Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Check engine - błąd silnika
Ryba1982 24-02-2020, 08:12 Cześć
Mam powtarzający się temat zapalającej się kontrolki check engine w Ford Focus IV 2.0 TDCi 150 KM.
Po podłączeniu komputera otrzymuję błąd o zbyt dużej ilości powietrza doprowadzanej do silnika.
Serwis wymienił EGR - po 500km kontrolka ponownie się zaświeciła. Auto nie wykazuje żadnych symptomów - spadek mocy, nierówna praca silnika itd.
Serwis kasuje błąd i tyle. Wczoraj wyskoczył już po raz piąty w przeciągu 3 tygodni.
Jakieś pomysły?
Może po prostu czujnik powietrza źle działa...
Może turbina popsuta...
Opcji jest całkiem sporo...
Zmień serwis.
a zamieniałeś może filtr powietrza na inny niefabryczny?
mi tak sie zdarzyło po zmianie filtra.
mimo wszystko dalej występowały błędy, skończyło je nowe programowanie sterownika silnika przez serwis i tablicy zegarów. ja mam co prawda st, ale dokładnie ten sam błąd, za dużo powietrza w silniku.
podaj numer błędu.
Ryba1982 24-02-2020, 17:41 xqs auto nie miało jeszcze pierwszego przeglądu. Zaczął wariować przy około 18 000km.
Niestety nie pamiętam numeru błędu :-|
kup sobie elma i bedziesz miał problem z głowy, sam forscanem odczytasz.
mój wariował przy 4 tys km wiec różnie bywa
slawek-kali 24-02-2020, 19:53 auto na gwarancji, nie grzebac . wybierz inny serwis .
auto na gwarancji, nie grzebac . wybierz inny serwis .
chciałbym żeby to takie proste było...
dobrze mieć elma do błędów, podpięcie pod kompa i sprawdzenie to nie grzebanie, to kontrola.
serwis niestety trzeba sprawdzać gdybym tego nie robił, już pewnie miałbym spoko kosztów na karku...
A przy przyspieszaniu nie syczy dziwnie głośno? Sprawdź, czy wąż między intercoolerem a rurą idącą od turbiny nie spada, była na to nawet akcja serwisowa. Ford sobie przyoszczędził 5mm węża i jeśli opaski nie są dokręcone odpowiednim momentem, to spada. U mnie zdarzyło się to 3 razy, po trzecim wymienili mi cały wąż na taki docięty z jakiegoś Transita. Jeździ do tej pory.
mdmowski 27-02-2020, 11:00 Dodam tylko, że można to sprawdzić od góry, podnosząc maskę. Jak syczy to szybko namierzysz lokalizację.
U mnie też ze 3 razy spadał, raz się nawet urwał i teraz mam oryginał odpowiednio dokręcony i jest OK.
Ryba1982 28-02-2020, 21:22 Dziś wymiana przepustnicy... po przejechaniu 50km „check engine” uśmiechnął się po raz SZÓSTY!
B4Bci4 z Bydzi 01-03-2020, 00:23 a co tam , naciskal na nich, może po 10 wizycie będziesz miał całe utko wymienione, ford chyba nie jest mocny w gnoju?
Dzień dobry, mam pytanie dotyczące kontrolki jak w temacie, w moim wypadku sytuacja jest bardzo nietypowa dlatego, że miga tylko na postoju, kilka razy na zimnym silniku powiedzmy po nocnym staniu pod domem, mowa oczywiście o wyłączonym zapłonie.Po odpaleniu jest ok, nic wtedy nie świeci, po zgaszeniu silnika i uruchomieniu w następny dzień jest to samo, przekręcam kluczyk wszystkie kontrolki się zapalają a Check engine mruga pare razy potem świeci ciągle razem z innymi kontrolkami oczywiście do odpalenia auta, potem wszystkie kontrolki gasną czyli prawidłowo.Focus Mk4 2018 benzyna 1.0 125 Km.Kontrolka nigdy nie zapaliła się podczas jazdy.Pozdrawiam .
Witam
Kupiłem focusa z 2020 roku w wersji active w automacie 2.0 diesel ogólnie turbo zadbany mały przebieg ale wróciłem Do domu po 200km zapaliła się pomarańczowa kontrolka silnika sprzedający to nie handlarz, jestem z nim w kontakcie auto jeździ tak samo wszystko śmiga tylko kontrolka swieci jak to sprawdzić czego dotoczy ? Zostaje tylko serwis ?
Kup sobie jakiś interfejs choćby na bt i forscan lite na fona, odczytasz błędy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Podasz jakiś link ? Nie znam się na tym będę zobowiązany
zwykły niebieski adapter OBDII Bluetooth. koszt zazwyczaj około 35-45 zł.
Ok Thx u mnie jednak dpf zapchany … wyskoczyło: filtr cząstek stałych przekroczono limit konieczny natychmiastowy serwis :(zostaje serwis ? Czy idzie cos z tym zrobić ?:/
Przyczyna zapchania dpf? Radzę przyjrzeć się wtryskiwaczom.
Czy Forscan Lite jest nadal w sklepie Google Play, bo jakoś nie widzę?
Mam zapchany dpf było wyłapanie i wyskoczyło ze nie idzie i error i tryb serwisowy jakoś idzie to odblokować czy serwis ?
Przede wszystkim jak pisałem wcześniej, warto poznać przyczynę zapchania dpf. Później podjąć kroki czyszczenia dpf. Ale najpierw usunąć przyczynę.
Cześć wracając dzisiaj autkiem zapalił się check engine bez jakich kolwiek powiadomień komunikatów o awarii czy coś sprawdzając na ford passie wyszło tak jak na zdjęciu jest to wersja 2.0 ecoblue jak myślicie dpf zapchany ? Coś innego może ktoś miał podobnie ? Auto ma moc po odpaleniu normalnie pokazuje silnik gotowy do jazdy
Podłącz jakiś interfejs diagnostyczny, odczytaj błędy. Wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.
Nikt szklanej kuli nie ma. Odczytaj czymś błędy. Mnóstwo rzeczy może byc powodem błędu.
jak myślicie dpf zapchany ?
Moim zdaniem panewkę obróciło
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
ale jak o 360 stopni to wszystko wróciło do normy chyba, nie?
To komunikat wtedy zniknie, także chyba jeszcze brakuje
|