Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Wymiana oleju w skrzyni 8F35/40/57
Witam.Od miesiąca jestem posiadaczem nowej Kugi,a jako że jest to mój pierwszy automat forda to nie bardzo wiem gdzie szukać filtra automatycznej skrzyni 8F40(tak podaje etis po vinie).Katalog IC podaje że olej dedykowany to "MOTUL ATF VI" i że spełnia normę FORD MERCON LV,ale problem w tym że jest czerwony a u mnie zauważyłem przy odpowietrzniku skrzyni był olej rozlany w odlewie, to kolor miał pomarańczowy i jako żeby nie było przypału w razie "W" z gwarancją to chciałbym wlać właśnie taki jak fabryka.
Witam.Od miesiąca jestem posiadaczem nowej Kugi...
Nijak nie ogarniam z tekstu powyżej co Kolega chce zrobić w tym nowym aucie...
Od czego jest gwarancja zdaniem Kolegi???
Rzeczywiście trochę to co napisałem wcześniej jest chaotyczne.
Chce wymienić olej w automatycznej skrzyni biegów ale szukam informacji jaki olej lany jest na pierwszy montaż i czy filtr skrzyni biegów jest ogólnodostępny żeby go przy okazji wymienić. .
jaki olej lany jest na pierwszy montaż i czy filtr skrzyni biegów jest ogólnodostępny żeby go przy okazji wymienić. . hu7j-m2c949-aa - olej - skrzynia biegów, 1 l, tylny napęd elektryczny, wss-m2c949-a (auto -h4f45 w/o odc fhev/phev lub 10-bieg. Przekł. Automat. (10r80) lub 8-biegowa przekł. Automat. 8f57 lub przekładnia automatyczna – 8f40 lub 6-bieg. Przekł. Automat. 6f15 lub 8-biegowa przekł. Automat. 8f35 lub mod hybr. Skrz. Biegów – a10r80-mht lub 8-bieg. Przekł. Automat. 8f24)
w europie nie przewidzieli jak na razie wymianę filtra tylko co najwyżej uzupełnienie oleju , nr znalazłem lecz jak na razie jest bezcenny - JM5P-7G186-CA
Dziękuję bardzo za tak cenne info, w międzyczasie dokopałem sie w sieci do filmu jak rozbierana jest skrzynia 9 biegowa 9t50 od GM, rzekomo bliźniacza konstrukcja z 8F40 i widać tam że filtra tam nie wymieni się bez rozpolowienia skrzyni. Pozostaje mi tylko wymienić sam olej.
Kenobi36 10-10-2021, 13:21 Mam forda ze skrzynią A8, raptem 22k przebiegu ale czasami potrafi sie przyciąć, jakby skrzynia nie mogla wrzucić biegu, silnik wyje jednostajnie ale samochód nie przyspiesza przez 1..2s. Chciałem to nagrać ale niestety dzieje się to bardzo rzadko, dlatego pomyślałem że może w oleju są drobiny.
Dwa pytanka
Ktoś jaki olej tam wchodzi, jakiś filtr, ile wchodzi, ew ile zakupic do podwójnej ew dynamicznej wymiany ?
Drugie , gdzie w Warszawie znajdę osobę lub dobry zakład który by się zajął dynamiczną wymianą?
ciacho333 10-10-2021, 14:20 https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fforum%2Efordclubpolska%2Eo rg%2Fshowthread%2Ephp%3Ft%3D323881&share_tid=323881&share_fid=42379&share_type=t&link_source=app
Wysłane z mojego IN2023 przy użyciu Tapatalka
Kenobi36 10-10-2021, 15:52 https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fforum%2Efordclubpolska%2Eo rg%2Fshowthread%2Ephp%3Ft%3D323881&share_tid=323881&share_fid=42379&share_type=t&link_source=app
Co adaptacja ma do wymiany oleju ?
ciacho333 10-10-2021, 15:57 Co adaptacja ma do wymiany oleju ?Mam takie same objawy i jedyne co przychodzi wszystkim do głowy to właśnie ta adaptacja lub oprogramowanie skrzyni. U mnie wystąpiło to po wymianie oleju w skrzyni.
Kenobi36 10-10-2021, 19:20 Tylko u mnie to się dzieje raz na jakiś czas, wiec to nie jest problem adaptacji bo skrzynia chodzi przez większość czasu bez zarzutu. Ostatnio nawet jezdzilem z telefonem żeby nagrać, no i nic się nie wydarzyło.
Po prostu zgaduje że może co pewien czas na jakimś popychaczu zbiorą się opiłki i nie chce się przesunąć swobodnie. Stad chce spróbować wymiany oleju i dobrze przepłukać skrzynię.
Pisałeś ze problem u Ciebie się pojawił po zmianie oleju, tu szukałbym problemu. Może firma która to robiła użyła złego oleju, a może za dużo go nalała albo za mało, dziwne.
Michał_s-max 10-01-2022, 22:33 Witajcie,
czy ktoś może wie jaki olej należy zastosować do tej skrzyni i ile go wchodzi?
Czy wymienia się też filtr?
PRIMANUS 12-01-2022, 15:51 olej: MERCON ULV (nie mylić z MERCON LV)
https://sklepjeep.redcart.pl/p/22249/2484881/olej-przekladniowy-motorcraft-mercon-ulv-skrzynia-8f35-8f40-8f57-8-speed-2019-oleje-skrzyni-edge-ford-samochody-motorcraft-oleje-plyny.html
nie wiem dokładnie ile go wchodzi.
lej tylko oryginalny olej, nie kombinuj z zamiennikami.
filtr - niestety jest zabudowany w środku skrzyni... żeby go wymienić trzeba wymontować skrzynię i ją rozpołowić.
pozostaje wymieniać sam olej...
Michał_s-max 20-02-2022, 21:23 dzięki
arturmsi 27-02-2022, 19:31 Przeglądy okresowe w aso na gwarancji nie przewidują żadnej wymiany?
benykuleczka1 28-02-2022, 16:03 Przeglądy okresowe w aso na gwarancji nie przewidują żadnej wymiany?
Na razie aso uparcie twierdzi że nie. Wysłałem nawet jakiś czas temu maila z zapytaniem do aso i odpisali, że w tych skrzyniach oleju się nie wymienia. Zastanawiam się, czy oni wogóle maja jakąś oficjalna procedurę dla wymiany oleju.
arturmsi 28-02-2022, 17:29 Może inna marka stosuję tą skrzynię pochodzącą od GM i ma inne podejście do tematu...
benykuleczka1 01-03-2022, 17:50 Może inna marka stosuję tą skrzynię pochodzącą od GM i ma inne podejście do tematu...
