Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Podłączenie wideorejestratora

radmol
22-05-2019, 20:27
Witam,

Podłączyłem nowo zakupiony wideorejestrator pod złącze USB, które mam w schowku kolanowym pasażera. Podłączyłem go tam bo jest to jedyne łatwo dostępne miejsce, które wydawało mi się nie ma napięcia po wyłączeniu zapłonu. Ale kamerka dziwnie się zachowuje - na włączonym zapłonie działa niby OK (jutro sprawdzę jak podczas jazdy się zachowuje) ale na wyłączonym zapłonie przyciski co jakiś czas się podświetlają tak, jakby tym złączem USB podawane było jednak co jakiś czas jakieś napięcie ?? O co chodzi?
Gdzie najlepiej podłączyć wideorejestrator w takim razie? Zostawić go w złączu USB w schowku czy przenieść w jakieś gniazdo bezpieczników?

(w toyocie i hondzie narzekałem, że nie da się słuchać radia bez kluczyka w stacyjce a w fordzie narzekam, że wszystko ma podane napięcie bez kluczyka - czy są normalne samochody na tym świecie? :lol: )

Zbyniu123
23-05-2019, 00:41
W podsufitce nad lusterkiem masz miejsce na kabelek, wsadz go tam i pociagnij prad z podswietlenia.
Ja tak mam u siebie i dziala wspaniale

Sent from my F8331 using Tapatalk

radmol
23-05-2019, 07:04
Kamera ma zasilanie 5V - w podsufitce jest 12V.
Ja rozumiem, że podłączyłeś to do oświetlenia za pomocą adaptera zasilania (lutowałeś coś?) i może używasz trybu parkingowego?
Czy w lampce napięcie 12V jest non stop podawane czy po zamknięciu auta po jakimś czasie zanika napięcie do 0V? (jeśli zanika to czy wie ktoś po jakim czasie?)

daniel2505
23-05-2019, 07:46
Ja swój wideorejestrator wpiołem w gniazdo zapalniczki w podłokietniku Przewód pociągniety słupkiem później pod obudową konsoli do podłokietnika. Jedna mała dziurka w podłokietniku fi 3mm i wszystko jest niewidoczne. Z gniada w podłokietniku i tak nie korzystałem. Wtyczka od kamery jest dostępna więc zawsze można ją wyciągnąć. Napięcie na gniazdach zapalniczek w fordzie "znika" po ok 15minutach wiec po tym czasie kamara ama się wyłączy i uruchomi ponownie po właczeniu zapłonu.

eclipse
23-05-2019, 08:37
Jeśli dobrze pamiętam to gniazdo zapalniczki w bagażniku ma ciągle napięcie, lub łatwiej przecież przeciągnąć kabelek plusowy jeden bezpośrednio z akumulatora i będziesz miał stałe napięcie na kamerze nawet po 12 godzinach o ile nie zacznie szwankować akumulator z powodu lewego poboru prądu .

radmol
23-05-2019, 09:17
Dziękuję za informację o tym, że napięcie znika po 15 minutach w gnieździe zapalniczki - sprawdzę dzisiaj. Jeśli tak jest to tu się wepnę i nie będę kombinował. Nie pamiętam czy w schowku w podłokietniku mam 12V - raczej nie. Ale ja sobie dolutuję nowe gniazdo 8)

Natomiast nie radzę nikomu (!!) podłączać się bezpośrednio pod akumulator.
Mi i tak chodzi o to abym NIE MIAŁ NAPIĘCIA podczas postoju auta na parkingu.

Nurtuje mnie jednak to podpięcie pod oświetlenie sufitowe - jak kolega to zrobił?

mjoker
23-05-2019, 21:19
Nurtuje mnie jednak to podpięcie pod oświetlenie sufitowe - jak kolega to zrobił?

zapewne wykorzystał wnetrze ladowarki, tej do zapalniczki. Podpial pod oswietlenie a na wyjsciu ma 5V

Zbyniu123
24-05-2019, 01:53
zapewne wykorzystał wnetrze ladowarki, tej do zapalniczki. Podpial pod oswietlenie a na wyjsciu ma 5VDokladnie tak jak mowisz, rozbebeszylem to i polutowalem, w podsufitce jest wszystko przygotowane pod to i wszystko wyglada jak by bylo oryginalne, a i do tego nie potrzeba nic ciac, wiercic czy wyrywac, tylko wyjmujesz podswietlenie z tym lusterkiem ktore jest na zatrzaski i przeciagasz kabalek.
Ja mase dalem z dachu gdzie byla masa odgrzanej przedniej szyby, a plus dalem z ktoregos kabelka, ale nie pamietam ktorego.

