Zobacz pełną wersję : [Fusion - Mondeo USA] Stukanie skrzyni e-CVT podczas ruszania

DamianFusion
09-02-2021, 11:02
Witam, posiadam Fusiona w Hybrydzie, od początku jazdy autem towarzyszyło mi jedno stuknięcie podczas ruszania samochodem. Na początku myślałem, że to wina układu hamulcowego gdyż samochód długo stał. Wszystko wymieniłem ale problem nie ustał, byłem dziś na podnośniku i jak się okazuje stuknięcie podczas ruszania pochodzi z okolic skrzyni. Jest to dźwięk typowo mechaniczny, skrzynia pracuje bardzo dobrze nie szarpie, nic nie wycieka itp.
Teraz pytanie czy ktoś miał podobny problem, lub domyśla się co może być jego powodem? Jestem umówiony za dwa tygodnie do mechanika ale nie daje mi to spokoju.
Ktoś pomoże?
Pozdrawiam,
Damian :)

siudek2
15-02-2021, 15:48
Witam.
U mnie też puka. Jutro zgłaszam do serwisu bo nie wiem co to jest. A zróbmy test:
1) włącz zapłon - gotowość do jazdy
2) wajcha na "P"
3) szybko- energicznie dodaj gazu ale nie do końca, tak pulsacyjnie, silnik spalinowy uruchomi się, czy wtedy też będziesz to słyszał?
Dzisiaj usłyszałem to również w momencie gdy silnik się wyłączył.
I jeszcze jeden test:
Kawałek pustej drogi i na przemian do przodu i do tyłu wtedy również to słyszę.

tedi_k
15-02-2021, 23:01
...U mnie też puka. ...

Szanowni Koledzy - mimo, że eCVT "nie bardzo jest skrzynią biegów", to jednak ma standardową przekładnię główną. No i oczywiście są przeguby na półosiach.
Trzeba po prostu postawić auto na podnośniku i sprawdzić gdzie są luzy w układzie przeniesienia napędu.

siudek2
16-02-2021, 07:16
Tu raczej powinien wypowiedzieć się ktoś kto ma takie autko. I czy zaobserwował takie stuki-puki u siebie. To jak wygląda e-CVT wiem, jak działa też wiem, wiem również że po drodze "do asfaltu" jest jeszcze kilka elementów. W Focusie MK2 standardem było stukanie między wieloklinem a przegubem, serwisy kleiły to jakimś syfem żeby mniej stukało ale później wymiana przegubu graniczyła z cudem - grzanie- cudowanie.
Może ta przypadłość występuje również w hybrydach? Moźe ten typ tak ma?
Czekamy na wypowiedzi innych użytkowników Mondków w hybrydzie, bo na razie jest nas dwóch.

karoolpl
16-02-2021, 08:26
siudek2

tedi_k jeździł sporo czasu hybrydowym fusionem, a tam jest ten sam układ napędu, więc trochę wiedzy w temacie hybrydy ma.

Ja u siebie póki co żadnych takich problemów nie mam. Jedyny problem który wystąpił mi kiedykolwiek z napędem, to przy przełączaniu z P na D, od razu D nie wskakiwało tylko czułem lekki opór pod hamulcem i taki mechaniczny dźwięk. Wystapiło mi to może z 3,4 razy podczas 22 tyś km, w różnych odstępach czasu, obecnie nie słyszałem tego. dobre pół roku.

siudek2
16-02-2021, 10:30
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już...

Nie twierdzę że ktoś się nie zna. Kluczowym słowem jest tu "jeździł" więc już nie jeździ, a ja potrzebuję opinii-spostrzeżeń osób które użytkują hybrydy Mondeo (Fusion) na co dzień.

tedi_k
16-02-2021, 12:06
... a ja potrzebuję opinii-spostrzeżeń osób które użytkują hybrydy Mondeo (Fusion) na co dzień.

