Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Jaki płyn ukłądu chłodzenia ?
stefan85 28-04-2023, 13:10 Cześć.
Silnik 1.5 ecoboost 150km 4 cylindry
Rok temu mechanik wymienił mi płyn chłodniczy. Zamiast oryginalnego użył czegoś niebieskiego. Kolor przypomina taki płyn :
https://ic-files-res.cloudinary.com/image/upload/t_pad_white300x300v1/v1/item/br681xuuqarpjvnpk6vn.jpg
Poziom płynu mam na minimum i chciałbym uzupełnić do maximum.
Czy moglibyście polecić mi jakąś pozycję z dostępnych środków? Nie chciał bym użyć czegoś nieodpowiedniego.
Na koniec dodam, że mechanik "nie pamięta", a na paragonie widnieje tylko" usługa"...
Szukając po normie fordowskiej znajduję tylko te pomarańczowe/różowe.
Pozdrawiam i udanej majóweczki ;)
AdoKrycha007 28-04-2023, 13:31 możesz nie mieć udanej majóweczki, jak rok jeździsz na płynie, który nie spełnia norm forda i po roku jest na minimum...
zalej oryginalny. otwórz instrukcje auta i tam masz konkretnie podany numer referencyjny oraz numer normy. i zmień mechanika.
zalać może nawet wodą, nie widzę związku z obiegiem płynu a jego uciekaniem
oczywiście z tą wodą to był sarkazm dla mało wtajemniczonych bo zaraz mi ktoś będzie wyjeżdżał z temperaturą wrzenia
thesperado 28-04-2023, 19:09 To co na zdjęciu wygląda jak stareńki G11. W przepadku płynu w chłodnicy to specyfikacji Forda specjalnie się nie trzymam, ale leje minimum G12.
płyn równie dobrze można zmienić samemu.
korkiem spuścić ten niebieski, zalać nowy i poprawnie odpowietrzyć system. maks godzina roboty
Nie dajmy się zwariować.
Najlepiej byłoby zalać płynem ze specyfikacjami.
Większość serwisów leje najtańszy chłam ale wymienia go co krótki czas. I te samochody jeżdżą, płyn nie gotuje się latem a zimą nie zamarza. Pewnie, zaraz się ktoś trafi z wykładem o płynach IAT, OAT czy HOAT ale uważam że lepiej dolać czegokolwiek niż doprowadzić do braku płynu w ukł. chłodzenia.
I nie ma związku kolor płynu z jego ubytkami.
więc wracamy do postu nr 3
Autor zasugerował tylko kolor płynu, a nie konkretny produkt
stefan85 29-04-2023, 08:37 Witam ponownie.
Płyn raczej nie ucieka bo przy temperaturze roboczej jest na maximum- sprawdzałem na zimnym silniku i niepotrzebnie spanikowałem. jeżeli by faktycznie ubywał zrobię test na upg i trudno- to tylko maszyna, naprawi się.
Temat się wyjaśnił ale bynajmniej nie zostawię tego tak jak jest i wymienię go na oe. Mechanik przekreślony grubą czerwoną krechą. Płyn kupię oryginalny, do tego dużo wody destylowanej i wypłuczę ten niebieski wynalazek, tylko gdzie jest korek i jak poprawnie odpowietrzyć układ - jak wspomniał edmun?
naprawi się
Powodzenia
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=330805
ale jeśli płyn ubywa to nie ważne czy ma kolor zielony, czerwony czy kredkowy może być i woda....
jeśli ucieka to mamy motor szaden
stefan85 29-04-2023, 17:34 ale jeśli płyn ubywa to nie ważne czy ma kolor zielony, czerwony czy kredkowy może być i woda....
jeśli ucieka to mamy motor szaden
Zbyt pochopnie stwierdziłem że mam ubytek płynu. Dzisiaj sprawdziłem i jest w normie. Poziom oscyluje między minimum a maximum w zależności od temp silnika.
Ponawiam pytanie o lokalizację spustu oraz o informację jak poprawnie odpowietrzyc- uzyskanie temperatury roboczej wystarczy?