Sent from my F8331 using Tapatalk

AndrewC
09-07-2019, 12:10
Witam,
Panowie A czy istniała by szansa na to aby opisać dokładnie (jak dla laika), krok po kroku który kabelek do którego przylutować w oświetleniu sufitowym. Korzystając z wnętrzności ładowarki od kamerki. Przesyłam załącznik zdjęcia. Dziękuję i pozdrawiam.

AndrewC
10-07-2019, 12:34
Witam,
Panowie A czy istniała by szansa na to aby opisać dokładnie (jak dla laika), krok po kroku który kabelek do którego przylutować w oświetleniu sufitowym. Korzystając z wnętrzności ładowarki od kamerki. Przesyłam załącznik zdjęcia. Dziękuję i pozdrawiam.

Wyciągnąłem oświetlenie i co dalej który kabel z wideorejestratora do czego przylutować?

Kochan
10-07-2019, 13:05
Wyciągnąłem oświetlenie i co dalej który kabel z wideorejestratora do czego przylutować?

Miernik w dłoń i pomiar, ale zapewne standardowo Czerwony z napięciem a czarny masa. To samo w ładowarce.

W ładowarce sprężynka to + (czerwony) a obudowa(bolce) masa. Lutujesz to w ten sposób:
Dokładasz przewód z czerwonego w oświetleniu do lutu zaraz nad sprężynką (to będzie +). Następnie dokładasz przewód od czarnego w oświetleniu i lutujesz do następnego lutu nad + to będzie wówczas - .

Tak czy siak polecam miernik i upewnienie się co do polaryzacji.
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=105357&stc=1&d=1562760525

AndrewC
10-07-2019, 13:12
Dzięki piękne za pomoc, dam znać jak poszło.

Antej
10-07-2019, 13:14
Kochan
Tyle że to jest układ od alarmu i poleciłeś wpiąć się w instalację do czujki.
Skąd pewność że tam są prądy 12V?

AndrewC
10-07-2019, 13:47
Kochan
Tyle że to jest układ od alarmu i poleciłeś wpiąć się w instalację do czujki.
Skąd pewność że tam są prądy 12V?

Możesz mi kolego to wyjaśnić jakoś? Zdjęcie które wstawiłem to oświetlenie podsufitki,
Ładowarka od kamerki posiada input dc 12V-24V A output tv 5C-1000mA, ale to pewnie standard. Niestety elektryków nie jestem A chcialbym zrobić to w miarę profesjonalnie z waszą pomocą 😉

Kochan
10-07-2019, 14:15
Możesz mi kolego to wyjaśnić jakoś? Zdjęcie które wstawiłem to oświetlenie podsufitki,
Ładowarka od kamerki posiada input dc 12V-24V A output tv 5C-1000mA, ale to pewnie standard. Niestety elektryków nie jestem A chcialbym zrobić to w miarę profesjonalnie z waszą pomocą ��

Spoko w takim razie trzeba kogoś kto już to robił lub miernik żeby określić gdzie tam jest prąd w podsufitce. Podejrzewam, że biały to + i czarny -. Jak wlutujesz się na ładowarce jak pokazałem to będzie ok. Tam na płytce masz "zmianę" prądu z 12V na 5V do kamery

Antej, że to alarm nie wiedziałem bo kolega jasno napisał że wrzuca zdjęcie oświetlenia podsufitki ale 12V będzie bo z tego co widzę to leci tam na drugim wtyku zasilanie do podsufitki ???.
Jeżeli to czujka od alarmu/alarm to bym tam nie wpinał tylko gdzieś przed wtyczką bo może sobie zafundować jakieś dziwne akcje z uzbrajaniem itd.

Antej
10-07-2019, 14:32
Kochan, bardzo teoretyzujesz.

Na zdjęciu jest lampka z mapnikiem, z alarmem, dwiema czujkami i oświetleniem submarine.

