Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Podłączenie rejestratora
daniel2505 21-08-2020, 14:34 Witam. Chciałbym zamontować rejestrator jazdy w swoim Focusie. Jako że chorobliwie nienawidzę wiszących przewodów chciałbym zasilić rejestrator w niewidoczny sposób. Może macie jakieś patenty na podłączeni zasilania i poprowadzenie przewodu w niewidoczny sposób w Focusie IV
Ciągniesz kabel po podsufitce i wpinasz się albo przy lusterku albo lecisz po słupku A do skrzynki bezpieczników.
Ciągniesz kabel po podsufitce i wpinasz się albo przy lusterku albo lecisz po słupku A do skrzynki bezpieczników.
Albo lecisz dalej i wpinasz się wtyczką do zapalniczki, co ma taki pozytyw, że jak ci się zachce to możesz wypiąć, zwinąć kabel i nie ma śladu, a kabel cały :)
Albo wciąż jesteś w skrzynce bezpieczników ale robisz sobie tak piggy-fuse/złodziejkę z gniazdem zapalniczki.
Oto i moje:
IjTWiWQ2y4k
https://www.youtube.com/watch?v=IjTWiWQ2y4k&ab_channel=edmunek
Malchiki 23-08-2020, 15:28 edmund a w który bezpiecznik się wpiales i gdzie masę podłączyłeś? Przy peggy-fuse ma znaczenie która strona sie ja wtyka do skrzynki bezpieczników?
ja mam mk3 więc moje podłączenie pod bezpieczniki po pierwsze nie będzie miało zastosowania do mk4 a po drugie ja preferuje mieć zasilanie w kamerce 24h/dobę.
dzięki temu moge zostawić auto na cały dzień na parkingu nie martwiąc się że wbudowany akumulator w kamerce starczy tylko na 2-3 godziny nagrania.
panie... widzisz pan na d na końcu?
Malchiki 23-08-2020, 21:01 Sorry- automatyczna korekta na telefonie...
Akurat ja też do Mk3 szukam i skorzystałem z tego tematu...ogólnie mi wystarczy po zapłonie...
podłączanie kamerki na żywca do aku w MK4 to proszenie się o problemy, a przynajmniej upierdliwości że strony softu pilnującego stanu akumulatora - cuda z start-stop, bezkluczykowym dostępem, dźwiękiem czujników parkowania i jeszcze paroma rzeczami.
podłączanie kamerki na żywca do aku w MK4 to proszenie się o problemy
Podłączanie pod bezpieczniki zasilane cały czas - pewnie tak. Ja szukam najlepszej opcji do podłączenia pod bezpiecznik działający tylko przy włączonym zapłonie - obecnie kamerka podpięta jest pod USB i ma to swoje wady wynikające ze sterowania portami przez system Sync (np. czasem odłącza cały hub USB przez - zapewne - zbyt duży chwilowy pobór prądu). A nie potrzebuję kamery działającej non-stop.
U mnie kamerka jest podpięta pod gniazdo zapalniczki z tyłu i póki co zawsze działa, w sumie polecam.
Martini26 27-08-2020, 13:35 Polecam rozwiązanie edmunka - kabelki schowane ;) Sam zastosowałem i jestem zadowolony.
Jeśli po zapłonie ma się włączać rejestrator to chyba najlepiej wpiąć się do bezpiecznika F85 w skrzyni pasażera (nagrzewnica układu ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji, wyłącznik poduszki powietrznej pasażera, przełącznik ogrzewania siedzeń, nagrzewnica dodatkowa, moduł nagrzewnicy ręcznie regulowanej klimatyzacji) - kat jest w mk3. Nie wiem jaki jest rozkład bezpieczników w mk4 - ale wystarczy sprawdzić w instrukcji do bryki ;)
Podłaczyłem do zapalniczki w podlokietniku, a przewody lecą w tunelu
Witam,
chciałbym podpiąć kamerę, żeby w pełni korzystać z jej możliwości, a więc trybu parkingowego i podpięcia kabla acc (mam ten model kamerki)
https://www.wideorejestratory24.pl/kamera-samochodowa-mikavi-pq4-dual?gclid=Cj0KCQiAlZH_BRCgARIsAAZHSBmJyhQ39Ojef-uiTeUCyQv40yQfMaDdD6WMoW8kuqb6wMTfZgrBbc4aAmAWEALw _wcB)
nie chce ingerować w instalacje samochodu chciałem więc skorzystać z tzw przejściówek do bezpieczników potrzebuje do 2 zasilania i zasilania po kluczyku, ma ktoś pomysł pod który najlepiej podpiąć i które przejściówki wybrać?
