Zobacz pełną wersję : [Mk3] kombi pakiet RS ST
Marco_Polska 14-03-2008, 22:54 Cześć,
Jestem ponownie na etapie doposażenia mojego MKIII kombi w pakiet RS. Poprzednio nie wyszło bo zderzak który doszedł był mocno popękany, a kilka dni później zerwałem wiązadła w kolanie i temat ucichł...ale do rzeczy.
Wszystko jest jasne i klarowne do mondka kombi bo takiego mam 01 najlepiej pasowałby mi pakiet ST (zderzak przedni jest rewelacyjny) ale wiadomo zderzak przedni nie da się spasować bez wymiany błotników (choć w jednym z postów czytałem że paweł sobaś jakoś to spasował natomiast zdjęć nie widziałem więc ciężko ocenić jak to wyszło. dodam, że odezwałem sie do pawła ale jeszcze nie odpowiedział może je tu później wrzuci) więc pozostaje wersja RS.
Moim zdaniem główną przewagą zderzaka ST nad RS jest ładniejszy wlot powietrza zaślepiony kratownicą z dużym rąbem - taki sam jest wtedy w grilu oraz ładniejszymi pierścieniami halogenów.
Przy założeniu że do RS'a podeszłaby taka właśnie kratka, a niestety nie podejdzie z powodu innego kształtu wlotu powietrza (standartowo w RS'ie jest montowana moim zdaniem obskurna kratownica jak do gry w kółko i krzyżyk) oraz pierścienie na halogeny z ST to zderzak ten niczym by nie ustępował STkowi.
I tu zaczyna się mój problem.:) Od kilku dni wpatruję się we wszystkie zdjęcia wersji ST220 dwa organoleptycznie wymacałem pomierzyłem i postanowiłem, że choćby nie wiem co to gril oraz wlot powietrza musi być właśnie taki. Co do grila mam nadzieję, że sprawa będzie prosta bo grila już takiego nabyłem choć nie wiem czy wejdzie (wersja do ST w duże rąby) natomiast cały czas myslę co zrobić z wlotem. Koncepcji miałem kilka, kupić siatkę dociąć ale co z obramowaniem (wiochy nie chcę). Druga wersja to kupić kratkę od st trochę przyciąć posklejać - może się uda? Ale jest problem bo w dolnej części RS jest zaokrąglany, a ST ma szpiczaste rogi (więc d...)...
I w sumie pewnie dalej bym kombinował aż tu dziś trafiłem na zdjęcie i wpatruję się w nie bez końca. Mondek kombi zderzak przód RS a wloty oba od ST!!! No i teraz pytanie jak to zrobić?
Dodam że zderzak tylni już mam kupiony od ST aha i mam również gril przedni od ST w starej wersji czyli dół malowany a środek chromowna siatka ale go nie chcę! Ma być taki jak w ST.
Chłopaki radźcie jak to zrobić gdzie to kupić. w załączeniu zdjęcia tego cuda,a mojego zapodam jutro.
Celem uzupełnienia tego tematu podaję koszty takiego tuningu bo nie widziałem tu żadnych cen a tym którzy o tym myślą pewnie się przyda. Przy każdej z cen podaję czy cena jest z ASO czy z giełdy-allegro. Części oczywiście oryginalne.
Przód Mondeo MKIII kombi od 2001
Zderzak przód RS używka/nowy allegro - 350zł
Gril ST - ja kupiłem za 150 zł (okazja, allegro)
Wlot powietrza kratka (kółko/Krzyżyk RS) ASO - 84 zł
Atrapy halogenów ASO - 124zł szt
Pierścienie halogenów ASO do wersji RS - 136 zł
Zderzak tył kombi od 2001
Zderzak tył ST dwa wydechy (allegro) - 300zł
Kratka w zderzaku ASO - 184 zł
Dwie końcówki nowe allegro - 150 zł
Przeróbka wydechu przejście z jednego tłumika na dwie końcówki ok - 150 zł
Progi allegro widziałem w starych aukcjach tylko - 200zł szt
Spojler klapy bagażnika (już mam zainstalowany) - cudem kupiłem za - 150 zł
Zamiennik też miałem ale nie szło dopasować nawet pomimo szlifowania 160 zł - ale tego nie radze ja na tym straciłem 160zł poszedł do kosza.
Żeby było wszystko to potrzebne są jeszcze spryskiwacze reflektorów wraz z nowym zbiornikiem - koszt 85 funtów z przesyłką 100 funtów.
No i zaślepki spryskiwaczy ASO - 44zł szt
Felgi 18' do ST allegro - 1500zł
Xenony kpl allegro - 800zł
to by było wszystko uf...
A teraz wracam do pytania bo mogło wam to umknąć jak zrobić, gdzie kupić taki wlot jak w ST ale żeby pasował do RS.
To jest ten zajefajny RS
[attachment=1:1bfzfmit]0358_3.JPG[/attachment:1bfzfmit]
a tak wygląda ST
[attachment=0:1bfzfmit]318747882_2.jpg[/attachment:1bfzfmit]
Jak widać róznica (nie czepiając się aż tak) to tylko ringi halogenów
Faktycznie autko wygląda OK (zarówno RS jak i ST), kiedyś też myślałem o takiej zamianie (mam kombi 2001) ale zostałem przy standardowej wersji fabrycznej po FL.
