Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] dołożenie oświetlenia nóg

TAMSp
08-07-2020, 16:07
Niestety fabrycznie nie mam takiego oświetlenia i pytanie czy ktoś z forum dokładał do mk4 takie oświetlenie i wie jak można ten temat najprościej ogarnąć i czego potrzeba aby dokonać takiej modyfikacji?

Może rozwiązaniem byłoby podpiącie się pod oświetlenie z panelu środkowego, w którym mam dedykowane oświetlenie w pod kubki (dokładam zdjęcie w zał)?

Z góry dzięki za wszelkie pomysły i komentarze,
Tams

TAMSp
09-07-2020, 08:36
Dodatkowo dorzucam zdjęcia od strony kierowcy i pasażera, bo jeżeli coś przeoczyłem a dawałoby to łatwiejszy sposób do realizacji tematu dajcie proszę znać.

TAMSp
09-07-2020, 13:50
Przeglądając niemieckie fora natknąłem się na zdjęcia z zamontowanymi lampkami. Jak widać u mnie są plastikowe gniazda pod lampki, jednak nie widzę żadnej wiązki, lub jest gdzieś dobrze schowana :)

ktoś coś jakiś pomysł? :D

Jaworrr
09-07-2020, 14:33
Wydaje mi się, że ktoś na forum to potwierdzał. Są gniazda, ale nie ma pociągniętych przewodów.

TAMSp
16-07-2020, 17:30
Dokupiłem lampki, pozostaje je podłączyć. Natknąłem się na świetny film instruktażowy z duża ilością detali od jednego z forumowiczów tyle ze dla mk3. Oświetlenie nóg od 8:48, poniżej wklejam link:

https://www.youtube.com/watch?v=6QlI9YRYVkU&feature=share

Poszukuje podobnego dla mk4, gdzie wskazane byłoby jak najlepiej podłączyć lampki ( krore gniazdo, pin etc. )

Ktoś może pomoc w temacie?

clubGRANT
16-07-2020, 18:11
Nie wiem jak w mk4, ale ja w mk3 nie miałem w ogóle i sobie podłączyłem od bsi:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=311054

Mam przód i tył na nogi.

TAMSp
17-07-2020, 09:38
Nie wiem jak w mk4, ale ja w mk3 nie miałem w ogóle i sobie podłączyłem od bsi:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=311054

Mam przód i tył na nogi.

Jak najbardziej taki wariant wchodzi w rachubę, pytanie gdzie dokładnie 3ba się podłączyć dla mk4, które gniazdo/pin etc?

clubGRANT
17-07-2020, 13:10
Jak najbardziej taki wariant wchodzi w rachubę, pytanie gdzie dokładnie 3ba się podłączyć dla mk4, które gniazdo/pin etc?

Z tego co widzę na allegro moduł bsi dla mk4 jest inny niż w mk3, więc nie pomogę, ale jeżeli chcesz mieć oświetlenie nóg przód i tył nie mając ori wiązki to albo ciągniesz zasilanie z oświetlenia w podsuwitce, albo je szukasz w bsi, ja znalazłem w bsi i rozprowadziłem wszędzie (nogi przód i tył , podświetlanie po otwarciu przednich drzwi i podświetlenie czerwonego odblasku w przednich drzwiach)

TAMSp
18-07-2020, 09:48
Tak, bsi w mk4 jest inne, skrzynka bezpieczników tez jest inna i inne jest praktycznie wszystko :D, stąd trudność tematu bo dla mk3 jest olbrzymia ilość detali.
Plusem mojej sytuacji jest oświetlanie ambient w panelu środkowym (na kubki i kieszeń i przy ładowarce - patrz zdjęcie), które jest spięte z czujnikiem zmierzchu i można je wykorzystać np. wpiąć się szybkozłączką. Mając schemat mógłbym się wpiąć przy bsi, nie mając mogę rozebrać panel środkowy i „po nitce do kłębka” to ustalić.

clubGRANT
18-07-2020, 11:38
Tak, bsi w mk4 jest inne, skrzynka bezpieczników tez jest inna i inne jest praktycznie wszystko :D, stąd trudność tematu bo dla mk3 jest olbrzymia ilość detali.
Plusem mojej sytuacji jest oświetlanie ambient w panelu środkowym (na kubki i kieszeń i przy ładowarce - patrz zdjęcie), które jest spięte z czujnikiem zmierzchu i można je wykorzystać np. wpiąć się szybkozłączką. Mając schemat mógłbym się wpiąć przy bsi, nie mając mogę rozebrać panel środkowy i „po nitce do kłębka” to ustalić.

