Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] awaraia z poziomowaniem świateł ksenonowych.

Jakub85
10-05-2013, 22:07
Witam,
po raz pierwszy zakładam temat więc proszę o wyrozumiałość i pomoc.
Jak w temacie mam problem z xenonami, gdy kupiłem maxa rok temu samopoziomowanie nie działało (lub działało a ja nie zwróciłem uwagi), ale przy dobrym ustawieniu lamp było zbędne. Po odpaleniu silnika i włączeniu świateł szły na dół a później do góry, a w czasie jazdy były nieruchome. Jakiś czas temu wymieniałem żarniki i wszystko było dobrze a po paru dniach nagle xenony zaczeły się poziomować w czasie jazdy, z tym że tak jakby nie mogły się ustawić. Są w ciągłym ruchu, nawet przy hamowaniu szukają poziomu. Szukałem na różnych forach i googlowałem, ale bez efektu. Jeżeli ma ktoś jakiś pomysł to czekam na podpowiedzi.

pretorian2
10-05-2013, 23:48
pada lub jest w agonalnym stanie czujnik poziomowania na wahaczu. Podepnij ELM CONFIG i prawde Ci powie w którym masz zwarcie. Najczęściej dostaje się woda do środka czujnika i gniją ścieżki w środku, robi się zwarcie, raz działa raz nie a czasem podczas jazdy światła latają góra dół. Przerabialem temat więc wiem o czym pisze.

Jakub85
11-05-2013, 02:44
Dzięki za info, muszę tylko znależć kogoś mądrego w swojej okolicy (szczecin) kto się tym zajmie bo ja niestety nie mam czasu i głowy do elekrtyki.

pretorian2
11-05-2013, 06:50
jakbyś szukał czujnika to pasują również te poliftowe z focusa oraz np. z VOLVO C30, C70 II, S40 II, V50.

wajcha
11-05-2013, 15:08
Jak cos to znam jednego goscia co ma volvo v50 mozna bylo by mu wymatowac czujnik on kasy ma to go nie zaboli

Jakub85
11-05-2013, 19:03
pada lub jest w agonalnym stanie czujnik poziomowania na wahaczu. Podepnij ELM CONFIG i prawde Ci powie w którym masz zwarcie. Najczęściej dostaje się woda do środka czujnika i gniją ścieżki w środku, robi się zwarcie, raz działa raz nie a czasem podczas jazdy światła latają góra dół. Przerabialem temat więc wiem o czym pisze.

A da rade naprawić bez wymiany, bo szczerze to ciężko dostać gdziekolwiek taki czujnik

Bump: A jest mozliwość wyłączenia przez elm configa samopoziomowania żeby czujnik nie wariował i nie było błędu?

pretorian2
11-05-2013, 20:33
ELM'em nie wyłączysz tego, możesz spróbować wypiąć wtyczkę z modułu ksenonów, jest szansa, że silniczki nie opuszczą świateł na max, ale wtedy trzeba koniecznie ustawić ręcznie światła na SKP.

czujniki są nie rozbieralne, trze go rozpiłować, żeby się do niego dostać, szkoda tego całego zachodu na kombinowanie, za 150 kupisz czujnik.

Jakub85
11-05-2013, 20:43
Czujnik od volvo xc90 będzie pasował?

pretorian2
12-05-2013, 12:33
jeżeli jest 3 pinowy to pewnie zadziała, ale na pewno same ruchome nózki będą w innym kształcie, lepiej kupić dedykowany, odkrecasz stary przykrecasz nowy i działa a nie bawić się w półśrodki.

Jakub85
04-04-2014, 17:21
Witam po przerwie. Jak to bywa po roku ponownie padł mi czujnik na wahaczu z przodu. Kupiłem tym razem od volvo v50 (poprzednio miałem od c-max'a) ale ten czujnik jest montowany inaczej w volvo i działa pod innym kątem, przez co elm configiem nie można zrobić kalibracji xenonów bo widzi błąd. Tak więc z czujnikami od volvo trzeba uważać mimo, że wyglądają identycznie. Pozdrawiam.

pretorian2
04-04-2014, 17:40
podejrzewam, że same czujniki sa takie same, ale dzwigienki są inne i przez to potencjometr działa nieprawidłowo.