Powodzenia w "poprawianiu/ulepszaniu" forda.
Venetian 16-03-2008, 14:54 To może zdecydujmy się w jednym miejscu ten temat umieścić ;) Też trzymam zderzak od RS'a w piwnicy a BigAngelo niedawno nabył taki sprzęt więc jest nas już trzech.
Marco_Polska 16-03-2008, 18:46 A tak przy okazji mam taki pomysł. Kupić kratkę od ST i kratkę od modelu mondka po lifcie taka w drobne rąby, a potem wyciąć je i wkleić do tej z mondka po lifcie środek z ST. Facet z firmy co klei zderzaki mówi że może się tego podjąć tylko musi zobaczyć z jakiego są materiału.
Pytanie tylko czy ta kratka ma właśnie takie wymiary żeby dobrze pasowała.
Słuchajcie czy może ktoś podać dokłane wymiary kratki z mondka po lifcie (ta w małe rąby porównam z wlotem w zderzaku RS) ?
Marco_Polska 16-03-2008, 18:59 No fakt dałem go w dwóch miejscach bo nie wiedziałem gdzie będzie większe zainteresowanie. Myślę, że poczekam do wtorku i wtedy jeden temat usuniemy. Jak na razie tu jest większe zainteresowanie.
Powiedz mi czy w tym zderzaku masz wewnątrz oznaczenia gdzie wyciąć otwory na spryskiwacze reflektorów? Niestety oddałem w zeszłym tygodniu zderzak bo kolo mi wysłał z ułamanymi rogami. tak jak widać na zdjęciu
lewa strona
[attachment=1:3ieo07m1]20080312004.jpg[/attachment:3ieo07m1]
i prawa
[attachment=0:3ieo07m1]20080312005.jpg[/attachment:3ieo07m1]
a zdjęcia swojego mondka zamieszczę wkrótce.
paweł sobaś 16-03-2008, 19:16 Witam
Marco wysłałem Ci na maila namiar do mnie. Jak będziesz miał pytania to służę pomocą. I dodaję zdjęcia mojego mondeo.
Pozdrawiam
Mamy Cię!!! - widziałem Twoje auto na parkingu strzeżonym przy Warszawskiej-Orkana :)
Venetian 16-03-2008, 20:18 Ucięte rogi to mały problem akurat ;) szybki odlew po modelarsku i po sprawie.
Cyt. "A tak przy okazji mam taki pomysł. Kupić kratkę od ST i kratkę od modelu mondka po lifcie taka w drobne rąby, a potem wyciąć je i wkleić do tej z mondka po lifcie środek z ST"
Daj spokój, nie dość że rzeźba w g**** to jeszcze wszystko co ma w nazwie "ST" ma w ASO chore ceny.
A tu masz mondki z taką kratką jakiej pragniesz :
http://www.fordmondeo.org/garage/index.php?car/411/
http://www.fordmondeo.org/garage/index.php?car/261/
Fajne fotki..... fabryczne zderzaki czy dokładka :fcp1
Marco_Polska 16-03-2008, 21:33 venetian thx za fotki faktycznie ze zdjęć wynika że to nie jest manufaktura. To cieszy :) Natomiast smuci mnie to że nie wiem gdzie to kupić.
Paweł wyslij mi proszę raz jeszcze dane kontaktowe. Chyba przez omyłkę usunąłem - myślałem, że to info że jest jakiś komentarz na forum.
Marco_Polska 16-03-2008, 21:40 Paweł auto wygląda super. Przy tych zdjęciach (troche małe) powiedział bym że zderzak nieźle spasowany.
Dla tych co nie wiedzą Paweł ma zamontowany zderzak od ST do standardowych błotników!!! (chyba że coś sie zmieniło?).
Paweł a nie myślałeś o wymianie grila górnego bo widzę że to standardowy (małe rąby) aha no i jeszcze lotka na klapę by się przydała.
Na zdjęciu nie widzę też progów?
A xenoniki były oryginalnie w twojej wersji?
pzdr
paweł sobaś 17-03-2008, 17:21 Mamy Cię! - widziałem Twoje auto na parkingu strzeżonym przy Warszawskiej-Orkana :)
no cóż zostałem zdemaskowany :fcp26
a tak poważnie to własnie tam stacjonuję :fcp4
pozdro
paweł sobaś 17-03-2008, 17:28 Paweł auto wygląda super. Przy tych zdjęciach (troche małe) powiedział bym że zderzak nieźle spasowany.
Dla tych co nie wiedzą Paweł ma zamontowany zderzak od ST do standardowych błotników!!! (chyba że coś sie zmieniło?).
Paweł a nie myślałeś o wymianie grila górnego bo widzę że to standardowy (małe rąby) aha no i jeszcze lotka na klapę by się przydała.
Na zdjęciu nie widzę też progów?
A xenoniki były oryginalnie w twojej wersji?
jest mi miło że autko sie podoba.
