Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Pilot nie otwiera drzwi, auto odpala normlanie - KeyLess
Witam, jestem nowym forumowiczem i nowym posiadaczem focusa mk3, i mam problem z kluczykiem "zblizeniowym" ktory nie otwiera drzwi po podejsciu do auta i nawet po wcisnieciu przycisku na kluczyku odpala tylko po wlozeniu kluczyka do stacyjki
Wojtek O. 27-04-2015, 17:12 Spróbuj zmienić baterie na nową. Klient w Mondku Mk4 mówił że jak co 3 miechy nie zmieni na porządną baterie to ma takie objawy.
3 miesiące? Mnie wytrzymała prawie 3 lata.
Wojtek O. 28-04-2015, 17:25 A też masz bez kluczykowy system otwierania z odpalaniem auta przyciskiem??
To ma niezły zasięg więc może faktycznie żre baterie jak wieloryb plankton.
Ale nie wymienia się baterii raz na 3 miechy, chyba że kupujemy używaną baterię ;) Wg instrukcji bateria ma wytrzymać ok. 2 lat i tyle u mnie wytrzymała - tzn. komputer zażyczył sobie jej wymiany, bo działało wszystko bez zarzutu.
Wojtek O. 29-04-2015, 14:57 Akurat jemu padały. Może cos miał nie tak z pilotem. Kij wie.
Mam standard Titanium, czyli odpalanie przyciskiem, bez pełnego keyfree, ale nie ma to żadnego znaczenia, bo kluczyk jest pasywny, czyli to auto wysyła sygnał do kluczyka i jeśli go rozpoznaje to otwiera drzwi lub uruchamia silnik. Ja często z dużej odległości odryglowywuje drzwi i globalnie otwieram szyby.
Może ilość lat jest niemiarodajna, bo każdy inaczej używa auta. U mnie było to 55 tys km do pierwszego monitu o wymianę baterii.
Co nie zmienia faktu, że porada dla autora jest słuszna :)
Wojtek O. 30-04-2015, 15:53 Może ja mam bez tego systemu i zasięg pilota to może 10 m u klienta jak żona zabrała auto a kluczyki tym razem miał on w kieszeni to zgasło jak odjechała jakieś 40-50 m od niego:D
Ford nie zgaśnie i żadne auto nie może tak działać w UE. Przypomni dźwiękowo i komunikatem o braku kluczyka jak się tylko stanie obok auta przy włączonym silniku.
Witam,
Przejrzałem posty i niestety nie znalazłem podobnego przypadku.
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu problemu z pilotem (key-less). Ni z tego, ni z owego pilot przestał działać - samochód nie reaguje na wciśnięcie żadnego przycisku - nie można otworzyć / zamknąć samochodu - zero reakcji. Cała reszta działa normalnie, tzn. grot kluczyka otwiera i zamyka centralny, auto odpala normalnie - "widzi" kluczyk, nie muszę go wkładać pod zaślepkę w miejscu stacyjki. Nie jestem na razie w stanie sprawdzić czy działa pilot zapasowy, przynajmniej przez kilka dni.
Co może być przyczyną? Sam pilot czy jakiś układ lub odbiornik w aucie?
Można to jakoś samemu ogarnąć, czy ASO czy może oferty programowania z OLX?
Jeśli to kwestia programowania, znajdzie się jakiś kolega z Warszawy, który się tym zajmuje? (W pokrewnych tematach wyczytałem, ze mamy takie osoby na forum)
Dzięki za pomoc !
Najprościej - wymień baterię w pilocie :)
Najprościej - wymień baterię w pilocie :)
Hej, to pierwsza rzecz, jaką zrobiłem - wymieniłem baterię ;-] niestety to nie to. Komputer przeważnie wyświetla komunikat o konieczności wymiany baterii w pilocie - tu takiego komunikatu nie było.
Fredator 14-06-2023, 17:57 podłączę się do wątku. U mnie dodatkowo robi to od czasu do czasu. Zdarza się, że próbuję go otworzyć z pilota i nic. Muszę otworzyć ręcznie, kluczykiem w drzwiach i po lekkim uchyleniu drzwi nacisną otwieranie. Wtedy znow działa do następnego razu... Jakieś pomysły?
Cześć,
Piszę z problemem z którym nie potrafiło mi pomóc już kilku mechaników :P
Z dnia na dzień przestał mi działać kluczyk (nie otwiera i nie zamyka auta). Co dziwne nadal odpala auto (system bezkluczykowy) więc samochód odbiera sygnał.
1. Baterie wymieniłem
2. Został sprawdzony sygnał - kluczyk wysyła go do auta
3. Sprawdziłem zamek centralny i bezpieczniki - działa
Czy ktoś z tu zebranych ma jakiś pomysł w którym kierunku prowadzić poszukiwania przyczyny? :)
Samochód: Ford Focus 2013
Vin: WF0LXXGCBLDE32675
Próbowałeś otworzyć z drugiego kluczyka?
Niestety nie posiadam drugiego. Aczkolwiek nie wiem czy nie dorobię zapasowego i sprawdzę czy zadziała :)
clubGRANT 14-12-2024, 15:37 Dorobienie drugiego kluczyka wymaga zakodowania go, możesz spróbować ale czy pomoże niewiadomo.
|