Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Start/ Stop nie włącza się.
Witam, w moim Focusie z systemem Start/stop system ów przestał gasić silnik na postojach, wiem ze jest kilka kontrolek odpowiedzialnych za wyłączanie silnika, ale nie ma znaczenia czy jadę długo, krótko, wyłączam radio, kamerę i dalej na światłach lub postoju wyskakuje kontrolka ze system nie gasi auta. Całą zimę wyłączałem ten system od razu pod odpaleniu auta, ale od jakiegoś miesiąca nie dezaktywuję a mimo to system nie gasi...
Przez wiele lat przewijał się tutaj wątek że to całkowicie normalne. Wystarczy że trochę zużyje Ci się akumulator i start stop raz będzie działał, a raz nie.
Wpływ na to czy działa czy nie ma tyle rzeczy, że tylko inżynierowie Forda są w stanie jednoznacznie wskazać winowajcę, a takich w ASO nie znajdziesz.
Prosty przykład.
Ostatnie ładowanie akumulatora wykonałem rok temu.
Start stop działał przez tydzień potem przestał gasić silnik. 2 miesiące później wracałem z pracy, start stop zadziałał.
Tego samego dnia wieczorem już nie działał, mimo że ani temp nie spadła poniżej zera ani nie zmieniły się warunki jazdy/pracy silnika.
Minęły znowu miesiące, start stop zaczął działac na 4 dni, potem znowu zamilkł.
3 tygodnie temu kasowałem błędy w aucie, 3 dni po kasowaniu błędów start stop działał może przez cały dzień any potem znowu zamilknąć.
Nie ma to reguły. Nie jest jednoznacznym wskaźnikiem że będziesz miał akumulator do wymiany.
Może być ze niektórym działa częściej, niektórym rzadziej.
Sam robiłem trasę po 500-600km więc aku miał czas się doładować, start stop nie wrócił. Tydzień jeździłem w koło komina po mieście. Start stop zalaczyl się 2x a potem już się nie zalaczal. Zgaduj zgadula.
Oczywiscie w nowych autach prosto z salonu start stop działa "dłużej". ale wystarczy rok czy dwa od daty zakupu i lubi się wyłączyć i działać losowo.
(choć znam przypadki ze niektórym działa nawet 4 lata od zakupu).
Uważam że Focus MK3/MK3FL tak już ma z tym systemem że coś lubi się przywiesić i ta funkcja nie zawsze działa. wręcz bym rzekł ze częściej nie działa niż działa i wiele osób na forum o tym samym wspominało przez ostatnie sześć lat
U mnie działał prawie 4 lata po zakupie :) w marcu robiłem przegląd roczny w Aso i zastanawiam się czy jakby akumulator padał, czy coś by powiedzieli, faktycznie robię trasy wokół komina i bateria tak się nie ładujea to pewnie powód ze aku juz nie ma pełnej żywotności i nie gasi auta. Za 2 tygodnie jadę do Chorwacji i może wtedy się cudownie odblokuje. Raczej nie lubię używać tego systemu ale w myśl zasady ze skoro jest to powinno działać.
Naladuj sobie go porzadnie sam przed Chorwacja dla bezpieczenstwa.
Nie żeby cokolwiek to pomogło :)
Ale...
Jak już się bawisz w długą podróż, to nie rób takiego ładowania "dzień przed" wyjazdem.
Zrób to 3-4 dni przed wyjazdem.
Jak coś popsujesz (wiem wiem... "nie ma szans cokolwiek popsuć") to przynajmniej kwiatek nie wyjdzie w drodze :D
To żem rzekł ja - edmun, który każdy urlop spędza u mechaników w obcych krajach więc wiesz, ja tu mam spore doświadczenie które za nic nie pomaga w takich sytuacjach :D :D
edmun
ale Ty sobie sprawdzasz przed wyjazdem poza atrakcjami gdzie są warsztaty Forda w okolicy, prawda? ;)
No to teraz daliście mi do myślenia. Czy jechać na serwis i ,,fachowcy nic nie znajdą,, czy od razu wymieniać aku, czy nie robic nic, skoro auto nie ma żadnych oznak słabego aku poza tą jedną:shock:
Zostaw "fachowcow" w spokoju.