Do lampki dochodzą chyba dwie masy i pojedynczy plus, nie mam czasu żeby teraz to sprawdzać w schematach, ale dużo rzeczy podłączałem do tego zasilania.
Lusterko fotochrom, dvr, transmiter BT.

Kochan
10-07-2019, 14:37
Kochan, bardzo teoretyzujesz.

Na zdjęciu jest lampka z mapnikiem, z alarmem, dwiema czujkami i oświetleniem submarine.

Do lampki dochodzą chyba dwie masy i pojedynczy plus, nie mam czasu żeby teraz to sprawdzać w schematach, ale dużo rzeczy podłączałem do tego zasilania.
Lusterko fotochrom, dvr, transmiter BT.

ok, ale co wnosi to do tematu :) ? Antej w takim razie koledze w które przewody ma się wpinać i problem rozwiązany skoro tyle rzeczy do tego podpiąłeś :) Nie rozbierałem tego elementu i nic tam nie wpinałem więc tak jak piszesz to są moje teorie gdzie ma się wpiąć ale jak mniemam słuszne. Nie zmienia to faktu, że kolega przed przystąpieniem do prac mógłby skorzystać z miernika, koszt <20zł i mieć głowę spokojną :diabel2:

Antej
10-07-2019, 14:43
ok, ale co wnosi to do tematu :) ?

:568:
czytamy, czytamy... ze zrozumieniem :diabel2:

Do lampki dochodzą chyba dwie masy i pojedynczy plus, nie mam czasu żeby teraz to sprawdzać w schematach

Kochan
10-07-2019, 14:49
:568:
czytamy, czytamy... ze zrozumieniem :diabel2:

czytam, czytam i w moim wcześniejszym poście mu to napisałem - żeby wykorzystał biały i czarny przewód bo leci do lampki :)

AndrewC
10-07-2019, 14:52
Spoko w takim razie trzeba kogoś kto już to robił lub miernik żeby określić gdzie tam jest prąd w podsufitce. Podejrzewam, że biały to + i czarny -. Jak wlutujesz się na ładowarce jak pokazałem to będzie ok. Tam na płytce masz "zmianę" prądu z 12V na 5V do kamery

Antej, że to alarm nie wiedziałem ale 12V będzie. Jeżeli to czujka od alarmu/alarm to bym tam nie wpinał tylko gdzieś przed wtyczką bo może sobie zafundować jakieś dziwne akcje z uzbrajaniem itd.

Panowie a co myślicie o tym aby spróbować podłączenie pod gniazdo zapalniczki. Wpiąć się od tylu, nie obciąży to za bardzo gniazda?

Antej
10-07-2019, 14:52
Który konkretnie?
Ten ze zdjęcia co idzie do drugiej czujki alarmu?

AndrewC
10-07-2019, 15:27
Który konkretnie?
Ten ze zdjęcia co idzie do drugiej czujki alarmu?

Dodam że biały i czarny kabel idzie również do czujki.

szneider
10-07-2019, 15:42
Ja się wpiąłem tak z zasilaniem kamerki.
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3109704&postcount=27

Zbyniu123
10-07-2019, 17:45
Ja mase wzialem z masy od podgrzewania przedniej szyby, plus z kostki ktora daje zasilanie na lampke w podsufitowce, sa tam chyba 3 czarne kosci, a staly plus jest tylko na jednej tej w ktorej jest na srodku z najwieksza iloscia pinow, ale nie powiem ci ktory to bo nie pamietam, wiem ze tylko tam mozesz podlaczyc, poniewaz inne plusy zanikaja po paru minutach jazdy.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

woro_woro
10-07-2019, 23:19
Ja mam zamontowany transformatorek 12V/5V w schowku pod panelem świateł. Stąd dwoma kablami USB zasilam kamerkę przy lusterku oraz telefon na kratce nawiewu z lewej strony. Dłuższy kabelek do kamery poprowadziłem pod uszczelką i podsufitką. 2 kabelek do telefonu siedzi schowany w schowku. Jak potrzebuję, to podłączam, a jak nie to chowam do schowka.
Ładowarka zasilona jest z bezpiecznika zapalniczki poprzez bypass. Masę wziąłem z karoserii.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190710/cf03772c7e9f93acf799539837b73984.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190710/a28dab69fdd0efabf60802f995d1fb08.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190710/d4113c126c364c46efbeba7e93f1dba4.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190710/3a7e8370e2f8bfbaa312575470deccb3.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190710/7ff2bb962e820aa62ab2d0ec7176b62d.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190710/915d9de713e7cd7bcd68a2cbfd0ba715.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190710/ff8b3881e013357707040b2b14c1436b.jpg

JaroZalek
11-07-2019, 00:27
Natomiast nie radzę nikomu (!!) podłączać się bezpośrednio pod akumulator.
?

