Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Dołożenie aktywnego tempomatu. Czy ktoś już to robił ?

Strony : [1] 2

skrzypekps
08-06-2020, 18:32
Mam tempomat, mam pre-collision asist, mam czytanie znaków, ale nie mam Adaptive Cruise Control z Lane Centring Assist i Stop & Go czyli aktywnego tempomatu. Czy łatwo można to dołożyć? Ktoś coś ? Na pewno muszę zmienić kierownicę (lub same przyciski - tego nie wiem), ale czy coś jeszcze potrzebuję ? Jakiś moduł ?

pmis
08-06-2020, 18:58
Głowy nie dam, ale jest bardzo prawdopodobne że trzeba by dołożyć radar z przodu.
O ile mi wiadomo standardowy pre-collision używa kamery, a tempomat adaptacyjny radaru.

skrzypekps
08-06-2020, 19:29
Radar też mam, gdzieś na stronie forda jest filmik jak działa pre-collison i narysowane są fale z radaru i kamery...
Wg ETIS mam też moduł tempomatu CCM ...

tedi_k
08-06-2020, 22:25
Radar też mam, ...Wg ETIS mam też moduł tempomatu CCM ...

CCM i radar to to samo...:568:
Jeśli FF4 ma pre-colision, to wystarczy wymienić lewe klawisze na kierownicy na takie pod aktywny tempomat oraz aktywować co trzeba - i tyle by się cieszyć adaptacyjnym tempomatem...:one:
Line centering najprawdopodobniej (znów po założeniu odpowiednich lewych klawiszy...) też ruszy, aczkolwiek do sprawdzenia czy aktualna maglownica to obsługuje... Na razie nie było takich aktywacji, to trudno tu wyrokować. W razie czego - zawsze można poszukać kogoś z UCDSem i posprawdzać "co się stanie gdy...". Jedno jest pewne - jak posiadacz UCDSa będzie ogarnięty, to nic nie wybuchnie...8)

skrzypekps
08-06-2020, 23:11
Mam też asystenta parkowania, więc przy parkowaniu robi za mnie kierowcę, myślę że i w trakcie jazdy też maglownica powinna dać sobie rady... no to zabawę trzeba będzie rozpocząć...

Wymienić same klawisze ?? Czy muszę całą kierownicę ?? Obawiam się czy w obecnej kierownicy jest odpowiednia elektronika (taśma z odpowiednią ilością pinów itp.)

tedi_k
08-06-2020, 23:14
...Wymienić same klawisze ??...

Tak, reszta jest na swoim miejscu.
Bez odpowiedniego skonfigurowania po przekładce klawiszy cała lewa strona przestanie działać...

skrzypekps
09-06-2020, 19:46
I tak planuje zakup przełączników i pojawiło się pytanie a nawet dwa:
Czy z manualną skrzynią biegów da się aktywować centrowanie pasa ruchu ?
Czy prawy zestaw przycisków od RS z opcją Mode dta się aktywować w zwykłym St line (Mam 3 opcje : normal Eko sport, sterowane przyciskami koło drążka skrzyni biegów) ?

Pytanie pierwsze stąd, iż na pewnym rosyjskim forum nie udało się uruchomić na manualu centrowania...

mlask
09-06-2020, 21:01
CCM i radar to to samo...

Czy aby na pewno? W focusach mk4 tempomat jest (chyba) w standardzie, ale bez radaru - zwykły, tradycyjny, głupi tempomat. Od radaru jest tylko zaślepka w dolnym grillu. Ale... Nie chcę podważać autorytetu, oczywiście... ;)

tedi_k
09-06-2020, 21:18
... focusach mk4 tempomat jest (chyba) w standardzie...

"Zwykły" tempomat nie potrzebuje żadnego dodatkowego modułu. CCM to moduł tempomatu adaptacyjnego = radar do tempomatu adaptacyjnego (albo pre-collision assist w "okrojonej" wersji).

r2d2_dawid
10-06-2020, 06:35
Tak czy siak zadzwoniłbym do serwisu i zobaczył co powiedzą? Skontrować ich "nie da się" kilkoma argumentami które tu wymieniłeś i może coś podpowiedzą. Oczywiście graj że u nich chcesz to robić.

Mnie ostatni, jak umawiałem się na naprawę , oświeciło w czym mam problem dzięki rozmowie z gościem z serwisu.
Jeśli chodzi o cenę to u nich od 185zł zależy co znajdą , ja zrobiłem za 40zł.

tedi_k
10-06-2020, 08:29
Tak czy siak zadzwoniłbym do serwisu....

A z ciekawości PO CO???
Przecież w ASO nie ma żadnej szansy to zrobić w wydanym aucie... Nie ma na to procedury Forda i rzecz nie do załatwienia.:568::569:
Gdyby auto było przed wydaniem - to ogarniają to najprostszą metpdą - jak są ze Ślaska - to dzwonią do mnie, a jak z innego regionu to do jakiegoś innego Kolegi-"znajomego"...8)

skrzypekps
10-06-2020, 08:45
tak jak tedi_k napisał, serwis nie ma procedur (i chyba wiedzy też) na temat dokładania czegokolwiek i aktywowania tego w aucie. Np. jak nie masz z tyłu wiązki haka zapomnij, że założą Ci go z oryginalnym modułem. I chyba tylko aktywację modułu haka mają w opcji bo jak się kiedyś przy mk3 pytałem o inne proste modyfikacje to powiedzieli, że takich rzeczy nie można zrobić w tym aucie (chodziło o czujnik deszczu i zmierzchu), a o zwiększeniu mocy na oryginalnym sofcie nie wspomnę .

Wracając do tematu, z aktywacją centrowania pasa ruchu może być też ten problem, iż oglądając jak to działa, w kierownicy musi być jakiś czujnik ponieważ pilnuje on czy ręce są na kierownicy ... po zdjęciu rąk z kierownicy w trakcie jazdy na centrowaniu pasa włącza się ostrzeżenie.

potraff
10-06-2020, 18:39
O będę śledził temat. Jakby co, to Katowice mam za rogatkami :)

tedi_k
10-06-2020, 18:50
O będę śledził temat. ...

A co tu śledzić? Standardowa procedura. Zrobione, sprawdzone, działające - na kilku sztukach. W manualu adaptacyjny tempomat działa zaskakująco dobrze!:568: Szczególnie jeśli w przypadku 1.0EB zmieni się moc na 125KM...8)

...w kierownicy musi być jakiś czujnik ponieważ pilnuje on czy ręce są na kierownicy ... po zdjęciu rąk z kierownicy w trakcie jazdy na centrowaniu pasa włącza się ostrzeżenie.

Nie ma żadnego czujnika. Elektryczne wspomaganie wyczuwa czy ma opór na kole kierownicy (wykonując mikroruchy mniejsze niż przy wibracjach od utrzymania pasa ruch). Jak brak oporu, to brak rąk na kierownicy.

pmis
10-06-2020, 19:31
Kurcze jakby to była tylko kwestia wymiany przycisków i kodowania to chyba bym się skusił. Zna ktoś.moze numer części? W sieci znalazłem tylko przyciski do standardowego.

Mam ACC w drugim aucie i na polskich autostradach to duże udogodnienie.

ucieszko
10-06-2020, 20:08
na pewnym rosyjskim forum nie udało się uruchomić na manualu centrowania...

Manual nie ma właśnie centrowania, tylko system zapobiegający zjechaniu z pasa. Takie minimum na potrzeby testów NCAP chyba. I to działa słabo. Ze dwa razy odbija, a potem wali prosto przed siebie.
Manual nie ma też asystenta jazdy w korku (to rozumiem) oraz inteligentnego tempomatu (tego nie rozumiem, bo limiter inteligentny już ma).
Pytanie czy nie ma i już, czy jest opcja uruchomienia?

tedi_k
10-06-2020, 20:14
...Manual nie ma też ... inteligentnego tempomatu (tego nie rozumiem, bo limiter inteligentny już ma).
...

Napisałem wyraźnie wyżej - może mieć bez najmniejszych problemów. Zarówno adaptacyjny jak i inteligentny tempomat - jeśli tylko ma system antykolizyjny z radarem (chyba, że się chce radar dokładać...).
Inteligentny tempomat adaptacyjny "średnio rajcuje" w normalnym uźyciu, więc tak czy inaczej raczej adaptacyjny będzie włączony niż inteligentny...8)

Choć w polskim tłumaczeniu softu zegarów FF4 oba tempomaty są "inteligentne" i przez chwilę trzeba zgadywać który jest który...;)

...Zna ktoś.moze numer części? ...

Adaptacyjny tempomat FF4 bez 'line centeringu' - FINIS 2127979

ucieszko
10-06-2020, 20:40
Inteligentny tempomat adaptacyjny "średnio rajcuje" w normalnym uźyciu, więc tak czy inaczej raczej adaptacyjny będzie włączony niż inteligentny...8)

Też tak myślę, zwłaszcza kiedy widzę rozpoznane ograniczenie do 30 na środku autostrady[emoji33]
A jakieś doświadczenia z uruchomieniem centrowania w manualu? To by się przydało.

tedi_k
10-06-2020, 20:49
...
A jakieś doświadczenia z uruchomieniem centrowania w manualu? ...

Nie było zamówienia, nie próbowałem.

potraff
10-06-2020, 23:00
Szczególnie jeśli w przypadku 1.0EB zmieni się moc na 125KM...
Hmmm, mój ma 125KM.
Można na priv poprosić o koszta :) ?

skrzypekps
12-06-2020, 15:51
Przyciski kierownicy z tempomatem adaptacyjnym, bez centrowanie 2127979 ASO detal 280,44 zł magazyn Niemcy do 7 dni dostawa...

tryhp3
13-06-2020, 10:00
Choć w polskim tłumaczeniu softu zegarów FF4 oba tempomaty są "inteligentne" i przez chwilę trzeba zgadywać który jest który...;)
Bo dla Forda obydwa są adaptacyjne, tylko ten z automatem ma utrzymywanie na środku czyli de facto jest bardziej inteligentny.

tedi_k
13-06-2020, 12:03
...ma utrzymywanie na środku ....

Tempomat ma dokładnie NIC do utrzymywania środka pasa ruchu...8) TO NIE TA FUNKCJA...:D

Inteligentny tempomat adaptacyjny reaguje na znaki ograniczenia prędkości i dostosowuje prędkość do ograniczeń. Na liście wyboru w języku polskim jest jako trzecia opcja 'tempomat inteligentny", natomiast 'zwykły' tempomat adaptacyjny (bez reagowania na znaki drogowe ograniczeń prędkości) jest na liście jako druga opcja, też 'tempomat inteligentny'...:)

blablawla
13-06-2020, 15:06
No to z moimi zegarami coś jest nie tak :) mam dow wyboru Normalny, Adaptacyjny, Inteligentny

tryhp3
15-06-2020, 12:15
Tempomat ma dokładnie NIC do utrzymywania środka pasa ruchu...8) TO NIE TA FUNKCJA...:D

Inteligentny tempomat adaptacyjny reaguje na znaki ograniczenia prędkości i dostosowuje prędkość do ograniczeń. Na liście wyboru w języku polskim jest jako trzecia opcja 'tempomat inteligentny", natomiast 'zwykły' tempomat adaptacyjny (bez reagowania na znaki drogowe ograniczeń prędkości) jest na liście jako druga opcja, też 'tempomat inteligentny'...:)

W cenniku strona 6.
https://www.ford.pl/content/dam/guxeu/pl/pl_pl/documents/price-list/cars/PL-new_ford_focus.pdf

1. Tempomat
2. Adaptive Cruise Control - tempomat adaptacyjny
3. Adaptive Cruise Control z Lane Centring Assist i Stop & Go - tempomat adaptacyjny z funkcją utrzymania pojazdu na środku pasa ruchu oraz funkcją automatycznego zatrzymania i ponownego rozpoczęcia jazdy
Opcja dostępna tylko dla wersji z automatyczną skrzynia biegów

W cenniku tempomat inteligentny nie występuje. Ale zakładam, że chodzi o opcję 3.

blablawla
15-06-2020, 12:37
Dokładnie tak.
Tak to wygląda w zegarach.

tedi_k
15-06-2020, 13:28
...
Tak to wygląda w zegarach.

No i bardzo dobrze, że to poprawili. Jak robiłem w FF4 to był soft, który miał jak pisałem. Są różne wersje softu.

pmis
15-06-2020, 13:35
Chyba jednak nie każdy "Pre-collision assist" oznacza, że jest moduł CCM w samochodzie.

