Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Automatyczne zamykanie samochodu

Paproh
23-01-2020, 08:51
Czy orientuje się ktoś czy istnieje możliwość zmiany ustawień, aby po odejściu od samochodu z kluczykiem samochód sam się zamykał?
ASO twierdzi że się nie da ale w wielu sytuacjach tak twierdzą na odczepne.
Mniemam że da się coś takiego zrobić bo po otwarciu auta z kluczyka, jeżeli nie otworzymy jakichkolwiek drzwi to po jakimś czasie samochód sam się zamknie.

tryhp3
23-01-2020, 09:18
Widzę, że chcesz sobie zatrzasnąć kluczyk w samochodzie.

Paproh
23-01-2020, 09:30
Widzę, że chcesz sobie zatrzasnąć kluczyk w samochodzie.

Samochód wie kiedy kluczyk jest w środku lub obok niego więc nie ma możliwości zatrzaśnięcia. Napisałem że chciałbym aby się zamykał po odejściu od niego.

bidżej
23-01-2020, 10:22
Czy orientuje się ktoś czy istnieje możliwość zmiany ustawień, aby po odejściu od samochodu z kluczykiem samochód sam się zamykał?z tego co wiem nie ma takiej możliwości, nie jest przewidziana w oprogramowaniu. Maks co można zrobić to włączyć / wyłączyć automatyczne ryglowanie po ruszeniu.

Jaworrr
23-01-2020, 10:34
Maks co można zrobić to włączyć / wyłączyć automatyczne ryglowanie po ruszeniu.
Do tego trzeba mieć chyba jakiś pakiet.

Paproh, wiem, że nie o to chodzi, ale samochód możesz zamknąć również przez aplikację FordPass.

bidżej
23-01-2020, 11:00
Do tego trzeba mieć chyba jakiś pakiet. do tego trzeba mieć soft (np. Forscan) i odpowiedni kabelek. W Europie Ford nie pozwala tego aktywować z poziomu ustawień samochodu.

stew66
23-01-2020, 11:08
Do tego trzeba mieć chyba jakiś pakiet.

Paproh, wiem, że nie o to chodzi, ale samochód możesz zamknąć również przez aplikację FordPass.
Skoro można zamknąć, to również można otworzyć za pomocą app FordPass ;-)

tryhp3
23-01-2020, 12:37
Samochód wie kiedy kluczyk jest w środku lub obok niego więc nie ma możliwości zatrzaśnięcia. Napisałem że chciałbym aby się zamykał po odejściu od niego.
Jak jest KeyFree to wie, zwykły kluczyk raczej o tym nie wie.

Jaworrr
23-01-2020, 12:37
Można, ale koledze chodziło o zamykanie.
Swoją drogą trochę za długo ten proces trwa, chyba z pół minuty czekałem na otwarcie. Nie wiem czy tak zawsze, raz spróbowałem dla zabawy.

bidżej
23-01-2020, 12:50
Jak jest KeyFree to wie, zwykły kluczyk raczej o tym nie wie. bez KezFree nie wie, że od niego odchodzisz, więc to jakby samo przez się rozumie :>

Andrzej_K
23-01-2020, 14:25
Jak jest KeyFree to wie, (...)

Czy ktoś próbował sprawdzić na jaki dystans można pojechać bez kluczyka? Ja odpaliłem autko, kluczyk oddałem żonie i pojechałem po sklepowym parkingu. Po iluś tam metrach wyskoczył komunikat, że kluczyk jest poza samochodem (jakoś tak) i jechałem dalej ze 100 m. Potem zawróciłem, ale ciekawi mnie jak to działa. Czy po uruchomieniu silnika mogę jechać bez kluczyka w samochodzie (bez gaszenia silnika) dokąd chcę?

lmkra
23-01-2020, 15:08
Czy po uruchomieniu silnika mogę jechać bez kluczyka w samochodzie (bez gaszenia silnika) dokąd chcę?

Tak. Ze względów bezpieczeństwa samochód nie może sam z siebie wyłączyć silnika w trakcie jazdy.

Andrzej_K
23-01-2020, 15:46
Tak. Ze względów bezpieczeństwa samochód nie może sam z siebie wyłączyć silnika w trakcie jazdy.

No to trochę jest dziwne i niebezpieczne. Niedawno było w TV, że facet zostawił otwarty ( w sensie - nie zamknięty na zamek) samochód z kluczykiem w stacyjce (na prywatnej posesji) i kilkuletni wnuczek odpalił ten samochód i narobił jakieś biedy. (chyba kogoś potrącił) - dziadka o coś oskarżyli.
To chyba normalne, że ktoś nie zamyka / rygluje samochodu na własnym podwórku / posesji. Co będzie gdy będę siedział 5 m od samochodu (samochód "widzi" kluczyk) i jakaś niepożądana osoba odpali te auto i narobi szkód?