Mistrzowska porada - akurat to co powinien zrobić każdy laik zamiast mieszać i dłubać w instalacji elektrycznej samochodu nie mając o niej pojęcia.
Ja na szczęście zrobiłem tak jak odradzasz czyli przeprowadziłem do kabiny osobny przewód zasilający do ładowarki wideorejestratora. Dzięki temu mam zasilanie non-stop więc również ciągłe nagrywanie. Reszta pomysłów jest do bani bo w zależności od modelu forda zasilanie na poszczególnych obwodach jest wyłączane po np: 10, 20, 30, 60 minutach. Prawdopodobnie można to zmienić podłączając się komputerem diagnostycznym lub dłubiąc odpowiednio w przekaźnikach. Niemniej jednak wole aby tak jak ustalił producent poszczególne obwody pozostawały bez zasilania i nie będę w tym dłubał aby zasilić głupią kamerkę do której przeprowadzenie przewodu zajęło 10 minut prosto z akumulatora oczywiście z dodatkowym zabezpieczeniem.

AndrewC
12-07-2019, 19:56
Ja mase wzialem z masy od podgrzewania przedniej szyby, plus z kostki ktora daje zasilanie na lampke w podsufitowce, sa tam chyba 3 czarne kosci, a staly plus jest tylko na jednej tej w ktorej jest na srodku z najwieksza iloscia pinow, ale nie powiem ci ktory to bo nie pamietam, wiem ze tylko tam mozesz podlaczyc, poniewaz inne plusy zanikaja po paru minutach jazdy.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Podłączyłem tak jak widać na zdjęciu, ale po kilku sekundach nagrywania rozłącza.

Antej
12-07-2019, 20:43
Z pamięci, bo widzę ze nikomu nie chcialo sie sprawdzic.

Sa dwie masy i jeden plus.

Pojedyncza blaszka z lampki + do czubka ładowarki
"Twoj plus"to masa w lampce "stała", polacz do boku ladowarki.

Nie podoba mi sie Twój styl lutowania i brak izolacji elektroniki z ładowarki, powinieneś cos z tym zrobić.

szneider
12-07-2019, 21:09
Ja na szczęście zrobiłem tak jak odradzasz czyli przeprowadziłem do kabiny osobny przewód zasilający do ładowarki wideorejestratora. Dzięki temu mam zasilanie non-stop więc również ciągłe nagrywanie. Reszta pomysłów jest do bani bo w zależności od modelu forda zasilanie na poszczególnych obwodach jest wyłączane po np: 10, 20, 30, 60 minutach.
Też kiedyś miałem tak podłączoną nawigację z wideorejestratorem (2 w1) i skończyło się tym, że wybuchła bateria. Później z dwa miesiące zajęło pozbycie się tego smrodu z auta.

JaroZalek
17-07-2019, 21:55
Też kiedyś miałem tak podłączoną nawigację z wideorejestratorem (2 w1) i skończyło się tym, że wybuchła bateria. Później z dwa miesiące zajęło pozbycie się tego smrodu z auta.

Podłączenie jest jak najbardziej zasadne i prawidłowe - zajmuje się elektryką choć dużo większych napięć natomiast same zasady pozostają niezmienne czyli nie ingerować w istniejące obwody dodatkowo obciążając istniejące zabezpieczenia obliczone do czegoś zupełnie innego. Chcecie to sobie dłubcie i lutujcie nawet podłączcie toster i lokówkę żony zamiast przeprowadzić dwa przewody z osobnym zabezpieczeniem.
A co do wybuchu baterii - dobry wideorejestrator jest konstrukcyjnie przewidziany do pracy ciągłej i powinien zawierać wysokiej klasy kondensator a nie akumulator podatny na wahania temperatury i ciągłą pracę podczas ładowania.
Od dawna używam VIOFO WR1 pracujący 24h/7 za jedyne 320 zł.
A wszelkich niepożądanych zapachów z auta pozbywamy się w 15 minut podczas ozonowania.
Dziękuję pozdrawiam oraz służę pomocą ;-)

Bump: Podłączyłem tak jak widać na zdjęciu, ale po kilku sekundach nagrywania rozłącza.

