Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Automatyczne zamykanie samochodu
Czy orientuje się ktoś czy istnieje możliwość zmiany ustawień, aby po odejściu od samochodu z kluczykiem samochód sam się zamykał?
ASO twierdzi że się nie da ale w wielu sytuacjach tak twierdzą na odczepne.
Mniemam że da się coś takiego zrobić bo po otwarciu auta z kluczyka, jeżeli nie otworzymy jakichkolwiek drzwi to po jakimś czasie samochód sam się zamknie.
Widzę, że chcesz sobie zatrzasnąć kluczyk w samochodzie.
Widzę, że chcesz sobie zatrzasnąć kluczyk w samochodzie.
Samochód wie kiedy kluczyk jest w środku lub obok niego więc nie ma możliwości zatrzaśnięcia. Napisałem że chciałbym aby się zamykał po odejściu od niego.
Czy orientuje się ktoś czy istnieje możliwość zmiany ustawień, aby po odejściu od samochodu z kluczykiem samochód sam się zamykał?z tego co wiem nie ma takiej możliwości, nie jest przewidziana w oprogramowaniu. Maks co można zrobić to włączyć / wyłączyć automatyczne ryglowanie po ruszeniu.
Maks co można zrobić to włączyć / wyłączyć automatyczne ryglowanie po ruszeniu.
Do tego trzeba mieć chyba jakiś pakiet.
Paproh, wiem, że nie o to chodzi, ale samochód możesz zamknąć również przez aplikację FordPass.
Do tego trzeba mieć chyba jakiś pakiet. do tego trzeba mieć soft (np. Forscan) i odpowiedni kabelek. W Europie Ford nie pozwala tego aktywować z poziomu ustawień samochodu.
Do tego trzeba mieć chyba jakiś pakiet.
Paproh, wiem, że nie o to chodzi, ale samochód możesz zamknąć również przez aplikację FordPass.
Skoro można zamknąć, to również można otworzyć za pomocą app FordPass ;-)
Samochód wie kiedy kluczyk jest w środku lub obok niego więc nie ma możliwości zatrzaśnięcia. Napisałem że chciałbym aby się zamykał po odejściu od niego.
Jak jest KeyFree to wie, zwykły kluczyk raczej o tym nie wie.
Można, ale koledze chodziło o zamykanie.
Swoją drogą trochę za długo ten proces trwa, chyba z pół minuty czekałem na otwarcie. Nie wiem czy tak zawsze, raz spróbowałem dla zabawy.
Jak jest KeyFree to wie, zwykły kluczyk raczej o tym nie wie. bez KezFree nie wie, że od niego odchodzisz, więc to jakby samo przez się rozumie :>
Andrzej_K 23-01-2020, 14:25 Jak jest KeyFree to wie, (...)
Czy ktoś próbował sprawdzić na jaki dystans można pojechać bez kluczyka? Ja odpaliłem autko, kluczyk oddałem żonie i pojechałem po sklepowym parkingu. Po iluś tam metrach wyskoczył komunikat, że kluczyk jest poza samochodem (jakoś tak) i jechałem dalej ze 100 m. Potem zawróciłem, ale ciekawi mnie jak to działa. Czy po uruchomieniu silnika mogę jechać bez kluczyka w samochodzie (bez gaszenia silnika) dokąd chcę?
Czy po uruchomieniu silnika mogę jechać bez kluczyka w samochodzie (bez gaszenia silnika) dokąd chcę?
Tak. Ze względów bezpieczeństwa samochód nie może sam z siebie wyłączyć silnika w trakcie jazdy.
Andrzej_K 23-01-2020, 15:46 Tak. Ze względów bezpieczeństwa samochód nie może sam z siebie wyłączyć silnika w trakcie jazdy.
No to trochę jest dziwne i niebezpieczne. Niedawno było w TV, że facet zostawił otwarty ( w sensie - nie zamknięty na zamek) samochód z kluczykiem w stacyjce (na prywatnej posesji) i kilkuletni wnuczek odpalił ten samochód i narobił jakieś biedy. (chyba kogoś potrącił) - dziadka o coś oskarżyli.
To chyba normalne, że ktoś nie zamyka / rygluje samochodu na własnym podwórku / posesji. Co będzie gdy będę siedział 5 m od samochodu (samochód "widzi" kluczyk) i jakaś niepożądana osoba odpali te auto i narobi szkód?