Potwierdzam, że błotników nie wymieniałem tylko dołożyłem zderzak od ST. Co do grila to mnie osobiście bardziej podoba sie ten, który mam jest cofnięty do tyłu i to wg mnie jest ok. O lotce na tył myślałem, ale były zbyt drogie może powrócę do tematu i poszukam czegoś. O progach nie myślałem wogóle a xenony były zamontowane jak sprowadziłem auto.
pozdro
paweł sobaś 17-03-2008, 17:29 Paweł wyslij mi proszę raz jeszcze dane kontaktowe. Chyba przez omyłkę usunąłem - myślałem, że to info że jest jakiś komentarz na forum.
poszło na maila
do usłyszenia
Venetian 17-03-2008, 21:22 Natomiast smuci mnie to że nie wiem gdzie to kupić.
Niestety ASO, ja mam tą zwykłą kratkę kupioną (dwie belki), podam Ci jutro numer części to może drogą eliminacji w ecatcie się znajdzie.
Paweł, jak ci sie udalo zamontowac zderzak od ST do standardowych blotnikow? Toz to w sumie cale 4cm roznicy? Daj znac bo jestem mocno zainteresowany... duza rzezba byla?
Mamy Cię! - widziałem Twoje auto na parkingu strzeżonym przy Warszawskiej-Orkana :)
no cóż zostałem zdemaskowany :fcp26
a tak poważnie to własnie tam stacjonuję :fcp4
pozdro
Ja też będę - przez najbliższe kilka dni :)
Marco_Polska 22-03-2008, 06:08 Eng nie powinno byc problemu z zakupem zderzaka tylniego bo pasuje od wersji ST a co jakis czas pojawia sie cos wiec wystarczy tylko troche po polnowac tematu (wg mojego doswiadczenia min 3 razy na dzien przejzec wszystkie aukcje wpisujac w wyszukiwarce mondeo) i w przeciagu 2-3 tyd upolujesz cos. Wtorna sprawa to to czy przyjdzie w stanie przyzwoitym... U mnie raz przyszedl plamany bez naroznikow a za drugim razem juz naprade w rewelacyjnej postaci.
Kupujac tego typu rzeczy przez Allegro polecam kupowanie bez przedplaty. kupujemy tylko i wylacznie za pobraniem z opcja KONIECZNIE sprawdzenia zawartosci - kosztuje 5 zl wiecej. Dzieki tej opcji mozna na poczcie przesylke rozpakowac i jesli nie spelnia tego co bylo w opisie to poprostu jej nie odbieramy - w ten sposob nie ryzykujemy ze sprzedawca ukryje bardzo wazne szczegoly.
Co do pekniec zderzakow typu RS i ST to warto wiedziedziec ze zderzaki te sa wykonane z innego typu tworzywa niz standartowe do mondeo - jak mi powiedzial facet z serwisu naprawy zderzakow - jest to specjalna masa z domieszka gumy ktora jest bardzo truda do naprawy z racji wystepujacej w nim gumy. Dlatego mozliwe jesttylko klejenie zderzaka klejami a nie jak to w typowych zderzakach mieszanka roztopionego plastiku.
Co do moich zakupow po rozmowie Z PAWŁEM SOBAŚ postanowilem postawic na zderzak ST i spasowac go do normalnych blotnikow. Zderzak juz mam :) . POstanowilem isc na calosc poniewaz az tak duzych roznic w kosztach ramek grilow nie ma (mysle o ASO) a wyglad jest bez porownania lepszy. Na razie jeszcze kompletuje czesci realnie mysle ze ok czerwca bedzie moj Mondek gotowy do pokazania swiatu.
Kupiłem już również xenony za 600zł na allegro powinny dojsc w przyszłym tyg. Czy ktos przerabial kostki w reflektorach tak zeby podeszly pod standartowe wtyczki (kostki juz mam nie wiem tylko jak je powinienem podlaczyc?) ewntualnie szukam takiego wątka...
A oto ceny czesci w ASO do zderzakow ST:
Przód
pierscien halogenu satyna (nr czesci 1152812) - 92,23zł
pierscien halogenu chrom (nr czesci 1421784) - 92,23zł
maskownica czarna bez chromu, tansza (1211237 lewa, 1211236 pr) - 224,48zł
kratka zderzaka szara dół (1307650) - 212,28zł
kratka zderzaka chrom dół platinium silver (1346073) - 808,86zł
listawa stal nierdzewna pod kratke wlotu powietrza dół (1379905) - 234,30zł
Od tych cen zaoferowali mi 8% upustu. Może ktoś może załatwić wyższy?
Venetian, to fajnie jesli w ASO to kupie bo znowu bedzie ich za co objechac... jesli ktos pamieta to juz dawno na rozne sposoby chcialem zamiast tych belek wstawic kratke.... tylko musze dorwac jej nr bo jak na tacy sie im nie poda to powiedza ze nie maja.... chyba ze juz masz nr czesci?????
Witam koledzy. Zaskakuja mnie ceny czesci w ASO jakie podajecie. Mnie za komplet orginalnych nowych halogenow, maskownicy na halogeny, kable, te ringi metalowe powiedzieli 750 zl za jedną strone. Pytałem o to w Mysłowicach w Fordzie. Byłem mocno zaskoczony tymi cenami i wtedy dałem sobie spokój. Jednak jakis czas temu na allegro udało mi sie zakupic komplet rzeczy potrzebnych do przekładki czyli halogeny kratki itd (zderzak miałem już osobno co ciekawe juz z wycietymi dziurami na spryskiwacze). Aha. Dla ciekawostki podam, że wraz z halogenami kupionymi na allegro posiadam i tu uwaga orginalna instrukcje przekladki zderzaka z mondeo do 2003 na zderzak RS. Jest to instrukcja z obrazkami pokauzjaca jak co robić po kolei ;) ciekawe prawda?
