Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Automatyczna zmiana świateł drogowych
Posiadam Focusa 2014 Titanium po liftingu.
W mojej wersji nie ma czujnika zmierzchu ani automatycznych świateł.
Wymiana włącznika świateł z 3 pozycyjnego na 4 pozycyjny z pozycją auto, dodaje opcje automatycznego włączania świateł po włączeniu zapłonu i automatycznego wyłączania po wyłączeniu zapłonu.
Przy włączonej pozycji auto po otworzeniu drzwi nie włącza się brzęczyk ponieważ światła gasną.
Wymiana jest banalna. Otwieramy schowek pod włącznikiem i po prostu wypychamy go.
Kabel z wtyczką jest bardzo krótki wiec trzeba uważać żeby nie przesadzić z wypychaniem bo można urwać.
W załączniku zdjęcia obu włączników.
elucidate 12-09-2017, 17:43 Bez czujnika i bez wiązek oraz aktywacji to nie będzie działać.
Działa bez aktywacji oraz bez czujnika.
Działa tak jak opisałem, odpalamy auto zapalaja się światła.
Gasimy auto światła gasną.
Nie ma sygnalizacji włączonych świateł po wyłaczeniu zapłonu i otworzeniu drzwi w pozycji auto.
Ponieważ układ nie korzysta z czujnika zmierzchu, światła zapalą się nawet podczas dnia.
Nic nie kodowałem , czujnika nie mam napewno bo rozbierałem obudowe lusterka.
Cześć szymonb,
trochę to dziwne ponieważ wszystkie auta produkowane w europie po 2011 roku powinny mieć automatycznie włączane światła w dzień - w momencie kiedy nie masz dedykowanych świateł do jazdy dziennej (LED/dodatkowa żarówka lub klosz) to zapalają się z automatu światła krótkie i to powinno u Ciebie działać na starym czujniku na zerze (0) - tak jak to opisałeś na czujniku z opcją automat (A) bez konieczności żadnych wymian czy modyfikacji.
A wiem co piszę ponieważ mam Focusika z 2011 roku bez LED'ów i tak własnie to działa - oraz służbowego nowszego z 2014 z dziennymi LED i automatycznym przełączaniem (czujnik na szybie) i z opcja (A) na włączniku...
Pozdrawiam
Działa bez aktywacji oraz bez czujnika.
...
Jak auto ma zaprogramowane "światła skandynawskie" (w opisanej konfiguracji to standard na polskim rynku), to tak to właśnie dział po założeniu przełącznika z "Auto". Kolega opisał zgodnie z prawdą.
Zauważyłem w nocy że światła w tym trybie święcą nieco słabiej niż normalnie.
Natomiast zegary i sync świecą mocno.
Czyli jest to jakiś tryb świateł dziennych / skandynawskich, tak jak piszę kolega tedi_k.
trochę to dziwne ponieważ wszystkie auta produkowane w europie po 2011 roku powinny mieć automatycznie włączane światła w dzień
pierwszy raz słyszę. Mogę się mylić ale nigdy o czymś takim nie słyszałem.
lukaszooo 13-09-2017, 13:55 Opisywana opcja to światła skandynawskie dostępne już w modelu mk2 i nie potrzebny jest żaden przełącznik.....
Gdy włącznik jest na 0 to światła świeca się cały czas po zapłonie lecz nie dostępne jest sciemnienie licznika i przycisków, sciemnienie i swiatla drogowe dostępne sa po załączeniu świateł włącznikiem.
Tak jak koledzy pisali wszystkie fordy z polskiego salonu fabrycznie mają taką opcję.
Oprócz świateł skandynawskich (czyli automatycznie się zapalają po włączeniu stacyjki) jest jeszcze coś takiego że mogą świecić z mniejszym napięciem (światła do jazdy dziennej ze świateł mijania). Nie wiem jak jest na tym panelu co wymieniłeś (co masz znaczek AUTO pozycję) ale na standardowym bez tej pozycji na pokrętle (czyli tym panelu co miałeś wcześniej) to po włączeniu tej funkcjonalności (w programie foCCCus 'Dimmed dipped headlights' z 'Without dimmed dipped headlights') jest tak że w pozycji 0 i świateł pozycyjnych światła mijania świecą słabiej (z mniejszym napięciem) a w pozycji świateł mijania świecą normalnie (z normalnym napięciem). Czyli do jazdy w dzień jeździ się na pozycji 0 (słabiej świecą - oszczędność żarówek) natomiast w nocy i w deszczowe lub mgliste dni jeździ się na pozycji świateł mijania (świecą pełną mocą). Wydaje mi się że o to Ci chodziło?
