Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Tryb awaryjny przy mocniejszym przyspieszaniu
Witam
Ford mondeo rok 2007,140km-dziś podczas jazdy spadek mocy.Po sprawdzeniu jest błąd jak na zdjęciach.Moje pytanie co padło w moim aucie?-dzięki
slawek-kali 19-01-2019, 15:51 https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=173307
czytaj..
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=173307
czytaj..
No przeczytałem i z opisów wynika,że nie ma jednoznacznej odpowiedzi co może być uszkodzone,same domysły-szkoda
Witam.
Proszę o pomoc!
Mondeo MK4 2.0CDTI przebieg 290 000km
Po kolei opiszę cała sytuację.
Jadac na autostradzie odczułem przy dodawaniu gazu że auto nie reaguje jak powinno (ja mu gaz a on muli ogromnie, nie szarpie) i po chwili wyskakuje komunikat "Silnik usterka". Samochód wchodzi jakby w tryb awaryjny i zachowuje się jeszcze gorzej (ogranicza się reakcja na gaz). Podczas jazdy 'resetuje' to przekrecenem ponownie kluczyka i komunikat znika i zaczyna sie historia od poczatku- tzn. Przy obrotach powyżej ok 2500 znów jest ograniczona reakcja na gaz i auto muli, wyskakuje komunikat itd.
Muszę zaznaczyć jeszcze że podczas wyświetlenia komunikatu nie zapala się u góry pomaranczowa kontrolka silnika; wyświetla się tylko komunikat na głównym wyświetlaczu screena.
Podjechalem od razu do zaprzyjaźnionego mechanika i podłączył komputer: P010F nieprawidłowa korelacja mieszanki powietrzno paliwowej.
Zostawiłem mu samochód i miał się przyjrzeć.
Początkowo kilka razy czyscił DPF bo kilka razy się przyjął na maksa i podjąłem decyzję ażeby go wyciąć ponieważ klasc błędów to cała lista wyskakiwala i nieszlo ruszyć do przodu z rozpoznaniem problemu.
DPF usunięty + program oczywiscie = wszystko wrocilo do poczatkowego problemu.
P010F - do tego bez PDF auto kopci ostro.
Tu prezentuje listę sprawdzonych i wymienionych rzeczy:
-sprawdzenie szczelności intercolera oraz przewodów powietrza- OK
-podmiana przepływomierza- bez zmian odczyty prawie identyczne=został stary
-sprawdzone poprzez podmiane 2 brązowe zaworki ciśnienia.
-sprawdzone poprzez podmiane czujniki przepustnicy=wszystko oczyszczona.
-wymiana i sprawdzenie podcisnień.
-wymiana filtra powietrza.
-wstępne rozpoznanie sprawności turbo (łopatki i gruszka ok)- turbo słychać że świszczy.
-czyszczenie przepustnicy i całego dolotu.
- wymiana uszczelek kolektora dolotowego i pokrywy zaworów.
- wymiana zestawu przelewowego- ciężko 1.
-EGR wymieniony rok temu na oryginal- sprawdzony działa dobrze.
Odczyty z komputer czujników w normie.
Moje odczucia teraz:
1 i 2 bieg do odcieńcia idzie w miare dobrze choć to jest ciut słabiej niż kiedyś ale nieznacznie- kopci ostro, od 3 biegu i wyżej podczas szybkiego rozpedzania i normalnego nadal ten sam problem znikła reakcja na gaz powyżej tak 2500 obr/min. wyskakuje komunikat i zabawa od poczatku.
ALE gdy od 3 biegu rozpedzam się powoli do 3 tyś/one to na 6 rozpędza się nawet do 140km/h i komunikat nie wyskoczy.
Mechanik rozłożył ręce i oddał samochód, nigdy mbie nie zostawił z problemem a tu wymiekl.
Proszę o rzeczowe porady bo niemam pomysłu od której strony się za to zabrać...
Nawet brak zaufanych i dobrze myślących mechaników już wokół mnie.
Zbyniu123 20-02-2019, 14:00 Jak jest problem z paliwem to czemu nie zostaly sprawdzone wtryski ktore na 99% stanowia problem?
