Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Nie działa zamykanie i otwieranie z pilota.
Ostatnio parkuję częściej pod chmurką i zauważyłem, że czasem po nocy z pilota otwieram wszystkie drzwi, oprócz drzwi kierowcy. Żeby je otworzyć muszę nacisnąć otwieranie na pilocie tak ze trzy razy, a ten rygielek, który jest nad wewnętrzną klamką, za każdym naciśnięciem odskakuje kawałek.
Podejrzewam, że coś się przytarło / zapiekło, bo na pilota reaguje, tylko coś jakby przytrzymuje.
Czy można tam prysnąć jakimś smarem, czy bez zdjęcia boczka drzwi się nie obejdzie?
P.S.Szukałem na forum, niestety znalazłem tylko odwrotne przypadki...
Sebastekatowice 11-03-2013, 12:59 witam, trzeba będzie zajrzeć do środka co w trawie piszczy;)
kopydleusz 11-03-2013, 14:11 Niestety, boczek zdjąć należy.
Na szczęście, jest to bardzo proste: zdejmujesz trójkącik z głośniczkiem, wyjmujesz zaślepkę w klamce (malutka-czarna), zdejmujesz srebrną część uchwytu drzwi, podważając ją nożykiem (najlepiej na samym dole na krótkim końcu), odkręcasz śrubki spod zaślepek (1+2) i wykręcasz 6 śrubek do okoła drzwi. Wtedy drzwi pięknie wychodzą do góry (trzeba je podnieść za uchwyt, bo wiszą na haczykach).
chyba będę musiał się tym zająć niebawem :/ Kolego kopydleusz dzięki za klarowną instrukcję jak ogarnąć ten boczek, na pewno się przyda :)
Pablo1233 26-11-2017, 13:28 Witam.Szukałem ale nic podobnego nie znalazłem.
Problem taki: mondeo mk 4 z systemem bez kluczyka,nie zamyka z pilota.Otwiera bez problemu i drzwi i bagażnik.Dzieje się tak od jakiegoś już czasu.Wcześniej działał raz na jakiś czas a teraz wcale.Mam dwa piloty i na obydwóch jest tak samo.Baterie wymienione a kluczykiem zamyka bez problemu.Dodam jeszcze że jak naciskam guzik zamykania nic sie nie dzieje,żadnych kliknięć ,cyknięć czy tym podobnych.
masz pełny keyfree czy tylko odpalanie ?
Pablo1233 26-11-2017, 15:12 Nie wiem na czym polega różnica. Mam pilota z takim małym kluczykiem schowanym w środku. Nie ma stacyjki, jest tylko przycisk do opalania.
A otwierasz auto bezkluczykowo?
Wysłane z Szajsunga MkIV
Pablo1233 26-11-2017, 16:16 Otwieram drzwi z pilota bez żadnych problemów. Odpala też bez problemów. Tylko z zamykaniem jest ķłopot.
jacknurek 26-11-2017, 19:00 Witaj Kolego !Masz ten sam problem co ja kiedyś miałem .Wymieniłem mikrosłicz i problem minoł
Pablo1233 26-11-2017, 19:22 Witam. Problem rozkminiony . Okazało się że to pilot. Tylko dziwi mnie że obydwa . Mam dwa więc zaryzykowałem i rozebrałem jeden z nich. Okazało się że styki w przycisku od zamykania są zabrudzone. Wyczyściłem i wszystko działa. Operacja chirurgiczna,przycisk ma 3x2 mm.
Pozdrawiam.
przemeqs 25-05-2019, 22:06 Posiadam Forda Mondeo z 2008 roku z silnikiem benzynowym 2.3
Od kliku miesięcy mam następujące objawy usterki:
- pilotem zawsze otworzę auto, ale wybiorczo z pilota go uda się zamknąć.
- jeśli uda się go zamknąć pilotem to często uruchamia sie alarm po kilku minutach.(czasowo wypiąłem zasilanie od syreny w bagażniku aby auto nie wyło pod blokiem)
- poza tym kluczyk ręcznie zawsze zamyka i otwiera auto. Od wewnątrz tez działa zamykanie wszystkich drzwi.
