Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Czy świecąca kontrolka akumulatora na desce zawsze oznacza brak ładowania??
Aleksander1404 27-11-2021, 18:35 Witam,
padł mi ostatnio regulator napięcia alternatora w Focusie II (2.0 Duratec-HE 145 KM) - świeciła się kontrolka akumulatora na desce, napięcie skakało od 12 do 18V, po włączeniu świateł one delikatnie "migały", co chwila wyskakiwał błąd uszkodzonego układy wspomagania i co jakiś czas jakby się resetował komputer pokładowy - np. po wyłączeniu komunikatu "otwarte drzwi kierowcy", bez ruszania drzwi po kilku minutach znów pojawiał się ten komunikat.
Wymieniłem alternator na nowy (oryginalny marki Denso) i... kontrolka akumulatora nadal świeci, ale wszystkie powyższe objawy ustąpiły i napięcie ładowania się ustabilizowało - 13,8V (bez względu na ilość włączonych odbiorników). Podłączyłem kompa i wyrzuca błąd 1246-63 czyli "usterka obwodu wejściowego obciążenia alternatora" i "instalacja elektryczna monitorowania ALT - obwód otwarty lub zwarty do masy" wraz z info, że powodem może być przerwa w obwodzie lub zwarcie z masą lub z akumulatorem. Do tego jak sprawdzałem parametry w czasie rzeczywistym (dla PCM) to przy "diagnostyce alternatora" było wciąż "0,00%". Co ciekawe kontrolka akumulatora włącza się zawsze dopiero po ok. 10 sek. od odpalenia silnika i wtedy nie działa ogrzewanie przedniej szyby (zanim się włączy kontrolka to ogrzewanie działa). Przejechałem autem ponad 15 km z włączonymi wszystkimi odbiornikami prądu (oprócz wiadomo grzania przedniej szyby) i dojechałem do domu i jeszcze kilka razy go odpaliłem ponownie, więc wydaje mi się, że ładowanie działa OK, a mimo to kontrolka akumulatora (kasowana kilka razy) nadal świeci.
Pyt. 1 - czy w związku z powyższym można spokojnie jeździć z tą świecącą się kontrolką akumulatora??
Pyt. 2 - co może być przyczyną tego, że nawet po założeniu nowego altka i ustaniu problemów, kontrolka aku nadal świeci?? Na myśl przychodzi mi jedynie ta 3pinowa wtyczka wpinana w alternator (może to ona jest uszkodzona), ale to by chyba nie ustąpiły wcześniejsze objawy...
Jeśli jest cały czas 13,8V, to jest za mało.
langolier 27-11-2021, 21:07 Może skasuj błędy i zobacz czy pojawiają się ponownie.
Kontrolka zaświeci się
- przy zbyt niskim napięciu
- przy zbyt wysokim napięciu
- przy błędach w komunikacji na linii danych między pcm a alternatorem
- przy wykrytej awarii alternatora
Aleksander1404 28-11-2021, 10:44 Jeśli jest cały czas 13,8V, to jest za mało.
Raczej nie bo tu jest jakieś to "inteligentne ładowanie" i jak aku jest dobrze naładowany to takie się utrzymuje (zawsze takie było i nigdy kontrolka się nie świeciła)
Bump: Może skasuj błędy i zobacz czy pojawiają się ponownie.
Jak pisałem, kasowałem błędy kilka razy i nie pomogło...
Bump: Kontrolka zaświeci się
- przy zbyt niskim napięciu
- przy zbyt wysokim napięciu
- przy błędach w komunikacji na linii danych między pcm a alternatorem
- przy wykrytej awarii alternatora
Altek jest nowy (oryginał) więc jego nie podejrzewam, napięcie ładowania też jest OK - czyżby zatem ta wtyczka wpinana w alternator?? Da się jakoś to sprawdzić, tzn. odłączyć ją, włączyć silnik i coś by się powinno dziać??
Bump: Dziś rano sprawdziłem napięcie na akumulatorze i było takie jak zawsze gdy aku podpięty do instalacji czyli 12,3V (zawsze takie było), więc ładowanie na pewno działa, bo inaczej po wczorajszej jeździe aku byłby już z pewnością niedoładowany...
clubGRANT 28-11-2021, 13:25 Alternator zupełnie nowy i ori czy tylko nowy , ale używany?
U kumpla w mk2 padł i go oddał do regeneracji w wieloletniej firmie,ale właśnie po montażu kontrolka świeciła, używają części do regeneracji nowych,ale niezbyt zgodnych z Fordem i mimo że altek działa to kontrolka świeci.
Aleksander1404 28-11-2021, 15:19 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego )...
Właśnie dlatego (dla zgodności) kupiłem i założyłem fabrycznie nowy altek firmy Denso
konieczko5 28-11-2021, 16:01 ...
Aleksander1404 28-11-2021, 18:13 Czy wskazany przez komp błąd p1246 (p1246-63) sugeruje uszkodzony (przerwany) któryś przewód z tej 3-pinowej wtyczki wpinanej w alternator??
Jak pisałem, komp wskazał, że przyczyną może być przerwa w obwodzie oraz jest info, że "instalacja elektryczna monitorowania alternatora - obwód otwarty lub zwarty do masy". Da się tę wtyczkę sprawdzić w ten sposób, że odłączyć ją od altka, uruchomić silnik i patrzeć czy pojawi się kolejny błąd??