Sent from my SM-J320FN using Tapatalk
Popieram odpowiedź Zbynia123, zacznij od wtrysków :) Masz tutaj http://www.wtryskiwacz.com/aktualnosci/uszkodzone-wtryskiwacze-objawy-ktore-o-tym-informuja kilka info o wtryskach, jak rozpoznać kiedy są uszkodzone.
a tak od początku
filtr paliwa?
Filtr paliwa nie był wymieniany od 8 miesięcy.
Ktoś mi powiedział coś takiego:
Jeżeli auto podczas przyspieszania szarpie i nim trzepie to odpowiedzialna może być brak dobrego dostarczenia paliwa a jeżeli go dławi to odpowiedzialna będzie powietrze.. ??
Dla mnie tutaj wg jest jedną wielką zagadka jeszcze jakby miały być to wtryski:
Dlaczego na 1 I 2 biegu w pełnym zakresie obrotów te zdławienia nie występują?
Ciśnienie na szynie CR sprawdzone?
Wymień filtr paliwa. Może się zatkał - może wlane było lipne paliwo...
Ok może to głupota powinien em zacząć od poczatku. Auto oddałem dziś do 2 mechanika zobaczę co powie i poproszę to o wymiana filtru.
Ciśnienia nikt nie sprawdzał.
Dowiem się czegoś więcej dam znac.
Dziękuję narazie za wskazówki
Obserwujcie dalej temat odezwę sie
Zbyniu123 21-02-2019, 01:47 Na pierwszym i drugim biegu silnik ma male obciazenie i leje mniej paliwa, dopiero od trzeciego w gore leje grubo i pewnie dla tego ci sie tak wydawalo
Sent from my SM-J320FN using Tapatalk
Kiedyś tak miałem w Focusie,na wyższym biegu nie miał mocy i się dławił,winny był filtr paliwa,a właściwie zasyfione paliwo!
Mechanik podejście nr 2.
Tak faktem że to inny gość ale zaimponowal mi.
Okazało się że kolektor ssacym ( z tworzywa) rozszczelnil się minimalne na łączeniu 2 połówek. Nic nie było nawet widać, ponoć pod obciążeniem gdy turbina się wkreca na obroty z stamtąd wykonywali się powietrze.
Taka pierdola a tyle zachodu.
Dzięki wszystkim za wskazowki!
Czujnik wyczyszczony-taki sam błąd
Kupiłem używkę sprawną i dalej to samo-ktoś coś doradzi?
dzięki
Koledzy mam problem z przechodzeniem turbiny w tryb awaryjny. Trochę poczytałem, trochę poobserwowałem swój samochód i skłaniałbym się ku czujnikom w dolocie. Stawiałem na MAP. Dziś podpiąłem forscana i wskazania MAP to na biegu jałowym 99 kPa, przy obciążeniu 249 kPa (max - więcej nie osiąga), także MAP chyba będzie w porządku. Natomiast zaobserwowałem zależność między przejściem turbiny w tryb awaryjny a wskazaniami temperatury powietrza w przepustnicy (?) IAT2. Po przejściu w tryb awaryjny wskazuje max na wykresie 54C po czym spada. Dodatkowo spada napięcie na czujniku IAT_V,V z 3,41 V do 2,13V po czym zaczyna znowu rosnąć. Wymieniać ten czujnik ? Nie jestem pewien gdzie on się dokładnie znajduje ponieważ Forscan wskazuje że są dwa takie czujniki IAT oraz IAT2. IAT przez cały wykres wskazuje stałą temp zbliżoną do temp powietrza (17C-18C)
Dodatkowo wywaliło mi błędem P010F - Korelacja pomiędzy sygnałem czujników A/B przepływomierza masowego lub objętościowego powietrza.
Przyczyną tego kodu DTC może być:
Przedostawanie się powietrza między czujnikiem MAF a przepustnicą wlotu powietrza.
Niesprawny czujnik ACT.
Aby wykonać następny test, należy przeprogramować PCM z zastosowaniem najnowszej kalibracji.
Gdy silnik jest zimny, sprawdź sygnał IAT2 w rejestratorze danych. Odczyt temperatury powinien być bliski temperatury otoczenia. Jeśli tak nie jest, wymień czujnik ACT.
Uszkodzony czujnik MAP.