Zrob reset BMS (opis w google) jak S/S zadziala to aku profilaktycznie wymien i po sprawie.
Tak czy inaczej po wymianie aku reset BMS i jezdzisz dalej.
Ewentualnie kontrola stanu aku w sklepie z aku, wyrok ze niedoładowany, ze mozna probowac doładować,a potem decyzja czy wymieniać. ... i stracisz tylko czas, a wymiane odwleczesz do zimy.
A pod kompem wyjdzie czy aku słaby jak podepnę diagnostykę ?
Bump: Zostaw "fachowcow" w spokoju.
Zrob reset BMS (opis w google) jak S/S zadziala to aku profilaktycznie wymien i po sprawie.
Tak czy inaczej po wymianie aku reset BMS i jezdzisz dalej.
Ewentualnie kontrola stanu aku w sklepie z aku, wyrok ze niedoładowany, ze mozna probowac doładować,a potem decyzja czy wymieniać. ... i stracisz tylko czas, a wymiane odwleczesz do zimy.
A czy po takiej wymianie aku nie trzeba kasować błedów ??
Tester do Aku w sklepie pokaże jego kondycję, zwykle robią to z darmo.
Tester zakładany na klemy np. taki po BT do telefonu też pokaże sporo.
Zwykły miernik w odpowiednich rękach też będzie ok.
Test po OBD jakimś programem do fordów też coś pokaże ale nie służy do tego.
Błędy po odpiętym Aku mogą być, akle nic groźnego.
Mi podmiana na drugie Aku zajmuje do 15minut, auto mało jeździ a często jest otwarte, więc robię to sprawnie.
Jak nie robisz tego sam, to szkoda kasy na innych, lepiej kupić drugie Aku.
gdzie są warsztaty Forda w okolicy, prawda?
Ja wiem po co w oryginalnej nawi są wpisane serwisy Forda ;-)
Mi podmiana na drugie Aku zajmuje do 15minut
ostatnio jak wymieniałem zeszło mi 20-25 minut więc potwierdzam.
I również odpuściłbym fachowców.
Byłem kiedyś na takim teście. podali mi że sprawność aku jest 120%.
Ten sam akumulator wyzionął ducha kompletnie 3 tygodnie później (oczywiście na wyjeździe.. jakieś 400km od domu).
Wystarczy tak jak kolega Antej zasugerował.
Jeśli S/S nie działa, to nie jest to żadna oznaka ze aku padnie.
Mi start stop działal zgrabnie przez 3 miesiące od założenia nowego aku. potem zaczął nie działać i tak jest od kilku lat.
A może dzisiaj go podładuje?
langolier 15-06-2022, 18:28 Teraz system zasilania auta w prąd nie ma łatwo.
Spróbuj wyłączyć klimę, radio i wentylator i wówczas pojeździć. Jeśli i wówczas się nie włączy SS to wiedz,że coś się dzieje....
Może alternator nie daje rady ?
Akumulator na 100% trzeba sprawdzić, najlepiej z wyjęciem go z auta.
Wysłane z mojego 21081111RG przy użyciu Tapatalka
Jadę w piątek do sklepu z Aku, gość sprawdzi ile ma życia jeszcze i jak trzeba zastosuje wymianę...tak chyba będzie najlepie, aku ma ponad 4 lata, auto jest dosyć elektryczne wiec może to juz pora...
Spróbuj wyłączyć klimę, radio i wentylator i wówczas pojeździć. Jeśli i wówczas się nie włączy SS to wiedz,że coś się dzieje....
Kompletnie błędna diagnoza.
Częściej mi się włącza Start/Stop z włączoną klimatyzacją niż z wyłączoną.
Dodatkowo jeśli jeżdżę bez klimatyzacji, to częściej po wyłączeniu silnika słyszę jako chodzi wentylator chłodnicy niż jeśli jeżdżę z klimatyzacją (czary co nie?)
Wczoraj wieczorem podłączyłem się pod auto.
Wg PIDu odnośnie napięcia BCM wychodziło 10.75V
Podłączyłem prostownik
https://i.imgur.com/EH9bFMO.png
https://i.imgur.com/OtSTLSM.png
Zostawiłem auto na noc.
Rano podłączyłem się Forscanem.