U mnie ETIS prezentuje tylko poniższą listę, pomimo tego, że posiadam zarówno "tradycyjny" temopomat (dołożony jako opcja) jak i pre-collision (ten jest standardem) - tutaj cennik https://www.ford.pl/content/dam/guxeu/pl/pl_pl/documents/price-list/cars/PL-ford_focus.pdf

Pytanie zatem do specjalistów - zakładam, że jednak nie ma sensu kupować przycisków bo aktywować się nie będzie dało :(

Zamontowane moduły
Wszystkie moduły
Akronim Opis
DDM Moduł drzwi kierowcy (DDM)
PDM Moduł drzwi pasażera (PDM)
IPMA Moduł przetwarzania obrazu A (IPMA)
TRM Moduł przyczepy (TRM)
GWM Moduł-bramka A (GWM)
IPC Zestaw wskaźników (IPC)
ABS Moduł układu zapobiegającego blokowaniu kół podczas hamowania (ABS)
PCM Moduł sterowania zespołem napędowym (PCM)
SCCM Moduł sterujący kolumny kierowniczej (SCCM)
BCM Moduł sterujący układami nadwozia (BCM)
CTR Moduł sterujący systemem audio z przodu (ACM)
PSCM Moduł sterujący układem wspomagania kierownicy (PSCM)
HVAC Moduł sterujący układu ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji (HVAC)
PAM Moduł sterujący układu pomocy przy parkowaniu (PAM)
RCM Moduł sterowania uzupełniającym systemem bezpieczeństwa (PCM)

tedi_k
15-06-2020, 13:40
...Zamontowane moduły
...

Skąd ta lista? Nie prościej po prostu VIN podać, to wtedy można powiedzieć coś z sensem?

pmis
15-06-2020, 13:52
Skąd ta lista? Nie prościej po prostu VIN podać, to wtedy można powiedzieć coś z sensem?

Tak jak napisałem lista z ETIS.

VIN: WF0PXXGCHPKK54719

tedi_k
15-06-2020, 14:09
...WF0PXXGCHPKK54719

Ja bym odradzał sprawdzanie czy to auto ma "pre-collision assist...":027::027:
Radaru ACC brak a konfigurację kamery na szybie załączam poniżej...
Moim zdaniem auto po prostu NIE MA FCW (front collision warning).

pmis
15-06-2020, 14:11
Ja bym odradzał sprawdzanie czy to auto ma "pre-collision assist...":027::027:
Radaru ACC brak a konfigurację kamery na szybie załączam poniżej...
Moim zdaniem auto po prostu NIE MA FCW (front collision warning).

Ostrzeżenie na pewno ma - już nie raz się na mnie wydarł jak przed wyprzedzaniem za blisko dojechałem albo jak na łuku jezdni pieszy szedł poboczem.

tedi_k
15-06-2020, 14:13
Ostrzeżenie na pewno ma...

OK, widocznie zrobione "na sztywno" w sofcie kamery.
Adaptacyjnego/inteligentnego tempomatu bez dołożenia ACC się tu nie zrobi.

skrzypekps
15-06-2020, 15:37
Jutro już będą przyciski do manuala tj. bez Lane Centring Assist, tylko czy trudno (jak ?) dobrać się do przycisków ? Poduszkę zapewne odkręcić, a plastiki zdemontować tylko pytanie czy łatwo to pójdzie ?

tecez
16-06-2020, 14:13
To ja się podłączę pod wątek.
Czy mógłbym poprosić o pomoc w określeniu czy do mojego samochodu "da się" dołożyć tempomat adaptacyjny. Mam ten "zwykły". Niestety na liście wyposażenia jest
"Bez układu zapobiegania kolizjom" a zatem przypuszczam, że nie mam też radaru. Jak zbliżam się zbyt szybko do pojazdu z przodu pojawia się co prawda dźwiękowe i wizualne ostrzeżenie na desce, ale to chyba inna funkcja. VIN: WF0JXXWPCJGY68429

ppartyka
16-06-2020, 14:31
Niestety na liście wyposażenia jest
"Bez układu zapobiegania kolizjom"
W jaki sposób to sprawdzałeś?

Ja sam również chętnie się podłącze pod temat. Sytuacja taka sama jak u kolegi. VIN: WF0NXXGCHNJR66546

tecez
16-06-2020, 14:35
W jaki sposób to sprawdzałeś?

Ja sam również chętnie się podłącze pod temat. Sytuacja taka sama jak u kolegi. VIN: WF0NXXGCHNJR66546

Widać choćby w etis lub w raporcie po VIN np auto dna.

skrzypekps
16-06-2020, 20:19
no więc wymiana samego przycisku 15 min. i jak pisał Sz.P tedi_k :) przyciski przestały całe reagować (błędów jednak brak). i teraz kto to może aktywować najlepiej zdalnie ?? lub pomóc w aktywacji np. forscanem ? oczywiście nie za free...

a przy okazji będzie nowy temat, który nasunął mi się przy okazji rozebrania kierownicy i tego co tam zobaczyłem - wymiana na grzaną kierownicę...ale to później

pmis
16-06-2020, 21:51
To ja się podłączę pod wątek.
Czy mógłbym poprosić o pomoc w określeniu czy do mojego samochodu "da się" dołożyć tempomat adaptacyjny. Mam ten "zwykły". Niestety na liście wyposażenia jest
"Bez układu zapobiegania kolizjom" a zatem przypuszczam, że nie mam też radaru. Jak zbliżam się zbyt szybko do pojazdu z przodu pojawia się co prawda dźwiękowe i wizualne ostrzeżenie na desce, ale to chyba inna funkcja.

A masz w ETIS na liście ECU (zakładka oprogramowanie) CCM - to jest właśnie radar.
Ja niestety go nie mam (pomimo że w ETIS jest wpis "Uklad zapobiegania kolizjom" i podobnie jak u Ciebie SA dzwiekowo-wizualne ostrzeżenia jak za blisko podjadę).
Zabawa w dokładanie całości (radar, przyciski, może się okazać że wiązka jeszcze) to już nie warta skórka wyprawki raczej.

tomigsm
17-06-2020, 06:53
Ja mam FF 2017 i myślałem o dołożeniu aktywnego tempomatu mam srandardowy. Troszkę pogrzebałem i doszedłem do wniosku że potrzebuję dołożyć wiązkę, radar, przyciski,osłonę na mskownicę koszty na rynku wtórnym jakieś 1600zł. Plus aktywacja. Teraz moje pytanie jak sprawdzić czy w miom aucie to starczy czy nie będę potrzebował wymienic np komputera?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

kriski
17-06-2020, 09:06
jak sprawdzić czy

Nie musisz nic sprawdzać.
Dołożyć co trzeba, aktywować i będzie śmigać.

tecez
17-06-2020, 13:25
A masz w ETIS na liście ECU (zakładka oprogramowanie) CCM - to jest właśnie radar.
Ja niestety go nie mam (pomimo że w ETIS jest wpis "Uklad zapobiegania kolizjom" i podobnie jak u Ciebie SA dzwiekowo-wizualne ostrzeżenia jak za blisko podjadę).
Zabawa w dokładanie całości (radar, przyciski, może się okazać że wiązka jeszcze) to już nie warta skórka wyprawki raczej.

Mam, jest opisane jako Moduł Tempomatu (CCM).
Czy oznacza to, że jak mam tempomat w wersji podstawowej to mogę w łatwy sposób dorzucić aktywny?

https://imgshare.io/images/2020/06/17/moduly.png

skrzypekps
17-06-2020, 15:26
Pewnie w łatwy skoro jesteś z Wawy bo aktywacja czymś lepszym niż forscan jest wymagana, (albo nie mogę znaleźć odpowiedniej funkcji)

leszcz
17-06-2020, 16:01
WF0NXXGCHNJR66546
no jest Cruise Control Module (CCM)

ppartyka
17-06-2020, 18:32
no jest Cruise Control Module (CCM)
:D
Czyli teoretycznie da się uruchomić adaptacyjny tempomat pod warunkiem wymiany przycisków? Jak to zrobić?

tomigsm
17-06-2020, 19:43
Czy ma ktoś może zdjęcie gdzie zamontować radar w ff mk3 po lifcie i gdzie wpiąć wiązkę po dołożeniu.
Ja podchodzę do tematu u siebie i tyle wiem że trzeba mieć lub założyć wiązkę do radaru i oczywiście kupić radar i aktywacja i kalibracja i oczywiście przyciski i taka osłonka na radar montowana na atrapę. Jeżeli ff przed liftem to trzeba dolozyc moduł.
Wiązki widziałem kiedyś na w necie po 160zl ale teraz brak tylko autoryzacja cena to 340pln. Radar przyciski do kupienia koszt całości to jakieś same graty 1550 plus aktywacja i kalibracja. Ja chyba podejdę do tematu.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

tedi_k
17-06-2020, 20:36
Czy ma ktoś może zdjęcie gdzie zamontować radar w ff mk3 po lifcie i gdzie wpiąć wiązkę po dołożeniu. ...

Już mi się nie chce komentować takich pytań...
Pytanie na allegro: "Focus MK3 lift przód radar" - wyskakuje "trafna" odpowiedź...
https://allegro.pl/oferta/focus-mk3-lift-st-zderzak-maska-xenon-radar-przod-9243978444

cezarg1410
18-06-2020, 11:19
Już mi się nie chce komentować takich pytań...
Pytanie na allegro: "Focus MK3 lift przód radar" - wyskakuje "trafna" odpowiedź...
https://allegro.pl/oferta/focus-mk3-lift-st-zderzak-maska-xenon-radar-przod-9243978444

Czemu tak drastycznie? :)
Jeśli jest wiąka to wystarczy wpiąć radar, zmienić przyciski i działa czyż nie?
Pomijam problem kysora, który trzeba zdezelować.

skrzypekps
04-07-2020, 21:52
I tak dziś nadszedł ten dzień, w którym kolega mayak aktywował tempomat adaptacyjny. Efekt dodatkowy jest taki, iż poprawiła się również czułość pre-collison.

mlask
06-07-2020, 17:05
Z ciekawości jakie dodatkowe elementy były potrzebne aby taką konfigurację uruchomić? Dodatkowe, poza standardowymi. Mam model z końca 2018, z tempomatem standardowym i podstawowym rozpoznawaniem znaków (nawigacja + fizyczne znaki ograniczeń prędkości), pre-collision z kamery. Na dolnym grillu raczej tylko zaślepka od radaru - bo i dlaczego miałby być na wyposażeniu. No i pytanie kto w okolicy Warszawy zajmuje się takimi zabawami...?

skrzypekps
06-07-2020, 22:06
Z Wawy kolega mayak

TomekM_1983
07-07-2020, 08:24
Mam model z końca 2018, z tempomatem standardowym i podstawowym rozpoznawaniem znaków (nawigacja + fizyczne znaki ograniczeń prędkości), pre-collision z kamery.
Też mam taką wersję. Moim zdaniem jeżeli masz pre-collision, to masz i radar.
Z ciekawości jakie dodatkowe elementy były potrzebne aby taką konfigurację uruchomić?
Wymiana przycisków na kierownicy (dostępne w ASO) + programowanie. Taką informację dostałem od kolegi Krystiana ze Swarzędza.

ppartyka
07-07-2020, 08:27
Taką informację dostałem od kolegi Krystiana ze Swarzędza.

A czy kolega że Swarzędza zajmuje się może programowaniem? Ewentualnie czy ktoś zna kogoś z okolic Poznania o takich umiejętnościach?

TomekM_1983
08-07-2020, 10:23
A czy kolega że Swarzędza zajmuje się może programowaniem?
Oczywiście. Nawet mi to wycenił, ale jeszcze u siebie nie robiłem.
Nick na forum to: krystianen lub fordplus kropka peel :)

skrzypekps
08-07-2020, 14:58
I ile za cala usługę wycenił?

georg-kiejstut
06-05-2021, 00:48
Witam
czy mozna ogarnac ACC forscanem i jaki przcisk potrzebuje do Focusa 1.5 tdci automat MK4. Bardzo bym byl wdzieczny za numer czesci zeby w Fordzie zamowic
Sorry ale nie moge uruchomic polskiej czcionki

TomekM_1983
06-05-2021, 08:14
I ile za cala usługę wycenił?
Przepraszam, zapomniałem ci odpowiedzieć :)
Jeśli dobrze pamiętam, to 500 zł za całość, razem z przyciskami.
Ale najlepiej zapytać u źródła, przy obecnej inflacji ceny usług idą ostro do góry :)

edmun
06-05-2021, 08:17
Sorry ale nie moge uruchomic polskiej trzcionki
To nic, ale wciąż piszemy czcionki a nie trzcionki :)

A w jaki sposób chciałbyś aktywować ACC w MK4?
Masz już radar zamontowany?

elsys1
06-05-2021, 19:44
Hej. Mam parę collision I odbijanie od linii + czytanie znaków.
Czy da się w tej wersji aktywować tempomat inteligentny adaptacyjny (czyli start and go + centrowanie do linii + czytanie znaków?) I jeśli tak to za ile?

Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka

mayak
06-05-2021, 20:35
Tak

LathanderAldonis
06-05-2021, 22:47
A ja mam pytanie bo już zgłupiałem :P
Czy ktoś może rzucić okiem i po numerze VIN (wyślę na PW) powiedzieć co musiałbym dołożyć żeby aktywować aktywny tempomat? (aktywny czy inteligentny... ten co sam zwalnia i przyspiesza względem poprzedzającego pojazdu).

mayak
06-05-2021, 23:07
podeslij

mayak
07-05-2021, 08:22
Czy ktoś może rzucić okiem i po numerze VIN (wyślę na PW) powiedzieć co musiałbym dołożyć żeby aktywować aktywny tempomat?
ten ff4 nie ma radaru (nie ma pre collision sensing), więc aby był ACC to trzeba dołożyć radar (<1k na alle) wraz z zaślepką zderzaka, wiązka radaru, przednia kamera do wymiany (dojdzie czytanie znaków, automatyczne długie i monitoring zmęczenia), wymiana klawiszy na kierownicy

georg-kiejstut
07-05-2021, 21:31
To nic, ale wciąż piszemy czcionki a nie trzcionki :)

A w jaki sposób chciałbyś aktywować ACC w MK4?
Masz już radar zamontowany?

Nie musialem, juz byl w wyposazeniu

Dr.Vee
08-05-2021, 09:18
Planuję zakup nowszego S-Maxa i jednym z wymagań wysoko na liście jest właśnie tempomat aktywny. Mam fajne auto na oku, ale ma tylko zwykły tempomat. Czy ktoś mógłby mi sprawdzić po VIN WF0JXXWPCJJSS7048 czy ma moduł CCM z radarem i czy można łatwo dodać tempomat z utrzymywaniem odległości? Albo jeszcze lepiej - gdzie można to sobie sprawdzić samemu po VINie? :)

sabaciontko
08-05-2021, 09:27
Zarejestruj się na https://www.etis.ford.com i sprawdź Vin po wyposażeniu. Komunikat z etis - Przepraszamy, dla wprowadzonego numeru VIN / rejestracyjnego nie znaleziono żadnych danych - WF0JXXWPCJJSS7048

edmun
08-05-2021, 12:19
na oko?
wystarczy sprawdzić jakie są przyciski na kierownicy.
Jeśli nie ma "strzałek" ustawiania odległości to nie ma aktywnego tempomatu

tombalt
08-05-2021, 15:20
Czy ktoś mógłby mi sprawdzić po VIN WF0JXXWPCJJSS7048

VIN nie jest prawidłowy to raz, dwa to dział focusa, trzy wszystko prawie można dołożyć. - kwestia umiejętności i samozaparcia.

daniel2505
10-05-2021, 08:24
Możecie sprawdzić jak to u mnie wygląda? WF0PXXGCHPKK64575

tombalt
10-05-2021, 09:31
jak to u mnie wygląda?
Nie wygląda...
Brak CCM, trzeba dokladać całość

maxpawkas
19-05-2021, 12:48
Czy mógłbym też poprosić? WF0NXXGCHNLA64697

mayak
19-05-2021, 13:24
nie ma radaru, można dołożyć
przy dokładce ACC trzeba też wymienić przednią kamerę na wersję C (dojdzie przy okazji czytanie znaków, automatyczne długie i monitoring zmęczenia)

ps.
można zrobić upgrade mocy do fabrycznej wersji 1.5eb 180

maxpawkas
19-05-2021, 16:24
Dziękuje. Ciekawe co mówisz o tej kamerze, bo czyta znaki…

Bump: Dziękuje. Ciekawe co mówisz o tej kamerze, bo czyta znaki…

mayak
19-05-2021, 22:54
Ciekawe co mówisz o tej kamerze, bo czyta znaki…
wg etisa to vin WF0NXXGCHNLA64697 ma taki zapis:
Less Speed Sign Recognition

tombalt
20-05-2021, 05:10
Pełne rozpoznawanie znaków TSR można włączyć. Poza ograniczeniem prędkości dochodzi informacja o zakazie wyprzedzania itp - są dwie tarcze ze znakami na zegarach. Zmiana kamery na wersję C jest konieczna do AHB.
Kolejna sprawa CCM ma prywatny CAN z IPMA. Nie wiem czy wersja G obsługuje tą funkcjonalność...
Ciekawa sprawa, że focus nawet z kamerą G ma funkcjonalność PCA. MK5 i S-Max muszą mieć do tego celu założony radar, a ostrzeżenie o kolizji jest jednak systemem w mojej opinii ciekawszym, korzysta się z tego na co dzień, nawet w ruchu miejskim.

LathanderAldonis
20-05-2021, 06:11
Dziękuje. Ciekawe co mówisz o tej kamerze, bo czyta znaki…

Bump: Dziękuje. Ciekawe co mówisz o tej kamerze, bo czyta znaki…

u mnie też nie ma ACC, a jakieś wspomaganie przed zderzeniem jest, bo kilka razy alert wyskoczył ;) dodatkowo również mi czyta znaki ale tylko ograniczenia prędkości.
Apropo... jak ktoś ma numer części do radaru, przycisków i kamery to chętnie poszukam i zainteresuje się tematem dokładki, może nie na już, teraz, natychmiast :D ale w najbliższym czasie.

maxpawkas
20-05-2021, 19:32
wg etisa to vin WF0NXXGCHNLA64697 ma taki zapis:
Less Speed Sign Recognition

No tak, zgadza się. Czyta, ale tylko ograniczenia prędkości. Już wszystko jasne, dziękuje!

Ja bym się też tym zainteresował, ale mam 7 lat gwarancji, wiec chyba nie wcześniej jak wygaśnie. Choć wtedy to może być już nie mój samochód :D

Jeszcze raz dziękuje!

eumagic
06-07-2021, 16:03
u mnie też nie ma ACC, a jakieś wspomaganie przed zderzeniem jest, bo kilka razy alert wyskoczył ;) dodatkowo również mi czyta znaki ale tylko ograniczenia prędkości.
Apropo... jak ktoś ma numer części do radaru, przycisków i kamery to chętnie poszukam i zainteresuje się tematem dokładki, może nie na już, teraz, natychmiast :D ale w najbliższym czasie.

Witam mam taką samą opcje zalozyjes juz radar ? Mógłbyś podesłać nr części bo tez o tym myślę. Pozdrawiam

Maciek01
07-07-2021, 09:06
Panowie, co Macie do powiedzenia na temat takiego vin-WF0NXXGCHNKK47802. Co takiego posiadam, a co ewentualnie trzeba kupić i zrobić? Pozdrawiam

tombalt
08-07-2021, 13:39
Czy uruchomił ktoś iACC uwzględniając konieczność dołożenia modułu CCM?
Odpowiedni moduł IPMA już jest, przyciski to nie problem...
Pytanie jest o konieczność zastosowania innej pompy ABS...
Obecnie jest JX61-2C219-KE. Czy ta pompa obsłuży iACC czy też nie jest to konieczne?
Skrzynia manualna.
Doczytałem również że może być potrzebny SYNC z navi aby to działało....
Potrzebuję zweryfikować te informacje.

tedi_k
08-07-2021, 14:08
...
Doczytałem również że może być potrzebny SYNC z navi aby to działało....
....

Sync (czy z navi czy bez...) ma do tego NIC.

tombalt
08-07-2021, 14:51
Zgłębiłem temat po kilku numerach VIN i widać, że faktycznie sync nie ma nic do tego. Dołożenie CCM i aktywacja ACC wymaga jedynie kamery serii -Cx. Nawet SCCM i ABS są identyczne dla ACC i zwykłego tempomatu. Pytanie o iACC, czy można aktywować mając ACC? Wynika że jeśli działa TSR to chyba nie powinno być problemu.... Nie będzie stop&go z oczywistych względów. Czy kolega tedi_k miał może przypadek aktywacji lub dokładania? Lane Centering w przypadku skrzyni manualnej?

tedi_k
08-07-2021, 14:52
....Pytanie jest o konieczność zastosowania innej pompy ABS...
Obecnie jest JX61-2C219-KE. Czy ta pompa obsłuży iACC czy też nie jest to konieczne?...

Nie robiłem z tego doktoratu...
Robiłem auto z pompą JX61-2C219-GH i tu wszystko działało.

tombalt
08-07-2021, 14:55
wszystko działało.
Samo iACC czy iACC+ LC? Kolega dokładał coś czy tylko aktywacja UCDS?

Zastanawiam się czy kupować przyciski pod ACC czy też ACC+ LC? Nie chcę wtopić....

tedi_k
08-07-2021, 15:17
Samo iACC czy iACC+ LC? Kolega dokładał coś ...

To był przypadek "przeróbki z relatywnej biedy na full wypas"... Jest taki jeden warsztat w mojej okolicy specjalizujący się w sprowadzaniu z D "po taniości" i robieniu z tego "full opcji"... Ja to tylko koduję.
To akurat auto było w lutym 2020 - więc moja pamięć jest mocno tu już "ulotna"...
Z PSCM wynika, że w aucie ruszyło "wszystko co się da" (bez stop&go - bo to był manual).

BTW - ze screenu UCDS-a zrobiłem negatyw, bo jpeg wtedy zajmuje mniej miejsca...
-----------------------

Dorzucam jeszcze screena z SCCM - można sobie sprawdzić jakie tam klawisze były...

Norek89
25-07-2021, 10:22
Witam po świeżej przesiadce z mk3 na mk4 ;) Auto jeszcze na dotarciu ale już szukam co się da dołożyć...
Mam pre - collision i line assist. Mogę prosić o sprawdzenie czy na pewno da radę dołożyć aktywny tempomat? Pozdrawiam!
WF0PXXGCHPMM38528

tombalt
27-07-2021, 07:47
czy na pewno da radę dołożyć aktywny tempomat?
Czy da radę dołożyć - tak. Czy uruchomić, raczej tak. Pompa ABS jest ok, IPMA też w wersji -Cx...
Instalacji pod ACC nie ma na 100%. Dokladałem ostatnio BLIS i robiłem rozeznanie pod ACC. W złączu C1028 nie ma pinów, w C263 też nie ma pinów. Więc u kolegi będzie pewnie tak samo. W focusie MK4 ford nie robił prezentów w autach od około 2019 roku w postaci dodatkowych modułów (CCM można spotkać w roczniku 2018 - na module tym bazuje PCA, potem rolę przejęła kamera IPMA) lub przygotowanych instalacji.
Tak więc dołożenie ACC równoznaczne jest z położeniem instalacji od zderzaka do okolic lusterka wstecznego.

tombalt
08-08-2021, 11:50
w aucie ruszyło "wszystko co się da" (bez stop&go - bo to był manual).

Założyłem moduł CCM, na razie nie wymieniłem przycisków na kierownicy, ale sądzę, że nie są konieczne do wstępnego uruchomienia.
Auto widzi CCM, aczkolwiek mam błędy.

B1433:54-AF (brak kalibracji)
B1432:78-AF (nieprawidłowe ustawienie lub regulacja)

Dodatkowo na IPC jest komunikat:
Przedni czujnik nie ustawiony.

Radar w warunkach jakie posiadam starałem się ustawić pionowo.
Procedura kalibracji uruchomiona no i nic z tego...
Gdzie może być błąd?
Instalację raczej wykluczam.
Albo coś nie tak z radarem albo forscan sobie nie radzi z kalibracją.
Czy kolega tedi_k miał doczynienia z uruchamianiem doliczonego modułu CCM w focus mk4?
W smax nie miałem takich problemów...

tedi_k
08-08-2021, 12:08
...Czy kolega tedi_k miał doczynienia z uruchamianiem doliczonego modułu CCM w focus mk4?
...

Tylko aktywowałem ACC jak był CCM i system antykolizyjny...
Jeśli radar jest założony "jak być powinien" i do tego "taki, jak być powinien" to FF4 nie jest "jakimś szczególnym przypadkiem" - powinno to ruszyć i tyle...
Jednak doradzał bym zmienić te klawisze i je prawidłowo skonfigurować, bo wcale bym się nie zdziwił gdyby "radar nie chciał kooperować w złym towarzystwie"...
Z oczywistych względów takich eksperymentów nie robię, bo do mnie ktoś przyjeżdża i ma wyjechać z działającym rozwiązaniem...

tombalt
08-08-2021, 16:29
Jeśli radar jest założony "jak być powinien" i do tego "taki, jak być powinien" to FF4 nie jest "jakimś szczególnym przypadkiem" - powinno to ruszyć i tyle...

P/N JX7T- 9G768-AC
Strategia JX7T-14D049-AC
Radar jest z wersji najprawdopodobniej z automatyczną skrzynią, ale ustawiłem go jak do manualnej.
Jest zamontowany prawie jak fabryka. Jedyna różnica, to wiązkę mam osobną od radaru do słupka A. Zrobiona ze starannością.
Zastanawiam się, czy forscan da radę wykonać kalibrację modułu CCM.
Na forum forscan.org niektórzy mieli z tym problem...

radar nie chciał kooperować
Wydaje mi się że powinno działać. Skoro były wersję aut bez ACC ale z założonym modułem CCM do realizacji PCA.
Ja mam komunikat że nie działa PCA ( radar jest niewykalibrowany) oraz cały czas monit - przedni czujnik nieustawiony - i nie można tego komunikatu zamknąć więc menu IPC obecnie nie jest dostępne.

Wiem że przyciski trzeba zmienić, chciałem tylko mieć pewność że radar sprawny i moje auto obsłuży. Przyciski zamówię, tylko nie wiem kiedy dotrą.
Na ewentualny zwrot radaru mam dwa tygodnie....
Radary ponoć są nowe, nie mają śladów montażu. Ułamane było tylko mocowanie jednej spinki od wiązki....