Jaworrr
23-01-2020, 15:53
Żeby odpalić samochód musisz kluczyk mieć w promieniu 2m od kierownicy, albo mniej nawet, jakoś tak, na oko sprawdzałem.

mdmowski
23-01-2020, 16:25
Raczej mniej, praktycznie kluczyk musi być w aucie i chyba nawet z tylnej kanapy już nie odpalisz. Więc samochód 'nie widzi' kluczyka z odległości 5m od samochodu.

Klucz można dodatkowo trzymać w pokrowcu RFID, stosować dodatkowe immobilizery w aucie itd. w kwestii bezpieczeństwa.

boncio
23-01-2020, 16:44
Jest jedna antena w środku auta i ona musi wykryć kluczyk, który jest w środku auta. Sprawdź sobie czy włączysz zapłon z kluczykiem kilka cm od szyby ;)

To chyba normalne, że ktoś nie zamyka / rygluje samochodu na własnym podwórku / posesji
Nie jest to normalne. A już w szczególności z kluczykiem w aucie.
Poza tym, aby odpalić silnik (zakręcić rozrusznikiem) w Fordach trzeba wcisnąć sprzęgło do końca, a nie tylko przycisk. Ze stacyjką też chyba tak działa.

blablawla
23-01-2020, 17:01
Nie wiem czy przy szybie, ale na 100 wystarczy otworzyć okno i wystawić kluczyk na zewnątrz. Nie ma opcji na odpalenie.
Z doświadczenia dodam, że na tylnym siedzeniu też działa. Gdy jadę z synem to zawsze chce otwierać auto i trzymać kluczyk.
Ps. W automacie żeby odpalić trzeba trzymać hamulec.

mdmowski
23-01-2020, 17:38
Jak rozpatrujemy takie kwestie, to dla automatu, gdy włączymy auto przez FordPass do 'wystartowania' auta potrzebujemy jedynie wcisnąć przycisk, już bez naciskania hamulca. Kluczyk musi być w zasięgu. :)

blablawla
23-01-2020, 19:50
Jak rozpatrujemy takie kwestie, to dla automatu, gdy włączymy auto przez FordPass do 'wystartowania' auta potrzebujemy jedynie wcisnąć przycisk, już bez naciskania hamulca. Kluczyk musi być w zasięgu. :)

Tu mnie zaskoczyłeś. Chyba zawsze odruchowo kładłem nogę na hamulcu 😀.

tryhp3
23-01-2020, 21:39
Raczej mniej, praktycznie kluczyk musi być w aucie i chyba nawet z tylnej kanapy już nie odpalisz.
Nawet z bagażnika odpalisz.

edmun
23-01-2020, 22:05
Zależy od baterii i zakłóceń w powietrzu.
Ale przyjmuje się że bez kluczyka w środku nie odpalisz.
Mowimy o normalnym użytkowaniu auta.

Po odpaleniu auta możemy jechać bez kluczyka aż oczywiście do zgaszenia auta.
Nie sprawdzałem jak to działa z systemem start-stop i czy zgasi silnik aby odpalić po wciśnieciu sprzegla (bez kluczyka). Oczywiście system wyłączy całkowicie możliwość dalszej jazdy jeśli przy zgaszonym silniku przez start-stop otworzymy drzwi. (wtedy start stop wymaga pełne uruchomienie pojazdu aby kontynuować)

bidżej
24-01-2020, 07:28
czywiście system wyłączy całkowicie możliwość dalszej jazdy jeśli przy zgaszonym silniku przez start-stop otworzymy drzwi. (wtedy start stop wymaga pełne uruchomienie pojazdu aby kontynuować) ...albo w przypadku automatu jeśli skrzynia zostanie przestawiona na P - bez kluczyka nie da się zmienić biegu.

mariotg51
09-02-2020, 10:53
A ja mam inne pytanie. Czy czujniki otwierające drzwi systemu keyfree są tylko w przednich drzwiach? W instrukcji wyczytałem, że powinny się znajdować we wszystkich drzwiach podczas gdy podchodzę z kluczykiem do tylnych drzwi i pociągam za klamkę to auto się nie otwiera. Muszę najpierw włożyć rękę za klamkę przednich drzwi. Podobnie z ryglowaniem. Tylko klamki przednich drzwi mają żłobienia które po dotknięciu ryglują zamki. Co ciekawe zamek bagażnika działa normalnie czyli można otworzyć sam bagażnik bez otwierania drzwi bocznych. Po zamknięciu bagażnika i odejściu parę metrów zamek bagażnika się rygluje..

stew66
09-02-2020, 10:57
Ford od pewnego momentu, przestał robic key free we wszystkich drzwiach, zostawil tylko przód.

potraff
09-02-2020, 18:32
Od maja 2019 auta mają tylko przód w keyfree.