Uszkodzony czujnik MAF.
https://files.tinypic.pl/i/01002/egj75lkvtvi7.png
https://files.tinypic.pl/i/01002/5lownal30kie.png
bobik2110 12-04-2020, 20:41 Mi w Mondeo mk3 turbo wchodziło w tryb awaryjny lecz to było 6 lat temu i nie miałem wtedy żadnego kompa żeby podłączyć. Turbo było widoczne wraz z silniczkiem krokowym i dojrzałem ze przy dodawani gazu do obrotów w których załącza się turbo to ruszyło i się blokowało. Stąd był błąd i brak mocy. Szybko na YT znalazłem jak rozebrać Turbo. Po otwarciu łopatki były od sadzy. Wiciągnełem , wyczyściłem WD40 i do tego delikatnie doszlifowałem bardzo drobnym papierem na płaskie powierzchni przód łopatek. Operacja trwała z 2 godziny i przez resztę okresu użytkowania auta takiego błędu nie miałem.
Może to też jest u ciebie ale jeśli nie to może ktoś inny podpowie , bo jataki przypadek z turbo miałem.
Pozdrawia.
Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
lucas4891 13-04-2020, 08:30 Turbina przeładowuje. Wartość MAP 2.49 bar to Max co ten czujnik jest w stanie wskazać.
Sprawdź czy mechanizm geometrii turbiny się nie zacina. Sprawdź na wyłączonym silniku czy ciśnienie MAP jest równe ciśnieniu atmosferycznemu .
Pozatym pik na czujniku IAT1 jest dla mnie dziwny . To ten zintegrowany z przeplywkom.
Odepnij wtyczkę od przepływomierza i sprawdź czy dalej przeładowuje.
Ciśnienie MAP przy Max obciążeniu powinno być w okolicach 2.30 bara
Na wyłączonym silniku MAP wskazuje w chwili obecnej 98 kPa.
Czyli wyciągnąć wtyczkę od MAF (przepływomierz) i sprawdzać MAP ?
lucas4891 13-04-2020, 11:38 Czyli wyciągnąć wtyczkę od MAF (przepływomierz) i sprawdzać MAP ?
Tak. Sprawdź jakie są wartości ciśnienia doładowania z odpięta wtyczka od przepływki
Wykryłem dużą nieszczelność przed przepustnicą stąd te wariacje turbiny. Stąd stała temperatura w IAT
marcin5122 04-06-2020, 10:55 Witam wszystkich,
Mam problem ze swoim Mondeo MK 4.
Od pewnego czasu gdy chce mocniej wcisnąć pedał hamulca, za pare sekund wyświetla się mi „Awaria silnika” i samochód jest bez turba. Gdy się zatrzymam, zgasze samochód, i ponownie uruchomię błąd znika, a moc spowrotem wraca. Gdy przyspieszsm można powiedzieć średnio intensywnie wszystko jest w porządku, dopiero przy mocnym wciśnięciu gazu wywala błąd.
Miałem podobne objawy w audi 1,9 TDI.
Jeżeli masz Turbo ze zmienną geometra łopatek to wystarczy wyczyścić w Turbo sądzę która nagromadziła się na około łopatek i blokuje możliwość ich przykręcenia się przy mocnym wcięciu gazu.
Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka
bolek-tarnow 04-06-2020, 11:02 odczytaj błędy na początek.
gdy chce mocniej wcisnąć pedał hamulca
To w końcu który pedał, gaz czy hamulec. A swoją drogą mógłbyś chociaż podłączyć pod kompa. Filtr paliwa dawno wymieniany?
bartecki92 04-06-2020, 11:05 Od pewnego czasu gdy chce mocniej wcisnąć pedał hamulca (...)dopiero przy mocnym wciśnięciu gazu wywala błąd.
To pedał gazu jak naciskasz czy hamulca?
Jak gazu to najpierw do sprawdzenia szczelność dolotu, wszystkie przewody organoleptycznie, szukaj dziury. Jak to nie to, to jest parę możliwości.
Zacinająca się geometria, przeładowująca turbina, albo zawór sterowania turbo.
Najpierw daj znać, czy wszystkie przewody od turbo do kolektora są szczelne. Trzeba wejść pod samochód i sprawdzić od pierwszego gumowego przewodu który wychodzi z turbo.
marcin5122 04-06-2020, 11:25 Przepraszam, oczywiście chodziło mi o pedał gazu.
Posprawdzam wszystkie rzeczy o których pisaliście.