A co ma "piernik do wiatraka"??? Standardowo nie ma nic "pukać i stukać". Przez ładnych kilka tysięcy kilometrów u mnie nic nie "stukało-pukało"...
Zamiast "potrzebować opinii-spostrzeżeń" trzeba po prostu podnieść auto na podnośniku.

marbia
16-02-2021, 12:24
[QUOTE=karoolpl;3319823]siudek2

tedi_k jeździł sporo czasu hybrydowym fusionem, a tam jest ten sam układ napędu, więc trochę wiedzy w temacie hybrydy ma.

Nie twierdzę że ktoś się nie zna. Kluczowym słowem jest tu "jeździł" więc już nie jeździ, a ja potrzebuję opinii-spostrzeżeń osób które użytkują hybrydy Mondeo (Fusion) na co dzień.

Użytkuję na co dzień, nic nie puka przy ruszaniu - zresztą w tej skrzyni nie ma co pukać.
Zobacz:
- poduszki amorka
- przeguby

Postaw samochód na podnośniku oraz zobacz czy z kolami w górze tez puka.

siudek2
02-03-2021, 11:55
Na 99.9% tłumik drgań między skrzynią a silnikiem - tak stwierdziło ASO. Zobaczymy za tydzień, wtedy będą wymieniać.

dar7man
22-09-2022, 13:00
Witam,

Odgrzewam temat, bo u mnie jest to samo (do tego czasami podczas hamowania też słyszę stuknięcie). Auto nowe, ma przejechane raptem 360km.

siudek2 czy ASO coś uradziło? Czy to faktycznie tłumik drgań?

Hansolo
22-09-2022, 20:06
posiadam Fusiona w Hybrydzie

Wrzuć zdjęcia jak wyglądał przed zapakowaniem w kontener. Może tam trzeba szukać praprzyczyny .

tedi_k
23-09-2022, 13:29
...jak wyglądał przed zapakowaniem w kontener. ...

Kolega dar7man i Kolega siudek2 jeżdżą "nówką krajówką", która "nigdy kontenera nie widziała"...

BTW:

W Mondeo MK5 hybrid (i w Fusionach też) pomiędzy kołem zamachowym silnika (sztywnym) a skrzynią biegów eCVT jest taki "tłumik drgań skrętnych" wyglądający bardzo podobnie jak tarcza sprzęgła. Nie bardzo wiem co może w nim stukać (szczególnie jeśli jest "nowy")...

dyzio241
29-09-2022, 20:21
Witam czy rozwiązał ktoś problem ?? Mam to samo..... Przebieg 14tys jeżdżę nim od 10tys i dopiero teraz się pojawiło. Taki sam ma żona tylko z przelotem 70tys i tam cisza nic nie puka. U mnie dźwięk ewidentnie słychać z prawej strony. Przy uchylonym oknie pasażera intensywniej. Jak będę miał chwile to podjadę na szarpaki może uda się zlokalizować. Napewno ma tego nie być.

dar7man
29-09-2022, 20:42
Jeszcze nie. Ja niestety mam to od nowości (aktualnie auto ma przejechana ~500km), a ASO potwierdza, że stuka, ale ponoć ten typ tak ma.

U mnie to słychać bardziej z lewej strony i występuje (ale nie zawsze) zarówno podczas ruszania jak i hamowania.

dyzio241
29-09-2022, 21:01
Dzięki za info. U mnie też zdarza się że czasami nie stuknie �� U siebie zauważyłem jeszcze jedna rzecz. Przy pełnym skręcie w lewo pojawia się jeszcze dodatkowy odgłos, ciężko to nazwac. Jak uda się mi zlokalizować to dam znać . Mam dwa takie same więc będzie łatwiej. Pojawiło się to u mnie jak jechałem na pełnym załadunku, u już tak zostało.