Ja nie mając schematu, ani podpowiedzi najpierw wypinając wtyczki przy wyłączonym zapłonie doszedłem która odpowiada za oświetlenie w kabinie, po czym znalazłem w niej przewód idący do lampki z tym, że był tylko jeden kabelek, ale jeżeli namierzysz wtyczkę zasilania oświetlenia w kabinie i będzie mieć kilka przewodów to możesz (ja tak zrobiłem) znaleźć go miernikiem nakłuwając izolację, ja mam przerobioną próbnik napięcia 230v na 12v czyli śrubokręcik płaski naostrzony na igłę, przewód ok 2m z żarówką 12v zakończony krokodylkiem, go daje do plusa lub minusa a próbnikiem nakłuwam izolację i tak szukam napięcia, pamiętaj jak znajdziesz aby zamknąć drzwi aby oświetlenie zgasło i w próbniku też.

TAMSp
18-07-2020, 17:02
Rozbierał ktoś panel środkowy w mk4. Gdzie zaczepy, ewentualne śruby i inne mocowania oraz kolejność elementów to byłbym wdzięczny. Bo nie mając schematów chyba nie mam innej drogi jak spróbować to samodzielnie ustalić.

TAMSp
21-07-2020, 18:08
Nie poddaję się :D dorwałem schematy mk4 g:D i ... nowe detale zmieniły mi nieco koncepcje. Zgodnie diagramem podłączenia lampek oświetlających nogi przewody powinny wyjść z kostki C210 (4pin) - schemat 1.

Zdjąłem schowek i w plątaninie kabli, dołożonego alarmu i innych wiązek, trochę trudno mi się połapać która z dwóch kostek jest pożądaną C210 - zdjęcie nr 2 (Mile widziana podpowiedź z Waszej strony :lol:)

Po analizie schematów wydaje się to najlepszym rozwiązaniem, chociaż patrząc szerzej są dwie alternatywy:
1. wpiąć się w kostkę C320 (pin 7/17;6/16) (w konsoli środkowej),
2. wpiąć się w kostkę C326 (pin 1) podświetlający schowek przy zapaniczce).

Które rozwiązanie rekomendujecie, no i jak najlepiej wpiąć się w wybraną kostkę?

TAMSp
21-07-2020, 21:36
step by step ... wygląda na to że czarna kostka to C210 :)

Pytanie czy dobrze czytam schemat, że należy się wpiąć w 4 pin (patrz zdjęcie i schemat)?

Z góry dzięki za jakąkolwiek podpowiedź

rusugxg
22-07-2020, 14:07
Przepraszam za używanie Tłumacza Google (jestem z Rumunii)

PL: Jak czytałem na innych forach Forda (.de i .ru), istnieją dwie różne implementacje światła otoczenia (w tym światła stopy):
- jednokolorowy (lampa posiada tylko piny 1 i 2 dla + i - iw zależności od polaryzacji kolor jest czerwony lub niebieski). Kupiłem już takie lampy i chcę je zamontować.
- wielokolorowy (lampa posiada piny 1, 2 i 3 dla +, LIN i - (GND). Twój zamieszczony schemat jest najprawdopodobniej tylko dla wariantu wielokolorowego i tylko dla połączeń LIN (pin nr 2) .Jak czytam gdzie indziej, aby działać, konieczne jest dodanie kontrolera oświetlenia otoczenia lub innego BCM jak w przypadku sprzętu wysokiego poziomu (Viginale).
Może znajdziesz schemat połączeń dla sprzętu niskiego lub średniego poziomu (linia Trend lub ST) i opublikujesz tutaj. Tam może być możliwe wdrożenie jednokolorowego światła z fabryki.

