Zobacz pełną wersję : Focus Mk4 Facelift
Proponuję potestować BMW 3 330i.
Rzeczywiscie ta sama klasa cenowa, segmentowa.Równie dobrze mógłby kolega napisać- potestujcie ferrari.
Robert 68 01-07-2022, 10:02 ta sama klasa cenowa
Niestety ale w obecnych czasach jak się chce mieć normalny samochód a nie "kosiarkę" z lagami w automacie trzeba zapłacić więcej. Era tanich a dobrych samochodów skończyła się bezpowrotnie.
wszystkie marki mają teraz silniki od kosiarki
Bzdura
Mazda ma tylko 2.0 i 2,5 a za 3 miesiace wprowadza w pl 3.0 szesc cylindrow i diezel 3,3 tez szesc cylindrow.
Mazda nawet nie ma w planach produkcje kosiarek a wielki suw cx60 robi w 5,7to 100, troszke slabiej od kia stinger gt 3,3v6
W przyszłym roku jako agregator w elektryku mazdy nie bedzie tez kosiarka a silnik WANKLA!!!!!!
AdoKrycha007 03-07-2022, 12:43 Bzdura
Mazda ma tylko 2.0 i 2,5 a za 3 miesiace wprowadza w pl 3.0 szesc cylindrow i diezel 3,3 tez szesc cylindrow.
aha, a przepisy unii ominą, i będą sprzedawać spalinowe dalej gdy już zakaz jest przyklepany oficjalnie od za paru lat.
prawda taka, że w 2021 była ostatnia szansa na kupno normalnego silnika jeszcze, od wczoraj auta już muszą mieć czarne skrzynki nawet.... dlatego ja trochę na siłe kupiłem to MK4 bo wiedziałem końcem 2019 roku, że to będzie ostatni dzwonek by uciec przed hybrydami, duperelami narzucanymi przez unię, kosiarkami do kwadratu i innymi ograniczeniami ekologów. Za chwilę nie będzie się dało kupic normalnego auta w ogóle. Motoryzacja umiera.
Robert 68 03-07-2022, 13:33 dlatego ja trochę na siłe kupiłem to MK4 bo wiedziałem końcem 2019 roku, że to będzie ostatni dzwonek by uciec przed hybrydami, duperelami narzucanymi przez unię
No popatrz, teraz będziesz musiał nim jeździć do końca życia ;)
AdoKrycha007 03-07-2022, 16:00 MK1 jeździł 18 lat i by dalej jeździł gdyby nie ruda :)
MK3 jeździ 8. MK4 też tyle pożyje :)
Nie lubię zmieniać aut.
gdy już zakaz jest przyklepany oficjalnie od za paru lat..
Zakaz sprzedaży spalinówek jest z d... i już kilka krajów UE powiedziało że się nie dostosuje. Poza tym w temacie kosiarek - jest cała masa samochodów (nowych) gdzie są dalej 4 cylindy a czasami i więcej.
Motoryzacja sama dokona transformacji jak za 50-100 lat skończy się ropa na ziemi.
6 cylindrow diezel nowy silnik mazdy juz jest cennik , ceny R6 bezyniaka w wakacje.
Firmy wywalaja z ofert 4 cylindrowe diezle a mazda robi R6 z najnowszymi normami - piekne
Pewnie to nie problem dla mazdy jak aktualne bezyniaki 2,0 i 2,5 pelniaja najnowsze normy soalin i co2 a nawet nie maja filtra GPF.
https://autokatalog.pl/amp/blog/2022/nowa-mazda-cx-60-2022-33-diesel-osiagi-wyposazenie-cena/
Mazda już teraz wprowadzi do użytku pierwszy, zbudowany od podstaw 6-cylindrowy wysokoprężny silnik rzędowy o pojemności 3,3 litra. Jednostka ta w ocenie producenta jest jednym z najczystszych ekologicznie diesli na świecie i według Mazdy przekroczy wymagania dopiero zapowiadanych regulacji dotyczących emisji spalin.
Silnik Wankla 2023.
Ten silnik 3.3 wygląda obiecująco - szkoda że nie planują wrzucić go do 6tki.
Ps. Reanimacja Wankla to ciągle plotki dziennikarskie i lepiej nie powielać plotek :)
Info z maja 2022
MX-30 REV, która wykorzysta nowy silnik Wankla do zwiększenia zasięgu. Zwykła MX-30 skrywa niewielki zestaw akumulatorów litowo-jonowych o pojemności 35,5 kWh, w którym energii po naładowaniu do pełna powinno wystarczyć na pokonanie ok. 200 km. Jednostka z wirującym tłokiem będzie pełnić rolę pokładowej elektrowni. Auto wejdzie do produkcji w lipcu 2022 roku.
Ja w rezultacie zrezygnowałem z zakupu Forda w wersji ST 2,3l z powodu braku jakiegokolwiek przewidywalnego terminu dostawy. Mimo 6 miesięcznego oczekiwania wycofałem zaliczkę i nadal jeżdżę mazdą 3. Widzę że temat Mazdy wraca a ja mam doświadczenie z tą marką od 2018r. Mamy w firmie dwie sztuki 3-jkę i 6-tkę z silnikami 2,0l Oba samochody są absolutnie bezawaryjne i bez kosztowe. Oprócz oleju klocków i filtrów nic więcej się nie kupuje. Silniki 2,0 są bezawaryjne i długowieczne na dożywotnim łańcuchu rozrządu który się nie wyciąga i starcza a całe życie silnika. Mimo pojemności 2,0 silniki pala mniej niż te turbo-mikserki 1,0-0,9l Moja 3-jka po Warszawie kopci średnio 6,5 do 7,0l/100 km. W trasie na autostradzie przy 140 km/h 7l to max.
Temat Mazdy wraca jedynie wówczas gdy wraca kolega Niko. ;-)
Najlepsze jest to ze nie mam juz mazdy.
Mialem focusa 2, potem mazde 6 2017 2,5l co super wspominam te auto a teraz kia stinger 3,3 2022 rocznik juz na kolach 20 cali +przyciemnione szyby
Jesli chcecie to dam fotke ,felga Japan racing JR 37
Mazde zal bylo sprzedawac po 5 latach od nowosci zero usterek a srednie spalanie mazdy 6 2,5l z automatem to 8,3l.
Stinger ma srednie spalanie 11,5l ale to inna bajka...., Boxem DTE +420 ps i 650NM 4,3 sec do 100
Ja tylko mogę potwierdzić co napisał Pilatus.
Moja lepsza połówka ma 3jkę - zaraz pęknie 4 rok i odpukać śmiga kompletnie bezawaryjnie i jeszcze nigdy nie przekroczyła 8 litrów nawet w mega korkach. Dla kogoś kto nie chce kosiarki praktycznie jedyny wybór w tej cenie.
Najlepsze jest to, że Mazda 3 realnie już nie jest taka droga na tle konkurencji. Od 2019 poszły w górę o ok. ~10k, podczas gdy Focus realnie o jakieś 20-30k. :D Te wykastrowane wersje "Style" kosztują tyle samo albo są droższe od trójek "na wypasie".
Najlepsze jest to, że Mazda 3 realnie już nie jest taka droga na tle konkurencji. Od 2019 poszły w górę o ok. ~10k, podczas gdy Focus realnie o jakieś 20-30k. :D Te wykastrowane wersje "Style" kosztują tyle samo albo są droższe od trójek "na wypasie".
Mazda 3 jest mega tania ! W cenie 120 tyś jest praktycznie wyposażona we wszystko co jest realnie potrzebne normalnemu użytkownikowi a silnik i właściwości jezdne deklasują rywali w tym segmencie cenowym. Focus w tej cienie to istny paździerz nie wart uwagi. W sumie jak Ford przeszedł na małe 3 cylindrowe silniczki stał się totalnie nieatrakcyjnym wyborem.:<
No niestety. Focus był dobry bo miał dobrą cenę, która pozwalała wybaczyć niektóre rzeczy. Teraz się to zmieniło. Co do silników to ja będę bronił 1.0 EcoBoost'a. Miałem 2 Fiesty z tym silnikiem i uważam, że to bardzo dobra jednostka. Nieźle brzmi, ładnie się kręci od początku do końca ;) , nie brał mi ani grama oleju i ogólnie wydaje mi się, że bardziej się do niego przyłożyli niż do chociażby 1.5 EB.
arturmsi 08-07-2022, 18:09 Mazda, Mazda...a co tam z zamówionymi Fokami?
Tomasz76 08-07-2022, 19:07 Produkcja mojego Focusa ma być we wrześniu. Czekam też na jazdę testową, jak tylko salon zarejestruje auto. Jeśli okaże się, że zmienią mi jeszcze raz termin produkcji, to z Focusa zrezygnuję. Tak samo zrobię jeśli zmienią cenę lub wyposażenie. Na szczęście mam alternatywę w postaci nowej Hondy Civic. Premiera w polskich salonach odbędzie się w sierpniu. Jazd testowych nie będzie, ale auto będzie można przynajmniej obejrzeć.
Tu masz racje, swiat sie nie konczy na focusie, sa alternatywy.
Tomasz76 09-07-2022, 08:55 Jeśli Ford utrzyma cenę Focusa ze stycznia, kiedy zamawiałem, to żal by było nie wziąć auta w tak niskiej cenie. Do tego automatyczna skrzynia ZF i mamy piękny samochód.
Ciekawe czy to faktycznie skrzynia ZF. Trudno znaleźć w internecie jakiekolwiek informacje.
Wg wikipedii ten nowy dwusprzęgłowy automat robi Getrag (podobnie jak poprzedni Powershift):
https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Getrag#Products
7DCT300 — 7-speed dual-wet-clutch - Renault EDC and Mini/BMW Steptronic Doppelkupplung since MY2018 in FWD applications, Ford Puma and Ford Fiesta since MY2020
W sumie ważniejsze od producenta będzie to, czy te skrzynie są suche czy mokre... Bo suche DCT to jest padaka. Więc gdyby powyższa informacja była prawdziwa, to nawet dobrze. :D
Za to ZF dwusprzęgłowe robił głównie do.... Porsche :D
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ZF_transmissions
Oczywiście wikipedia nie jest wyrocznią, ale dziwne jest, że nie bardzo się chwalą kto produkuje skrzynię.
Tomasz76 10-07-2022, 11:45 Od samego początku w salonie Forda rozmawiam z dobrze poinformowaną osobą, która na moją prośbę sprawdziła w swoim systemie kto jest producentem skrzyni. Gdyby jednak okazało się, że nie mówił mi prawdy, to i tak najważniejsze dla mnie będzie płynność jej działania. Mam nadzieję, że nie będzie szarpnięć i lagów. Niestety auto przetestuję dopiero pod koniec miesiąca, bo wakacje są dla mnie ważniejsze.
Mimo pojemności 2,0 silniki pala mniej niż te turbo-mikserki 1,0-0,9l Moja 3-jka po Warszawie kopci średnio 6,5 do 7,0l/100 km. W trasie na autostradzie przy 140 km/h 7l to max.
Mój fokus (1,0 125KM) też praktycznie nie przekracza 8l. z 43 tys km średnia to 6,3, na autostradach pali mi 6,7 do 7,0. Czyli tyle co Mazdy 2,0.
Niemniej, ja mam to samo zdanie:Focus był dobry bo miał dobrą cenę, która pozwalała wybaczyć niektóre rzeczy. Teraz się to zmieniło.
Bo ja fokusa 4 kupiłem za 74 tys. Dziś za cenę ~120 na pewno nie patrzałbym na fokusa, w sumie to nie wiem co bym oglądał.
Pewnie to co jest w miarę szybko :D
Octavia nowa 1,5 150 ps ful opcja z wszystkimi dodatkami 180tys km - grubo.
Kolega ma nowa kie procreed 2022 po liftingu ,ful opcje 204 ps w automacie ,bardzo fajne autko.
_Semtex_ 11-07-2022, 16:55 Po rezygnacji z Focusa udało mi się dorwać nie Proceeda, a hatchback, czyli Ceeda, ale też GT :) 7000 km dzisiaj pękło, jak na razie bez żadnych problemów. No i się odpycha ponadprzeciętnie dobrze. Aczkolwiek KIA też dała ciała - nie można już tego samochodu zamówić (brak siedmiobiegowych skrzyń DCT).
https://i.ibb.co/kmjcMmY/IMG-0242.jpg (https://ibb.co/sWn3tWL)
Mimo wszystko polecam rozejrzeć się za czymś innym niż tylko Ford. Nadal można kupić samochody u konkurencji, które też dobrze jeżdżą i nieźle wyglądają.
Wg wikipedii ten nowy dwusprzęgłowy automat robi Getrag (podobnie jak poprzedni Powershift):
Skrzynia wkładana do poliftowego focusa to ZF
Tomasz76 18-07-2022, 21:26 Jest dużo testów nowego Focusa, które są sponsorowane i nieciekawe. Znalazłem jeden, który jest fajny, bo mówi o wadach i zaletach.
https://autogaleria.pl/ford-focus-facelifting-test
AdoKrycha007 19-07-2022, 09:00 Cóż z tych testów, skoro tego auta nie da się zamówić :D
Hejkumkejkum 19-07-2022, 17:18 Ponoć zamówień na ten rok mają już pod korek. Z zakładanych 195 tysięcy aut Ford szacuje, że uda się wyprodukować jedynie około 117 tyś. samochodów. Zatem brak możliwości zamówienia Focusa nie powinien dziwić. Pozostaje pytanie - jaka liczba klientów zrezygnowała z zakupu (z powodu długiego terminu dostawy) i czy do kolejki w ich miejsce nie wskoczyli nowi nabywcy? ;)
arturmsi 19-07-2022, 19:04 Zamówić się dało do marca 22, pytanie kiedy je wyprodukują ;p
Tomasz76 19-07-2022, 20:03 Są osoby, które mają czas i czekają za autem. W większości przypadków wersje samochodów po FL są lepsze. W przypadku Focusa wygląda na to, że też tak będzie. Dla mnie ważniejsze od czasu oczekiwania będzie ostateczna cena zakupu. Tutaj jest wielka niewiadoma, chociaż zapewniają mnie, że cena z zamówienia się nie zmieni. Za to rata leasingu od stycznia na pewno tak.
Tak sobie lookam na zdjęcia wnętrz MK4 po lifcie i widzę, że utrzymali poprzedni ekran SYNC, ale skrzynia jak z Powershift (A7).
Czyżby model przejściowy i brakuje jednak elementów na duże ekrany z wbudowaną klimą? Ktoś miał możliwość użytkować Powershifta i A8? Znajomy szuka nowej Foczki i teraz zagwozdka czy czekać czy brać MK4 z pierwszej edycji. Tylko te ceny nowego, jak za Kugę rok wcześniej prawie...
Zjedzmin 20-07-2022, 16:00 A to dlatego, że powrócił powershift... co do wyposażenia, to są takie i takie ekrany, duży to opcją.
Ale z tego co wiem, to nie Powershift Getraga tylko skrzynia ZF.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=323671
Duży ekran to nie opcja. W skrócie: Od Titanium w standardzie jest SYNC 4 z dużym ekranem, ale Focusa nie da się póki co zamówić. Salony dostają wykastrowane wersje "Style" z SYNC 3 z mniejszym ekranem i to głównie te wersje dominują na portalach ogłoszeniowych. ;) Powód: brak komponentów. Dodatkowo wersje "Style" nie mają łopatek do zmiany biegów, cyfrowych zegarów i wygląda na to, że nie da się do nich dobrać matrycowych świateł. Automat to skrzynia dwusprzęgłowa, podobno produkcji ZF.
W większości przypadków wersje samochodów po FL są lepsze. W przypadku Focusa wygląda na to, że też tak będzieja się raczej nie zgodzę... dziwi mnie, że tak bardzo poszli w cięcie kosztów. Przesunięcie obsługi klimatyzacji na ekran to krok w tył w porównaniu do MK4 (tym bardziej, że obsługa głosowa, jak pokazują pierwsze testy, działa albo tak sobie, albo wcale), podobnie zastąpienie tego panelu całkiem niepowiązanymi elementami do obsługi samochodu (przycisk do odpalania/gaszenia, "dotykowy przycisk" do asystenta parkowania / trybów jazdy / HUDa, pokrętło głośności) i zastąpienie dawnego miejsca z przyciskami po prostu dziurą w konsoli środkowej, która udaje jakieś całkowicie bezużyteczne korytko.
Ta wajcha do PowerShifta to też jakiś przykry żart, to jest skok o lata do tyłu w stosunku do pokrętła od A8.
No i gama silników jest niedorzecznie mała, dizel 1.5 z czasem do setki na poziomie 11s i zapychającym się DPFem, brak PHEV dostępnego w Kudze, która jest technicznym bliźniakiem...
Generalnie wygląda na to, że zamknięcie Saarlouis to w sumie będzie też koniec Focusa.
Bump: to są takie i takie ekrany, duży to opcjąpoza przejściowymi wersjami "style", jak już wspomniano wyżej, nie możesz sobie wybrać, czy chcesz SYNC3 czy 4, 3 jest w biedaku, 4 w każdej wyższej wersji.
Tomasz76 24-07-2022, 17:06 Wszystko zależy czego oczekujemy od samochodu. Dla mnie ważne rzeczy które zmienili na plus to; fotele AGR, duży ekran dotykowy, lepsze wyciszenie wnętrza i nowa automatyczna skrzynia biegów. Kwestie wyglądu zewnętrznego pomijam, chociaż mi podoba się bardziej. Są zapewne jeszcze rzeczy, które poprawiono, a o nich nie wiemy. Może np. spasowano lepiej wnętrze. Bardzo martwi mnie niestety jedna rzecz. Byłem na testach nowej Hondy Civic i moja jedyna alternatywa dla Focusa odpadła. Nie będę się rozpisywał o zaletach nowego Civica, a było ich wiele. Niestety wyciszenie wnętrza okazało się dużo gorsze od Octavii i Golfa. A co dopiero od Focusa( jeszcze nie testowałem wersji po FL). Szkoda, bo jest to fajny samochód, ale wyciszenie kabiny przy prędkościach powyżej 120 jest dla mnie nie do zaakceptowania. Nie pozostaje mi nic innego jak czekać za Focusem. Chyba, że po jeździe testowej będę zawiedziony.