Dzięki za pomoc
tez chce podpiąć, ale w mk4 za pomocą przejściówek do bezpieczników, pozwoli to nie ingerować w elektrykę auta i łatwo odpiąć, a chce podpiąć ten adapter acc, który mam zestawie z kamerka
https://www.wideorejestratory24.info/2019/09/wideorejestrator-mikavi-pq4-recenzja.html
Żeby tryb parkingowy uruchomić, zastanawiam się tylko pod które bezpieczniki podpiąć.
zastanawiam się tylko pod które bezpieczniki podpiąć.
O ile pamiętam z filmików na YT, to można wpiąć się w wolne gniazdo bezpiecznikowe nr 24.
Nie ma to najmniejszego znaczenia, i tak zostawiasz na obwodzie, z którego bierzesz prąd jego własny bezpiecznik i dodajesz oddzielny dla kamerki.
tak właśnie myślałem, ale wolałem się upewnić, akurat 24 mam zajęty swoją droga muszę sprawdzić przez co :/
Na razie zakupiłem te przejściówki na micro 2 jak przyjdą będę się bawił.
Jeszcze muszę kamerkę na tylna szybę zamontować i kabel pociągnąć, tam to chyba puszczę pod plastiki i rurką od kabli w klapie bo za duża różnica między zamknięta, a otwartą klapą jest.
widziałem jeszcze ten sposób montażu
https://www.youtube.com/watch?v=nS106uuuWEs
ok 5:30
Wolę jednak zamontować na szybie i kabel przeciągnąć jak na tym zrzucie z filmiku
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=117035&stc=1&d=1609419705
clubGRANT 31-12-2020, 13:12 KubaJ mam tak w kombi mk3 przedni i tylny rejestrator i z przedniego ciągnąłem przewód do tylnego w podsufitce po uprzednim demontażu 2 lampek kabinowych po czym lewym słupkiem D razem z wiązką klapy.
Jedna uwaga - taśma mocująca kamerkę do szyby jest do kitu - odkleja się cała kamerka.
Masz ten model kamerki, w zestawie jest taśma 3m więc powinna działać, chyba ze w połączeniu z podgrzewaniem tylnej szyby się ....
Żeby taśma się trzymała, to trzeba najpierw szybę dokładnie wyczyścić, najlepiej benzyną ekstrakcyjną albo chociaż alkoholem. U mnie kamerka trzyma się na taśmie już 2 lata, a auto stoi na zewnątrz, czy słońce, czy deszcz, czy mróz.
clubGRANT 01-01-2021, 14:24 Odtłuszczanie to wiem, ale nie tyle sama taśma odkleja się od szyby co od plastikowego uchwytu kamerki, mam taką :https://www.x-kom.pl/p/459001-wideorejestrator-mio-a30-full-hd-kamera-tylna-do-kamer-mio.html#Specyfikacja
kabel poprowadziłem zostało mi tylko przeciągnięcie kabla do samej klapy bagażnika, znacie jakiś manual, albo wiecie jak zdjąć ta centralna część na wysokości trzeciego światła stop, nie chce żadnych zaczepów połamać :/
pawel182 01-01-2021, 15:50 https://www.youtube.com/watch?v=LE2iX-j_05o
dla posiadaczy mk4
https://akcesoria-ford.pl/informacja/inne-akcesoria-zwi%C4%85zane-z-informacj%C4%85-i-rozrywk%C4%85/kamera-na-tablicy-rozdzielczej/2421817?model=focus&year=2018
https://www.fordownersclub.com/forums/topic/120473-dashboard-camera-for-integration-with-sync-3-part-no-2421817/
hmm ok dzięki, ale dużo to nie wniosło do tematu, kojarzy ktoś jak zdjąć ten plastik na górze szyby w klapie bagażnika? na wcisk czy trzeba na coś uważać?