B4Bci4 z Bydzi
12-08-2021, 12:35
z tego co podpytywałem, to jeżeli jest asystent pas r. , pre col, i standarowy tempomat, nie powinno być problemów z aktywacją, przyciski na kierownicy i aktywacja

tedi_k
12-08-2021, 13:18
...nie powinno być problemów z aktywacją, przyciski na kierownicy i aktywacja

Było już to wyraźnie napisane wyżej. Produkcja 2018 i sam początek 2019 - tak, bo był montowany radar dla realizacji PCA. Od mniej więcej połowy 2019 PCA w Focusie robione jest (na samej kamerze IPMA) i w związku z tym nie ma już możliwości "prostej aktywacji" bo nie ma "darmowego" radaru ACC...:568:

tombalt
12-08-2021, 22:23
nie powinno być problemów z aktywacją,

Niby być nie powinno, ale w moim przypadku jednak problem wystąpił. Na szczęście kolega tedi_k dał radę rozwiązać problem i dołożony radar ruszył. Adaptacyjny tempomat działa na skrzyni manualnej rewelacyjnie. Niestety inteligentny do działania wymaga już sync3 w wersji z nawigacją.

daniel2505
13-08-2021, 10:50
Było już to wyraźnie napisane wyżej. Produkcja 2018 i sam początek 2019 - tak, bo był montowany radar dla realizacji PCA. Od mniej więcej połowy 2019 PCA w Focusie robione jest (na samej kamerze IPMA) i w związku z tym nie ma już możliwości "prostej aktywacji" bo nie ma "darmowego" radaru ACC...:568:

Mój focus jest z lutego 2019 i niestety radaru już niema. Nie wiem jaka była reguła a nie wszytkie wersje z początku produkcji miały ACC

tombalt
13-08-2021, 14:12
niestety radaru już niema

Kolega ma system zapobiegania wypadkom lub zmniejszania skutków - PCA? Pierwotnie realizowali to na radarze, potem dopiero księgowi stwierdzili, że kamera wystarczy...

cezarg1410
13-08-2021, 18:06
Jakim cudem kamera realizuje system zapobiegania wypadkom?... Co z wypadkami na autostradzie gdzie samochod z przodu jest 150 metrów?
Co do inteligentnego tempomatu na bazie sync3 to wyobrażam sobie że włącza to się raz żeby sprawdzić że działa i już nigdy więcej.
No ale sam sync3 to warto mieć.

tombalt
13-08-2021, 18:44
Jakim cudem kamera realizuje system zapobiegania wypadkom?.

Jakim to nie wiem, ale jest więc UE zadowolona a producent może sprzedać auto.

tedi_k
13-08-2021, 21:04
Jakim cudem kamera realizuje system zapobiegania wypadkom?...

To akurat jest relatywnie proste do realizacji w zaawansowanej IPMA...
Obliczenie, że obiekt przy danej prędkości zmniejsza odległość (zmienia wymiary geometryczne), w ramach zidentyfikowanego pasa ruchu, powyżej zadanego progu dopuszczalnego - to w obecnym stanie systemów rozpoznawania obrazów "bułka z masłem"...

Z uwagi na fakt, że PCA stało się obowiązkowe - to tak jak wyżej Kolega tombalt napisał - księgowi zadbali by nie było nazbyt ciążące na kosztach produkcji...
PCA to nie jest system ZAPOBIEGAJACY a system WSPOMAGAJĄCY (ASYSTUJĄCY) ZAPOBIEGANIE... Więc w ostatecznym rozrachunku księgowi są "kryci", bo to kierowca ponosi odpowiedzialność za kolizję...

B4Bci4 z Bydzi
15-08-2021, 00:45
mój jest z lipca 2019 i radar jest

daniel2505
16-08-2021, 06:50
Kolega ma system zapobiegania wypadkom lub zmniejszania skutków - PCA? Pierwotnie realizowali to na radarze, potem dopiero księgowi stwierdzili, że kamera wystarczy...
Według listy wyposażenia mam coś takiego

https://naforum.zapodaj.net/5c4e9ba5c106.jpg.html

tombalt
16-08-2021, 07:24
Coś udostępnianie chyba nie wyszło...

tedi_k
16-08-2021, 08:03
...nie wyszło...
Kolega daniel2505 wstawił screenshot jednego zdania z katalogu Forda chyba...8)

tombalt
16-08-2021, 08:18
Ja tego nie zauważyłem - szacun....
Spodziewałem się jednak większej ilości informacji.
No to kolega daniel2505 ma prosty PCA na bazie IPMA. Tak sądzę, tyle można wywnioskować z wycinka z "gazety" i informacji że nie ma CCM.

Bump:

cezarg1410
16-08-2021, 08:55
To akurat jest relatywnie proste do realizacji w zaawansowanej IPMA...
Obliczenie, że obiekt przy danej prędkości zmniejsza odległość (zmienia wymiary geometryczne), w ramach zidentyfikowanego pasa ruchu, powyżej zadanego progu dopuszczalnego - to w obecnym stanie systemów rozpoznawania obrazów "bułka z masłem"...

Noo taka bułka z masłem to bym nie powiedział. Ale spoko nie znam realiów inżynierii przetwarzania obrazów, bo w tym na codzień nie pracuję więc być może masz rację.
Z drugiej strony: taka grupa VAG ciągle jedzie na klasycznych radarach, a nawet rozszerza działanie tego typu systemów montując, w niektórych autach po dwa.
Coś więc jednak w tym musi być.

daniel2505
16-08-2021, 09:04
Ja tego nie zauważyłem - szacun....
Spodziewałem się jednak większej ilości informacji.
No to kolega daniel2505 ma prosty PCA na bazie IPMA. Tak sądzę, tyle można wywnioskować z wycinka z "gazety" i informacji że nie ma CCM.

Bump:

Wstawiłem wycinek ze specyfikacji auta. Poniżej przesyłam link do screena z VINem

https://zapodaj.net/be2a36d68c7ff.jpg.html

tombalt
16-08-2021, 09:16
taka grupa VAG ciągle jedzie na klasycznych radarach
Jak już wspomniano... , z księgowymi nie wygrasz. PCA na kamerze jest pod UE. jak klientowi zależy naprawdę na bezpieczeństwie to bierze z radarem CCM

cezarg1410
16-08-2021, 09:19
Jak już wspomniano... , z księgowymi nie wygrasz
Jasne...
Z mojej strony sry za OT. Nie zaśmiecam już. Ważne, że udało się ogarnąć.

tedi_k
16-08-2021, 09:33
....taka grupa VAG ciągle jedzie na klasycznych radarach, a nawet rozszerza działanie tego typu systemów montując, w niektórych autach po dwa...

Kamera nie daje informacji o dokładnej odległości od obiektu a jedynie o "dynamice zbliżania się".
Radar jest urządzeniem precyzyjnie określającym odległość, ale np. nie jest w stanie określić czy obiekt jest na tym samym pasie ruchu (czyli na "kurscie kolizyjnym"...).

To tak "co do zasady działania różnych urządzeń"...:568:

Wstawiłem wycinek...

Tak na przyszłość - dużo prościej i zdecydowanie łatwiej dla kogoś, kto chce pomóc ów VIN wpisać jest ręcznie w treść postu...

A co do meritum - "jak auto nie miało radaru - tak nadal RADARU BRAK"...:?

michałek
08-09-2021, 17:39
Moje auto z 2018, wszystko miało jak należy, radar, odpowiednią wersję IPMA, normalny tempomat. Wymieniłem przycisk i programowanie - działa.
Zmiany na podstawie: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1fFmgZSDTenksskkcHCXGX1Tq1G8dek4hccPVxpNKL-o/edit
Do tego w kolumnie kierowniczej SCCM rodzaj przycisku.
Miałem vin auta z aktywnym tempomatem, ze strony: https://www.motorcraftservice.com/AsBuilt ściągnąć można pełną konfigurację auta (ale to chyba większość wie) i porównać narzędziem: http://compulsivecode.com/Project_AsBuiltCompare.aspx albo jakimś innym do porównywania, plików abt i ab. Przydatne, lepiej wszystko sprawdzić parę*razy.

vmze
25-10-2021, 08:31
Czołem wszystkim,

poproszę o info, co musiałbym wymienić (poza przyciskami/programowaniem), żeby uruchomić opcje pakietu technology:

- Traffic Sign Recognition,
– Driver Alert,
– Auto High Beam
– Adaptive Cruise Control

– Automatyczne wycieraczki z czujnikiem deszczu - mam z pakietu comfort

Mój VIN: WF0PXXGCHPLL50219

Dzięki
vMZe

mayak
25-10-2021, 08:51
– Driver Alert,
– Auto High Beam
to zależy TYLKO od przedniej kamery (IPMA), w niektórych da się to uruchomić bez dokładania czegokolwiek

vmze
25-10-2021, 08:52
to zależy TYLKO od przedniej kamery (IPMA), w niektórych da się to uruchomić bez dokładania czegokolwiek

no właśnie nie mam jak sprawdzić czy moja obsługuje znaki

mayak
25-10-2021, 08:54
to podeślij vin

michałek
25-10-2021, 08:58
– Adaptive Cruise Control
Najpierw musiałbyś mieć normalny tempomat.

vmze
25-10-2021, 09:22
Mój VIN: WF0PXXGCHPLL50219

Tempomat mam.

tedi_k
25-10-2021, 09:52
Najpierw musiałbyś mieć normalny tempomat.

To akurat jest ZUPEŁNIE BEZ ZNACZENIA przy "zamiarze dołożenia tempomatu aktywnego"... Klawisze na kierownicy są i tak do wymiany.

michałek
25-10-2021, 10:32
To akurat jest ZUPEŁNIE BEZ ZNACZENIA
Wg. AsBuilt, nie miał CCM-a wcale ale teraz patrzę, że wg etis ma. Coś nie tak z tymi danymi.
Co do przycisków, auto mam z 2018 a przyciski kupiłem teraz. Cholery musieli zmienić producenta bo jaśniej świecą i mocniej grzeją. Taki trochę "niesmak" :)

tombalt
25-10-2021, 14:52
Jak dane etisa były aktualizowane ze stanem faktycznym auta to może być tak, że wczesniej nie było CCM, a teraz jest.... Jeśli został dołożony oczywiście.

legneo
26-10-2021, 13:17
Mam focusa z grudnia 2018 , rejestrowanego w 2019. Dołożyłem wszystko co było można czyli AHB DAS IACC rozpoznawanie znaków w pełnej wersji. Bez wymiany lewego przełącznika na kierownicy, odległość ustawiła się na sztywno na "dwa segmenty. Trochę z rozpędu kupiłem( z fabryki forda w Chinach) przełącznik tempomatu z centrowaniem pasa ruchu .https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=122080&stc=1&d=1635250450.
Mogę regulować odległość do poprzedzającego pojazdu w pełnym zakresie . Zachęcony tym "małym sukcesem" zacząłem kombinować z centrowaniem pasa ruchu w forscanie . Na zdrowy rozum nie bardzo rozumiem dlaczego działa on w automatach a nie działa w manualach. Na dzień dzisiejszy, po zmianach w forscanie na wyświetlaczu mam wyszarzony symbol centrowania po naciśnięciu klawisza centrowania i wcześniejszym załączeniu ACC. Niestety nie chce się on aktywować ( zmienić kolor na zielony) przy jeździe . Na fotkach widać to dokładnie . Co dziwniejsze włączenie nieaktywnego centrowania nie uniemożliwia włączenia asystenta pasa ruchu. Czy ktoś pomoże? Mój VIN to WF0NXXGCHNJU73156.
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=122081&stc=1&d=1635250450
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=122082&stc=1&d=1635250450

tombalt
26-10-2021, 18:51
Dołożyłem wszystko co było można czyli AHB DAS IACC
Trochę kolega nadinterpretował dołożenie, raczej aktywował. Nie licząc wymiany przycisków wszystkie potrzebne rzeczy były fabrycznie na miejscu.
Aby ktoś pomógł to musisz doprecyzować co zmieniłeś, gdzie i jakim narzędziem.

legneo
01-11-2021, 11:14
Trochę kolega nadinterpretował dołożenie, raczej aktywował. Nie licząc wymiany przycisków wszystkie potrzebne rzeczy były fabrycznie na miejscu.
Aby ktoś pomógł to musisz doprecyzować co zmieniłeś, gdzie i jakim narzędziem.

