Zobacz pełną wersję : Zaprogramowanie Immobilizera

czmieluopole
23-02-2021, 14:45
Witam,
Mój klucz, a raczej transponder immobilizera który znajduje się w kluczyku "uległ zniszczeniu", grot oraz płytka z elektroniką przeżyły. Mam pytanie, czy jest ktoś w Opolskim kto programuje takie rzeczy (transponder)? Ford Mondeo 2009r. Pestka immo też by się przydała, aczkolwiek z tego co poszperałem to pasuje 4D63 , a ich całkiem sporo na necie do kupienia. Wolę nie ryzykować posiadanie tylko jednego kluczyka.

Antej
23-02-2021, 14:53
Forscan+kabel i robisz sobie sam.

czmieluopole
23-02-2021, 15:05
Forscan+kabel i robisz sobie sam.
posiadam oba, ale tam chyba najpierw trzeba usunąć oba, a później zaprogramować dwa, dodatkowo jakiś kod, a jak nie wyjdzie to jest problem, bo auto unieruchomione. Tyle przynajmniej wyczytałem na forum.

Antej
23-02-2021, 15:15
to nie usuwaj tylko dopisz trzeci

czmieluopole
23-02-2021, 15:20
to nie usuwaj tylko dopisz trzeci
jest opcja "programowanie kluczyka zapłonu" i tak chciałem to zrobić, ale czy przejdzie to jeśli na płytce z elektroniką w kluczyku są już dane, a jedynie transponder będzie wymagał programowania? wolę się upewnić niż zrobić kosztowny błąd.
Z góry dzięki za pomoc !

Antej
23-02-2021, 15:25
1. nie cytuj postów w całości
2. jak nie wybierzesz, "Passive Keys Erase" to nie ma niebezpieczeństwa

Wszystko, "za rączkę" jest opisane na forum, znajdzie to sobie każdy.

czmieluopole
23-02-2021, 15:36
już tyle wątków przeszukałem i nie znalazłem konkretnie takiego przypadku jak ja, raczej jak całkiem nowy klucz zaprogramować. No nic, dzięki za pomoc, w takim razie szukam dalej.

Antej
23-02-2021, 15:44
"nowy", czyli dodatkowy
sam korzystam tylko z używek, czy to "jajko", czy "scyzoryk"

Można czyścić wszystkie wpisane klucze i robić je na nowo, ale czasem bezpieczniej jest dodać kolejny, właściciel auta zawsze wie co zostało zrobione.