Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Nieprecyzyjny lewarek zmiany biegów , luz na lewarku

FocD
29-08-2021, 12:29
Witam wszystkich !

Samochód :
Ford Focus mk3
1.6 benzyna 105km
wersja H/B

Czy miał ktoś problem z luzem lewarka zmiany biegów ? Biegi wchodzą sprawnie ( brak zgrzytów , problemów z pierwszym biegiem ani wstecznym) luz jest wyczuwalny w przypadku pozycji "0" (tzw. luz) lewarek nie ustawia się samoczynnie w tej pozycji , luz jest wyczuwalny w poziomie . Czy miał ktoś podobny problem ? Słyszałem o jakimś zestawie naprawczym , sprężynkach ale niestety nie wiem co i jak . Jeśli miał ktoś podobny problem to proszę o pomoc , każda wskazówka będzie pomocna . Pozdrawiam !

clubGRANT
29-08-2021, 14:35
Podnieś do góry skórzany mieszek lewarka i zobacz czy coś się tam nie posypało.

FocD
31-08-2021, 18:51
Podniosłem mieszek i niestety nie widzę nic poza tym , że ktoś już starał się usunąć tą usterkę wcześniej , wydaje mi się , że kilka miejsc jest nasmarowanych .... Zrobiłem kilka zdjęć , może ktoś zauważy coś więcej ...

clubGRANT
01-09-2021, 09:04
To akurat wygląda na fabryczny smar, co do luzu poziomego to nie jestem pewien bo nie przerabiałem, ale musi być tam coś z poziomowaniem, natomiast przerabiałem luz pionowy - lewarek można unieść ok. 2mm w górę, wówczas trzeba wymienić te białą nasmarowaną część : https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-wybieraka-lewarka-focus-iii-mk3-10975963057

Poparz jeszcze pod autem w skrzyni biegów, gdzie wchodzą linki, trzeba odpiąć z zatrzasków czarną plastikową zaślepkę, może coś tam blokuje.