Piękna robota Panowie - nie chciał bym zabrzmieć złośliwie ale czy przyglądaliście się instalacji elektrycznej w fordach na przestrzeni ostatnich 20 lat ? Ja się przyglądam od jakiś 15 lat czyli pierwszego mondeo z moich 4 fordów. Przewód w instalacji to tak zwana linka czyli plecionka kilkudziesięciu lub kilkunastu drucików i 15 lat temu to były druty lub druciki teraz w moim mondeo mk4 ta linka to splot już nie drucików ale włosków miedzianych. Za kilka lat zostaną wprowadzone włókna światłowodowe.
Na początku lat 80 w samochodach stosowano wyłącznie system mikroprocesorowy, ilość kabli i ich waga była dość duża. W przeciętnym samochodzie wyższej klasy długość kabli dochodziła do 3,2 km długości, co ważyło około 56 kg. Kiedy wprowadzono magistralę CAN długość kabli zmalała o 1kilometr, a masa spadła aż o 17 kg. Obecność magistrali CAN jest nieodzowna, chociażby tylko po to, by poprawić niezawodność działania. Poza tym z badań wynika, że większość usterek elektryki - prawie 54 % - spowodowana jest wadą wiązek, więc im ich mniej, tym lepiej ale także nie muszą być takie grube.

Dlatego wlutujcie sobie pięknie tam więcej takiego badziewia tylko nie dziwcie się że gaśnice samochodowe nie pomogły a strażacy nie dojechali w korku na czas i kolejny ford spalił się podczas zwykłego użytkowania w pochmurny dzień bez wysokiej letniej temperatury.
Dziękuję pozdrawiam i służę pomocą ;-)

woro_woro
18-07-2019, 08:07
Jestem podobnego zdania. Pajączki w lampce i do tego pod podsufitką to druciarstwo. Pamiętajcie, że to chińska elektronika jest.

umiarkowany
18-07-2019, 17:35
Jestem podobnego zdania. Pajączki w lampce i do tego pod podsufitką to druciarstwo. Pamiętajcie, że to chińska elektronika jest.Wszystko teraz jest chińskie, więc to słaby argument.

mkaminski100
19-07-2019, 12:28
Wszystko teraz jest chińskie, więc to słaby argument.Jeśli chinole zaczynają sprzedawac kamerki bez baterii bo się zapalały to coś w tym jest

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk

tolo12345
23-09-2019, 13:55
Witam wszystkich.
Jest to mój pierwszy wpis, chociaż szczęśliwym posiadaczem SMax'a jestem od kilku miesięcy i niejednokrotnie korzystałem z praktycznych porad forumowiczów dot. czynności serwisowych.
Dzisiaj postanowiłem podzielić się sposobem zamontowania kamerki w swoim aucie zrealizowanym na bazie pomysłu kolegi woro_woro, opisanym na stronie 3. Zdecydowałem się podwiesić videorejestrator pod obudowę lusterka, gdyż w ten sposób obiektyw widzi obszar szyby oczyszczony przez wycieraczki.

woro_woro
23-09-2019, 16:49
Nie za daleko od szyby? AF na drucikach nie łapie?

tolo12345
24-09-2019, 15:59
Wydaje się w porządku

andree86
31-10-2020, 16:12
Witam serdecznie, chciałbym podłączyć się pod temat. Mój problem dotyczy Smaxa z 2011r. Do rzeczy - zakupiłem kamerkę samochodową, 70mai A800 lecz do jej prawidłowego działania w trybie parkingowym, potrzebny jest osobny kabel trzy-żyłowy, który zakupiłem na tej aukcji https://allegro.pl/oferta/zasilanie-...YjYzZDA1Mjk%3D
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, gdzie w skrzynce z bezpiecznikami mogę połączyć kabel sygnalizacyjny żółty, uziemiający czarny oraz zasilający czerwony? Jestem kompletnie zielony w te klocki, a zależy mi, by wszystko działało jak należy...

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i porady.

