blnd
12-10-2020, 18:16
Staram się dowiedzieć czy mogę sam wyregulować wysokość świecenia lamp ksenonowych czy niezbędne jest podpięcie do komputera?
Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Regulacja lamp ksenonowych blnd 12-10-2020, 18:16 Staram się dowiedzieć czy mogę sam wyregulować wysokość świecenia lamp ksenonowych czy niezbędne jest podpięcie do komputera? Vito2m 12-10-2020, 18:54 Ustwienie wysokosci swiecenia , zrobisz u mechanika lub na przegladzie technicznym auta , Tu komputer nie jest potrzebny blnd 12-10-2020, 22:30 Sam nie jestem w stanie tego zrobić? Vito2m 13-10-2020, 00:00 Jedynie przypuszczalnie , niedokladnie na scianie , lampy posiadaja regulacje i nimi sie ustawia gora dol lewo w prawo , Jadac do warsztatu ustawia prawidlowo jak ma padac strumien swiatla , Jak jezdzisz na przeglad , sprawdzaja ustawienie swiatel , Tu nie ma znaczenia czy kseony , czy zwykla lampy , ustawia sie regujacja , Kseon pozniej ustawia sobie sam , w zaleznosci od zaladowania samochodu , w zwyklych lampach ustawiasz wysokosc pokretlem od ustawienia swiatel , Jedz do warsztatu bedzie to prawidlowo ustawione na przyrzadzie , tam gdzie jezdzisz na przeglad na ogol robia to gratis , dla nich jest to kilka minut pracy , i po klopcie , Twoja decyzja blnd 13-10-2020, 09:26 Ok, dziękuję za pomoc. Wektor72 13-10-2020, 13:32 Sam nie jestem w stanie tego zrobić? Witam, sam sobie ciut opuściłem światełka mimo że diagnosta twierdził że jest prawidłowo. Poprostu widziałem że czasem świecę innym po oczach. Dla kontroli nalepiłem na drzwi garażu taśmy papierowe i obniżyłem dosłownie kilka milimetrów i jest ok, mam dobrą widoczność i nikt mi nie mruga. blnd 13-10-2020, 17:49 Witam, sam sobie ciut opuściłem światełka mimo że diagnosta twierdził że jest prawidłowo. Poprostu widziałem że czasem świecę innym po oczach. Dla kontroli nalepiłem na drzwi garażu taśmy papierowe i obniżyłem dosłownie kilka milimetrów i jest ok, mam dobrą widoczność i nikt mi nie mruga. Tylko w jaki sposób się to ustawia? Nie mam pokrętła na desce jak miałem w przypadku poprzedniego maxa z halogenami. Wg. mnie wiązka światła u mnie jest za nisko. W nocy pole widzenia jest dość ograniczone. Wektor72 13-10-2020, 18:06 Nie ma pokrętła na desce bo ksenony same się poziomują w zależności od obciążenia. Do regulacji służą plastykowe śruby nad leflektorami, żółte po dwie z każdej strony. jedne regulują w poziomie a drugie w pionie (można użyć krzyżaka lub imbusa. Ale jak słusznie kolega Vito zauważył lepiej zrobić to na przyrządach niż niechcący oślepiać innych. blnd 13-10-2020, 18:09 Nie ma pokrętła na desce bo ksenony same się poziomują w zależności od obciążenia. Do regulacji służą plastykowe śruby nad leflektorami, żółte po dwie z każdej strony. jedne regulują w poziomie a drugie w pionie (można użyć krzyżaka lub imbusa. Ale jak słusznie kolega Vito zauważył lepiej zrobić to na przyrządach niż niechcący oślepiać innych. Ok, teraz wszystko jasne :) dzięki za pomoc. Wektor72 13-10-2020, 18:18 A samopoziomowanie działa? Po każdym uruchomieniu auta i włączeniu świateł reflektory kierują wiązkę na dół i po chwili na odpowiednią pozycję. Ta operacja powinna być wyraźnie widoczna np na ścianie. blnd 13-10-2020, 19:13 A samopoziomowanie działa? Po każdym uruchomieniu auta i włączeniu świateł reflektory kierują wiązkę na dół i po chwili na odpowiednią pozycję. Ta operacja powinna być wyraźnie widoczna np na ścianie. Tak, działa. Vito2m 14-10-2020, 00:08 Jak dziala pozimowanie kseonow , jechac tylko na ustawienie swiatel i lampy bede swiecic jak ma byc , nie musisz sie niczym przejmowac , lepiej tego samemu nie robic i tak nie zrobisz jak powinno byc , MAG 14-10-2020, 11:13 IMHO najlepsze wyjście to podjechanie na jakąkolwiek stację przegladów i za dyszkę ustawią ci lampy wg przyrzadów tak jak powinny być. Samemu to można sie bawić jesli lampy są totalnie źle ustawione i chcesz je tylko poprawić zanim pojedziesz je prawidłowo ustawić. Parch 14-10-2020, 13:52 Tak sobie bez żadnej refleksji chcecie kręcić pokrętłami przy reflektorach, ale - o ile dobrze się orientuję - aby wykonać takie ustawienie, to trzeba najpierw "odpalić" procedurę serwisową modułu HCM (IDS / ForScan). Światła powinny się ustawić (na silniczkach regulacji) na tzw. "pozycję zerową" i wtedy dopiero można je sobie wyregulować pokrętłami przy lampach. Taką regulację warto oczywiście wykonać na stacji diagnostycznej (wypoziomowana powierzchnia, przyrząd do regulacji, itp.). Wojownik23 01-11-2021, 21:35 Witam mam problem ze światłami, po prostu świecą za nisko, jest możliwość podniesienia tych świateł żeby świeciły troszkę wyżej, czy jest ręczna regulacja świateł Pejotwroc 02-11-2021, 11:09 Są śruby do regulacji przy reflektorze. Ta głębiej schowana jest do regulacji wysokości. jaqubik 27-11-2021, 10:20 Witajcie Auto kupiłem w lipcu. Praktycznie od początku były problemu z komunikatem "oświetlenie przednie usterka". Po pewnym czasie przestawały poziomować się ksenony, na początku poziomowały się nie zawsze, a potem już w ogóle. Kilka razy było to resetowane przez elektryka i na jakiś czas pomagało. Przez pewien czas mogło się wydawać, że radio-tani-chińczyk powoduje te problemy, ale po wymontowaniu radia i resecie jakiś czas działało dobrze (czyli poziomowały się przy każdym odpaleniu), a teraz przestało w ogóle działać. Próbowałem znów ogarnąć to forscanem - reset niby działa, ale efektu brak. Podczas testu regulacji reflektorów znajduje B1A98:88 (pisze o obwodzie szyny LIN - szyna wyłączona, raz napisał o błędzie generowanym przez silnik lewego światła). Kiedy próbuję przeprowadzić z forscana regulację reflektorów, to wyświetla, że procedura serwisowa została przerwana. Ostatnio chyba przestało działać również doświetlanie zakrętów. Czy ktoś jest w stanie podać jakiś trop? Czy moduł sterowania i regulacji świateł jest zintegrowany z przetwornicą do xenonów? Parch 27-11-2021, 10:36 Czy ktoś jest w stanie podać jakiś trop? Trop: Coś jest zepsute. Regulacja i kalibracja "zepsutego" nie pomoże. Czy moduł sterowania i regulacji świateł jest zintegrowany z przetwornicą do xenonów? Nie jest. I na 90% nie jest zepsuty i nie on jest źródłem problemów. Co może być zepsute znajdziesz w innych tematach. Spróbuj poszukać, bo woje auto niestety nie jest wyjątkowe. Zwykły S-MAX mk1 jakich pełno. A skoro pełno, to i problemy takie same. A skoro takie same, to już opisywane... ...wielokrotnie. jaqubik 27-11-2021, 21:13 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli...... przejrzałem sporo wątków i nie natknąłem się na podobny problem i kod błędu Parch 28-11-2021, 12:10 Problemy z ksenonami to najczęściej silniczki poziomowania, czujniki poziomowania oraz wiązki, najczęściej przy czujnikach poziomowania. A ponieważ lampy (silniczki poziomowania) z modułem HCM i przełącznikiem świateł komunikują się po LIN, to pewnie wywala brak tej komunikacji. olowek183 01-12-2021, 07:26 Witam potrzebuje schemat instalacji regulacji wysokości świateł S-max 2006r 2,5T. Żaden mechanik nie może mi naprawić działania regulacji świateł. Lampy soczewki skrętne. Może ktoś ma jakiś pomysł. Auto miało założone lampy bez doświetlania zakrętów i wyświetlał się błąd. Po vinie okazało się że