Zobacz pełną wersję : [Grand C-MAX 2010-2015] Moduł haka po aktywacji nie działa prawidłowo
Tomekj89 12-05-2020, 07:59 Witam
Kupiłem orginalny używany hak Westfalia do mojego grand c-max wraz z instalacją i modułem o numerze:AM5J - 19H378- AB , założyłem wszystko problemy zaczęły się z instalacją ponieważ nie było wyprowadzonej instalacji pod hak, kupiłem wiązkę uzupełniająca podłączyłem się do can następnie do stopu z tylnej lampy i do plusa. Na zielonej wtyczce mam can low, can high , stop , i masę, na szarej wtyczce idącej do modułu mam jeden kabel czerwony z zasilaniem 12V. Moduł był kodowany w serwisie forda w Łodzi i po kodowaniu i tak swiatel Brak 🤔. Dodam że jak mierzę woltomierzem to na wyjściu z modułu na wszystkich 13 pinach jest wartość pomiędzy 3v a 5v. Proszę o pomoc gdzie może być problem mogę dodać zdjęcia
Cześć.
Poniżej masz schematy jak instalacja wygląda w oryginale.
Sprawdź zieloną wtyczkę do modułu. Według zdjęcia od lewej strony powinno być:
1. CAN+
2. CAN-
3. STOP
4. MASA
Sprawdź bezpieczniki, w samym module TRM też powinien być bezpiecznik, chyba 15A.
Moim zdaniem samego modułu przyczepy (TRM) się nie koduje. "Kodowanie" należy zrobić w BCM w celu poinformowania, że do samochodu został dołączony moduł przyczepy, ma to na pewno związek z tylnymi czujnikami parkowania (jeżeli posiadasz).
Zupełnie inna sprawa to czy moduł jest na pewno sprawny?
Tomekj89 13-05-2020, 13:12 Wygląda na to że podłączenie jest ok. Ma ktoś jakieś pomysły co może być nie tak
Ze zdjęcia nie wynikają szczegóły podłączenia.
Na zielonej wtyczce po kolei od lewej strony powinno być tak jak napisałem Ci wyżej.
Podejrzewam, że mogłeś zamienić CAN'y ze sobą, tj. plus z minusem, bo sam napisałeś
Na zielonej wtyczce mam can low, can high , stop , i masę
a powinno być CAN+, CAN-, STOP, MASA
Po prawidłowym podłączeniu wszystkich przewodów elektrycznie musi Ci zadziałać bez żadnego kodowania modułu.
Tomekj89 13-05-2020, 15:32 Ok sprawdzę miernikiem dokładnie can + powinien mieć 2,9 a can - 2,1 V prawda ?
W sprawie napięć nie wiem.
Ale dodatkowo skonfrontuj z kolorem przewodów tam gdzie się wpiąłeś:
CAN+ (szaro-żółty)
CAN- (fioletowo-żółty)
Tomekj89 14-05-2020, 12:20 Sprawdziłem podłączenie jest ok nie są zamienione przewody can ☹️. Gdzie szukać dalej ? Kupić nowy moduł ?
Jeżeli wszystkie przewody są podłączone prawidłowo, bezpieczniki również dobre, to podmiana modułu na pewno coś wyjaśni.
Montowałem u siebie ponad rok temu, ale z tego co pamiętam po podłączeniu elektrycznym miałem wszystkie prawidłowe sygnały na 13-pinowym złączu przyczepki, nie trzeba było nic zmieniać komputerem w konfiguracji samochodu.
Tomekj89 15-05-2020, 06:31 A jakie numery oryginalnych modułów mogę brać pod uwagę do mojego auta ?
Właściwie wszystkie jakie były do tej pory, AM5J-19H378-AA lub pozostałe tego typu z końcówką -AB, -AC, -AD. "AD" chyba był ostatni, później już weszły moduły poliftowe.
Tomekj89 19-05-2020, 10:07 Zamówiłem moduł z końcówką AA mam nadzieję że będzie pasował i światła się pojawią w przyczepie.
Daj znać co się będzie działo po zainstalowaniu drugiego modułu.
Tomekj89 03-07-2020, 05:58 Kupiłem drugi moduł haka niestety nic to nie dało nadal nie działa hak objawy i wartości na voltomierzu takie same jak na poprzednim module. Tracę cierpliwość może ma ktoś jakiś pomysł. Może kupić uniwersalny moduł can i założyć z gniazdem 7 pin ?? Macie jakieś pomysły ?
.... Moduł był kodowany w serwisie forda w Łodzi...
Co się Kolega tak uparł na "kolejne moduły" i "ciągłe analizowanie instalacji"???:shock::shock:
Obstawiam w ciemno - wnioskując z podanych objawów - że moduł haka jest po prostu ŹLE ZAKODOWANY.:568::569:
Tomekj89 03-07-2020, 07:32 W serwisie podpieli auto do kompa zrobili aktywację. Twierdzili że moduł został wykryty. Po oddaniu auta zapłaciłem 300 zł nikt nie sprawdził czy w gnieździe 13 pin wszystko działa wróciłem podpiąłem przyczepkę a świateł brak dodam że w innych autach światła dzialaja. Czyli w przyczepie jest ok. Jest ktoś w mojej okolicy bądź w łódzkim żeby to ogarnąć ?
Chyba musisz wrócić do tego serwisu z reklamacją, niech jeszcze raz się przyjrzą i oczywiście na końcu sprawdzić czy są odpowiednie napięcia na gnieździe przyczepki.
Zapytaj się kolegi boncio, on jest z Łodzi, może kogoś poleci, żeby rozwiązać Twój problem?
Tomekj89 08-07-2020, 16:35 Pisałem do kolegi ale bez odzewu niestety. Nie rozumiem kwestii jak w serwisie mogli wykonać procedurę aktywacji po której moduł nie daje sygnałów......?nie chce już jechać do serwisu bo nalicza kolejne 300zł i znów będzie to samo potrzebuje kontakt do kogoś kto spojrzy obiektywnie na sprawę i postara się rozwiązać mój problem.
Tomekj89 18-08-2020, 06:39 W końcu zakończyłem historie z instalacją haka wszystko działa prawidłowo. Ostatecznie kupiłem wiązke główna z uniwersalnym modułem 7 pin podpiąłem pod kable które wcześniej ciągnąłem z przodu auta i wszystko działa bez kodowania i jeżdżenia po serwisach. Jeśli ktoś chce zamontować używany orginalny hak najpierw radzę sprawdzić czy są przewody i kostki z tyłu auta bo jeśli tego brakuje strasznie to utrudnia sprawę. Pozostaje jeszcze aktywacja modułu mnie najprawdopodobniej nie zrobili bądź źle zrobili aktywację modułu w serwisie forda ( 300 zł w plecy).
|