Tak jak koledzy pisali wszystkie fordy z polskiego salonu fabrycznie mają taką opcję.
Nie.. kolega wyraźnie napisał:
ponieważ wszystkie auta produkowane w europie po 2011 roku powinny mieć automatycznie włączane światła w dzień
Nie pisał o Polsce, pisał o Europie.
I stąd chcę wytłumaczenie, bo pierwszy raz słyszę, że jest wymóg na całą Europę żeby auta produkowane po 2011 miały wymóg włączonych świateł podczas pracy silnika.
Ok więc od początku :-).
Mój focus to model mk3.5 Titanium z Polskiego salonu.
Pozycja 0
Po włączeniu zapłonu włączały się ledy do jazdy dziennej światłach przednich oraz podświetlenie zegarów. Ledy świeciły z maksymalną mocą.
Mieszkam w mieście i zapominałem włączać światła po zmroku ponieważ ulice są dobrze doświetlone a zegary w tej pozycji się świecą.
Pozycja 1
Włączają się ledy połową mocy z przodu i z tyłu zegary są podświetlone.
Jest to pozycją świateł postojowych.
Pozycja 2
Włączają się normalne światła do jazdy w nocy z przodu i z tyłu oraz zegary.
Po wyłączeniu zapłonu światła się wyłączają ale po otworzeniu drzwi włącza się denerwujący brzęczyk.
Po dołożeniu nowego przełącznika z pozycją 3 auto po wyłączeniu zapłonu i otworzeniu drzwi brzęczyk się nie włącza. Nie zapomnimy też włączyć świateł do jazdy w nocy w tej pozycji tak jak mi się to zdarzało w pozycji 0 w której w poliftowym focusie świecą tylko ledy z przodu i zegary.
bestia150 14-09-2017, 08:53 Czyli przez to, że zapominałeś przełączać świateł to teraz będziesz jeździł cały dzień na mijania? :lol:
lukaszooo 14-09-2017, 13:15 Przełącznik auto ma sens gdy masz czujnik zmierzchu wtedy czujnik sam przełącza światła.
Taką samą opcje jak opisujesz mam w fiscie mk7.
Po czym poznac ze mamy w aucie czujnik zmierzchu?
Czy ten co jest na desce rozdzielczej pod szybą?
Na desce jest czujnik nasłonecznienia. Jak masz deszczu, to masz i zmierzchu, bo to w tandemie występuje.
A czy drogo jest taki bajer dołożyć?
Co potrzeba?
skrzypekps 13-12-2018, 16:41 Panowie trochę odświeżę i zapytam tzn. że jeśli mam czujnik wystarczy wymiana przełącznika na ten z "A" i światła dzienne będą sobie śmigały a do tego automatycznie będą się przełączały na mijania podczas zmierzchu ??
Mam wersję - bez dziennych i "A".
Grolshek 13-12-2018, 18:41 Posiadam Focusa 2014 Titanium po liftingu.
Wymiana włącznika świateł z 3 pozycyjnego na 4 pozycyjny z pozycją auto, dodaje opcje automatycznego włączania świateł po włączeniu zapłonu i automatycznego wyłączania po wyłączeniu zapłonu.
Przy włączonej pozycji auto po otworzeniu drzwi nie włącza się brzęczyk ponieważ światła gasną.
Wymiana jest banalna. Otwieramy schowek pod włącznikiem i po prostu wypychamy go.
Kabel z wtyczką jest bardzo krótki wiec trzeba uważać żeby nie przesadzić z wypychaniem bo można urwać.
Czegoś takiego szukałem bo miałem tę opcję w Foczce z 2011 a w teraźniejszej z 2017 nie ma. Rozumiem iż opcja numer 4 (auto) włącza pełne światła mijania z przodu i z tyłu które gasną po wyłączeniu silnika bez alarmu ostrzegawczego ? Taka jest mi do szczęścia potrzebna.
skrzypekps 16-12-2018, 14:35 automatyczne światła działają tak np. w moim mk3 z 2014 roku (led i xenon w lampie), że w dzień świeci tylko led jako dzienne, a wieczorem z automatu włączają się mijania xenon, po wyłączeniu stacyjki wszystko się wyłącza. Trzeba jednak pamiętać, aby ręcznie włączać świtała mijania podczas złej przejrzystości powietrza tzn. deszcz, śnieg mgła.