Tomasz76 25-07-2022, 08:11 Po rezygnacji z Focusa udało mi się dorwać nie Proceeda, a hatchback, czyli Ceeda, ale też GT :) 7000 km dzisiaj pękło, jak na razie bez żadnych problemów. No i się odpycha ponadprzeciętnie dobrze. Aczkolwiek KIA też dała ciała - nie można już tego samochodu zamówić (brak siedmiobiegowych skrzyń DCT).
https://i.ibb.co/kmjcMmY/IMG-0242.jpg (https://ibb.co/sWn3tWL)
Mimo wszystko polecam rozejrzeć się za czymś innym niż tylko Ford. Nadal można kupić samochody u konkurencji, które też dobrze jeżdżą i nieźle wyglądają.
Zauważyłem, że właśnie pojawiła się Kia XCEED po FL. Przejadę się do salonu Kia porozmawiać o dostępności skrzyń automatycznych w tym modelu. Jak z wyciszeniem wnętrza w Kia Ceed. Jest tak sobie, czy bardzo źle? Z tego co czytałem, to Kia pod względem wyciszenia kabiny na tle konkurencji wypada słabo.
AdoKrycha007 25-07-2022, 08:38 dajcie spokój z tymi koreańcami, własnych myśli nie słychać jak jedziesz 150/h.
co z tego że z zewnątrz ładne, przejedźcie się, przepaść między Foka jest kolosalna.
Wszystko zależy czego oczekujemy od samochodu. Dla mnie ważne rzeczy które zmienili na plus to; fotele AGR....
Fotele AGR były już przed liftingiem, testujący na autogalerii trochę farmazonów wypisał w tym teście.
Zauważyłem, że właśnie pojawiła się Kia XCEED po FL. Przejadę się do salonu Kia porozmawiać o dostępności skrzyń automatycznych w tym modelu. Jak z wyciszeniem wnętrza w Kia Ceed. Jest tak sobie, czy bardzo źle? Z tego co czytałem, to Kia pod względem wyciszenia kabiny na tle konkurencji wypada słabo.
Ceed przed liftingiem to tragicznie wyciszony samochód. W samochodach segmentu A hałas potrafi być mniej dokuczliwy... Podobno po lifcie coś poprawili, ale lepiej to sprawdzić.
AdoKrycha007 25-07-2022, 09:40 dalej jest przepaść, kijanki tylko wyglądają i tyle.
Nie zgodzę się. Wyciszenie i jeszcze parę rzeczy by się znalazło - jest gorzej, ale są rzeczy, w których Kia jest lepsza. Wykonanie i spasowanie w środku, multimedia IMO są lepsze od SYNC 3, tańszy serwis. Podejście do klienta też mają lepsze, mimo tej nieszczęsnej akcji anulowania zamówień z automatami. W Fordzie to wiecznie sami sprzedawcy nic nie wiedzą i mają wieczny bajzel wewnętrznie, do tego dochodzą jakieś cięcia w wyposażeniu. Zamawiasz auto z wielowahaczem, dostajesz z belką. :D
Focus moze jest dobrze wyciszony ale ma za to najgorszr i najtanszr materialy w kabinie.
Kia ma nawigacje z online za darmo ruchem na drodze jak w mapach google ze korki sa na czerwono , w bmw wymaga to oplaty co rok
Aplikacja darmowa kia conekt , przez telegon wysylacz do auta adres navi czy zamekacz drzwi itp, za darmo telefonem nasz kontrole gps i pozycje auta na mapie,wczasie niezamkniecia auta czy oddalenia sa alerty na telefon
Wyciszenie gorsze ale mozna to samemu poleprzyc ale jakosci kabiny to juz w focusie nie da sie poprawic.
Mazda 3 znowu najlepsze materialy i lepsze wyciszenie od kia ale mniej miejsca, kazde auto ma swoje wady i zalety
_Semtex_ 25-07-2022, 10:41 Zauważyłem, że właśnie pojawiła się Kia XCEED po FL. Przejadę się do salonu Kia porozmawiać o dostępności skrzyń automatycznych w tym modelu. Jak z wyciszeniem wnętrza w Kia Ceed. Jest tak sobie, czy bardzo źle? Z tego co czytałem, to Kia pod względem wyciszenia kabiny na tle konkurencji wypada słabo.
Automatów nie ma i nie wiadomo kiedy będą. Wizerunkowa porażka Koreańczyków, w którą dalej brną - najpierw anulowali ludziom zamówienia, a teraz informują o lifcie X-CEEDa, do którego będzie można zamówić realnie jedynie 1.5 160 KM w manualu. I pewnie do końca roku sytuacja się nie zmieni.
Wyciszenie w CEEDzie zostało poprawione względem przedlifta. Jest naprawdę ok. Samochód ma JBLa, którego można normalnie używać (dobrze brzmi i boczki drzwi nie wpadają w drżenie). Przez ostatnie 3 miesiące jeździłem w kółko Poznań - Olsztyn, Olsztyn - Poznań i spokojnie prowadziłem rozmowy telefoniczne, słuchałem podcastów i muzyki. W Foce jest lepiej, ale już tylko trochę. Myślę, że w X-CEEDzie wielkich różnic względem ww. nie będzie.
dajcie spokój z tymi koreańcami, własnych myśli nie słychać jak jedziesz 150/h.
co z tego że z zewnątrz ładne, przejedźcie się, przepaść między Foka jest kolosalna.
dalej jest przepaść, kijanki tylko wyglądają i tyle.
Nie jechałeś nowym CEEDem - nie napisałbyś tego gdybyś miał porównanie.
Nie zgodzę się. Wyciszenie i jeszcze parę rzeczy by się znalazło - jest gorzej, ale są rzeczy, w których Kia jest lepsza. Wykonanie i spasowanie w środku, multimedia IMO są lepsze od SYNC 3, tańszy serwis. Podejście do klienta też mają lepsze, mimo tej nieszczęsnej akcji anulowania zamówień z automatami. W Fordzie to wiecznie sami sprzedawcy nic nie wiedzą i mają wieczny bajzel wewnętrznie, do tego dochodzą jakieś cięcia w wyposażeniu. Zamawiasz auto z wielowahaczem, dostajesz z belką. :D
Tak, wnętrze jest lepiej spasowane, choć warto tutaj pójść w wyższe wersje (Business, GT-Line, GT), bo mamy dużo lepsze materiały niż Fordzie. Nie wiem czemu Ford tak bezwzględnie oszczędza na tych wnętrzach... Multimedia w KIA przede wszystkim płynnie działają i zawsze wszystko się włącza/łączy. Przynajmniej ja nie odnotowałem żadnych problemów.
Taka ciekawostka - wszystkie obecnie oferowane CEEDy mają wielowahacz (tylko wersja 100 KM nie miała).
W życiu bym nie pomyślał 2 lata temu, że kupię koreański samochód, ale obiektywnie to są naprawdę udane maszyny.
Ten GT-ek przez to, że ma wielowahacz, 18-stki felgi obute fabrycznie w Pilot Sport 4, twardsze sprężyny i nieco obniżone zawieszenie, dysponując nieco ponad 200 koniami, serio sprawia radość z jazdy. Do niedawna był też bardzo dobrze wyceniony. KIA oferowała ten samochód w wersji shooting brake (PROCEED), na który w PL złożonych zostało bardzo dużo zamówień.
AdoKrycha007 25-07-2022, 12:51 Co z tego że masz lepsze materiały i tablet w kijankach, nie kwestionuję tego, ale dla mnie to nie ma znaczenia, bo liczy się prowadzenie i wyciszenie, a na tym polu Kia to dno w porównaniu do Foki - również po liftingu (poprawili, ale dalej znacznie gorzej od Foki). I tyle w temacie, nie ma o czym dyskutować. Wolę mieć plastik i ciszę w kabinie, a nie jarać się tabletem, którego najchętniej bym nie chciał, bo jestem analogowym człowiekiem.
Wyciszenie mozna poprawic samemu matami z alkegro i todziala albo konus zlecic ale taniego plastiku w kabinie nie poprawisz.
Ktos inny ci napisze ze nie da za auto 160tys zl jak tosamo w kabinie ma co w Daci za polowe ceny.
Ja mialem focusa i to super auto ale ma swoje wady.
AdoKrycha007 25-07-2022, 14:46 każde auto ma wady.
dla mnie ważniejsze jest prowadzenie i cisza, a nie plastiki w aucie.
inny woli mieć lepszy plastik w aucie i szum na autostradzie.
jego wybór, ale niech nie pisze, że jego kijanka jest super wyciszona/poprawiona.
bo pod tym względem to dalej kupa, choć mniej rzadka po liftingu, ale wciąż.
ja doskonale wiem, że materiały ford ma gorsze i tego nie kwestionuję.
ale za to prowadzenie i ciszę ma w swojej klasie najlepsze. po prostu.
Tomasz76 26-07-2022, 07:49 Zadzwoniłem wczoraj do salonu Kii i okazało się, że automatyczna skrzynia będzie dostępna tylko w jednym najsłabszym silniku hybrydowym o mocy 140KM. Mocniejszy silnik o mocy 160KM będzie miał przekładnię manualną. Umówiłem się na test nowej Kii Niro (auta mają trafić do salonów za dwa tygodnie) żeby sprawdzić, jak z dynamiką silnika 140KM. W testach na YouTube wypada to słabo.
_Semtex_ 26-07-2022, 10:30 automatyczna skrzynia będzie dostępna tylko w jednym najsłabszym silniku hybrydowym o mocy 140KM
Te silniki są łączone chyba z automatem 6-biegowym. Nie ma problemów z jego dostępnością.
arturmsi 26-07-2022, 15:29 Nowy cennik wersji style. https://www.ford.pl/content/dam/guxeu/pl/pl_pl/documents/price-list/wyprzedaz-2020/PL-Nowy_Focus.Style.pdf
:one:Trzeba upaśc na głowę zeby zapłacic 150 tys. za full litrowego tragicznie wykończonego śmiecia gdy Mazda CX5 bez łaski 2,5 full kosztuje 200 tys.
:one:Trzeba upaśc na głowę zeby zapłacic 150 tys. za full litrowego tragicznie wykończonego śmiecia gdy Mazda CX5 bez łaski 2,5 full kosztuje 200 tys.
O grubo. Zastanawiam się jaki proces myślowy musi zajść w głowie, aby wyskoczyć z porównaniem Focus za 150k vs CX-5 za 200k. XD
Dlatego mazdy 3 nie porownal do focusa bo teraz mazda 3 z tym samym wyposazeniem tansza
Jeszcze ze starego cennika focusa.
Z czasopisma motor z przed tygodnia
Ceny wersji podstawowej
Mazda 102 900
Focus 115 750
Doposazenie obu do tego samego poziomu
Mazda 115 190
Focus 122 850
Skoro 3 jest tańsza to tym bardziej stanowi dla wielu osób lepszą alternatywę. Tylko aktualnie sytuacja się odwróciła i jest problem... Focusy na placu są, trójek nie ma za bardzo. :D
Z innej beczki
Dziwi mnie ze tak sie sprzedaje droga 208 a fiesty brak.
10 najlepiej sprzedających się samochodów w Europie (27 krajów) w I kwartale 2022 r.
Dlaczego jest golf a nie ma fucusa? , golf co ma cene podobna a materiały w kabinie slabe jak focus ale wyglad czy prowadzenie czy nawet wyciszenie to juz przewaga focusa, nie wspomne o fatalej obsludze w kabinie bez defykowanych przyciskow.
Peugeot 208 (51 890 sztuk; -15%)
Dacia Sandero (47 491; +8%)
Volkswagen Golf (46 323; – 19%)
Peugeot 2008 (39 534; -25%)
Citroën C3 (39 320; – 19%)
Ford Puma (38 547; -2%)
Opel-Vauxhall Corsa (38 532; – 29%)
Renault Clio (38 076; -25%)
Hyundai Tucson (37 711; 10%)
Toyota Yaris (36 780; – 34%)
AdoKrycha007 27-07-2022, 13:49 te auta są na liście, bo je akurat fabryki dały radę wyprodukować.
porządnych modeli nie ma, bo nie da się zamówić :D
piotrek305 27-07-2022, 13:56 akurat te modele zawsze byly w czołówce.
Niestety Forda próżno szukać.
Dokładnie jak napisane:
Najlepiej "sprzedające" się auta - nie najlepiej "zamawiające" się auta ;)
mskgs
Z tymi placami pełnymi focusów już krążą miejskie legendy od dawna, a w rzeczywistości stoi kilka sztuk z wyposażeniem jak Seicento w 1995 roku. Dwa tygodnie temu nie było w Krakowie i okolicach ani jednej sztuki od ręki, nawet golasa.
Nowy cennik wersji style. https://www.ford.pl/content/dam/guxeu/pl/pl_pl/documents/price-list/wyprzedaz-2020/PL-Nowy_Focus.Style.pdf
Łooo Panie ! :shock: Kto to teraz kupi? Samochód który przeszedł lifting a wygląda jak ten z przed liftingu, schrzanione multimedia, sterowanie większością funkcji jak w smartfonie zamiast jak ergonomia wymaga pokrętłami lub przyciskami. Siniki od kosiarek wydające odgłos podczas przyspieszania jak moto-kosa z Castoramy. :569: wnętrza już nawet nie komentuję. Już jak bym miał kupować to wziąłbym Pumę ST-X. Przynajmniej jakoś to jeździ i przyspiesza, ma stary (całkiem udany) układ multimediów a choć silnik też ma 3 cylindry i brzmi kiepawo to sytuacje ratuje emulator dźwięku no i ogólnie samochód się zbiera szczególnie wersja ze szperą.
Tomasz76 27-07-2022, 18:28 Na temat konkurencji w tym segmencie mógłbym dużo powiedzieć. Nowym modelem Octavii przejechałem 30tys/km i sprzedałem. Nowym Golfem mam już przejechane 27tys. Testowałem też nową Hondę Civic, a dzisiaj byłem w salonie obejrzeć Mazdę 3. Czekam też na telefon z salonu w sprawie testu nowej Kii Niro. Kolega, który jeszcze przede mną zamówił Focusa, właśnie go odebrał. Wersja Style z silnikiem wysokoprężnym. Przyjechał do mnie, żeby porównać jakość wykonania w stosunku do Golfa. Zgodnie stwierdziliśmy, że poziom jest taki sam w obydwu autach. Wyciszenia wnętrza nie porównywaliśmy, ponieważ on ma kombi w dieslu, a ja hatchbacka w benzynie. Muszę też dodać, że Golf jako całość, to świetny samochód i trudno znaleść odpowiedniego konkurenta. Można się czepiać multimediów, ale po aktualizacjach nic się nie zawiesza. Silnik 1.5 e-TSI 150KM jest świetny i pali bardzo mało, oleju w silniku nie ubywa, automatyczna skrzynia ma minimalne lagi, wnętrze jest dobrze wyciszone i spasowane, fotele AGR są bardzo wygodne, kamera cofanie ma obraz szerokokątny dobrej jakości i nie brudzi się, aktywny tempomat to mistrzostwo świata. Mógłbym jeszcze wiele zalet wymienić. Uważam, że Golf jest autem, które nie ma bardzo znaczącej wady, jak np. nowy Civic, czy Mazda. Liczę na to, że uda mi się w końcu odebrać zamówionego Focusa, ponieważ będą to godni siebie rywale.
Z najnowszego testu, kia ceed wychodzi ciszej od golfa i focusa po lifcie przy 130 to samo ale przy 100 kia najlepiej wyciszona , z kolei w czasopismie motor focus wypadl najlepiej wyciszony, o dziwo w auto swiat niemcy nie dali znowu golfowi mase punktów za darmo ale caly test i tak wygral golf , jak inaczej w niemieckim tescie.
https://naforum.zapodaj.net/cab0c9d20b39.jpg.html
Ale przyspieszenie do 100 czy elastycznosci silnika kia to przepasc, sama elastyczność na 6 biegu kia 11sec s golf 15 sec .to daje wynik 35% lepszy od rywala , focus 13,5sec.
Bump:
Tomasz76 28-07-2022, 07:07 Fajnie jest przeczytać lub obejrzeć dziennikarskie testy, ale najważniejsze to osobista jazda testowa. Gdyby okazało się, że Kia jest wyciszona na poziomie Golfa i Focusa, to byłaby sensacja. Już nie mogę doczekać się jazdy Kią Niro. Niestety za Xceedem po FL będzie trzeba jeszcze trochę poczekać, zanim pojawi się w salonach. Z Kią problem też jest taki, że silnik 1.5 160KM nie będzie dostępny z automatem, a ja muszę mieć automat.
Kolega zamówił nissana jukę ful opcje w automacie w listopadzie, dostał informacje że dopłatą 8 tys zł i bez nagłośnienia bosse bo brak części.
Zaproponowali jedna z opcji anulacja zamówienia bez kosztów.
Widocznie problemy mają wszyscy
Z najnowszego testu, kia ceed wychodzi ciszej od golfa i focusa po lifcie przy 130 to samo ale przy 100 kia najlepiej wyciszona
W życiu w to nie uwierzę, chyba że Kia po lifcie dołożyła 50 kg materiałów wygłuszających... Aż się wybiorę do salonu Kii żeby to sprawdzić. ;)
AdoKrycha007 28-07-2022, 10:07 ściema.
_Semtex_ 28-07-2022, 10:09 W życiu w to nie uwierzę, chyba że Kia po lifcie dołożyła 50 kg materiałów wygłuszających... Aż się wybiorę do salonu Kii żeby to sprawdzić. ;)
No naprawdę jest nieźle :)
W Ceedzie największym problemem był szum pochodzący z okolic nadkoli i beznadziejne wygłuszenie bagażnika. Wcale nie trzeba było 50 kg materiałów wygłuszających, żeby to poprawić. Ja bym powiedział, że Mercedes to jeszcze nie jest, ale te wyniki podane w tym teście wydają się całkiem realne :)
ściema.
