Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2010-2015] Wtryskiwacz 1,6 TDCI - diagnoza 3 wtrysk padł
Panowie.... Jest pare tematów o wtryskiwaczach z kategorii C max 2010-2015 ale nic konkretnego w mojej sprawie nie uzyskałem. Jechałem autostrada w Niemczech i podczas przyśpieszania auto straciło moc i pojawily sie komunikaty o serwisie silnika. Pare kilometrów ciągnąłem awaryjnym pasem 30 km do najbliższej stacji. Silnikiem rzuca na lewo i prawo. Przyjechało ADAC, podłączył kompa i postawił diagnozę ze 3 wtrysk padł... Auto odcholowali do warsztatu Forda. I tu chcą mi oprócz tego jednego wadliwego wstrysku prawie całą instalacje wymienic aby ten jeden wtrysk wymienic, żeby się dostać do niego. W załączonym schemacie chcą nawet wszystkie 4 przewody paliwowe wymienic które prowadzą do pozostałych wtryskiwaczy... myślałem że sam wtrysk (injektor) I podkładki wystarcza. Czy to standardowa procedura? Ps: tydzień temu wymieniałem filtr paliwa. Czy to ma jakiś wpływ? Czy podczas wymiany filtra dostały się jakieś brudy które opanowały pechowego wtryskiwaczach?
krzys1968 30-10-2023, 20:15 Czy to ma jakiś wpływ? Czy podczas wymiany filtra dostały się jakieś brudy które opanowały pechowego wtryskiwaczach?
Nie ma wpływu. Poszła cewka we wtryskiwaczu. W firmowym też tak miałem wymieniłem wtryskiwacz, podkładkę nowa, nowa śruba i plastikowy ustalacz, reszta została żadne przewody nie wymieniałem i nawet wtryskiwacza nie kodowałem. Jedynie, co może się wydarzyć to przewody przelewowe przy demontażu uwalą.
postawił diagnozę ze 3 wtrysk padł... Auto odcholowali do warsztatu Forda. I tu chcą mi oprócz tego jednego wadliwego wstrysku prawie całą instalacje wymienic aby ten jeden wtrysk wymienic, żeby się dostać do niego. W załączonym schemacie chcą nawet wszystkie 4 przewody paliwowe wymienic które prowadzą do pozostałych wtryskiwaczy standardowa procedura przewidziana przez Forda ( przewody traktowane są jako jednorazowe ) aby była gwarancja ,
luckyboy 31-10-2023, 07:03 Zgodnie ze sztuką powinno wymienić się prócz wtryskiwacza i podkładki: uszczelnienie, przewód stalowy CR, łapkę/mocowanie, śrubę.
Dziekuje za odpowiedzi. Juz myślałem że chcą mnie naciągnąć na koszty . Jak zobaczyłem schemat że to i to ma być wymienione to już scyzoryk się w kieszeni otwieral;)) a trzeci zylinder liczą od lewej strony prawda? Bo u "Francuzów" od prawej strony tak? Rozumien ze później muszą na nowo programować i kodować. Oni robią to na "sucho" czy programują podczas jazdy? Czytałem że zdaża się źle ustawiony wtrysk mimo ze nie zadnego bledu i przepala wtedy za dużo... jak udowodnię że dobrze funkcjonuje nowy wtrysk?
luckyboy 31-10-2023, 11:53 Wpisujesz kod z wtryskiwacza do ECU.
Dzis mi wymienili wtrysk nr 3. Załączam foto starego wtrysku i cylindra jak wyglądał. Kod z wtrysku został wpisany w komputer. Tylko teraz po wymianie silnik wydaje dziwne dźwięki w stylu lekkiego pukania mloteczkiem przy przyśpieszaniu i lekko się zacina jak przyspieszam. Mechanik mowi że to przez nowy wtrysk i musi się dopracować dopasować i potrzebuje trochę czasu na to. Czy to prawda? Jak dlugo mam jeździć aby wtrysk się dotarl? Jak jest dobrze zakodowany to powinien od razu śmigać...
luckyboy 07-11-2023, 16:44 Fantazje ma mechanik [emoji23] Im wszystko musi dopasować się...
krzys1968 07-11-2023, 16:50 Jak jest dobrze zakodowany to powinien od razu śmigać...
