Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2007-2010] Zanikajace doładowanie Bład P02263 i P0299

kabola5
03-08-2009, 19:26
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co to za błędy oznaczone jako P0299 oraz P2263. Autko jest z 2004 roku.

Gabrycha
04-08-2009, 07:20
kurczę nie mam tego na moim wykazie (48stron)

kim
04-08-2009, 09:14
Według moich "informacji":
P0229 Throttle/Pedal Position Sensor/Switch "C" Circuit Intermittent
P2263 Turbocharger/Supercharger Boost System Performance

Znalazłem jeszcze link do pliku: http://www.bba-reman.com/DTC.pdf - było na forum końcem czerwca

leonov
06-08-2009, 12:57
Witam błąd P0229 oznacza - http://zapodaj.net/images/65ad8ea63e49.jpg

LapBeer
06-08-2009, 22:54
Czy można wiedzieć z jakiego oprogramowania korzysta kolega leonov? Ze zrzutu wygląda na całkiem zmyślne ustrojstwo...
Mam zdiagnozowanych kilka błędów i chętnie dowiedziałbym się na ich temat czegoś więcej.
Pozdrawiam

leonov
07-08-2009, 09:22
Program to Vivid WorkshopData ATI

kabola5
10-08-2009, 22:17
Dzięki za podpowiedź.

Vito89
26-04-2022, 14:54
Witam. Mam problem z fordem C-max 2.0 TDCI z 2009r.
Mianowice zanika turbodoładowanie i auto nie ma mocy. Błędy P02263 P0299 U1900.
Czasami turbina pracuje i auto ma moc, czasami nie słychać turbiny i muli. Zaworek sterowania(pierburg) podłożony, wężyki sprawdzone, gruszka ok, czujnik kopiowania podmieniony, czujniki przepustnicy wyczyszczone, egr zaślepiony. Proszę o pomoc.

Vultar
26-04-2022, 17:23
Pierwszy błąd obstawiam że jest P2263.
Tutaj masz filmik jak za pomocą miernika sprawdzić czujnik kopiowania turbiny link (https://youtu.be/rD9o336vtJk).
Czujnik kopiowania i pierburga miałeś z sprawnego samochodu czy kupiłeś jakąś używke?
Szczelność podciśnienia sprawdzałeś Wakuometrem?
Posiadasz Wakuometr?

Vito89
27-04-2022, 21:16
Zgadza się pierwszy wyskakuje P02263.
Zaworek miałem ze sprawnego samochodu. Nie posiadam vakumometru. Jutro sprawdzę miernikiem wg wskazówek czujnik kopiowania.

Spongebob
24-12-2022, 00:19
Witam. Posiadam C-Maxa 2008 2.0 TDCI 136 KM z wyciętym DPF.
Auto przy utrzymywaniu 2tyś obrotów zaczyna szarpać, po wdepnięciu gazu normalnie wkręca się na obroty jednak traci na mocy. Po wywaleniu błędów forscanem auto wg programu ma normalnego buta, lekko ponad 300NM, po szarpaniu i załapaniu błędu ma 200NM, czyli turbo nie łapie pełnej mocy i czuć, że zamula.

Co było robione:
Dobry rok temu, regeneracja turbo (Było wszystko ok)

-Sierpień (Tutaj auto wpadało w tryb awaryjny i wywalało w delphi błąd wtrysku, jednak nie było to mocno uciążliwe i działo się tak raz na ruski rok)

Wymiana filtrów paliwa i powietrza oraz wymiana oleju.

-Październik (tutaj już auto przestało mieć w ogóle moc i chęć do jazdy, winna była przepływka oraz okazało się, że w przepustnicy lata klapka więc wymieniłem jedno i drugie na nowe. w drodze przy 2 tyś obrotów przyszarpało go, ale po przegonieniu w drodze z Czech na Bawarię, problem ustał... Jednak auto miało problem z jechaniem bez gazu na 1 oraz drugim biegu.

Jednak ostatnio jak wracałem z Niemczech do Polszy i zatrzymaniu w Czechach, dorwałem kostkę Viakena, zainstalowałem forscana i wywaliło błąd

===PCM DTC P062B-A1===
Kod: P062B - Dzialanie wewnetrzne modulu sterujacego wtryskiwaczami

Dodatkowe symptomy usterki:
- Sygnał powyżej maksymalnej wartości progowej

Status:
- Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
- Kontrolka usterki włączona przy tym DTC

Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).

Szczegóły kodów usterek

Dzialanie wewnetrzne modulu sterujacego wtryskiwaczami

Przyczyną tego kodu DTC może być:

Sprawdzić PCM pod względem ostatniej kalibracji.

Niesprawny albo uszkodzony PCM.