Dodatkowo jak sprawdzałem parametry PCM w czasie rzeczywistym to przy "diagnostyka alternatora" wciąż było "0,00%" jakby PCM nie widział alternatora.
Moim zdaniem komunikacja leży stąd MIL, błąd i ładowanie w trybie awaryjnym (13.8V). Sprawdź wiązkę, złącza po obu stronach.
Aleksander1404 29-11-2021, 07:22 Też to podejrzewam, stąd nastawiam się na ponowny demontaż altka - tylko skoro to byłaby wiązka to czemu na starym altku (przy uszkodzonej wiązce) nie włączyło się to ładowanie w trybie awaryjnym (tylko skakało od 12V do 18V)??
A propo ładowania - czy jak napięcie ładowania było za wysokie (czasami nawet ponad 18V) to mogło wysadzić jakiś bezpiecznik lub przekaźnik związany z instalacją akumulator-alternator?? Pod maską w skrzynce bezpieczników znalazłem jeden bezpiecznik z symbolem (na pokrywie) akumulatora (10A), ale ten był sprawny - jest jeszcze jakiś inny bezpiecznik w kabinie z tym związany??
było za wysokie (czasami nawet ponad 18V) to
to PCM mógł zostać uszkodzony
PCM są wrażliwe na napięcie poza zakresem pracy
Aleksander1404 29-11-2021, 10:41 to PCM mógł zostać uszkodzony
Przy uszkodzonym PCM raczej wywalałoby "check engine" lub pojawiałby się komunikat na kompie o "usterce układu silnika".
Uszkodzenia są różne, może padł układ odpowiedzialny za komunikację z altkiem?
Niezależnie co to jest (alternator, wiązka, pcm), błędy są jednoznaczne - dopóki nie przywrócisz prawidłowej komunikacji z PCM, alternator pozostanie w trybie awaryjnym. A to na dłuższą metę jest szkodliwe dla akumulatora, bo nie naładuje go do pełna.
Na wszelkie sugestie masz swoje mądrości, więc nie bardzo wiem po co pytasz, oddaj auto do elektryka i nie marudź.
Aleksander1404 29-11-2021, 12:57 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego )......
Jakbyś wiedział ile roboty jest w wyciągnięciem altka z tego modelu focusa (trudny dostęp) to byś zrozumiał czemu chcę wykluczyć wszelkie inne możliwości tego, że świeci się kontrolka ładowania pomimo, że aku jest ładowany. Zwyczajnie chcę rozwiać wszelkie wątpliwości zanim wyciągnę altek...
konieczko5 29-11-2021, 16:03 ...
Aleksander1404 29-11-2021, 19:40 W tym momencie najmniej interesuje mnie ten regulamin :p
Sprawa się już wyjaśniła - przejrzałem dziś wszystko jeszcze raz i okazało się, że w wiązce przerwany był jeden z przewodów na linii alternator-PCM, naprawiłem połączenie, kontrolka zgasła - także temat zamykam.
W którym miejscu , przerwał się czy zgnił ten przewód ? Ja mam inny objaw , u mnie ładowanie oki , czasami 3 dni jeżdzę i nie świeci się kontrolka ładowania a kolejne 3 świeci , proszę o pomoc
Witam wszystkich,
Na wstępie zaznaczę, iż jestem zupełnym laikiem.
W marcu wymienilem akumulator, wszystko działało bez zarzutu, w lipcu byłem w rozjazdach i autko stało nie odpalane, po odpaleniu kontrolka akumulatora się zapaliła, i tak juz zostało. Niedawno zauwazyłem, że podgrzewanie przedniej szyby nie działa, włacznik w ogóle się nie świeci.
Jakieś sugestie?
Auto: Focus MK2 kombi 2.0 136 km TDI
Pozdrawiam i z góry dziękuję*za podpowiedzi
konieczko5 21-11-2022, 13:58 ...
Niestety nie posiadam, zadnych miernikow.
Miałem nadzieję, że ktos moze mial podobnie w swojej rakiecie.
Pozdr
Wygląda na niedoładowany akumulator. Doładuj, albo zrób trasę.
Niestety nie posiadam, zadnych miernikow.
Polecam zakup, koszt mniejszy niż wizyta u mechanika. Nawet taki wtykany do gniazda zapalniczki jest w stanie coś pomóc, chociaż lepszy typowy multimetr
A mozecie doradzic co zakupic i gdzie sprawdzic, gdy wlasnie kontrolka akumulatora sie swieci i ani podgrzewanie przedniej szyby ani ESP nie dziala?
Pozdrawiam
Allegro lub dowolny market budowlany. Szukaj pod hasłem multimetr lub woltomierz do gniazda zapalniczki. Serio każdy się nada do sprawdzenia napięć w aucie. To nie kosmiczna technologia :)
Jak korzystać? https://www.youtube.com/results?search_query=jak+zmierzy%C4%87+napi%C4%99c ie+akumulatora+miernikiem+
Jeżeli faktycznie cały czas świeci się kontrolka akumulatora to podjedź do autoelektryka.
Wlasnie nie wiem gdzie jest jakis godny polecenia.
Moze ktos wie, Wrocław, polnocne okolice, Trzebnica?
Przeprowadzilem sie niedawno z Krakowa...
Pozdrawiam
Pytaj tutaj :) https://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=124
|
|