Widzę, że po chamsku potraktował piankę dolna, a da się wymienić wtrysk bez jej uszkodzenia. Jeżeli nowy dopisał, to powinien zresetować dawkę wyuczona dla wszystkich wtryskiwacz i jest w dziale focusa jak należy postąpić żeby przyuczyć wtryskiwacze.
Widzę, że po chamsku potraktował piankę dolna, a da się wymienić wtrysk bez jej uszkodzenia.
No też się wkurzyłem, ale on twierdzi że inaczej nie mógł. Ale i tak nie łyknęłam tej bajki...
Bump: Jeżeli nowy dopisał, to powinien zresetować dawkę wyuczona dla wszystkich wtryskiwacz i jest w dziale focusa jak należy postąpić żeby przyuczyć wtryskiwacze.
Tak, dopiął tylko ten kod z kapturka który wcześniej zamieściłem na foto i nic dalej nie robił. Jak zresetować dawkę dla wszystkich wtryskiwaczy? Mi teraz pokazuje średnie spalanie 10,2l/100. Czy w w przypadku focusa tak samo się robi jak C max? Mogę prosić ten link jak zresetować I przyuczyć wtryskiwacze... dziekowac...
Bump:
krzys1968 07-11-2023, 19:21 Mogę prosić ten link jak zresetować I przyuczyć wtryskiwacze... dziekowac...
Do tego potrzebujesz program Forscan i kabel diagnostyczny obsługujący ten program. Tu link do poczytania https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=253798
Dzięki za link:)) Prawie 30 stron do przegladania:((( i w sumie się dowiedziałem że muszę auto przeprowadzić przez cykl adaptacyjny. Na 3 biegu do 2,5 tys/ 3 tys i puscic gaz aby auto silnikiem hamowało do 1,5tys obrotów i taka czynności powtórzyć 20 razy. I potem auto ma śmigać jak nówka funkiel nie śmigane... teraz pytanie... czy ta procedurę mam zacząć przed skasowaniem wszystkich 4 wtrysków I na nowo je zakodowac i wtedy przez jazdę adaptacyjna ustawic już na odpowiednie parametry?
krzys1968 08-11-2023, 04:09 teraz pytanie... czy ta procedurę mam zacząć przed skasowaniem wszystkich 4 wtrysków I na nowo je zakodowac i wtedy przez jazdę adaptacyjna ustawic już na odpowiednie parametry?
Spróbuj najpierw przed skasowaniem za adoptować ten jeden. Którychś z kolegów tak robił i się udało. Jeżeli to nie pomoże, to reset i na nowo robisz procedurę adaptacji.
Ok spróbuję zaadaptować ten jeden wtrysk przed skasowaniem tych pozostalych. A jest jakieś zagrożenie że wtrysk w cylindrze za dużo podaje paliwa i może się zalać i wtedy nie będzie w 100% funkcjonować?
krzys1968 08-11-2023, 16:19 A jest jakieś zagrożenie
Nie. Ja wymieniałem jeden w Transit Connect bez dopisania go i pali ładnie. Jeżeli masz obawy, to zrób reset i przyuczenie wszystkich.
Powiem tak... jeździłem teraz (21 30) po mieście i autostradzie gdyz mniejszy ruch jest o tej porze aby spokojnie zastosować te porady a mianowicie po mieście jeździłem na 3 biegu do 2,5 tys i odczekałem do 1,5 tys I tak kilkanaście razy, na autostradzie robiłem na 4 biegu do 3 tys obrotów I czekałem do 1,8. Do 1,5 tys obrotow nie czekałem bo mi tiry już na zderzaku siedzialy. Łącznie zrobiłem 38 km. Poprawa jazdy auta się stanowczo poprawiła. Rowno przyspiesza i nie szarpie spalanie tez spadło nawet ciut lepiej jak wcześniej ale nadal słychać stukanie wtrysku, takie cykanie, lekkie stukanie mloteczkie, są to równomierne odglosy w tych samych odstępach sekundowych. Mechanik nie podłączał kompa. Nie wgrywał kodów na nowo...
