Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] ESP OFF zamiast Check

SebastianK
03-02-2025, 05:30
Szanowni Forumowicze. Proszę Was o podpowiedź. Pacjent to S-Max 2014 DW10C. Auto w moich rękach od niedawna. Z zaskoczeniem zauważyłem, że w górnym panelu brakuje kontrolki Check Engine. Zamiast niej, na lewo od wskaźnika niskiego ciśnienia oleju jest coś jak ESP OFF. Kontrolka zapala się po włączeniu zapłonu i gaśnie wraz ze smarowaniem po zapaleniu.
Zwykłe ESP jest po lewej górnego panelu i zapala się, kiedy funkcję wyłączam z poziomu Converse+.
Pytanie, czy w jakiejś fazie produkcji zamieniono “check” na “ESP OFF” a “check” zrzucono do dolnego panelu, tam gdzie pojawia się kontrolka świec żarowych itd? Nie chce mi się wierzyć by ktoś grzebał w liczniku i po co miałby to robić. Kontrolka działa prawidłowo, zapala się kontrolnie i gaśnie. Podświetlane szablony pozostałych kontrolek też wyglądają na fabryczne. Tylko ten symbol…

Zdjęcie w załączniku

tedi_k
03-02-2025, 07:33
...
Pytanie, czy w jakiejś fazie produkcji zamieniono “check” na “ESP OFF” a “check” zrzucono do dolnego panelu, tam gdzie pojawia się kontrolka świec żarowych itd? ...

To jest ostatnia wersja produkcyjna convers+ - 1507. Wprowadzona na początku 2014 roku. Było o tym wiele razy.

SebastianK
03-02-2025, 07:50
Rzeczywiście, źle szukałem. Już widzę archiwalny post. Dziękuję za pomoc. Ciekawi mnie tylko w jakich okolicznościach pojawia się ESP OFF, jeśli wyłączone ESP jest sygnalizowane po lewej stronie paska ikon.

tedi_k
03-02-2025, 18:55
... Ciekawi mnie tylko w jakich okolicznościach pojawia się ESP OFF, jeśli wyłączone ESP jest sygnalizowane po lewej stronie paska ikon.

Nie wiem co za firmware ma Kolega wgrany. Nie ma powszechie dostępnego "zmodyfikowanego" firmware do tej wersji sprzętowej licznika - więc jeśli jest wgrany soft zmodyfikowany (np. z wizualizacją PDC) to ma Kolega "niekompatybilność" tych ikonek...
Jedyny zmodyfikowany soft do takiego licznika zrobił i wgrywa Kolega Sławek orion512

SebastianK
03-02-2025, 21:42
Jasno i przejrzyście. Bardzo dziękuję!