r2d2_dawid 02-01-2021, 08:25 Jakiś film z tego wszystkiego nakręć albo zdjęcia rób bo mało tego na YT , będziesz pionierem i innym się przyda :D
A znacie może wyprowadzenia (może jakiś schemat) zasilania do tych układów co znajdują sie w tej puszce plastikowej przy lusterku do tych kamerek i innych układów. W sumie fajna opcja było by się wpiąć w kosteczkę i mieć na krótko taki kabelek bez ciągnięcia z bezpieczników chociaż ta opcja na pewno jest bezpieczniejsza i sam z niej skorzystałem podłączając się pod bezpiecznik zapalniczki, ale ja chciałem aby po tych 10min kamerka się wyłączała bo i tak z przedniej kamerki akcji z włamu nie zarejestruje wiec po co drenować akumulator, a przy podsufitce taka 360 stopni miała by sens, ale z możliwością wysłania nagrania w chmurę czy coś bo tak to tez na niewiele się zda gdy bandzior ja po prostu zabierze, aby nie było śladu przestępstwa.
Jak dla mnie tryb parkingowy ma bardziej zastosowanie jak ktoś Uderzy lub zniszczy auto czy to parkując czy przechodząc, włamanie czy kradzież to żadna nie pomoże.
Co do przeciągania kabli to wczoraj przeciągałem kabel od kamerki przedniej do tylnej i całość zajęła mi może 10 min więc, nie jest to jakimś wyzwaniem.
hmm ok dzięki, ale dużo to nie wniosło do tematu, kojarzy ktoś jak zdjąć ten plastik na górze szyby w klapie bagażnika? na wcisk czy trzeba na coś uważać?
Demontaż tylnej listwy, patrz zdjęcie
Podłączenie elektryczne patrz zdjęcia tutaj
https://www.fordownersclub.com/forums/topic/120473-dashboard-camera-for-integration-with-sync-3-part-no-2421817/
PS. Przepraszamy, używam Tłumacza Google
Ok na razie kabel przeciągnąłem do klapy bagażnika, teraz tylko czekam na przejściówki do bezpieczników i podpinam pod moduł ACC
mdmowski 04-01-2021, 14:56 Ja pociągnąłem pod uszczelką, bo mi w serwisie powiedzieli, że jest za duża wtyczka (kątowa DOD) i nie zmieści się już w tym tunelu przy klapie, a nie chciałem ciąć kabla. Cóż.
Tak samo kamerka przyklejona 3M i trzyma się bardzo dobrze ponad roczek.
I przyczep sobie kamerkę na środku szyby - tak w zasięgu pracy wycieraczki.
Odnośnie dostępu do nagrań w trybie online, to z tego co pamiętam to BlackVue w mocnych wersja oferuje taką możliwość. Ale musisz mieć internet 24/7, czyli potrzebujesz dodatkowy modem (ewentualnie Wi-Fi pod domem, ale to tylko lokalne rozwiązanie).
na jednym ze zdjęć jakie wrzuciłem widać, że zdjąłem ten gumowy tunel na przewody inaczej tez bym nie przeciągnął, z tym ze ja z racji konstrukcji tylnej kamerki - obracanie, mialem prostą końcówkę.
Kojarzy ktoś jakiś sposób na zdjęcie osłony słupka przedniego, tam na górze jest taki plastikowo gumowe coś, co trzyma, a nie chciałem urwać więc nie kombinowałem, na aukcjach widziałem jak sprzedają obudowę słupków z urwaną ta częścią :/
TomekM_1983 25-05-2021, 10:03 Pod który bezpiecznik za schowkiem pasażera się wpiąć? Zależy mi żeby napięcie było tylko "po kluczyku".
Co prawda mam multimetr i mógłbym samodzielnie pomierzyć, ale może ktoś już się wpinał i ma sprawdzone miejsce :)
Ps. Jakiś czas używałem gniazda zapalniczki, ala ponieważ na nim dość długo pozostaje napięcie, to zauważyłem negatywny wpływ na system Start Stop - zdecydowanie częściej się deaktywował. Po odłączeniu kamerki wszystko wróciło do normy.
Jakiś czas używałem gniazda zapalniczki, ala ponieważ na nim dość długo pozostaje napięcie, to zauważyłem negatywny wpływ na system Start Stop - zdecydowanie częściej się deaktywował. Po odłączeniu kamerki wszystko wróciło do normy.
