Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2015- ] Zmiana mocy ze 150 na 180 KM w 2.0 TDCi
stardoorst 19-01-2023, 13:53 Witam, znalazłem ciekawy filmik pokazujący jak zmienić moc na 180 KM w mondeo mk5: https://www.youtube.com/watch?v=r6V5tIIrEIbWk (https://www.youtube.com/watch?v=r6V5tlIrEIbWk)
Zastanawiam się, czy jest możliwość podobnie zrobić w C-Max.
U mnie nie ma opcji PCM Konfiguracja modułu:
127431
Po wejściu w BCM Central Configuration mam dla pozycji Engine:
127432
do wyboru:
127433
Jak widać jest opcja do wyboru: 7E - PSA 2.0LDOHC CR DSL 180PS MID
Moje pytanie jest takie: czy można w prosty sposób za pomocą FORScan zmienić moc w C-Max?
Zastanawiam się, czy jest możliwość podobnie zrobić w C-Max.jest to możliwe tak samo jak w MK5 czy FF3
nie ma opcji PCM Konfiguracja modułu
Jest, tylko nie taka prosta z opisem. Trzeba szukać w sieci, które cyferki w którym bloku zmienić albo udać się do kogoś, kto to wie.
stardoorst 19-01-2023, 15:19 Tomao, czyli konieczne są modyfikacje w PCM w AS BUILT format, tak?
Auto jest typu Central Configuration. Czy dla PCM nie wystarczy, jak się tylko w BCM Central Configuration zmieni engine na 7E - PSA 2.0LDOHC CR DSL 180PS MID?
https://m.youtube.com/watch?v=ttIl4yIKAszKw
Jeśli będzie analogicznie do tego, to się powinno udać z poziomu BCM.
Witam serdecznie. Chciałbym się dowiedzieć czy udało się Panu ponieść moc silnika na 180 km przez forscan. Posiadam Grand C-MAX z 2018 i jestem bardzo zainteresowany modyfikacją. Z góry dziękuję za odpowiedź
Uda się, ale zmiana ma być w PCM, a nie BCM
stardoorst 26-01-2023, 20:37 Niestety z powodu kumulacji różnych obowiązków jeszcze nie zrobiłem tej modyfikacji. Gdzieś czytałem, że trzeba w PCM zmienić dla 7E0-01-08 wartość z 01B4 na 01B7. Nie jestem w stanie teraz ocenić na ile wiarygodna jest ta informacja. Jak będę miał trochę więcej czasu to mogę spróbować. Mam wątpliwości, czy po zmianie trzeba będzie skorygować sumę kontrolną i czy będzie trzeba coś zmieniać w ABS.
Aktualnie mam tam:
127521
Informacja wiarygodna. ABS można olać, co z resztą pisało w tamtym temacie. Sumę kontrolną forscan sam sobie policzy, albo dodaj sobie 3 do obecnej (szesnastkowo!)
Panowie a co intercoolerem,?
Wydoli przy normalnej jeździe, bez butowania? Czy też trzeba zmienić na większy? Na marginesie czy ten z wersji 170 km z powershift się różni od wersji 150? Czy ten z Mondeo mk5 2.0 180, będzie pasował? Pozdrawiam i dziękuję za informacje.
Panowie a co intercoolerem,? Wydoli przy normalnej jeździe, bez butowania? "wydoli " inintercoller i skrzynia, cały wątek w dziale Mondeo 2014- jest o tym.
stardoorst 31-01-2023, 23:18 Zmiana w PCM zrobiona:
127595
Potem ABS sypnął błędem, ale opcja module initialization/relearn szybko rozwiązała ten problem.
Dla PCM też zrobiłem initialization/relearn.
Żadnych błędów nie ma, auto jeździ. Co do osiągów na razie się nie wypowiadam-prószy snieg i nie ma warunków aby sprawdzać, czy jest różnica.
Zastanawia mnie wartość TQ_REF. Nadal pokazuje mi 350Nm.
127596
Czy tu już nie powinno pokazywać 400Nm?
Domyślam się, że jeszcze trzeba zmienić Engine w BCM Central Configuration dla na 7E - PSA 2.0LDOHC CR DSL 180PS MID, ale to już zostawiam na jutro.
TQ_REF.
Nieważne, patrz na TQ_ACT, powinno przy pełnym booście pokazać ponad 120%.
Engine w BCM Central Configuration
Nie trzeba
stardoorst 02-02-2023, 15:22 Zmiana Engine w BCM Central Configuration na 7E - PSA 2.0LDOHC CR DSL 180PS MID nie wpłynęła na TQ_REF. Nadal pozostaje 350Nm. Wkrótce wybiorę się na jazdę próbną potestować TQ_ACT :)
podepnę się pod temat
chciałem zmienic moc z 150 na 180 ale
wg forscana mam ustawione power rating 1 czyli 120 ??