Może i aso wymieni olej jak się uprę, pytanie ile milionów sobie zażyczą skoro w ps już niemało kosztuje wymiana. Oczywiście można spróbować gdzieś niezależnie, sęk w tym, jak ford będzie się zapatrywał na wymianę poza aso jeśli będzie jakaś usterka na gwarancji. Mogą się czepiać wszystkiego a to byłoby niefajne.
andi33olsztyn 20-05-2022, 13:35 do A8f35 przy wymianie oleju wchodzi ok.4,2L tak jak do A6f35 -to pewne bo osobiście robiłem w edge z 2019 2,0ecoboost.
ważne-stan oleju sprawdzamy przy włączonym silniku.
-spuszczamy i zakręcamy
-wlewamy olej aż się będzie przelewał z boku-wejdzie około 3L
-uruchamiamy silnik-5s na każdym biegu i potem na P-silnik pracuje
-dolewamy do przelania się z boku przy pracującym silniku.
-zakręcamy korek przelewowy.
Kenobi36 24-05-2022, 19:10 Jaki olej użyłeś i gdzie kupiłeś?
Jakieś filtry się wymieniałeś?
Kris851 już jesteś po wymianie oleju w skrzyni?
Czołem!
Jestem po pierwszym przeglądzie na 30.000 km i zaczynam powoli rozgryzać temat wymiany oleju w skrzyni. Jaki, gdzie za ile litrów, z filtrem czy bez itp.
Pacjent to Smax Mk2 2.0 EcoBlue A8 AWD
Domyślam się z VIN, że oznaczenie tej skrzyni w tym zestawieniu to 8F40
W dziale kugi znalazłem info o oleju...
"Olej Motul ATF, który spełnia normę FORD MERCON LV"
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=322411
https://motostacja.com/product/54412.html?gclid=Cj0KCQjw1vSZBhDuARIsAKZlijSgZOBd7 L_fGvphT7V_NrA4ZOh5lltFnN1HMQYPsYZCg_nZNAn3qbwaAgf JEALw_wcB
Lub oryginalny
OLEJ DO AUTOMATYCZNEJ SKRZYNI BIEGÓW B-ULV 5L FORD
1. fordoriginalparts.pl - 273,58 zł
https://www.fordoriginalparts.pl/product-pol-19089-OLEJ-DO-AUTOMATYCZNEJ-SKRZYNI-BIEGOW-B-ULV-5L-FORD.html
2. Ford-esklep.pl - 335,00 zł
https://ford-esklep.pl/olej-przekladniowy-automatycznej-skrzyni-b-ulv-5l-wss-m2c949-a-oryginalny-2537413--2537413
SKRZYNIA 6F15 - 6F35 - 6F55 - 8F24 - 8F35 - 8F40 - 8F57 - 10R80 | OE: HU7J-M2C949-AA WSS-M2C949-A
Olej przekładniowy B-ULV do automatycznych skrzyń biegów - 5 litrów.
Stosowany w większości nowych modeli Forda w następujących skrzyniach biegów:
6-biegowa - 6F15
8-biegowa - 8F15, 8F24, 8F40, 8F57
10-biegowa - 10R80
AUTO - H4F45 W/O ODC FHEV/PHEV
Pasuje do:
* C-Max / Grand C-Max od 04/2015 →
* EcoSport od 10/2013 →
* EcoSport od 11/2017 →
* Edge od 01/2016 →
* Explorer EU od 05/2019 →
* Fiesta Mk7 od 05/2017 →
* Focus Mk3 FL od 10/2014 →
* Focus Mk4 od 05/2018 →
* Galaxy Mk4 od 05/2015 →
* Ka+ od 06/2015 →
* Kuga Mk3 od 01/2020 →
* Mondeo Mk5 od 09/2014 →
* Mustang EU od 03/2015 →
* Puma Mk2 od 11/2019 →
* S-Max Mk2 od 05/2015 →
* Transit od 01/2014 →
* Transit Custom od 09/2012 →
* Transit Connect Mk2 od 06/2015 →
* Transit Courier od 04/2014 →
FORD Indeks: 2537413
nr fabryczny: HU7J-M2C949-BA
Specyfikacja FORDA: WSS-M2C949-A
Opakowanie zawiera 5 litrów
Opakowanie 1 litr można zamówić pod numerem → 2537407
3. ford.sklep.pl - 1l za 128,50 zł; 5l - 335,00
1 l -> https://ford.sklep.pl/product-pol-21787-olej-do-automatycznej-skrzyni-biegow-Ford-P-ULV-R-2537407.html
5 l -> https://ford.sklep.pl/product-pol-23094-olej-do-automatycznej-skrzyni-biegow-Ford-WSSM2C949A-R-2537413.html
Czy ktoś przerabiał już ten temat? Którą szkołę stosujecie? Wymieniacie olej czy skrzynie? ;)
JakubMierz 10-10-2022, 14:46 ile razy w roku wymieniasz olej?
Jeśli pytasz o olej w silniku to w 1 roku zmieniłem 3 razy. Co daje średnio co 10.000 km ale faktycznie wyszło inaczej...
1. 7 389 km
2. 15 107
3. 30 833
Pomiędzy 2 a 3 miałem więcej tras. Nie miałem za bardzo kiedy zmienić no i tez już nie bardzo było sens bo 15k na trasy to jest chyba spoko interwał.
W skrzyni jeszcze nie zmieniałem.
Przewertowałem całe forum by znaleść coś na temat wymiany oleju w fordzie Edge 2019r. w 8 stopniowej automatycznej skrzyni biegów.
Szukam wzmianki jakim sposobem najlepiej wykonać tą wymianę oleju, dynamiczną czy statyczną metodą polecacie i dlaczego.
W moim przypadku przy przebiegu ponad 60 tyś. jest zalecana taka wymniana i dlatego chciałbym na ten temat od was zasięgąć opini. Na pewno ktoś z użytkowników Edge wymieniał w tej automatycznej skrzyni biegów olej. Jaką metodą wymienialiście i jaki jest koszt w obu przypadkach ?
Chyba mówimy tu o 8F35 lub 8F57, w każdym razie to zwykły hydrokinetyk i wymiana dynamiczna ma jak najbardziej sens, niestety w porównaniu do Powershifta ma kosmiczną pojemność, jakoś ok 11L, do wymiany dynamicznej będzie pewnie potrzebne z 14-15L fluidu ULV, sporo droższego od LV. Przyzwoite zamienniki są sporo tańsze, ale i tak w sumie tanio z usługą nie będzie. Uważam, że jak wymieniać oliwę w takiej skrzyni to tylko dynamicznie i kiedyś też tak zrobię.
Od biedy można też statycznie, po prostu spuszczasz oliwę, zleci z 5-6 litrów, dolewasz, robisz rundę z 10 km, druga runda spuszczania i dolewania, wychodzi sporo taniej, ale jednak sporo opiłków zostaje, a filter jak wiadomo niewymienny. Reżim temperaturowy wymiany 40-60 stopni, nie dolewaj zimnego, ogrzej najpierw pojemniki, po lewej stronie skrzyni przy półosi jest kontrolka przelewu.
