Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Jak dorobić nowy kluczyk / Programowanie?
mihail111 31-10-2022, 17:12 Witam,
Żona zgubiła na cmentarzu kluczyk do focusa MK4.
Jaka jest opcja na "dorobienie" nowego klucza ewentualnie skasowanie starego?
Pozostaje tylko serwis?
Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka
Tak i to nie byle jaki.
Nie ma opcji skasowania jednego klucza.
Kasuje się wszystkie i dodaje zestaw od nowa.
Programowanie kluczy wymaga dostępu on-line do bazy forda, albo bardzo zaawansowanych narzędzi do wyliczenia kodu dostępu.
Wskazany kontakt z ASO.
lukaszooo 01-11-2022, 07:27 Mit powielany aby jak najmniej ludzi chciało zarabiać na kluczach.....
Większość zakładów zajmujących się kluczami dorobi ci kluczyk. Wykasowanie też nie jest problemem.
clubGRANT 01-11-2022, 14:07 Opcja dorobienia 3 kluczyka (pilot scyzoryk) na przykładzie mk3 4 lata temu:
Kluczyk z allegro używany kompletny do przełożenia tylko grota = 118.00pln
Grot klucza z dorobieniuem po za ASO= 81,80pln,
Programowanie nowego używanego kluczyka w ASO (auto widzi już 3 klucze)= 246,00pln,
Wiadomo ceny poszły w górę, tylko pytanie czy ten co zgubiono to zwykły pilot-kluczyk czy zbliżeniowy, przy zbliżeniowym ceny wyższe.
Waterspoon 01-11-2022, 14:34 Opcja dorobienia w ubiegłym roku do mojego auta trzeciego kluczyka w firmie w Poznaniu - kluczyk nowy oryginalny + programowanie licencjonowanym koderem razem 480 zł.
Obaj panowie opowiadają swoje życiorysy jako użytkownicy mk3, a temat dotyczy mk4.
Mk3 nie jest jakimś wyzwaniem nawet dla sprzętu za 400zl.
smietana 01-11-2022, 17:25 Mit powielany aby jak najmniej ludzi chciało zarabiać na kluczach.....
Większość zakładów zajmujących się kluczami dorobi ci kluczyk. Wykasowanie też nie jest problemem.Co Ty bredzisz. To nie mk2 i mk3.....
lukaszooo 01-11-2022, 20:45 Co Ty bredzisz. To nie mk2 i mk3.....
Większość osób na tym forum ma doświadczenie jedynie z Fordami i całe doświadczenie czerpie z tego forum gdzie dominuje kilka osób ze swoimi pięknymi tezami...
Ford nie jest wogole zabezpieczony i dopisanie kluczyka czy wymiana modulow w aucie z 2020r nie wymaga fabrycznego sprzętu i w porównaniu z innymi markami jest prosta..... Jeśli ktoś twierdzi że jest inaczej nie ma żadnego pojęcia w temacie.
W takich kwestiach możemy dyskutować np na temat Volva czy nowych VW w którym wymiana radia dla zwykłego elektryka jest nie do przejścia. Dziś te auta sprawiają problemy ale nie Ford.
Waterspoon 02-11-2022, 06:08 Obaj panowie opowiadają swoje życiorysy jako użytkownicy mk3, a temat dotyczy mk4.
Mk3 nie jest jakimś wyzwaniem nawet dla sprzętu za 400zl.
Jeżeli temat dotyczy zwykłego kluczyka scyzoryka z immo, to w tym temacie chyba nic się nie zmieniło między mk3 i mk4, ale jeżeli się zmieniło to sorry.
Witam,
to mój pierwszy wpis na forum, a dotyczy zamiaru dorobienia drugiego kluczyka-pilota do Focusa MK 3 LF z 2016 (model 2017 wg danych ze strony Forda po VIN) z systemem keyless, keyfree, auto zakupione tylko z jednym. Po kontaktach z kilkoma firmami od dopisania kluczy mam małe rozdwojenie - jedni twierdzą, że chyba da się zaprogramować używany, ale identyczny, drudzy że tylko nowy oryginalny/zamiennik. Kwota po rozmowie z ASO, to z nowym ok. 1400,- !!!
Stąd pytanie i prośba o pomoc - czy każdy używany o symbolu F1ET-15K610 AD, taki mam da się dopisać, czy tylko nowy do mojego auta? W ogłoszeniach z tzw Regenerowanymi spotykam z tym samym numerem dwa oznaczenie transpondera ID47 lub 49 HTPRO.