Zamówiłem przełącznik z auto do mk3 z 2016 roku, lampy bez led i wyłączone dzienne. Planuję zakup dziennych w kratki halogenów z osobnym sterownikiem i zobaczę jak to bezie chodziło. Zależy mi aby tylko automatycznie włączały się mijania po zmierzchu dzięki temu przełącznikowi, ale zobaczymy co przyniesie życie.
Trzeba jednak pamiętać, aby ręcznie włączać świtała mijania podczas złej przejrzystości powietrza tzn. deszcz, śnieg mgła.
Przy takich warunkach światła mijania również załaczają się automatycznie.
Specyficzną sytuacją jest tylko jeśli jest bardzo szczególna mgła ale jest wciąż "jasno".
Przy deszczu/śniegu/mgle nie spotkałem się jeszcze, żeby mi Focus nie zapalił mijania.
skrzypekps 08-01-2019, 20:54 no i życie przyniosło tyle, że kupiłem lampy z led i zamontowałem przełącznik z auto. Całość tylko pozamieniałem i na auto nie działa jak powinno. Dotychczas miałem światła skandynawskie a teraz na pozycji 0 świecą dzienne na 1 pozycyjne na 2 mija A na pozycji Auto świecą mijania nieco ciemnej, deska się nie przyciemmnia, nie zapala się oświetlenie wnętrza led. Co zrobić aby na 0 się nic nie świeciło a na Auto w dzień świeciły dzienne a w nocy się same przyłączył na mijania?
co do włączania się świateł mijania w letni deszcz to niestety, ale nie zawsze czujnik zmierzchu reaguje i niestety trzeba je włączyć ręcznie - sprawdzone w moim mk3 2014, a w obecnym mk3 2016 niestety nie miałem okazji jeszcze tego sprawdzić.
Posiadam Focusa 2014 Titanium po liftingu.
Kupiłem i zamontowałem ten przełącznik ponieważ dokładnie jak Tobie mnie też wkurzał "brzęczek" kiedy gasiłem samochód i otwierałem drzwi. Specyfikacja samochodu bardzo podobna. Niestety zauważyłem pewien problem i ciekawy jestem czy u Ciebie on również występował. W pozycji świateł "A" nie działa automatyczne ściemnianie ekranu radia tak jak to działa dla pozycji "światła mijania", ekran w nocy świeci jak latarnia na 100% mocy. Dodatkowo nie można regulować jasnością ekranu - zwyczajnie nie reaguje/ nie działa. Jeśli przełączam na tryb "świateł mijania" problem znika i działa dokładnie tak jak z oryginalnym przełącznikiem.
Pytania:
1. Czy miałeś podobne problemy?
2. Jeśli tak czy można to "skorygować" podłączając się do kompa? ściągnąłem oprogramowanie (forscan) ale nie mam jeszcze interfejsu/kabla stąd pytanie czy da się to tak poprawić?
pozdrawiam
To było zmienione?
Czujnik zmierzchu dołożony?
https://i.imgur.com/vjUr1iZ.png
Tak jak wspomniałem nie mam jeszcze interfejsu/kabla więc nic nie zmieniałem w oprogramowaniu.
Wymieniłem tylko przełącznik na nowy, 4-pozycyjny z "auto". Nie mam czujnika zmierzchu. Tradycyjne lusterko, ręcznie przełączane.
Czy pokazana zmiana pozycji #88 spowoduje poprawne zachowania z auto-ściemnianiem ekranu i możliwością regulacji jasności ekranu?
Przecież za ściemnianie radia i licznika odpowiada czujnik nasłonecznienia na desce i u mnie działa także w dzień na światłach dziennych. Nie pamiętam, czy w pozycji 0 włącznika świateł, czy auto.
Jak masz ustawione ściemnianie w zegarach, na auto, czy manual?
lukaszooo 21-02-2019, 13:16 Moge ci to aktywować w wawie.
małe sprostowanie: pisząc "auto-ściemnianie" miałem na myśli podobne zachowanie jak w przypadku ustawień przełącznika w pozycji "światła mijania" tj przełączenie z trybu "dzień" na "noc" w przypadku gdy czujnik światła "widzi ciemność na zewnątrz".