Chyba mówimy tu o 8F35 lub 8F57, w każdym razie to zwykły hydrokinetyk i wymiana dynamiczna ma jak najbardziej sens, niestety w porównaniu do Powershifta ma kosmiczną pojemność, jakoś ok 11L, do wymiany dynamicznej będzie pewnie potrzebne z 14-15L fluidu ULV, sporo droższego od LV.
Dokładnie, jak piszesz około 11 l. do tej skrzyni mieści się oleju.
Również i ja dostrzegam sens i pozytyw wymiany oleju tą metodą.
Po pierwsze, jest to wymiana oleju co do mililitra i pod dyktando komputera, który steruje całą procedurą zarządzania zmiany biegów przy wymianie oleju w skrzyni biegów.
Po drugie (mam nadzieję), nie trzeba ingerować później w adaptację/kalibracje skrzyni biegów, bo mogą takie problemy wystąpić przy wymianie oleju metodą statyczną.
Jeśli już ktoś z was wymieniał tą metodą (dynamiczną), bardzo chętnie poczytam jego opini na ten temat.
Zmieniłem dzisiaj przy 40.000 km. Olej już był ciemny.
Ja już drugi raz wymieniłem olej metodą dynamiczną w skrzyni biegów w moim Edku 3,5V6 USA 2018. Pierwszy raz po zakupie, przy 50 kkm na liczniku, tydzień temu przy 100 kkm na liczniku. Wymiana w Izabelinie k. Warszawy. Poszło ok. 10 litrów. Koszt 1100 zł (poprzednio 850 zł). Przy wymianie stary olej nie wyglądał na mocno zużyty, ale to nie dziwne, bo Edek służy na dłuższe trasy, do jazdy po mieście mam służbowego Focusa 1,6i. :)
Czy macie wiedzę, które ASO w Polsce wymienia olej w 8F40 metodą dynamiczną ?
Niestety mam kolejną informację, że "moje" ASO może wymienić tylko statycznie a to nie to samo. Niezależny warsztat nie wchodzi w grę bo już mi zapowiedzieli, że mogę mieć problem z utrzymaniem 5-letniej gwarancji.
benykuleczka1 21-03-2023, 18:07 W którym aso pytaleś? Ile zaśpiewali? Gwarancja protect?
W Poznaniu jest tylko jedno ASO.
Coś wspominali, że wymiana statyczna to około 1700 peelenów. Ale nie wiem czy to całość czy sama robocizna bo mnie to nie interesowało.
Protect - tak
benykuleczka1 24-03-2023, 06:58 W Poznaniu jest tylko jedno ASO.
Coś wspominali, że wymiana statyczna to około 1700 peelenów. Ale nie wiem czy to całość czy sama robocizna bo mnie to nie interesowało.
Protect - tak
No jak, Mogileńska, Bukowska. Opłotki i Jelonek:619:. Pytam, bo zauważylem, że aso potrafi mieć rożne ceny:027:. Zrobiłeś ostatecznie gdzieś wymianę oleum czy odpuściłeś temat na zaś?
No jak, Mogileńska, Bukowska. Opłotki i Jelonek:619:.
Nie wiem, dlaczego piszesz o tych lokalizacjach skoro to wszystko jedno ASO - Bemo. Jelonek to też Bemo.
Poza tym Opłotki to pojazdy dostawcze.
Tematu nie odpuściłem i zamierzam wymienić olej w skrzyni metodą dynamiczną i dlatego szukam ASO gdzieś w Polsce.
Poza tym jak miałem to zrobić w jeden dzień ??? Pisałem o tym 23 marca 2023r. :)))
PRIMANUS 24-03-2023, 18:40 zamierzam wymienić olej w skrzyni metodą dynamiczną
Jaki masz aktualnie przebieg?
benykuleczka1 24-03-2023, 19:53 Nie wiem, dlaczego piszesz o tych lokalizacjach skoro to wszystko jedno ASO - Bemo. Jelonek to też Bemo.
Poza tym Opłotki to pojazdy dostawcze.
Tematu nie odpuściłem i zamierzam wymienić olej w skrzyni metodą dynamiczną i dlatego szukam ASO gdzieś w Polsce.
Poza tym jak miałem to zrobić w jeden dzień ??? Pisałem o tym 23 marca 2023r. :)))
A skąd mam wiedzieć kiedy pytałeś a kiedy napisałeś, nie rozbijam wypowiedzi na atomy:027:. No ale nieważne nie będziemy toczyć wojny. Tak, Poznań opanowany przez Bemo jeśli chodzi o Forda, ale...tak jak napisałem ceny na tzw inne usługi potrafią mieć różne, mało tego nawet w obrębie tego samego serwisu, co doradca to inna cena może być, zwłaszcza jak podyskutujesz trochę. Jak ja pytałem to nic konkretnego nie potrafili mi powiedzieć odnośnie wymiany oleum poza tym, że można, no ale po co skoro Ford nie przewiduje. Jak będę chciał to wymienią, mam wcześniej dać znać to rozeznają sprawę i wycenią:619:. Póki jest gwarancja, to inaczej niż przewiduje Ford nie wymieniałbym oleju, bo w razie czego będą mieli podstawy do podważenia gwarancji. Ja mam najechane 45k, przegląd wypada mi na jesień. Chciałbym wymienić jesienią ale dopiero za rok. Może w tym czasie, ktoś już zrobi to w aso i podzieli się wiedzą co i jakg:DD. i żeby było jasne, wszystko działa jak należy, chciałbym poprostu wymienić.
Jaki masz aktualnie przebieg?
Aktualny 70 kkm
A skąd mam wiedzieć kiedy pytałeś a kiedy napisałeś,
Przy każdym poście jest data i godzina :wink:
Poza tym nie pisz mi o cenach. Dość długo jestem już "klientem" Bemo (około 25 lat :) ) i nie o to mi chodziło.
Pytam o inne ASO w Polsce, które zmieni olej metodą dynamiczną.
PRIMANUS 27-03-2023, 19:57 Pytam o inne ASO w Polsce, które zmieni olej metodą dynamiczną.
Co prawda to nie ASO... ale właśnie teraz rozpoznaję temat blisko nas (wielkopolska) w jednym z BOSCH Service.
Wydaje mi się że ogarniają temat (chcieli WIN, żeby najpierw zajrzeć do dokumentacji).
Jakiś czas temu robili dynamiczną wymianę oleju w skrzyni A8 w EDGE-u.