Zmień sobie czas zasilania "zapalniczki"
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=318841
TomekM_1983 25-05-2021, 16:31 Zmień sobie czas zasilania "zapalniczki"
Dziękuję za podpowiedź, ale:
1. Nie mam kabla i softu
2. Nie chcę zajmować sobie gniazda zapalniczki
3. Mam zasilacz wpinany bezpośrednio do instalacji
4. Mam już wprowadzony przewód do skrzynki bezpieczników
5. Obecny czas podtrzymania gniazda zapalniczki mi odpowiada, ponieważ mogę dzieciom na wakacjach podładować tablet :)
Także opcja wpięcia w bezpiecznik jest dla mnie wygodniejsza.
ja się przymierzam teraz do podpięcia pod bezpieczniki za pomocą przejściówek, czyli bez ingerencji w instalacje, z kamerka dostałem podany moduł
https://www.wideorejestratory24.pl/pl/p/Adapter-zasilania-mini-USB-VANTRUE-N1-X4/1308
i tutaj tez są te przejściówki / złodziejki do bezpieczników
który pozwoli mi korzystać z trybu parkingowego, ale jak akt jedzie poniżej ustawionego poziomu odpina kamerę
pewnie w przyszłym tygodniu do tego siądę to podeślę foty gdzie podpiąłem
:)
Przeciągnąłem przewód do tylnej kamery pod dachem i przez klapę jak na zdjęciach. Przez gumowe łączniki wtyczka przeszła (prosta końcówka). Pod dachem przeciągałem na dwa razy, pierwszy etap od tylnych lewych drzwi (wyciągnąłem podsufitkę spod uszczelki - trzeba uważać na kurtynę i przewód puścić tak żeby nie przechodził pod kurtyną) do przedniej szyby, a drugi etap od TL drzwi do tylnej klapy. Między dachem a podsufitką delikatnie przepchałem antenę od CB do końca której przykleiłem szarą taśmą końcówkę kabla i wyciągając antenę przeciągałem od szyby do drzwi, a później od drzwi do tylnej klapy.
Przy pierwszym podejściu chciałem zrobić to na jeden raz za pomocą dwóch połączonych anten - ale to za długi odcinek.
Witam
Wątek ma 4 strony, a brak podstawowej informacji:
w który bezpiecznik pod nogami pasażera należy się wpiąć aby mieć zasilanie kamerki "po kluczyku"
Pomysły z mk3 nie mają zastosowania, bo jest inna rozpiska bezpieczników
W tym wątku oraz w internecie polecano bezpiecznik nr 24 jako "nie używany" - problem jest taki, że prąd jest tam cały czas, nawet gdy system oszczędzania energii odłącza zasilanie
Próbowałem bezpiecznik od systemu audio, ale tam podtrzymanie pamięci jest cały czas
Ku mojemu zaskoczeniu - te większe bezpiecznik w skrzynce są 3 nóżkowe - nie mam takiej rozdzielki
Czy ktoś podpowie pod który bezpiecznik się podpiąć z rejestratorem - ja jak na razie nie znalazłem rozwiązania
pozdrawiam
Arturek
Witam prawie na wszystkich bezpiecznikach jest napięcie nawet na 24 co wolne. Znalazłem nr 3 i tam nie ma napięcia na wyłączonym zapłonie. Kamera działa tak że jak wyłączę samochod kamerkanprzechodzi na tryb bateryjny.
maxpawkas 19-07-2021, 12:37 Na jakimś zagranicznym forum znalazłem następującą informację:
The Mk4 is CANBUS car so do not use any module fuse location because car computer wakes up every now and then. And the car is drive by wire and steering by wire.
For +12V: Fuse 24 - SPARE
For +Acc: Fuse 17 Voice Control/Audio Unit
Oraz notkę, że w Fordach bardzo często zasilanie zostaje jeszcze przez chwilę po odłączeniu zapłonu (do zamknięcia drzwi). Stąd aby to miarodajnie przetestować trzeba zgasić silnik, zamknąć samochód i dopiero wtedy sprawdzać.
Żródło: https://dashcamtalk.com/forum/threads/2019-ford-focus-cant-find-good-acc-fuse.42529/
[…] Znalazłem nr 3 i tam nie ma napięcia na wyłączonym zapłonie.[…]
Skorzystałem z tej informacji i faktycznie - zasilanie kamery działa tak jak chciałem - gaśnie po wyłączeniu zapłonu
pozdrawiam
Arturek
maxpawkas 24-07-2021, 22:29 Robiłem dzisiaj przymiarkę jak pociągnąć kabel do tylnej kamery. Mój plan to: wzdłóż przednich drzwi pod uszczelką, potem przez słupek C, uszczelką zdłuż tylnych drzwi, słupek D... i pod (nad) podsufitką do kanału z przewodami do klapy bagażnika.