Dzięki takim jak Ty (i Tobie podobnym) KIA i Hyundai były przez ostatnie kilka lat znacznie tańsze od konkurencji :) Niestety co raz mniej jest takich osób i te samochody kosztują w tym momencie już niestety podobne pieniądze jak Ford czy Renault :<
_Semtex_ miałem Ceeda sprzed FL i wyciszałem w nim bagażnik oraz nadkola. Uważam, że to były pieniądze wyrzucone w błoto, efekt był mierny. Oczywiście było trochę ciszej, ale generalnie to nie był jakiś przełom. Może gdyby wyciszyć jeszcze całą podłogę oraz drzwi, to coś by z tego było.
Jeżeli po FL to poprawili to super, bo Ceed, poza wyciszeniem i kilkoma pierdołami, to naprawdę dobry samochód :)
Tomasz76 28-07-2022, 10:30 Specjalnie podjechałem, żeby kupić czasopismo z tym testem. No i się udało. Test jest w Auto Świecie z 18 lipca. Cała gazetka ma aż 84 strony. Po przeczytaniu tego testu jestem zszokowany. Wynika z niego, że oprócz dobrego prowadzenia Ford wypada słabo. Nie dość, że Focus ma tylko litrową jednostkę, która wcale nie pali mniej, to jeszcze jest najgorzej wyciszony przy prędkości 130km/h. To, że Golf jest dobry, to wiem, bo mam. Ale Kią jestem zaskoczony. Muszę dostać Kię na testy, bo nie uwierzę, jak się nie przejadę.
Tomasz76 czemu chcesz zamienić Golfa na Focusa?
Tomasz76 28-07-2022, 11:27 Nie chcę zamienić Golfa na Focusa. Chcę kupić Focusa, jako kolejne auto do firmowej floty, tym bardziej, że sprzedałem Octavię, która była bardzo awaryjnym samochodem. Leasing na Golfa kończy mi się za rok i też szukam już alternatywy. Wiem jednak, że będzie ciężko, bo Golf jest fajnym samochodem. Być może będę przedłużał leasing i poczekam na FL Golfa. Ale jedno auto w tym roku i tak muszę kupić.
Tomasz76 30-07-2022, 12:53 Niespodziewanie do gry weszło jeszcze jedno auto. Jest to nowy Opel Astra. Byłem dzisiaj w salonie i gdy wsiadłem do wersji Ultimate, to pod względem wykończenia wnętrza koparka mi opadła. Jest to obecnie najlepiej wykończone auto kompaktowe w tym przedziale cenowym. Nawet Audi A3 wnętrze ma dużo gorsze od Astry. Wygląd zewnętrzny jest oczywiście świetny. Silnik 1.2 130KM z automatem. Za tydzień jestem umówiony na jazdę testową. Okaże się, czy skrzynia ma lagi i jak z wyciszeniem wnętrza. Właśnie Pertyn wrzucił test tego auta na YouTube.
Mnie te auto nie przekonało
https://youtu.be/9t-Ko6IcZB4
Myślałem, że wykastrowane Focusy za 140k PLN to przegięcie. Po czym zobaczyłem cennik Astry. xD 150k PLN za wersję Ultimate z zabawnym 1.2 PureTech pod maską. Ciekawe czy w końcu udało im się poprawić ten silnik, czy podzieli ten sam los co 1.6, którego PSA nie potrafiło (albo nie chciało) naprawić przez 15 lat.
Gdyby zostawili Astrze "stary" 1.4 Turbo z czterema garami to mógłby być mocny konkurent.
Ze "starym" 1.4 tak - to byłby mocny konkurent. Natomiast 1.2 PureTech... 1.0 EcoBoost to jest bajka przy tym silniku. Odnoszę wrażenie, że przejęcie Opla przez PSA to najgorsza rzecz, jaka wydarzyła się Oplowi, z punktu widzenia klienta. 308 w przebraniu, no i te szkaradne "zegary" przed kierowcą - o ile to można tak nazwać.
Tomasz76 31-07-2022, 20:18 Masz na myśli problemy z paskiem rozrządu, który pracuje w oleju? Muszę zainteresować się tematem, żeby nie wpakować się w kłopoty. Za to silnik 1.5 130KM BlueHDI jest chwalony. Niestety jest dużo droższy od 1.2 benzynowego.
Nie wiem czy to kwestia paska, ale znam osobiście przypadek gdzie: 1.2 w 308 przed 100k km po prostu umarł, a 1.6 w 5008 nie dojechał 80k km bo uszczelka pod głowicą... Oba auta od nowości. Oczywiście to mogą być pojedyncze przypadki, ale zdaje się to potwierdzać ogólną opinię, która krąży o tych jednostkach. Silniki HDI są bardzo dobre i obrazują paradoks PSA: potrafią robić jednocześnie jedne z najlepszych silników diesla i jedne z najgorszych silników benzynowych. :P Tomasz76 pisałeś, że oglądałeś Mazde 3 - jak oceniasz? Domyślam się, że bez szału, ale jestem ciekaw.
1.2 wpieprzają olej na potęgę, podobno mniej w obecnej generacji ale problemu z olejem i rozrządem są ciągle.
Do tego kultura pracy, jechałem tym w c4 i trzepało tym gorzej niż dizlem.
HDI świetne silniki chociaż wycofali najlepszy z nich czyli 2.0, ale jak chcesz pojeździć bezawaryjnie i mieć mega frajdę to poszukaj np rocznej używki. Wciąga to 1.5 nosem.
Tomasz76 01-08-2022, 07:37 pisałeś, że oglądałeś Mazde 3 - jak oceniasz? Domyślam się, że bez szału, ale jestem ciekaw.
Mazda 3 była fajna, gdy weszła na rynek w 2018r. Obecnie dobre wykończenie wnętrza, to za mało, żeby konkurować z nowościami w tym segmencie aut. Za to nowa Mazda CX60 i nowa 6 zapowiadają się ciekawie.
Bump: 1.2 wpieprzają olej na potęgę, podobno mniej w obecnej generacji ale problemu z olejem i rozrządem są ciągle.
Do tego kultura pracy, jechałem tym w c4 i trzepało tym gorzej niż dizlem.
Na jeździe testowej ocenię kulturę pracy tego silnika. Jednak oglądając testy na YouTube, nie wygląda to źle. Może silnik został poprawiony. Obejrzyjcie od 3 minuty
https://www.youtube.com/watch?v=RwOBN99p0Jg
Użytkując na co dzień można się z gościem zgodzić - tutaj bardziej chodziło o problemy techniczne wychodzące po 2,3 latach (zależy od przebiegu) ale jeśli chcesz pojeżdzić właśnie max 3 lata bez wielkich przebiegów i do żyda to pewnie będzie super :)
_Semtex_ 01-08-2022, 11:43 ściema.
Niespodziewanie do gry weszło jeszcze jedno auto. Jest to nowy Opel Astra. Byłem dzisiaj w salonie i gdy wsiadłem do wersji Ultimate, to pod względem wykończenia wnętrza koparka mi opadła. Jest to obecnie najlepiej wykończone auto kompaktowe w tym przedziale cenowym. Nawet Audi A3 wnętrze ma dużo gorsze od Astry. Wygląd zewnętrzny jest oczywiście świetny. Silnik 1.2 130KM z automatem. Za tydzień jestem umówiony na jazdę testową. Okaże się, czy skrzynia ma lagi i jak z wyciszeniem wnętrza. Właśnie Pertyn wrzucił test tego auta na YouTube.
https://www.youtube.com/watch?v=VA4TD_X4zZA
https://www.youtube.com/watch?v=9t-Ko6IcZB4
Polecam testy Bartka Urbana.
308 to kopia Astry.
Samochody ładne, ale dla mnie osobiście dynamika tego silnika jest niewystarczająca, jeśli mówimy o pojeździe, który ma pracować (zakładam, że łączy się to z jeżdżeniem w trasie). Cena za to wszystko raczej dość wygórowana.
Brzmienie tego silnika nic się nie zmieniło - dalej terkocze jak maszyna do szycia, tragedia.
Ja zakładałem że to do miasta to ujdzie - żadne trasy 1.2 bo kierowca przyjdzie poderżnąć gardła całej rodzinie :)
Tomasz76 02-08-2022, 07:06 Jutro jadę na testy właśnie tego silnika z automatyczną skrzynią. Wolę sam się przekonać, jaka jest kultura pracy, dynamika i spalanie. Nową Hondę Civic też wiele osób chwaliło, a po jeździe testowej okazało się, że wyciszenie wnętrza jest słabe.
_Semtex_ 02-08-2022, 11:37 Nową Hondę Civic też wiele osób chwaliło, a po jeździe testowej okazało się, że wyciszenie wnętrza jest słabe.
Mówisz o X-tce tj. z 2015 r.?
Szczerze, jeśli komuś zależy na bardzo dobrym wyciszeniu to nie powinien szukać w klasie kompaktów...
Tomasz76 02-08-2022, 12:29 Mówię o najnowszym modelu Civica numer XI. Niedawno była kilkudniowa premiera tego modelu w Polsce i udało mi się załapać na jazdę testową. Porównuję auta tylko jednego segmentu i w podobnej cenie, żeby dokonać optymalnego zakupu. Jutro testuję nową Astrę, później nową Kię Niro i Focusa po FL. Octavię i Golfa znam na wylot. Na razie Golf 1.5 e-TSI 150KM, jako całokształt jest najlepszy, chociaż wady też posiada, jak każdy samochód.
_Semtex_ 03-08-2022, 09:45 I jakie odczucia miałeś z jazdy tym samochodem (pomijając już niewystarczające wygłuszenie)? Pytam z czystej ciekawości - ta nowa konstrukcja wydaje się fajnym kompromisem - niby spalinowy ten Civic, ale mało pali i trochę jednak z elektryka też w nim jest.
Tomasz76 03-08-2022, 13:48 Właśnie wróciłem z jazdy testowej nową Astrą. Wieczorem opiszę wrażenia. Najpierw jednak na szybko odpowiem na pytanie dotyczące nowej Hondy Civic. Na plus; przyzwoite materiały wykończeniowe w kabinie, ilość miejsca we wnętrzu porównywalna do Octavii, duży bagażnik, mocny silnik, dobrze pracująca automatyczna skrzynia, która nie wyje i nie ma lagów(sztuczna symulacja dźwiękowa zmiany biegów), bardzo dobre prowadzenie i układ kierowniczy reagujący błyskawicznie. Na minus; szumy powietrza na słupkach przednich, słabe wyciszenie podwozia(szczególnie szumy od bagażnika),mało komfortowe wybieranie nierówności, przy dynamicznej jeździe silnik mocno słyszalny w kabinie, brak jakichkolwiek rabatów od ceny katalogowej, wysoka rata leasingowa w porównaniu do Golfa i Octavii. Odnośnie spalania, to trudno mi powiedzieć, ponieważ nie skupiałem się na tym. Pamiętałem jednak, żeby wyzerować licznik przed jazdą. Wróciłem ze średnim spalaniem 7,4L, ale jazda była dynamiczna. Podsumowując, gdyby nie hałas w kabinie i mało komfortowe zawieszenie, to z dużym prawdopodobieństwem zamówiłbym Civica. Zaznaczam, że są to tylko moje spostrzeżenia, a każdy oczekuje od samochodu czegoś innego
_Semtex_ 03-08-2022, 14:27 Dzięki za opinię ;)
Co do wyciszenia to polecam tą firmę ,chyba najlepsza w PL, zobaczenie ich projekty i cennik, kolega oddał nowa mazdę 6 i różnica wielka
Firma działa z 15 lat i tylko to robią , nic nie uszkadzają i dają galerie zdjęć z prac jako dokumentacja.
www.ciche-auto.pl
. Zaznaczam, że są to tylko moje spostrzeżenia, a każdy oczekuje od samochodu czegoś innego
Tomek a Ty szukasz auta do miasta czy na trasę? Bo z zalet jakie wymieniłeś to powiedziałbym auto jest kompletne do jazdy na co dzień - same plusy. Serio.
A co do wyciszenia to osobiście obstawiam że 80% nie zwróciłoby na to uwagi :) Ktoś tu pisał że Mondeo MK4 jest głośne a ja przy 140 kmh prowadzę szeptem rozmowy żeby dzieciaka nie obudzić.
Tomasz76 03-08-2022, 21:06 Co do wyciszenia to polecam tą firmę ,chyba najlepsza w PL, zobaczenie ich projekty i cennik, kolega oddał nowa mazdę 6 i różnica wielka
Firma działa z 15 lat i tylko to robią , nic nie uszkadzają i dają galerie zdjęć z prac jako dokumentacja.
www.ciche-auto.plCzy przypadkiem nie stracisz wtedy gwarancji producenta samochodu?
Bump: Tomek a Ty szukasz auta do miasta czy na trasę? Bo z zalet jakie wymieniłeś to powiedziałbym auto jest kompletne do jazdy na co dzień - same plusy. Serio.
A co do wyciszenia to osobiście obstawiam że 80% nie zwróciłoby na to uwagi :) Ktoś tu pisał że Mondeo MK4 jest głośne a ja przy 140 kmh prowadzę szeptem rozmowy żeby dzieciaka nie obudzić.Szukam auta wszechstronnego, które będzie użytkowane i w mieście i na trasie. Do miasta kupię samochód elektryczny, który będę ładował tylko w domu na nocnej taryfie Zdaję sobie sprawę, że klienci kupujący samochody w salonach w większości nie mają o nich pojęcia. Ze mną sprzedawcy nie mają łatwego zadanie i kitu mi nie wcisną. Jeżdżąc Hondą Civic w trasie, ze względu na słabe wyciszenie bym się męczył.
Bump: Jeśli chodzi o nowego Opla Astrę, to nareszcie znalazłem godnego rywala dla Golfa. Astra w wersji ultimate wykończenie wnętrza ma jedne z najlepszych w klasie, a alcantara znajduje się nawet na boczkach drzwi, wyposażenie tej wersji jest bardzo bogate (nic w tym aucie nie brakuje), fotele AGR są mega wygodne, wyciszenie wnętrza jest na bardzo wysokim poziomie, kamera cofania jest dobrej jakości i ma obraz szerokokątny, zegary mają dobrą grafikę, ekran centralny reaguje szybko na dotyk i nie ma opóźnień w reakcji, wyświetlacz HUD jest na szybie, a nie na plastikowej wysuwanej szybce, apple carplay działa bezprzewodowo, automatyczna skrzynia szybko reaguje na dodanie gazu i płynnie zmienia biegi (Pertyn mówił o tym w teście), są fizyczne przyciski na desce, układ kierowniczy jest bardzo przyjemny, jadąc na aktywnym tempomacie auto utrzymuje się idealnie pomiędzy pasami. Jednak najbardziej zaskoczyła mnie w tym samochodzie praca zawieszenia. Zawieszenie jest tak dobre, że dawno nie jechałem samochodem w tej klasie i cenie, które w taki sposób wybierałoby nierówności. Przez studzienki i niskie krawężniki Astra przejeżdża tak, jakby miała pneumatyczne zawieszenie, prowadzi się bardzo pewnie, a zawieszenie nie jest zbyt sztywne (jak w Civicu). Jeśli chodzi o minusy, to nie ma ich za dużo. Pierwszy minus to brak auto holda, a drugi to dźwięk silnika 1.2 130KM. Problemy z kruszącym się paskiem, który pracuje w oleju już podobno rozwiązali. Do dynamiki tego silnika nie mam żadnych zastrzeżeń. Z wyprzedzaniem nie ma żadnego problemu, bo silnik jest elastyczny. Zaznaczam jednak, że Astra ma służyć do normalnej i oszczędnej jazdy w różnych warunkach drogowych. Trochę w mieście, a trochę na drogach ekspresowych. Mam jednak małe zastrzeżenia do dźwięku jednostki napędowej. Ma taki dziwny pomruk, który nie każdemu przypadnie do gustu. Ten dźwięk nie jest uciążliwy podczas jazdy, ale jest specyficzny. Moim zdaniem nowa Astra, jako całość jest obecnie moim numerem jeden. Może zmienię zdanie po teście Focusa po FL z nową automatyczną skrzynią biegów. W Kię nie wierzę, ale oczywiście też pojadę na testy. Nie znalazłem w Astrze żadnej poważnej wady, która zniechęciłaby mnie do tego auta. Pozostaje mi jeszcze do sprawdzenia realne spalanie przy prędkościach autostradowych. Tutaj Golf e-TSI jest mistrzem. Najwięcej obawiam się jednak niekorzystnej oferty leasingowej w porównaniu do niemieckiej konkurencji. Wiadomo, że wartość rezydualna samochodu ma duże znaczenie. Ofertę powinienem otrzymać jutro.
W przypadku wyciszania pojazdu nie ma żadnego niebezpieczeństwa odmowy gwarancji, jeżeli tylko przeprowadzimy je w profesjonalnym warsztacie.
Jedynie w czasie korozji po wykryciu mat ASO może zwalić winę że wyciszenie wpłynęło na rdzę i może odmówić .
Kto pojedzie do ASO bo mu drzwi rdzewieją ? Watpie
Tomasz76 04-08-2022, 14:05 No i czar prysł, szkoda. Koszt leasingu jest bardzo niekorzystny w porównaniu do niemieckiej konkurencji. Za ratę, jaką muszę zapłacić za Astrę, to np. mógłbym mieć najbogatszą wersję Octavii RS 2.0TSI 245KM DSG. Nic innego nie pozostaje, jak wziąć na tapetę Kię. Tutaj już wiem, że koszty leasingu są ok, ponieważ ofertę już wcześniej dostałem. Dzisiaj otrzymałem też informację z Forda, że termin produkcji mojego Focusa przesunął się na listopad. Robią się niezłe jaja, ale ja i tak czekam do upadłego na mojego ukochanego Forda w rewelacyjnej cenie.