Koszt wymiany dynamicznej oleju (sama robocizna bez oleju) w tym BOSCH Service ma wynosić 615 zł... czyli raczej całkiem spoko :razz:
benykuleczka1 29-03-2023, 20:39 Dziś byłem w aso i przy okazji zapytałem o wymianę oleju. Tak zrobią, ale statycznie by tylko tak możnag:DD wg producenta. Co do ceny to orientacyjnie 1.5k. Info z Mogileńskiej.
A tak dla informacji jak ktoś chciałby poczytać o tej skrzyni co napisał Lincoln:
https://www.licorsair.com/lincoln_corsair_automatic_transmission_8_speed_aut omatic_transmission_v_8f35_8f40-2494.html
Pojawiło się światełko w tunelu dla wymiany dynamicznej oleju w skrzyni A8 (8F...) dla samochodów w trakcie gwarancji fabrycznej.
Chodzi o wymianę w ASO.
Temat wyjaśni się w połowie maja. Czy znajdą się chętni z Wielkopolski/Poznania ? :wink:
Jeśli faktycznie dynamiczna wymiana oleju pojawi się w ofercie ASO to na pewno znajdą się chętni nie tylko z Wielkopolski 👍
benykuleczka1 25-04-2023, 19:11 Pojawiło się światełko w tunelu dla wymiany dynamicznej oleju w skrzyni A8 (8F...) dla samochodów w trakcie gwarancji fabrycznej.
Chodzi o wymianę w ASO.
Temat wyjaśni się w połowie maja. Czy znajdą się chętni z Wielkopolski/Poznania ? :wink:
Jeśli aso to zakładam, że problemów z dalsza gwarancją nie będzie? A jeśli tak to byłbym pewnie zainteresowany, ale raczej nie wcześniej niż na jesień, no i oczywiście przy założeniu, że cena nie będzie połową wartości nowej skrzyni:619:. To będzie konkretny oddział w Poznaniu?
Właśnie dlatego, że ASO to nie powinno być problemu z dalszą gwarancją.
Wstępne info o cenie to ok. 2,5 kPLN. Nie ma jeszcze precyzyjnej informacji.
Rozmowy z oddz. Bukowska.
A może gdyby powstała jakaś grupa chętnych to może jakiś rabat... . Na razie to tylko moje dywagacje :619:
benykuleczka1 26-04-2023, 16:35 Właśnie dlatego, że ASO to nie powinno być problemu z dalszą gwarancją.
Wstępne info o cenie to ok. 2,5 kPLN. Nie ma jeszcze precyzyjnej informacji.
Rozmowy z oddz. Bukowska.
A może gdyby powstała jakaś grupa chętnych to może jakiś rabat... . Na razie to tylko moje dywagacje :619:
Ciekawe co się stanęło, że być może jednak aso wymieni olej i to jeszcze dynamicznie, gdzie jak pytałem całkiem niedawno to nie dość, że nie przewidują wymiany, chyba, że bardzo chcę to jeszcze absolutnie nie metoda dynamiczna:619:. Zreszta interwały olejowe w silniku też są nieco przydługawe a jak powiedziałem, że stawiam się co rok na serwis i wymieniam olej, bo tak robiłem w każdym fordzie, czyli max 20k albo rok, gdzie już od dawna rocznie nie robie więcej niż 20k to jak najbardziej wymieniają i nawet mówią, że właściwie "tak poza anteną" to słuszna decyzja. Podobnie jak z olejem w manualu gdzie miałem nakulane ponad 150k, też nie przewidują, ale jak chce to oczywiście wymienią i w sumie to dobrze jest wymienić:027:.
A tak nawiasem, może dużo zapytań o wymianę oleju w skrzyni mają i wietrzą w tym byznesg:DD, bo jak nie u nich to gdzie indziej klient zrobi, zwłaszcza jak nie trzyma go już gwarancja. 2.5k za wymianę to tanio nie jest, ale jeśli inne "renomowane" warsztaty biorą 1.5k, to jak na aso cena nie jest zaskakująca.
Właśnie dziś otrzymałem odpowiedź od Aso gdzie mieszkam: dynamiczna wymiana za 15 000 CZK (coś koło 3k PLN)
Zarówno potwierdzili, że ford przewiduje tyko wymianę statyczną ale oni-mechanicy polecają raczej dynamiczną.
Pojawiło się światełko w tunelu dla wymiany dynamicznej oleju w skrzyni A8 (8F...) dla samochodów w trakcie gwarancji fabrycznej.
Chodzi o wymianę w ASO.
Czy światełko w tunelu zgasło?
Są już dostępne konkretne informacje na temat dynamicznej wymiany oleju w Poznaniu?
Trochę cierpliwości :D
też z okolic poznania jestem chętnie wymienie olej mam najechane 88k w ff mk4 2.0 ecoblue z automatem 8f40 daj znac co się dzieję
saferlife 02-06-2023, 21:09 Witam jaki olej do skrzyni biegów automat pasuje do Ford Edge USA 2,7 Sport ecoboost 319 koni?
TomekD-LEV 29-06-2023, 21:16 Witam,
Za namową kolegów z grupy S-Max Mk2 na FB zostałem zmobilizowany do wymiany oleju w automatycznej skrzyni 8F35 ( A8 ). Jeżeli ktoś z kolegów ma jakiś tutorial lub cenne dane, video instrukcję to postaram się to sam ogarnąć. Jeżeli nie, poszukam zaufanego serwisu w DE który mi to na szybko ogarnie. Chodzi najlepiej o wersję 240PS ale myślę że zasada podobna i w 190 PS. Z góry dziękuję i Pozdrawiam Tomasz
Jeżeli ktoś z kolegów ma jakiś tutorial lub cenne dane, video instrukcję to postaram się to sam ogarnąć.
Korek wlewu u góry. Korek poziomu oleju z boku skrzyni. Spustowy na dole.
Statystyczna wymiana oleju to ile wyleci tyle musisz wlać.
Filtru nie wymienisz bo w środku w skrzyni jest.
Najlepsza opcja by była wymiana dynamiczna, wtedy cały olej przepracowany wymienią.
Cześć.
Czy ktoś z Kolegów, ma i może udostępnić lub wie, gdzie można zdobyć instrukcję, opis techniczny lub inne bardziej szczegółowe informacje o tej skrzyni, niż wskazane na początku tego wątku?
Czym różnią się skrzynie 8F35 i 8F40?
Jak sprawdzić i się upewnić, która jest zamontowana? Czy można ufać temu http://www.fordzona.sk/ co rozkodowuje z VIN? W moim przypadku piszą, że skrzynia 8F40
Czy ktoś w okolicach Wawy, wykonał z powodzeniem dynamiczną wymianę oleju?