129441
we wszystkich papierkach i wg vin powinno byc 150?
i teraz takie pytanie czy od razy przeskoczyc na power rating 3 czyli 180 czy stopniowo najpierw 150 pojeździć trochę i dopiero 180
czy od razy przeskoczyc na power rating 3 czyli 180 tak
Jak dobrze widzę na tej miniaturce, to grzebiesz w BCM. Nie tędy droga
Jak dobrze widzę na tej miniaturce, to grzebiesz w BCM. Nie tędy droga
"PCM konfiguracja modułu"
podępnę się pod temat, bo widzę, że Bryniex ma podobną sytuację do mojej, czytaj PCM mojego autka twierdzi, że ma ustawioną mapę na Power Rating 1, a powinno być wedle wszystkich danych 2 (150 kunia). Z czego może wynikać taka nieścisłość? Poprzedni właściciel/e grzebał/li i tak zostawili - tylko po co zbijać moc z 150 na 120?
Tak czy inaczej raz, że jak piszecie można olać ustawienie w BCMii a w samym PCM od razu skoczyć na rating 3. Czy można to bezpiecznie zrobić iCarII Vgate na bluetooth?
Jeśli mogę od razu zapytam o inną rzecz - nie mogę się dostać do BCMii - próba ściągnięcia tego dodatkowego pliku automatycznie przez FOrscana zawsze nieudana. Ściągnął go ze stronki motorcrafta - też nie działa. W trakcie ładowania wyrzuca informacje, że się sumy kontrolne nie zgadzają. O co może chodzić?
Używam iCAR II Vgate na bluetooth (czyli adapter nie w pełni kompatybilny z Forscanem - niektórych modułów nie widzę) - to może być to?
Czy można to bezpiecznie zrobić
na bluetooth?
nie mogę się dostać do BCMii
czyli adapter nie w pełni kompatybilny z Forscanem - niektórych modułów nie widzę
Wszystkie znaki na niebie i ziemi sugerują że to bardzo zły pomysł, a i tak pytasz czy możesz.
Pomyśl.
Wszystkie znaki na niebie i ziemi sugerują że to bardzo zły pomysł, a i tak pytasz czy możesz.
Pomyśl.
Spodziewałem się, że to powiesz :) Tak czy inaczej przez zrobieniem operacji planowałem kupić kompatybilny z ForScanem adapter (a jeszcze lepiej to bym się z jakimś specem we Wrocławiu spotkał i zrobił to razem z nim - jest ktoś z WRO na forum?) :)
Antej Czy myślisz, że ten problem z połączeniem się z BCMii może wynikać z użycia niekompatybilnego adaptera? A co z tym 120/150? masz pomysł skąd możę być taka rozbieżność u mnie czy u Bryniex ?
Dobry lotnik poleci nawet na drzwiach od stodoły.
U Ciebie widzę braki w wiedzy podstawowej, nie czuję się na siłach żeby je uzupełniać :619:
Latania na stodole tudzież drzwiach od niej sie nie podejmuje :p
Natomiast co do niewiedzy - oczywiście, że brak mi podstaw, ale Twój komentarz byłby cokolwiek wartościowszy, gdybyś jakiś link chociaż podrzucił gdzie można takie podstawowe info zdobyć. A tak ... no cóż przyjmuje słuszny docinek :)
Nie zmienia to faktu, że nurtuje mnie kwestia 120/150KM, która z moim brakiem wiedzy raczej nie ma nic wspólnego (chyba, że pisząc o wiedzy podstawowej miałeś Antej na myśli czytanie liczb :619: , jesli tak to tu musze oponować - do 150 czytam i liczę płynnie :D)
....PCM mojego autka twierdzi, że ma ustawioną mapę na Power Rating 1, a powinno być wedle wszystkich danych 2 (150 kunia). Z czego może wynikać taka nieścisłość?...
Z oglądania niewłaściwych filmów na YT...
Najogólniej - Focus FF3.5 czy poliftowe C-max MK2 oraz poliftowy Grand C-max jednak NIECO różnią się od Mondeo MK5 i temu podobnych "większych braci"...
Proste przenoszenie "spostrzeżeń" z Mondeo i podobnych nie uwzględnia dość banalnego faktu, iż sterowniki silnika DW10F mają zupełnie inny soft dla rodziny FF3 i Mondeo MK5.
Zupełnie inny soft oznacza też, że parametry nie muszą wcale mieć takiego samego znaczenia...
Focus FF3.5 czy poliftowe C-max MK2 oraz poliftowy Grand C-max jednak NIECO różnią się od Mondeo MK5 i temu podobnych "większych braci"
Racja, zapomniałem o tym. Przecież kwestie np. doświetlania zakretów tez jest inaczej razwiązana przez co w mondkusię da a w c-maxie. Dzięki tedi_k za naprowadzenie :) Szukam w takim razie nie więcej szczegółów w temacie focusa :) Póki co - wyciszyłem bagażnik i komorę silnika alubutyl ab-2 + kauczuk 6mm - różnica jest niesamowita, aprzy okazji w prawy nadkolu znalazłem samotną kobitkę z czterema kabelkami - czyżby żeńska od kamery?
a jeszcze mam pytanie z innej beczki, w sumie od którego pasowałoby zacząć:
Czy Grand c-maxy/c-maxy występują w wersji 180KM?
Bo wszedłem na otomoto i tam z rocznika 2015- znalazłem tylko 2 co miały powyżej 150
- i uwaga nie było to 180 tylko 170KM.
i zerknąłem na autocentrum i wg ich danych dla 2L są tylko wersje 150 i 170.
Sprawdzał ktoś wersję 170, który tam jest power rating?
|
|