===END PCM DTC P062B-A1===

===PCM DTC P2263-E1===
Kod: P2263 - Działanie układu sterowania ciśnieniem doładowania turbosprężarki/sprężarki doładowującej

Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia

Szczegóły kodów usterek

Działanie układu sterowania ciśnieniem doładowania turbosprężarki/sprężarki doładowującej

Niedrożne przewody podciśnieniowe.

Obwód wiązki przewodów zwarty do akumulatora lub zwarty do masy

Możliwe przyczyny:

Sprawdz, czy nie ma nieszczelnosci w ukladzie podcisnienia.

Sprawdź ułożenie przewodu podciśnieniowego; jeżeli nie masz pewności, zajrzyj do odpowiedniej dokumentacji obsługowej.

Sprawd, czy zcza nie s uszkodzone, czy nie dostajsi do nich woda, czy nie s skorodowane itd.

===END PCM DTC P2263-E1===

===OBDII DTC P2263-P===
Kod: P2263 - Działanie układu sterowania ciśnieniem doładowania turbosprężarki/sprężarki doładowującej

Status:
- Oczekujący - usterka oczekuje na potwierdzenie

Moduł: Diagnostyka pokładowa II

Szczegóły kodów usterek

Działanie układu sterowania ciśnieniem doładowania turbosprężarki/sprężarki doładowującej

Możliwe przyczyny:

Sprawdź ułożenie przewodu podciśnieniowego; jeżeli nie masz pewności, zajrzyj do odpowiedniej dokumentacji obsługowej.

Sprawd, czy zcza nie s uszkodzone, czy nie dostajsi do nich woda, czy nie s skorodowane itd.

===END OBDII DTC P2263-P===

Usunąłem go, wywaliło checka, Przyjechałem na Lubelskie wymieniłem Pierburga, checka nie ma, auto ma lepszą kulturę pracy i już spokojnie samo jedzie bez gazu na każdym biegu. I teraz daje takie błędy...

===PCM DTC P0299-A1===
Kod: P0299 - Zbyt niskie ciśnienie doładowania turbosprężarki/sprężarki doładowującej

Status:

Szczegóły kodów usterek

Możliwe przyczyny:

===END PCM DTC P0299-A1===

===PCM DTC P2263-B1===

Status:
- Test nie został ukończony

Szczegóły kodów usterek

Możliwe przyczyny:

===END PCM DTC P2263-B1===

Dzisiaj sprawdzałem przewody od podciśnienia i dosztukowałem jeden do przepustnicy, bo słabo łapał i puszczał powietrze. Przewód podciśnienia turbo też nie wygląda jak by miał nieszczelność, chociaż jest strasznie miękki.
Sprawdzałem na metodę usta usta, bo nie mam sprzętu, ani strzykawki, lepiej mogę to sprawdzić dopiero po świętach.
Także dzieje się to tylko w okolicach 2 tyś obrotów i trzymaniu ich. teraz lekko go szarpnie i wywala błąd. EGR sprawdzany ma lekko czarno ale sucho i nie ma żadnej mazi.

Tutaj zrobiłem wykresy dla Forscana przez diagnostykę, Oborty silnika, ile bar, udział cylindrów itp.
https://mega.nz/file/ByJwCBSK#RIe46gquBuvM_iRym92AWOdNz0RJrC5tMmf1AHtch SA

Pozdrawiam :)

EDIT: Czy mocne dymienie z powodu przepływomierza mogło zawalić turbo syfem i przez to nie działa zmienna geometria, która wywala błąd podciśnienia?

Vultar
24-12-2022, 15:43
tutaj (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=328552&highlight=P2263) masz temat z tymi samymi błędami a tematów jest dużo więcej. Focus, mondeo, s-max też mają te silniki.
Zawór pierburg tylko i wyłącznie nowy oryginalny.

Spongebob
24-12-2022, 20:58
A muszę sprawdzić jakiej firmy brałem pierburga, bo sam nie wiem, ale nie brałem najtańszego szmelcu. Temat czytałem, jak wszystkie inne na tym forum i na focusclub i posprawdzałem to o czym była mowa prócz, tego czujnika kopiowania turbiny, do tego będę się dobierał w czwartek, bo chce wyjąć egr i zobaczyć jak wygląda turbo, może jest zawalone i dlatego odmawia posłuszeństwa. A tak błądzę po omacku dalej...

Vultar
24-12-2022, 22:13
Mnie głównie interesuje silnik 1.6 TDCi który i np. w przypadku uszkodzonego pierburga sztanga po zgaszeniu silnika podnosi się od razu albo bardzo szybko przy sprawnym po 20 sekundach. Sztanga od turbiny powinna chodzić płynnie w pełnym zakresie jeżeli zmienna geometria nie jest przyblokowana. Teoretycznie w dolocie nie powinno być oleju ale jest i ma to jeden plus, wystarczy obejrzeć dolot a miejsca które nie widać "wymacać" w poszukiwaniu oleju.