Z góry dziękuję za pomoc w temacie bycia znów szczęśliwym posiadaczem Forda.
Cena przesadzona, uzywke można użyć.
...jedni twierdzą, że chyba da się zaprogramować używany, ale identyczny, drudzy że tylko nowy oryginalny/zamiennik. ...
Ci co twierdzą "tylko nowy" to pewnie Forda "nie robili"...
W większości aut faktycznie używane klucze wymagają "szpagatów" nazywanych zwykle "czyszczeniem kluczy". Operacja owego "czyszczenia" jest relatywnie niełatwa i nie każdy ją robi...
W Fordzie - na nasze szczęście - nie ma żadnego problemu z dopisywaniem kluczy używanych. Nie jest potrzebna żadna dodatkowa czynność dla takiego kluczyka. Każdy, kto "robi Fordy" dobrze o tym wie i nie ma tekstów o tym, że "chyba" albo "trzeba spróbować" itp...
Generalnie najlepiej jest kupować kluczyk o takim samym numerze części (2 ostatnie litery też są ważne). Wtedy na pewno nie będzie żadnych kłopotów.
Na koniec ważna uwaga o programowaniu kluczy - w nowszych autach (a już na pewno w tym Focusie 2018 ) programowanie kluczy wymaga przyzwoitego chińskiego programatora kluczy albo też użycia fordowskiego programu diagnostycznego i posiadania dealerskiego dostępu do serwerów Forda.
w tym Focusie 2018 )
Szkoda że znów nie zostało doczytane zanim napisano zbędny elaborat
do Focusa MK 3 LF z 2016
...zbędny elaborat
No to teraz Kolega nam zwięźle wytłumaczy jaka jest różnica w programowaniu kluczy FF3FL 2016 versus FF4 2018...:P
Dla ułatwienia pracy dodam: DOKŁADNIE ŻADNA. W obu przypadkach powyższy mój opis jest DOKŁADNIE TAK SAMO PRAWDZIWY.
Więc następnym razem jak się nie będzie miało DOKŁADNIE NIC do napisania - to po prostu najprościej jest wstrzymać się od swych "wątpliwej jakości mądrości"...:619:
Waterspoon 14-02-2023, 18:41 Potwierdzam wypowiedź kolegi tedi_k, przy dorabianiu klucza do mojego FL, klucznik najpierw po VIN łączył się z serwerem Forda, dopiero potem kodował klucz, a na końcu poszedł do auta.
....a na końcu poszedł do auta.
No to w tym przypadku może Kolega być "absolutnie pewien", że ów "klucznik" to nie za bardzo się "łączył z serwerami Forda"...:P
Czynność "łączenia z serwerami Forda" w celu dopisania kluczy może być wykonana JEDYNIE W AUCIE, PRZY PODŁĄCZONYM INTERFEJSIE DIAGNOSTYCZNYM DO AUTA...
Tak więc "klucznik" albo używał "chińskiego programatora kluczy" albo też - co było by "sporym problemem"... - po prostu sklonował jeden kluczyk na drugi...
Waterspoon 14-02-2023, 20:27 Absolutnie to w tym przypadku jesteś w błędzie, ponieważ to serwis autoryzowany ma oryginalny interfejs i płatny dostęp do serwera Forda, przyjeżdżają do niego nawet z serwisów na lewizy, bo jest tańszy. Przecież najpierw musiał dobrać kluczyć po VIN, później pewnie go sprawdzić nie wiem co jeszcze bo się nie znam, i poszedł z interfejsem do auta. Czy mam napisać jaki miał kolor ekran, bo widziałem. Czy coś ciebie, który takiego oprzyrządowania nie masz, upoważnia do poważania wiarygodności firmy, która to robi profesjonalnie, jest zarejestrowana, wystawia faktury VAT i płaci podatek, płaci za dostęp do wielu marek, w tym BMW i Mercedesa i robi dosłownie wszystko co najnowsze ? Więc proszę więcej szacunku do innych i może trochę dystansu do siebie. A kluczyk mam kolego ABSOLUTNIE oryginalny. Pozdrawiam
bo się nie znam i właśnie o to chodzi
Czy coś ciebie, który takiego oprzyrządowania nie masz, upoważnia do poważania wiarygodności firmy, i tu się mylisz @tedi_k (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=104268) posiada legalny dostęp do serwerów Forda jako niezależny warsztat
A kluczyk mam kolego ABSOLUTNIE oryginalny.wszysto można zobaczyć na serwerach Forda czy ta "profesjonalna firma " zaprogramowała kluczyk poprzez legalny dostęp czy to zrobił chińską maszynką , a do tego wystarczty TYLKO vin auta.