Bump: to zrób reset i przyuczenie wszystkich.
Czy takie działania można tylko forscanem zrobić? Mój mechanik jedynie co może robić swoim programem Bosch to wgrać nowe kody ale o jaki reset kaman? Wiadomo każdy producent ma jakieś do tego swoje programy i procedury... Może naprawdę lepiej do Ford podjechać na porządne kodowanie wtrysków??
krzys1968 09-11-2023, 04:13 Czy takie działania można tylko forscanem zrobić? Mój mechanik jedynie co może robić swoim programem Bosch to wgrać nowe kody ale o jaki reset kaman?
Używamy Forscana, bo jest darmowym programem dostępnym. Nie wiem gdzie mieszkasz w Polsce, może którychś z Kolegów na forum mieszkających w twojej okolicy posiada taki zestaw i mógł podłączyć i sprawdzić, czy wtrysk się za adoptował. W Berlinie jest możliwości u mnie i nieraz po koleżeńsku tak robiłem. A stare wtryski też stukają jak nowy?
Już sam nie wiem który to stuka. Dopiero na przyszły tydzień mam termin u mechanika aby podłączył kompa I sprawdził parametry kazdego wtrysku z osobna. Aktualnie mam większe spalanie. Jak mialem po mieście srednie 5,3l/100 tak teraz ok 7. Na Amazon widze urzadzenie do FORScan ELMconfig OBD2 Adapter ELM 327 pod Windows albo vLinker FD bluetooth pod Android. Polecacie? Chyba kupię sobie i jakoś z pomocą uda mi się zresetować te wtryski...
Bump: W Berlinie jest możliwości u mnie i nieraz po koleżeńsku tak robiłem.
Ja niestety w Hamburgu ale dzięki za chęci...
krzys1968 09-11-2023, 15:21 Na Amazon widze urzadzenie do FORScan ELMconfig OBD2 Adapter ELM 327 pod
Kup sobie lepiej to https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v3-ford-mscan-hscan-euroscan-2014.html sprawdzone . Jak sie nie myle to ktos na forum mial do sprzedania
vLinker
Na stronie Forscana polecają:
https://www.amazon.de/gp/product/B0952P4MLP
Jezeli chodzi o dalsze losy mojego pojazdu to dziś podlaczlismy komputer aby każdy wtrysk poddać analizie. Na początku skasowaliśmy wszystkie, na nowo wprowadziliśmy kody. Silnik strasznie wariował ale po krótkiej jeździe w miare się uspokoił. Komputer pokazuje wartości 1) 1,3 2) 1,1 3) 1,0 4) 0,5. Mechanik mowi że wtrysk nr 1 jest w nie najlepszym stanie dlatego pozostałe nadpracowuja... mimo ze 3 jest nowiutki kupiony w serwisie Ford. Bo idealne normy to do 0,6. Mój mechanik niestety nie ma programu fordowskiego i na 100% nie jest pewny czy to 1 wtrysk. Teraz pojezdze na autostradzie i będę adaptował wszystkie i po jakimś czasie podłączymy znowu komputer aby sprawdzić wartości czy się coś zmieniło...
Panowie... zakupiłem USB adapter vLinker i zainstalowałem FORSCAN na Windowsie. Zależało mi na sprawdzeniu wtryskiwaczy jak się zachowują po wymianie 3 injektora. Parametry i wykresy w Forscanie przedstawiam poniżej. Proszę powiedziec czy te normy to są odpowiednie czy odbiegają od wytycznych. Tymbardziej że 3 injektor jest nowiutki a na wykresie na biegu jałowym bardzo nie rowno chodzi w przeciwieństwie do pozostałych. Można go jakoś przez Forscan ustawic?
|