Ten sam PID wskazał mi 11.75V
Zresetowałem BMS.
200 metrów od domu załączył się Start/Stop mimo że klima już się "rozgrzewała" czyli zaczynała chłodzić, a wskazówka temp cieczy nawet jeszcze nie drgnęła.
https://i.imgur.com/bNcy7SH.png
Obstawiam że start stop zadziała mi dzisiaj w drodze do domu a jutro już nie będzie działać.
aku ma ponad 4 lata, auto jest dosyć elektryczne wiec może to juz pora...
Uwierz mi, że czteroletni akumulator nie powinien zdychać, chyba że jest wiecznie niedoładowany (jazda 3-4 km i długie postoje).
Focus nie jest jeszcze aż takim prądożercą a niedziałający Start/Stop nie jest żadnym wyznacznikiem że akumulator jest do wymiany.
Ten system był coś w rodzaju "nowością" w Focusie tej generacji i Ford jeszcze nie ogarniał jak zaprogramować cały system mimo że sporo dostali od Volvo które Start/Stop wprowadziło delikatnie szybciej.
Dopiero w teraźniejszej generacji (pomijam hybrydy) udało im się chyba jakoś to ogarnać że system ten działa dopóki faktycznie aku jest sprawny
Tym Boschem to zrobiłeś tylko napięcie, ładuj trybem naprawczym o ile jest taki.
Podjadę jutro i zobaczy ten Aku....jeździlem już z wyłączonymi urządzeniami i nic, może jakiś czujnik się zawiesił...ale w ASO(auto do marca gwarancja) życzą 420 zł za kompa, jak wyjdzie że na gwarancji to oddaja kasę, ale jak wymyśla że akumulator to kasa poszła, bo na Aku 2 lata, już mnie stres łapie przed wyjazdem....
W nowej Kudze MK3 mam S/S i przez pierwsze 6 miesięcy wydawało mi się mogę przewidzieć kiedy są odpowiednie warunki dla jego pracy i kiedy się załączy. Potem odpuściłem. Włącza się w najmniej spodziewanych momentach (np. na pierwszym skrzyżowaniu po nocy jak było 7 stopni), albo nie załącza po długiej trasie i potem krążenie po mieście (np. dojazd do Wawy po ~140km na Sce).
Ten algorytm S/S to jest magia.
Tym Boschem to zrobiłeś tylko napięcie, ładuj trybem naprawczym o ile jest taki.
Wiem. Przymierzam się żeby sobie jakiś inny prostownik zakupić, ale to będzie raczej dopiero na jesień/późne lato. Ten Bosch niestety nie posiada żadnych trybów pracy.
Ktoś wspominał żeby coś takiego sobie zakupić (podrzucali jakąś nazwę ale kurcze zapomniałem, a wszystkie te Chińczyki wyglądają bardzo podobnie więc obstawiam że nie ma różnicy który wezmę)
https://i.imgur.com/WXFKcgG.png
Ten algorytm S/S to jest magia.
A marzyło mi się, że w nowych modelach już ogarnęli ten temat.
Co ciekawe, pamiętam że np. w BMW 5 ten temat był lepiej ogarnięty, bo jeśli S/S miał nie zadziałać (np. za mało odzyskanej energii/niedoładowany system) to automatycznie zapalała się kontrolka Off na przycisku Start/Stop
https://i.imgur.com/nDLeLYH.png
W Nissanie start stop działa zawsze. Choćby nie wiadomo jak był słaby aku i były złe warunki, to i tak zgasi silnik i tak (przynajmniej w tym kiepskim Juke'u którym zdarza mi się jeździć)
W Fordzie Off zapali się tylko jeśli ręcznie wyłączymy, lub jeśli jest taki błąd w systemie, że nie pozwoli tego "Off" wyłączyć.
Start/Stop w Fordzie to po prostu niedopracowany system który raz działa a raz nie.
I tyle.
Jak już wspomniałem, nie należy opierać diagnozy stanu akumulatora na podstawie tego czy start stop działa czy też nie.
Mildaw
wyluzuj, brak S/S to nie wada.
420zł za diagnostykę.... odpuść, znajdź kogoś w dziale
https://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=133
kto ma forscan to sprawdzi stan naładowania aku, wyzeruje BMS (jak nie chce Ci się szukać w google jak to zrobić samemu) i tyle.