W pozycji "auto" regulacja jasności ekranu w ogóle nie działa tzn. menu jest ale krótsze niż normalnie, mogę płynnie zmieniać min<>max ale zero efektu, ciągle świeci na max
Witam. Panowie, czy opisana podmiana wlacznika zadziala rowniez w fiescie 2016 (wersja ambiente), bez czujnika swiatla/deszczu? Mam aktywowany tryb skandynawski, ale on wlacza jedynie swiatla przednie, a chce, aby po zaplonie automatycznie wlaczaly sie swiatla mijania (tak, zeby nie wlaczac i wylaczac swiatel za kazdym razem)?
Pozdrawiam
lukaszooo 11-03-2019, 06:24 Mozna tak zrobić.
Dzieki panowie. Mam jednak pytanie: nie posiadam czujnika swiatla/ruchu i mam uaktywniony tryb skandynawski (slabsze swiatla przednie, tylne nie dzialaja, brak ledow). Autor posta twierdzi, ze na trybie wlacznika "auto" wlaczaja sie wszystkie swiatla, ale z tego co zrozumialem, przednie nadal swieca slabiej ( tryb skandynawski). Czy w takim razie jazda w nocy lub deszczu na takich swiatlach jest nielegalna, i nalezy po prostu wlaczyc swiatla mijania (chyba, ze posiadamy czujnik swiatla, ktory automatycznie przelaczy na wlasciwe swiatla mijania)?
Chcialbym aby swiatla mijania (przod i tyl) wlaczaly sie po zaplonie, tak aby o nich zapomniec.
pozdrawiam
skrzypekps 28-04-2019, 11:42 Lukaszooo, potrzebuje deaktywowac światła skandynawskie i uruchomić Auto. Przełącznik mam. Proszę o priv. Ja nie mogę nie wiem czemu napisać do Ciebie.
lukaszooo 28-04-2019, 12:52 Przyszlo 3 wiadomosci, odpisalem.
RoganJin28 01-11-2019, 18:49 Witam klubowicze! Mam zagwostke... otóż mam Focusa mk3 fl 2015. Mam reflektory Led z doświetlaniem zakrętów, automatycznym pozycjonowanie oraz skrętne. Przełącznik w trybie auto. Kiedy jest dzien palą sie tylko ledy, kiedy robi sie ciemniej zapalaja sie mijania kiedy skrecam swiatla ida razem z droga czyli skrecaja doswietlaja sie zakrety i wszystko gra. Teoretycznie z takim zestawieniem i w tym trybie po zmierzchu światła w ciemności powinny przełączyć sie same na drogowe, a kiedy jedzie coś z naprzeciwka, lub kiedy wjeżdżam do oswietlonej miejscowości powinny zmienić się na światła mijania jednak tak się nie dzieje i kompletnie nie wiem czemu. Szyba cała, kamery sprawne i czujniki też bo parkowanie auto działa. O co może chodzić? Jak to ustawić? Jak zrobić żeby te światła same się zmieniały?
Teisejas 01-11-2019, 20:24 Funkcja automatycznej zmiany świateł drogowych/mijania nie jest zależna od rodzaju reflektorów czy działania automatycznego parkowania - realizuje ją kamera na szybie, która odpowiada również za utrzymanie pasa ruchu, czytanie znaków drogowych i monitorowanie zmęczenia kierowcy (ale nie active City Stop bo od tego jest lidar). Pytanie czy masz te systemy i czy działają.
RoganJin28 01-11-2019, 20:54 Kamera jest jednak nie mam funkcji czytania znakow ani opcji utrzymania pasa, pytanie czy majac kamere mozna systemowo wlaczyc te funkcje jak czytanie znakow czy wlasnie automatyczne swiatla? Bo wiadomo ze asystenta pasa nie wlacze ale czy auto swiatla i znaki można uruchomić?
Kamera jest ...
Obstawiam "w ciemno", że jest lidar od CitiStop (unikania kolizji przy małych prędkościach). To nie jest kamera, tylko czujnik laserowy - umieszczony jest na szybie obok lusterka wstecznego, po stronie pasażera.
Kamera powinna być umieszczona obok lusterka wstecznego po stronie kierowcy. W jej miejscu jest po protu zaślepka.
Tyle w temacie oczekiwania posiadania automatycznych świateł drogowych. :one:
Kamerę oczywiście da się dołożyć a potem wszystko aktywować... Do asystenta pasa ruchu trzeba jeszcze wymienić cały przełącznik zespolony wraz z taśmą zwijacza na kolumnie kierownicy.