W moim przypadku dealer dalej nie jest wstanie podać nawet przybliżonej daty produkcji, podobno żadna w systemie się nie pojawia. Widziałem też w końcu Focusa po lifcie na żywo u innego dealera i z luźnej rozmowy wynikało że raczej na produkcję w 2022 roku nie ma co liczyć.
Odwieczny dylemat każdego Kowalskiego - drożej i lepiej czy taniej i gorzej :)
Tomasz76 04-08-2022, 18:52 Z doświadczenia już wiem, że cena samochodu ma drugorzędne znaczenie. Najważniejsze są koszty finansowania, a tutaj mistrzami są VW bank i Toyota bank. Jeśli Ford nie zrobi klientów, którzy na koniec 2021r i na początku 2022r zamówili Focusy w h..a, to będzie to jak wygrana w lotto. Różnica w finansowaniu pomiędzy Focusem, a Astrą jest tak duża, że można by sobie płacić jeszcze jedną miesięczną ratę za np. Skodę Fabię. Różnica pomiędzy ratą za Golfa, a ratą za nową Astrę też jest ogromna. Dlatego będę czekał na Focusa nawet ponad rok. Warunek jest tylko jeden, cena musi pozostać taka, jak w momencie zamówienia. A Astry mi szkoda, bo był to godny konkurent do Golfa.
arturmsi 04-08-2022, 22:09 Tomasz to ile % rabatu na Focusa dostałeś że takie porównania rzucasz? :D
Tomasz76 05-08-2022, 07:42 W styczniu dostałem 12% rabatu. Obecnie wygląda to tak; Honda Civic wersja Advance 2.0 184KM, cena 163000zł i brak rabatów. Golf 1.5 e-TSI 150KM wersja Style, cena 158000zł możliwy kilkuprocentowy rabat. Opel Astra Ultimate 1.2 130KM, cena 150000zł i brak rabatów. Mój Ford Focus Active X 1.0 155KM w styczniu, cena 121000zł. Wszystkie samochody są z automatyczną skrzynią biegów. Jak widać różnica pomiędzy Focusem, a resztą jest ogromna. Ale co ważne dla mnie ogromna różnica jest też w miesięcznej racie. Opel Astra pomimo tego, że jest najtańszy(nie liczę Focusa), to ma zdecydowanie najgorsze finansowanie. Mówię o finansowaniu w formie wynajmu.
Tomasz76 05-08-2022, 10:06 Szukam samochodu nowoczesnego na 2-3 lata, a Mazda 3 wnętrza na pewno nie ma nowoczesnego. Oczekuję od samochodu nowoczesnych multimediów, auto musi mieć duży ekran dotykowy, musi mieć dobrą automatyczną skrzynię biegów bez lagów, silnik musi mieć turbo, żeby ciągnął od dołu, auto musi mieć wygodne fotele najlepiej z certyfikatem AGR, fotele muszą mieć regulację elektryczną, telefon z apple carplay musi łączyć się z systemem w samochodzie bezprzewodowo, auto musi mieć dobrze wygłuszone wnętrze, musi mieć aktywny tempomat, który perfekcyjnie utrzymuje się pomiędzy liniami tak, żebym nie musiał trzymać cały czas kierownicy, musi mieć podgrzewane fotele i kierownicę. Te wymagania spełnia Focus, Astra i Golf. Nie wiem jeszcze, jak Focus po FL prowadzi się na aktywnym tempomacie, ale niedługo to sprawdzę. Natomiast Mazda 3 tych wymagań nie spełnia. Uważam, że Mazda jest samochodem dla osób, które chcą jeździć autem przez wiele lat i nie mają zbyt wygórowanych wymagań. Mają wtedy pewność, że pojeżdżą bezawaryjnie. Jeśli chodzi o koszty leasingu, to podejrzewam, że też będą wysokie w stosunku do VW bank i Toyota bank. Gdyby było inaczej, to Mazdy sprzedawałyby się w Polsce lepiej. Sprawdziłem dane rejestracji nowych samochodów w Polsce od początku stycznia do końca lipca 2022r. W pierwszej 50 aut (tylko tyle jest podane) nie ma żadnego samochodu marki Mazda. Może Mazdy nie spełniają oczekiwań klientów? Wybieram się jednak do salonu obejrzeć nową Mazdę CX-60, bo wygląda fajnie.
Tomasz76 przecież Focus nie ma elektrycznych foteli. :P
Poza tym to cóż, jeżeli masz wymagania jakie masz, to faktycznie, nie ma co dyskutować.
Natomiast stwierdzenie, że Mazda jest dla osób, które "nie mają zbyt wygórowanych wymagań" uważam za błędne i wynikające z Twojego punktu widzenia. ;) Masz wiele systemów, których nie ma konkurencja, chociażby ten HUD na szybie czy kamery 360. Przypominam także, że aktualnie nowoczesny Focus został wykastrowany z dużego ekranu, bezprzewodowego CarPlay'a, cyfrowych zegarów, łopatek do zmiany biegów i matrycowych świateł.
Nie wiem czemu Mazdy się tak sprzedają. Pewnie czynników jest sporo: w Polsce Mazda jest tak naprawdę od 2008, krążą niezbyt dobre opinie o rdzy, pewnie sami też nie są w stanie dużo sprzedać, a także... ceny. Chociaż z cenami to się teraz zmienia. Silniki wolnossące pewnie też nie pomagają.
_Semtex_ 05-08-2022, 11:13 żebym nie musiał trzymać cały czas kierownicy
Tak trochę z przymrużeniem oka - kierownicę trzyma się cały czas i to obiema rękami.
Nagminna przypadłość szczególnie w Polsce to ludzie, którzy prawie nie trzymają kierownicy i leżą w fotelu. Potem na tych szkoleniach na lotniskach przez pierwszą godzinę nie można odpalić silnika, bo 90% ludzi musi najpierw wpaść w ciężki szok, że nie umieją usiąść poprawnie w samochodzie ;)
No, ale dobra, to taka dygresja.
Generalnie Tomaszu widać, że masz swoje zdanie i pewnie niejednym samochodem jeździłeś w życiu, natomiast nie jest bez luk to Twoje rozumowanie. Przede wszystkim widać, że uparłeś się na klasę C, a oczekiwania masz raczej na klasę D, ew. naprawdę topowo wyposażone modele w klasie C spełnią Twoje wymogi... o które trudno w tych czasach z uwagi na problemy produkcyjne. Druga sprawa to finansowanie - Ty szukasz samochodu na najem długoterminowy i to jest poważna przeszkoda - chciałbyś jednocześnie wyrwać super finansowanie i najlepszy samochód w tej klasie. Nie trzeba się długo zastanawiać, by dojść do przekonania, które graniczy z pewnością, że raczej te 2 wymogi nie znajdą punktu stycznego - taki samochód prawdopodobnie nie istnieje.
Jeśli Ford utrzyma cenę z Twojego zamówienia to prawdopodobnie to będzie najlepsza opcja. W każdym innym przypadku przepłacisz.
Siedziałem w tym tygodniu w nowym Focusie. Samochód prezentuje się bardzo ładnie z zewnątrz (zwłaszcza na 18 calach). Za to środek to porażka. Nie spodziewałem się, że to taka bieda na tle konkurencji (nie mam na myśli multimediów, tylko materiały). Wykończenie jest na poziomie aktualnych samochodów miejskich; Toyota tyle daje w Yarisie, Reanult w Clio.
musi mieć aktywny tempomat, który perfekcyjnie utrzymuje się pomiędzy liniami tak, żebym nie musiał trzymać cały czas kierownicy
Jeśli chce się uchodzić za "znawcę" to radzę się dokształcić z systemów pokładowych. Aktywny tempomat nie odpowiada za utrzymywanie się samochodu na pasie ruchu.
bo 90% ludzi musi najpierw wpaść w ciężki szok, że nie umieją usiąść poprawnie w samochodzie Za to środek to porażka.
Amen.Dokładnie ,nie chciałbym tego samochodu nawet po cenie sprzed 2 lat.
Pełne poparcie dla semtex za ten post.
Oczywiście każdy ma inne odczucia co znaczenia słowa "nowoczesność" ale akurat bez uprawniania marketingu nowa mazda 3 czy cx-30 w środku dla mnie wyglądają mega. Idealne połączenie małego tabletu z tradycyjnymi przyciskami.
Do tego wykończenie nawet bieda edyszyn jest sto razy lepsze niż nowego focusa.
No i wisieńka na torcie - idealny silnik, który nie brzmi jak 10 letnia kosiarka. :)
Swoją drogą jest to idealna odpowiedź na pytanie dlaczego teraz większość firm robi auta, które rozsypują się po 100 tys km jeśli 95% kupujących to firma, która po 2 latach wystawia autko na otomoto. Tutaj bez urazy do nikogo, takie życie :) Sami kręcimy dla siebie sznurek.
Tomasz76 05-08-2022, 14:30 Żeby nie cytować waszych wpisów, to odniosę się po kolei.
mskgs- Astra też ma HUD na szybie. Natomiast zasadnicze pytanie brzmi, jakiej jakości jest obraz na szybie i czy ma regulację przynajmniej wysokości wyświetlanego obrazu. Całe życie jeździłem samochodami bez tego bajeru i nie narzekałem. Mam w swoim samochodzie rewelacyjny wyświetlacz HUD, ale jest mi on zbędny. Kamera 360, to już kompletnie niepotrzebny gadżet, szczególnie dla osób, które potrafią dobrze jeździć i sprawnie parkować. Nigdy w samochodach nie korzystam z takiego widoku. Za to kamera z przodu pojazdu i szerokokątna z tyłu są bardzo przydatne. Mój zamówiony Focus nie został wykastrowany z dużego wyświetlacza i Sync4. Jeśli wykastrują auto z Sync4 i włożą stary mały ekran, to na pewno zrezygnuję z zakupu. Miałem już okazję testować ten ekran w aucie na postoju i jest świetny. Działa płynnie bez lagów. Do Mazdy 3 nie mam zamiaru nikogo zniechęcać, ale mi ten samochód kompletnie nie pasuje we wnętrzu, poza materiałami.
niko123- akurat miękka hybryda, którą posiadam w Golfie powoduje, że DSG lagów praktycznie nie ma. Obecnie skrzynie większości producentów w tym oczywiście DSG, mają straszne lagi ze względu na oprogramowanie skrzyń, które z kolei mają kastrować silniki ze względu na wyśrubowane normy spalin. Hed up, jak pisałem wyżej nie potrzebuję. Światła matrycowe w Golfie świecą super. Uwielbiam duże ekrany w samochodach takie, jak ma Audi, Tesla, Lexus NX, Volvo i wiele innych marek. Taka jest przyszłość motoryzacji i trzeba się do tego przyzwyczaić. Golf prowadzi się dobrze, ale układ kierowniczy należy do raczej miękkich. Jedyne zastrzeżenia w Golfie można mieć do materiałów we wnętrzu. Jednak ja wolę gorsze materiały, ale najważniejsze, żeby były dobrze spasowane i nie trzeszczały podczas jazdy. Przejechałem już Golfem prawie 30tys/km i jest pod tym względem ok. Tak samo liczę na Focusa, że pomimo gorszej jakości materiałów w kabinie będzie cisza. Jeśli chodzi o tunel środkowy, to żadna noga mi się nie obija podczas jazdy. Układ kierowniczy Mazdy lepszy niż w Focusie? A to ciekawe spostrzeżenie, pierwsze słyszę. Jeśli twierdzisz, ze Mazda 3 jest taka fajna, to dlaczego tak słabo się sprzedaje. Jest to samochód widmo na naszych drogach.
semtex- autonomicznie jeżdżę tylko na drogach ekspresowych i autostradach. Przez 15 sekund nie muszę trzymać rąk na kierownicy. Później lekki dotyk ręką i ponownie jazda autonomiczna. Jeżdżę tak już od kilku lat. Bardzo przydatny system podczas długich podróży. Uparłem się na klasę C, ponieważ takiej wielkości samochód mnie interesuje. Nie muszę szukać w klasie D, bo są auta w klasie C, które spełniają moje oczekiwania. Jeśli po teście Focusa po FL nie będę zadowolony, to będę szukał dalej i w końcu znajdę odpowiednie auto. A jeśli nie znajdę, to ostatecznie przepłacę, trudno. Pod względem wykończenia wnętrza Focus rzeczywiście odstaje od konkurencji, szczególnie Mazdy i Astry. Liczę jednak na to, że Focus zrekompensuje się tym, że będzie cicho w kabinie, że wnętrze będzie dobrze spasowane i nie będzie trzeszczeć, że będzie się świetnie prowadzić, że będzie mało palił, że automatyczna skrzynia ZF będzie płynnie zmieniać biegi i nie będzie miała lagów i na koniec liczę na niską cenę zakupu w porównaniu do konkurencji.
Matych- nie czepiaj się szczegółów. Czy asystent utrzymania pasa ruchu jest ok?
To by było na tyle. Czas rozpocząć weekend. Na forum wrócę w poniedziałek.
Astra też ma HUD na szybie. Natomiast zasadnicze pytanie brzmi, jakiej jakości jest obraz na szybie i czy ma regulację przynajmniej wysokości wyświetlanego obrazu. Całe życie jeździłem samochodami bez tego bajeru i nie narzekałem. Mam w swoim samochodzie rewelacyjny wyświetlacz HUD, ale jest mi on zbędny. Kamera 360, to już kompletnie niepotrzebny gadżet, szczególnie dla osób, które potrafią dobrze jeździć i sprawnie parkować. Nigdy w samochodach nie korzystam z takiego widoku. Za to kamera z przodu pojazdu i szerokokątna z tyłu są bardzo przydatne. Mój zamówiony Focus nie został wykastrowany z dużego wyświetlacza i Sync4. Jeśli wykastrują auto z Sync4 i włożą stary mały ekran, to na pewno zrezygnuję z zakupu. Miałem już okazję testować ten ekran w aucie na postoju i jest świetny. Działa płynnie bez lagów. Do Mazdy 3 nie mam zamiaru nikogo zniechęcać, ale mi ten samochód kompletnie nie pasuje we wnętrzu, poza materiałami.
(...)
Jeśli twierdzisz, ze Mazda 3 jest taka fajna, to dlaczego tak słabo się sprzedaje. Jest to samochód widmo na naszych drogach.
Nie mam zamiaru Cię przekonywać, ale sprostuję, żeby ktoś inny źle nie odczytał, a być może sam nie do końca wiesz. HUD w Maździe ma dobrą jakość i regulację góra-dół oraz regulację obrotu (nie wiem po co w sumie). Kamery 360 to oczywiście nie tylko widok z góry, normalnie możesz podglądać to co dzieje się przed samochodem.
Co do sprzedaży trójki to chyba próbujesz użyć najdurniejszego argumentu, jakiego się da, czyli że niby popularność świadczy o tym, czy coś jest dobre... Zatem proponuję odwrócić sytuację - czy Skody i Toyoty to takie fajne samochody, skoro sprzedają się jak szalone? :P
A tak poza tym to Mazda 3 to niepraktyczny samochód od strony użytkowej, jest ciasno, ciemno i nisko. Nie dziwi mnie słaba sprzedaż, bo większość ludzi woli wziąć Octavie albo Corolle w kombi. W dodatku, do niedawna, w pakiecie z lepszą praktycznością mieli niższą cenę.
Jeszcze co do kwestii układu kierowniczego. Moim zdaniem Focus się lepiej prowadzi. Mazda też jest dosyć zwarta, zwinna, ale wspomaganie jest za duże, kierownica mogłaby chodzić ciężej, jest za duża i samochód przez ciężki przód jest nadsterowny, co widać dobrze np. na testach łosia. Ford tutaj lepiej wypada.
mdmowski 05-08-2022, 16:13 Jak już ktoś narzeka na wykończenie wnętrza Focusa i porównuje topową wersję wyposażenia w innym aucie, to polecam spojrzeć na wersję Vignale, bo Focus też taką ma. A przynajmniej jeszcze niedawno miał. Zupełnie inaczej prezentuje się wnętrze Focusa w wersji Vignale.
i wisieńka na torcie - idealny silnik, który nie brzmi jak 10 letnia kosiarka.
Ja tam wolę, aby w kabinie było jak najciszej. A Focus ten warunek spełnia, a dokładnie spełniał, w momencie gdy go kupowałem 3,5 roku temu. Koreańce wyły mimo 4 garów, to pamiętam dobrze. Reszty aut już nie pamiętam, więc pewnie było lepiej, ale Focus wypadł w nich najlepiej.
Jakbym chciał słuchać gadania silnika, to szukałbym czegoś o większej ilości cylindrów i na pewno nie w klasie aut kompaktowych. Hot hatche mnie nie interesują ;)
Ale to moja opinia.
Co do opinii z Motoru, wole obejrzeć te testy, oni się tym zajmują, tu masz 3kę (to do niko), choć nie test z przed kilku lat:
https://www.youtube.com/watch?v=wKoiO5EeCZY&ab_channel=km77.com
a tu Focusa też z przed 3 lat, tylko on w wersji ST Line, więc z obniżonym zawieszeniem (pewnie i na wahaczach nie belce):
https://www.youtube.com/watch?v=d_v9sy32Z5I&ab_channel=km77.com
Ps właśnie Bartek Urban wrzucił test Focusa po lifcie:
https://www.youtube.com/watch?v=58JoRsoI-kA&ab_channel=Autowizja
_Semtex_ 06-08-2022, 11:51 Ps właśnie Bartek Urban wrzucił test Focusa po lifcie:
https://www.youtube.com/watch?v=58Jo...nnel=Autowizja
Focus nieźle wypadł w tym teście, to cieszy. Chociaż ta konstatacja Bartka na końcu raczej smutna...
Jak już ktoś narzeka na wykończenie wnętrza Focusa i porównuje topową wersję wyposażenia w innym aucie, to polecam spojrzeć na wersję Vignale, bo Focus też taką ma. A przynajmniej jeszcze niedawno miał. Zupełnie inaczej prezentuje się wnętrze Focusa w wersji Vignale.