dar7man
29-09-2022, 21:12
Super. Ja też dam znać jak coś więcej będę wiedział. Swoją drogą jesteśmy chyba z tego samego miasta, więc można by się kiedyś umówić i posłuchać czy "stuka" tak samo ;-)

leszek0254
30-09-2022, 23:09
Witam kolegów, u mnie również jest jakiś dźwięk przy ruszenie jednakże dopiero to skojarzyłem po przeczytaniu teraz tutaj , jutro postaram się zwrócić dokładnie uwagę na to. Mondeo nabyłem zaledwie kilka dni temu wiec jestem w fazie poznawania auta, przelot 40tys km w hybrydzie. W starszych autach faktycznie był problem półosi, serwisy kleily to jak któryś z kolegów wspomniał o tym. Jutro dokładniej przysłucham się bo tego w środku auta nie słychać ale przy otwartym oknie coś takiego było jakby pstryk lub klik. Trudno to nawet opisać

dar7man
02-10-2022, 10:25
Ciekawi mnie co to znaczy, że kleiły (też o tym gdzieś słyszałem)? Półoś kleiły? Nie znam się, ale nie brzmi to jakoś profesjonalnie. Nie lepiej wymienić?

Swoją drogą ciekawe czy ten problem występuję tylko w hybrydowym Mondeo czy też tyczy się wszystkich Fordów z przekładniami eCVT...

tedi_k
02-10-2022, 11:59
...Swoją drogą ciekawe czy ten problem występuję tylko w hybrydowym Mondeo czy też tyczy się wszystkich Fordów z przekładniami eCVT...

Sprowadziłem z USA 3szt. C-max Energi (hybryda plug-in) oraz jednego Fusiona Energi (hybryda-plugin) - oczywiście wszystkie z eCVT - i w żadnym nic nie stukało... Były u mnie dziesiątki takich aut amerykańskich i zwykle też nic nie stukało...
Zdarzały się oczywiście auta z USA z awariami skrzyń eCVT (w Ford Sławek wymieniono chyba ze 2 razy taką skrzynię w autach z USA).

Najwyraźniej owo "stukanie" to jest "europejski wkład w rozwój aut hybrydowych Forda".
Jak patrzę na ten tłumik drgań skrętnych, to nadal nie wiem jak można zrobić sprężyny tłumiące by "zaraz po wyjeździe z fabryki" miały luzy "stukające"...

leszek0254
03-10-2022, 09:10
Ciekawi mnie co to znaczy, że kleiły (też o tym gdzieś słyszałem)? Półoś kleiły? Nie znam się, ale nie brzmi to jakoś profesjonalnie. Nie lepiej wymienić?

Swoją drogą ciekawe czy ten problem występuję tylko w hybrydowym Mondeo czy też tyczy się wszystkich Fordów z przekładniami eCVT...

procedura była bardzo prosta, wysuwano przegub z piasty, wieloklin smarowano LOCTITE 270 i składano, powodowało to eliminacje luzu na wieloklinie, fakt wymieniać po tym zabiegu przegubu było lekko utrudnione ale czasami bez klejenia ruda potrafi lepiej trzymać :)

dar7man
03-10-2022, 09:18
rocedura była bardzo prosta, wysuwano przegub z piasty, wieloklin smarowano LOCTITE 270 i składano

Ooo to ciekawe, bardzo dziękuję za wyjaśnienie.

Rozumiem, że to wychodziło taniej niż wymiana? Czy też możepo prostu nie było pewności, że wymiana pomoże? :027:

karloss
06-10-2022, 13:48
Ooo to ciekawe, bardzo dziękuję za wyjaśnienie.

Rozumiem, że to wychodziło taniej niż wymiana? Czy też możepo prostu nie było pewności, że wymiana pomoże? :027:

To był szeroko znany problem w focusie. Polegał własnie na wyjęciu półosi i nałożeniu kleju po stronie zwrotnicy na wieloklin.
Sam tego typu naprawę zastosowałem w innym aucie w stukającej kolumnie kierowniczej. Efekt super.

dar7man
06-10-2022, 15:17
A czy to klejenie nie powoduje czasem, że w przypadku konieczności wymiany rzeczonej półosi będzie poważny problem z demontażem?

dar7man
19-10-2022, 16:28
Mała aktualizacja.