Czy warto do tego procesu użyć dodatkowo, np czegoś takiego: https://www.millersoils.pl/produkt/driveline-flushing-oil/
Kenobi36 05-10-2023, 09:40 Olej po 40 000 Edge 2.0 ecoblue biturbo
benykuleczka1 24-10-2023, 19:30 Tak dla informacji. Przy okazji przeglądu olejowego zleciłem wymianę oleju w skrzyni biegów. Oczywiście wymiana statyczna. Zeszło prawie 6L. Całkowity koszt wymiany ca. 900PLN. Operacja wykonana w aso forda. Uprzedzę ewentualne dywagacje dlaczego tam, dlaczego za tyle ect.; auto na gwarancji. Przebieg niecałe 60k.
Informacyjnie sam sobie odpowiem ;-)
Czy ktoś w okolicach Wawy, wykonał z powodzeniem dynamiczną wymianę oleju? Tak, jest kilka zakładów zajmujących się dynamiczną wymianą. Ja wybrałem Autoservis Grabowiecki w Izabelinie, wymiana ca 16 litrów, 1,5 tys zł.
Czy warto do tego procesu użyć dodatkowo, np czegoś takiego: https://www.millersoils.pl/produkt/d...-flushing-oil/ Nie, nie warto, nawet nie należy, przynajmniej wg AG gdzie robiłem wymianę
Przemas89 25-10-2023, 17:37 Tak, jest kilka zakładów zajmujących się dynamiczną wymianą. Ja wybrałem Autoservis Grabowiecki w Izabelinie, wymiana ca 16 litrów, 1,5 tys zł.
Jak wrażenia po pierwszych kilometrach?
Jak wrażenia po pierwszych kilometrach?
W sumie bez zmian. Wymieniałem olej, bo uznałem, że ASO się nie zna, tak jak w wielu innych kwestiach ;-) Przed wymianą, skrzynia pracowała równo i bez żadnych niepokojących sygnałów. W mojej ocenie wymiana oleju (61 tys km) tego nie zmieniła i nie zaobserwowałem jakichkolwiek zmian na samo działanie czy pracę skrzyni. Od wymiany 2,7 tys km.
Mateusz Sz. 29-10-2023, 15:28 Witam, wszystkich jestem tu nowy i mam pytanie jestem posiadaczem Forda Focusa mk4 kombi 2020 rok 2.0 150 km z 8-mio biegową automatyczną skrzynią biegów i nie znalazłem nigdzie tego pytania dlatego zadaje jaki olej i filt do automatycznej skrzyni biegów i gdzie mogę go kupić bo szukałem na allegro i innych stronach internetowych z oryginalnymi częściami do forda i nic. Z góry dziękuję za pomoc.
Weź się cofnij dosłownie o jedną stronę wstecz. Zresztą wątek ma teraz 6stron. Dasz radę.
Wymieniałem dzisiaj oliwę w hydrokinetyku 8F57, dwuturowo, jednorazowo schodzi 5l, czyli wymiana, przeklikanie po 20 sekund przez wszystkie tryby, jazda 10 km, w tym na manetkach, powrót, ponowna wymiana, upierdliwe to jest, ale może ma to jakiś sens :)... użyłem ori fluidu ULV. Przebieg 38 tkm, oliwa czarna jak smoła, nawet jak prześwietlałem latarką /foto 2/, co ciekawe, brak śladów mułu i opiłków. Fluid Forda ULV sam w sobie jest ciemny, więc może tak ma być.
Rafaello22 03-12-2023, 18:00 Witam, kuga mk3 2.0 diesel, automatyczna skrzynia biegów 8F40 przebieg 150tys. Niemiec nie wymieniał w niej oleju. Iść w dynamiczną czy statyczną wymianę oleju?
PRIMANUS 08-12-2023, 18:08 Wymieniłem metodą dynamiczną. Skrzynia 8F40 (2.0 Ecoblue 190KM).
Zastosowałem płukankę podczas tej wymiany dynamicznej.
Koszt robocizny 715 zł + 108 zł płukanka. Do tego trzeba doliczyć koszt oleju.
Przebieg zaledwie 50 tyś km.
Olej ciemny, prawie czarny (a jeżdżę głownie trasy, bardzo mało miasta, więc jazda praktycznie cały czas na 8-mym biegu, czyli moja skrzynia mało pracowała).
Brak śladu mułu i opiłków.
Po wymianie dynamicznej - olej ładny czerwony.
Mój fachowiec powiedział, że jeśli są już opiłki w oleju, to żadna wymiana oleju już nic nie pomoże, bo wymiana oleju nie "wyleczy" uszkodzonej skrzyni. Taka skrzynia po prostu kwalifikuje się do remontu.
Uważam, że był to najwyższy czas na wymianę oleju (stary olej ciemny, prawie czarny).
Moim skromnym zdaniem wymiany statyczne, jakie proponuje ASO - za kupę kasy - (zejdzie tylko 4,5 - 5 l oleju) to jakiś żart!!!
Stary olej (11 litrów w układzie) będzie tylko lekko "rozrobiony" tymi 5 litrami świeżego.
Ogromna większość ASO nie ma maszyn do wymiany dynamicznej. Taka "maszynka" kosztuje 27.000 zł... dlatego większość ASO albo powtarza pierdoły Forda (że olej się nie wymienia, bo jest wieczny), albo jeśli klient jest uparty proponują wymianę statyczną (gdzie podmianie podlega niewielka część oleju).
Gość w tym filmie ma rację (minuty filmu 4:30 do 5:20):
https://www.youtube.com/watch?v=K2VJsTxQcuA&t=934s
Zobaczcie o jakich interwałach wymiany mówi...!!!
Kenobi36 09-12-2023, 04:36 Jaki olej zastosowałeś?
Mnie mechanik przekonał aby zalać gęstrzym olejem. Że woda dawana przez forda psuje skrzynie.
Wspomniał o kilku fordach connect gdzie skrzyne w aso kwalifikowały się do wymiany a po zalaniu gęstrzego oleju zaczeły pracować normalnie. Jeśli dobrze zapamiętałem to oblawy w conectach polegały na drganiach przy niskich obrotach podczas spokojnego przyśpieszania spowodowanych tym że skrzynia się ślizga i ratuje lockdownem.
Olej ktorym mi zalał to fuchs 4000. Nie czuję róznicy w pracy, troszkę pewniej się wyjeżdża z garazu podziemnego, jakby mniej się ślizgała, mam stromo i ze względu na widoczność i przechodniów bardzo powoli staram sie wyjeżdzać.
Nie udało mi się wywolać też problemu z kickdownem który wcześniej występował po długiej autostadowej jeździe.. Albo wymiana pomogła albo godzina jazdy była jeszcze za krótka aby nagrzać skrzynię.
PRIMANUS 09-12-2023, 21:50 Nic nie kombinowałem:
olej MERCON ULV
szczerba 21-01-2024, 18:29 Wymieniłem metodą dynamiczną. Skrzynia 8F40 (2.0 Ecoblue 190KM).