Ceny cześci:
zderzak do RS używany lekko pępknięty ( nie da się spawć tak jak pisał MArco dlatego robią mi to jakimiś nitami ) 500 zł
nowe halogeny w pudełkach wraz z ramkami kablami ringami i takimi metalowymi blaszkami co się daje na rogach zderzaka koszt - 550 zł za wszystko
malowanie zderzaka wraz z naprawą lakiernik powiedział ok 350 zł
Puki co czekam na odbiór pomalowanego zderzaka. Pozdrawiam
paweł sobaś 22-03-2008, 14:15 Paweł, jak ci sie udalo zamontowac zderzak od ST do standardowych blotnikow? Toz to w sumie cale 4cm roznicy? Daj znac bo jestem mocno zainteresowany... duza rzezba byla?
nie możliwe aby była aż tak duża róznica :fcp15 założyłem go bez żadnego rzezbienia, przycinania, piłowania itp. zajęło mi to prawie cały dzień ale efekt końcowy wynagrodził trud.
pozdrawiam
ja ostatnio odebralem mojego mondka ale niewiem dokladnie czy cos z tym grilem bylo robione czy nie ;p
Marco_Polska 24-03-2008, 11:32 Eng ceny podane przeze mnie dotyczą części do wersji ST a nie RS. Części RS są trochę tańsze ale z pewnością nie kosztują 550 zł! Ceny dla etgo zderzaka w ASO wygladająmniej więcej bo podaje to z pamięci:
zaślepka szt 124zł, ring 108zł, halogenu ceny nie znam ale pewnie kilka stówek. Tak więc same ringi i zaślepki to ok 450zł ! więc myślę, że troszkę jesteś nie doinformawany lub oni coś pomylili. Podane ceny sprawdzałem kilka tyg temu w Muteximie i Auto Boss - pewnie znasz jej bo jesteś ze Śląska.
A tak przy okazji podaj namiary na sklep gdzie dostałeś te ceny chętnie zadzwonię do nich.
Wodniak o ile się nie mylę to w roczniku 2003 byly zarówno wersje z halogenami okrągłymi jak i trójkątnymi - tak więc zderzak raczej oryginał. Natomiast kratka wlotu dolna jest zmieniona na taka jak w masce w rąby (standartowo są takie poprzeczne beliki).
Marco_Polska 24-03-2008, 11:42 Mam jeszcze jedno pytanie wie ktoś gdzie kupić progi? Powiedzmy, że mogą być nie oryginalne bo strasznie ciężko je zdobyć ale mają wyglądać jak naprawdę dobrze - żadnej wiochy!
Marco 550 zł zapłaciłem za komplet halogenów, kratek, ringów, ale na allegro więc przypuszczam, że będa to przekłamane Ceny za kompletne nowe takie elementy. W Fordzie w Mysłowicach za to samo co ja kupiłem za 550 zł krzykneli sobie 1500 wiec popukałem się po głowie. Co do progów to najlepiej pytać w sklepach które zajmują się sprzedażą spojlerów. W Jaworznie jest gość który kiedyś mi polezał jakieś progi, ale wtedy nie byłem zainteresowany tym tematem. Czy wy macie również orginalną instrukcję przekłądki tych naszych przednich zderzaków? Bo ja taka dostałem wraz z tymi halogenami z allegro.
Marco_Polska 24-03-2008, 19:10 Acha teraz rozumiem. No to faktycznie była okazja. Co do instrukcji to oczywiście nie mam ale nie przewiduję żadnych problemów ze zmianą. No może przy przednim żeby się spasował...
Eng powiedz czy ty masz może xenony?