Tak , przyznaje rację koledze - miałem na myśli aktywowanie za pomocą Forscana. Korzystałem z danych z arkusza : Ford Focus MK4 neutron2k.xlsx. Dodatkowo wskazałem właściwy po wymianie lewy przełącznik tempomatu na kierownicy w module SCCM .Polityka forda jest dla mnie kompletnie niezrozumiała- kupiłem wersję trend biznes ale z wszystkim co jest potrzebne do aktywowania iACC, AHB, DAS , TSR - bez fabrycznej aktywacji.
Dalej jednak, mimo prób nie udało mi się uruchomić CLA -centrowania pasa ruchu. Czy ktoś z kolegów wie , czy moduł kamery potrzebny do uruchomienia CLA jest inny niż w moim aucie? Podobno CLA można uruchomić w wersjach z automatem - ja mam manuala . Przy próbach korzystałem z wzorca dla innego forda -f150 - wszystko wchodzi ale przy próbie aktywowanie 706-01-02 XXX6-XXXX-XX (Enable Traffic Jam Assist) wyskakuje awaria kamery , brak PCA i kilka innych błedów.
"Forscan Asbuilt mods:

IPMA:

706-01-02 XXX6-XXXX-XX (Enable Traffic Jam Assist)
706-02-07 XXXX-XF8X-XX (Enable Lane Center Assist)
IPC
720-10-01 XDXX-XXXX-XX (Enable Lane Center Assist)
SCCM
724-02-01 x390-xxxx-xx (Lane Center left buttons) (Only if and When you change your left button on the steering wheel.)
PCSM (enable Lane center and traffic jam assist)
730-02-02 XXXX-FFFF-XX
ABS: (May Not Be needed - 6/12/21)
760-02-01 XXXX-XXX7-XX (A for Hybrid)
760-02-04 XXX1-XXXX-XX"

bartekxd1952
02-08-2022, 21:02
Cześć wszystkim,

poproszę o info, co musiałbym wymienić (poza przyciskami/programowaniem), żeby uruchomić:
- Adaptive Cruise Control
– Driver Alert,
– Auto High Beam

Mój VIN: WF0NXXGCHNKY66129

tombalt
03-08-2022, 07:12
TSR i DA programowo.
AHB i ACC to zmiana IPMA, dołożenie CCM i wiązki, wymiana lewych przycisków na kierownicy i jest

TheMayoo
03-08-2022, 11:39
Czołem koledzy.

Czy byłby ktoś uprzejmy i mógł sprawdzić też mój win? Również chciałbym dołożyć aktywny tempomat z kontrolą odległości.

Vin: WF0NXXGCHNJB40060

Dodatkowo, jeśli ktoś z pomorskiego robi takie rzeczy to bardzo proszę o kontakt.

Ps. Jeśli ktoś z was może za jednym zamachem zamontować kamerę cofania i właśnie tę funkcję aktywnego tempomatu to proszę o wycenę :)

tombalt
03-08-2022, 11:43
WF0NXXGCHNJB40060
Kolega ma już CCM i odpowiednią wersję IPMA.
Wystarczy aktywować i będzie działać. Oczywiście wskazana (lecz nie konieczna ) wymiana przycisków

TheMayoo
03-08-2022, 12:06
Kolega ma już CCM i odpowiednią wersję IPMA.
Wystarczy aktywować i będzie działać. Oczywiście wskazana (lecz nie konieczna ) wymiana przycisków

Dzięki bardzo! To zabieram się za poszukiwanie przycisków :)

michałek
03-08-2022, 12:28
Pytanie mam odnośnie ABS, podobno też nie każdy podejdzie, gdzieś czytałem, że musi mieć funkcje "przyhamowywania" co jest też w asystencie ruszania na wzniesieniach. Coś tam było z tym ABS...

Ja mam model z 2018 i poszło łatwo, przyciski nowe z ASO za 270pln. Te przyciski chyba są*od innego producenta bo odrobinę jaśniej świecą i robią się wyraźnie bardziej ciepłe niż te stare.

Ciekawostka, koleś ma auto z 2018 ale z Francji i radaru nie ma! Czyli jednak nie wszystkie auta z pierwszego roku produkcji miały wypasiony pre-colision, on ma tą funkcje na IPMA.

sabaciontko
03-08-2022, 15:18
W FF mk3 wszystkie miały ABS z funkcją Hill Assist to dlaczego w FF mk4 miały by nie mieć? Inna pompa ABS była tylko w innych modelach Forda z funkcja ACC i stop@go w automacie. Jak masz jakiś VIN z FF mk4 bez Hill Assist to pokaż .

tombalt
03-08-2022, 15:19
Coś tam było z tym ABS...
Jak auto nie ma autoparkowania to czasami ford wkładał prostszą wersję czujnika ABS. Tak było w smax mk2, jak nie było autoparkowania to trzeba było wymienić tylne czujniki ABS na kierunkowe. Możliwe że w focus mk4 może być podobnie.

sabaciontko
03-08-2022, 17:51
tombalt. Masz rację z czujnikami ABS ale rozchodzi się o pompę ABS .

Zjedzmin
03-08-2022, 22:29
A do mojego czy da się coś dokodować? My 21
WF0PXXGCHPMC72032
Connected, mam tempomat, pre collision assist i podstawowe znaki, lane assist, ale brak np czujnika deszczu. Chciał bym aktywny tempomat i co tam jeszcze się da, ale najlepiej bezinwazyjnie, czyli kodowaniem najlepiej.

michałek
04-08-2022, 07:47
ale najlepiej bezinwazyjnie, czyli kodowaniem najlepiej.
Cóż, to może na forum Hogwartu bym radził się pytać :)
Nie masz radaru, dołożenie aktywnego tempomatu to gruba rzecz u ciebie:
https://forscan.org/forum/viewtopic.php?f=16&t=13559

Zjedzmin
04-08-2022, 09:35
Dzięki, a co do np czujnika deszczu i pełnego czytania znaków? Da się??

sabaciontko
04-08-2022, 11:21
Pokaż foto Twojej szyby , nikt nie będzie zgadywał co możesz mieć lub nie mieć.

michałek
04-08-2022, 11:29
Ma to:

DDM Driver Door Module (DDM) JX7T-14B531-AH JX7T-14C064-AG 09-06-22 06:48
PDM Passenger Door Module (PDM) JX7T-14B533-AH JX7T-14C108-AG 09-06-22 06:48
IPMA Image Processing Module A (IPMA) JX7T-19H406-CM JX7T-14F397-AL 09-06-22 06:48
APIM SYNC Module [APIM] LU5T-14G371-GNC 1U5T-14G374-EL 09-06-22 06:48
TCU Telematics Control Unit (TCU) Module LB5T-14G087-XM LB5T-14G139-SM 09-06-22 06:48
GWM Gateway Module A (GWM) LX7T-14F642-AA LX7T-14F530-AA 09-06-22 06:48
PCM Powertrain Control Module (PCM) M1T1-12A650-AA MX7A-14C204-AF 09-06-22 06:48
IPC Instrument Panel Cluster (IPC) JX7T-10849-NCF JX7T-14C026-NAF 09-06-22 06:48
ABS Anti-Lock Brake System (ABS) Module NX61-2C219-CA NX61-2D053-CA 09-06-22 06:48
SM02 JL3A-5L234-AA JL3A-14G265-AA 09-06-22 06:48
NOXM JL3A-5K202-AB JL3A-14F553-AB 09-06-22 06:48
PMS JL3A-5L239-AB JL3A-14G336-AB 09-06-22 06:48
SCCM Steering Column Control Module (SCCM) H1BT-3F944-AJ GN15-14C579-AJ 09-06-22 06:48
BCM Body Control Module (BCM) LU5T-14B476-EJC LU5T-14C184-ACH 09-06-22 06:48
REDCM Secondary On-Board Diagnostic Control Module C (SOBDMC) KV6A-5H298-EA KV6A-14G250-EA 09-06-22 06:48
ACM Audio Front Control Module (ACM) JX71-18K810-LU JX7T-14C302-CU 09-06-22 06:48
PSCM Power Steering Control Module (PSCM) JX6C-3F964-FB JX6C-14D003-BB 09-06-22 06:48
HVAC Heating, Ventilation and Air Conditioning (HVAC) Control Module KX7T-19980-AA KX7T-14C178-AA 09-06-22 06:48
PAM Parking Assist Control Module (PAM) HU5T-15K866-CH HU5T-14C090-CH 09-06-22 06:48
RCM Restraints Control Module (RCM) KX7T-14B321-BC M1PT-14C028-AA 09-06-22 06:48

tombalt
04-08-2022, 13:40
dołożenie aktywnego tempomatu to gruba rzecz
Wszystko zależy od samozaparcia...
Instalacja to tylko zasilanie, masa i private CAN - 4 kabelki ;). Czasami dochodzi konieczność wymiany IPMA i czujników ABS.
Dodatkowo oczywiście kodowanie całości.

michałek
04-08-2022, 16:26
nstalacja to tylko zasilanie, masa i private CAN - 4 kabelki
Tylko roboty sporo z rozbieraniem auta. IPMA ma dobry, końcówka C*, ABS jakaś świeżynka bo update z 2022 roku (pierwsza litera to rok projektu/istotnych zmian, J to 2018 )

Zjedzmin
04-08-2022, 22:40
Ja nie znam się na kabelkach, w tej materii jestem jaroszem :)
Zrobię zdjęcie szyby, bo chociaż jak by się dało beż prucia dodać czujnik deszczu i pełne czytanie znaków to super, dziękuję wszystkim za porady.

MariuszFF78
10-08-2022, 20:06
Witam. Czy system pre collision asist zatrzyma samochod przed przeszkodą? Alarm sie wlacza, ale az tak blisko nie podjechalem, zeby sprawdzic:)

Foka mk4
11-08-2022, 06:45
Dzień dobry.
Podaje VIN swojego samochodu w celu weryfikacji pod katem możliwości uruchomienia adaptacyjnego tempomatu. Bardzo dziękuje za pomoc.
WF0NXXGCHNJA76686

tombalt
11-08-2022, 06:55
Czy system pre collision asist zatrzyma samochod przed przeszkodą?
Podaj VIN

WF0NXXGCHNJA76686
Odpowiednia kamera IPMA jest, ale modułu CCM brak, więc uruchomić się da po dołożeniu wiązki z modułem i przyciskami.

Foka mk4
11-08-2022, 07:27
A czy w moim przypadku samochód sam zahamuje przed przeszkodą. Ostatnio miałem taką sytuację i wydaje się mi że reakcja samochodu była.

tombalt
11-08-2022, 07:42
Masz funkcję zapobiegania kolizjom, realizowana jest przez kamerę i soft...
Teoretycznie ma się zatrzymać lub zmniejszyć skutki. W praktyce różnie bywa. Dopiero ACC zapewnia tą funkcjonalność, najlepiej w wersji z automatem.

Rogrin
15-08-2022, 17:10
Jeśli to nie problem, również poproszę o sprawdzenie.
Mój VIN: WF0NXXGCHNJG17125

michałek
15-08-2022, 17:22
mój vin: Wf0nxxgchnjg17125
nie ma radaru :(
125830

MariuszFF78
07-09-2022, 12:25
Podaj VIN
WF0PXXGCHPKT89632
Z góry dziękuję

Odpowiednia kamera IPMA jest, ale modułu CCM brak, więc uruchomić się da po dołożeniu wiązki z modułem i przyciskami.

WF0PXXGCHPKT89632
Z góry dziękuję

Markin555
26-10-2022, 21:26
Część Panowie.
Czy ja również moge poprosić o możliwość sprawdzenia co trzeba zrobić w moim FFMk4 żeby taki adaptacyjny tempomat posiadać.
Po ostatniej trasie przyznam że brakuje mi go.
VIN WFOPXXGCHPMG60832
Pozdrawiam

mayak
26-10-2022, 22:41
ten ff4 nie ma radaru, więc trzeba go dołożyć aby uruchomić ACC

bez dokładania gratów można uruchomić automatyczne ryglowanie centralnego zamka po ruszeniu, czytanie znaków zakazu, monitoring zmęczenia kierowcy i automatyczne światła długie (analogiczna operacja w Fieście jest tu: https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3336457&postcount=18), uruchomić fabryczny alarm obwodowy (ma sens jeśli dealer nie dołożył jakiegoś innego alarmu).
Z drobiazgów to można też dorzucić sterowanie klimatyzacją na ekranie dotykowym (oczywiście pozostanie sterowanie klawiszami na panelu klimatyzacji), wyświetlanie ograniczenia prędkości na ekranie dotykowym, zmiana loga startowego ekranu

tedi_k
26-10-2022, 22:46
... co trzeba zrobić w moim FFMk4 żeby taki adaptacyjny tempomat posiadać.
...
VIN WF0PXXGCHPMG60832...

"Zrobić" trzeba WSZYSTKO...
Wymienić kamerę IPMA, dołożyć radar CCM i wymienić klawisze na kierownicy.
Na koniec to wszystko zaprogramować. Tak na oko koszt 2,5 - 3tys. zł...