oryginalne lampy to soczewki skrętne. Założyłem oryginał i błąd doświetlania zakrętów zgasł ale nie działa regulacja wysokości. Dodam jeszcze że regulacja przestała działać już przy lampach poprzednich. Parch 01-12-2021, 14:17 Witam potrzebuje schemat instalacji regulacji wysokości świateł S-max 2006r 2,5T.Jakbyś tak poszukał na forum, to nie męczyłbyś się od kilku lat z brakiem regulacji. Żaden mechanik nie może mi naprawić działania regulacji świateł.Może warto odwiedzić elektryka? Już kilkukrotnie było opisywane, co należy zrobić. Nawet schematy są powklejane do postów. Poniżej link z tematem idealnie pasującym do Twojego problemu: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=303296&highlight=soczewki&page=4 Trzeba "tylko" wykonać czynności odwrotne do opisywanych w ostatnich postach. olowek183 04-12-2021, 22:12 Gdzie w aucie znajduję się moduł od świateł HCM? Speedo 04-12-2021, 22:32 "znajduję się" nad schowkiem pasażera, schowek do demontażu Parch 05-12-2021, 10:10 To teraz czas na pytanie jak zdemontować schowek. Antej 28-09-2024, 15:46 Problemy z ksenonami to najczęściej silniczki poziomowania, czujniki poziomowania oraz wiązki, najczęściej przy czujnikach poziomowania. A ponieważ lampy (silniczki poziomowania) z modułem HCM i przełącznikiem świateł komunikują się po LIN, to pewnie wywala brak tej komunikacji. Walka, z doskoku, z błędem komunikacji po LIN (błąd stały) Efekt, lampy świecą w dół, wydaje się że lekko unoszą się przy starcie, ale może to siła sugestii. Moduł HCM widoczny w profilu auta (forscan i elmconfig) -domyślam się że tu nie ma problemu Wiązka i żółty przewód pin 14 do lamp, ściskanie, ruszanie wiązką, czyszczenie złącza lampy - zero efektu nie było czasu i chęci na sprawdzenie ciągłości przewodu Czujniki poziomowania niesprawdzane (wersja bez IVDC), z tego co pamiętam to same z siebie powinny dawać błąd Celuję w uszkodzone silniczki, chyba że jest jakieś znane miejsce gnicia wiązki. Jeśli silniczki, to lewy jest master? Może na próbę przełożyć miejscami lewy z prawym? Co może być dawcą silniczka? Mondeo Mk4, Galaxy, S-max? Także anglik? Jeśli całe lampy, bo takie jest również życzenie... S-max angliki także? Trochę tego jest na allegro, trzeba liczyć 2k na obie? Parch 01-10-2024, 08:01 Wiązka i żółty przewód pin 14 do lamp, ściskanie, ruszanie wiązką, czyszczenie złącza lampy - zero efektu nie było czasu i chęci na sprawdzenie ciągłości przewoduJest jeszcze pin 13 w tandemie. Wiązka do sprawdzenia. Celuję w uszkodzone silniczki, chyba że jest jakieś znane miejsce gnicia wiązki.Rzadko padają oba silniczki na raz.Jeśli silniczki, to lewy jest master? Może na próbę przełożyć miejscami lewy z prawym?Nie ma tam nadrzędności. Oba silniczki są takie same i można zmieniać miejscami. Tyle, że w S-MAX, to jest rozklejanie lamp... Co może być dawcą silniczka? Mondeo Mk4, Galaxy, S-max? Także anglik?S-MAX i GALAXY mają dokładnie te same lampy. Anglik też może być. Jeśli chodzi o Mondeo, to nie wiem, czy silniczki są takie same, bo lampy do Mondeo mk4 produkował dla Forda głównie VISTEON, a do S-MAX mk1/GALAXY mk3 - HELLA. Jeśli całe lampy, bo takie jest również życzenie... S-max angliki także?Jeśli wymieniać całe lampy, to sens ma tylko zakup nowych. Wtedy po wymianie jest efekt WOW - od razu widać, jak bardzo juź nie świeciła 10(+). letnia lampa. Z tym że kupno nowych reflektorów, nawet bez logo FORD (czyli tylko HELLA) to dosyć spory koszt. Za "gołą" lampę trzeba wyłożyć ok. 1.5k PLN. Można też polować na leżaki magazynowe oryginalnych lamp, które trafiają się czasem. Niestety coraz rzadziej. Zbyt stare auto. Cała