Zobacz pełną wersję : [Grand C-MAX 2010-2015] Moduł haka po aktywacji nie działa prawidłowo

Tomekj89
12-05-2020, 07:59
Witam
Kupiłem orginalny używany hak Westfalia do mojego grand c-max wraz z instalacją i modułem o numerze:AM5J - 19H378- AB , założyłem wszystko problemy zaczęły się z instalacją ponieważ nie było wyprowadzonej instalacji pod hak, kupiłem wiązkę uzupełniająca podłączyłem się do can następnie do stopu z tylnej lampy i do plusa. Na zielonej wtyczce mam can low, can high , stop , i masę, na szarej wtyczce idącej do modułu mam jeden kabel czerwony z zasilaniem 12V. Moduł był kodowany w serwisie forda w Łodzi i po kodowaniu i tak swiatel Brak 🤔. Dodam że jak mierzę woltomierzem to na wyjściu z modułu na wszystkich 13 pinach jest wartość pomiędzy 3v a 5v. Proszę o pomoc gdzie może być problem mogę dodać zdjęcia

miraż
12-05-2020, 11:11
Cześć.
Poniżej masz schematy jak instalacja wygląda w oryginale.
Sprawdź zieloną wtyczkę do modułu. Według zdjęcia od lewej strony powinno być:
1. CAN+
2. CAN-
3. STOP
4. MASA
Sprawdź bezpieczniki, w samym module TRM też powinien być bezpiecznik, chyba 15A.
Moim zdaniem samego modułu przyczepy (TRM) się nie koduje. "Kodowanie" należy zrobić w BCM w celu poinformowania, że do samochodu został dołączony moduł przyczepy, ma to na pewno związek z tylnymi czujnikami parkowania (jeżeli posiadasz).
Zupełnie inna sprawa to czy moduł jest na pewno sprawny?

Tomekj89
13-05-2020, 13:12
Wygląda na to że podłączenie jest ok. Ma ktoś jakieś pomysły co może być nie tak

miraż
13-05-2020, 14:14
Ze zdjęcia nie wynikają szczegóły podłączenia.
Na zielonej wtyczce po kolei od lewej strony powinno być tak jak napisałem Ci wyżej.
Podejrzewam, że mogłeś zamienić CAN'y ze sobą, tj. plus z minusem, bo sam napisałeś
Na zielonej wtyczce mam can low, can high , stop , i masę
a powinno być CAN+, CAN-, STOP, MASA
Po prawidłowym podłączeniu wszystkich przewodów elektrycznie musi Ci zadziałać bez żadnego kodowania modułu.

Tomekj89
13-05-2020, 15:32
Ok sprawdzę miernikiem dokładnie can + powinien mieć 2,9 a can - 2,1 V prawda ?

miraż
13-05-2020, 16:47
W sprawie napięć nie wiem.
Ale dodatkowo skonfrontuj z kolorem przewodów tam gdzie się wpiąłeś:
CAN+ (szaro-żółty)
CAN- (fioletowo-żółty)

Tomekj89
14-05-2020, 12:20
Sprawdziłem podłączenie jest ok nie są zamienione przewody can ☹️. Gdzie szukać dalej ? Kupić nowy moduł ?

miraż
14-05-2020, 19:42
Jeżeli wszystkie przewody są podłączone prawidłowo, bezpieczniki również dobre, to podmiana modułu na pewno coś wyjaśni.

Montowałem u siebie ponad rok temu, ale z tego co pamiętam po podłączeniu elektrycznym miałem wszystkie prawidłowe sygnały na 13-pinowym złączu przyczepki, nie trzeba było nic zmieniać komputerem w konfiguracji samochodu.

Tomekj89
15-05-2020, 06:31
A jakie numery oryginalnych modułów mogę brać pod uwagę do mojego auta ?

miraż
15-05-2020, 12:25
Właściwie wszystkie jakie były do tej pory, AM5J-19H378-AA lub pozostałe tego typu z końcówką -AB, -AC, -AD. "AD" chyba był ostatni, później już weszły moduły poliftowe.

Tomekj89
19-05-2020, 10:07
Zamówiłem moduł z końcówką AA mam nadzieję że będzie pasował i światła się pojawią w przyczepie.

miraż
19-05-2020, 17:46
Daj znać co się będzie działo po zainstalowaniu drugiego modułu.

Tomekj89
03-07-2020, 05:58
Kupiłem drugi moduł haka niestety nic to nie dało nadal nie działa hak objawy i wartości na voltomierzu takie same jak na poprzednim module. Tracę cierpliwość może ma ktoś jakiś pomysł. Może kupić uniwersalny moduł can i założyć z gniazdem 7 pin ?? Macie jakieś pomysły ?

tedi_k
03-07-2020, 06:56
.... Moduł był kodowany w serwisie forda w Łodzi...

Co się Kolega tak uparł na "kolejne moduły" i "ciągłe analizowanie instalacji"???:shock::shock:

Obstawiam w ciemno - wnioskując z podanych objawów - że moduł haka jest po prostu ŹLE ZAKODOWANY.:568::569:

Tomekj89
03-07-2020, 07:32
W serwisie podpieli auto do kompa zrobili aktywację. Twierdzili że moduł został wykryty. Po oddaniu auta zapłaciłem 300 zł nikt nie sprawdził czy w gnieździe 13 pin wszystko działa wróciłem podpiąłem przyczepkę a świateł brak dodam że w innych autach światła dzialaja. Czyli w przyczepie jest ok. Jest ktoś w mojej okolicy bądź w łódzkim żeby to ogarnąć ?

miraż
03-07-2020, 20:08
Chyba musisz wrócić do tego serwisu z reklamacją, niech jeszcze raz się przyjrzą i oczywiście na końcu sprawdzić czy są odpowiednie napięcia na gnieździe przyczepki.
Zapytaj się kolegi boncio, on jest z Łodzi, może kogoś poleci, żeby rozwiązać Twój problem?

Tomekj89
08-07-2020, 16:35
Pisałem do kolegi ale bez odzewu niestety. Nie rozumiem kwestii jak w serwisie mogli wykonać procedurę aktywacji po której moduł nie daje sygnałów......?nie chce już jechać do serwisu bo nalicza kolejne 300zł i znów będzie to samo potrzebuje kontakt do kogoś kto spojrzy obiektywnie na sprawę i postara się rozwiązać mój problem.

Tomekj89
18-08-2020, 06:39
W końcu zakończyłem historie z instalacją haka wszystko działa prawidłowo. Ostatecznie kupiłem wiązke główna z uniwersalnym modułem 7 pin podpiąłem pod kable które wcześniej ciągnąłem z przodu auta i wszystko działa bez kodowania i jeżdżenia po serwisach. Jeśli ktoś chce zamontować używany orginalny hak najpierw radzę sprawdzić czy są przewody i kostki z tyłu auta bo jeśli tego brakuje strasznie to utrudnia sprawę. Pozostaje jeszcze aktywacja modułu mnie najprawdopodobniej nie zrobili bądź źle zrobili aktywację modułu w serwisie forda ( 300 zł w plecy).