BTW - na tej kamerze IPMA AHBC (automatyczne światła drogowe) jak chciałby Marcin mayak zdaje się nie ruszą jednak...

mayak
27-10-2022, 09:09
BTW - na tej kamerze IPMA AHBC (automatyczne światła drogowe) jak chciałby Marcin @mayak zdaje się nie ruszą jednak...
kilka razy włączałem

tombalt
27-10-2022, 09:23
na tej kamerze IPMA AHBC (automatyczne światła drogowe)
Powinno się udać, IPMA serii -Cx.
AHB nie uruchomi się na -Ax i Bx. Przynajmniej w sposób zmiany parametrów w konfiguracji pojazdu.

mayak
27-10-2022, 10:50
kolega Markin555 w WF0PXXGCHPMG60832 ma przednią kamerę JX7T-19H406-CM więc
- auto high beam powinno działać
- nie trzeba jej wymieniać do ACC

daniel2505
03-11-2022, 06:40
bez dokładania gratów można uruchomić automatyczne ryglowanie centralnego zamka po ruszeniu, czytanie znaków zakazu, monitoring zmęczenia kierowcy i automatyczne światła długie (analogiczna operacja w Fieście jest tu: https://forum.fordclubpolska.org/sho...7&postcount=18)

Obawiam się że to jednak nie zadziała. W moim focusie po takiej operacji doszły tylko pozycje w/w menu ale funkcjonalność nie jest realizowana. Przepraszam działa czytanie znaków ale automatyczne światła i monitorowanie zmęczenia kierowcy nie działa.

tombalt
03-11-2022, 07:36
ale automatyczne światła i monitorowanie zmęczenia kierowcy nie działa
Było to już poruszane kilkukrotnie....AHB wymagają IPMA w wersji -Cx
Zmęczenie kierowcy DA też nie działa w mieście. Jest wymagana prędkość, chyba powyżej 60km/h....

daniel2505
07-11-2022, 05:58
Zmęczenie kierowcy DA też nie działa w mieście. Jest wymagana prędkość, chyba powyżej 60km/h....

Bardzo możliwe i logiczne że w mieście nie działa. Akurat przez ostatnie miesiące zrobiłem kilka tras po 800km jednorazowo i system się ani razu nie odezwał. Także uważam że po prostu nie działa

Foka mk4
07-11-2022, 06:10
Dokładnie. Potwierdzam, że ten system monitorowania zmęczenia kierowcy nie działa, Zdarzyło mi się tyko raz, że ubyła jedna zielona kresa. Ale nigdy żadnego komunikatu nie miałem:(

kln1920
07-11-2022, 06:34
zrobiłem kilka tras po 800km jednorazowo i system się ani razu nie odezwał
Pojedź na trasie od linii do linii to zobaczysz, że szybko wezwie Cię na kawę. Natomiast u mnie też nie "zarządza" przerwy nawet po 1000km jazdy w nocy :)

mayak
07-11-2022, 09:54
po nocy nie jeżdżę 1000km, ale przez 6 lat (w tym wyjazdy do Chorwacji i Włoch) nigdy mi się nie wyświetliła filiżanka kawy, ale nie sprawdzam tam czy ubyła pojedyncza kreska

kokosky
16-11-2022, 17:44
Cześć, również uprzejmie proszę o sprawdzenie co u mnie trzeba zrobić żeby dołożyć aktywny tempomat.

WF0NXXGCHNJR60184

I ewentualnie jakieś inne bajery typu (kamera cofania, automatyczne długie światła)

Dzięki!

mayak
16-11-2022, 18:47
Jest radar, więc wystarczy wymienić klawisze i zakodować aby był ACC
Można też zrobić upgrade mocy do fabrycznej wersji 182ps

raphau
21-11-2022, 10:01
Cześć,
W moim Focusie z lipca 2018 nie było tempomatu w ogóle, dołożyłem tymczasowo zwykły poprzez zmianę przycisków kierownicy i programowanie FORScanem i działa jak należy.

Chciałbym teraz zmienić to na adaptacyjny, na 100% mam radar (zaglądałem pod zderzak) i teraz pytanie, czy wystarczy kupić odpowiednie przyciski i przeprogramować, czy jeszcze coś jest do zrobienia?

PS: Udało mi się aktywować wyświetlanie "podwójnych znaków na prędkościomierzu" tj. zakaz wyprzedzania + ograniczenie prędkości i chciałem jeszcze aktywować Auto High Beam, ale się nie udało.

VIN: WF0NXXGCHNJM85639

tombalt
21-11-2022, 10:11
wystarczy kupić odpowiednie przyciski i przeprogramować
Tak, zmiana przycisków i programowanie

aktywować Auto High Beam
Powinno się udać, masz właściwe IPMA...

raphau
21-11-2022, 10:16
Powinno się udać, masz właściwe IPMA...

To jeszcze raz muszę przejrzeć ten dokument, może coś pominąłem

kokosky
22-11-2022, 11:07
Trochę offtop, jak działa Auto High Beam w przypadku jazdy po mieście? Czy wtedy też jest aktywny. Jeżeli nie, to na jakiej podstawie się uaktywnia?

mayak
22-11-2022, 11:42
jest o tym w instrukcji - działa powyżej chyba 50km/h i gdy ipma nie widzi innych źródeł światła
w mieście na długich to raczej nie wolno - chcesz oślepiać innych?

tombalt
22-11-2022, 14:09
w mieście na długich

Instrukcja.....

Informacje na temat automatycznego sterowania światłami drogowymi
Układu zaprojektowano w taki sposób, aby włączał się, jeśli:
Układ został włączony za pomocą wyświetlacza informacyjnego.
Przełącznik świateł został ustawiony w położeniu reflektorów automatycznych.
Poziom światła otoczenia jest dostatecznie niski, aby było konieczne korzystanie ze świateł drogowych.
Przed pojazdem nie będą jechały inne pojazdy.
Prędkość pojazdu jest większa niż około 40 km/h.
Układu zaprojektowano w taki sposób, aby wyłączał się, jeśli ma miejsce dowolne z następujących zdarzeń:
Układ został wyłączony za pomocą wyświetlacza informacyjnego.
Przełącznik świateł został ustawiony w jakimkolwiek innym położeniu niż reflektory automatyczne.
Włączysz tylne światła przeciwmgielne.
Poziom światła otoczenia będzie dostatecznie wysoki, aby nie było konieczne korzystanie ze świateł drogowych.
Układ wykryje reflektory lub światła tylne zbliżającego się pojazdu.
Układ wykryje intensywny deszcz, śnieg lub zamglenie.
Układ wykrył oświetlenie uliczne.
Kamera ma ograniczoną widoczność.
Prędkość pojazdu spada poniżej wartości ok. 30 km/h.

kokosky
22-11-2022, 20:55
jest o tym w instrukcji - działa powyżej chyba 50km/h i gdy ipma nie widzi innych źródeł światła
w mieście na długich to raczej nie wolno - chcesz oślepiać innych?

Właśnie nie chciałbym. Dlatego pytam :)

Dzięki za wstawkę z instrukcji!

franczesko
06-01-2023, 20:46
Szanowni koledzy.

Okazało się, iż jeden z moich z moich flotowych Focusów posiada CCM, ale bez ACC.

Po zamianie przycisków, które czekały 1,5 roku na montaż :shock::shock: i aktywacji odpowiednich (chyba) opcji w modułach czyli PCM,BCM,SCCM,IPC oraz ABS - tempomat dawał się uruchomić ustawić odległość, natomiast po zadaniu prędkości ukazywał się komunikat "Tempomat adaptacyjny niedostępny" co ciekawe, brak było możliwości zadania prędkości na opcji normalnego tempomatu, komunikat nico inny zawierający dodatkowo informację że "..Hamowanie adaptacyjne niedostępne"
Po tym dokonfigurowałem IPMA o dwa parametry i...

Bład na IPC, " Kamera przednia, natychmiast serwis" oraz brak możliwości uruchomienia tempomatu, przyciski martwe.

Poniżej przesyłam błędy odczytane:

U2101: Control Module Configuration Incompatible

U2300: Central Configuration

Po wycofaniu, opcji "iACC" z IPMA błędy znikają natomiast tempomat pozostaje martwy.

Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie tkwi błąd, iż ACC nie daje się uruchomić, ewentualnie zlecę "naprawę" :)

Chudy15
06-01-2023, 22:04
Witam panowie czy może ktoś sprawdzić mój VIN: WF0NXXGCHNKY67428 co mogę dołożyć Ford Focus mk4 2019r. Z góry dziękuje.

tombalt
06-01-2023, 22:26
U2101: Control Module Configuration Incompatible

U2300: Central Configuratio

Błędna konfiguracja po wprowadzonych zmianach.
Co konkretnie kolega zmienił w konfiguracji?

WF0NXXGCHNKY67428 co mogę dołożyć
Nie będąc uszczypliwym powiem, że sporo może kolega dołożyć. Egzemplarz do najbogatszych nie należy...

tedi_k
06-01-2023, 22:35
...co mogę dołożyć Ford Focus mk4 2019r. ...

Aby był sens pisać w tym wątku to na pewno trzeba dołożyć radar ACC, bo go w tym aucie nie ma...

franczesko
20-01-2023, 02:57
Błędna konfiguracja po wprowadzonych zmianach.
Co konkretnie kolega zmienił w konfiguracji?

Nie będąc uszczypliwym powiem, że sporo może kolega dołożyć. Egzemplarz do najbogatszych nie należy...

Sumarycznie okazało się, iż brakło aktywacji jednej z opcji IPMA oraz późniejszej kalibracji tego modulu.

WizardPolska
17-02-2023, 21:25
Witajcie, mam pytanie. Kupiłem właśnie Focusa MK4. W ogłoszeniu otomoto (używane auto) salon forda podał informację, że jest w nim tempomat. Jednak u mnie na kierownicy przycisku tempomatu nie ma, jest tylko CAN, LIM i sterujące - +. Czy to oni się pomylili czy jest to jakoś inaczej opisane? W samochodzie jest asystent utrzymywania pasa ruchu.
VIN: WF0NXXGCHJB38970

tomao
17-02-2023, 22:14
No to trzeba instrukcję obsługi przeczytać w tej kwestii.

mayak
17-02-2023, 22:32
Witajcie, mam pytanie. Kupiłem właśnie Focusa MK4. W ogłoszeniu otomoto (używane auto) salon forda podał informację, że jest w nim automat. Jednak u mnie na kierownicy przycisku tempomatu nie ma, jest tylko CAN, LIM i sterujące - +. Czy to oni się pomylili czy jest to jakoś inaczej opisane? W samochodzie jest asystent utrzymywania pasa ruchu.
VIN: WF0NXXGCHJB38970

jeśli poprawny VIN to WF0NXXGCHNJB38970, to w tym Focusie nie ma fabrycznie tempomatu, ale jest radar w zderzaku, więc można wymienić klawisze na kierownicy i zakodować adaptacyjny tempomat (oraz kilka innych ciekawych rzeczy)

arturek
18-02-2023, 06:48
[...]
salon forda podał informację, że jest w nim automat. Jednak u mnie na kierownicy przycisku tempomatu nie ma, [...]

Witam
Czy mógłby kolega sprecyzować co było w ogloszeniu?!
Bo najpierw pisze kolega, że w ogłoszeniu jest info, że auto ma automat - dla mnie to oznacza automatyczną skrzynie biegów
A nastepnie kolega pisze, że nie ma przycisku tempomatu

????

pozdrawiam
Arturek

WizardPolska
18-02-2023, 08:28
Przepraszam, chodzi o tempomat. Pisałem z telefonu i chyba słownik zrobił swoje. :) wystarczyłoby w takim razie kupic manetkę? Najlepiej jakby był jakiś magik z okolic Śląska który to potrafi podmienić to już w ogóle by było super :)

stew66
18-02-2023, 14:14
Najlepiej jakby był jakiś magik z okolic Śląska który to potrafi podmienić to już w ogóle by było super :)
Kolego WizardPolska, skontaktuj się z tedi_k i wszystko Ci wytłumaczy, czy jest możliwość dołożenia tempomatu i jego aktywacji, sam korzystałem z jego usługi odnośnie dołożenia tempomatu aktywnego i jestem bardzo zadowolony.
Tak to u mnie wyglądało: https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3400743&postcount=117

screean
12-03-2023, 11:21
Witam,
Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi powiedzieć czy w samochodzie o nr VIN WF0PXXGCHPKJ28127, grubszym tematem byłoby dołożenie Tempomatu aktywnego z funkcją Stop&Go ?
z tego co zrozumiałem po przeczytaniu tego tematu, to dany egzemplarz powinien (poza kodowaniem) posiadać między innymi, odpowiednią pompę ABS, odpowiednie czujniki ABS, radar.
Niestety nie jestem posiadaczem wspomnianego auta, rozważam zakup. Zależy mi jednak na takiej wersji tempomatu. Będę wdzięczny za informacje, ewentualnie jeśli również ktoś się zajmuje doposażaniem.

tedi_k
12-03-2023, 13:05
...WF0PXXGCHPKJ28127....