Masz absolutną rację. Jednakże wersja wyp. Vignale w PL jest niestety oficjalnie niedostępna w przypadku Focusa. Osobiście tego totalnie nie rozumiem, ale polityka Ford Polska nie pierwszy raz mnie zaskakuje, więc przestałem się już dziwić. Można się domyślać, że cena w tym przypadku pewnie byłaby już kosmiczna i Ford Polska nie wierzył w sprzedaż tego modelu na swoim rynku. Aczkolwiek w moim przekonaniu wprowadzanie ograniczeń w możliwości wyboru wersji wyposażeniowych zawsze jest szkodliwe z punktu widzenia potencjalnego klienta. Nawet jeśli znalazłoby się niewielu chętnych, to wizerunkowo korzystna jest sytuacja, gdy na drogach widać te najlepiej wyposażone sztuki.
pawel182 06-08-2022, 13:05 Ps właśnie Bartek Urban wrzucił test Focusa po lifcie:
https://www.youtube.com/watch?v=58JoRsoI-kA&ab_channel=Autowizja
Oj...pan Bartosz to chyba nie ogarnia Forda skoro nawet nie wie (teraz już wie bo go czytelnicy sprostowali) że silnik 1.5 już dawno nie ma 4 cylindrów.
ta konstatacja Bartka na końcu raczej smutna...
Zgodna z moją. Ale to moje zdanie, próbowałem się zastanowić co bym dziś wybrał...i nie wiem.
Znaczy wiem, ale na Stelvio mnie nie stać :D
pan Bartosz
I nie wie, jakie auta mają być na początku w Polsce. Za to jeżdżąc różnymi autami, może się wypowiedzieć o jeżdżeniu.
Zresztą ja na te testy jego, Pertyna, Caroserii czy Marka Wieruszewskiego patrzę przez palce. Bo ja mam inne spojrzenie na auto - o haczykach w bagażniku Mondeo IV dowiedziałem się, jak oni narzekają, że auta tego nie mają - poszedłem sprawdzić czy to u mnie jest. I dalej wożę zakupy za siedzeniem, ale ja jeżdżę z nimi kilkaset metrów, bardzo rzadko 2-3km - i to jeżdżę jak robimy większe zakupy, gdzie dochodzą np zgrzewka wody, soki itp. Uchwyt na kubek, do niedawna mi nie był potrzebny, a raczej nie zwracałem uwagi na to.
Przy okazji można posłuchać w tym teście jak brzmi w środku silnik przy przyśpieszaniu. Moim zdaniem nie ma tragedii ;)
_Semtex_ 06-08-2022, 14:29 Pan Bartosz i tak dość dobrze ogarnia. Zgadza się - wtopy mu się zdarzają, ale bądźmy szczerzy - przy takiej liczbie aut, jakie rocznie przechodzą przez jego ręce, to jest nie do uniknięcia.
Ja tylko napiszę, że nie do końca ufam dziennikarzom ani testującym udających dziennikarzy. Szanuję ich pracę, ale rzeczy jak prowadzenie, wyciszenie, dynamika, praca skrzyni itd. lepiej sprawdzić samemu, bo niestety można nieraz usłyszeć/przeczytać brednie. Pewnie to nie wynik ich złej woli, a jak wspomniano, dużej ilości samochodów do testowania i najzwyczajniej dochodzi do pomyłek. W dodatku niektóre rzeczy mogą wydawać się gorsze po przesiadce z droższych i lepszych aut.
Przecież wolumen sprzedaży nie ma nic wspólnego z niezawodnością czy gustami.
95% leci na leasing i kupujący ma gdzieś czy skrzynia czy silnik wyskoczy bokiem po 100 tys km czy za 2 lata bo już wcześniej auto będzie wisiało na otomoto.
Wśród klientów indywidualnych są całkiem inne wyniki sprzedaży bo Kowalski kupuje auto na dłużej niż 3 lata (z reguły).
Sprzedają się te auta, które są tanie w zakupie i tanie w eskploatacji. Tutaj Mazda 3 nie jest ani najtańsza w zakupie a serwis też liczą sobie premium - np. standardowy przegląd 1600 zł podczas gdy mondeo 700 zł - ponad 2x taniej mimo że segment wyżej.
Przecież wolumen sprzedaży nie ma nic wspólnego z niezawodnością czy gustami.w punkt.
Za fiestę 3 lata temu 1000 a inni piszą że za mondeo 700 .
Rok temu za 4 przegląd za mazde 6 płaciłem 860 zł - z moim olejem ale filtry + płyn i wymiana płynu hamulcowego ASO
I ich olejem wyszło by koło 1150zl w roku 2021 to bylo
Wysłać fakturę ?
Najtańszy jest 2 i 5 serwis bez wymiany płynu hamulcowego, koło 700 zł
Świece przy 160 tys km a łańcuch rozrządu niewymienia się nawet przy 600 tys km ,a była taka mazda na OtoMoto, mam jeszcze zdjęcie na pamiątkę.
1600 zł za mazde 3 może wyjść za
Przegląd + olej + wszystkie filtry + płyn hamulcowy+ tarcze hamulcowe+ klocki hamulcowe, z tym że jak mazdę sprzedalem z przebiegiem 75 tys km to tarcze były fabryczne i nie wymagały wymiany a klocki były wymieniane ale nie pamiętam przebiegu.
Za wymianę oleju po dotarciu w kia stinger 3.3 z przebiegiem 1500 km zapłaciłem 569 zł w kwietniu ,z tym że tam wchodzi chyba 6,5 oleju, to sama wymiana w ASO , pierwszy przegląd to przede mną jeszcze.
569 zł za wymianę oleju po dotarciu stingera to tyle zapłaciłem za 1 cały przegląd mazdy 6 z tym ze miałem własny olej Amsoil.
Kip Fokus 10-08-2022, 11:35 Ciekawa dyskusja na tematy głównie dookoła Focusa FL.
Moje wrażenia po przejechaniu 2,6 tys km od około 20 lipca podstawową wersją Focusa kombi z dieslem są jak najbardziej pozytywne. Jestem użytkownikiem "flotowym" także nie biorę pod uwagę kosztów zakupu czy finansowania.
Na auto czekałem 9 msc. i dostałem wersję z przodem po FL, tyłem przed (stary kształt lamp i lampy"nie-ledowe"). Wnętrze z tabletem sprzed FL.
Auto przyjemnie się prowadzi, zawieszenie bardzo komfortowe bez hałasu na nierównościach. Zaskakująco czuły układ kierowniczy i bardzo mocna reakcja auta na ruchy kierownicą. Auto odbieram jako ciche przy prędkościach autostradowych, a jeżdżę 90% drogami dwujezdniowymi. Dynamika wystarczająca do codziennej jazdy. Spalanie za 2,6 tys km średnio 5,1. Skrzynia biegów (manualna) bardzo lekko pracuje.
Wnętrze oceniam jako dobre jakościowo i przyjemne, nic nie przeszkadza w prowadzeniu, nie hałasuje i sprawia dobre wrażenie. Android auto działa prawidłowo, choć tylko na kablu. Ciekawostka - muszę wyłączać smartwatcha-a, żeby rozmawiać przez zestaw głośnomówiący (to samo było w poprzednim aucie innej firmy) Bardzo wydajna klimatyzacja mimo, że manualna, szybko schładza nawet przy 30 i więcej st. C.
Dość płaski tunel środkowy przy tylnej kanapie to duży plus dla mnie przy 3 osobach z tyłu.
Jeśli miałbym wymienić zauważone wady w tej wersji auta to brzmienie głośników, które jest trochę "płaskie" i odstaje na minus w stosunku to poziomu auta jako całości.
Nie rozumiem, też logiki działania "auto-hold", które mam włączone i mimo to czasem nie załącza hamulca automatycznie, szczególnie przy np. przy przeparkowaniu auta bez zapiętych pasów.
Brakuje mi automatycznych wycieraczek, co miałem w poprzednim aucie, ale nie przeszkadza mi manualna klima, a poprzednio miałem dwustrefowy automat.
Przyzwyczajam się do metalicznego wzorka na przedniej szybie od układu podgrzewania.
Po myciu auta spod niektórych uszczelek wyciekało sporo pyłu, tak jakby auto gdzieś długo stało i zbierało kurz, ale to już chyba udało się wypłukać.
Ocena najbardziej ogólna z możliwych - dobre auto, polecam :)
kedzior87 10-08-2022, 19:39 Ciekawa dyskusja na tematy głównie dookoła Focusa FL.
Moje wrażenia po przejechaniu 2,6 tys km od około 20 lipca podstawową wersją Focusa kombi z dieslem są jak najbardziej pozytywne. Jestem użytkownikiem "flotowym" także nie biorę pod uwagę kosztów zakupu czy finansowania.
Na auto czekałem 9 msc. i dostałem wersję z przodem po FL, tyłem przed (stary kształt lamp i lampy"nie-ledowe"). Wnętrze z tabletem sprzed FL.
Auto przyjemnie się prowadzi, zawieszenie bardzo komfortowe bez hałasu na nierównościach. Zaskakująco czuły układ kierowniczy i bardzo mocna reakcja auta na ruchy kierownicą. Auto odbieram jako ciche przy prędkościach autostradowych, a jeżdżę 90% drogami dwujezdniowymi. Dynamika wystarczająca do codziennej jazdy. Spalanie za 2,6 tys km średnio 5,1. Skrzynia biegów (manualna) bardzo lekko pracuje.
Wnętrze oceniam jako dobre jakościowo i przyjemne, nic nie przeszkadza w prowadzeniu, nie hałasuje i sprawia dobre wrażenie. Android auto działa prawidłowo, choć tylko na kablu. Ciekawostka - muszę wyłączać smartwatcha-a, żeby rozmawiać przez zestaw głośnomówiący (to samo było w poprzednim aucie innej firmy) Bardzo wydajna klimatyzacja mimo, że manualna, szybko schładza nawet przy 30 i więcej st. C.
Dość płaski tunel środkowy przy tylnej kanapie to duży plus dla mnie przy 3 osobach z tyłu.
Jeśli miałbym wymienić zauważone wady w tej wersji auta to brzmienie głośników, które jest trochę "płaskie" i odstaje na minus w stosunku to poziomu auta jako całości.
Nie rozumiem, też logiki działania "auto-hold", które mam włączone i mimo to czasem nie załącza hamulca automatycznie, szczególnie przy np. przy przeparkowaniu auta bez zapiętych pasów.
Brakuje mi automatycznych wycieraczek, co miałem w poprzednim aucie, ale nie przeszkadza mi manualna klima, a poprzednio miałem dwustrefowy automat.
Przyzwyczajam się do metalicznego wzorka na przedniej szybie od układu podgrzewania.
Po myciu auta spod niektórych uszczelek wyciekało sporo pyłu, tak jakby auto gdzieś długo stało i zbierało kurz, ale to już chyba udało się wypłukać.
Ocena najbardziej ogólna z możliwych - dobre auto, polecam :)
Wkoncu ktoś wrócił do sedna tematu...
Odnośnie bluetootha mam ten sam problem - smartwatch Huawei ale nie jest to problem auta tylko bardziej telefonu i zegarka.
Z wad jakie zaobserwowałem w Sync4 mogę wymienić kwestię tzw. multipointu czyli obsługi dwóch telefonów jednocześnie - niestety sync 4 w focusie FL tego nie obsługuje.
Kip Fokus 10-08-2022, 21:27 kedzior87
U mnie również zegarek Huawei + tel. Samsung :/
Tomasz76 11-08-2022, 07:51 Fajna opinia odnośnie Focusa. Nareszcie ktoś odebrał auto i może podzielić się wrażeniami z użytkowania. 9 miesięcy czekania, to długo, ale najważniejsze, że jesteś zadowolony. Jak widać Focus nadal trzyma się mocno na tle konkurencji.
Bo warunkiem działania jest zapięcie pasów.
Reklamy Toyoty, VW i ich finansowania widzę wszędzie
Mojemu teściowi wszyscy wokół mówili, że Toyota to świetne auto, jak kupi z 1,6 ben to będzie miał silnik nie do zajechania. Poszedł zamówił Corollę XI bez jazdy próbnej, mimo, że proponowałem, że pojedziemy i razem weźmiemy ją na jazdę próbną.
Ja rok później kupiłem Focusa, po przejechaniu się kilkoma autami, jakie wytypowałem, w tym polecaną przez niego Sportage (wtedy z nim) i do dziś jak wsiada do Focusa, to mu się to auto podoba, a na Toyotę narzeka.
I nie, nie na silnik, ale przesiadł się z Astry G i wkurza go, że klapa od bagażnika w Corolli jest nie wyciszona, gdzie w pełnoletnim Oplu było. Ze światłami automatycznymi kilka razy był w ASO, działają kijowo, a czasem w ogóle się nie świecą (sam miałem dwa razy, że jak nią jechałem, to nagle na skrzyżowaniu, w nocy, okazało się, że świateł nie ma, mimo, że świeciły przy odpaleniu). Coś z akumulatorem mu się też działo, też jeździł z nim do ASO (właśnie przez to zanim Focusa kupiłem dawał auto, żeby jak najwięcej nim jeździć ).
Moim zdaniem, to całkiem fajne auto, ze sporym wnętrzem, silnik jak się wkręci na obroty opycha się normalnie, ale dla mnie jest nieergonomiczna, od ok 100km/h jest dramatycznie głośna. Niby nie małe auto, ale jak dla mnie typowo do miasta. Na trasy średnie - oczywiście to moja opinia.
arturmsi 11-08-2022, 10:37 Kedzior87 i Kip Fokus a jak sprawują się światła led w nocy?
Kip Fokus 11-08-2022, 12:39 arturmsi
Nie miałem jeszcze okazji jechać w trasę po zmroku, a na podstawie jazdy w mieście nie da się nic powiedzieć.
kedzior87 11-08-2022, 22:55 Kedzior87 i Kip Fokus a jak sprawują się światła led w nocy?
Wstyd przyznać ale również nie miałem okazji ich przetestować jeszcze w nocy.
Robert 68 15-08-2022, 18:10 Ciągle czekam by gdzieś nocną porą się wybrać i sprawdzić oświetlenie przednie i jak działa automat świateł drogowych
Sorry, że pytam ale to zamykają Ci wyjazd z miasta że nie możesz po zmroku przejechać się aby przetestować oświetlenie?
kedzior87 15-08-2022, 22:10 Sorry, że pytam ale to zamykają Ci wyjazd z miasta że nie możesz po zmroku przejechać się aby przetestować oświetlenie?
Na 4 zamki i 2 spusty ....
A tak serio jak nie mam potrzeby to nie robię sobie " rundek " po okolicy by zaspokoić ciekawość. By światła nocą ocenić i wyrobić o nich zdanie trzeba zrobić dłuższą podróż w różnych warunkach.
Jedno zauważyłem - światło wsteczne pojedyncze i słabo widoczne - przed liftowe chyba też tak miały ?
Robert 68 16-08-2022, 14:36 trzeba zrobić dłuższą podróż w różnych warunkach
Raczej będzie ciężko o śnieg, deszcz, mgłę oraz pełnię jednocześnie :)
wszyscy znajomi zaskoczeni jak te 1.0 MHEV zbiera się na takim aucie
Poczekamy jak ta wydumka udająca silnik z paskiem rozrządu w oleju i drugim paskiem do generatora zacznie zbierać koszty tym co to nieopacznie kupili.
AdoKrycha007 17-08-2022, 08:32 A to inna kwestia - no ale ktoś decydując się na 2 silniki w jednym musi się liczyć z kosztami w przyszłości, chyba że kupuje auto na 3 lata max. Dlatego też ja nigdy hybrydy nie kupię, tak samo elektryka, bo ja kupuję auta na wiele, wiele lat.
A to inna kwestia - no ale ktoś decydując się na 2 silniki w jednym musi się liczyć z kosztami w przyszłości, chyba że kupuje auto na 3 lata max. Dlatego też ja nigdy hybrydy nie kupię, tak samo elektryka, bo ja kupuję auta na wiele, wiele lat.
Urzekająca historia. Właściciele hybrydowych Toyot, w których układ hybrydowy za nic się nie chce psuć i przejeździ kilka twoich ecoboostów 1.5, mieliby niezły ubaw z twoich wypocin. :D
AdoKrycha007 17-08-2022, 10:27 tylko ile oni wydają na serwis, a ile ja :)
jak pisałem - ktoś kupując tego typu silniki musi się liczyć z kosztami, ale to nie mój problem.
piotrek305 17-08-2022, 10:33 tylko ile oni wydają na serwis, a ile ja :)
jak pisałem - ktoś kupując tego typu silniki musi się liczyć z kosztami, ale to nie mój problem.
no właśnie oni nic nie wydają na serwis. Zajmuje sie flotami samochodowymi, obecnie mam pod sobą 400 aut. Wcześniej pracowałem w firmie gdzie były same corolle. Tam tarcze jak dobrze jeździsz starczają na 150 tys km. O czym Ty człowieku piszesz, auta praktycznie totalnie bezawaryjne i bezobsługowe. Co innego ze totalnie bezpłciowe ale trwałe. Tam się nic nie psuje a nawet eksploatacja jest tańsza jak Twojego forda.
arturmsi 17-08-2022, 17:50 Ten drugi "silnik" zastępuje dwa inne elementy które się zużywają, tj. Rozrusznik i alternator, pasek jak pasek więc wcale nie taka tragedia. Bardziej martwiłbym się strata pojemności akumulatora pod siedzeniem pasażera i potem krótszych "doladowan" momentu obrotowego chcąc jeździć dłużej niż z 5 lat.
Tomasz76 18-08-2022, 20:03 Nareszcie udało mi się przetestować Focusa po FL 1.0 155KM z automatyczną skrzynią biegów. Moje podsumowanie jest takie. Najlepsze obecnie kompakty na rynku, które spełniły moje oczekiwania, to Astra i Golf. Astra ma najlepiej wykonane wnętrze i czuć tam pieniądz. Natomiast Golf ma od Astry lepszy silnik 1.5 e-TSI 150KM. Obydwa auta są świetne. Kolejne miejsca to egzekwo Octavia, Civic i Focus. Focus jest świetnie wyciszony, bardzo dobrze się prowadzi, ma płynnie działający ekran dotykowy oraz bardzo dobrą kamerę cofania o wysokiej rozdzielczości. Jeśli chodzi o nowy automat, to działa on ok, ale nie jest tak szybki, jak dsg w Golfie. Wybór nie jest łatwy, ponieważ każde auto ma wady. Postanowiłem jednak poczekać na Focusa ze względu na gwarantowaną cenę ze stycznia. Jeśli jednak okaże się, że w listopadzie przesuną po raz kolejny produkcję Focusa, to zrezygnuję.