Jeśli S/S odżyje to kupiłbym drugie aku (zdając na kaucję jakiegoś trupa), założył i wrócił do tematu naładowania starego po urlopie, albo za 50zł zlecił usługę regeneracji u kogoś kto ma takie możliwości (np. pracownik ze sklepu z aku, wystarczy zapytać czy nie chce się tego podjąć).
coś takiego sobie zakupić
daje radę tNtO_LpqtY4
Ja tego S/S nie używam, szkoda auta, jak tylko odpalam od razu wyłączam , ale jakiś czas temu stałem na światłach ( u nas są sekundnik) i postanowiłem użyć systemu, skoro jest to niech będę Eco ten jeden raz I tak się bujam już jakiś czas i system nie wyłącza, dlatego mam zagwostke tym bardziej że czas ruszac na urlop....może faktycznie system nie ogarnia, teraz też głównie jeżdżę w koło komina...i najlepsze że nie wiem jak długo system nie działa bo cała zimę go wyłączałem :shock:
Zamówiłem prostownik. Przyjdzie jutro.
Nie brałem tego Foxsura bo podobno głupieje przy żelowych aku.
W podobnej cenie wziąłem jakiegoś klona klonow z wojny klonow.
Podejrzewam że jutro już będę ładował tym "mądrzejszym" prostownikiem.
Po wizycie w sklepie z aku. Słabe ładowanie, akumulator wymieniony z podtrzymaniem napięcia, ale po wymianie trasą do domu około 4 km S/S nie zadziałał ponownie. Nie wyskoczyły też póki co błędy po wymianie...
Akumulatory w sklepach nie są naładowane. Warto je naładować do pełna przed wsadzenkem do auta lub po wsadzeniu do auta.
Reset BMS zrobiony?
Bez tego to i na naładowanym Aku nie zadziała S/S
Właśnie byłem zrobić, kontrolka Aku zamigala 3 razy, więc chyba reset zrobiony.S/S działa ....
Hej,
czy jest ktoś w stanie napisać jakie warunki muszą być spełnione aby załączył się system start/stop? Instrukcja jest dość lakoniczna w tej kwestii. W moim wypadku działa jak chce i nie potrafię dojść do tego co wpływa na to że nie działa (na postoju pojawią się szara przekreślona ikonka (A)). Studium przypadku:
- Focusa mam od czerwca i od samego początku tak było, tak więc wykluczam temperaturę
- jazda w dzień czy nocy, bez znaczenia
- rozgrzany/zimny silnik, bez znaczenia - najczęściej działał jak wracałem w nocy od rodziców, przejechane jakieś 5km, silnik zimny i start/stop działa
- dystans też nie ma znaczenia, j.w., trasa ponad 100km, następnie jazda po mieście i nie działa; podobnie wyjazd na wakacje, spore przebiegi między postojami, łącznie z 2000km zrobione i w przeciągu 10 dni może raz czy dwa się załączył
- to czy AC i radio jest włączone też nie ma wpływu
Akumulator jest sprawny, na kompie żadnych błędów. Generalnie nie zależy mi wogóle na tym systemie, więc to że w większości przypadków nie działa jest mi nawet na rękę, ale nie daje mi spokoju dlaczego tak się dzieje :)
Pozdrawiam
To że aku sprawny to jedno, BMS musi też uznać że sprawny, w dobrej kondycji.
krzys1968 09-11-2022, 14:30 U mnie się załącza jak aku jest naładowane 70% poniżej nie załączy się.
Parametrów jest sporo branych pod uwagę. Podstawowy to w jakim stanie jest aku. Nie na ładowanie a jakim prądem dysponuje, silnik niedogrzany zimno-nie działa, Silnik nagrzany gorąco - nie działa, aku kiepskie nie działa, szyba przednia włączona - nie działa to samo może być z klimą. Więcej parametrów jest na nie działa niż odwrotnie. Wypalanie filtra czy uruchomiony pakiet Winter też blokuje Start&Stop. Sprawdż proszę prąd rozruchu akumulatora, lub stan naładowania pod obciążeniem. Mam akumulator 72Ah i 760a prąd rozruch.