RoganJin28 01-11-2019, 22:12 No właśnie jest i po stronie pasażera i po stronie kierowcy, nie ma żadnej zaslepki, jest komplet czujnikow pyranie tylko czy z tym zestawem co jest da sie to aktywowac jako funkcja bo reflektory sa do tego przystosowane
No właśnie jest i po stronie pasażera i po stronie kierowcy, ...
Założymy się? Zrób zdjęcie jutro od przodu przez szybę. Proszę by nie było odblasku w szybie, tylko było wyraźnie widać obiektyw owej kamery po stronie kierowcy...
RoganJin28 01-11-2019, 22:28 Ok nutro robie fotke i prosze o porade. A jezeli nawet to taka powiedzmy "przerobka" to kosztowna sprawa?
Najdroższa jest kamera - jesli ja znajdziesz to koszt ok 900zl. Do tego przelacznik i tasma - 200-300zl. No i aktywacja u jakiegos magika z Forum....
Kolega zdjęcia wciąż nie podrzucił ?
... nie podrzucił ?
Przecież to już n-ty kolega co zaślepkę kamery czytania znaków wziął za kamerę... Zaślepka estetycznie wykonana, a ludzie patrzą jak patrzą...
Nie pamiętam jak się ten pakiet nazywał, ale "za grosze" dawali ACS i "szybę full" wypas do tego. Nawet czujnika deszczu nie było w tym pakiecie. I czujnik i kamerę czytania znaków daje się dołożyć bez żadnego problemu, ale dostępność "fantów" jest jaka jest... Bida.
RoganJin28 02-11-2019, 22:48 Przepraszam nie miałem dziś czasu, jutro w dzień postaram się zrobić i podrzucić ale wydaje mi się jak się przejrzałem że widać tam ewidentnie coś w formie czujnika/obiektywu. Pytanie czy jeśli owy się tam faktycznie znajduje to czy nie wystarczy aktywacja funkcji z poziomu kompa?
... jeśli owy się tam faktycznie znajduje to czy nie wystarczy aktywacja funkcji z poziomu kompa?
Jeśli "owy" by tam się znajdował to wszystko by było aktywne "od zawsze". Wystarczy podać VIN auta i z serwerów Forda widać czy kamera IPMA (od znaków i automatycznych świateł drogowych) jest w aucie czy nie. Szybsza i pewniejsza droga weryfikacji niż to zdjęcie - bo a nuż Koledze przyjdzie do głowy przysłać nam zdjęcie czujnika deszczu...
andrzej139 04-11-2019, 17:59 Ok nutro robie fotke i prosze o porade. A jezeli nawet to taka powiedzmy "przerobka" to kosztowna sprawa?
Tu jest https://allegro.pl/oferta/ford-focus-mk3-mondeo-mk5-kamera-8569880335 , do kupienia kamera (pierwsza), do Focus MK3. Trzysta pięćdziesiąt złotych to atrakcyjna oferta.Trzeba sprawdzić, czy sprawna i nie dać uciec okazji...
Dostawa od 999 zł :D
Cena jak nic atrakcyjna co nie? :D
Dostawa od 999 zł :D
Cena jak nic atrakcyjna co nie? :D
To chyba jakiś żart:?::wink:
pytanie czy bedzie działać w polift - ta kamera na aukcji ma numer sprzed lift: BM5T-19H406-AF. Polifty mialy F1FT-19H406-AF.
Cena bez przesyłki - jak najbardziej ciekawa:)
Piotrekson96 05-11-2019, 18:57 Jeśli jest tam pełen zestaw kamer to automatyczną zmianę świateł na drogowe/mijania i inne funkcje da się włączyć z poziomu komputera pokładowego auta, tego między zegarami. Jeśli nie ma tych opcji w komputerze to nie ma kamer tylko wspomniane zaślepki.
Mam przed sobą dwa przełączniki świateł do FF3 FL. Jeden nie ma pozycji "auto", ale ma w środku pokrętło do regulacji wysokości świateł i drugi, który ma "auto", ale nie ma w środku pokrętła regulacji wysokości świateł.
Z tyłu bez problemu otwieram przełącznik (od strony płytki drukowanej ze ścieżkami). Nie mogę jednak w żaden sposób zdemontować frontowej osłony lub samego pokrętła.
Chciałbym sprawdzić, czy da się z dwóch zrobić jeden, tak, by mieć funkcję "auto" i małego pokrętła regulacji wysokości.
Wiem, że występują przełączniki, które mają obie funkcjonalności, ale skoro już ma na stole 2 wolałbym nie kupować 3ciego.
|