O super że w końcu ktoś jeździł po liftowym Focusem w automacie. Miałbym kilka pytań.
Jak w takiej konfiguracji działa autohold tak samo przyjemnie jak w Octavii?
Jak długo jest lag po wciśnięciu gazu w porównaniu do Octavii?
Miałeś okazję przetestować utrzymanie na środku pasa ruchu, jak to się sprawuje?
Jakie spalanie Ci wyszło?
Od listopada mam zamówionego Focusa , po prostu dopytuje się w porównaniu do Octavii bo nią jeździłem. Super dzięki za wszelkie informacje dobrze wiedzieć że to wszystko śmiga tak jak powinno.
Oby dotrzymali słowa zostawili cenę z zamówienia i nie anulowali go.
U mnie na razie brak jakichkolwiek informacji, dealer nie jest w stanie podać nawet przybliżonej daty produkcji.
arturmsi 20-08-2022, 18:46 Dgbi Którą wersję z jakim silnikiem zamówiłeś że taki okres oczekiwania?
Kombi, Titanium X, mhev 155km, A7, driver, winter, family, parking, hak.
Tomasz76 21-08-2022, 14:33 dgbi- czyli czekasz jeszcze dłużej ode mnie, bo ja od stycznia. Uważam, że jeśli tyle już wytrzymaliśmy, to warto czekać dalej. Ogólnie Focus po FL, to dopracowane auto, które nie ma jakiejś znaczącej wady. Poza tym pamiętaj o cenie, bo za takie pieniądze auta kompaktowego już nie kupisz. Zapomniałem jeszcze dodać, że podczas testu nie wyczułem żadnych wibracji od silnika w kabinie. Focus z tym jednolitrowym silniczkiem zbiera się całkiem fajnie. W porównaniu do silnika 1.2 130KM w Astrze ma przyjemniejszy dźwięk, jest mniej słyszalny w kabinie i dynamiczniejszy. Jeśli chodzi o 308, to u mnie odpada, ponieważ nie mogę w Peugeotach przebrnąć przez wynalazek, jakim jest widoczność zegarów nad kierownicą. Mi to kompletnie nie pasuje. Chyba jest to jedyna marka samochodowa, która zdecydowała się na takie rozwiązanie.
Tak na razie czekam :), mam nadzieję że coś na jesień się ruszy. Zamawiając go liczyłem się z tym że pewnie co najmniej rok minie zanim go dostanę. Mimo wszystko, obserwuje rynek w razie jakiejś draki z strony Forda.
Na brytyjskim forum pojawiła się fajna rozpiska z tym kto co zamówił i jaką informację dostał od dealera.
Może warto dopisać i nasze przypadki :), ja już to zrobiłem. Jak na razie słabo to wygląda, wszyscy czekają..
Poniżej bezpośredni link do tego arkusza:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1USCX7ScDGglS8pfKEJYLNDEoUxvci7D0zPKBWL44ZLQ/edit#gid=0
Tomasz76 22-08-2022, 08:50 Znalazłem Twój wpis. Mimo wszystko uważam, że innymi krajami nie ma się co sugerować. Przydałaby się taka tabelka dla osób, które zamówiły w Polsce i czekają. Niestety jest nas chyba tylko dwóch.
Skoro w UK mają problemy z dostawą, to nie należy spodziewać się, ze w Polsce będzie lepiej. Na niemieckim forum też jest loteria - jedni dostają już zamówienia z tego roku, a inni mają zamówienia z tamtego roku zmienione na FL i nadal czekają. :P
AdoKrycha007 22-08-2022, 12:29 Byłem w sobotę na wyminie oleju bo gwarancja jeszcze jest. Chłop mi mówi, że mają takie akcje, że ludzie wpadają do salonu i ich nie interesuje co auto ma wewnątrz tylko pytają czy mają cokolwiek i biorą od razu takie jak stoi. No ale jak nigdzie nie ma nowych aut...
Kia Creed po lifcie ? Warto zobaczyc
Z nich wszystkich ma najlepsze osiągi i elektryczność 160 ps a na ostatnim biegu według auto świat 20% lepsza elastyczność np od focusa po lifcie, ma swoje wady ale silnik i cena dobra.
Elastyczność Creed 11sec na ostatnim biegu vs golf 15 sec to przepaść.( +/- 35% różnicy )
Po lifcie jak widać w kia poprawili wyciszenie.
Pytanie na ile parametr elastyczności na ostatnim biegu jest istotny? Potrzebuję większego przyspieszenia to redukuję. Tym bardziej, że co to za przyspieszenie - 11s, w razie potrzeby Ceedem, Focusem czy Golfem zrobisz to w okolicach 6s. Wyższe biegi służą do zmniejszenia spalania przy wyższych prędkościach.
0-100 jest ważne jak musisz koniecznie być pierwszy przed Focusem od świateł do świateł.
Elastyczność jest bardzo ważna ale uważam, że właśnie poza najwyższym biegiem. Jak będziesz jechał obciążonym Ceedem na wakacje z włączoną klimą to i tak trzeba redukować bo inaczej będziesz się rozpędzał jak ten Golf który ma pewnie długie przełożenie dla lepszej ekonomii na autostradzie.
Uważam, że ani za krótkie, ani za długie przełożenia nie są najlepsze. U siebie przykładowo wrzucam 6 tkę przy 90km/h (zakładając, że skończyłem przyspieszanie) bo przy 80 z powodu niskich obrotów basowy pomruk jest słyszalny w kabinie, a samochód minimalnie więcej pali niż na 5 biegu. Potrzebuje szybko przyspieszyć to wrzucam 3 kę.
Masz rację wszystkim nie dogodzi :wink:
_Semtex_ 22-08-2022, 18:21 Dobra kolego :D, ale jeśli Focus ma gorsze osiągi zarówno w kwestii elastyczności jak i przyspieszenia ze startu zatrzymanego, to znaczy, że ma zauważanie słabszy piec. I tyle w temacie. To co piszesz o redukowaniu to z całym szacunkiem dziurawe filozofie. Fakt jest taki, że jak zredukujesz i tu i tu, to nadal Focus będzie wyraźnie wolniejszy. Szczególnie, że do 100-tki masz sekundę różnicy, a to już całkiem dużo.
Inna sprawa, że dla codziennej eksploatacji to nie ma większego znaczenia. Wszystkie 3 samochody są dość dynamiczne, przy czym żaden z tych silników o szybsze bicie serca nikogo nie powinien przysporzyć ;)
Nie bronie specjalnie Focusa - ogólnie się odniosłem do elastyczności i przyspieszeń 0-100. Sam się kiedyś zastanawiałem nad Kią Xceed i miałem nią nawet pojeździć ale ogólna opinia była, że Kia jest głośniejsza od Focusa. Dobrze, że coś poprawili w tej kwestii.
W kwestii elastyczności i przyspieszeń 0-100 to jak mi się gwarancja skończy pewnie wejdzie chip 150@200 i 240@300-320 (KM/nM). Zależy mi na elastyczności, a nie na sprincie.
EDIT
Sorry już nie zaśmiecam wątku. Obecnie w FL już nie ma w Focusie tych silników.
arturmsi 22-08-2022, 23:11 Jest ktoś kto czeka na diesla 1.5? :D
Tomasz76 24-08-2022, 14:38 Jeden z forumowiczów niedawno odebrał Focusa z silnikiem wysokoprężnym 1.5 i opisał swoje wrażenia z użytkowania. Niestety został zjechany na forum i pewnie nic już nie napisze.
Bo odebrał składaka z 2021 roku a nie FL ;)
Mogę się mylić ale chyba wspominano, że od 1 stycznia 2022 nie da się już dizla zamówić?
Dokładnie odebrał "bajaderkę" ze śmietnika producenta i jeszcze wszystko było super.Dla mnie wszystko też by było super jakby mi ktoś dał auto za 120 tys.A nie przepraszam wóz jest częścia jego wynagrodzenia:568:Nie narzędziem które nie jest jego.
Tomasz76 26-08-2022, 07:18 Dla mnie nie ma znaczenia, czy jest to składak, czy nie. Od osób, które pokonują duże ilości kilometrów można dowiedzieć się najwięcej o wadach i zaletach samochodów. Auta nie psują się od stania w garażu. Wolę czytać jakiekolwiek opinie na temat silnika 1.5 diesel, niż nie czytać ich wcale.
Bo odebrał składaka z 2021 roku a nie FL ;)
Mogę się mylić ale chyba wspominano, że od 1 stycznia 2022 nie da się już dizla zamówić?
Nie odebrał żadnego składaka. Wersja Cool&Connect (taką zapewne dostał) ma ekran 8" z fizycznymi przyciskami, a tylne światła nie mają pozycyjnych LED-ów i jest to oficjalna specyfikacja tej wersji, więc już nie dopisujcie jakichś dziwnych teorii. Diesla w cenniku nie ma, ale firmy mogły go zamawiać, nie wiem jak teraz. To że na stronie w cenniku czegoś nie ma, to nie znaczy że "się nie da".
_Semtex_ 26-08-2022, 11:20 Zgadzam się z kolegą Tomaszem. Osobiście jestem szczerze i negatywnie zaskoczony ignorancją dwóch kolegów, którzy tak kategorycznie i negatywnie wypowiedzieli się na temat samochodu odebranego przez @Klip Fokus.
Jeździłem przez lata służbowymi Volkswagenami, robiłem 40-50 tys. km rocznie i co by nie mówić, jeśli dany model ma wady, to przy takiej eksploatacji dowiesz się o nich prawdopodobnie wszystkiego. Prywatnego samochodu raczej nikt tak nie zażyna. Jasne, że służbówki to prawie zawsze biednie wyposażone wersje - to wynika z kontroli kosztów jaką prowadzą wszystkie duże firmy. Pewnie, że taki samochód nie wygląda i nie daje takiej radości z obcowania z nim. Tym niemniej jakie to ma znaczenie w naszych rozważaniach? To był głos w dyskusji. Głos, który miał absolutne prawo, żeby wybrzmieć. Nigdzie nie jest napisane, że to jest forum tylko dla właścicieli Forda, a użytkownicy tych samochodów już nie mają prawa do rejestracji i wypowiedzi na jego łamach.
Jeśli myślicie, że jesteście lepsi, bo macie ten samochód na własność, a nie w pakiecie z wynagrodzeniem, to radzę się zastanowić nad sobą. I to tak generalnie, nad wartościami jakimi kierujecie się w życiu :), bo chyba coś poszło nie tak.
Za dekadę, dwie, całe życie będzie na abonament. Pamiętajcie o tym, gdy się chełpicie, że wyczekaliście swój egzemplarz i wyłożyliście na niego z własnej kieszeni.
Faktem jest, że inaczej się podchodzi do samochodu służbowego, a inaczej jak trzeba wyłożyć z własnych pieniędzy. Nieważne czy za gotówkę czy w abonament. Oczywiście nie znaczy to, że ci ze służbowym mają nie mieć prawa głosu. ;)
Robert 68 26-08-2022, 12:35 Oczywiście nie znaczy to, że ci ze służbowym mają nie mieć prawa głosu
Oczywiście, że mają pełne prawo do swoich opinii ale moim zdaniem otrzymując służbowy samochód mają co do niego praktycznie zerowe wymagania. Nie płacą - nie wymagają. Nie przeszkadza im, że coś tam skrzypi, że multimedia się czasem zawieszają i że silnik za słaby. To tylko narzędzie do wykonywania pracy. Inaczej jest jak kupujesz samochód dla siebie, tutaj wymagania są ogromne - dlaczego? Ponieważ za niego płacisz i ma być "idealny".
Nie płacą - nie wymagają.
I tu się mylisz. Od dawna jest tak, że samochód do celów służbowych jest bezpłatny ale te służbówki pracownicy również użytkują w celach prywatnych i za to płacą. Różnie, ryczałt z limitem lub faktycznie przejechane kilometry. Takie świadczenie jest opodatkowane.
Więc nie jest to zupełnie bezpłatne.
Pracowałem kiedyś w korpo i zarządzałem flotą (ponad 150 aut) i już wtedy opłaty za użytkowanie pojazdu służbowego do celów prywatnych były. A użytkowanie podczas urlopu odbywało się na inny zasadach - pełna odpłatność wg ustalonej stawki kilometrowej.
Pracownik nie płacił za użytkowanie gdy zostawiał samochód po pracy na terenie firmy.
Oczywiście byli też tak zwani PH (przedstawiciele handlowi), którym było wszystko obojetne, byle by jeździł. ;)
piotrek305 26-08-2022, 14:34 Koledzy.. zajmuje się flotami od lat.. obecnie zarządzam flotą 400 samochodów w jednej z największych firm oferujących usługi medyczne w Polsce.. nie rozróżniacie pojęć samochód narzędziowy, samochód poolowy i samochód benefitowy :) poczytajcie i wtedy zapraszam do dyskusji :)
Tomasz76 01-09-2022, 07:46 Ostatnio sprawdzałem o ile podrożał od stycznia zamówiony przeze mnie Focus. Wcale nie tak dużo, jak myślałem, bo o niecałe 3tys. Kluczowa sprawa, to jednak rabaty. Jeśli teraz nie dają ich wcale, to różnica wzrośnie do 18tys. Nadal nie wiem co z produkcją mojego auta. Na obecną chwilę ma to być listopad. Jednak na wszelki wypadek, gdyby Ford zrobił mnie w konia i nie utrzymał gwarancji ceny, to zamówiłem Golfa w wersji R-line. Jeżdżę Golfem już od roku i wiem, że jest to świetny samochód. Czekam cierpliwie na rozwój sytuacji.
Jeżeli by się tak udało, to bardzo przyzwoicie. Ciekawe czy te terminy są realne, czy jak w Fordzie... a pamiętam jeszcze jak w jednym salonie w grudniu jeden sprzedawca Forda twardo twierdził, że czas oczekiwania na Focusa to 3-4 miesiące i patrzył na mnie jak na idiotę jak go zapytałem "serio?" :D
Tomasz76 02-09-2022, 07:47 Pewności nigdy nie masz co do terminu produkcji, ale sprawdzałem w kilku salonach i we wszystkich mówili to samo. W pierwszej kolejności liczę jednak na to, że Focus wyprodukuje się do końca roku. Coraz więcej testów wersji po FL pojawia się na YouTube, więc jest nadzieja.
AdoKrycha007 02-09-2022, 15:59 Wszystko kwestia perspektywy... Ja np wiedziałem, że to ma być Foka, inne mnie nie interesowały (wszystkie Foki po kolei u mnie były). Czekałem 7 msc na auto, do września 2019, bo nie było wtedy silników 1,5 150 km, co się okazało dopiero po wielu tygodniach od zamówienia. Najpierw miałem termin 3 msc, potem 6 msc, a potem już mi nie obiecywali, tylko pytali czy chcę czekać, czy zrezygnować. Ale ja miałem wtedy MK3 i mam dalej, więc mi się nie śpieszyło i czekałem. A w nagrodę za czekanie dostałem potem komplet ubezpieczenia i przeglądów na przyszłość za free.
Ale faktem jest, jak ktoś potrzebuje auta, to te terminy teraz, to jest dramat. Szczerze współczuję wszystkim i mega się cieszę, że ja nie jestem teraz na kupnie. Obawiam się, że lepiej nie będzie, nie wspominając o tym, jakie teraz są ceny w porównaniu do 2019 roku....
Tomasz76 09-09-2022, 07:56 Z tego co pamiętam, to na forum oprócz mnie jest jeszcze tylko jedna osoba, która czeka na Focusa po FL. U mnie na razie nic się nie zmieniło i produkcja zaplanowana jest na listopad. Czekam cierpliwie na rozwój sytuacji i w razie czego zamówiłem alternatywnie Golfa. Pisałem wcześniej, że decyzje już podjąłem i nie testuję już innych samochodów w tym segmencie. Jednak wczoraj dostałem telefon z salonu, że mogę przyjechać po Nową Kię Niro 1,6 GDI 141KM automat hybryda. Dlaczego więc nie skorzystać. Auto jest bardzo fajne, ale nie nadaje się do jazdy z prędkościami autostradowymi. Jeśli w najnowszym modelu Kii jest tak słabe wyciszenie nadkoli i duże szumy opływowe powietrza słyszalne w środku, to aż strach pomyśleć, jak jest w innych starszych modelach Kii. Różnica pomiędzy Golfem, Focusem po FL, a nową Kią Niro pod względem wyciszenia kabiny jest ogromna. Mógłbym wymienić dużo zalet nowej Kii, ale kogo to interesuje. Uważam też, że auto będzie się dobrze sprzedawało, bo nie każdy zwraca uwagę na wyciszenie wnętrza. Mieliście rację pisząc, że samochody Kia są słabo wyciszone.
AdoKrycha007 09-09-2022, 09:41 Tragicznie wyciszone. Pisałem dawno o tym.
U mnie na tę chwilę brak jakiejkolwiek daty.
Jestem ciekawy jak profesjonalnych narzędzi używają do pomiaru hałasu w tych testach = na ile to wiarygodny wynik.
Poza tym, już pomijając pomiary, odnoszę wrażenie, że wyciszenie to rzecz... subiektywna? Nawet widać po testach... są testy gdzie ludzie twierdzą, że Focus jest słabo wyciszony. :)) Może każdemu inne hałasy przeszkadzają?
Generalnie wyciszenie to najmniejszy problem, nawet mozna to poprawic samemu z matami z allegro , ale juz jakosci materialiw czy osiagi i elastyczność juz nie.
Nie wspimne o cenie.