Bo jeden „specjalista” któremu opisałem te objawy bez wahania stwierdził, że turbina jest do wymiany.
Ja miałem identyczne objawy. Błędy były coś w rodzaju: Za małe ciśnienie na szynie paliwowej. Winny był filtr paliwa. Po wymianie objawy zniknęły.
mondeo70235 10-06-2020, 00:05 miałem w MK 4 2,2 TDCI 2009ROK podobny objaw jak dołożyłem agresywnie do pieca to wyskakiwał komunikat awaria silnika a jak delikatnie wszystko ok uszkodzona przepustnica ale pierw podłącz kompa bo tak kazdy coś napisze i wymienisz pół autka mi wtedy w ASO chcieli profilaktycznie wymienić turbo przepływomierz i egr
marcin5122 10-06-2020, 12:09 Oddałem turbine do regeneracji, już naprawdę była w kiepskim stanie ale po zamontowaniu problem nie ustał.
Wszystkie przewody jak sprawdzałem wydawały mi się szczelne.
Po diagnostyce wyskoczył błąd P010F.
Czujnik masy lub objetosci przepływu powietrza, korelacja A/B
-Błąd korelacji
-Brak objawu
Macie jakieś pomysły co może być przyczyną?
Po diagnostyce wyskoczył błąd P010F.
Odłącz wtyczkę od przepływomierza i się przejedz i zobacz czy problem zniknie (Nie przestrasz się bo samochód będzie bardzo kopcił na odpiętej wtyczce)
marcin5122 10-06-2020, 14:46 Matsen! To chyba strzał w dziesiątkę. :-) Bo faktycznie po odłączeniu wtyczki już nie wywalało awarii silniki, tylko ciągnął do samego końca. I o dziwo podpiąłem ją spowrotem, i tak samo problemu już nie ma :-)
Tylko zauważyłem, że jak mu cisne do końca, to jest tak jakby delikatne wachnięcie obrotami tak powyżej 3 tysięcy . Ale delikatnie odczuwalne
No to masz winowajcę, wyczyść przepływkę a jak nie pomoże to wymiana :) i stawiasz browara
marcin5122 10-06-2020, 15:06 Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc! :-)
mondeo70235 10-06-2020, 17:36 to jest bład przepływomierza
Michal5141 01-06-2022, 22:42 Witajcie
Mam problem ze swoim mondeo 2.0tdci 140km wersja po lifcie z silnikiem przed liftowym.
Przy dynamicznej jeździe na 3,4,5,6 biegu powyżej 3tys rpm wyskakuje błąd "Awaria silnika" po zgaszeniu błąd znika. Po kilku takich komunikatach jeden za drugim w krótkim czasie pojawia się check i błąd stały. Po podłączeniu pod komputer w jednym jak i drugim przypadku występuje błąd p010f.
Na obecną chwilę sprawdzone/zrobione:
- wymieniony filtr paliwa
- wymieniony filtr powietrza
- wyczyszczony i sprawdzony cały dolot - czysty i szczelny
- zamienione miejscami sterowniki podciśnienia od egr/turbo
- sprawdzone kierownice w turbo
- sprawdzone podciśnienia
test drogowy z forscan podczas przyspieszania:
- czujnik maf: ok 160-180g/s
- czujnik map: ok 200-240Mpa
- temp powietrza: 25-50sC (przy temp otoczenia ok18)
Auto poza tym, że traci moc w momencie kiedy przechodzi w tryb serwisowy jedzie normalnie, nie kopci, ma moc, nie szarpie.
Po odpięciu czujnika map, w tryb serwisowy nie wchodzi ale wywala inne błędy:
- P0238 - Wysoki poziom sygnału obwodu czujnika A turbosprężarki
- U0401 - Nieprawidłowe dane uzyskane z ECM/PCM
Wtryski regenerowane były ok 50tys km temu
w tym momencie w forscan udział/bilans mocy pokazuje:
cyl1 - 0,99
cyl2 - 0,9
cyl3 - 1,2
cyl4 - 0,9
w najbliższym czasie zrobię próbę przelewową.
Czy ktoś może podpowiedzieć co jeszcze sprawdzić co może być przyczyną ?
Chyba już wszystkie opcje które były poruszane na forum sprawdziłem...
Może nie do końca pomogę, ale dopiero co w MK5 miałem podobny przypadek. Winnym był czujnik ciśnienia oleju. Wymiana rozwiązała problem.