I am sorry for using Google translate (I’m from Romania)

EN: As I read on other Ford forums (.de and .ru), there are two different implementation of ambient light (including footlight):
- single color (the lamp has only pins 1 and 2 for + and – and depending on the polarity the color is red or blue). I already bought such lamps and I want to install them.
- multiple color (the lamp has pins 1, 2 and 3 for +, LIN and – (GND). Your posted diagram is most probably only for multicolor variant and only for LIN connections (pin no. 2). As I read elsewhere, in order to work, it is necessary to have either add an ambient light controller or to have a different BCM as for high level equipment (Viginale).
Maybe you can find the wiring diagram for low or mid level equipment (Trend or ST line) and post here. There it may be possible to implement single color light as from factory.

chojrak888
22-07-2020, 16:54
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=114230&stc=1&d=1595432248
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=114231&stc=1&d=1595432271
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=114232&stc=1&d=1595432570
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=114233&stc=1&d=1595432341
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=114234&stc=1&d=1595432362

Pin zasilający oświetlenie konsoli środkowej ze złącza C320 to PIN 16 (kolor GN-RD czyli zielono-czerwony).

Złącze C209 oraz C266 to oryginalne podłączenie lampek oświetlenia nóg (na schematach opisane jako oświetlenie progu).

Najłatwiej było by ci się wpiąć, w zielono-czerwony kabel aby pożyczyć sobie prąd na zasilanie lampek.

TAMSp
23-07-2020, 18:02
Niestety w mojej kostce C320 PIN 16 to kolor pomarańczowo-biały (patrz zdjęcie dołączone) a nie zielono-czerwony, niemniej jednak sprawdziłem zasilanie jest pomino innych kolorów :)

Wpiąłem zatem testowo lampkę pod pomarańczowo biały (PIN 16) i brązowy (PIN 17) elegancko świeci, niestety ... cały czas - nawet po wyłączeniu samochodu :572:

Wpiąłem się zatem testowo pod oświetlenie ambient ze schowka przy zapalniczce i załącza się przy otwarciu drzwi oraz gdy włączają się światła po zmroku. Gaśnie przy światłach jazdy dziennej i co najważniejsze gaśnie przy wyłączeniu samochodu :D

Wygląda zatem że tak mogłoby być docelowo. Czekam jeszcze na lampki, bo zamówione iceblue, są bardziej niebieskie (patrz zdjęcie). Czy ktoś zna gdzie można kupić żarówki wpasowujące się w oświetlenie ambient?

pozdr

rusugxg
24-07-2020, 08:25
PL:
Czy masz kod oryginalnych złączy lamp lub ich odpowiedników?
EN:
Did you have any code for the original lamp connectors or equivalent?

rusugxg
30-07-2020, 09:18
Wykorzystując 2-drożny przekaźnik 12V, tworzę mały moduł do zmiany koloru lampki na nogi. Przy włączonym silniku kolor jest niebieski, a gdy jest wyłączony - czerwony. Do niebieskiego używam napięcia z bezpiecznika 25.
Czerwony musi być podłączony do lampy sufitowej (która świeci się po otwarciu drzwi).
Czy ktoś znał do tego odpowiednie złącze i pin w obszarze na nogi w przejściu?
Wielkie dzięki.

(EN: By using 2 ways 12V relay, I create a small module for changing color of the footwell lamp. With the engine on, the color is blue and when off is red. For the blue, I use the voltage from fuse 25.
The red must be connected to ceiling light (which illuminate when open door).
Did anybody know the right connector and pin in the passage footwell area for this?
Many thanks.)

TAMSp
12-04-2021, 20:57
Mówiłem, że jestem uparty i nie odpuszczę :one:
Trochę to trwało ale znalazłem rozwiązanie, które się sprawdziło i dało pożądany efekt. Dwie lampki oraz stworzona dedykowana wiązka, pozwalająca wpiąć się bezinwazyjnie pod oświetlenie kubków (plug&play). Wszystko działa super i jestem bardzo zadowolony z efektu końcowego - lampki zapalają się, gdy się otwierają drzwi oraz gdy jest ciemno. Na załączonych zdjęcia można zobaczyć efekt końcowym, schemat podłączenia oraz wykorzystany zestaw.