Miałem podobny problem, po dłuższym postoju (2-3 dni auto nie odpalane) problem z systemami (city stop inactivate, itd.), po dłuższej jeździe wszystko wraca do normy, auto odpala bez problemu.
Sprawdziłem akumulator (ponad 4 lata) i ogólna sprawność 30%, po wymianie na nowy brak problemów, start/stop też działa.
skiper159 29-03-2023, 09:16 Witam. Miesiąc temu zostałem posiadaczem ford focus MK3 1.5 TDCi 2017r (modelowo 2018) Przez ten okres miałem z automatu wyłączony start/stop. Teraz wariuje, raz gaśnie na stopie póki go ręcznie nie wyłączę a raz jest z automatu wyłączony. W czym problem?
...W czym problem?
W akumulatorze.
Około 500-setny podobny temat... We wszystkich autach Forda start-stop zachowuje się analogicznie, więc nie trzeba ograniczać się jedynie do Focusa.
"Szukajka" Forum zapewni sporo lektury...
skiper159 29-03-2023, 09:58 Czyli naładować akumulator i zobaczyć. Jeśli problem będzie się powtarzał to wymiana akumulatora?
Nie pamiętam aby przy słabym akumulatorze zaświęciła się kontrola,
że system Stop/Start jest wyłączony (czyli że kontrolka świeci się sama z siebie).
Poprawne działanie, to wsiadasz do auta, odpalasz silnik i kontrolka "nie świeci się".
Możesz nacisnąć przycisk StartStop Off i system ten dezaktywuje się,
dopóki nie naciśniesz przycisku ponownie lub nie zgasisz i nie uruchomisz ponownie silnika.
Ale - co jest bardzo ważne.
To że kontrola Start Stop Off się nie świeci, nie znaczy,
że start stop zgasi silnik jak się zatrzymasz (czyli w sytuacji kiedy oczekiwałbyś że ten system zadziała).
Natomiast co ważne zaznaczuć: jeśli u siebie wsiadałem do auta,
odpaliłem silnik i zapaliła się (sama z siebie) kontrolka przycisku wyłączania systemu StartStop to oznaczało to że w PCM były błędy.
Niepoprawna praca silnika (wg modułu PCM) automatycznie wyłącza system start/stop.
krzys1968 29-03-2023, 14:54 Jeżeli aku jest poniżej 70 % naladowania , to się nie uruchomi
Jeżeli aku jest poniżej 70 % naladowania , to się nie uruchomi
Pozwolę sobie zwrócić uwagę, że na podstawie tego zdania:
Teraz wariuje, raz gaśnie na stopie póki go ręcznie nie wyłączę a raz jest z automatu wyłączony. W czym problem?
Nie wiem. Może źle to odczytuję ale wg mnie, "raz mu auto gaśnie dopóki go ręcznie nie wyłączy" (czyli skiper159 naciska przycisk Start/Stop Off),
a raz ma wyłączony z automatu (czyli musi mu się świecić Start/Stop Off cały czas).
To że kontrola Start Stop Off się nie świeci, nie znaczy,
że start stop zgasi silnik jak się zatrzymasz (czyli w sytuacji kiedy oczekiwałbyś że ten system zadziała).
Dlatego napisałem co wyżej.
Jeśli przycisk Start Stop Off nie jest "podświetlony" czyli system Start Stop nie został zdeaktywowany to nie znaczy że Start Stop zadziała.
(mamy też takie zagmatwanie językowe, bo musielibyśmy powiedzieć że Przycisk Off jest "włączony", lub po polsku, załączyliśmy wyłącznik)
skiper159 01-04-2023, 14:10 Witam. Miesiąc temu zostałem posiadaczem ford focus MK3 1.5 TDCi 2017r (modelowo 2018) Przez ten okres miałem z automatu wyłączony start/stop. Teraz wariuje, raz gaśnie na stopie póki go ręcznie nie wyłączę a raz jest z automatu wyłączony. W czym problem?
Sprecyzuje jeszcze raz pytanie. Normalnie przez pierwszy miesiąc użytkowania pojazdu zawsze na wyświetlaczu pojawia się ikona przekreślona auto/stop (zdjęcie nr 1) i nigdy nie musiałem ręcznie wyłączać tego przyciskiem koło lewarka zjecie nr 2.W tej chwili jest tak że raz jest system wyłączony a raz na skrzyżowaniu sam się załącza i muszę go ręcznie wyłączać.