Mam problem ze swoim mondeo 2.0tdci 140km wersja po lifcie z silnikiem przed liftowym.
Chyba raczej odwrotnie, wersja przedliftowa z silnikiem poliftowym DW10C z normą spalin euro5, takie coś to było, sam miałem kiedyś takiego, to co piszesz to fabryka takich kombinacji nie wypuszczała.
Michal5141 02-06-2022, 23:13 Mam problem ze swoim mondeo 2.0tdci 140km wersja po lifcie z silnikiem przed liftowym.
Chyba raczej odwrotnie, wersja przedliftowa z silnikiem poliftowym DW10C z normą spalin euro5, takie coś to było, sam miałem kiedyś takiego, to co piszesz to fabryka takich kombinacji nie wypuszczała.
Dobrze napisałem. Nadwozie i wnętrze poliftowe a silnik dw10 - przedliftowy . Te wersje były bardzo rzadkie i chyba tylko na PL.
Kolego jak możesz to podaj nr vin, nie uwierzę dopóki nie rozkoduję, sory ale ciekawość mnie zżera, kilkanaście lat z fordami, mechanik, diagnosta i nigdy nie spotkałem czegoś takiego, mam swoją teorię skąd się wziął tam silnik dw10 ale chciałbym to sprawdzić, podaj vin jak to nie problem.
Michal5141 03-06-2022, 09:27 Wysłałem Ci na PW vin :)
Już rozkodowany, zwracam honor, Emisja spalin poziom 4 z DPF, koniec świata, dałbym se obie ręce odciąć że nie było takich mondeo. Produkcja 2010.11.08 kombi w wersji trend, 143 PS. Jak chcesz pełną specyfikację i masz whatsappa to wyślij mi swój nr telefonu na priv to powysyłam zdjęcia bo mam wydrukowane na A4.
Michal5141 03-06-2022, 10:10 Też jak go oglądałem trochę nie dowierzałem. Ok zaraz podeślę.
A wracacac do tematu masz jakiś pomysł co można jeszcze sprawdzić?
Geometra turbo raczej działa bo czujnik kopiowania turbo pokazuje 7-100%
czy bylbyś w stanie podpowiedzieć jakie powinno być podciśnienie za zaworem a przed turbo na wolnych obrotach, i przy maksymalnym obciążeniu przy przyspieszaniu na 3/4 biegu ?
Wartość podciśnienia na przewodzie od gruszki zmiennej geometrii podczas pełnego przyspieszenia będzie stopniowo malała, nie będę się rozpisywał jak działa VNT w turbosprężarce bo to nie oto chodzi. Z tego co pamiętam błąd P010F to korelacja między dwoma czujnikami temperatury powietrza, w mk4 jeden jest zintegrowany z przepływomierzem a drugi siedzi w obudowie przepustnicy, i prawdopodobnie ten Ci padł.
Michal5141 04-06-2022, 10:17 Wartość podciśnienia na przewodzie od gruszki zmiennej geometrii podczas pełnego przyspieszenia będzie stopniowo malała, nie będę się rozpisywał jak działa VNT w turbosprężarce bo to nie oto chodzi. Z tego co pamiętam błąd P010F to korelacja między dwoma czujnikami temperatury powietrza, w mk4 jeden jest zintegrowany z przepływomierzem a drugi siedzi w obudowie przepustnicy, i prawdopodobnie ten Ci padł.
Oba czujniki temperatury pokazują wartości bardzo realne.
Temp na przeplywce zaraz po odpaleniu gdy silnik jest zimny pokazuje o 1-2 stopnie wiecej niż temp otoczenia, jak w komorze silnika robi sie cieplej temp rosnie ~35s, przy podniesieniu obrotow temp spada.
Temp na kolektorze pokazuje na wolnych obrotach ok 38s po dynamicznej jeździe na wolnych obrotach temp rośnie, podczas jazdy spada jak chlodzi IC.
Przeplywka podmieniana z inną.
Czujnik w kolektorze to termistor - on chyba albo działa albo nie ?
Po odpięciu przeplywki jak i czujnika w kolektorze wartości na czujnikach zmieniają się na +/-40s.