Jeżeli ktoś chciałby swoją fokę doświetlić to mogę pomóc, mam kilka lampek i wiązek ready to install :)

tombalt
12-04-2021, 21:33
Rozumiem że kolega dokładał podświetlenie nóg tylko w pierwszym rzędzie...na razie bez klamek?
Jakie koszta?

mam kilka lampek
Lampki oryginalne dedykowane do mk4?

TAMSp
12-04-2021, 22:24
Jak na razie oświetlenie stoopek, ale mam kolejne pomysły na dalsza eksplorację oświetlenia wewnątrz. Jak okiełznam to podzielę się efektami.

Co do cen i detali to pls na priv.

Wasabi88
13-04-2021, 10:08
Jak to jest możliwe, że do Fiesty wystarczyło kupić same lampki i podłączyć plug&play? A w Focusie trzeba dokładać instalację.

clubGRANT
13-04-2021, 13:44
Jak na razie oświetlenie stoopek, ale mam kolejne pomysły na dalsza eksplorację oświetlenia wewnątrz.

Ja w mk3 mam dołożone nie ori oświetlenie:
- nogi przód,
- nogi tył,
- obramowanie stacyjki,
- czerwone odblaski w przednich drzwiach,
- oświetlenie podłoża po otwarciu drzwi wbudowane w tapicerce u dołu drzwi tylko przód (mam teraz też w lusterkach bo je wymieniłem, ale te w tapicerce lepsze)
- oświetlenie podłoża po otwarciu klapy bagażnika kombi,
- oświetlenie komory silnika, ale nie po otwarciu, uruchomiane przełącznikiem.
- podświetlone nakładki progowe z logo FOCUS z alliexpress,
- podświetlone na czerwono logo FORD na klapie bagażnika.

TAMSp
13-04-2021, 13:51
Mariuszu - jak widać spora droga przede mną :)

Bump: Jak to jest możliwe, że do Fiesty wystarczyło kupić same lampki i podłączyć plug&play? A w Focusie trzeba dokładać instalację.

Dlatego mi zależało aby bezinwazyjnie temat załatwić bez rozbierania wtyczek, samozłączek, lutowania etc. Stworzona do tego celu dedykowana wiązka wpinana jako przedłużenie instalacji oświetlenia konsoli sprawdza się idealnie, a instalacja to wpięcie dwóch wtyczek, podciągnięcie kabelków pod gniazda i wpięcie lampek.
szybko sprawnie i bez kłopotu - całość zajmuje kilkanaście minut roboty. Taka mała rzecz a cieszy :)

daniel2505
14-04-2021, 11:02
Mam nadzieję ze ogarniesz temat. Też planuję oświetlić przestrzeń na nogi z przodu. Chciałem złapać zasilanie z lampki oświetlającej schowek przed lewarkiem zmiany biegów ale przewód jest tak krótki ze nie mogę nawet podpiąć szybkozłączki. Kupiłem na Aleiexpres lampki w kolorze cool blue> oświetliłem już schowki w drzwiach a teraz planuje dołożyć nogi. Jak znajdziesz miejsce gdzie podłączyć oświetlenie nóg to będe wdzięczny za informację

TAMSp
15-04-2021, 20:24
Mam nadzieję ze ogarniesz temat. Też planuję oświetlić przestrzeń na nogi z przodu. Chciałem złapać zasilanie z lampki oświetlającej schowek przed lewarkiem zmiany biegów ale przewód jest tak krótki ze nie mogę nawet podpiąć szybkozłączki. Kupiłem na Aleiexpres lampki w kolorze cool blue> oświetliłem już schowki w drzwiach a teraz planuje dołożyć nogi. Jak znajdziesz miejsce gdzie podłączyć oświetlenie nóg to będe wdzięczny za informację

Danielu, temat już jest ogarnięty :) w dołączonych zdjęciach masz efekt końcowy, wykorzystaną wiązkę z lampkami oraz schemat podłączenia.