lampa do wymiany -> tylko wersja kontynentalna. Jeśli jako dawca silniczków -> bez znaczenia. Antej 01-10-2024, 08:31 Pojawiają się w takim razie dwa problemy, ciągłość LIN i stan obecnych lamp. Trochę lenistwa z mojej strony... czy zwykłe lampy H1 potrzebują LIN? Poza zmianą konfiguracji i przełącznika świateł wymagają jakiejś ingerencji w wiązkę? Tak,wiem, warto uzdrawiać, ale patrzę czysto ekonomicznie. Obecna jazda na niskich lampach to bezsens. Sprzedać lampy jak są, wstawić zwykłe. To klekot z 2006r. i nie jest w stanie salonowym. Parch 01-10-2024, 09:34 To klekot z 2006r.Auta z lat 2006-2007 (do czasu tzw. miniliftu), to powinny zostać zezłomowane. Co do jednego:027:. Tak byłobyczysto ekonomicznie:p Tam prawie wszystko "kuleje". BCMi z 6. z przodu psują się na potęgę. A BCMi komunikuje się po LIN z przełącznikiem świateł (LSM). Ta komunikacja jest zawsze, niezależnie, czy jest to prosty halogen, pełzający halogen z soczewką, czy ksenon. Problemem w tych rocznikach jest nawet sam moduł HCM/AFS. Chociaż tu pomaga aktualizacja softu. No i jeszcze mógł się popsuć sam przełącznik świateł (LSM). Chociaż w ksenonach komunikacja (ruch lamp góra-dół) po LIN wygląda tak: silniczek poziomowania (nie regulacji) lampy <-> moduł HCM/AFS, to jednak komunikacja po LIN ciągle występuje też na linii: BCMi <-> przełącznik świateł (LSM). czy zwykłe lampy H1 potrzebują LIN?TAK, patrz wyżej. Komunikacja po LIN w prostym halogenie: silniczek regulacji (nie poziomowania) lampy <-> przełącznik świateł <-> BCMi. Poza zmianą konfiguracji i przełącznika świateł wymagają jakiejś ingerencji w wiązkę?TAK, konieczna jest korekta wiązki kokpitu. Antej 01-10-2024, 09:51 Ależ się ucieszyłem... kolejny klocek z niewiadomą, "BCM", o odpowiednich numerach. Zakładam że przypadkowy,przedliftowy BCM (coś tam leży w szafce), może nie chcieć gadać z xenonem. Baaardzo nie mam ochoty pruć wiązek, po to tylko żeby dowiedzieć się że "komunikacja LIN" padła w innym miejscu. Próbować podstawić drugie, sprawne auto w celu szybkiej weryfikacji, też nie mam ochoty. Parch 01-10-2024, 10:12 Zakładam że przypadkowy,przedliftowy BCM (coś tam leży w szafce), może nie chcieć gadać z xenonem.Nic mi nie wiadomo, żeby wersja BCMi miała wpływ na działanie lamp ksenonowych. Natomiast w przedliftach BCMi były z 6. z przodu i z 7. z przodu. Pierwsze wypusty S-MAX/GALAXY, to właśnie 6. z przodu. Póżniejsze BCMi (7. z przodu) też w tych autach działają, ale jak to zwykle bywa - mogą mieszać w niektórych innych układach (np. licznik?) Jakoś tak jestem dziwnie spokojny, że na Twojej półeczce leżakuje BCMi z 7. z przodu:619: Na początek można podmienić przełącznik świateł. Przedliftowe dedykowane dla HID będą działać bez problemów. Antej 01-10-2024, 10:29 Tak jak 6tki mozna aktualizować, tak i 7mki można wkładać, to wiem i oczywiście ze jakas 7mka lezy u mnie (nawet nie pamietam jaka, bo dawniej do symulacji auta na stole w zupełności wystarczała). Łudziłem się ze wywolanie kalibracji w module HCM da odpowiedź czy silniczki żyją. Kalibracja nie przeszła, dodało kolejny błąd stały do DTC w HCM. Gdyby to był przełącznik.... można pomarzyć. W zasadzie najtańsze i najprostsze do sprawdzenia. Antej 17-10-2024, 05:49 To nie przełącznik swiatel. Kolejny krok HCM, jak nie BCM. Oba podmienione,brak poprawy. Przy okazji poprzedniej podmiany doswietlanie zakrętów zniknęło. Drugi HCM od razu walnął błędem LIN. Antej 12-02-2025, 18:03 Finał... źle osadzone żarniki w gniazdach (odwrotnie), proszę nie pytać dlaczego. Wyszło przy wymianie na nowe. Po montażu HCM pozwolił się skalibrować i doświetlanie wróciło. |