Bump: Witam. Miesiąc temu zostałem posiadaczem ford focus MK3 1.5 TDCi 2017r (modelowo 2018) Przez ten okres miałem z automatu wyłączony start/stop. Teraz wariuje, raz gaśnie na stopie póki go ręcznie nie wyłączę a raz jest z automatu wyłączony. W czym problem?
Sprecyzuje jeszcze raz pytanie. Normalnie przez pierwszy miesiąc użytkowania pojazdu zawsze na wyświetlaczu pojawia się ikona przekreślona auto/stop (zdjęcie nr 1) i nigdy nie musiałem ręcznie wyłączać tego przyciskiem koło lewarka zjecie nr 2.W tej chwili jest tak że raz jest system wyłączony a raz na skrzyżowaniu sam się załącza i muszę go ręcznie wyłączać.
Tak ma być. Widocznie wtedy komputer uznawał permanentnie warunki za niemożliwe do zgaszenia (szare A przekreślone bez użycia wcześniej przycisku koło lewarka) a teraz czasem robi to samo a czasem wyłączy jak uzna, że może - zielona literka A.
skiper159 02-04-2023, 14:41 Tak ma być. Widocznie wtedy komputer uznawał permanentnie warunki za niemożliwe do zgaszenia (szare A przekreślone bez użycia wcześniej przycisku koło lewarka) a teraz czasem robi to samo a czasem wyłączy jak uzna, że może - zielona literka A.
Dziękuję za odpowiedź
Darkbetleem 27-05-2023, 02:39 Moim zdaniem nie wszystkie "wynalazki" służące misji eko jak np elektryczne samochody które owszem nie emitują spalin, ale jak przyjrzeć sie procesowi produkcji od momentu pozyskania surowców po wypadki ich zapaleń to koszmar ekologa.
Podobnie system start/stop. Niby eko ale zastanówmy się czy częste gaszenie i zapalanie silnika przedłuża jego żywotność, nie mówiąc o akumulatorze? Częstsza Wymiana aku chyba nie jest eco. Moim zdaniem to jest chwyt marketingowy i uciążliwość żeby nazwać się eco, bo kto by sobie zadawał tyle trudu żeby zamontować wyłącznik tego ustrojstwa i chwała za to. Kolega kupił Volkswagena Bora z radosnych czasów eco bez tego wyłącznika i codziennie modli się na światłach czy zapali.
Takżę drodzy forumowicze nie poddajcie się fali pseudoeco i dziękujcie nnniebiosom że to nie działa
Właśnie jestem po wymianie aku. Po naładowaniu statr&stop działał przez dwa dni i to koniec. Żadnych problemów z odpalaniem za to ładowanie w granicach 14,9 do 15,2V. Po wymianie Aku wszystko jest ok. Reset BMS wykonujemy tylko prze wymianie na nowy akumulator. Ładowanie na nowym aku, ładuje 14.4V lub nie ładuje w ogóle jeśli uzna że jest naładowany. Akumulator oryginalny( Varta) wymieniony po 8śmiu latach Na Varta
Reset BMS wykonujemy tylko prze wymianie na nowy akumulator.
polecam nie brać jako pewnik tego co kolega wyżej napisał.
Cześć,
To się przywitam i zapytam.
Podobny problem jak opisywał Mildaw. Przy czym:
- kontrolka zablokowania start-stop jaka świeci się na początku po uruchomieniu silnika, po przejechaniu kilku km gaśnie. To jak rozumiem, oznacza, że start-stop staje się aktywny i powinien wyłączać silnik.
- akumulator sprawdzony. Sprawdzali najpierw jakimś małym testerem, potem sprawdzili jakimś większym. Parametry akumulatora nominalne.
A start-stop się nie załącza. Nie to żebym za nim tęsknił raczej czy coś ie jest na rzeczy, jakaś usterka lub zbliżający się problem.
W ASO oczywiście WULGARYZM wiedzieli.
Pacjent to Focus 1.0 EcoBoost 125 KM
|
|