W aucie brak jest radaru ACC - więc z tym więc sformułowanie "powinien posiadać" jest nieadekwatne...:619:

screean
12-03-2023, 23:44
widzę że w tym egzemplarzu to jednak grubszy temat :) Dzięki za sprawdzenie

Patrol2023
06-05-2023, 15:53
Witam cmax z 2016, czytanie ,znaków, zwykły tempomat , czy ktoś może mi powiedzieć ile musiałbym zapłacić za dolozenie aktywnego ?

sabaciontko
06-05-2023, 17:48
W częściach od 2.5k - 3k.Reszta robocizna.

cezarg1410
08-05-2023, 08:50
czy ktoś może mi powiedzieć ile musiałbym zapłacić za dolozenie aktywnego ?
Jak to już wiele razy na tym forum padło: problemem jest głównie radar, który jest prawie nie do kupienia, a jak już jest to cena kosmos. Obecnie na allegro leży jedna sztuka za jedyne 1900PLN.
Do takiego C-Maxa można też zamontować radar z volvo o numerze AG9N-9G768-B*, który na allegro da się kupić w okolicach 500-600 PLN. Tutaj niestety występuje problem braku uchwytu na taki radar - trzeba coś wyrzeźbić samemu. Jest to możliwe. Patrz tutaj: https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3440403&postcount=66

Do tego przyciski (300-350 PLN), trochę wiązki, zaślepka (50 PLN?) jakieś śrubki, blaszki i robocizna.

Qble
03-06-2023, 15:50
Witam,

posiadam Focusa MK4 z 2019 roku i generalnie pojawia sie u mnie kwestia po części zbieżna, co w tytule postu, czyli dołożenia tempomatu, ale zwykłego, a nie aktywnego. Przeczytałem cały temat od deski do deski i sprawdziłem, że nie mam radaru, więc nie przejdzie ten numer, natomiast mam limiter i z tego jak zrozumiałem, aktywacja tempomatu to kwestia zmiany przycisku i aktywacji Forscanem.

Pojawia się kwestia, czy znajduje się tu osoba w okolic Poznania, która była by w stanie temat ogarnąć ? Nie chce do tej kwestii zakładać oddzielnego tematu, żeby nie robić zbędnego spamu :)

Pozdrawiam,
Kuba.

mati1989
10-06-2023, 15:15
Witam czy mógłby ktoś sprawdzić jaki radar posiada samochód o numerze Vin
WF0PXXGCHPKC32420

tombalt
10-06-2023, 15:37
WF0PXXGCHPKC32420
Błędny nr VIN

mati1989
10-06-2023, 15:55
Błędny nr VIN

Jest Pan pewien sprawdzałem kilkukrotnie i wydaje sie wszystko ok

Ok sprawdziłem VIN i jest coś takiego Electronic speed Limitation , Collision Mitigation System, Lane keeping aid
rozumiem że chodzi o cos takiego
https://allegro.pl/oferta/radar-ford-focus-mk4-12132134717?reco_id=94fa7dcf-07a0-11ee-af09-baea4e1aef30&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b 2d7366fdd6604cf017

tomao
10-06-2023, 16:47
WF0PXXGCHPKC32420
Brak radaru.

tombalt
11-06-2023, 10:09
sprawdzałem kilkukrotnie i wydaje sie wszystko ok faktycznie, moja pomyłka

czajna
15-06-2023, 15:28
Również prosiłbym o sprawdzenie czy u mnie też tylko trzeba dołożyć manetkę na kierownicy (H1BT-9E740-DB) i przeprogramować.
VIN: WF0PXXGCHPLR39843
Dzięki za info

tomao
15-06-2023, 16:27
WF0PXXGCHPLR39843
Brak radaru.

Deneth22
10-07-2023, 14:35
Cześć, VIN: WF0PXXGCHPKK66536 w swoim focusie dołożyłem już radar i wymieniłem przyciski na kierownicy. Po konfiguracji adaptacyjny tempomat działa, ale bez funkcji lane centering oraz stop&go. Przy próbie włączenia ich forscanem dostaje komunikat o błędnej konfiguracji na module ABS. Wg mnie prawdopodobnie mam nieodpowiednią pompę ABS. Czy ktoś zna numer takiej pompy albo czy ma jakiś inny pomysł czemu to może nie działać.
Dzięki za info

awierone
04-08-2023, 22:15
Witam. Prośba do kolegów. Mam Focusa mk4 z 2018 r. z fabrycznym zwykłym tempomatem, czytaniem ograniczeń, collision alertem i jak dziś palpacyjnie sprawdziłem za grillem jest też radar... Czy do aktywacji aktywnego tempomatu wystarczy zmiana przycisków w kierownicy i programowanie np. forscanem ? Mój vin WF0PXXGCHPJR72487 .Będę wdzięczny za porady. Pzdr

tomao
05-08-2023, 05:57
WF0PXXGCHPJR72487
VIN potwierdza obecność radaru, więc zmiana przycisków i kodowania modułów potrzebna.

Tracker
25-08-2023, 13:52
Witam wszystkich forumowiczów,

Czy mógłbym również poprosić o sprawdzenie w możliwości aktywnego tempomatu i AHB?

Wersja do najbogatszych nie należy, raczej wręcz odwrotnie, ale przed działaniem chciałbym się upewnić u specjalistów.

VIN:WF0PXXGCHPLB30577

Z góry dziękuję za pomoc

mayak
25-08-2023, 14:18
Nie ma radaru w zderzaku więc trzeba dołożyć

Tracker
25-08-2023, 14:24
Nie ma radaru w zderzaku więc trzeba dołożyć

Dziękuję za informację, a jak z automatyczną zmianą świateł?

mayak
25-08-2023, 23:05
automatyczne światła długie, czytanie znaków (dwóch rodzajów: ograniczeń prędkości i zakazów), monitoring zmęczenia kierowcy powinno dać się uruchomić w tym focusie

Areczek112
08-09-2023, 18:19
Koledzy mam takie pytanie czy forscanem da się aktywować wszystkie opcje tempomatu aktywnego chce dołożyć kamerę pod zderzakiem i guziki w kierownicy czy ktoś jest w stanie pomóc. Posiadam bogate wyposażenie tytanium kamera w szybie jest znaki drogowe i inne opcje. ?? Dzięki za pomoc.

adamus65
24-10-2023, 16:45
WF0NXXGCHNJU59220 a moje cudenko ma?Dopiero kupilem troche puknietego i z przodu wisi jakis trzyzylowy (wszystkie czarne) kabel.Pas przedni troche sfatygowany i moze mial radar.

michałek
24-10-2023, 16:56
Miał,.
Tak na przyszłość. Najłatwiej jest to sprawdzić na stronie do pobierania konfiguracji:
https://www.motorcraftservice.com/AsBuilt/Details
Jeśli jest sekcja "764-" to jest CCM (radar)

mayak
24-10-2023, 17:13
Radar w ff4 jest podłączony wtyczką z przewodami, a nie 3

adamus65
24-10-2023, 18:28
mayak wiem o tym,od kabla oderwana jest wtyczka i dokladnie nie wiem od czego jest-jeszcze michalek strona ktora podales nie dziala,przynajmniej na chwile obecna,a poza tym jest to witryna dla przedsiebiorcow chyba,a nie zwyklych uzytkownikow.

michałek
24-10-2023, 20:18
mayak wiem o tym,od kabla oderwana jest wtyczka i dokladnie nie wiem od czego jest-jeszcze michalek strona ktora podales nie dziala,przynajmniej na chwile obecna,a poza tym jest to witryna dla przedsiebiorcow chyba,a nie zwyklych uzytkownikow.

eee. nic podobnego. tylko sorry w linku były śmieci:
https://www.motorcraftservice.com/Asbuilt
wybierasz kraj, VIN, "nie jesteś robot" i masz.

WizardPolska
02-11-2023, 16:22
Cześć, chce się zabrać w końcu za dołożenie tempomatu. Czy ktos ma instrukcje jak wymienić same przyciski? Trzeba demontować cała kierownice?

tombalt
02-11-2023, 18:02
Kierownicy nie, ale poduszkę trzeba. Jak zdejmiesz poduszkę to zmiana kierownicy to najmniejszy problem.

WizardPolska
02-11-2023, 18:31
Masz gdzieś jakaś instrukcje jak się za to zabrać?

awierone
03-11-2023, 05:21
Po wyjęciu poduszki ( https://youtu.be/pUmnaNewFlY?si=895bsDDftM0_numM ) musisz wyciągnąć ten cały plastikowy element z przyciskami. Przyciski przykręcone są do niego od spodu. Polecam podważając dookoła ciągnąć z wyczuciem ale zdecydowanie. Jak zdejmiesz poduszkę to zerknij do kierownicy od środka i zobaczysz na jakiej zasadzie trzymają tam zaczepy.

michałek
03-11-2023, 08:36
Nie ściągałem obudowy kolumny, nie było problemu z dostaniem się do otworów od zaczepów poduszki. Gość przesadził na tym filmie.
Jedna uwaga, ostrożnie z kabelkami od poduszki, tam jest taka wajcha do odblokowania, nie szarpać na siłę.
https://gcdnb.pbrd.co/images/hJevrI68rcif.png
https://gcdnb.pbrd.co/images/Q65gK5zZwYWg.png

WizardPolska
03-11-2023, 14:59
Dzięki panowie, w przyszkyn tyg się za to zabieram. Jak wygląda sprawa z odpieciem klemy z akumulatora? Coś się wyzeruje po odpięciu?

mayak
03-11-2023, 15:08
Nie

WizardPolska
15-11-2023, 20:34
Niestety ale nie działa tempomat. Forscan zwraca błąd.

Gdyby ktoś był zainteresowany kupnem przycisków to zapraszam do kontaktu. Mi one się niestety nie przydadzą ��

awierone
16-11-2023, 06:36
W jakich modułach i jakich dokonałeś tam zmian ?

WizardPolska
16-11-2023, 07:44
Robił to kolega z forum na Facebooku. Z tego co wiem to mówił że błąd świecil od samego początku i jak dokładał tempomat to pre collision się wyłączał i co chwilę jakiś błąd był.

awierone
16-11-2023, 13:11
Może nie skonfigurował wszystkiego do końca. Jesteś pewien że masz radar w zderzaku ? Jak co tu masz pod linkiem co i gdzie trzeba pozmieniać https://docs.google.com/spreadsheets/d/1fFmgZSDTenksskkcHCXGX1Tq1G8dek4hccPVxpNKL-o/htmlview#gid=2121598091

WizardPolska
16-11-2023, 15:04
Po VIN ktoś tu sprawdzał i powinien być radar. Przyciski już sprzedałem więc się już nie dowiemy :P

krystianen
17-11-2023, 08:14
Niestety ale nie działa tempomat. Forscan zwraca błąd.

Gdyby ktoś był zainteresowany kupnem przycisków to zapraszam do kontaktu. Mi one się niestety nie przydadzą ��

Szeregowa bramka A to Gateway GWM w FF4 to jest w złącz u obd

Sprawdźcie dokładnie, usuniecie ewentulana awarie i musi działać

skr83
01-01-2024, 21:31
Witam
Jestem tu nowy.
Mam pytanie. Posiadam forda focusa mk4 z 2018 roku i potrzebuje dołożyć tempomat aktywny oraz kilka innych funkcji. Czy ktoś się orientuje gdzie mogę to wykonać w Małopolsce. Okolice Nowego Sącza, Krakowa?

cattani75
01-01-2024, 21:48
Zapytaj a4tech

brajan#
09-01-2024, 18:22
Witam, mam Mk4 2018 z kamerami odczytującymi znaki, sam parkuje, asystent pasa. Kto i za ile zrobił by: Aktywny tempomat ?

mayak
09-01-2024, 19:07
Poproszę o numer VIN to popatrzę

eyia
11-01-2024, 20:35
Jx7t 19h406 cp Does this module operate lane tracking and automatic high beam?

Bump:

AdamZabrze91
13-03-2024, 07:43
Cześć
Mógłby ktoś mi sprawdzić czy jest możliwość łatwego dołożenia tempomatu aktywnego z trzymaniem pasa ruchu (mam skrzynię automatyczną)?
Numer VIN: WF0PXXGCHPLR47383

Dodatkowo mam pytanie. Może ktoś będzie znał odpowiedź. W moim aucie wymieniłem kamerkę na szybie na oznaczenie CH (wcześniej GH). Aktywowałem sobie funkcję wykrywania zmęczenia kierowcy, czytanie dwóch znaków drogowych (wcześniej czytał tylko prędkość), oraz automatyczne światła drogowe (światła LED - proste). Wszystko działa. Światła się przełączają. Jednak w menu nie mam możliwość wyłączenia tej funkcji w razie potrzeby. Niby mam zaznaczone w module IPC żeby było ale nie wyświetla. Wiem że to pierdoła ale może ktoś też miał taki pomysł i znalazł rozwiązanie?

Foka mk4
13-03-2024, 07:58
Aby wyłączyć system automatycznych świateł drogowych należy przy włączonych światłach mijania przesunąć dźwignię świateł drogowych/kierunkowskazów do przodu. Na wyświetlaczu powinna zgasnąć ikona świateł.

tomao
13-03-2024, 08:13
WF0PXXGCHPLR47383
Łatwo nie będzie, brak radaru.

AdamZabrze91
13-03-2024, 08:22
Łatwo nie będzie, brak radaru.

Dzięki. Rozumiem że instalacji raczej też nie będzie? Bo jeszcze jakby była to nie był by to duży problem

Bump: Aby wyłączyć system automatycznych świateł drogowych należy przy włączonych światłach mijania przesunąć dźwignię świateł drogowych/kierunkowskazów do przodu. Na wyświetlaczu powinna zgasnąć ikona świateł.