konieczko5 14-02-2023, 22:40 ...
lukaszooo 15-02-2023, 05:13 Dorobienie kluczyka do mk3 to koszt ok 500zl bez znaczenia czy to zwykły klucz czy keyless. W kwotę wchodzi kluczyk, dociecie grotu i programowanie.
Do mk4 kluczyk jest nieco droższy ale różnica to jakieś 100-150zl.
jako całkowity laik oraz dalsze drążnie tematu na podstawie tych kilku zdań jest po prostu słabe.słabe wydaje mi się twoje udowadnianie czegoś czego sam nie możesz udowodnić ,
Oczywiście też nikt poza tym nie dysponuje prawdziwym dostępem do serwerów Forda i jedynym chyba w kraju oryginalnym interfejsembardo dużo NIEZALEŻNYCH warsztatów w Polsce posiada takowy dostęp,a nie jakąś tam chińską maszynką, którą mają wszyscy pozostali cały czas ponawiam zapytanie o vin auta ( nawet na PW ) żeby rozstrzygnąć jakim to sposobem "Profesjonalna firma" zakodowała ten kluczyk i inni czytający ten temat wiedzieli jak to wreszcie zrobiono.
Dla potomnych w Focusie MK4 ASO Ford-a kluczyk koduje poprzez położenie pilota w przedniej części konsoli środkowej poniżej sterowania nawiewami i dalej idzie programowanie FDRS-em , oczywiście jeżeli surówka grota jest nie nacięta należy to zrobić.
lukaszooo 15-02-2023, 20:40 Dla ścisłości.
Nikt, powtarzam nikt na tym forum nigdy nie posiadał ani nigdy nie będzie posiadać legalnej wykupionej na własną firmę licencji delerskiej FDRS ktorej może legalnie używać w celach zarobkowych. Taka licencja w tamtym roku kosztowała 8500euro rocznie więc o czym mowa.....
Tak wyśmiewane tutaj chińskie programatory tak naprawdę są więcej warte niż FDRS, mają 10 razy większe możliwości, kupuje je sie u oficjalnego dystrybutora PL na własną firmę i dostaje na to atest. Jeden z lepszych chińskich programatorow to Xhorse i taki śmieszny programator u oficjalnego dystrybutora kosztuje 12 tys.... W tym programatorze jest transmiter który zdalnie poza autem odczytuje ID klucza i podpowiada czy dany klucz nadaje się do wybranego auto, czy jest zablokowany a nawet gdzie jest antena w aucie.
Całe to wyśmiewanie dla ludzi którzy widzieli coś więcej niż Ford jest lekko komiczne :)
lukaszooo 15-02-2023, 21:41 Cały mit z dostępem dilerskim polega na tym że kilka osób ma dostęp zdobyty na około ale nikt oficjalnie używać jej nie może. Właśnie dlatego że oficjalny dostęp kosztuje ok 8500euro czyli ok 40tys zł rocznie wiadome jest że nikt jej nie kupi więc skoro wszyscy będą myśleć że da się zrobić daną procedurę tylko z dostępem to interes się kręci dla tych paru osób jest złoty.
Ja od lat walczę z tym mitem który jest bzdurny....
Nie jest to temat jedynie Forda. Vagi mają ochronę komponentów i przez wiele lat część osób twardo twierdziło że da się to zrobić tylko z dostępem i interes się kręcił i kręci dalej.
Cały mit z dostępem dilerskim polega na tym że kilka osób ma dostęp zdobyty na około ale nikt oficjalnie używać jej nie może. ....
Dla ścisłości - Kolegi "wrażenie", że ktoś "na siłę wmawia ludziom, że tylko dostępem dealerskim itd. itp. " jest KOLEGI WRAŻENIEM. Każdemu wolno walczyć z dowolnymi wiatrakami od czasu gdy don Kichot dał dobry przykład...