Zastosowałem płukankę podczas tej wymiany dynamicznej.
Koszt robocizny 715 zł + 108 zł płukanka. Do tego trzeba doliczyć koszt oleju.
Gdzie robiłeś wymianę oleju?
PRIMANUS 21-01-2024, 20:24 Gdzie robiłeś wymianę oleju?
Bosch Service Kowalczyk
Górka 22B, 64-606 Oborniki
I uwaga ciekawostka:
Po takiej pełnej wymianie oleju na świeży (dynamicznej), właściwości fizyczne oleju trochę się jednak zmieniły... i skrzynia (wydaje mi się subiektywnie) chodziła trochę gorzej (zdarzyło jej się częściej szarpnięcie, bardziej nerwowo zmieniała biegi, lekko przeciągała trzeci/czwarty bieg)...
Wykonałem wtedy jazdę adaptacyjną według odpowiedniej procedury poprzedzoną wyczyszczeniem "tablic adaptacyjnych transmisji" w module PCM/TCM. Zrobiłem to Forscanem i potem ta jazda adaptacyjna.
Po tej procedurze - skrzynia zaczęła działać jak przed wymianą oleju (czyli bez uwag)... a olej ma jednak świeżutki, więc chyba ochronę przeciwzużyciową ma znacznie lepszą (na następne 50k km)
szczerba 22-01-2024, 15:03 Bardzo dziękuję za odpowiedź i szczegóły.
Witam koledzy, nie mogę namierzyć korka spustowego oleju skrzyni... może coś mi padło na oczy ;). Gdzie go szukać? Bardziej z przodu auta czy bliżej strony kierowcy? Będę wdzięczny za pomoc.
Adamek77 03-02-2024, 18:09 Witam Escape 2020r mam dylemat z olejem LV czy ULV skrzynia 8biegowa,gdzie sprawdzić po vin
...w Europie nie przewidzieli jak na razie wymiany filtra, tylko co najwyżej uzupełnienie oleju ...
No właśnie, bo nawet w tej skrzyni nie widać korków spustowych !!! ( no chyba, że są schowane za nadkolem??). W S-MAXie I gen. w PowerShift-cie były 2 korki spustowe, a tu (S-MAX II )obejrzałem od spodu cała skrzynię i nic nie widać, ani jednego korka do spuszczania oleju ! Jestem w szoku !!
Chyba rzeczywiście nie przewidują wymiany oleju w skrzyni 8 biegowej.
Czyżby ta skrzynia to była jednorazówka ???
DeDalus4 15-02-2024, 09:04 Przecież jest korek spustowy na dole i wlewowy u góry. Wiem bo zmieniałem przy 60k km i stalem koło mechanika. Filtr jest w środku, wymienic można tylko rozbierając skrzynię
Chyba rzeczywiście nie przewidują wymiany oleju w skrzyni 8 biegowej.
Czyżby ta skrzynia to była jednorazówka ???
W moim Escape jest 8F35. W 8F35 spust jest z dołu, wlew z góry, a kontrolny otwór z boku. Skrzynia 8F40 opisywana jest jako bliźniaczy model, a dokumentacja Forda pisana jest pod "8F35/8F40", w tym przy opisywaniu spustu oleju przy wymianie. Zakładam, że nie dodali tam 8F40 przez pomyłkę :)
Jacek,heser 12-03-2024, 17:37 https://allegro.pl/oferta/motorcraft-mercon-ulv-ford-mustang-navigator-14434139619
https://allegro.pl/oferta/olej-do-automatycznej-skrzyni-biegow-b-ulv-5l-ford-12677402794
mea culpa. Jest korek spustowy. Zwykła śruba na klucz 14. Zrobiłem zdjęcie dowodowe;
Na drugim zdjęciu widok skrzyni po wyjęciu obudowy filtra powietrza. Zaznaczyłem prawdopodobny korek wlewu oleju do skrzyni, też śruba na klucz14.
Mam jeszcze pytanie do kolegów-zdjęcie nr3-co to za dyngs wystaje ze skrzyni? ten z czerwonym trójkącikiem?!
Piotr_V6 19-03-2024, 21:29 MECON ULV lub zamienny z RAVENOLA czy innej firmy LV jest do starszej skrzyni .
Adamek77 22-03-2024, 14:48 Zakupiłem za namową Olej do automatycznej skrzyni biegów Motul ATF VI ,innego brak do ULV i na stronie Motula jest specyfikacja że ma parametry ULV i LV. Proszę o potwierdzenie do Kugi 2020r 8biegowa czy się nadaje skoro zalecany ULV
Kugi 2020r 8biegowa to może zdecyduj się czy auto z profilu Escape a piszesz Kuga ,
istotna jest specyfikacja oleju WSS-M2C949-A
dla Escape - Motorcraft® MERCON® ULV Automatic Transmission Fluid / XT-12-QULV MERCON® ULV / WSS-M2C949-A https://allegro.pl/oferta/motorcraft-mercon-ulv-ford-mustang-navigator-14434139619
dla Kugi -OLEJ - SKRZYNIA BIEGÓW, 5 L, WSS-M2C949-A (8-BIEG. PRZEKŁ. AUTOMAT. 8F24 LUB 8-BIEGOWA PRZEKŁ. AUTOMAT. 8F35 LUB 8F40 lub AUTO -H4F45 W/O ODC FHEV/PHEV) https://www.fordoriginalparts.pl/product-pol-10350-OLEJ-DO-AUTOMATYCZNEJ-SKRZYNI-BIEGOW-1L-FORD-_-2537407-_-HU7J-M2C949-AA-WSS-M2C949-A.html
wbrew pozorom jednak są to inne oleje zwłaszcza gdy będzie wymieniony olej częściowo na 8L tylko 5L przy wymianie statycznej.
Adamek77 22-03-2024, 18:41 to może zdecyduj się czy auto z profilu Escape a piszesz Kuga ,
istotna jest specyfikacja oleju WSS-M2C949-A.
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)
Sorki mój błąd Escape 2020r Kanada
Czy ten motul Ate https://allegro.pl/oferta/motul-atf-vi-1l-14018502016?reco_id=f32edc99-e87b-11ee-81c6-ceaa39836288&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897 d3b9ab8b1bd1d899d5 pasuje jednak
Czy ten motul Ate proszę znajdź sobie olej w katalogu Motula https://www.motul.com/pl-PL/lubricants
tylko nie rozumiem dlaczego aż tak się upierasz przy nim , mam w domu Escape 3 i wymieniam olej w skrzyni na taki sam jaki został zalany fabrycznie.
