Zobacz pełną wersję : [Edge 2015- ] Awaria świateł adaptacyjnych - reset sterownika
Witam,
Mam powtarzającą się awarię świateł adaptacyjnych (światła full matrix LED) w Ford Edge 2015 wersja EU. Awaria objawia się tym że po uruchomieniu samochodu światła nie ustawiają się (lewo, prawo itd.) tak jak przy proawidłowym ich działaniu i wyskakuje komunikat "Awaria Świateł Adaptacyjnych".
Byłem ok. rok temu z tym problemem w serwisie. Zrobili reset sterowników tych świateł ale niestety problem pojawia się ponownie.
Pozostaje albo zakup nowych sterowników, albo reset sterowników tych świateł.
Czy ktoś z Forumowiczów dysponuje procedurą resetu takiego sterownika ?
Załączam zdjęcia takich sterowników Valeo PBT20GF.
Czy ktoś się orientuje ile kosztuje nowy sterownik i czy trzeba w takiej sytuacji (zakładając że się nie da zresetować tego błędu) zakupić komplet (prawy, lewy) ?
Pozdrawiam
kuba0005 09-09-2020, 16:54 który masz uszkodzony
W sensie czy lewy, czy prawy sterownik ? Nie wiem. A można to jakoś sprawdzić ? Być może oba, ponieważ żadna z lamp się nie kalibruje/ustawia po starcie samochodu.
Jeśli obie lampy się nie kalibrują... to zapewne problem jest gdzie indziej. Sprawdz komputerem gdzie wyskakują błędy... Może trzeba przejrzeć moduł HCM ... wydaje mi się że to on jest powiązany z testem LED-ów , a nie te sterowniki które pokazałeś na zdjęciach.
SPrawdziłem to jeszcze raz i wygląda na to że lewa trochę się kalibruje przy starcie (nie wiem czy jest to pełen zakres kalibracji czy jakiś ograniczony ale przynajmniej coś rusza lampą lewo/prawo) natomiast prawa ani drgnie.
Czy możecie podpowiedzieć co dokupić żeby można było podpiąć się z komputerem i gdzie jest złącze diagnostyczne ?
PS: ma ktoś może dostęp do service manuala ?
gdzie jest złącze diagnostyczne ?
Kolego, może lepiej nie rób nic sam, tylko jedz do kogoś kto będzie potrafił prawidłowo zinterpretować informacje które odczyta.... Żaden service manual nie powie Ci co jest uszkodzone, jesli nie masz doświadczenia.
Albo kupuj moduły z używki i podkładaj je licząc że trafisz na ten z usterką... ale jesli to problem w przepalonym bezpieczniku lub porzetartym kabelkiem ?
U mnie Ledy nie chciały "latać" bo bezpiecznik od HCM-a był przepalony...
Możecie polecić jakiegoś speca z małopolskiego który ogarnie temat diagnostyki - najlepiej w okolicach Niepołomic lub Krakowa ?
Z góry dziękuję.
artur1970 15-09-2020, 20:48 Możecie polecić jakiegoś speca z małopolskiego który ogarnie temat diagnostyki - najlepiej w okolicach Krakowa ?
.
Pisz do lsulima :!!:
Witam,
Aktualizacja w powyższym temacie:
Zgodnie z sugestią udałem się do Pana Łukasza który przeprowadził diagnostykę.
Okazało się że moduły sterowania działają poprawnie i to nie one są przyczyną usterki.
Usterce uległ element mechaniczny do sterowania soczewką LED w lampie prawej. Niekiedy działa ale w więszkości przypadków nie przechodzi testu diagnostycznego lampy co powoduje że światła adaptacyjne nie działają.
Teraz zasadnicze pytanie: czy ktoś z małopolski podejmie się rozebrania lampy i wymiany takiej części mechanicznej ? Dodam że nie mam części na wymianę więc po rozebraniu lampy trzeba będzie zamówić część z serwisu (o ile sprzedają takie części) lub przełożyć z innej uszkodzonej lampy.
Będę wdzięczny za pomoc.
Dzięki.
koza0007 24-09-2020, 15:27 https://www.autogamma.pl/kontakt
Rozkleją lampę, ale nie licz że części wnętrza lampy dostaniesz w serwisie. Lampa występuje jako całość.
