzało lub awaryjnie jak nic nie mamy ręką przedstawiasz ta dźwigienkę na D (zaciągamy wcześniej ręczny na odpalonym silniku) i tak dojedziemy awaryjnie do mechanika.
fatall1ty 11-07-2022, 14:49 Pojawiła się nowa akcja - 22S43, która obejmuje prawie 3mln samochodów ze Stanów. Może tym razem polskie ASO nie podejdzie olewczo do tematu i uda się im ogarnąć te kwestie
Może tym razem polskie ASO nie podejdzie olewczo do tematu i uda się im ogarnąć te kwestietylko gdzie się pokazała ta akcja , w usa a nie w europie czyli nic się na razie nie zmieniło.
Czekam na info z serwisu czy ogarną ta akcję 22S43 - główna centrala podała mi dwa serwisy które niby to mają ogarnąć, zobaczymy jak co to dam znać. Moje auto to EDGE 2.0 i ten sam problem
Piotr2706 31-10-2022, 16:37 czesc mam forda fiusiom amerykanska werja w polce to mondeo mk5 mamproblem z automatyczna skrzynia biegow wczoraj normalnie przyjechalem dzis zona wsiada i nie ma biegow dzwignia przesuwa sie bardzo lekko wczesniej tak nie chodzila na tablicy podswietla sie tylko p parking na zadnym innym polozeniu ne dziala i nic nie wyswietla prosze o pomoc co to moze byc
Podnieś maskę i popatrz na skrzynię biegów / pod filtrem powietrza / . Druga osoba niech rusza dźwignią. Prawdopodobnie wypadł/popękał plastik mocujący "wybierak " .
Piotr2706 31-10-2022, 16:55 Mega dziekuje jutro rano sprawdze
mega trafna diagnoza dziekuje
|
|