Adamek77 22-03-2024, 18:53 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
Problem mam taki że mam ten olej kupiony i nie wiem czy sprzedawca dobry dał na stronie motula teoretycznie zalecany ze specyfikacja ULV i szukam innego potwierdzenia
szukam innego potwierdzenia to już nie wiem jak sobie możesz potwierdzić co masz kupione gdzie w opisie producenta jest jasno napisane https://www.motul.com/pl-PL/lubricants/recommendations/147580
Adamek77 22-03-2024, 19:27 to już nie wiem jak sobie możesz potwierdzić co masz kupione gdzie w opisie producenta jest jasno napisane https://www.motul.com/pl-PL/lubricants/recommendations/147580
Chodzi mi dokładnie o taki motul https://www.motul.com/pl-PL/products/73851?product=MOTUL+TRANS+ATF+VI
Bump: to już nie wiem jak sobie możesz potwierdzić co masz kupione gdzie w opisie producenta jest jasno napisane https://www.motul.com/pl-PL/lubricants/recommendations/147580
OE PERFORMANCES FORD MERCON LV, MERCON ULV, WSS-M2C922-A1, WSSM2C949-A, XT-10-QLVC, XT-6-QSP (SP) Czyli powinien być do tego auta
... nie mogę namierzyć korka spustowego oleju skrzyni...
Taka zwykła śruba 14-stka:
To chyba akurat zwykły korek wlewowy.
02-06-2024:Znalazłem w necie, że to Zespół Odpowietrznika Skrzyni Biegów.
Ale możliwe, że jednocześnie jest wlewem oleju do skrzyni biegów.
08-06-2024:Zrobiłem dziś wymianę statyczną oleju w skrzyni po 60 tys.km
Użyłem : Olej Motorcraft B-ULV - ma kolor czerwony. Wchodzi 3 litry, po uruchomieniu silnika jeszcze niecałe 2L, tak więc 5L opakowanie wystarcza na taką wymianę.
Dostęp do otworu przelewowego jest taki sobie od dołu, z boku chyba jest lepiej, więc zdjąłem lewe koło i odkręciłem korek przelewowy imbusem nr 10 + przedłużka.
Stan zlanego oleju- czarno-czerwony.
Obecność opiłków-brak.
Wiem, że to nie to co dynamiczna wymiana oleju, ale planuję taki manewr wykonywać co roku, czyli co jakieś 20 tys. km.
Faktycznie ten korek ze zdjęcia jest odpowietrznikiem skrzyni i jednocześnie wlewem oleju do skrzyni.
arturmsi 12-07-2024, 20:34 Wymieniał ktoś olej w którymś ASO w Warszawie w trakcie gwarancji producenta?
Wymieniał ktoś olej w którymś ASO w Warszawie w trakcie gwarancji producenta?
Nie wymieniałem, ale podczas ostatniego przeglądu w okresie gwarancji (60kkm) pytałem o wymianę w skrzyni.
ASO AutoPlaza na Popularnej...nie robią, co do zasady. Jak mus, to statycznie spuszczają i nalewają. Koszt rok temu ca.1,5-2 tys.
Jacek,heser 27-08-2024, 15:12 Jak sprawdzić stan oleju w automatycznej skrzyni 8f35 korek z boku czy sprawdzać na odpalonym silniku czy zgaszonym
PRIMANUS 28-08-2024, 17:24 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
1) Włączyć silnik i pojeździć. Temperatura oleju w skrzyni (podczas sprawdzania poziomu oleju w skrzyni) musi być w przedziale 85-93 stopni Celsjusza (trzeba podłączyć się pod złącze diagnostyczne OBD i odczytywać tą wartość w czasie sprawdzania poziomu oleju).
2) Na pracującym silniku, przestawić skrzynię w pozycję PARK i odkręcić korek kontrolny poziomu oleju skrzyni automatycznej (z boku)
3) Jeśli lekko wycieka olej, jest OK. Jeśli nic nie wycieka należy dolać 0,25l (od góry przez odpowietrznik skrzyni - należy go zdemontować żeby dolać oleju)
4) Oczywiście sprawdzenie poziomu oleju tylko na równej powierzchni
5) Dokręcić korek kontrolny momentem 35 Nm
Jacek,heser 30-08-2024, 10:51 A dlaczego musi być taka duża temperatura w powershift był 45stopni
Fajna ta skrzynia, jak prawie olej gotuje. W PS II to nawet nie wiem czy jest możliwe tak dogrzać olej.
arturmsi 31-08-2024, 14:58 W trakcie jazdy S ką lub A często temperatura oleju skrzyni jest bliska 100, ogólnie dość szybko łapie temperaturę koło 90.
Ktoś wie do ilu grzeje sie mu olej w skrzyni w trakcie szybszej jazdy?
Jacek,heser 04-09-2024, 11:42 Olej wymieniony przy 60 stopniach weszło 4,8 litra sprawdzane na odpalonym silniku co do tej temperatury jakie ma to znaczenie czy olej będzie miał 30 czy 90 stopni na filmiku nić nie mówi o temperaturze oleju wymiana i tyle.
https://www.youtube.com/watch?v=lerBUWhcv1E
Panowie, skrzynia A8 vs PS to przecież zupełnie inna zasada działania. PS to skrzynia dwusprzęgłowa, a więc stricte mechaniczna i olej w niej jedynie smaruje, nie ma się generalnie więc co grzać. A8 to skrzynia ze sprzęgłem hydrokinetycznym, w której, w uproszczeniu, to olej przenosi napęd z silnika na przekładnię planetarną. Co za tym idzie, musi się grzać bo taka jest fizyka płynu - oleju
Jacek,heser 13-09-2024, 10:16 W tym temacie nie mówi się o zasadzie działania skrzyni tylko o jej wymianie oleju niech ktoś wytłumaczy dlaczego ma być rozgrzany olej do sprawdzenia ilości stanu skrzyni dla mnie jest to nie potrzebne wymian w silniku oleju nic nie grzejemy sprawdzamy stan i tyle dlaczego konstruktor nie zrobił w skrzyni bagnetu do sprawdzenia stanu było by prościej
klocolus 13-09-2024, 10:34 Fajna ta skrzynia, jak prawie olej gotuje. W PS II to nawet nie wiem czy jest możliwe tak dogrzać olej.