EDGE 2017 EU
Od kilku dni wyświetla się komunikat na desce rozdzielczej:
"Sprawdź ośw. adaptacyjne Patrz instr. obsługi"
Gdy się wyświetli to nie włącza się ikonka świateł adaptacyjnych oraz nie mogę, ręcznie włączyć świateł drogowych. FORScan odczytuje DTC z HCM:
B103C - Left Headlamp Control
Additional Fault Symptom:
- General Electrical Failure
DTC da się skasować ale wraca po kolejnym wyświetleniu komunikatu o sprawdzeniu oświetlenia adaptacyjnego. Generalnie usterka nie jest permanentna, raz jest raz jej nie ma. Jeżeli się pokaże i ponownie uruchomię silnik to wszystko wraca do normy. Niestety przy kolejnym uruchomieniu silnika znów ten komunikat.
Spotkaliście się z podobnym problemem? Może jesteście coś w stanie podpowiedzieć?
Średnio mi się uśmiecha wypłacić 4k za nową lampę :(
...
Średnio mi się uśmiecha wypłacić 4k za nową lampę :(
Można próbować wymienić moduł na lampie. Czy coś to da - będzie można sprawdzić po wymianie... https://allegro.pl/oferta/przetwornice-moduly-lampy-ford-s-max-mk2-15-full-9630010448
Moduły lampy od S-maxa MK2 powinny pasować do Edge...
A co do "4k za lampę" - nie ma obowiązku nowej i można sporo taniej - https://allegro.pl/oferta/ford-edge-ii-14-18-lampa-full-led-p-lub-l-przod-eu-9311593354 ... Co kto lubi i na co go stać...
BTW - aukcje są przypadkowe, proszę nie traktować, że te konkretne z jakichś względów polecam...
Dzięki tedi_k
Może ktoś wie jak wyjąć lampę? Czy trzeba zdjąć zderzak?
damascus7 09-02-2021, 12:15 W USA wystarczy 2 śrubki z góry odkręcić i lampę z wyczuciem do góry wyjąć. Zaczepiona jest nieco pod zderzak,ale dość łatwo idzie wyjąć. Natomiast w EU może być także przykręcona na 1 śrubę od spodu bo w lampie europejskiej jest blaszka i miejsce na śrubę,której nie ma w USA (do tego trzeba zdjąć zderzak). Tak czy siak spróbuj najpierw tak jak na tym filmie od 3.50
https://youtu.be/acVcO-11BtQ
W EU też tylko dwie śruby od góry.... trzeba tylko troche finezji żeby wysunąć lampę i nie uszkodzić lakieru na zderzaku.
Zauważyłem jedną prawidłowość. Jeżeli uruchamiam silnik w momencie kiedy przełącznik świateł mam ustawiony na różny od automatycznych świateł i dopiero po kilku, kilkunastu sekundach od uruchomienia silnika przełączę na światła automatyczne to zawsze działają poprawnie a błąd nie występuje.
Dziwne, bardzo dziwne :)
Może, któryś z odpowiedzialnych modułów (HCM?) potrzebuje aktualizacji. Zapytam jak będę w ASO i jak coś pomoże to wrzucę info do wątku.
Ok, po zaktualizowaniu HCM do najnowszej wersji, problem zniknął w 99%.
Od dnia aktualizacji minęło już prawie dwa tygodnie a komunikat pokazał mi się tylko dwa razy. Mimo to i tak jest lepiej na tym sofcie, bo jak pokazał się komunikat, to normalnie mogłem włączyć światła drogowe a na poprzednim sofcie nie byłem w stanie tego zrobić.
Uznaję, że jest git i na razie nie grzebię dalej.
Dzięki kolopeter
Jednak poszukałem, pogrzebałem trochę w sieci i wychodzi na to, że warto spróbować wymienić przetwornicę ( tedi_k już to sugerował, zdrów), zwaną też przez niektórych modułem skrętu. Tym bardziej że nie jest to specjalnie drogie.
Niestety nie wiem, na który numer mam zwrócić uwagę przy kupnie.
Mój moduł oryginalnie ma numery as follow:
- L90063033
- H1B S0508
Czy oba numery muszą się zgadzać, czy jeden z nich wystarczy? Jeżeli jeden wystarczy to który?
tedi_k mógłbyś coś podpowiedzieć?
Mam jeden moduł na oku, ale różni się numerem (H1B S0509), drugi się zgadza.
https://allegro.pl/oferta/ford-edge-przetwornica-led-l90063033-9701077588
Jak szukałem po sieci to natknąłem się na ofertę na Aliexpress i tam majfrend zwrócił uwagę na to, aby zgadzał się ten numer L90063033, bo inaczej, dupa zbita.