Pytanie tylko brzmi czy ktoś z Was odpinał podsufitkę, żeby wygodniej się dostać do tego kanału? Teoretycznie mógłbym próbować od drugiej strony, wpuścić kabel od bagażnika... ale boję się, że jak odegnę podsufitkę zbyt mocno to zostawię na niej ślad od zginania...
Macie jakieś rady?
Jak lekko odegniesz podsufitka to będziesz miał dobre dojście, łączenie karoserii z klapa łatwo można zdjac i włożyć tam przewód ;)
Robiłem dzisiaj przymiarkę jak pociągnąć kabel do tylnej kamery. Mój plan to: wzdłóż przednich drzwi pod uszczelką, potem przez słupek C, uszczelką zdłuż tylnych drzwi, słupek D... i pod (nad) podsufitką do kanału z przewodami do klapy bagażnika.
Pytanie tylko brzmi czy ktoś z Was odpinał podsufitkę, żeby wygodniej się dostać do tego kanału? Teoretycznie mógłbym próbować od drugiej strony, wpuścić kabel od bagażnika... ale boję się, że jak odegnę podsufitkę zbyt mocno to zostawię na niej ślad od zginania...
Macie jakieś rady?
Popatrz na mój post #36 (https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3347849&postcount=36)
Kuba
maxpawkas 06-08-2021, 19:56 No i niestety. Ta osłona światła stop na klapie bagażnika mnie pokonała. Nie dość, że nie dałem rady jej zdjąć, to jeszcze jeden zatrzask się ułamał. Także porażka całkowita.
Pytanie - czy wymienią mi tę osłonę w ASO? I ktoś może orientuje się jakiego rzędu to jest koszt? Mam kabel do tego miejsca dociągnięty, więc podejrzewam, że przy okazji mogliby go też przeciągnąć już kawałek dalej...
Edit: Jednak nie to osłona, tylko jedna ze spinek pękła. Zrobiłem dzisiaj drugie podejście i osłona zeszła.
AdoKrycha007 07-08-2021, 15:21 Oraz notkę, że w Fordach bardzo często zasilanie zostaje jeszcze przez chwilę po odłączeniu zapłonu (do zamknięcia drzwi). Stąd aby to miarodajnie przetestować trzeba zgasić silnik, zamknąć samochód i dopiero wtedy sprawdzać.
u mnie w obu mk3 i mk4 ponad 20 minut po zamknięciu auta i włączeniu alarmu zasilanie działa. sprawdzałem specjalnie, kamerka zgasła po 20-30 minutach, w momencie gdy przestało się świecić gniazdo zapalniczki.
podłączanie kamerki na żywca do aku w MK4 to proszenie się o problemy, a przynajmniej upierdliwości że strony softu pilnującego stanu akumulatora - cuda z start-stop, bezkluczykowym dostępem, dźwiękiem czujników parkowania i jeszcze paroma rzeczami.
mam elektroniczną autokunę wpiętą i nic mi się nie dzieje.
Robiłem dzisiaj przymiarkę jak pociągnąć kabel do tylnej kamery. Mój plan to: wzdłuż przednich drzwi pod uszczelką, potem przez słupek C, uszczelką wzdłuż tylnych drzwi, słupek D... i pod (nad) podsufitką do kanału z przewodami do klapy bagażnika.
Macie jakieś rady?
Przy tylnych prawych drzwiach musiałem odgiąć dosyć mocno, nie został żaden ślad.
michałek 10-08-2021, 07:53 KOMBI: Przeciągnąłem to bez dotykania podsufitki, z gniazdka zapalniczki z lewej strony, trzeba tylko powyciągać przepusty. Przepusty wyciągamy tak, że gumę szarpiemy aż zejdzie z plastikowych środków potem podważamy zaczepy. Wkładamy odwrotnie, najpierw zakładamy na plastik a potem tylko pstryk i jest. To jest guma więc przepchnąć kabel trochę trudno, trzeba jakiś sztywny drut. Tak samo z częścią z podsufitką, czymś sztywnym możemy całkiem daleko zapchać kabelek. W kombi wymontowałem białą maskownicę słupka to była łatwiej, nie wiem jak to jest w HB.
Kabelek do kamerki jest z lewej strony.
121088
|
|