Codee13
03-10-2016, 20:29
Gdzie są zabudowane czujniki poziomowania ksenonów?

Problem mam taki:
światła świecą dosłownie 10m przed autem! byłem na serwisie w Ford to mi to poustawiali i przez pewien czas było ok. Ale od jakiegoś czasu znowu świeci przed nosem! Poziomowanie rusza, bo po odpaleniu światła idą w dół i się podnoszą, ale to nie tak ma świecić! W nocy masakra

edit1:
powodem okazał się być czujnik poziomowania świateł znajdujący się za prawym przednim kołem - gdy się skręci koła max w prawo można ręką nim "wstrząsnąć/ruszyć". Zauważyłem że przewody do niego są chyba nie sprawne bo ruszyłem nimi i poziomowanie wróciło i światła zaświeciły prawidłowo i tak teraz świecą, ale pewno po czasie znowu wtopią się max 5 m przed maską! Temat dalej ogarnę sam, pisze gdyby ktoś miał podobnie.
Przy ruszaniu tym czujnikiem widać/słychać jak soczewki się poruszają/porusza się słup światła!

edit2:
Ostatnio poziomowanie padło na amen. Jeździliśmy z światłami zasięgu 10m. Dziś z racji wolnego podszedłem do tematu na poważnie.
Okazało się że nierozbieralny ( na różnych forach tak piszą ) czujnik poziomowania jest rozbieralny i jest to banalne. Dodatkowo jak Kolega pisał już w pierwszej odpowiedzi - zauważyłem przegniłą jedną ścieżkę wewnątrz. Po zabawia lutownicą bez zamykania czujnik podpiąłem go w celu sprawdzenia - dźwięk silniczków poziomowania lamp bezcenny.
Tak na marginesie dodam że ten czujnik w ASO Ford kosztuje 900 zł!
Poniżej film z demontażu:
https://youtu.be/2r-6LorEwNI

rs1800
03-02-2017, 15:24
Tez mam problem z moimi xenonami wyskoczył błąd zwarcia do masy czujnika...rozebrałem przedni czujnik na części pierwsze i wydaje mi się ze sama naprawa ścieżki w twoim przypadku na niewiele się zda...ponieważ woda i tak będzie do środka przenikała przez nieszczelny simmering na ośce...który wypadało by zmienić.

pawello703
29-11-2021, 11:49
Witajcie, czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem przy światłach ksenonowych: samoczynnie się ustawiają, nie zależnie od ciężaru auta. Występuje cały czas, a nie tylko po uruchomieniu silnika i włączeniu świateł mijania, czasami potrafi być dobrze przez kilka dni. Przez kilka dni ustawiają się na sam dół i świecą przed samą maską. Podłączenie do komputera nie pokazuje żadnych błędów.

endrius33
29-11-2021, 18:40
Prawdopodobnie padł czujnik poziomowania świateł. Jeśli sie nie mylę to znajduje się gdzieś przy tylnym zawieszeniu

pawello703
30-11-2021, 11:50
Pokazywałby błąd na komputerze, to raz, a dwa, że światła by się rozregulowały na uszkodzonym czujniku...prawda?

endrius33
04-12-2021, 06:40
Jeśli dobrze pamietam to u mnie w C-Maxie nie pokazywało błędu a światła świeciły tuż przed maska.
Kupiłem używamy i po montażu wszystko wróciło do normy

wegorz-pwo
04-06-2022, 18:32
Po odpaleniu światła się poziomuja. Mam jednak wrażenie, w czasie jazdy świeca zbyt blisko, za blisko. Naczytałem się że to mechanizm poziomowania się popsuł. Prawda to czy wystarczy ustawić na stacji obsługi? Czy można jakoś wywalić poziomowanie i ustawić raz a dobrze jak w polonezie ? :)