W końcu wybrałem się do drugiego ASO i tutaj Panowie podjęli się diagnostyki, podczas której ustalili, że jest to wadliwa poduszka pod silnikiem. Część zamówili, a w przyszłą środę mają ją wymienić. Zobaczymy czy to pomoże. Oby.

Mkowal31
20-10-2022, 11:34
Odgrzewam temat udało się rozwiązać problem ?

dar7man
20-10-2022, 11:41
Zobacz co napisałem w poprzednim poście. Dam znać za tydzień czy pomogło.

Lelon
20-10-2022, 13:01
Hej, a nie jest to związane z akcją serwisową #22S43 zarządzoną przez Forda dla skrzyń eCVT?
tutaj trochę więcej na filmiku na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=aFrAEQ9xkXQ

leszek0254
27-10-2022, 20:49
Tak jak już wspomniałem u mnie również pojawia się taki dźwięk , troszkę trwało to nasłuchwianie i zauważyłem ze czasami jest jedno takie klik raz z lewej strony raz z prawej a czasami w odstępie sekundy/ułamka sekundy po obu stronach , częściej to jest przy przyspieszaniu ale zdarzyło się również podczas hamowania silnikiem , nie podnosiłem jeszcze auta ze względu na brak czasu ale niebawem to zrobię , dźwięk bardzo podobny jak w starszych focusach czy c-maxie od luzy na wieloklinie przegubu . Dziwna sprawa bo chyba ta wadę już dawno powinni usunąć chyba ze to coś innego

dar7man
27-10-2022, 20:56
U mnie ASO wymieniło poduszkę pod silnikiem, którą podejrzewali. Oczywiście nie pomogło. Zobaczymy co dalej. Mam nadzieję, że tym razem wymienią całe półosie.

Mkowal31
07-11-2022, 09:28
U mnie już wiadomo problem ze skrzynią eCVT. Mianowicie problem z łożyskami ( jest ich 15) które się w niej znajdują, podobno Ford montował seryjnie jakieś chińczyki które padały po przejechaniu 100000km. Przy dłużej jeździe z uszkodzoną w ten sposób skrzynią dochodziło do zapchania filtra pompy oleju co doprowadzało do jej uszkodzenia, potem przegrzania i całkowitego unieruchomienia i zniszczenia skrzyni. To tak w dużym skrócie.
Naprawa jeśli nie została uszkodzona pompa oleju to Ok. 7k zł

dar7man
07-11-2022, 11:34
Natomiast u mnie wygląda to jednak na problem z półosiami.
ASO wstrzyknęło do wieloklinu prawej półosi smar (ponoć jest tam luz) co wydaje się, że poprawiło sytuację. Nadal od czasu do czasu stuknie ale wydaje mi się, że tym razem to lewa strona.

Będę testować.

A jak problem za jakiś czas wróci to wymienią całe półosie.

pszczolek
09-11-2022, 20:04
W Stanach mieli podobny problem. Znaleźli rozwiązanie ;)
http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/pubs/content/~WT/~MUS~LEN/3598/tsb13-05-24.htm

leszek0254
01-12-2022, 20:59
Witam ponownie wszystkich , dziś zabrałem sie w końcu za te irytujące dźwięki z Piast , zrobiłem to samo co była kiedyś akcja serwisowa polegająca na wysunięciu przegubu posmarowania wieloklinu klejem i złożeniu , wszystko zajmuje łącznie około 30 minut i problem ustaje , brak już stuków przy ruszaniu i hamowaniu . Niby nie głośne ale irytujące . Mam nadzieje ze komuś sie to przyda

Sertive
12-02-2023, 15:47
U mnie już wiadomo problem ze skrzynią eCVT. Mianowicie problem z łożyskami ( jest ich 15) które się w niej znajdują, podobno Ford montował seryjnie jakieś chińczyki które padały po przejechaniu 100000km.