No ale ja wlaśnie o przedniej instrukcji przekładki zderzaka mówie. Posiadam taka ilustrowaną z opisami itd. Tak posiadam Xenony ;)
Podziele się z wami również opisem w jaki sposób i ile kosztował mnie montaż wydechu od wersji ST. Montaż dokonywałem w zakładzie zajmującym się tłumnikami. Muszę zaznaczy, że orginalny wydech od zwykłego Forda Mondeo wygląda bardzo podbnie do tego od wersji ST jednak rózni się końcowymi tłumikami. Zreszta każdy wie, że standardowe mondziaki maja 1 koncówke a ST 2. Dodatkowo zamiast środkowego tłumika wmontowałem orginalny tłumik od SUBARU Imprezy - nadaje lekki basik ;) lekki bo nie wypada żeby limuzyna hałasowała:P hehe. CENY:
Orginalny używany wydech od ST: 300 zł
Środkowy tłumik od SUBARU IMPREZY używany: 100 zł
Montaż w zakładzie od tłumików: 100 zł
Wszystkie części załatwił mi ten sam Pan który mi je wspawał z tego samego zakładu - nie wiem widocznie skadś miał dojście do takich częsci - nie pytałem hehe;)
Fotki:
Marco_Polska 24-03-2008, 21:31 Eng skoro masz xenony to chętnie sie z tobą kiedyś ustawie (jestem z Sosnowca, pracuje w Tychach) ponieważ czekam na swoje i muszę obczaić podłączenie kostki w nich. Mam już kupione nowe kostki takie jak w normalnych reflektorach i muszę je podmienić w ksenonach i odpowiednio pospinać. Mam nadzieję, że będzie szansa? A przy okazji gdzie kupiłeś końcówki wydechu bo wyglądają nieźle :) Czy to też ten gościu załatwił? Napisz mi na maila twój nr tel. new_york@poczta.onet.pl
pzdr
Marek
Co do spotkanie bardzo chetnie jednak musze wrocić do kraju ;) jestem na wyjezdzie ale krotkim. Ciagle mam dostep do neta wiec nie ma problemu z dogadaniem sie. Co do koncowek to one sa integralna czescia wydechu od ST. cały ten stalowy element co jest na pierwszym zdjeciu kupiłem za 300 zł w Trzebini u gościa od tłumikow. Skoro jestes z Sosnowca pewnie wiesz gdzie jest Trzebinia (zaraz obok Chrzanowa). Jakie macie rozmiary opon tych 16 - stek?i jakie to są opony?
eng, koniecznie nagraj jak to brzmi :fcp1 zamiast Subaru w ogole bym wyrzucil jeden tlumik
:fcp4
ten lewy tlumik od ST jakis "inny" :fcp13
Zanim nagram pokaże wam jak wygląda orginalny środkowy tłumik a jaki wsadziłem. Dźwięk jest naprawdę subtelny więc pewnie się rozczarujecie na szczęście tłumik ma lepszą przepustowość niż ten orginalny ( pracuje jak strumienica - bynajmniej tak mnie zapewniał mechanik). Pomysł z wycięcięm wogólne tego tłumika też jest ok. Miałem tak w porzednim aucie i basik wewnatrz kabiny był ładnie słyszalny ;)
Fotki:
wiesz ze ja mam identyczny wydech u siebie... az dziwne ze 2,5 i 3,0 maja dokladnie ten sam od poczatku do konca wydech.... podobno wydech ten jest na tyle restrykcyjny ze czuc roznice po uwolnieniu to ciekawe jak mocno "trzyma" trzylitrowke....
wracajac do dzwieku to ja osobiscie zbytnio basu nie lubie, wole naturalny warkot, takt czyli przynajmniej tlumik jeden mniej (cos w stylu cat-back) a nie buczacy tlumik.... swietnie wydech chodzi w amerykanskich autach bo w europie czesto jest przekoloryzowany przez tlumiki...
Ale który masz ten wydech BUMA? Mówisz o tym orginalnym fordowskim? czy tym od ST? Jesli zas chodzi o przepływowość wydechu od ST to na fotkach widać ewidentną róznice. Orginalny fordowski wydech blokuje czy jak to nazwałeś restrykcyjnie nie pozwala wychodzić spaliną na zewnątrz ;) Może trochę z innej beczki, ale mam wykres z hamowni po założeniu LPG i coś tam pisze, ale ja nie potrafię się w tym odczytać hmm ;] Ile to ja mam tych koni teraz?Może ktoś umi to rozszyfrować. Wybaczcie jakość fotki robiłem to tel.
masz 159KM i 202Nm
fabrycznie 2,5V6 i 3,0V6 w wersji 204KM maja identyczne wydechy.... po "uwolnieniu" wydechu czuc jakas roznice np latwiej, szybciej na obroty wchodzi??
kiedy dzwiek?? :fcp1
159?? hmm to coś jest kurde nie teges hmm...fabrycznie mondeo 2.5 v6 powinno mieć 170 km. Gość od gazu mówił, że ubytek mocy jest powyżej 5 tyś i to jedynie 4 konie. Buma jesteś pewien? zmartwiłeś mnie tym. Po założeniu tego wydechu odczułem wyraznie że auto zrobiło się bardziej elastyczne jakby w końcu zaczęło "oddchać" no, ale jak widzimy na załączonym obrazku niewiele to dało skoro teraz mam i tak tylko 159 km :( dźwięk postaram się nagrać dziś jednak nie jest to łatwe. Jestem obecnie poza granicami kraju a jedyne co mam to komórka a tam dyktafon nie jest rewelacyjny ;)
tak masz na wykresie....... te silniki nowe maja ok 165KM na hamowni, biorac pod uwage ze podczas eksploatacji koni ubywa dodatkowo gaz tez "zabija" to i tak tragedii nie ma... skoro pomiar byl na gazie to napewno na beni byloby troche lepiej czyli wg mnie w normie....
aha to co gazownicy mowia to czesto miedzy bajki mozna wstawic, zreszta zawsze moze troszke gaz "podkrecic" tylko ze bez weryfikacji na hamowni to bez sensu zabawa.....
na pocieszenie ST220 srednio na hamowni maja pomiedzy 210-215KM :fcp5 to nie sa silniki VAGa czy BMW gdzie czesciej fabryka daje moc w prezencie...
czy wydech cos dal czy nie to tylko pomiar przed i po modyfikacji innej metody nie ma.......