Nikt nie twierdzi, że używanie sensownego sprzętu (w większości chińskiego...) pozwalającego na realizację funkcji serwisowych w dowolnych autach (w tym w Fordzie...) jest "gorsze" od robienia tego FDRSem czy IDSem. Jeśli działa - to jaki to dla kogokolwiek problem???
Natomiast owe "dostępy" - wbrew mniemaniu Kolegi - są dość rozpowszechnione. Szczególnie wśród tzw. "niezależnych warsztatów obsługujących auta marki Ford". Za mniej lub bardziej sformalizowaną wiedzą i akceptacją Ford Polska. Dzieje się tak z bardzo prostego powodu - taki "dostęp" pozwala m.in. owym warsztatom sprawnie realizować usługi (natychmiastowy wgląd w schematy elektryczne czy w workshop manuale) - co skutkuje większym obrotem częściami zamiennymi. W "rewanżu" - oryginalnymi... Tym sposobem "obie strony są zadowolone"...
Więc może sobie Kolega "walczyć" a "karawana i tak idzie sobie dalej"...
Ponieważ to mój pierwszy post na forum witam wszystkich.
Czytam forum od dłuższego czasu to znaczy od zakupu mojego Focusa i nie miałem jak do tej pory żadnych problemów z pojazdem, dlatego się nie wypowiadałem. Ponieważ ostatnio dorabiałem sobie drugi kluczy scyzoryk po przeczytaniu wątku postanowiłem się zarejestrować i napiszę o dodaniu kluczyka do mojego MK4. Wbrew temu co tutaj przeczytałem, szczególnie wypowiedzi jednego kolegi, który wszystkich poucza i wykrzykuje CAPSE tylko swoje jedynie słuszne racje, dorobiłem kluczyk do mojego samochodu bez żadnego problemu i moim zdaniem bardzo przyzwoitej cenie 740 zł.
Firmę bez problemu wyszukałem w sieci w moim mieście, chyba jest ich nawet kilka, kluczyk zakupiłem nowy firmowy Forda na który otrzymałem dwuletnią gwarancję. Nie jakiś tam używany z Allegro co tutaj próbuje się wciskać ludziom, ponieważ garażowi eksperci nie mają pewnie dostępu do legalnej sprzedaży nowych kluczyków bezpośrednio od dystrybutorów tych części i muszą je kupować z drugiej ręki o wiele drożej dlatego tu wciskają, że to nie jest tanie i lepiej dodać używany tańszy.
Dlatego wszystkim polecam korzystanie z takich firm, często oferują one dojazd do klienta, są ich teraz setki w całej Polsce, a nie z garażowych biznesów bez gwarancji.
Samochody teraz kosztują masę pieniędzy i wydatek tych kilku stów na nowy kluczy z gwarancją zamiast bawić się w jakieś garażowe rzeźbiarstwo, które się nie opłaca przy takich cenach normalnych firm z branży dorabiania kluczyków samochodowych.
Dziękuję za "gorącą" dyskusję.
Po przeczytaniu wszystkich postów, które mogły
być odpowiedzią na moje pytanie i ewentualną chęcią pomocy, postanowiłem trochę poczekać z decyzją. Liczyłem też, że padnie odpowiedź dotycząca dwóch różnych oznaczeń transpondera w "regenerowanych" kluczykach z ofert w sieci.
Z różnych powodów temat musiałem odłożyć, jednak do niego wracam. Na dzisiaj wiem tylko jedno - dodawany kluczyk powinien mieć taki sam numer, czyli F1ET-15K610 AD, tylko czy faktycznie mogą występować z nim transpondery ID47 lub ID49, czy to pomyłka.
Niestety nowego oryginalnego nie dodam za mniej niż 1400, przy cenie zamiennika 650-800, takie ceny z ASO i niezależnych w Łodzi.
lukaszooo 12-03-2023, 10:52 600-800 kosztuje porządny zamiennik + dopisanie + dociecie grota.
chojrak888 13-03-2023, 18:43 https://www.akcesoria-ford.pl/bezpiecze%C5%84stwo/systemy-ochrony-przed-kradzie%C5%BC%C4%85/breloczek-z-czujnikiem-ruchu/2514050?model=focus&year=2018
https://www.fordoriginalparts.pl/product-pol-19556-PILOT-ZDALNEGO-STEROWANIA-FIESTA-19-FOCUS-18-_-2514050-_-K1BT-15K601-AD.html
A taki się nie nada?
lukaszooo 13-03-2023, 23:59 Tym postem potwierdziłes że nasze odpowiedzi na twoje pytania to marnowanie czasu.
krystianen 14-03-2023, 10:18 Dla ścisłości.