Spongebob
25-12-2022, 14:12
Musiałem odpinać rury od przepustnicy jak sprawdzałem węże i troszkę oleju było, więc sztanga się musi blokować z tego co mówisz. Zobaczymy w czwartek jak rozbiorę i wyczyszczę. Ale już mamy dobry trop.

Vultar
25-12-2022, 20:39
Nie pisałem, że jak jest olej w dolocie to zmienna geometria będzie się blokować, tylko że szukając czy jest nie szczelność w układzie dolotowym można przyjrzeć się rurą z zewnątrz (szczególnie w miejscach gdzie są opaski) i zobaczyć czy nie ma przy nich oleju. Co do sztangi i zmiennej geometrii to u siebie sprawdzam śrubokrętem (kwestia jaki jest dostęp), w niektórych tematach znajdziesz informacje żeby właśnie ruszając sztangą spróbować rozruszać zmienną gemetrie, bez wyciągania turbiny.

Spongebob
28-12-2022, 20:23
Oleju brak na dolocie i opaskach. Poszukałem, pogadałem i wychodzi ze klapa z turbo się nie otwiera bo musiało ją brudem zawalić jak uszkodziło przepływomierz. Jutro będę czyścił i dam znać, czy było to przyczyną. Ale wszyscy obstawiali, że to jest przyczyną, bo zawalona syfem podcisnienie próbuje ją ruszyć i raz ruszy raz staje. Także do jutra ��

Edit: stają przy aucie, sprawdzam wszystko, i wszystko jest szczelne, wziąłem strzykawke 100 wsadziłem do podciśnienia, słychać że w turbo klapa się rusza a strzykawka stawia opór, wlazlem pod auto, przy dolocie trochę nasrane olejem, jak się kończy ta rura z plastikową osłoną, ale dalej wszystko wygląda, że jest ok. Już nie wiem, mam brak pomysłów, egr chodzi jak nówka, delikatnie bo wyjąłem do czyszczenia.

Vultar
30-12-2022, 19:12
sterowanie turbo (https://ibb.co/vmfbyZY)
Niebieski - ogranicznik
Czerwony - sztanga
Nazwy nie wiem czy poprawnie ale na potrzeby tematu.
Sztanga po odpaleniu powinna dotknąć ogranicznika, tak samo za pomocą strzykawki, nie wiem gdzie dokładnie podłączyłeś strzykawke ale jak sztanga dotknie ogranicznika to dalej nie pójdzie i będziesz miał opór.
Musisz zobaczyć co się dzieje, może uda się telefon nagrać.
Po jakim czasie od skaszenia samochód wyłącza turbine? To słychać, najpier brzęczenie a później "trzask".

Pozbądź się wycieku.

Spongebob
31-12-2022, 16:30
sterowanie turbo (https://ibb.co/vmfbyZY)
Niebieski - ogranicznik
Czerwony - sztanga
Nazwy nie wiem czy poprawnie ale na potrzeby tematu.
Sztanga po odpaleniu powinna dotknąć ogranicznika, tak samo za pomocą strzykawki, nie wiem gdzie dokładnie podłączyłeś strzykawke ale jak sztanga dotknie ogranicznika to dalej nie pójdzie i będziesz miał opór.
Musisz zobaczyć co się dzieje, może uda się telefon nagrać.
Po jakim czasie od skaszenia samochód wyłącza turbine? To słychać, najpier brzęczenie a później "trzask".

Pozbądź się wycieku.
Wymieniłem przewody podciśnienia na nowe, błędów brak, auto lepiej hamuje i kultura pracy jeszcze się poprawiła, jednak turbo chyba odmówiło ponownie współpracy, niby że słuchu wyłącza się jak zawsze jednak auto dalej osiąga wg Forscan tylko ponad 200 NM, i nie czuć tego jak wcześniej wciskało w fotel... Także chyba turbo trzeba na stół i zobaczyć w jakim jest stanie, było regenerowane dwa lata temu i pewnie spartolili (regenerował ojczym nie ja)

Vultar
01-01-2023, 01:47
Zobacz jeszcze ten czujnik kopiowania turbiny. W temacie jest filmik jak za pomocą miernika go sprawdzić.

Spongebob
02-01-2023, 20:54
Już nie będę miał jak się z tym babrać, auto zostaje w Polsce, nawet kanału nie mam by się tam dostać od spodu, bo od góry, nie mogłem się dostać nawet do turbo... Jak postawie auto do chłopaków od turbo napisze gdzie była przyczyna, muszą sprawdzić przy okazji stan regeneracji bo akurat mają dobre opinie.

Spongebob
29-10-2023, 22:17
Trochę to trwało... U mnie problem pojawił się z jakimś zaworkiem przy turbo, nie otwierał się, przez co nie było ciśnienia...