Mój ma nalatane 248 000 i nadal nic nie puka a skrzynia nigdy serwisu nie widziała po dziś dzień.

dar7man
06-03-2023, 09:05
Ok, wymiana półosi oczywiście nie pomogła. W kabinie nadal słychać od czasu do czasu takie delikatne stuknięcie (słyszalne z lewej strony, czasami bardziej czasami mniej). Twierdzą, że to skrzynia eCVT i tak ma być.

No więc przyszedł czas na kolejne ASO Forda (to już trzecie) i tu twierdzą, że jest to tłumik drgań skrętnych i że ponoć jest jakieś memo Forda w tej sprawie, w którym jest napisane że tak ma być i już. Ponoć u niektórych to bardziej słychać, a u innych mniej. No bardzo ciekawe... Skończyły mi sie już ASO w okolicy :>

Przynajmniej mam dwie nowe półosie :diabelek:...

g_pard
09-09-2023, 15:59
Odświeżam temat, problem ze skrzynią eCVT Forda, wg red. Jacka Balkana. często występujący.
https://youtu.be/jP18ZYCmrM8?si=lSUkIom8C0SH9h25

Hansolo
09-09-2023, 17:33
wg red. Jacka Balkana. często występujący

Balkan to tylko słucha jak świnia grzmotu i nie ma pojęcia o tych skrzyniach. To powiedzmy, że dowcipny mechanik/naprawiacz nawija o awariach.

BORYK
26-09-2024, 13:13
Witam, odświeżam temat.
Ostatnio kupiłem mondeo mk5 Hybrid z 2021r i po przeczytaniu tego tematu od razu pobiegłem do auta (przód-tył, przód-tył ... i stuka)
Czy ktoś już na forum rozwiązał problem z tymi stukami (nie mówię o użytkowniku "siudek2" któremu wymienili skrzynię)
Czy jest ktoś z okolic Katowic, Sosnowca, Dąbrowy Górniczej, Chorzowa kto ma takie auto żeby porównać?
Z góry ślicznie dziękuję za odpowiedź

Marcin731
02-10-2024, 10:27
Podłączam się do pytania BORYK. U mnie podobne stukanie występuje.Czy udało się komuś rozwiązać problem? A jeśli nie to jakie przebiegi zrobiliście z tym stukaniem? Czy ten dźwięk nasila się z czasem?

dar7man
02-10-2024, 17:21
Ja zrobiłem z tym póki co ~14tyś km i nic się ani nie polepszyło, ani nie pogorszyło. Miałem to od nowości czyli od przebiegu 0km.

Jak pisałem wcześniej, wszystkie trzy krakowskie ASO Ford-a stwierdziły, że "ten typ tak ma"... Oj, przepraszam. Jedno ASO wymieniło mi poduszkę pod silnikiem i obie półośki. Nic to nie dało.

Marcin731
08-10-2024, 08:33
W takim razie będę musiał spróbować nauczyć się to ignorować bo chyba faktycznie może być tak, że ten typ tak ma. U mnie jest podobny odgłos jak w filmiku zamieszczonym w poście.

Kocudrak
27-10-2024, 19:00
Nie bardzo uspokaja mnie stwierdzenie ten typ tak ma. Jakoś nie bardzo potrafię sobie wyobrazić, że stukanie skrzyni jest normalnym odgłosem. Dla mnie to wykazuje luz na współpracujących elementach, którego być nie powinno. Co ma powiedzieć serwis? Skąd wiemy, że Ford jako gwarant nie zamiata sprawy pod dywan? Wszystko dobrze o ile nic prócz tego stukania się nie będzie działo. Gorzej jeśli rozpadnie się jakieś łożysko czy ekement obudowy wówczas przestanie być śmiesznie, zwłaszcza jeśli zablokuje skrzynie przy 120km/h.
Swoją drogą nie ma już nowych skrzyń w ASO. Są jedynie regenerowane i obecnie również niedostępne do zakupu.