Spróbuję. Chociaż wiem że w menu też można to zrobić. Widziałem na zdjęciach

tomao
13-03-2024, 08:39
Instalacja może kawałkami być, ale cała to bardzo mało prawdopodobne. Nie ma jej aż tak wiele do dołożenia.

michałek
13-03-2024, 09:00
należy przy włączonych światłach mijania przesunąć dźwignię świateł drogowych/kierunkowskazów do przodu.
Koledze chodzi raczej o pozycję w menu. Tu jest co się zmienia w IPC:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1fFmgZSDTenksskkcHCXGX1Tq1G8dek4hccPVxpNKL-o/edit#gid=2121598091
Ja z tego korzystałem.

AdamZabrze91
13-03-2024, 09:08
Koledze chodzi raczej o pozycję w menu. Tu jest co się zmienia w IPC:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1fFmgZSDTenksskkcHCXGX1Tq1G8dek4hccPVxpNKL-o/edit#gid=2121598091
Ja z tego korzystałem.

Muszę sprawdzić. Bo wydaje mi się że w pozycji AHB Menu Auto Lock Menu mam zaznaczone tylko E (Auto High Beam). Muszę przestawić na F. Może zadziała, chociaż powinno na tym też pójść

michałek
13-03-2024, 09:47
Zmiany które zrobiłem przy statycznych ledach:

IPC:
was: 720-01-01: xxxA xxxx x0
changed: 720-01-01: xxxE xxxx x2
was: 720-10-01: xxxx xxx0 xx
changed: 720-10-01: xxxx xxx1 xx

IPMA:
was: 706-01-01: xxxx x5xx xx
changed: 706-01-01: xxxx x9xx xx

BdyCM:
was: 726-11-04: xxxx xx4x xx
changed: 726-11-04: xxxx xxCx xx

SSCM:
was: 724-02-01: xxxx 68xx xx
changed: 724-02-01: xxxx 70xx xx

sunnylion
22-03-2024, 13:58
czesc,

jest ktos w stanie powiedzieć czy do tego da radć dołożyć ACC tylko zmieniając przyciski?

wf0pxxgchpjr64198

tomao
22-03-2024, 14:14
Tak, jest radar. Zmiana przycisków i kodowania.

lapa
30-03-2024, 08:15
Dzień dobry, chciałbym się dowiedzieć czy u mnie w focusie jest możliwość uruchomienia aktywnego tempomatu i innych bajerów i czy dużo rzeczy musiałbym dorzucić do auta?
Vin WF0PXXGCHPJA00743

tomao
30-03-2024, 10:46
WF0PXXGCHPJA00743
Radaru brak.

adambrejniak
30-03-2024, 21:14
Cześć koledzy,
czy możecie sprawdzić, czy w moim nowym nabytku mogę aktywować inteligentny tempomat?
miałem w mondeo mk4 i tu mi tego brakuje, a autko jest świetnie :)

VIN: WF0PXXGCHPJG18175

Grinch
30-03-2024, 22:48
Cześć, czy jest opcja dołożenia aktywnego tempomatu oraz automatycznych świateł drogowych?

VIN: WF0PXXGCHPKC38948 ?

tomao
31-03-2024, 07:49
WF0PXXGCHPJG18175
WF0PXXGCHPKC38948
Trzeba radar dołożyć.
Automatyczne drogowe pewnie się da zakodować.

adambrejniak
02-04-2024, 07:30
Cześć koledzy,
czy możecie sprawdzić, czy w moim nowym nabytku mogę aktywować inteligentny tempomat?
miałem w mondeo mk4 i tu mi tego brakuje, a autko jest świetnie :)

VIN: WF0PXXGCHPJG18175

Trzeba radar dołożyć.
Automatyczne drogowe pewnie się da zakodować.

Dziękuję za weryfikację.
Dasz radę jeszcze sprawdzić, czy posiadam przygotowanie pod dedykowaną wiązkę haka?

tomao
02-04-2024, 07:52
sprawdzić, czy posiadam przygotowanie pod dedykowaną wiązkę haka
Sprawdzić nie potrafię, ale nie liczyłbym na nią.

bodi81
10-04-2024, 10:23
Cześć, czy w celu dołożenia tempomatu adaptacyjnego wystarczy u mnie dokupienie samego radaru czy zmiana przedniej kamery na typ C też jest wymagana?

VIN: WF0NXXGCHNJA86006

bodi81
11-04-2024, 09:35
Chciałbym serdecznie podziękować tomao i tombalt za pomoc. Zamówiłem radar ze stelażem i przyciski do kierownicy. Została jeszcze wiązka i zaślepka do zderzaka. Jeśli chodzi o zaślepkę to czy o tę chodzi https://ford.sklep.pl/product-pol-21777-zaslepka-zderzaka-przedniego-Ford-Focus-MK4-2290464-R-JX7B17A989A1C.html ? Z kolei jak określić jaką wiązkę mam kupić? Czy jest ktoś z Warszawy bądź okolic do kogo mógłbym ewentualnie podjechać?

mayak
11-04-2024, 09:40
To jest zaślepka otworu na hak.

Co do potrzebnych części to wydaje mi się że ACC potrzebuje kierunkowych tylnych czujnikow abs (są seryjnie jak się ma automatyczne parkowanie, Twój nie ma).
Wiązka - można dorobić, to raptem 4 przewody (zasilanie plus CAN) i przeciągnięcie do kamery przy lusterku

bodi81
11-04-2024, 11:20
To jest zaślepka otworu na hak.

Co do potrzebnych części to wydaje mi się że ACC potrzebuje kierunkowych tylnych czujnikow abs (są seryjnie jak się ma automatyczne parkowanie, Twój nie ma).
Wiązka - można dorobić, to raptem 4 przewody (zasilanie plus CAN) i przeciągnięcie do kamery przy lusterku
Koszta na razie są takie: radar 520, przyciski 370. Rozmawiałem na czacie z konsultantem ze sklepu z częściami forda i powiedział mi że nie mogę zrobić zamówienia na części, których nie ma u mnie zamontowanych fabrycznie bo nie można ich dopasować. Muszę podać VIN, które te części ma i wtedy mogę złożyć zamówienie. Jestem zielony w tym temacie ale co znaczy nie można dopasować? Chodzi o to, że trzeba zrobić ich kodowanie? Druga rzecz to powiedział że zderzaki w mk4 nie mają zaślepki do radaru. Pytanie co muszę zrobić aby taki ABS zamówić, podać czyiś VIN? No i decydujące pytanie czy byłbyś w stanie dołożyć mi taki tempomat, ewentualnie jakbyś nie mógł to czy mógłbyś kogoś polecić w Warszawie. Nie chciałbym się przysłowiowo obudzić z ręką w nocniku po zakupie wszystkich części :) Radar jeszcze mogę zwrócić a przyciski udało mi się wstrzymać w ASO. Jak nie będę miał pewności to najprawdopodobniej niestety odpuszczę :(

michałek
11-04-2024, 11:47
Muszę podać VIN, które te części ma

Oni mają gdzieś twój problem. Jak nie podasz VIN-u nie będą spędzać godzin na szukanie.
A sprawa jest prosta. Można znaleźć*na otomoto VIN od auta podobnego z radarem. Albo szukać bez podawania VIN-u tylko wtedy microcat wywala czasami strasznie dużo opcji i nie wiadomo co brać.

Zaślepka czy mocowanie? Chyba chodzi o element mocujący?

Wiele osób to robiło. To się daje ogarnąć. Wydaje mi się, że oryginalnej wiązki nie da się wymienić. Po prostu dokłada się przewody których brakuje i piny do złącz. Największa trudność to przebić się z silnika do kabiny, są dwa specjalne "cycki" do napraw i przez nie trzeba przejść.

Bump: ACC potrzebuje kierunkowych tylnych czujnikow abs
Mógłbyś sprecyzować jaka to część? Jakiś numer? Włączyłem u siebie bo miałem radar ale nie mam auto-parkowania. Chciałbym to sprawdzić w bazie czy faktycznie tak jest. Tempomat działa poprawnie.

bodi81
11-04-2024, 12:11
Zaślepka czy mocowanie? Chyba chodzi o element mocujący?

Wszyscy piszą, że potrzebna jest zaślepka zderzaka na radar i o to go pytałem. Radar, który kupiłem jest razem ze stelażem czyli mocowaniem. Może o to chodzi? Co do zakupu bez VIN to sprzedawca podał mi że jedna sztuka ABS to koszt 135zł ale jak prosiłem go o nr produktu to mi nie podał, że bez VIN który ją posiada, on nie może przyjąć zamówienia. Jak pytałem o przyciski w ASO to nikt o VIN nie pytał. Rozumiem, że te ABSy mogę również zamówić w ASO? Pytanie czy są na pewno konieczne skoro u Ciebie niby ich nie ma a tempomat działa.

edmun
11-04-2024, 13:31
to mi nie podał, że bez VIN który ją posiada, on nie może przyjąć zamówienia.
I tak już jest. Jeden już Ci wytłumaczył dlaczego.
Oni nie chcą brać odpowiedzialności że "Ci coś dobrali" a później to rozpakujesz i się okaże że albo nie pasuje albo się coś uszkodziło przy próbie montażu.

Dlatego podajesz VIN, producent przewidział że to dane auto ma takie a nie sr*kie śrubki/zaślepki itp itd i sprzedawca który przyjmuje zamówienie ma "rączki czyste".
Mało było takich co robili raban? A tak się firma grzecznie zabezpieczyła i może najwyżej pomylić się i wysłać nie to pudełko co trzeba jak jest nowy jeleń na magazynie.
Zaślepka jest zaślepką a nie mocowaniem.

Z racji że masz wpisane w profilu 2018, to myślałem że ty masz MK3 polifta, ale jak podrzuciłeś link do zaślepki zderzaka ucha do holowania to tam jak nic szukałeś do MK4.

A wystarczy przejrzeć cały wątek, przeczytać i zrozumieć.

bodi81
11-04-2024, 14:06
I tak już jest. Jeden już Ci wytłumaczył dlaczego.
Oni nie chcą brać odpowiedzialności że "Ci coś dobrali" a później to rozpakujesz i się okaże że albo nie pasuje albo się coś uszkodziło przy próbie montażu.

Dlatego podajesz VIN, producent przewidział że to dane auto ma takie a nie sr*kie śrubki/zaślepki itp itd i sprzedawca który przyjmuje zamówienie ma "rączki czyste".
Mało było takich co robili raban? A tak się firma grzecznie zabezpieczyła i może najwyżej pomylić się i wysłać nie to pudełko co trzeba jak jest nowy jeleń na magazynie.

Z racji że masz wpisane w profilu 2018, to myślałem że ty masz MK3 polifta, ale jak podrzuciłeś link do zaślepki zderzaka ucha do holowania to tam jak nic szukałeś do MK4.

A wystarczy przejrzeć cały wątek, przeczytać i zrozumieć.
Wszystko zrozumiałem dlaczego nie mogę zrealizować zamówienia jak danej części nie ma na VIN. Napisałem tylko że sprzedawca nie podał mi nr produktu dla ABS a o to pytał michałek mayaka. Nic więcej.
Co do zaślepki, szukałem jej w necie i znalazłem tylko to. Jak spytałem sprzedawcę o tę zaślepkę to powiedział że nie ma czegoś takiego jak zaślepka zderzaka dla radaru. To w końcu o jaką zaślepkę chodzi?
BTW. Temat dotyczy Mk4, więc jakim cudem miałbym mieć Mk3?

A czy ja twierdzę inaczej?

edmun
11-04-2024, 15:21
Temat dotyczy Mk4, więc jakim cudem miałbym mieć Mk3?
Bo ja oglądając wątek nie widzę prefixu, a jedynie: "Odp: Dołożenie aktywnego tempomatu. Czy ktoś już to robił ?"
Więc jeśli masz 2018, to możesz mieć końcówkę MK3 albo początki MK4.

W MK3 występował specjalny trójkąt zderzaka "pod aktywny tempomat".
W MK3FL była specjalna osłona do zderzaka/zaślepka przed radarem
tu dobrze widać (jest na środku grilla. już odnalazłem też że Titanium wystarczyło zaślepkę, STline trzeba było grill wymieniać)
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3440403&postcount=66

czy w MK4 też występuje to musiałbym ten temat przejrzeć od początku
obstawiam że nie, bo większość jest chyba realizowana przez radar na szybie a nie jak dawniej, osobnym "radarem" w zderzaku.

edit: a nie przepraszam, właśnie znalazłem ten wpis:

Było już to wyraźnie napisane wyżej. Produkcja 2018 i sam początek 2019 - tak, bo był montowany radar dla realizacji PCA. Od mniej więcej połowy 2019 PCA w Focusie robione jest (na samej kamerze IPMA) i w związku z tym nie ma już możliwości "prostej aktywacji" bo nie ma "darmowego" radaru ACC...

tomao
11-04-2024, 15:27
bo większość jest chyba realizowana przez radar na szybie a nie jak dawniej, osobnym "radarem" w zderzaku
ACC zawsze jest realizowane radarem w zderzaku.