Bezpieczniki sprawdziłem i są ok
Zapasowy pilot ma te same objawy.
Słyszałem o zimnych lutach w module zamka centralnego. Wymontowałem spod nóg pasażera moduł "startowy" ale nie udało mi się rozdzielić dwóch płytek w celu sprawdzenia czy są zimne luty.
Elektryk samochodowy już uprzedził że u niego taka naprawa ponad 600 zł. Czy ktoś miał podobny problem i udało się to rozwiązać "domowym" sposobem ?
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Mój problem polega na tym, iż nie działa zamykanie/otwieranie z pilota centralnego zamka, odrazu mówię czego próbowałem:
1. Kodowanie wg instrukcji - nie daje efektu
2. Pilot sprawdzany u elektryka - pilot działa otwiera inne auto
3. Odbiornik anteny również sprawdzany (ten nad schowkiem na okulary) - działa
4.Otwieranie zamykanie fizycznie kluczykiem w drzwi działa, auto również normalnie odpala i jeździ.
Opadają mi ręce bo niestety nie wiem czemu ten centralny nadal nie działa - odrazu wspomne ze wolalbym sam rozwiazac problem niz wstawiac auto gdzies na kilka dni. Może ktoś miał podobny problem i wie jak to rozwiązać gdzie szukać ewentualnej przyczyny. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie!
Działało to kiedyś czy takiego już kupiłeś?
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Witam Juzek!
Wiem, że kiedyś działało , ale nie znam powodu dlaczego przestało. Jedynie słyszałem coś że były jakieś problemy z akumullatorem ale to bylo dawno jakos 3 lata temu od wtedy nie dziala, aku jest juz dawno inny niz wtedy a problem pozostal.
izotopek 15-10-2020, 07:56 Mialem tydzien temu to samo. Wymienilem baterie i zaprogramowalem.Zrób to dokladnie tak jak w instrukcji,probowalem z youtuba ale nie szlo.Udalo sie dopiero tak jak bylo napisane w instrukcji
Pilot byl sprawdzany u elektryka i tez dziala, mozna go zaprogramowac w innym aucie i dziala widzialem na moich oczach....Generalnie komp pokazuje błąd u201f ktory wskazuje "odbiornik zewnetrzny" czyli ten ze schowka na okulary, tyle ze on dziala i prad tez do niego dochodzi bo sprawdzalem....
Daqqo Udało Ci się ogarnąć temat? Mam podobnie...
percybb Niestety nie....nadal się z tym męcze i nie mam pomysłu zrobiłem wszystko co znalazlem w internecie i nadal nic...
Witam.Wyświetlił mi się komunikat:" alarm włączył się" i od tej pory nie mogę zamknąć i otworzyć auta z pilota, otwiera tylko z grota( system bez kluczykowy keyless).Samochód normalnie odpala.Dzieje się tak na dwóch pilotach. Ford Mondeo mk4 2007r alarm fabryczny.
Pomóżcie.
pomogło odpięcie akumulatora.
WhoAmI94 06-05-2022, 17:08 Cześć. Mam problem z pilotem nie otwiera auta tylko grotem a żeby odpalić muszę go chwilę trzymać w miejscu stacyjki. Myślałem nad kupnem używanego tylko że mój kluczyk ma kod 3m5t-15k601-db a widziałem że są klucze z końcówkami ab ac i czy taki kluczyk będzie pasować czy raczej muszę szukać z końcówką db.
Witam
Używany kluczyk trzeba programować => czy zrobisz to sam?
Zacząlbym od telefonu do firmy dorabiającej klucze,
jaka cena kluczyka z rorobieniem i programowaniem
Kupując kluczyk, trzeba zaprogramować
- immobiliser
- "bezprzewodowość"
Ja zacząłem się dowiadywać o ceny w ASO, sprawdzałem Allegro
i najtaniej mi wyszło podjechać do specjalisty dorabiającego kluczyki
pozdrawiam
Arturek
|