Nie wiem, nie znam, nie orientuję się :)
Wracając do próby wyjęcia lampy to zgadza się damascus7 Edge43 nie ma trzeciej śrubki.
Mimo to dobrze jest zdjąć plastikową osłonę między lampami.
Dzięki temu łatwiej jest tę lampę z powrotem założyć :)
W ciągu miesiąca trzy razy pojawiła się informacja "sprawdź oświetlenie adaptacyjne" po czym reflektory obniżały się i świeciły przed przedni zderzak, bardzo nisko bez możliwości użycia świateł długich.
Po ponownym uruchomieniu auta, wszystko wracało do normy i działało poziomowanie wraz ze skrętem.
Po aktualizacji HCM przy wystąpieniu tego zjawiska mogę chociaż używać świateł długich...
Na forum na fb i na tym większość osób ma błąd B103C, niestety u mnie ciężko było trafić bo nie było żadnego błędu..
Wreszcie dzisiaj udało się wykryć błąd ale inny niż mają pozostałe osoby -》 B14D9
Opis błędu to -》 siłownik dystrybucji światła lewego reflektora
Większość osób jak czytałem wymienia lampy na inne używane.. ale według mnie, to raczej jakiś moduł , sterownik, coś co steruje poziomowaniem lamp, bo świecą dobrze...
Jedna osoba wymieniła moduł sterowania oświetleniem oraz sterownik siłownika poziomowania reflektorów i pomogło ale też miała błąd B103C...
Czy ktoś miał błąd B14D9 u siebie i dowiedział się dokładnie co jest do wymiany ?
Z góry dziękuję za pomoc
W przyszłości gdyby ktoś miał problem z Lampami do Edga i Mondeo LED to naprawiam takie lampy jestem z Krakowa w razie czego podaje telefon +48 534 813 299
Dardarek 09-12-2022, 13:28 U mnie problem polegał na tym, że automatyczne światła raz działały poprawnie a raz nie. Za każdym razem podczas odpalania silnika lampy prawidłowo przechodziły kalibrację lecz podczas jazdy potrafiły "opaść" w dół i świeciły bardzo nisko, długie mogłem ręcznie włączyć jednocześnie na desce znikała ikonka automatycznych świateł. Po zgaszeniu auta otwarciu drzwi i ponownym odpaleniu lampy "wracały" i albo danego dnia było już ok albo ponownie opadały. Zauważyłem taką prawidłowość, że lampy fiksowały gdy włączały się za dnia albo gdy ręcznie włączałem bo były kiepskie warunki pogodowe, wówczas w taki dzień nawet po zmroku pojawiał się problem. Natomiast jeżeli auto było używane tylko po zmroku to wszystko było ok, to taka moja obserwacja.
W dniu 08.12.2022 r. trafiłem do kolegi Kolekkk, po podłączeniu komputera pokazały się błędy w obu lampach (siłownik mechaniczny kodu nie pamiętam). Czas naprawy ok 2 godzin ingerencja w lampę praktycznie niewidoczna. Jak na razie wszystko działa bez problemu (jest gwarancja), kontakt oraz podejście do tematu, pełen profesjonalizm, polecam.
Mam Edga 2017 r., 3,5 TITANIUM z rynku amerykańskiego, lampy ledowe były kupione, używane w Polsce i zamontowane z pełną funkcjonalnością przez FORD SŁAWEK w Katowicach a całą konfiguracją zajął się kolega Tedi_k, który zresztą polecił mi kolegę Kolekkk.
Powiem tak, jeżeli ktoś ma jakieś pytania, problemy z fordami to zdecydowanie polecam w/w. I pomimo, że Oni wszyscy mają jedną wspólną "wadę" - mam do nich daleko😀, to nie żałuję czasu ani pieniędzy na podróż aby skorzystać z ich profezjonalizmu.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.
Hej. Czy wymiana modułu coś dała?
U mnie ten problem stał się permanentny o tyle, że automat świateł przerywał działanie w (moim zdaniem) przypadkowy sposób. Aż pewnego dnia przerwał całkowicie.
No więc mam te same symptomu - komunikat "sprawdź światła adaptacyjne ...", brak ikony tych świateł na desce i niedziałające światła drogowe (także gdy próbuje się odpalić je manualnie) mimo że ikonka tych świateł się pali.