LuckasLBN
12-12-2020, 14:19
Witam serdecznie, chciałbym podłączyć się pod temat. Mój problem dotyczy Smaxa z 2011r. Do rzeczy - zakupiłem kamerkę samochodową, 70mai A800 lecz do jej prawidłowego działania w trybie parkingowym, potrzebny jest osobny kabel trzy-żyłowy, który zakupiłem na tej aukcji https://allegro.pl/oferta/zasilanie-...YjYzZDA1Mjk%3D
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, gdzie w skrzynce z bezpiecznikami mogę połączyć kabel sygnalizacyjny żółty, uziemiający czarny oraz zasilający czerwony? Jestem kompletnie zielony w te klocki, a zależy mi, by wszystko działało jak należy...

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i porady.

Również się podpinam do pytana. Obecnie Zasilanie kamerki WR mam po zapalniczce przez co nie działa tryb parkingowy(niby da się to ominąć ale skoro mam KIT-a to wole z niego skorzystać). Zaopatrzyłem się z w tak zwane BYPASSY- rozdzielacz bezpieczników i teraz problem polega w znalezieniu odpowiedniego bezpiecznika który będzie oznaczony jako ACC czyli będzie zasilany po zapłonie. W schematach znalazłem że bezie to bezpiecznik w centrali od kierowcy oznaczony jako F5 7,5A- Adaptacyjny układ kontroli prędkości (ACC). Czy wpinać się w ten bezpiecznik? I pytanie jakim bezpiecznikiem zabezpieczyć WR 3A czy 5A i czy dobrze że mogę zastosować dwa różne bezpiecznik w takim bypassie? Czyli wpiąć bypass i dać nominalne 7.5A a obok bezpiecznik do WR 3 lub 5 A? Pomoże ktoś laikowi :)?
https://ibb.co/7bQCy6F
https://ibb.co/7bQCy6F

M.A.G.
28-05-2021, 20:13
Hej.

Ostatnio wpiąłem u siebie dodatkowe gniazdo zapalniczki w skrzynkę bezpieczników, dla ciekawskich zaznaczyłem czerwoną ramką wszystkie, które dostają 12V dopiero "po zapłonie". Wpiąłem się w bezpiecznik F20 - 7,5A od przyciemniania lusterka, zabezpieczenie kamerki dałem 5A. Bezpieczników F17, F18, F19 wolałem nie ruszać bo są od poważnych obwodów m.in. - siłownik drgań kierownicy, układ SRS, ABS, czujnik obrotu auta wokół osi pionowej:

https://lh3.googleusercontent.com/pw/ACtC-3cw9MbJ7onrMj4koeLGI5CMwNhBlJvZw6BPLz0_wEtgizMzn9T bhHhBk2um_lNCFmbauVkL6zoESHGoxXkJkH8KylBSDIBCIDu9w p7uN2X4JNlW8s_7KaUg0oDHTRaspQl95-dOXrJ2UQthtsSqLkUr=w450-h600-no?authuser=0

Pozdro :)

P.S. szczegóły TUTAJ (https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3345631&postcount=313)

Gaacek
20-08-2021, 16:35
Chce u siebie do Smaxa MK2 podłączyć kamerkę viofo A129 DUO za pomocą Hardwire Kit ACC proszę pomóżcie mi i podpowiedzcie pod które bezpieczniki się najlepiej wpiąć tak aby kamerka działała również podczas postoju?

Antej
20-08-2021, 17:03
do Smaxa MK2 podłączyć kamerkę
Proszę wskaż który to rocznik Smaxa w przedziale 06-15 ?
Tego dotyczy temat i takie podawane są tutaj rozwiązania.
Inne roczniki, inne auta mają zupełnie inny układ punktów zasilania.

O rozwiązania do auta, które nie jest przedmiotem tego tematu, pytaj we właściwych wątkach.

Gaacek
21-08-2021, 08:21
2016 wersja vignale

mackoo
06-05-2024, 16:37
Cześć,
Czy ktoś z Was wpinał się z kamerką w skrzynkę bezpieczników pod schowkiem od strony pasażera?
https://i.imgur.com/l7fHZ1C.jpeg

W kółku zaznaczony bezpiecznik od zapalniczki, ale czytałem żeby nie wpinać się w obwody zabezpieczone na 15A.

Nie mam pod ręką miernika, więc może ktoś podzieli się doświadczeniem.