BORYK
09-03-2025, 22:48
Witam, właśnie odebrałem moje mondeo po 5 miesiącach oczekiwania na wymianę skrzyni ecvt z serwisu. Skrzynię wymienili, jest nowa i .......... stuk podczas ruszania jak i hamowania jest nadal. NIE JEST TO ZE SKRZYNI BIEGÓW!!! Piszę tego posta żeby uspokoić pewnie wielu użytkowników, którzy przerażeni jeździli swoimi furami mając z tyłu głowy że pomału rozsypuje im się skrzynia biegów. Wiem, bo przechodziłem to samo. Skrzynię mam nową, ma przejechane około 300km i stuk (klick) pozostał, nie wierze że nowa skrzynia ma identyczną usterkę jak stara.
W serwisie oprócz tego sprawdzili klocki hamulcowe, jarzma, półosie i stwierdzili, że owy klick jest spowodowany załączaniem się silników elektrycznych. Też jestem niedowiarkiem i chodzi mi po głowie jeszcze wymiana prawej półosi, jak się zdecyduję i wymienię to też podzielę się z Wami spostrzeżeniami. Pozdrawiam użytkowników hybryd, mam nadzieję że trochę Was uspokoiłem

taBaker
31-03-2025, 19:48
Witam, właśnie odebrałem moje mondeo po 5 miesiącach oczekiwania na wymianę skrzyni ecvt z serwisu. Skrzynię wymienili, jest nowa i .......... stuk podczas ruszania jak i hamowania jest nadal. NIE JEST TO ZE SKRZYNI BIEGÓW!!!

Cześć,
Czy wraz z skrzynią wymienili Tobie również tłumik drgań skrętnych (między silnikiem a skrzynią)?
Z jakiego powodu wymieniłeś skrzynię?

Mam Mondeo z 2021 o przebiegu 130 kkm. Przy ruszaniu i hamowaniu słyszę stuknięcie / kliknięcie. Serwis ASO, sprawdził poduszki silnika, hamulce, półosie - wszystko niby OK. Twierdzą, że ten typ tak ma.
Dzisiaj jeździłem innym egzemplarzem Mondeo (też 2021, przebieg 114 kkm) - też klikało/ stukało.
Może faktycznie ten typ tak ma?

Byłem również w serwisie poza ASO i mechanik stwierdził, że to może być tłumik drgań skrętnych (wymieniał już taki przy 80 kkm). Wydaje mu się również, że mogę mieć za duży luz w mechaniźmie różnicowym (Kręcił kołami na podnośniku). Podobno Ford stosuje "miękkie" materiały stąd takie szybie zużycie.

Sam już nie wiem co robić, czy cisnąć ASO (kupiłem od nich to auto jako używane), czy jeździć i obserwować?

Pozdrawiam!

BORYK
02-04-2025, 22:36
Cześć taBaker, ja również kupiłem używane Mondeo od autoryzowanego dealera. Jak już kupiłem to poczytałem internety o stukaniu ecvt i co....? do auta, przód-tył, przód- tył .... i stuka !!!
Przyznam szczerze, że umęczyłem ASO od którego zakupiłem auto. Posprawdzali zaciski hamulcowe, klocki w jarzmach, tłumik drgań (osobiście go oglądałem jak auto stało rozebrane i czekało na skrzynie), poduszki, półosie i chyba sami wymiękli i zamówili skrzynię. Czekałem 5 miesięcy aż w końcu przyszła. Skrzynia nowa, a stary stuk (klick) podczas intensywniejszego ruszania czy hamowania pozostał. Ja mam przejechane 55tys.km. Skrzynie wymienioną miałem przy przebiegu 54 tys.km.
Po głowie chodzi mi jeszcze prawa półoś choć podobno ją tez sprawdzali ale jak wejdę pod auto, chwycę ją ręką i poruszam to słyszę stukanie z okolicy łożyska podporowego. Nie wiem czy tak ma być ale gdyby to było takie proste pewnie wymieniliby półoś a nie skrzynie.
Skąd jesteś? Jak jesteś gdzieś z okolic Katowic to możesz podjechać to porównamy czy tak samo stuka. Pozdrawiam

