Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-10-2019, 16:46   #1
Iped
ford::average

Imię: Kacper
Model: Focus
Silnik: 1.4
Rocznik: 1998
Domyślnie Radio 6000 CD podłączenie modułu bluetooth?

Witam.
Od jakiegoś czasu używam transmitera bluetooth do zapalniczki. Ale chciałbym przerobić radio żeby miało moduł bluetooth pod jakiś guzik. Na Aliexpress znalazłem kilka modułów bluetooth. Ale nie wiem czy będzie działać bo montaż niby bardzo prosty.
Ktoś już w takie coś bawił lub podobne?

Iped jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2019, 16:58   #2
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Radio 6000 CD podłączenie modułu bluetooth?

Witam

Jeśli masz Focus mk1 z radiem 6000, to masz coś podobnego

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

jedyna opcja żeby to zadziałało, to musiałoby być podłączone do gniazda zmieniarki
i współpracować z radiem poprzez to złącze

Natomiast w opisie urządzenia, które wstawiłeś pisze, że jest do Focusa mk2 => zgaduję, że jest wpinane w złącze AUX
radia w Focusie mk2

czyli pasuje do takiego radia

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

radio 6000 w Focusie mk1, nie ma obsługi AUX

pozdrawiam
Arturek

Ostatnio edytowane przez arturek ; 28-10-2019 o 17:04
arturek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2019, 17:02   #3
Iped

Cytat:
Napisał arturek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam

Jeśli masz Focus mk1 z radiem 6000, to masz coś podobnego

jedyna opcja żeby to zadziałało, to musiałoby być podłączone do gniazda zmieniarki
i współpracować z radiem poprzez to złącze

pozdrawiam
Arturek
Tak mam takie same radio. I tylko wolne gniazdo zmieniarki. Czyli podłącze ta kostkę od modułu,plus i minus i gotowe? I żeby z radia przełączyć na bluetooth to naciskam guzik "CD"?
Stary 28-10-2019, 17:03   #4
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Cytat:
Napisał Iped Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli podłącze ta kostkę od modułu,plus i minus i gotowe?
Nie i nie ma szans z tym co podałeś.

Sygnał ze zmieniarki to nie sygnał AUX.
To co podałeś jest w miejsce AUX i jest bardzo marnej jakości.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2019, 17:03   #5
Iped

Czyli z modułu nic nie będzie? I ciągle na transmiterze?
Stary 13-12-2020, 22:33   #6
beczka
ford::beginner

Imię: Tomasz
Model: cmax
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2008

Witam kupiłem ww moduł bluetooth z allegro, podłączyłem go w miejsce AUX, muzykę przesyła tylko jak wykonuje połączenie telefoniczne idzie dźwięk z głośników natomiast mnie nikt nie słyszy dodam że na AUX wszystko działało jak należy mikrofon z podsufitki zbierał bez problemu
Zastanawiam się nad jedną rzeczą ze starej wtyczki AUX wychodzą 3 kabelki które biegną pod deskę jeden z nich połączony jest z innym kablem a tamten z kablem z radia, chyba jest kabel od mikrofonu przynajmniej mi się tak wydaje. Nowa kostka z BT również ma 3 kabelki plus zasilanie tylko z tych 3 kabli wychodzących z kostki nie podłączałem jednego z nich pod kable jak w oryginale. Może to tu tkwi problem. Oczywiście radio jest Sony ale moduł ten sam.

Ostatnio edytowane przez beczka ; 13-12-2020 o 22:35
beczka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2020, 23:08   #7
olw96158
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: focus
Silnik: 1.8
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał beczka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam kupiłem ww moduł bluetooth z allegro, podłączyłem go w miejsce AUX, muzykę przesyła tylko jak wykonuje połączenie telefoniczne idzie dźwięk z głośników natomiast mnie nikt nie słyszy
Cześć,
Mam dokładnie ten sam problem, po kupnie auta zamontowałem odrazu moduł bluetooth z allegro i nie dzwoniłem nigdy wcześniej z auta, ale z uwagi na ilość wcześniej podłączonych telefonów zakładam że działał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdyby ktoś potrafił podratować informacją jak to naprawić bylibyśmy (zakładam że kolega wyżej też) bardzo wdzięczni!

Edit: Dodam, że posiadam radio CD6000 wersję III

Ostatnio edytowane przez olw96158 ; 14-12-2020 o 23:09 Powód: dodanie informacji
olw96158 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2020, 19:09   #8
beczka

Cytat:
Napisał olw96158 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć,
Mam dokładnie ten sam problem, po kupnie auta zamontowałem odrazu moduł bluetooth z allegro i nie dzwoniłem nigdy wcześniej z auta, ale z uwagi na ilość wcześniej podłączonych telefonów zakładam że działał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdyby ktoś potrafił podratować informacją jak to naprawić bylibyśmy (zakładam że kolega wyżej też) bardzo wdzięczni!

Edit: Dodam, że posiadam radio CD6000 wersję III
Będę robił jeszcze jedno podejście do podłączenia BT bo nie daje mi to spokoju, niestety dopiero w sobotę ze względu na to że się szybko ściemnia a po pracy ciężko już coś ogarnąć.
Wydaje mi się że problem tkwi w tych 3 kablach tzn kostka biała oryginalna od AUX ma 3 kable jeden z nich połączony jest z innym kablem który znajduje się w wiązce i schodzi w deskę ale jest połączony jeszcze z kablem który idzie do kostki od radia.
Nowa kostka w miejsce AUX ma też owe 3 kable i zasilanie, wydaje mi się że wystarczy albo szybko złączka podpiąć jeden z 3 kabli do kabla ze starej białej kostki połączonego z innymi kablami o których wspomniałem wcześniej albo spróbować wyjąć owy kabel z kostki i go podłączyć w nowej kostce
Zrobię zdjęcia i wstawię jeśli rozwiąże to problem
Stary 19-12-2020, 19:52   #9
beczka

Zostawiłem bt z allegro ze względu na funkcjonalność jeśli chodzi o muzykę, w wolnej chwili będę szukał i jednak montował oryginalny moduł BT
Odpowiedz

Zasady postowania