Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Cieknący króciec przewodu powrotnego przy wtrysku 1,8tdci

dominik11
15-04-2017, 20:41
Witam , kto doradzi w takim temacie : wyskakuje jeden z przewodów przelewowych - nadmiarowych paliwa do wtryskiwaczy - jest kostka plastikowa z o-ringiem , najczęściej rozcieka się oring mnie wyskakuje cała plastikowa kostka jakby nie trzymała zapinka - czy kupię samą kostkę jako pojedynczy element czy tylko komplet ( kosztuje ok 400zł ) ? mam przewody paliwowe plastikowe wygląda jakby termokurczka zaciśnięta na dolocie) - jak się je demontuje - czy należy je rozciąć i zastosować nowy przewód , jeżeli tak to jaka średnica i gdzie kupić bo potrzeba chyba do wymiany z 10cm ?dodam jeszcze , że zapinka jest jakby nieorginalna - 3 są inne a właśnie tam gdzie wyskakuje - jest inna chociaż przechodziła na tym ok. 200k km.

Psilocke
15-04-2017, 22:50
Można za kilkaset złotych kupić komplet na przelewy albo za kilka złotych paczkę tyrtytek.
Wybór jak zawsze jest twój.

kornej0203
16-04-2017, 11:46
Sprawdz dobrze kostke mi pare tygodni temu tez wyskakiwala i okazalo sie ze jest peknieta i koncowka zostala we wtrysku....

dominik11
17-04-2017, 11:26
Sprawdz dobrze kostke mi pare tygodni temu tez wyskakiwala i okazalo sie ze jest peknieta i koncowka zostala we wtrysku....
No to podpowiedz mi jak się z tym poradziłeś - tzn czy wymieniłeś jedną kostkę czy komplet???? jeżeli jedną to jak załatwiłeś sprawę z przewodami bo w/g mnie nie da się ich ściągnąć ... dzięki za pomoc , pozdro

kornej0203
17-04-2017, 18:18
Wymienilem caly komplet dla pewnosci, niestety ASO 380 pln.... A co do wezy spokojnie je sciagniesz z kostki , wiec mozesz poszukac uzywanej bo nowej jednej napewno nie kupisz, ale to juz twoja decyzja

Golson
17-04-2017, 18:47
bo nowej jednej napewno nie kupisz

Były kiedyś (w okolicach listopada 2016 na pewno) do kupienia pojedynczo wszystkie elementy ("kostki", zawleczki i oringi) w którymś ze sklepów online. Zadzwoń do nich, może ściągną ponownie. (nie pamiętam tylko w którym - czy ford.sklep czy ford-esklep)

kornej0203
18-04-2017, 09:35
Były kiedyś (w okolicach listopada 2016 na pewno) do kupienia pojedynczo wszystkie elementy ("kostki", zawleczki i oringi) w którymś ze sklepów online. Zadzwoń do nich, może ściągną ponownie. (nie pamiętam tylko w którym - czy ford.sklep czy ford-esklep)

Zawleczki i oringi sa do kupienia na ford esklep ale kostek nie ma. Ja wolalem kupic komplet bo weze mialem juz dost zmeczone....

Golson
18-04-2017, 09:41
Ja wolalem kupic komplet bo weze mialem juz dost zmeczone....

Też kupiłem komplet ale pamiętam, że wszystko było wtedy dostępne na sztuki łącznie z rozgraniczeniem czy to pierwsze 3 kostki czy "ostatnia" 4 z jednym króćcem. O ile mnie pamięć nie myli to sztuka kosztowała ca 23pln.

dominik11
18-04-2017, 20:43
ok. kostki kupiłem uzywane a co z przewodami , da sie je zdjąć bo w/g mnie nie

Golson
18-04-2017, 22:18
kostki kupiłem uzywane

Tylko jaki jest sens takiego zakupu?

Golson
15-06-2017, 07:21
O, znowu są dostępne:

http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Koncowka-na-przewod-powrotny-przelewowy-wtryskiwaczy-123-2.0-TDCi/4773

http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Koncowka-na-przewod-powrotny-przelewowy-wtryskiwacza-4-2.0-TDCi/4775

Towar deficytowy więc mam nadzieję, że nikt się nie obrazi za linki do sklepu.

Zenon Mikosiński
15-06-2017, 07:49
Jak zdjąć zaciski z przewodów filtra paliwa

J-R
18-06-2017, 02:45
Jak zdjąć zaciski z przewodów filtra paliwa

czy masz takie zaciski ? http://allegro.pl/ford-mondeo-mk3-1-8-2-0-przewod-paliwa-i6851918857.html

hindus3d
06-07-2020, 15:51
Witam.