taBaker
06-04-2025, 19:55
Cześć,
Niestety mieszkam na drugim końcu Polski - okolice Trójmiasta.
Jak dotąd idę tą samą ścieżką diagnostyczną co Ty.

A ten tłumik drgań to w końcu też wymienili razem z przekładnią? Powiem Ci, że gruba sprawa, że po wymianie dalej stuka.

Również sprawdzałem półosie, szczególnie tą długą (z prawej strony auta). Tylko robiłem to na najazdach i koła były podparte. Jak byłem u innego mechanika to ten sprawdzał luz jak auto było podniesione.
Luzów promieniowych (poprzecznych) nie wyczułem - wszystko sztywne. Łożysko w podporze sztywne i bez luzów. Strona mocowania pół osi od strony dyferencjału też bez luzów - nawet minimalnych, bez pocenia się itp. (podobno jak się rozsypują łożyska wew. skrzyni to na uszczelniaczach pół-osi pojawiają się przecieki oleju).

Jest natomiast luz osiowy - jak kręcę półosią. Czuć i słychać stukanie. Niestety nie umiem ocenić, czy jest to w granicach tolerancji. Generalnie, w przekładniach zębatych luz między zębami jest parametrem projektowanym, a ten może pochodzić z mechanizmu różnicowego.

Mam niedługo przegląd auta, który będę realizował w miejscu zakupu i będę dalej zgłaszał stukanie. To, że inne modele też stukają to w zasadzie nie powinno być usprawiedliwieniem, bo dźwięk jest natury mechanicznej i co do zasady wskazuje na jakąś nadchodzącą usterkę.

Męczy mnie ten temat....

BORYK
06-04-2025, 20:14
Cześć
tłumik drgań sprawdzali w ASO (ja go osobiście widziałem jak auto stało bez skrzyni i wyglądał jak nowy) ale go nie wymienili. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak w/w tłumik mógłby stukać tylko podczas zmiany kierunku jazdy. Gdyby stukał to najbardziej w momencie uruchamiania samochodu gdy zaczyna pracować. Dla mnie ewidentnie jest to stuk z przeniesienia napędu. Skrzynia w środku po rozebraniu nie miała żadnych oznak zużycia a miała najechane 54kkm. Mam to samo co Ty, że tez nie daje mi to spokoju ale nie chce mi się wierzyć że mam drugą skrzynie z identyczną usterką. Jak na razie autem jeżdżę, mam gwarancję Ford 12 i 2 lata gwarancji na skrzynię. Też osobiście sprawdzałem prawą półoś i jak chwycę ją ręką i zaczynam kręcić przód/ tył do słychać nawet mocny stuk. Nie wiem czy tak ma być i czy mam to reklamować w ASO. Boję się, że znowu będę kilka miesięcy bez auta

taBaker
03-05-2025, 08:33
Kolego Boryk,

Spójrz proszę na film od Pertyna
https://youtu.be/QE-fAqUnxMc?feature=shared
Od ok. 7 minuty.

Opowiada o nieprzyjemnym przejściu między układem rekuperacji, a układem hamulcowym. Nie mówi nic o pukaniu/stukaniu, ale skojarzyło mi się z naszym przypadkiem.

Może faktycznie ten typ tak ma...

Pozdrawiam