"Fitted Lower Grill from a humble Mondeo (ST Grill does not fit, it is to small)
Two handed job as lots of trimming required.
Finished in Matt Black Paint to match Top Grill which has had the same treatment. "
taka instrukcje znalazlem z forum ktore podal Venetian czyli jednak nie ma gotowca w ASO... jakies przerobki trzeba dokonac (nie ma podanych dokladnie jakie bynajmniej nie znalazlem jeszcze :fcp1 ) i podkleic badz inaczej umocowac od tylu....
Puki co przednim sie nie martwie zabralem sie za tył i pewnie zostane tu skrytykowany ale zrobiłem coś co uważam za tańsze rozwiaznie poroblemu tylnego zderzaka:P jak skończe przeróbke to powiem co i jak :D
Jeszcze mam takie jedno pytanko do kolegów posiadających v - 6. czy przy porannym zapalaniu auta (po nocy) slyszycie taki dziwny metaliczny dźwięk w kabinie? Tzn. tak jakby łańcuch rozrządu przez chwilke się obił i coś tam w środku. Nie jest to kłopotliwe bo trwa może sekunde ale jednak nie jestem pewnien czy to być powinno? Buma, Marco macie coś takiego? Może tak ma być? Tak dzieje się tylko raz dziennie przy porannym odpalaniu auta. Wkrótce zamieszcze fotki tyłu autka po moich osobistych "liftach" hehe ;) Pozdrawiam
MARIO1212 30-03-2008, 11:33 Jestem bardzo ciekaw tych zdjęć bo sam zamierzam założyć podwójny wydech w swoim mkIII. Co do twojego pytania o dziwny dzwięk to u mnie go nie ma. Myśle że ktoś napewno Ci pomoże bo ja nie mam pojęcia. Pozdrawiam
Marco_Polska 30-03-2008, 21:01 Czesc Eng u mnie tez jest wszystko ok tylko ze ja mam TDDI, Co do przeróbek to mam nadzieje, ze sie zobaczymy w tym tygodniu - bardziej okolice piatek sobota bo wtedy powinny dojść już xenony i żarniki i bede chcial zobaczyc jak kostki odpowiednio podlączyc.
No i pochwale się ze dzis udalo mi sie kupic na ebay.de listwy boczne progowe nowe (dostac je to nie lada wyczyn) tak wiec jak dojda to bede mial kpl. czesci do lakierowania (zderzaki, listwy, zaslepki spryskiwaczy).
A przy okazji pytanie? Czy nie wiecie jakie halogeny podejda za miast oryginałów od ST?
Eng co do spotkania to zadzwonie - mam nadzieję ze sie cieszysz:)?
pzdr
Witam Panowie. Tak jak już wspominałem zamieszczam scany "ORGINALNEJ INSTRUKCJI PRZEKŁADKI ZDERZAKA Z FORDA MONDEO 2003 NA ZDERZAK OD FORDA MONDEO RS" - zderzak przedni. Może komuś się to przyda:
Część 1.
Część 4. Plus obiecana już fotka mojej osobistej koncepcji przeróbki tyłu Forda Mondeo ;) Have Fun!
Venetian 02-04-2008, 19:47 No koncepcja tyłu kompletnie zbieżna z moją ;) tylko listwy z czujnikami jeszcze nie pomalowałeś. I ten dzyndzelek od gazu, może da się go gdzieś schować ?
hej Venetian, a mógłbyś pokazać jakieś fotki tyłu autka bo nie doszukałem się na twoim profilu. Chyba, że mówisz tylko o koncepcji, a nie o wykonaniu. Co do tej listwy to masz racje planuje to w przyszlości pomalować. Dodatkowo zamówiłem chlapacze bo o wiele lepiej wygląda tył autka z nimi.
Witam Panowie. Przedstawiam efekt mojej pracy nad przodem mojej "mondzi" hehe. Przełożyłem w końcu zderzak od RS. Jeśli ktoś by chciał zrobiłem całą dokumentacje zdjęciową podczas tej przekładki. Sama przekładka trwała 4.5 godziny. Koszty przekładki. Hmmm. Flaszka dla szwagra bo on mi pomagał z tą sprawą. Do przekładki konieczne są raczej dwie osoby. Wynikneły pewne problemy podczas samego procesu ale o tym napisze później. Oto efekt mojej pracy i wysiłku co sądzicie?:
Venetian 05-04-2008, 22:37 Chyba, że mówisz tylko o koncepcji, a nie o wykonaniu
Otóż to.
Oto efekt mojej pracy i wysiłku co sądzicie?
Bardzo zacnie. Pewnie wiesz że ten znaczek V6 jest dyskusyjny. Teraz jeszcze tylko niższe zawieszenie, jakieś większe felgi i proste progi i nic więcej na zewnątrz nie będziesz miał do roboty.
Skąd załatwiłeś części do przekładki ?
Jeżeli chodzi o fotki to ja bym poprosił tej obejmy do mocowania halogenów bo będę musiał ją sobie dorobić pewnie.