Wiele schematów i sposobów przerabiałem - osobiście uznałem że ten jest najłatwiejszy i najszybszy, a poza tym zastosowanie dedykowanej wiązki pozwala na podłączenie się bez szybkozłączek, lutowania etc. plug&play :)

zdjęcia lepszej jakości dostępne tuatj - https://files.fm/u/np8q468hp

https://files.fm/u/np8q468hphttps://files.fm/u/np8q468hp

jakbyś miał jakieś pytania chętnie pomogę.

TAMSp
19-04-2021, 20:33
Nowe grafiki pokazujące schemat i koncepcję instalacji, pod linkiem:
https://files.fm/u/58a6mna4m#/view/r7hyxtrjs

/Tomek

daniel2505
20-04-2021, 09:45
Nowe grafiki pokazujące schemat i koncepcję instalacji, pod linkiem:
https://files.fm/u/58a6mna4m#/view/r7hyxtrjs

/Tomek

Możesz dokładniej określić lokalizację tej wtyczki w która należy się wpiąć? NA zdjęciu nie do końca widać. Jaki jest koszt oryginalnych lampek? Jeśli możesz to podaj numer części

TAMSp
20-04-2021, 16:00
Możesz dokładniej określić lokalizację tej wtyczki w która należy się wpiąć? NA zdjęciu nie do końca widać.

Wrzucam zdjęcia, numerów części nie znam. Dostępność wiązek i lampek niestety ograniczona, ale szykuję się do podświetlenia drugie rzędu siedzeń :)

Pozdro,
Tomek

daniel2505
21-04-2021, 08:40
Wrzucam zdjęcia, numerów części nie znam. Dostępność wiązek i lampek niestety ograniczona, ale szykuję się do podświetlenia drugie rzędu siedzeń :)

Pozdro,
Tomek

Dzięki. Teraz wszystko jasne. Jak tylko pogoda pozwoli biorę się za robotę

Bump: Wrzucam zdjęcia, numerów części nie znam. Dostępność wiązek i lampek niestety ograniczona, ale szykuję się do podświetlenia drugie rzędu siedzeń :)

Pozdro,
Tomek

Dzięki. Teraz wszystko jasne. Jak tylko pogoda pozwoli biorę się za robotę

TAMSp
25-04-2021, 23:22
Cześć,

Dołączam fotorelacje z instalacji dla manuala Waldek_fr dzięki za fotki:
https://files.fm/u/4mmduavgb

Dołączam także filmik z instalacji dla automatau pod linkiem:
https://we.tl/t-kPafHntsxQ

/Tomek

TAMSp
07-05-2021, 15:09
No i ... podświetlenie nóg przód i tył zrobione :razz: efekt przyjemnego wizualnie delikatnego nastrojowego oświetlenia widoczny na zdjęciu. Dzięki wykorzystaniu druku 3d przygotowałem płytkę, którą zamontowałem pod fotelem w okrągły plastikowy otwór idealnie wkomponowując się w płaszczyznę fotela. W ten sposób uzyskałem gniazdo pod lampkę - takie same jakie jest na przednie oświetlenie nóg. Rozszerzyłem wiązkę o dodatkowe kable, które podciągnąłem pod wykładziną i podłączyłem. Dodatkowo przy fotelu dołożyłem wtyczkę, aby w przyszłości w przypadku jego demontażu można rozłączyć ambientowe oświetlenie fotela wraz z główną wtyczką fotela.

