Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Radio 6000 CD podłączenie modułu bluetooth?

Iped
28-10-2019, 15:46
Witam.
Od jakiegoś czasu używam transmitera bluetooth do zapalniczki. Ale chciałbym przerobić radio żeby miało moduł bluetooth pod jakiś guzik. Na Aliexpress znalazłem kilka modułów bluetooth. Ale nie wiem czy będzie działać bo montaż niby bardzo prosty.
Ktoś już w takie coś bawił lub podobne?

arturek
28-10-2019, 15:58
Witam

Jeśli masz Focus mk1 z radiem 6000, to masz coś podobnego

http://www.fordclubpolska.org/audio_img/galkowe01.jpg

jedyna opcja żeby to zadziałało, to musiałoby być podłączone do gniazda zmieniarki
i współpracować z radiem poprzez to złącze

Natomiast w opisie urządzenia, które wstawiłeś pisze, że jest do Focusa mk2 => zgaduję, że jest wpinane w złącze AUX
radia w Focusie mk2

czyli pasuje do takiego radia

http://www.fordclubpolska.org/audio_img/ford2_02.jpg

https://i.imgur.com/HOq1zIj.jpg

radio 6000 w Focusie mk1, nie ma obsługi AUX

pozdrawiam
Arturek

Iped
28-10-2019, 16:02
Witam

Jeśli masz Focus mk1 z radiem 6000, to masz coś podobnego

http://www.fordclubpolska.org/audio_img/galkowe01.jpg

jedyna opcja żeby to zadziałało, to musiałoby być podłączone do gniazda zmieniarki
i współpracować z radiem poprzez to złącze

pozdrawiam
Arturek
Tak mam takie same radio. I tylko wolne gniazdo zmieniarki. Czyli podłącze ta kostkę od modułu,plus i minus i gotowe? I żeby z radia przełączyć na bluetooth to naciskam guzik "CD"?

Antej
28-10-2019, 16:03
Czyli podłącze ta kostkę od modułu,plus i minus i gotowe?

Nie i nie ma szans z tym co podałeś.

Sygnał ze zmieniarki to nie sygnał AUX.
To co podałeś jest w miejsce AUX i jest bardzo marnej jakości.

Iped
28-10-2019, 16:03
Czyli z modułu nic nie będzie? I ciągle na transmiterze?

beczka
13-12-2020, 21:33
Witam kupiłem ww moduł bluetooth z allegro, podłączyłem go w miejsce AUX, muzykę przesyła tylko jak wykonuje połączenie telefoniczne idzie dźwięk z głośników natomiast mnie nikt nie słyszy dodam że na AUX wszystko działało jak należy mikrofon z podsufitki zbierał bez problemu
Zastanawiam się nad jedną rzeczą ze starej wtyczki AUX wychodzą 3 kabelki które biegną pod deskę jeden z nich połączony jest z innym kablem a tamten z kablem z radia, chyba jest kabel od mikrofonu przynajmniej mi się tak wydaje. Nowa kostka z BT również ma 3 kabelki plus zasilanie tylko z tych 3 kabli wychodzących z kostki nie podłączałem jednego z nich pod kable jak w oryginale. Może to tu tkwi problem. Oczywiście radio jest Sony ale moduł ten sam.

olw96158
14-12-2020, 22:08
Witam kupiłem ww moduł bluetooth z allegro, podłączyłem go w miejsce AUX, muzykę przesyła tylko jak wykonuje połączenie telefoniczne idzie dźwięk z głośników natomiast mnie nikt nie słyszy

Cześć,
Mam dokładnie ten sam problem, po kupnie auta zamontowałem odrazu moduł bluetooth z allegro i nie dzwoniłem nigdy wcześniej z auta, ale z uwagi na ilość wcześniej podłączonych telefonów zakładam że działał :D
Gdyby ktoś potrafił podratować informacją jak to naprawić bylibyśmy (zakładam że kolega wyżej też) bardzo wdzięczni!

Edit: Dodam, że posiadam radio CD6000 wersję III

beczka
15-12-2020, 18:09
Cześć,
Mam dokładnie ten sam problem, po kupnie auta zamontowałem odrazu moduł bluetooth z allegro i nie dzwoniłem nigdy wcześniej z auta, ale z uwagi na ilość wcześniej podłączonych telefonów zakładam że działał :D
Gdyby ktoś potrafił podratować informacją jak to naprawić bylibyśmy (zakładam że kolega wyżej też) bardzo wdzięczni!

Edit: Dodam, że posiadam radio CD6000 wersję III

Będę robił jeszcze jedno podejście do podłączenia BT bo nie daje mi to spokoju, niestety dopiero w sobotę ze względu na to że się szybko ściemnia a po pracy ciężko już coś ogarnąć.
Wydaje mi się że problem tkwi w tych 3 kablach tzn kostka biała oryginalna od AUX ma 3 kable jeden z nich połączony jest z innym kablem który znajduje się w wiązce i schodzi w deskę ale jest połączony jeszcze z kablem który idzie do kostki od radia.
Nowa kostka w miejsce AUX ma też owe 3 kable i zasilanie, wydaje mi się że wystarczy albo szybko złączka podpiąć jeden z 3 kabli do kabla ze starej białej kostki połączonego z innymi kablami o których wspomniałem wcześniej albo spróbować wyjąć owy kabel z kostki i go podłączyć w nowej kostce
Zrobię zdjęcia i wstawię jeśli rozwiąże to problem

beczka
19-12-2020, 18:52
Zostawiłem bt z allegro ze względu na funkcjonalność jeśli chodzi o muzykę, w wolnej chwili będę szukał i jednak montował oryginalny moduł BT