Z tego co pamiętam, to na forum oprócz mnie jest jeszcze tylko jedna osoba, która czeka na Focusa po FL. U mnie na razie nic się nie zmieniło i produkcja zaplanowana jest na listopad.
Jest więcej, tylko niekoniecznie coś piszą ;) Produkcja przewidziana na Wrzesień, w systemie VIN się niedawno pojawił ;)
Jak odbiorę to opiszę moje przeboje z zakupem, ale generalnie można powiedzieć, że miałem dużo szczęścia ;)
Pewności nigdy nie masz co do terminu produkcji, ale sprawdzałem w kilku salonach i we wszystkich mówili to samo. W pierwszej kolejności liczę jednak na to, że Focus wyprodukuje się do końca roku. Coraz więcej testów wersji po FL pojawia się na YouTube, więc jest nadzieja.
Zobaczymy. Zamówiony w 10.2021 przez dealera. Ja go ze zmianą konfiguracji łyknąłem "trochę" później. Ostatnio mi napisali, ze jest szansa że na początku listopada będzie.
PS sorki za post pod postem, myślałem że się scali jak na innych forach ale nie mam opcji usuń ;)
Tomasz76 12-09-2022, 07:05 Czy auto będzie miało duży ekran z Sync4?
Tomasz76 12-09-2022, 09:38 Dobra informacja. Może w końcu zaczną nadrabiać zaległości produkcyjne. Jest to wersja z manualną przekładnią, czy z automatyczną? Podobno opóźnienia w produkcji powoduje też nowa automatyczna skrzynia.
ST X, manual, kombi, wszystkie pakiety wrzucone za wyjątkiem szklanego dachu ;)
arturmsi 12-09-2022, 21:45 Jeździłem st-line 155km mhev a7 kombi, w środku mniej przytulnie niż mk3fl titanium, ale wykonanie mi pasuje. Ekran mimo wielkości wcale nie jest wyżej wbudowany niż sync 3 w mk3fl i nic nie zasłania wbrew temu co można sądzić oglądając tylko zdjęcia i filmy. Silnik ze skrzynią pracuje ok, jest dużo ciszej niż 125km mhev w Pumie, ale spodziewałem się szybszej zmiany biegów, tym bardziej w trybie sport. Od zera zbiera się ok jak na tą moc, ale już w trakcie jazdy wolę chyba swoje 120km i 270Nm.
Titanium X kombi z dieslem 1.5 i A8, sync 4 dostało datę produkcji na koniec września, może coś w końcu z tego będzie, zamówione koniec stycznia.
Byłem na jeździe próbnej mk4 ST z automatem. Szczerze mówiąc automat nie zrobił na mnie jakiegoś super wrażenia.
Obecnie jeżdżę Punto EVO 1.4T podkręconym na 190KM i 270Nm. ST HB w automacie w porównaniu z nim - przyspiesza lepiej, ale efektu WOW nie ma ;) Chyba bym musiał kupić coś 400KM+, ale takiego budżetu to nie mam :619:
Chyba bym musiał kupić coś 400KM+
Yaris GR?
Miałem okazję się tym przewieźć. Daaaje kopa ;)
Yaris GR?
Nie ten gabaryt auta, ale pewnie jest ogień :)
arturmsi 23-09-2022, 22:12 Docierają te samochody do Polski czy nie ?:D
AdoKrycha007 24-09-2022, 13:07 Prędzej spotkasz Potwora z Loch Ness, niż FF MK4.
Docierają te samochody do Polski czy nie ?:D
Mój 2 tygodnie temu miał status produkcji offline i prawdopodobnie to znaczy, że wyprodukowany stoi na placu pod fabryką.
Jest szansa, że do końca października będzie ;)
Tomasz76 29-09-2022, 07:17 Wczoraj na YouTube Pertyn wrzucił test Focusa po FL Jest to auto bardzo zbliżone do tego co zamówiłem, czyli wersja Acive powershift 155KM z fotelami AGR. Różnica jest tylko taka, że ja zamówiłem hatchbacka w kolorze białym z czarnym dachem. Wcale nie jestem zaskoczony, że tak pozytywnie wypowiada się o tym aucie, ponieważ sam mam podobne zdanie. Link do testu wrzucam poniżej
https://www.youtube.com/watch?v=aNUsr2Sxc64
Widziałem ten test, w końcu ktoś na YouTube podał jak ta konfiguracja silnik mhev + skrzynia się zachowuje podczas jazdy.
Z ciekawostek pojawił si nowy cennik na rocznik modelowy 2023 https://www.ford.pl/content/dam/guxeu/pl/pl_pl/documents/price-list/wyprzedaz-2020/PL-Focus_MY2023.25.pdf
Piękny cennik. Ceny 15k w górę w stosunku do tego co było w kwietniu. :D
Pertyn nie powiedział nic ciekawego, połowę testu mardził na UE, normy i ekologię. W teście Focusa sprzed FL nie był taki zachwycony TYM SAMYM silnikiem... gość jest mało wiarygodny. https://www.youtube.com/watch?v=zQKpVK8DCT4
Bo przedtem nagrał odcinek na własną rękę a teraz sposorem był Ford ;)
Dobrze wiedzieć że w internetach nic nie ginie.
Swoją drogą nie wiem jak można być otumanionym marketingiem albo miłością do marki żeby np. twierdzić że 1.0 się świetnie spisuje w trasie. Jeździłem wieloma 1.0 w tym Fordem i w każdym aucie po 30 min jazdy zbierało mnie na wymioty od tego dźwięku.
Oooo pojawił się konfigurator.
Cena mojej konfiguracji +14,7tys zł. Czyli koła zimowe 18", dywaniki gumowe, kluczyk z czujnikiem ruchu i ubezpieczenie mam w gratisie.
Ciekawe czy na jakiś rabat można liczyć (w co watpię) i ile trzeba czekać.
Tomasz76 29-09-2022, 17:03 W moim przypadku po skonfigurowaniu różnica wynosi ponad 17tys. W styczniu cena katalogowa wynosiła 136tys, a obecnie niecałe 154tys. Kluczowe jest oczywiście rabatowanie. Niestety nie wiem, jaki w tej chwili dają rabat. Ogólnie, to robi się coraz ciekawiej z cenami. Może Ford chcąc zniechęcić wszystkich tych, którzy zamówili Focusa w super cenie, będzie przeciągał produkcję.
Robert 68 29-09-2022, 18:58 Cena mojej konfiguracji +14,7tys zł. Czyli koła zimowe 18", dywaniki gumowe, kluczyk z czujnikiem ruchu i ubezpieczenie mam w gratisie.
Drogi ten Ford.
piotrek305 29-09-2022, 19:51 na prawdę zaraz lepiej będzie kupować np bmw jak się ma dobre wejścia bo tyle za focusa dać który nie jest full wypasem z najmocniejszym silnikiem to już trzeba na głowę upaść.. środek tego auta odstaje tak bardzo od konkurencji, że masakra.
środek tego auta odstaje tak bardzo od konkurencji, że masakra.
Dokładnie jezdziłem,ogladałem-nie wiem czym kierują się ludzie chcący kupić focusa za 150 tys.
Tomasz76 30-09-2022, 11:50 Rozmawiałem telefonicznie z salonem i dobra informacja jest taka, że można składać zamówienia na Focusa po FL bez ograniczeń. Zła jest natomiast taka, że Ford nadal nie wprowadził rabatowania. W takim przypadku różnica kwotowa pomiędzy moim zamówieniem ze stycznia, gdzie dostałem duży rabat, a obecną ceną wynosi ponad 32tys. Robi się ciekawie.
Tomasz76 05-10-2022, 07:44 Tym razem kolejna zła informacja. Mój Focus, który miał zaplanowaną produkcję na listopad nagle zniknął z planów produkcyjnych. Po ciągłych przesunięciach w systemie nagle stwierdzili, że nie potrafią określić daty produkcji. Moim zdaniem Ford robi to, co podejrzewałem. Nie będzie likwidował zamówień złożonych pod koniec 2021r. i na początku 2022r, tylko weźmie klientów sposobem na przeczekanie. Klient się wkurzy, bo ile można czekać i sam zrezygnuje. Wizerunek firmy nie ucierpi, a klienci którzy zamówili Focusy za dobre pieniądze zostaną wydymani. Dlatego przewidując ten ruch, jak wiecie zamówiłem alternatywnie Golfa. A że Golfa zamawiałem już po podwyżkach i przy małych rabatach, to pewnie się wyprodukuje. Tak, czy owak czekam i zastanawiam się tylko, czy nie złożyć jeszcze jednego zamówienia na inną markę i mieć kolejną alternatywę.
Witam
czy na zamówionego Focusa wpłacałeś zaliczkę? => co z zaliczką w sytuacji, gdy Ty rezygnujesz z zakupu?
pozdrawiam
Arturek
Robert 68 05-10-2022, 20:25 co z zaliczką
Podlega zwrotowi.
Mój jest w pl, także w tym mc powinien być, może nawet na dniach.... ;)
Tomasz76 06-10-2022, 07:23 Witam
czy na zamówionego Focusa wpłacałeś zaliczkę? => co z zaliczką w sytuacji, gdy Ty rezygnujesz z zakupu?
pozdrawiam
Arturek wpłacałem zaliczkę i podlega ona zwrotowi.
To zadatek w takiej sytuacji przepada.
Robert 68 07-10-2022, 10:47 zadatek........przepada
Tak
To zadatek w takiej sytuacji przepada.
Ale jak druga strona się nie wywiązuje, to zwraca x2. Dlatego w umowie masz zaliczkę+kary umowne a nie zadatek.
Przynajmniej tak moja umowa jest skonstruowana.
Robert 68 08-10-2022, 15:25 w umowie masz zaliczkę+kary umowne
To dotyczy obu stron czy tylko Ciebie?
Zapewne tylko jego. Przy umowach z firmami Ford ma taki wzór umowy, że w razie jak nie odbierzesz pojazdu, to mogą naliczyć karę w wysokości 10% wartości umowy. Generalnie śmiech na sali, bo w drugą stronę to mogą rozwiązać bez konsekwencji. Oczywiście w umowie z konsumentem taki zapis jest nielegalny więc go nie ma. Przy JDG to chyba też już średnio legalne, bo z tego co pamiętam to od 2021 roku przy zakupach niezwiązanych bezpośrednio z działalnością przedsiębiorca jest traktowany jak konsument.
To dotyczy obu stron czy tylko Ciebie?
No oczywiście, że tylko mnie. Jakby dotyczyło obu stron, to nie trzeba kar tylko wystarczyłoby hasło zadatek. A tak w praktyce jest zadatek z mojego punktu widzenia, z ich punktu widzenia zaliczka :027: ... chociaż ani grosza zaliczki nie dałem, to w razie rezygnacji dostanę wezwanie do zapłaty.
Nie odbiorę auta, to 10% muszę zapłacić ;)
Inna sprawa jakby się nie wywiązali tzn auto przyjechało z opóźnieniem.
Ale auto stoi na placu u dealera, a w umowie mam termin grudzień ;)
----------
Przy zadatku jakby było opóźnienie to możesz zrezygnować i muszą oddać Ci x2 to co wpłaciłeś.
Nie wiem na ile legalny jest ten zapis, ale jest. To auto kupuję 100% prywatnie, nie na firmę itp.
To jak prywatnie, to mogą się bujać, niezależnie co sobie tam wypiszą. Oczywiście jakby doszło do problemów, ale wygląda na to, że nie będzie ;)
Tomasz76 09-10-2022, 16:12 Mój jest w pl, także w tym mc powinien być, może nawet na dniach.... ;) z tego co pamiętam, to pisałeś, że Twój Focus został zamówiony przez kogoś innego w zeszłym roku, a Ty przejąłeś później to zamówienie wprowadzając zmiany. W jakim miesiącu został zamówiony? Pytam dlatego, ponieważ Twój już się wyprodukował, a mój nie ma nawet daty.
arturmsi 09-10-2022, 21:20 Mój w dieslu, zamówiony koniec stycznia "już" się wyprodukował.
Tomasz76 10-10-2022, 07:28 Pewnie zamówiłeś z przekładnią manualną. Potwierdza, to fakt, że nowy automat jest przyczyną opóźnień w produkcji. Przynajmniej tak słyszałem i mam nadzieją, że w końcu mój Focus też się wyprodukuje. Czy będziesz miał zachowaną styczniową cenę zakupu?
arturmsi 10-10-2022, 07:37 Automat, ale w dieslu jest skrzynia A8 z pokrętłem. Nie było mowy o zmianie ceny czy też krojeniu wyposażenia.
Tomasz76 10-10-2022, 08:38 Faktycznie w Focusie z silnikiem diesla jest inny automat. Daj oczywiście znać, jak odbierzesz, bo jestem ciekawy, czy cena zostanie zachowana.
z tego co pamiętam, to pisałeś, że Twój Focus został zamówiony przez kogoś innego w zeszłym roku, a Ty przejąłeś później to zamówienie wprowadzając zmiany. W jakim miesiącu został zamówiony? Pytam dlatego, ponieważ Twój już się wyprodukował, a mój nie ma nawet daty.
Październik 2021.
Tomasz76 14-10-2022, 07:01 Nie wiedziałem, że Focusa po FL można było już zamawiać w październiku 2021r. Ja zamawiałem w połowie stycznia 2022r i wygląda na to, że muszę jeszcze trochę poczekać.
AdoKrycha007 14-10-2022, 16:19 wróćcie kilka stron wcześniej - pisałem, że już rok temu wiedzieli, że będzie rok czekania minimum. co więcej, wojna zmieniła sporo, bo niektóre podzespoły były tłuczone na Eu właśnie tylko na Ukrainie, i musieli zacząć ogarniać przenosiny i szukanie nowych fabryk.
kedzior87 17-10-2022, 09:45 wróćcie kilka stron wcześniej - pisałem, że już rok temu wiedzieli, że będzie rok czekania minimum. co więcej, wojna zmieniła sporo, bo niektóre podzespoły były tłuczone na Eu właśnie tylko na Ukrainie, i musieli zacząć ogarniać przenosiny i szukanie nowych fabryk.
Tu się nie zgodzę - w moim przypadku czekania było 7 miesięcy -
zgodzę się, że wojna zmieniała im plany - gdyby nie ona bym czekał na auto 4 miesiące.
Tomasz76 auta można było zamawiać na koniec października / początek listopada (pierwsze rezerwacje) a umowy K-S były na koniec listopada/ początek grudnia
Tomasz76 18-10-2022, 07:47 Jak sprawuje się auto? Jakieś wady i zalety możesz wymienić. Jakie masz średnie spalanie?
kedzior87 19-10-2022, 21:03 Jak sprawuje się auto? Jakieś wady i zalety możesz wymienić. Jakie masz średnie spalanie?
Średnie spalanie 6l/100 ( 70% drogi podmiejskie reszta miasto)
Zaczyna wnętrze skrzypieć m.in. fotel
Zalety : względnie dobrze wyciszony, światła LED , duży czytelny ekran ( nawigacja )
Przyjemny odgłos silnika ( póki nie jest zimno )
Wady...
Skrzypi , sterowanie funkcjami z wyświetlacza ( porażka), otwieranie klapy bagażnika ruchem nogi działa czasami ..
Nie wiedziałem, że Focusa po FL można było już zamawiać w październiku 2021r. Ja zamawiałem w połowie stycznia 2022r i wygląda na to, że muszę jeszcze trochę poczekać.
Pierwotnie to miała być demówka ;) Średnio wyposażony HB, jest full wypas kombi za wyjątkiem dachu panoramicznego. Udalo mi się znaleźć dealera który zgodzi się odsprzedać demówkę w dodatku pochwalił się, że można przed rozpoczęciem produkcji zmienić konfigurację. Zmiana nastąpiła w czerwcu 2022. Generalnie czas oczekiwania na samochód w moim przypadku to 4mc. W przyszłym tygodniu przewiduję wycieczkę na drugi koniec pl i odbiór.
Generalnie fart, bo próbowałem zamówić go od lutego a wyszło jakbym zamówił w październiku.
Prawie kupiłem słabo wyposażonego przedlifta w maju, ale szczęście w nieszczęściu że był zarezerwowany a nabywca dostał leasing.
Co ciekawe teraz można zamawiać. Pomiędzy lutym i czerwcem z kilkoma (4-5) sprzedawcami byłem umówiony, że jak tylko będzie można zamówić to mają dać znać i zamawiamy. NIKT się nie odezwał. Słabe podejście do klienta moim zdaniem.
A nie przepraszam. Jeden zadzwonił 2 tygodnie po wizycie i powiedział, że w 2022 na pewno nie będzie można zamówić polifta i mam pytać w przyszłym roku.
Generalnie wyszło pozytywnie, mimo braku rabatów moja konfiguracja jest obecnie 15 tys zł droższa... czyli akcesoryjne koła zimowe, kilka innych akcesorów i ubezpieczenie w gratisie :)
Tomasz76 21-10-2022, 06:15 Rzeczywiście miałeś szczęście, że dealer odstąpił Ci swój samochód. W dodatku mogłeś jeszcze zmienić wyposażenie. Oni swoje zarobili, a Ty jesteś zadowolony i będziesz miał szybko auto. W moim przypadku różnica od momentu zamówienia wynosi już ponad 30tys.
Bump: Średnie spalanie 6l/100 ( 70% drogi podmiejskie reszta miasto)
Zaczyna wnętrze skrzypieć m.in. fotel ��
Zalety : względnie dobrze wyciszony, światła LED , duży czytelny ekran ( nawigacja )
Przyjemny odgłos silnika ( póki nie jest zimno )
Wady...
Skrzypi , sterowanie funkcjami z wyświetlacza ( porażka), otwieranie klapy bagażnika ruchem nogi działa czasami ..
Spalanie niskie. Podczas testów też zwróciłem uwagę, że Focus jest dobrze wyciszony. Duże dotykowe wyświetlacze w autach bardzo lubię, byle tylko się nie zawieszały. Martwi mnie tylko skrzypienie we wnętrzu, ponieważ bardzo tego nie lubię. Nie słucham głośno muzyki, więc zawsze szukam przyczyny skrzypienia. Dużo modeli samochodów i to różnych marek ma z tym poważny problem. Jeśli przy tak niskim przebiegu już coś słychać, to co będzie później. W Golfie rzadko coś skrzypi, a przejechałem już ponad 30tys.
