swierszczyk18
14-12-2021, 13:51
Ostatnio zauważyłem że podgrzewanie/ wentylowane fotele z przodu przestały działać. Podgrzewane fotele z tyłu działają beż zarzutu. Tak samo reszta elektryki czy funkcja masażu z przodu w obu fotelach działa bez zarzutu. Sprawdziłem bezpieczniki i są ok. Przyciski również reagują normalnie, na ekranie sync3 wyświetla się że grzeje/ chodzi jednak nic się nie dzieje.
Stan akumulatora ok, trzyma napięcie jak powinien. Forscanem robiłem test foteli o pojawił się błąd fotela kierowcy jak w załączniku, fotel pasażera bez zarzutu.
Jakieś pomysły? Obydwa fotele jednocześnie?!
Marek1972
04-07-2022, 16:26
Dzień Dobry Wszystkim
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość . Mam Mondeo Vignale z 2015 roku i pytanko dla znawców ? Co może być przyczyną braku wentylacji obu foteli ? Na kontrolkach przycisków diody się palą , klimatyzacja chłodzi dobrze ale fotele niestety nie ?
Marek1972
06-07-2022, 05:06
Nie ma nikogo kto mógłby doradzić co to może być za powód ?
...kto mógłby doradzić co to może być za powód ?
Najwyraźniej "coś się popsuło"...
BTW - wentylacja/chłodzenie forteli nie ma nic wspólnego z klimatyzacją auta. Zarówno podgrzewanie jak i chłodzenie foteli realizowane jest przez ogniwo Peltiera oraz układ nadmuchu zamontowane w każdym z foteli. Do tego jest jeszcze układ sterowania oraz stosowne bezpieczniki - więc "ma się co popsuć".
Wstawianie na forum takich pytań jak powyżej bez sprawdzenia bezpieczników i podłączenia komputera i sprawdzenia błędów NIE MA ŻADNEO SENSU!
karoolpl
08-07-2022, 08:52
Tak jak napisał tedi_k musisz podpiąć sie np. Forscanem i odczytać błędy, a najprostsza rzecz, to sprawdź bezpieczniki, w książe są opisane, możesz zacząć od bezpiecznika pod maską, nie pamiętam numeru, ale jest do niego prosty dostęp. A jeżeli przypadłość masz w 2 fotelach, to coś z elektryką, czasem lubi się masa w fotelu pasażera upalić, czasem w fotelu kierowcy przecieraja sie przewody do modułu ktoŕy pompuje fotel. Teraz sprawdź bezpieczniki, wcześniej tylko zaopatrz się w odpowoedni rodzaj, bo nie zawsze kupisz je na zwykłej stacji i musisz albo zamówić z neta albo poszukać w sklepie z częściami
Marek1972
09-07-2022, 06:11
Dziękuję Bardzo za porady . Sprawdzę sobie pierwszej kolejności bezpieczniki , a jak trzeba będzie to pójdę dalej .
Pozdrawiam
Gandziarz88
21-07-2022, 22:00
Na 99% moduł pod fotelem pasażera. Masa się stopiła we wtyczce i nie ma przejścia. Lampki od grzania i chłodzenia będą świecić a efektów brak.
Marek1972
23-07-2022, 19:47
Na 99% moduł pod fotelem pasażera. Masa się stopiła we wtyczce i nie ma przejścia. Lampki od grzania i chłodzenia będą świecić a efektów brak.
A gdzie dokładnie ten moduł się znajduje pod fotelem pasażera ?
karoolpl
23-07-2022, 20:51
Tak szukaj prostokątnego urządzenia zaraz z przodu fotela, sprawdź piny i wtedy będzie wszystko jasne :)
No i jak Panowie udało się ten problem rozwiązać, bo zdaje się, że mam bliźniaczy.. faktycznie przy tym module pod fotelem pasażera widzę jakby delikatnie przydymiony jeden kabelek.. Pytanie czy jest to naprawialne w jakiś sposób? tj. wypięcie wszystkiego przeczyszczenia jakoś? czy raczej tylko wymiana całego modułu?
No i jak Panowie udało się ten problem rozwiązać, bo zdaje się, że mam bliźniaczy.. faktycznie przy tym module pod fotelem pasażera widzę jakby delikatnie przydymiony jeden kabelek.. Pytanie czy jest to naprawialne w jakiś sposób? tj. wypięcie wszystkiego przeczyszczenia jakoś? czy raczej tylko wymiana całego modułu?
Ale zasilanie grzania nie idzie przez moduł.
Zasilanie grzania idzie pośrednio z dwóch bezpieczników pod maską (po jednym na fotel), przez kostki pod deską przy słupkach, do obu foteli.
Moduł jest do pamięci. Zasila też przesuwanie fotela tego, który ma pamięć, 'ten drugi' jest zasilany z tych bezpieczników pod maską.
Ostatnio przerabiałem temat u siebie w trakcie dokładania skór grzanych z pamięcią i zupełnie bez podłączonego modułu grzanie nadal działa, bo nie przechodzi przez moduł.