Czy ktoś z was wie pod jaką nazwą lub numerem występuje element ze zdjęcia

https://leoparts.pl/48293-large_default/przewody-paliwa-przelewy-ford-mondeo-mk4-18-tdci--przewody-przelewowe--4r8q-9f951-aa--am488419.jpg

Przy wtryskiwaczach mam problem:

3 takie mam plastikowe i są ok, jeden natomiast metalowy (widać był kiedyś wymieniany) i zaczęło z niego cieknąć. Szukam bezskutecznie samej końcówki jak z foto, te plastikowe u mnie widać mają dwa lub trzy garbiki i lepiej trzymają niż metalowy z jednym wybrzuszeniem. Ciężko powiedzieć czy cieknie z oringu czy spod wybrzuszenia, dodałem opaskę zaciskową ale nadal lipa.

Z góry dzięki za pomoc.

mk4
1.8 tdci
2007

Enrike2
06-07-2020, 16:41
Miałem to samo 3 były plastikowe A czwarty metalowy się uszczerbil i zalał silnik co potem skutkowało naprawa alternatory

hindus3d
06-07-2020, 16:52
dasz namiar gdzie dostałeś tą plastikową końcówkę? wszędzie występuje z przewodem - duży koszt.

Svedrus
06-07-2020, 18:48
https://www.google.pl/search?q=krociec+przelewowy+mondeo+mk4+1.8&tbm=isch&ved=2ahUKEwjFr9K_lbnqAhVWwSoKHek4DwUQ2-cCegQIABAC&oq=krociec+przelewowy+mondeo+mk4+1.8&gs_lcp=ChJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWcQAzIECCMQJzoECB4 QClDt8AJY5IkDYMaNA2gAcAB4AIABzQaIAeEpkgENMC4yLjEuM S4zLjEuM5gBAKABAQ&sclient=mobile-gws-wiz-img&ei=mGEDX8WDLNaCqwHp8bwo&bih=524&biw=360&prmd=isvn

Enrike2
11-07-2020, 22:28
dasz namiar gdzie dostałeś tą plastikową końcówkę? wszędzie występuje z przewodem - duży koszt.

Ja kupiłem wszystkie z przewodami nie ryzykowalem czy padna nastepne.

hindus3d
12-07-2020, 18:50
ok jeden problem rozwiazany, kupiłem oring i zawleczke komplet za 16zł i w tym miejscu nie cieknie ale podczas zabawy okazało się że cieknie rowniez w innym miejscu, w sumie wpadłem na to niechcący początkowo myslałem ze to zalane w skutek tego oringu ale przetarłem do sucha i kapie rowniez w drugim miejscu.

Stad tez moje pytanko o pomoc jak się za to zabrać i jakie koszty to są, nie bardzo wiem za co odpowiada ten element ani jaka jest jego nazwa

https://ibb.co/M9PsXVD

https://i.ibb.co/R7Q950p/cku.png

To zielone to podłożona szmata.

kapie z tylnej jego części, wyczułem ręką najprawdopodobniej śrubki imbusowe z tyłu, z przodu natomiast klucz 8emka.
Tam jest jakies ustrojstwo czy jakas uszczelka?

Z góry dzięki za wszystkie wasze wskazowki.

Pozdrawiam.

Enrike2
12-07-2020, 19:53
Tam jest chyba termostat i jest na taką pastę uszczelniająca

szneider
12-07-2020, 20:23
Ja wymieniłem u siebie na aluminiowe króćce i jak do tej pory nic nie cieknie. Wcześniej zakładałem oryginalne gumki i tak ciekło.

wlodma
22-01-2021, 22:16
Ktoś z szanownych forumowiczów wie jakie numerki ma króciec przelewowy w mondeo 1,6tdci? Pękł mi i cieknie. Dodatkowo rozsypała się szybkozłączka od przewodów przelewowych które do niego wchodzą. Przelewy już znalazłem ale tego króćca za cholere nie wiem jak namierzyć żeby go gdzieś zakupić.
Będę wdzięczny za podpowiedź.

Dizelek
26-08-2021, 06:42
Witam,
Poci Mi się przewód przelewowy w tym miejscu.
Prawdopodobnie sparciał ze starości
Pytanko czy da się dokupić tylko ten kawałek?
Jaki numer katalogowy ma ten przewód?

Ewentualnie sprobować sciagnac ten sparcialy i kupic jakis paliwowy o tej samej srednicy?

www.fotosik.pl/zdjecie/f1e672ab98e4fd5a

Dizelek
30-08-2021, 07:41
Witam,
Poci Mi się przewód przelewowy w tym miejscu.
Prawdopodobnie sparciał ze starości
Pytanko czy da się dokupić tylko ten kawałek?
Jaki numer katalogowy ma ten przewód?

Ewentualnie sprobować sciagnac ten sparcialy i kupic jakis paliwowy o tej samej srednicy?

www.fotosik.pl/zdjecie/f1e672ab98e4fd5a

Zakupiłem cały przewod przelewowy ORI.
I tu pytanie czy te 4 zielone spinki co wchodza na wtryski sie poprostu wysuwa do gory?
Musze na cos szczegolnie zwrocic uwage przy wymianie?