Też byłem zdziwiony jak stosunkowo niskie temperatury są w PS, mimo "starań" 80 stopni nie widziałem aby przekroczyła. Wymiennik ciepła praktycznie niepotrzebny, co najwyżej do dogrzania zimą. Pamiętam w skrzyni Aisin TF81SC można było i 120+ stopni zrobić.
jakie ma to znaczenie czy olej będzie miał 30 czy 90 stopni na filmiku nić nie mówi o temperaturze oleju wymiana i tyle.
dlaczego ma być rozgrzany olej do sprawdzenia ilości stanu skrzyni dla mnie jest to nie potrzebne
Ale wiesz, że wraz ze wzrostem temperatury zmienia się objętość oleju? Im cieplej, tym tego oleju objętościowo jest więcej. Więc na ciepłym tego oleju może wejść 4,8 litra, ale po schłodzeniu go będzie przykładowo 4,5. Dlatego jak instrukcja zaleca konkretną temperaturę to nie możemy jej sobie olać bo tego oleju będzie albo za mało, albo za dużo.
klocolus 13-09-2024, 10:44 dlaczego konstruktor nie zrobił w skrzyni bagnetu do sprawdzenia stanu było by prościej
By było taniej dla producenta plus większość klientów na cokolwiek miało jechać do mechanika.
dlaczego ma być rozgrzany olej do sprawdzenia ilości stanu skrzyni dla mnie jest to nie potrzebne wymian w silniku oleju nic nie grzejemy sprawdzamy stan i tyle
Dlatego, że olej zmienia swoją gęstość w zależności od temperatury. W silniku 90+% oleju jest w misce olejowej na postoju więc względem temperatury będą jakieś tam różnice poziomu ale stosunkowo niewielkie. W skrzyni spora część (+- połowa w hydrokinetyku) oleju jest w samych układach skrzyni powodując to, że w misce mogą być dosyć mocno różne poziomy oleju w zależności od temperatury.
Jacek,heser 13-09-2024, 11:17 To proponuje sprawdzić nalać w naczynie 1litr oleju może być garnek zaznaczyć poziom potem zagotować na gazie i sprawdzić ile wzrósł poziom na pewno będzie jeszcze rzadszy bo olej zmienia swoją gęstość w zależności od temperatury nie wiem kto to wymyślił aby tak przeprowadzać procedurę wymiany oleju sam jestem ciekaw czy w ASO grzeją olej, przecież jak stan oleju będzie 50mil mniej czy więcej to skrzynia się nie rozleci.
przecież jak stan oleju będzie 50gram mniej czy więcej to skrzynia się nie rozleci.
Od razu nie, ale jak ktoś wcześniej tu zauważył-w klasycznym automacie to olej odpowiada w dużej mierze za przeniesienie napędu. Skrzynia automatyczna nie jest prostą konstrukcją. Czy olej w silniku też spuszczasz na zimnym? No nie. Procedura jest taka, że olej musi być ciepły i nikt tego nie neguje. Oczywiście, skrzynia ma pewną tolerancję. No, ale przy mocnych przechyłach to właśnie ta tolerancja może mieć duże znaczenie. No bo gdyby to było, tak jak mówisz, bez większego znaczenia, to po co w ogóle grzać olej?
Druga sprawa. Dla klasycznego oleju 5w30 rozszerzalność cieplna wynosi ok. 50ml dla każdego litra oleju. Przy 4 litrach zatem nie masz "50g" różnicy, czyli jakieś 35-40ml, tylko ok. 200ml. To już jest dużo. Druga sprawa, tak jak ktoś zauważył, większość oleju w silniku zawsze jest w misce olejowej. Kiedy powinieneś mierzyć olej w silniku? Przed odpaleniem, najlepiej na zimnym silniku. Jeśli oleju masz na "max" wtedy, nic się nie stanie. Dlaczego? Bo to nie jest faktyczna maksymalna pojemność układu. Wał korbowy nie będzie po rozgrzaniu się tego oleju pracować w oleju i tworzyć pęcherzyków powietrza. W przeciwieństwie do skrzyni biegów, przelanie oleju w silniku jest wyraźnie mniej groźne. Bo oprócz objętości, dochodzi do tego zwiększone ciśnienie w całym układzie. Ciśnienie, które nie ujdzie Ci bagnetem, korkiem wlewu oleju. Tam jak wywali olej to uszczelkami. Chyba nie muszę mówić z czym to się wiąże?
Jacek,heser 13-09-2024, 20:27 Czy olej w silniku też spuszczasz na zimnym? No nie.
Dlaczego na ciepły to dlatego aby był rzadszy i zeszło go więcej to się zgadza i tak samo w skrzyni
Bump: Czy olej w silniku też spuszczasz na zimnym? No nie. Procedura jest taka, że olej musi być ciepły i nikt tego nie neguje. ?
Dlaczego na ciepły to dlatego aby był rzadszy i zeszło go więcej to się zgadza i tak samo w skrzyni
N7h4k4lr 16-09-2024, 10:17 Ale wiesz, że wraz ze wzrostem temperatury zmienia się objętość oleju? Im cieplej, tym tego oleju objętościowo jest więcej. Więc na ciepłym tego oleju może wejść 4,8 litra, ale po schłodzeniu go będzie przykładowo 4,5. Dlatego jak instrukcja zaleca konkretną temperaturę to nie możemy jej sobie olać bo tego oleju będzie albo za mało, albo za dużo.
To co piszesz to prawda..... , natomiast nie wierzę, że w fabryce każdy samochód przy pierwszym nalaniu oleju do skrzyni jest odpalany, nagrzewa się ..... itd.
Jest w dokumentacji do silnika wlać tyle, do skrzyni, tyle.
nie wiem kto to wymyślił aby tak przeprowadzać procedurę wymiany oleju sam jestem ciekaw czy w ASO grzeją olej
Zalewają a potem jadą rozgrzać olej i wracają, sprawdzają stan oleju.
Jacek,heser 16-09-2024, 15:01 Zalewają a potem jadą rozgrzać olej i wracają, sprawdzają stan oleju.
Sprawdzają na odpalonym czy zgaszonym silniku
Na odpalonym.
Oczywiście procedura PRND na 20-30s na każdym przełożeniu.
Generalnie nie pamiętam jaka musi być temperatura do sprawdzenia, pewno 70-80°
Jeśli z korka kontrolnego poziomu delikatnie wylatuje to jest ok.
klocolus 17-09-2024, 16:19 Jest w dokumentacji do silnika wlać tyle, do skrzyni, tyle.
Do suchej skrzyni dokładnie wiadomo ile wlać. Przy wymianie już niekoniecznie bo zawsze trochę inna ilość zejdzie ze względu właśnie na temperaturę, przechylenie auta, zanieczyszczenia oleju itd.
Z tą dokładnością to też bez przesady, jeśli będzie trochę za dużo czy za mało nic się nie stanie ale lepiej aby było tyle ile trzeba tym bardziej, że do skrzyni się nie zagląda tak często jak do silnika. W silniku to naprawdę trzeba sporo przelać aby coś się stało.
A w ASO to głównie nie wymieniają oleju niestety. Ale w praktyce albo jazda testowa albo grzeją na podnośniku przełączając biegi.
Witam, czy wymieniał ktoś olej w skrzyni 8F35 w okolicach Wrocławia i może polecić serwis?
W którym miejscu zlokalizowany jest korek wlewu do skrzyni ?
Czy to jest ten ze zdjęcia ?
Wlew jest pod takim grzybkiem-odpowietrznikiem >>>
|
|