Jeżeli ktoś chciałby doświetlić swoją foczkę chętnie pomogę :)

sabaciontko
07-05-2021, 17:04
TAMSp Powiem Ci że jestem pod wrażeniem . Dobra robota. Jest szansa na zakup płytek pod fotele ? Chętnie bym zainstalował do Focusa mk3 i Mondeo mk5.
Pytanie dodatkowe do znawców. Gdzie można zakupić wtyczki 3 pinowe , które wpinamy w ledy ?

stew66
07-05-2021, 20:44
TAMSp, widzę że szybko Ci poszło z tą realizacją Tomasz, a dopiero co o tym rozmawialiśmy, i nawet trzymałem w ręce patent na montaż oprawki pod siedzeniem. Efekt bardzo fajny, gratuluje i czekam na ciąg dalszy kolejnych modyfikacji. Pozdrawiam

TAMSp
07-05-2021, 22:15
TAMSp, widzę że szybko Ci poszło z tą realizacją Tomasz, a dopiero co o tym rozmawialiśmy, i nawet trzymałem w ręce patent na montaż oprawki pod siedzeniem. Efekt bardzo fajny, gratuluje i czekam na ciąg dalszy kolejnych modyfikacji. Pozdrawiam

Dziękuje, cieszy pięknie oko a montaż podobnie szybki jak przy przednich lampkach.

Bump: TAMSp Powiem Ci że jestem pod wrażeniem . Dobra robota. Jest szansa na zakup płytek pod fotele ? Chętnie bym zainstalował do Focusa mk3 i Mondeo mk5.
Pytanie dodatkowe do znawców. Gdzie można zakupić wtyczki 3 pinowe , które wpinamy w ledy ?

Sprawdzałem u żony w Focusie MK3 i siedzenia od spodu wyglądają inaczej wiec trzeba inny sposób montażu wymyślić ale ... jak najbardziej możliwe, kwestia koncepcji. Co do mondeo to nie mam sposobu przyglądnąć się jak wyglądają siedzenia od dołu.

Jak coś napisz na Priv, będziemy szukali rozwiązania.

clubGRANT
08-05-2021, 14:56
Ja w mk3 do oświetlenia nóg z tyłu użyłem oprawki w5w za 4pln + led w5w za 8pln i przyczepiłem trytytką i się trzyma.

sabaciontko
08-05-2021, 16:28
clubGRANT Pomysł oki a wtyczki są takie same jak przy pozostałych ledach (3pin) ?

clubGRANT
09-05-2021, 13:39
nie to zwykła 2 pinowa oprawka: https://allegro.pl/oferta/gniazdo-w5w-t10-oprawka-wtyk-wtyczka-w3w-t15-w16w-8550908289?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=NjM5MzFjY2ItMDM1ZS00MjljLTg2NGEtYjRlNzE5NWRiM zdkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=5a6a74ef-61cf-4755-a934-2997bec8199d

TAMSp
30-06-2021, 14:26
Zamykając temat oświetlania nóg front zmontowałem filmik z pełnej instalacji dostępny na YouTube 😎

https://youtu.be/lQx8IYNc6Ss

PS. Można zamontować oświetlenie bez demontażu boczków tunelu środkowego rozchylając boczki a tym samym skracając i ułatwiając instalacje.

W razie pytań chętnie pomogę.

Pozdro600

Tams

edmun
30-06-2021, 16:23
O. I takie filmy powinny być robione!

XTeK1
03-07-2021, 17:40
Ile kolega by wziął za "zmotanie" takiej eleganckiej wiązki z kabelkami?
Mam w miarę świeże auto bo kupione w zeszłym roku i delikatnie się boję majstrować sam przy nim. :D
Otwarcie boczków to nie problem więc chyba nic nie pourywam.
Jedynie wiązkę chciałem aby ktoś zrobił kto ma pojęcie a i plastiki pod fotele też by mnie zainteresowały.
Projekt baja jak dla mnie i kolorki też.

TAMSp
05-07-2021, 15:28
O. I takie filmy powinny być robione!

Thx ����

Bump: Ile kolega by wziął za "zmotanie" takiej eleganckiej wiązki z kabelkami?
Mam w miarę świeże auto bo kupione w zeszłym roku i delikatnie się boję majstrować sam przy nim. :D
Otwarcie boczków to nie problem więc chyba nic nie pourywam.
Jedynie wiązkę chciałem aby ktoś zrobił kto ma pojęcie a i plastiki pod fotele też by mnie zainteresowały.
Projekt baja jak dla mnie i kolorki też.