Dizelek
31-08-2021, 06:09
Zakupiłem cały przewod przelewowy ORI.
I tu pytanie czy te 4 zielone spinki co wchodza na wtryski sie poprostu wysuwa do gory?
Musze na cos szczegolnie zwrocic uwage przy wymianie?

ok dzieki za pomoc juz po sprawie....

mcmarcopolo
14-10-2021, 18:07
Mam pytanie czy ktoś 'rozkminiał" temat przelewów MK3 1,8TDCi. Otóż kiedyś robiłem wtryski i po ich zamontowaniu w trakcie pracy silnika wyskakiwały z wtrysków przelewy (plastikowe rurki z uszczelka - oringiem, zabezpieczone sprężystą zawleczką. Po kilku dniach kupiłem nowe przelewy i... było po problemie. Obecnie robiłem remont silnika i znów ten sam problem z przelewami. kupiłem nowy zestaw, zamontowałem i.... znów wyskakują, a paliwo leje się po silniku.... Nawet tuning zawleczek nie pomógł, czyli mocniejsze zaciśnięcie sprężystych zawleczek. Zawleczki są we wtrysku, a wężyki losowo wyskakują.... wiem można kupić kolejne przelewy ale to bez sensu, bo przecież już mam nowe, koszt to około 150 zł... może ktoś z kolegów ma jakiś pomysł... no chyba, że pozostają tylko try-tytki.... ale to potem wstyd z takim tuningiem jechać do jakiegokolwiek warsztatu....
Pozdrawiam forumowiczów...

Keram-1
31-10-2021, 12:21
Witam
Pilnie potrzebuję spinkę zatrzask w kolorze żółtym (jeśli ma to znaczenie) przewodu paliwowego do Ford Mondeo mk3 2.o TDDI 2001 r 115KM tak jak na zdjęciu .
Sprawdziłem i nie mogę namierzyć tego elementu w sprzedaży , występują tylko w kompletach z przewodami paliwowymi . Może ktoś ma na sprzedaż lub dojście żeby załatwić .

swiecor
01-01-2022, 16:50
Historia zaczęła się od wymiany oringów. Przy składaniu wszystkiego, 3 z 4 zapinek spadły/wpadły gdzieś do środka, więc na kilka dni wszystko trzymało się na trytkach. Przyjechały druciki (bardziej elastyczne ale troszkę grubsze), więc trytki usunąłem, druciki weszły na swoje miejsce, udało się je ładnie powkładać pozawijać i wszystko działa . Ale pojawił się smród ropy w aucie... Dojechałem do domu i zajrzałem pod maskę, a wtryski 3 z 4 mokre. Auto jak jeździło na trytkach, kontrolowałem regularnie czy nic nie kapie, nie poci się. Nie kapało ani się nie pociło, suchutko.
Pytanie1: te spinki muszą być orginalne? Ciężko je włożyć, może jest do tego jakieś narzędzie.
Pytanie 2: czy ktoś poleci mi kogoś w Warszawie, kto mi to naprawi? I przy okazji wymieni 2mase.
Może jest jakiś mistrz od mondeo w Warszawie?

Mondeo MK4 1.8tdci 150k 2010r.

wojciech.k
01-01-2024, 18:59
Cześć, trochę już mnie irytuje ten wężyk przelewowy. Po wymianach uszczelki i zawleczki zabezpieczałem końcówki jeszcze trytami. Póki trytki trzymają to jest ok, ale dzisiaj po około 2 latach, kiedy pękła trytka to zawleczka nie pomogła i od razu zaczęło ciec. Czy muszę kupić oryginalny przewód czy jednak zamienniki też dają radę? Oryginalny przewód kosztuje teraz ponad 6 stów, co jest grubą przesadą. Może ktoś poleci zamiennik jakiś?

rychu.zychu
02-01-2024, 01:34
Ja użytkuje bezproblemowo już kilka lat ten zamiennik rzekomo niemieckiego producenta ZF (https://allegro.pl/oferta/1521487-przewod-przelewowy-mondeo-mk4-1-8-tdci-oe-7288697786) od tego sprzedawcy.

wojciech.k
02-01-2024, 09:55
Ja użytkuje bezproblemowo już kilka lat ten zamiennik rzekomo niemieckiego producenta ZF (https://allegro.pl/oferta/1521487-przewod-przelewowy-mondeo-mk4-1-8-tdci-oe-7288697786) od tego sprzedawcy.

Dzięki, sprawdzę to. Używasz opaski zaciskowe czy zawleczki wystarczą?

rychu.zychu
03-01-2024, 17:03
Mam zamontowane tylko na oryginalnych zawleczkach Forda.

fafikmk4
06-01-2024, 18:53
2.2tdci