Proszę bardzo Venetian o to Ci chodzi? Hehe czemu dyskusyjny:P? haha niech Ci z przodu tez wiedzą o co chodzi:D
Venetian 06-04-2008, 20:15 Otóż to, jestem bardzo wdzięczny. A dyskusyjny bo to tak trochę... jaskrawo ? Chociaż z drugiej strony Micry, Astry i Golfy dadzą Ci spokój na światłach ;)
AllahAkbar 06-04-2008, 21:00 Witam świeżutko po rejestracji na forum :) Pozdrawiam 3miasto.
Nie no eng, bardzo mi się podoba twoje mondzio, ładnie wyszło muszę przyznać, choróbska się nabawiłem teraz.
U mnie na pierwszy rzut pójdą tylne lampy a reszta z czasem jak nie będzie co z nadmiarem złotówek robić ;)
Ty nakładek na progi oczywiście nie masz? Wszystko równo jakoś pasuje u ciebie a myślałem że te zderzaki od ST/RS są wyższe i będzie trzeba progi dokładać żeby to jakoś wyglądało.
Ta koncepcja tyłu na czym polega? Jeszcze nie jestem tak obtrzaskany w różnicach wersji i detali.
Brakuje mi jeszcze u ciebie rombów w przednim zderzaku do jego mięsistości ale to już kwestia gustu.
Venetian 07-04-2008, 16:26 Chodzi o listwę na klapie bagażnika (nad literkami) i dokładkę na dole, zamiast zwykłej plastikowej jest lakierowana z modeli po drugim liftingu.
Zderzak od RS jak i od ST pasują bez żadnych przeróbek. Jak widać na zdjęciach progi owszem są konieczne ale auto bez nich "nie razi" aż tak. Może w przyszłości zainwestuje w progi, ale nie spotkałem sie jeszcze na allegro z żadnym progami do naszych fordów, a może źle szukam?hmm? Tak jak zaznaczył Venetian koncepcja tyłu polega na dokładce dolnego spojlera lub tzn "blendy" zderzaka na której zamontowane są dwa odblaski. Mondea do maja 2005 roku nie miały tego spojlera. Jest to tańsza alternatywa przeróbki tyłu gdyż orginalny zderzak tylni do RS lub ST kosztuje na allegro ok jeden tysiąc złotych. A mnie udało się kupić zderzak Mondka po lifcie i tylko wymieniłem tą czarną brzydka plastykową blende na tą z odblaskami. Nie musiałem nawet malować bo udało mi sie kupić w kolorze jaki mam autko:D. Koszty tego zakupu to: 300 zł zderzak w kolorze auta (odpada malowanie) i 2 x 44 zł za odblaski zakupione w Fordzie. Na fotkach zamieszczam zdjęcie blendy starej i nowej żby było widać o czym mówie:
Przemo1903 17-04-2008, 23:08 Znalazłem na Allegro progi do ST220, może komuś się przyda link:
http://moto.allegro.pl/item348960168_fo ... cena_.html (http://moto.allegro.pl/item348960168_ford_mondeo_progi_st_super_cena_.htm l)
troche tanie ...... ciekawe jaka jakosc ?
Paweł, jak ci sie udalo zamontowac zderzak od ST do standardowych blotnikow? Toz to w sumie cale 4cm roznicy? Daj znac bo jestem mocno zainteresowany... duza rzezba byla?
nie możliwe aby była aż tak duża róznica :fcp15 założyłem go bez żadnego rzezbienia, przycinania, piłowania itp. zajęło mi to prawie cały dzień ale efekt końcowy wynagrodził trud.
pozdrawiam
Czemu zajelo ci to caly dzien? Musiales naginac czy co? Zastanawiam sie czy przy kupnie zderzaka darowac sobie te przednie blotniki bo to sporo kasy. Moze jakies wskazowki dodatkowe jak to zrobic? Bo wychodzi na to ze z Ciebie niezly MacGyver..
Hej Przemo. No ale z aukcji nie wynika do jakiego ST to są progi. Własnie ich niska cena odstrasza..hmmm
Przemo1903 20-04-2008, 22:51 No racja. sorry za prawdopodobne wprowadzenie w błąd. A Ty Eng zmieniłeś grill czy jeszcze nie? Ostatnio na allegro była licytacja od 1 zł
Grill puki co nie zmieniam (brak funduszy). Niestety mam problem z xneonnami. Juz na zlocie jeden mi się nie zapalał. Kupiłem żarówki wg. zalecen mechanika (300 zł prawie ) i nic dalej to samo. Prawdopodobnie przetwornica siadla a to koszt (300 zł) wiec grill i inne rzeczy takie jak jedzenie picie placenie rachunkow benzyna gaz pojda na dalszy plan:P
Przemo1903 21-04-2008, 21:04 No to faktycznie nie ciekawie. Może da się naprawić przetwornicę? Powinno być taniej.
Niestety nie ma takiej możliwości. Naprawa nie wchodzi w gre bo przekroczyła by kosztem zakup nowej przetwornicy. Na allegro znalazlem przetwornice za 200 zł. Mimo wszystko to wciaż kupa kasy. Jaby nie liczyc naprawa jednej lampy do tej pory bedzie mnie kosztować 500 zł ;/ ehhh
Przemo1903 21-04-2008, 21:50 To jest minus posiadania ksenonów. Ale pomyśl, że jak kupisz przetwornicę i masz już zmienioną żarówkę to będziesz miał spokój na jakiś czas. Na pewno kasa nie wywalona w błoto.