U mnie nadal brak jakiejkolwiek daty. Dealer przewiduje że w ciągu miesiąca powinien pojawić się VIN, a auto być może wyprodukuje się do końca roku. Pojawił się też temat aneksu ponieważ pakiet Family wypadł z cennika i musi zostać usunięty albo zastąpiony inna opcją (w nowym cenniku elektryczna klapa występuje jako osobna opcja).
Tomasz76 24-10-2022, 08:16 Ja pakietu family nie zamawiałem, więc u mnie nic się nie zmienia. Ciekawy jestem, czy przy podpisywaniu aneksu zmienią Ci cenę?
Zaklinają się, że nie i doliczą tylko różnicę miedzy pakietem Family a elektryczną klapą. Ale jak zwykle wszystko w fordzie trwa wolno a kontakt z handlowcem jest utrudniony :|. Więc nadal nic nie wiem...
piotrek305 26-10-2022, 08:41 Najnowszy test Focusa:
https://www.youtube.com/watch?v=-4s5rb0tvpI
Ta dźwignia automatu to chyba projektowana w myśl zasady im większa/dłuższa tym lepsza :P Wolant jak w Autosanie.
Nie mogę zrozumieć , dlaczego redaktorzyny ciągle mają niesmak na tylne kierunkowskazy ze zwykłą żarówką. Padnie taka gdzieś w trasie, za granicą , kupujesz za grosze i jedziesz dalej. W ledowej co pozostaje, machać ręką jak na rowerze ?
Takie poprawne auto , ale mi zbytnio Hyundaiem z przodu zajeżdża.
Bo ci ludzie tylko testują samochody, a nie jeżdżą na co dzień, co kompletnie zmienia punkt patrzenia na samochód. Gdyby wydali swoje pieniądze i pojeździli czymś dłużej niż tydzień, to przestaliby wygadywać brednie. Chociaż Wahacz ma akurat bardzo fajne testy, ma jakiś swój stały plan, za każdym razem odnosi się do tych samych rzeczy (np. właśnie oświetlenie) więc nawet oglądając jego wideo można w jakiś sposób porównać samochody (przynajmniej z jego punktu widzenia). Ma dużo bardziej merytoryczne nagrania od np. pertyna, którego testy to głównie lanie wody i pieprzenie o UE i ekologii.
Pertyn to Zientarski grupy VAG . Męczący i ciągnący się jak flaki z olejem.
No i jest.
Jestem bardzo zadowolony.... ale:
- sterowanie klimą mogłoby być jak w przedlifcie,
- matrycowe ledy mogłyby lepiej działać,
- ACC też ;)
Reszta - jestem bardzo zadowolony.
https://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/103163 ;)
Jak ktoś ma chęci, to może poczytać więcej tutaj: http://fiatpunto.com.pl/post859492.html (wymagana rejestracja) Nie chce mi się prowadzić kilka tematów o autach na wielu forach. ;)
Niedawno odebralem Nissana Juke
Full opcja z fabrycznymi felgami 19", w srodku alkantara, fotele, drzwi, tunel, deska, a takie elementy jak chrom na kierownicy, ramja nawiewów i pasek kolo klimatyzacji to prawdziwe aluminium a nie zwykly malowany plastik
Srednie spalanie z 900 km to 6,2l
Kofer jak na takie auto niezly 420 l a miejsca na nogi i kolana jak w focus MK2
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/92b7ead920bf.jpg (https://naforum.zapodaj.net/92b7ead920bf.jpg.html)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9aea81e0ad54.jpg (https://naforum.zapodaj.net/9aea81e0ad54.jpg.html)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c3e5819f593d.jpg (https://naforum.zapodaj.net/c3e5819f593d.jpg.html)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/22f94fd43da6.jpg (https://naforum.zapodaj.net/22f94fd43da6.jpg.html)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fd6ba2fba1c3.jpg (https://naforum.zapodaj.net/fd6ba2fba1c3.jpg.html)
No i jest.
:one:
Graty - w końcu ktoś jeszcze kupuje auta z silnikiem większym od termosu :)
Wrzuć ze dwie foty jak Ci się chce :)
Wrzuć ze dwie foty jak Ci się chce
Proszę bardzo ;)
https://i.ibb.co/KVGgJWY/ST1.jpg (https://ibb.co/zP5gzZ1)
https://i.ibb.co/j8M0Jv9/ST2.jpg (https://ibb.co/fXp6DYV)
https://i.ibb.co/qF9B3jn/ST3.jpg (https://ibb.co/x8GhtLs)
https://i.ibb.co/DLNG37Y/ST4.jpg (https://ibb.co/QXZ8s6k)
https://i.ibb.co/n1L2RgV/ST5.jpg (https://ibb.co/09GNQDW)
https://i.ibb.co/frnp8zD/ST6.jpg (https://ibb.co/Dw8CGHr)
https://i.ibb.co/mBGFMDw/ST7.jpg (https://ibb.co/CtzsT1Z)
https://i.ibb.co/YcBZmt6/ST8.jpg (https://ibb.co/9bHt6qJ)
https://i.ibb.co/Fwc2wrJ/ST9.jpg (https://ibb.co/bBYTB0L)
https://i.ibb.co/BZPpj4z/ST10.jpg (https://ibb.co/d2cT6bW)
https://i.ibb.co/FHxC3TX/ST11.jpg (https://ibb.co/NTVbCBr)
https://i.ibb.co/dcPhB79/ST12.jpg (https://ibb.co/fSkcMQR)
https://i.ibb.co/7VX9Lnd/ST13.jpg (https://ibb.co/hHyqwBJ)
https://i.ibb.co/qF9B3jn/ST3.jpg (https://ibb.co/x8GhtLs)
https://i.ibb.co/DLNG37Y/ST4.jpg (https://ibb.co/QXZ8s6k)
https://i.ibb.co/48zk1V2/ST16.jpg (https://ibb.co/X71HYCD)
https://i.ibb.co/zZk5XVK/ST17.jpg (https://ibb.co/GRhJWQg)
https://i.ibb.co/F480t70/ST18.jpg (https://ibb.co/5hsnVcn)
I hak:
https://i.ibb.co/CBJN6rN/ST19.jpg (https://ibb.co/BL4dG1d)
Fajnie zrobione, gniazdko jest chowane i nic nie widać. Byle dyszla z przyczepki nie wyrwać, czy rowerów nie zgubić :)
Następna rzecz która moim zdaniem jest nie taka jak powinna.
W trybie Śliska nawierzchnia, sport, tor - jest fajnie działający międzygaz przy redukcji biegu. W trybie normalnym (domyślny po uruchomieniu) - nie ma. Bez sensu.... już pomijam ze moim zdaniem powinien pamiętać ostatni tryb jazdy (albo powinna być konfiguracja czy ma pamiętać, czy nie.... może w sumie jest ale nie rozgryzłem tego)
Różnica w trybach jazdy jest w charakterystyce pedału gazu i hamulca, ekranie licznika. Pomijam poziom fejkowego dźwięku z głośników.
Generalnie to chcę go trochę dotrzeć i jeżdżę w miarę możliwości normalnie. Pełnego ognia nie było jeszcze. Max co przy mnie samochód widział to ~4500 rpm i ~165km/h (chwilowo). ;)
Po 3-4 tys km wymienię olej i wtedy może jakieś 0-150 czy 0-200 sobie przetestuję.
Spalanie przy takiej trochę dynamicznej, ale normalnej jeździe w trasie - 10, zbiornik paliwa mógłby być większy.
Teraz na typowych codziennych trasach komp pokazuje 11-11,5l/100.
Tyle się spodziewałem, miłego zaskoczenia nie ma.... jak Punto II 1.8 HGT ze zwarciem na jednej z trzech sond lambda ;)
Niedawno odebralem Nissana Juke
Full opcja z fabrycznymi felgami 19", w srodku alkantara, fotele, drzwi, tunel, deska, a takie elementy jak chrom na kierownicy, ramja nawiewów i pasek kolo klimatyzacji to prawdziwe aluminium a nie zwykly malowany plastik
Srednie spalanie z 900 km to 6,2l
Kofer jak na takie auto niezly 420 l a miejsca na nogi i kolana jak w focus MK2
Fajne auto dla dziewczyny-tak to prawdziwe amelinium napylane próżniowo na plastiken,zero farby tak jak w innych samochodach.A i polecam słownik języka polskiego.
Dokladnie jak napisales, typowe auto damskie, dla mnie wybralem.auto z silnikiem V6
biturbo.
Dodam.ze czas oczekiwania byl 9 miesiecy na nissana.
AdoKrycha007 28-10-2022, 08:59 dajcie spokój z tym japończykiem, własnych myśli nie słychać w tym aucie na autobahnie.
Takie auta kupuje sie jako drugie auto w rodzinie do miasta a nie na wypady na autostrady.
Moja chciala jeszcze cos mniejszego do miasta by lepiej sie parkowalo ale wybralismy cos co ma bynajmniej 420 l kofer na zakupy.
Wyciszenie przy 120km/h nissan ma 65-66 db
Na tym samym odcinku moje stare a ojca aktualny focus mk2 1.6 2009 rok 67-68 db.
Nie ma rewelacji z wyciszenia ale lepiej jak stary focus a juz sobie kupilem maty wyciszajace, bede co mial robic w zime.
Focusa tez wyciszalem ale tam jest skrzynia 5 biegowa i przy 130 km mamy 3 tys obr i wycie w kabinie.
Juke ma automat 7 biegowy i mamy przy 120 km 2 tys obr i to robi roznice szczególnie ze silnik 1,6 115 ps vtc z fazatorami focusa jest bardzo glosny.
A co Juke ma do Focusa?
Miałem okazję wczoraj się przejechać Mk4 po FL. Jak można było się spodziewać, sterowanie tym dużym tabletem to porażka. W dodatku nie działa on moim zdaniem płynnie i zdarzają się lagi. Za to mimo rozmiarów nie razi bardzo w oczy tak jak na zdjęciach. ;) Nie zauważyłem też, aby wyciszenie było lepsze niż przed FL.
Szczerze mówiąc, jak komuś nie zależy na światłach matrycowych i wirtualnych zegarach, to lepiej już kupić wykastrowaną wersję "Style" z SYNC 3 i fizycznymi przyciskami.
konieczko5 30-10-2022, 11:02 ...
Siedząc na przednich fotelach w mk4 jest cicho, bo przednia szyba jest akustyczna.
Na kanapie już nie aż tak cicho.
Siedząc na przednich fotelach w mk4 jest cicho, bo przednia szyba jest akustyczna.
W Punto miałem zwykłą i akustyczną - bez różnicy jak dla moich uszu.
Bo wyciszenie to wynik wielu "składowych"... Sama szyba nic nie zmieni jak podłoga nie będzie wyciszona, albo drzwi. Na kanapie jest głośniej pewnie od bagażnika. :-)
ford to bardzo innowacyjna firma,zważywszy że wszystkie obecne do zamówienia modele to ulep odpadu z archaikiem to jeszcze szyba akustyczna:619:
Bo wyciszenie to wynik wielu "składowych"... Sama szyba nic nie zmieni jak podłoga nie będzie wyciszona, albo drzwi. Na kanapie jest głośniej pewnie od bagażnika. :-)
Dlatego myślę, że stwierdzenie "W mk4 jest ciszej z przodu, bo jest szyba akustyczna" jest moooooooooooooocno naciągane. Pewnie jest ciszej o błąd pomiaru i to tylko są b. delikatnie przycięte pewne częstotliwości a nie całe widmo.
To są moje subiektywne odczucia i mojej żony.
Na dobrej nawierzchni, bo na złej już tak super cicho nie jest. Niemniej np w i30, którym jechał dzień po jeździe próbnej Focusem, słyszałem świst przy słupkach A, do tego w oba auta wsiadałem z Mondeo mk4 1,8tdci kombi.
A porównanie do kanapy vs fotele pochodzi z ust mojej żony, która sporo jeździła z tyłu z córką, a gdy sami jechaliśmy to z przodu.
Akurat poprzez wyciszenie (oraz sporą ilość miejsca z tyłu) Focus wygrał u mnie z pośród kilku oglądanych (czyt po jazdach próbnych) aut.
Szum opon to raczej przenosi się przez nadkola i podwozie, nie przez szybę przednią.
E, no co ty? Dziękuje za uświadomienie...
Ale ja pisałem o szumie wiatru na słupku A po kropce, a więc to nowe zdanie.
Ale ok, to jeszcze raz. Jazdy próbne (Focus i i30) odbyłem na drogach, na których był nowy asfalt, więc szum opon nie był słyszalny, ale w i30 już był słyszalny szum wiatru opływający słupek A, czego nie słyszałem, wtedy na jeździe próbnej, oraz przez 3,5 roku, nie słyszę tego wiatru w Focusie.
Natomiast po 3,5 roku jazdy Focusem mk4, na gorszej nawierzchni, szum z kół się robi głośniejszy. I nie, nie szumi mi to przez szyby.
Bump: bo jest szyba akustyczna" jest moooooooooooooocno naciągane. Pewnie jest ciszej o błąd pomiaru i to tylko są b. delikatnie przycięte pewne częstotliwości a nie całe widmo.Następnym razem wezmę decybelomierz, olewając swoje odczucia ( emotikonka waląca się młotkiem po głowie).
Następna rzecz która mi się nie podoba - po wyłączeniu auta jak nic nie ma podłączonego do gniazdka 12V - nie ma napięcia. Jak zostawi się coś podłączone to napięcie jest cały czas. Trochę problem jest z podłączeniem kamerki - trzeba pamiętać żeby wyjąć zasilacz. To samo dotyczy ładowarki USB dla pasażerów z tyłu.
Mam zasilacz do trybu parkingowego.... ale muszę trochę czasu znaleźć żeby temat ogarnąć.
Żeby chociaż w ustawieniach była opcja jak ma być - nie ma.. a żaden problem żeby coś takiego zrobić.
----
Reflektory adaptacyjne też już raz mnie wkurzyły. Po uruchomieniu same według swojego widzi mi się ustawiają wysokość, nie ma opcji ręcznego skorygowania. Byłem na myjni gdzie jest poziomo a zaraz za stanowiskiem jest stroma górka w dół. Ustawiły się bardzo nisko i już tak zostało - czyli linia odcięcia 10m....może nawet bliżej przed autem. Nie da się jechać tak.
Żeby wróciło do normy, trzeba zaparkować, wysiąść, zamknąć auto, poczekać kilka minut i dopiero wtedy znowu same się ustawiają. Wył i wł świateł nic nie daje, tak samo wyłączenie silnika. Delikatnie mówiąc trochę lipa.
Orientuje się ktoś czy ForScan ogarnia mk4fl? :) Może uda się to w taki sposób skonfigurować pod siebie. W Fieście mk7fl żony tak niektóre opcje zrobiłem i działa. Ciekawe czy tu się da.
A to nie tak, że po kilku minutach (nie wiem ile) napięcie się odcina?
Ja nie odpinam kamerki a akumulator mam te 3,5 (a w sumie 4lata, bo auto jest z października, ja je kupiłem w marcu) i na razie nie mam oznak jego rozładowania.
A to nie tak, że po kilku minutach (nie wiem ile) napięcie się odcina?
Ja nie odpinam kamerki a akumulator mam te 3,5 (a w sumie 4lata, bo auto jest z października, ja je kupiłem w marcu) i na razie nie mam oznak jego rozładowania.
Pól godziny przy zamkniętym i uzbrojonym aucie obserwowałem ładowarkę z woltomierzem. Cały czas się świeciła.
Co do świateł - wyłączyłem opcję przeciwolśnieniową i jest lepiej, natomiast nie wiem czy dynamiczne światła drogowe będą działać - sprawdzę to, może nawet dziś wieczorem.
AdoKrycha007 03-11-2022, 09:00 Pól godziny przy zamkniętym i uzbrojonym aucie obserwowałem ładowarkę z woltomierzem. Cały czas się świeciła.
zabrakło Ci 15 minut :) u mnie po 45 minutach odcina - MK4 r. 09.2019.
Faktycznie odcięło. Ale auto stało 3-4h. w którym momencie nie wiem - sprawdzę na nagraniu.
mdmowski 03-11-2022, 18:08 Reflektory adaptacyjne też już raz mnie wkurzyły. Po uruchomieniu same według swojego widzi mi się ustawiają wysokość, nie ma opcji ręcznego skorygowania. Byłem na myjni gdzie jest poziomo a zaraz za stanowiskiem jest stroma górka w dół. Ustawiły się bardzo nisko i już tak zostało - czyli linia odcięcia 10m....może nawet bliżej przed autem. Nie da się jechać tak.
Wydaje mi się, że w MK4 światła ustawiają się wg czujników przy kołach - obciążenie/przechył, a nie to co kamerka ma przed sobą.
obciążenie/przechył, a nie to co kamerka ma przed sobą.
Tak zachowujące się światła ciężko nazwać adaptacyjnymi.
U mnie pewna aktualizacja. Pierwszy raz od niepamiętnych czasów (czyli marca 2022) pojawiła się data dostawy samochodu przewidziana na koniec stycznia 2023. Nadal brak daty produkcji i brak VINu.
Ponad to zamówiłem drugi samochód (Skodę Octavię) zobaczymy co będzie pierwsze. W razie czego z Skody mogę w dowolnej chwili zrezygnować.
piotrek305 03-11-2022, 23:00 U mnie pewna aktualizacja. Pierwszy raz od niepamiętnych czasów (czyli marca 2022) pojawiła się data dostawy samochodu przewidziana na koniec stycznia 2023. Nadal brak daty produkcji i brak VINu.
Ponad to zamówiłem drugi samochód (Skodę Octavię) zobaczymy co będzie pierwsze. W razie czego z Skody mogę w dowolnej chwili zrezygnować.
wolałbym skodę :)
|
|