Nikt, powtarzam nikt na tym forum nigdy nie posiadał ani nigdy nie będzie posiadać legalnej wykupionej na własną firmę licencji delerskiej FDRS ktorej może legalnie używać w celach zarobkowych. Taka licencja w tamtym roku kosztowała 8500euro rocznie więc o czym mowa.....
Tutaj nie był bym taki pewny, wykupuje licencje od już od kilku lat na swoja firme. Fakt nie jest tania. Bo koszty zaczynja się 3800eur rocznie, za samą licencje do FDRS. Do tego interface (zakup 1razowy około $1500), do programowania kluczy trzeba miec akredytacje EU5 Security. Tutaj trzeba zrobić dużo papirologii i jest depozyt. Kilka lat temu przeszedłem ten proces. Przetargali mnie "jak po szkle", ale teraz mam spokój i moge przełużać licencje co roku wraz akredytacja.
W USA nie maja tak cięzko, tam Seriwsy niezależne mają wsparcie od Ford Corp, moga wykonywać nawet akcje serwisowe. W Ford Europe trzyma całość dla sieci dealerskiej
lukaszooo 15-03-2023, 18:41 Czysto hipotetycznie jeśli będziesz miał duży warsztat, możesz starać sie o franczyznę Forda. Jak wiesz w naszym kraju wszystkie ASO Forda to prywatne warsztaty. Problem jest taki że zaczynając od zera swoją przygodę z szeroko pojętą mechaniką ciężko jest dorobić się warsztatu który będzie spełniał wymogi ASO. Szczerze mówiąc nieliczni z nas dorobili sie nawet małego warsztatu.
Witajcie,
Pacjent to Ford Focus mk4 Active X 2.0 Ecoblue automat Keyless.
Kupiłem auto na licytacji z jednym kluczykiem.
Czy da się do tego auta zaprogramować drugi kluczyk?
Czy kupienie takiego samego używanego ori kluczyka na portalu aukcyjnym umożliwi jego zaprogramowanie?
Symbol kluczyka, który mam to K1BT-15K601-AC.
...Czy da się do tego auta zaprogramować drugi kluczyk?
Czy kupienie takiego samego używanego ori kluczyka na portalu aukcyjnym umożliwi jego zaprogramowanie?
...
Tak. Ale nie samemu...
Ciekawe czy działa w focusie to załatwiło by cały biznes z kluczykami, jak ktoś może sprawdzić to dajcie znać. https://m.youtube.com/watch?v=zKL0vIXJHYc&si=jZhHeSAgbgAgRDBq
Ciekawe czy działa w focusie to załatwiło by cały biznes z kluczykami,...
Zgodnie z tą logiką to wszyscy piekarze już dawno powinni pozamykać biznesy i popaść w głęboką depresję...
https://allegrolokalnie.pl/oferta/maszynka-do-pieczenia-chleba-6lw
A jednakowoż - co przejeżdżam pod piekarnią "Kłos" nieopodal, to za cholerę nie mogę znaleźć wolnego miejsca do zaparkowania...
Nawet jak przez telefon instruuję, żeby sobie FORScanem spróbować kluczyk dopisać to w 9 na 10 przypadków i tak słyszę "ale ja wolę przyjechać by to było zrobione jak należy"...
ebrmaciek 09-04-2025, 18:06 Dzień dobry ,
Czy ktoś może próbował dodac uzywany zapasowy kluczyk do Focusa MK IV we własnym zakresie np przez Forscan tak jak w przypadku Mondeo MK5?
Z góry dziękuję za podpowiedzi :)
Czy to taki problem przeczytać "change log" programu Forscan, zsby dowiedzieć sie co mozna zrobić w temacie PATS, a czego nie można?
Czy to taki problem przeczytać...
:shock::shock:
Ja ugruntowuję się w przkonaniu, że rozpoznawać litery to jeszcze jakaś spora część użytkowników Internetu potrafi (w swoim alfabecie oczywiście!), ale rozumieć sens zawarty w słowach poskładanych z tych liter to już chyba tylko "statystyczny margines" na poziomie 3% ogarnia...
|
|