Mam dobra wiadomość, w trakcie kilku instalacji wypracowaliśmy skrócony model instalacji umożliwiający instalacje bez demontażu boczków, skraca montaż do kilku minut i minimalizuje trudność do 1/10 ��

Poniżej link do filmu YouTube;
https://youtu.be/Hdee9WwtdBw

Druga wiadomość jak ktoś chce udostępniam OLX lub Allegro poniżej:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/focus-mk4-zestaw-oswietlenia-nog-wiazka-lampki-iss

https://www.olx.pl/d/oferta/ford-focus-mk4-zestaw-oswietlenia-nog-CID5-IDKqVrp.html

Zapraszam i chętnie pomogę przy instalacji ��

Pozdro600

Norek89
03-08-2021, 20:29
Zakupiłem u kolegi TAMsp wiązkę i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Jeżeli ktoś nie ma czasu czy zdolności manualnych, a chce dorobić sobie podświetlenie nóg - gorąco polecam. Dostałem gotową wiązkę, mega profesjonalnie wykonaną (jak z fabryki). Wszystko pasuje jak ulał, montaż to pestka. Wszystko śmiga i jestem mega zadowolony z efektu. Doradztwo i kontakt wzorowy.
Jeszcze raz dziękuję i polecam użytkownika :D8)

TAMSp
15-08-2021, 14:16
Zakupiłem u kolegi TAMsp wiązkę i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Jeżeli ktoś nie ma czasu czy zdolności manualnych, a chce dorobić sobie podświetlenie nóg - gorąco polecam. Dostałem gotową wiązkę, mega profesjonalnie wykonaną (jak z fabryki). Wszystko pasuje jak ulał, montaż to pestka. Wszystko śmiga i jestem mega zadowolony z efektu. Doradztwo i kontakt wzorowy.
Jeszcze raz dziękuję i polecam użytkownika :D8)

Pierwsza instlacja jednego zestawu an przod i tyl pod nazwa (FLICKON FRONT&REAR)
Inne projekty dostepne pod tymczasową stroną https://flickon.pl

Serdecznie zapraszam! ��

arturek
24-10-2023, 20:50
Witam

Właśnie zakupiłem podświetlenie przednich nóg i uważam, że produkt jest wykonany w pełni profesjonalnie

https://www.youtube.com/watch?v=Hdee9WwtdBw&ab_channel=FLICKON

Zamontowałem i jestem bardzo zadowolony.

W dalszej kolejności planuję 4 podświetlone klamki.
(dowiadywałem się => można do nich podjechać na montaż)

Niestety nie mam odpowiedniego sprzętu do nocnych zdjęć

https://i.imgur.com/teM9Wzu.jpg

pozdrawiam
Arturek

Hudex
11-11-2023, 18:55
Cześć, czy ktoś może podpowiedzieć gdzie można zakupić same lampki, ewentualnie podać jakieś numery żeby poszukać.

pankrakus
11-11-2023, 19:21
A w ASO i sklepach internetowych się skończyły? => chyba można wysłać zapytanie lub zadzwonić

pozdrawiam

Hudex
12-11-2023, 12:17
Wysłałem zapytanie do sklepu Forda, ale nie widzę nigdzie po numerach żeby ktoś miał to w ofercie itp.

michtat
01-02-2025, 21:20
Odgrzebię trochę temat...
Czy nie mając fabrycznie podświetlenia kubków też da się zamontować podświetlenie dywaników tak bezinwazyjnie? Tzn też w tunelu środkowym jest ta kostka?
Ewentualnie może ktoś rozwikłał zagadkę gdzie się wpiąć najlepiej z podświetleniem dywaników?

stew66
01-02-2025, 22:18
Kolego michtat, u mnie wszystko wykonane przy użyciu części, oraz pomocy kolegi https://flickon.pl/, ostatnio wpadło oświetlenie ozdobne wokół klamek tył, oraz oświetlenie nastrojowe w miejscu nie używanego mikrofonu [wersja ang] w podsufitce. Pytaj ww kolegi o możliwości wykonania podświetlenia kubków, resztę ogarnia profesjonalnie, co możesz zobaczyć w moim temacie
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=294342%5Bcolor=#0000FF