Był jeszcze jeden psikus - dwa razy, zupełnie przypadkiem automat się włączył. Wszystko działało ze 2-3 h i potem już nie. W obydwu przypadkach auto stało w nocy pod chmurką i rano była mgła - spekuluję więc, że wyższa wilgotność sprawiła, że coś styka. Ale nie mam o tym żadnego pojęcia więc nie będę się bawił w czarownika co wszystko naprawia Kropelką.
Może ktoś zna i poleci fachowca, który będzie wiedział co z tym zrobić. Najchętniej w Warszawie. Na ten moment pytałem w kilku miejscach ale nie uzyskałem diagnozy.
Dziękuję i pozdrawiam
Lukasehe 24-09-2023, 13:54 Moje doświadczenia z komunikatem "sprawdź reflektory adaptacyjne - patrz instrukcje". Według diagnostyki błąd B103D.
Zauważyłem, że robi to słaby akumulator samochodowy :-)
asirobab 24-03-2024, 18:51 Cześć, mam ten sam problem i kod błędu. Czy w końcu znalazłeś rozwiązanie i czy mógłbyś podzielić się informacją, jak przeprogramować moduł HCM, aby reflektory nie wyłączały się?
asirobab 24-03-2024, 18:58 Ok, po zaktualizowaniu HCM do najnowszej wersji, problem zniknął w 99%.
Od dnia aktualizacji minęło już prawie dwa tygodnie a komunikat pokazał mi się tylko dwa razy. Mimo to i tak jest lepiej na tym sofcie, bo jak pokazał się komunikat, to normalnie mogłem włączyć światła drogowe a na poprzednim sofcie nie byłem w stanie tego zrobić.
Uznaję, że jest git i na razie nie grzebię dalej.
Dzięki kolopeter
czy mógłbyś mi doradzić, jak zaktualizować moduł HCM do „ostatniej wersji”? Mam ten sam problem okresowo i jest to denerwujące, dziękuję
...jak zaktualizować moduł HCM...
Można to zrobić oprogramowaniem dealerskim Forda (system FDRS) albo przy uzyciu kabla/programu UCDS - to w funkcji "update wizzard" po wybraniu Edge 2015-> jako pojazdu.
A jeśli nie masz dostępu do FDRS lub UCDS - to raczej tego nie zrobisz...
Istnieje co prawda wersja programu FORSCan "programująca moduły", ale jej użycie wiąże się z dużym ryzykiem uszkodzenia modułu.
...Czy w końcu znalazłeś rozwiązanie...
Tak to jest, jak jest n wątków o tym samym...
Tu jest "co trzeba zrobić" - https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3424813&postcount=20
Można to zrobić oprogramowaniem dealerskim Forda (system FDRS) albo przy uzyciu kabla/programu UCDS - to w funkcji "update wizzard" po wybraniu Edge 2015-> jako pojazdu.
A jeśli nie masz dostępu do FDRS lub UCDS - to raczej tego nie zrobisz...
Istnieje co prawda wersja programu FORSCan "programująca moduły", ale jej użycie wiąże się z dużym ryzykiem uszkodzenia modułu.
Czyli tylko ASO? (w Poznaniu podali mi stawkę za roboczogodzinę - nie byli w stanie wycenić tej czynności... Trochę absurd.)
A może jest ktoś z wielkopolski lub nieco bliżej niż Kraków ?
Sytuacja, w której adaptacyjne nie działają ale można użyć "długich" brzmi znacznie lepiej niż ciągłe błędy...
Czyli tylko ASO?...
Absolutnie. Powinien się odezwać Kolega Krystian z okolic Swarzędza.
asirobab 31-03-2024, 12:28 Czyli tylko ASO? (w Poznaniu podali mi stawkę za roboczogodzinę - nie byli w stanie wycenić tej czynności... Trochę absurd.)
Sytuacja, w której adaptacyjne nie działają ale można użyć "długich" brzmi znacznie lepiej niż ciągłe błędy...
dzięki, uaktualniono za pomocą płatnej wersji forscan
Lukasehe 01-04-2024, 16:36 Witam, skąd mogę pobrać aktualny firmware modułu HCM? Mam Forscan z licencją. Dzięki.
krystianen 02-04-2024, 13:55 Czyli tylko ASO? (w Poznaniu podali mi stawkę za roboczogodzinę - nie byli w stanie wycenić tej czynności... Trochę absurd.)
mysle ze cos poradzimy :)
Poradzone skutecznie uogradem softu. (zapomniałem wspomnieć…)
Dzięki! Polecam szukającym z okolic Poznania. :)
|
|