Żeby odpalić samochód musisz kluczyk mieć w promieniu 2m od kierownicy, albo mniej nawet, jakoś tak, na oko sprawdzałem.
mdmowski 23-01-2020, 16:25 Raczej mniej, praktycznie kluczyk musi być w aucie i chyba nawet z tylnej kanapy już nie odpalisz. Więc samochód 'nie widzi' kluczyka z odległości 5m od samochodu.
Klucz można dodatkowo trzymać w pokrowcu RFID, stosować dodatkowe immobilizery w aucie itd. w kwestii bezpieczeństwa.
Jest jedna antena w środku auta i ona musi wykryć kluczyk, który jest w środku auta. Sprawdź sobie czy włączysz zapłon z kluczykiem kilka cm od szyby ;)
To chyba normalne, że ktoś nie zamyka / rygluje samochodu na własnym podwórku / posesji
Nie jest to normalne. A już w szczególności z kluczykiem w aucie.
Poza tym, aby odpalić silnik (zakręcić rozrusznikiem) w Fordach trzeba wcisnąć sprzęgło do końca, a nie tylko przycisk. Ze stacyjką też chyba tak działa.
blablawla 23-01-2020, 17:01 Nie wiem czy przy szybie, ale na 100 wystarczy otworzyć okno i wystawić kluczyk na zewnątrz. Nie ma opcji na odpalenie.
Z doświadczenia dodam, że na tylnym siedzeniu też działa. Gdy jadę z synem to zawsze chce otwierać auto i trzymać kluczyk.
Ps. W automacie żeby odpalić trzeba trzymać hamulec.
mdmowski 23-01-2020, 17:38 Jak rozpatrujemy takie kwestie, to dla automatu, gdy włączymy auto przez FordPass do 'wystartowania' auta potrzebujemy jedynie wcisnąć przycisk, już bez naciskania hamulca. Kluczyk musi być w zasięgu. :)
blablawla 23-01-2020, 19:50 Jak rozpatrujemy takie kwestie, to dla automatu, gdy włączymy auto przez FordPass do 'wystartowania' auta potrzebujemy jedynie wcisnąć przycisk, już bez naciskania hamulca. Kluczyk musi być w zasięgu. :)
Tu mnie zaskoczyłeś. Chyba zawsze odruchowo kładłem nogę na hamulcu 😀.
Raczej mniej, praktycznie kluczyk musi być w aucie i chyba nawet z tylnej kanapy już nie odpalisz.
Nawet z bagażnika odpalisz.
Zależy od baterii i zakłóceń w powietrzu.
Ale przyjmuje się że bez kluczyka w środku nie odpalisz.
Mowimy o normalnym użytkowaniu auta.
Po odpaleniu auta możemy jechać bez kluczyka aż oczywiście do zgaszenia auta.
Nie sprawdzałem jak to działa z systemem start-stop i czy zgasi silnik aby odpalić po wciśnieciu sprzegla (bez kluczyka). Oczywiście system wyłączy całkowicie możliwość dalszej jazdy jeśli przy zgaszonym silniku przez start-stop otworzymy drzwi. (wtedy start stop wymaga pełne uruchomienie pojazdu aby kontynuować)
czywiście system wyłączy całkowicie możliwość dalszej jazdy jeśli przy zgaszonym silniku przez start-stop otworzymy drzwi. (wtedy start stop wymaga pełne uruchomienie pojazdu aby kontynuować) ...albo w przypadku automatu jeśli skrzynia zostanie przestawiona na P - bez kluczyka nie da się zmienić biegu.
mariotg51 09-02-2020, 10:53 A ja mam inne pytanie. Czy czujniki otwierające drzwi systemu keyfree są tylko w przednich drzwiach? W instrukcji wyczytałem, że powinny się znajdować we wszystkich drzwiach podczas gdy podchodzę z kluczykiem do tylnych drzwi i pociągam za klamkę to auto się nie otwiera. Muszę najpierw włożyć rękę za klamkę przednich drzwi. Podobnie z ryglowaniem. Tylko klamki przednich drzwi mają żłobienia które po dotknięciu ryglują zamki. Co ciekawe zamek bagażnika działa normalnie czyli można otworzyć sam bagażnik bez otwierania drzwi bocznych. Po zamknięciu bagażnika i odejściu parę metrów zamek bagażnika się rygluje..
Ford od pewnego momentu, przestał robic key free we wszystkich drzwiach, zostawil tylko przód.
Od maja 2019 auta mają tylko przód w keyfree.
|