Wiem jak działa vnt :)
Wartość podciśnienia na gruszcze w momencie gdy wywala błąd spada z -0.1 do 0 bar. Otwarcie vnt w tym momencie kiedy jest jeszcze ok -0.1 wynosi ok 40%. Dlatego to mnie zastanawia. Wygląda jak by chciał zamknąć ja za wcześnie bo regularnie dzieje sie to przy 3500rpm ale powyżej 3 biegu i pod obciążeniem.
Gruszka i geometria działa w pełnym zakresie od 1.16 do 100%.. 100% otwarcia osiąga już przy podciśnieniu -0.45bar
Zmień na próbę czujnik temperatury w kolektorze, używany ze sprawnego samochodu.
Michal5141 04-06-2022, 10:35 Zmień na próbę czujnik temperatury w kolektorze, używany ze sprawnego samochodu.
Ok, dzięki za podpowiedź. W poniedziałek podmienię i dam znać.
Michal5141 05-06-2022, 00:33 W między czasie zanim podmienię czujnik temperatury (w poniedzialek będę miał możliwość), czy mógłby ktoś mi podesłać wykres z forscana z parametrami map, maf, rpm, wartością vnt, temp powietrza doładowanego ? Chodzi mi o wykres dynamiczny na 3/4 biegu tak od 1500 do 3500 rpm. Ewentualnie zdjęcie wykresu z innego oprogramowania diagnostycznego.
Michal5141 05-06-2022, 22:36 Zmień na próbę czujnik temperatury w kolektorze, używany ze sprawnego samochodu.
Czujnik temperatury powietrza doładowanego podmieniony na identyczny oryginał z auta 100% sprawnego - efekt bez zmian ten sam bład, te same parametry odczytu z czujnika.
W poście wyżej prosiłem o dane dynamiczne, ponieważ zastanawia mnie odczyt z mojej przepływki i tej podmienionej...
Na mojej:
Na wolnych obrotach pokazuje ok 20g/s
Przy 3.5 tys na 3biegu podczas przyspieszania pokazuje ok 170 g/s przy doładowaniu ok 210mpa
W logach kiedy podmieniłem przeplywke dopatrzyłem się dziwnego zjawiska ponieważ:
Na wolnych pokazywała 10-12g/s
Analogicznie przy 3500 pokazywała 270g/s
Czyli na wolnych o 100% mniej od mojej a na wysokich o 100g/s więcej...
pawel6320 29-03-2023, 22:21 Czujnik masy lub objętości przepływu powietrza
Błąd wyskakuje na 5 i 6 biegu przy wyższych obrotach, odcina wtedy moc, gdy zgasze i odpala wraca wszystko do normy.
-Zmieniony filtr paliwa i powietrza
-Wyczyszczona przepustnica i czujniki
,-wyczyszczony egr i przepływka
-zatankowane paliwo na innej stacji
-zmieniona pompa
-sprawdzone podciśnienia i zaworki
Podepnę się pod temat, bo przed chwilą również moje mondeo przeszło w tryb awaryjny podczas przyspieszania i po ponownym uruchomieniu po chwili znowu to samo. Od kolegi się dowiedziałem, że miał taki problem, gdy miał za mało płynu chłodniczego. Sprawdziłem u siebie i faktycznie mam około centymetr poniżej minimum. Jednak gdy chciałam dolać płynu, to zobaczyłem, że przy chłodnicy, zaraz za grillem jest coś urwane/odczepione. Widać to na zdjęciu. Co to w ogóle jest i czy może mieć wpływ na to, że silnik przechodzi w tryb awaryjny?
129375
Łopatka od osłony chłodnicy, jak zablokuje się to może wywalić błąd, bo może wszystkie blokować, co może prowadzić do przegrzania silnika.
Masz uszkodzoną żaluzję chłodnicy… z tego co widzę to wygląda na zaciętą w pozycji zamkniętej. Nie dobrze… Nie włącza ci się wentylator chłodnicy chwilę po odpaleniu silnika?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Otworzyłem ręcznie wszystkie łopatki, ale po odpaleniu silnika od razu wskakuje tryb awaryjny. Nie słyszałem wentylatora chłodnicy. Co ciekawe, razem z trybem awaryjnym zapala się na stałe kontrolka ESP.
EDIT: Auto już po diagnozie u mechanika. Okazało się, że jeden wtrysk jest uszkodzony.
|
|