Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Doświetlanie zakrętów halogenami

sliver001
17-11-2022, 15:39
Mimo, że mam doświetlanie zakrętów przez FDL to uruchomiłem Forscanem doświetlanie halogenami. Czy ktoś wie do jakiej prędkości działa ta opcja?

tedi_k
17-11-2022, 16:54
...mam doświetlanie zakrętów przez FDL to uruchomiłem Forscanem doświetlanie halogenami....

Bez sensu - "wieś tańczy i śpiewa"...:619: Różne kolory świecenia i do tego - zupełnie nic to nie daje (w przypadku FDL nie poprawia widocznośc).

sliver001
17-11-2022, 18:13
Bez sensu - "wieś tańczy i śpiewa"...:619: Różne kolory świecenia i do tego - zupełnie nic to nie daje (w przypadku FDL nie poprawia widocznośc).

Kolego, pomyliłeś tematy. O to "czy doświetlanie zakrętów halogenami to wieś" pytałem się w innym wątku.

tedi_k
17-11-2022, 19:14
...Czy ktoś wie do jakiej prędkości działa ta opcja?

OOOO sorki! Już się poprawiam i odpowiadam precyzyjnie na zadane tu pytanie.
Ja wiem do jakiej prędkości działa ta opcja.:568:

p.saw
18-11-2022, 09:59
Mimo, że mam doświetlanie zakrętów przez FDL to uruchomiłem Forscanem doświetlanie halogenami.
Obiektywnie przy FDL to nic nie daje a wg ciebie subiektywnie coś się zmieniło poza efektem "choinki"? Pytam z ciekawości, bo kiedyś sprawdzałem i wg mnie (subiektywnie) włączenie przeciwmgielnych przy skręconych FDL-ach nie dało nic w zakresie doświetlenia zakrętu.
Może przy soczewkach jest jakiś efekt. ;)

Krzak1
18-11-2022, 10:04
A tak wogole to czy FDL maja doświetlanie? Bo według mnie one świecą po prostu szerzej, nie jest to taki efekt jak w MK4, gdzie tam ewidentnie przy skręcaniu zapalała się dodatkowa żarówka.

Hansolo
18-11-2022, 10:35
FDL skręcają prawo/lewo. W mk4 były np xenony z soczewkami nieruchomymi jak pień.

p.saw
18-11-2022, 10:43
A tak wogole to czy FDL maja doświetlanie? Bo według mnie one świecą po prostu szerzej,.
Dobrze, że napisałeś "według mnie".
Mają, wystarczy poczytać instrukcje i obejrzeć filmiki instruktażowe Forda w sieci.
Strumień światła zmienia się dynamicznie oraz doświetla zakręty.

Ale nie odpowiedziałeś na pytanie czy doświetlenie halogenem coś dało?

Bo "wg mnie" nic nie daje przy FDL-ach. Ocena subiektywna. ;)

sliver001
18-11-2022, 10:50
Obiektywnie przy FDL to nic nie daje a wg ciebie subiektywnie coś się zmieniło poza efektem "choinki"? Pytam z ciekawości, bo kiedyś sprawdzałem i wg mnie (subiektywnie) włączenie przeciwmgielnych przy skręconych FDL-ach nie dało nic w zakresie doświetlenia zakrętu.
Może przy soczewkach jest jakiś efekt. ;)

Tak naprawdę to nie wiem, bo nie jechałem jeszcze nocą. Jak mi się nie spodoba to wyłączę. Na tym filmiku widać, że coś tam daje, powinno być pomocne przy skręcaniu o 90st. w ciemną uliczkę czy na parkingu bo FDL nie mają takiego kąta działania.
https://youtu.be/_NMr8ztmJtk?t=960

p.saw
18-11-2022, 11:12
Na tym filmiku widać, że coś tam daje, powinno być pomocne przy skręcaniu o 90st. w ciemną uliczkę czy na parkingu bo FDL nie mają takiego kąta działania.

Daje? 2-3m przed samochodem przy wykorzystaniu standardowej żarówki w halogenie przeciwmgielnym. Stępień żarówkę zastąpił LED-em, który świeci jaśniej i w barwie temperaturowej FDL-a. Może to coś daje przy manewrowaniu na parkingu, bo podczas jazdy w ruchu drogowym nic. Podczas jazdy do doświetlania zakrętów sprawdzają się dobrze FDL-e.
Oczywiści to moja subiektywna ocena i mnie to wystarcza.
Filmik forda (dla Focusa ale zasada taka sama):
https://www.youtube.com/watch?v=WdLOSqJ4Fjg

Dodatkowo:
Jak pracują FDL (na przykładzie Galaxy):
https://www.youtube.com/watch?v=q4_VmoPb1fY
Jak to działa:
https://www.youtube.com/watch?v=Hy1BULkgWKI

Krzak1
18-11-2022, 16:43
Ale nie odpowiedziałeś na pytanie czy doświetlenie halogenem coś dało?

I nie miałem, bo to nie mój wątek. Przeczytaj raz jeszcze kto i o co pyta. A co do FDL nie muszę czytać instrukcji żeby widzieć ze tam nie ma żadnego doświetlania, owszem soczewki skręcają ale nie na tyle żeby świecić pod kątem 90 stopni, są jeszcze te „lusterka” w lampie ale one kierują światło trochę szerzej i tyle. Oczywiscie nie chodzi mi tutaj o doswietlanie zakrętów podczas jazdy po łuku tylko wjazd w uliczkę. Natomiast według mnie halogeny nie dają zupełnie nic ani na drodze ani na parkingu. Włączyłem to kiedyś z ciekawości i zaraz wyłączyłem. FDL jest za jasny dla takiego halogena.