Ja to zawsze taki zalewałem czy to Puma czy Fusion. A i do Focusa go też go pokazują.
https://ford-esklep.pl/plyn-do-chlodnicy-super-plus-premium-koncentrat-1l-ford-2361569-1931958-wss-m97b44-d-e--2361569
pytanie o lokalizację spustu
Jak sam robiłem.
możesz oglądać od 1:58
standardowo, sciagasz oslone silnika, plastik dolny zderzaka i jest dostęp do zaworka. gumowy przewód do gorącej wody aby łatwiej naszedł na spust.
Odpowietrzanie. Podrzucam zrzut z książki Sam Naprawiam. Polecam kupić książkę. Nie kosztuje dużo a jest sporo informacji
Jeśli nie jesteś czegoś pewien lub o czymś nie masz pojęcia lepiej oddaj auto do mechanika. Teoretycznie tam nie ma co zepsuć.
stefan85 04-05-2023, 13:03 Witam ponownie.
Chciałbym zweryfikować pewne informacje.
Szukałem ile potrzebuję płynu chłodniczego na podmiankę i znalazłem kilka różnych informacji na ten temat.
Najczęściej spotykałem się z informacją, że potrzebuję 5,7L. Czy to wystarczy na zalanie wypłukanej instalacji?
Zamierzam zakupić płyn i wodę destylowaną i udać się do mechanika, żeby on wykonał to jak należy. Wody destylowanej do wypłukania instalacji mam 35litrów, pytanie ile rozrobionego płynu potrzebuję?
Edmun dziękuję za screen ;)
Pozdrawiam
AdoKrycha007 04-05-2023, 13:32 wody demineralizowanej używamy w stosunku 1 do 1.
czyli na litr płynu oryginalnego forda, dajemy też litr tej wody.
jest to podane w instrukcji auta i na opakowaniu płynu.
stefan85 04-05-2023, 14:21 wody demineralizowanej używamy w stosunku 1 do 1.
czyli na litr płynu oryginalnego forda, dajemy też litr tej wody.
jest to podane w instrukcji auta i na opakowaniu płynu.
Chodzi mi o pojemność instalacji w samochodzie- ile potrzebuje rozdrobnionego już płynu.
AdoKrycha007 04-05-2023, 14:55 pojemność układów jest w instrukcji.
Chodzi mi o pojemność instalacji w samochodzie- ile potrzebuje rozdrobnionego już płynu.
pojemność układów jest w instrukcji.
link do instrukcji
https://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?variantid=7665&languageCode=pl&countryCode=POL&Uid=G1934851&ProcUid=G1934852&userMarket=POL&div=f&vFilteringEnabled=False&buildtype=web
jeśli 1.5EB z manualną skrzynią wyprodukowane po kwietniu 2020 roku, to 5.55L
Tak więc 3 litrowe butelki skoncentrowanego płynu wystarczą.
ile potrzebuje rozdrobnionego już płynu.
co to jest rozdrobniony płyn ??:shock:
pankrakus 04-05-2023, 20:38 Witam
1) Ludzie o inteligencji przynajmniej przeciętnej domyslą się ,że chodzi o rozcieńczenie / zmieszanie koncentratu z wodą
W przypadku koncentratu Forda mieszamy kocentrat z wodą w stosunku 1:1
2) Kolejny profesor Miodek się znalazł, wpis tylko do nabijania licznika postów,
który nic nie wnosi do tematu
pozdrawiam
rozcieńczanie to nie rozdrabnianie
to jak zabijanie mylone z mobbingowaniem
daj se siana kolego. piszmy po polsku. rozdrabniać można bobki krowie.
konieczko5 05-05-2023, 10:39 ...
Cześć,
czy do autka:
MK3 FL 1.6 125 KM
będzie pasował taki płyn chłodniczy, który z tej oferty?
https://www.boryszewerg.com.pl/produkty/chemia-motoryzacyjna/plyny-do-chlodnic/
Chcę tylko na małą dolewkę... obecnie jest jakiś czerwono / pomarańczowy.
Pozdrawiam.
Kup oryginalny https://allegro.pl/oferta/plyn-chlodniczy-ford-super-plus-premium-1l-2361569-13279184668
konieczko5 02-09-2023, 16:43 ...
|