Znalazłem na Allegro progi do ST220, może komuś się przyda link:
http://moto.allegro.pl/item348960168_fo ... cena_.html (http://moto.allegro.pl/item348960168_ford_mondeo_progi_st_super_cena_.htm l)
to jest wzór do ST200, a nie ST220
kwestia druga - zderzaki od ST są szersze o 4cm ze względu na inne błotniki zamontowane w ST220, natomiast zderzak RS wygląda prawie identycznie jak od ST220, ale jest węższy i mozna go idealnie zamienić zamiast zwykłego oryginału.
Wersji od ST moim zdaniem nie da się zamontować bez dużej rzeźby i wydaje mi się Pawle, że po prostu masz zderzak RS a nie ST
Nie no jak patrze na zdjecia Pawla to sa zderzaki od ST220. Tez sie zastanawiam jak to mozliwe. Moze wystarczy taki zderzak nagiac po 2cm z kazdej strony? Ja rozpoznaje zderzaki ST220 od RS po halogenach. Mam nadzieje ze prawidlowo. Tu przyklad:
Halogeny od ST są pozatym schowane głebiej niż te od RS no i troszke większe sa te ringi. Tez slyszalem ze montaz zderzaka od ST jest niemozliwy bez blotnikow od ST. Moze to byc wiarygodne bo na allegro mozna kupic blotnik od ST. Czemu ktos wystawia go jako ST a nie po prostu jako Blotnik od Forda Mondeo??Blotnik jest nowy wiec nie wiadomo czy osoba wiedziala z jakiej wersji auta pochodzi. Moze to gdzies tam pisze?
http://www.allegro.pl/item347872521_for ... trona.html (http://www.allegro.pl/item347872521_ford_mondeo_st_220_blotnik_prawa_str ona.html)
witam wszystkich serdecznie :)
na temat trafilem dzieki marco ktory napisal do mnie mejla w sprawie aukcji z allegro - kratki w zderzak do st swoja droga :)
otoz niestety nie mam teraz czasu rozpisac sie na temat moich doswiadczen z mundkiem 2.0 tdci '01 ale powiem tylko 1 rzecz :)
1. da sie zamontowac zderzak z st do normalnych blotnikow :) nie jest to w 100% idealne ale gwarantuje ze niewielu zauwazy co nie siedzi jak powinno...
jako dowod zalaczam pare fotek mojego mundka :)
[attachment=1:1uclq35v]P1000467.jpg[/attachment:1uclq35v]
[attachment=0:1uclq35v]P1000465.jpg[/attachment:1uclq35v]
jest kilka mankamentow ktore niektorzy zauwaza od razu ale nie maja nic wspolnego ze zderzakami st a raczej z moim egzemplarzem - ale tak jak mowilem, o tym pozniej bo troszke sie spiesze :) obiecuje opisac cala historie jutro :)
pozdrawiam!
Witam micb. Opisz opisz chętnie posluchamy. Ja wkrótce umieszcze nowe fotki gdyż nieco pozmienialem sprawy ze zderzakiem. Rozwiązałem problem z dolną kratką (powiedzmy) i zamontowałem grill od ST ;] Zobaczycie ocenicie. Pozdrawiam.
Marco pisz, co bo zginąłeś gdzieś ;]
a tak sie wlasnie zastanawialem czy jeszcze ktos czyta ten temat czy nie :)
nie bede zanudzal powiem tylko tak, kupilem na allegro od pewnego pana 2 zderzaki - przod i tyl, oba uzywane i srebrne i pozornie w dobrym stanie; pech chcial ze byly lekko pekniete - przod po prawej stronie nad dziura na sprysk reflektora, tylny na jego gornej czesci w miejscu oddalonym o na oko 30cm od prawej strony samochodu... lakiernik naipierw powiedzial ze sa ok a pozniej juz podczas gruntowania stwierdzil ze nie i ze lakier popeka (mial racje w sumie) i ze zderzaki trzeba naprawiac - problem w tym ze jak pewnie wiecie sa one wykonane z tego miekkiego plastiku i spawac sie nie da... mimo wszystko 2 wizyty u lokalnego znawcy tematu i zderzaki byly gotowe do malowania; w ostatniej chwili (czytaj tuz przed lakierowaniem i na pare dni przed dluga trasa :D) dorwalem tez progi... kolejna wizyta u speca i wszystko bylo polakierowane;
zderzak przedni spasowal dobrze - owszem jest szerszy o 2cm z kazdej strony co widac ale jako ze zderzak jest miekki, da sie bez problemu docisnac do zwyklych nadkoli;
[attachment=2:olillbnn]przymiarka.jpg[/attachment:olillbnn]
inna kwestia jest dokrecenie go ale 2 szybkie mocowania (jak to nazywa ow lakiernikoblacharz) na strone w nadkolu i gotowe;
[attachment=1:olillbnn]przod.jpg[/attachment:olillbnn]
tyl spasowal idealnie bez zadnego doginania itd...
[attachment=0:olillbnn]tyl.jpg[/attachment:olillbnn]
niestety nie moglo jednak byc tak pieknie - nie dostalem do zderzaka blendy ktora dokreca sie od spodu... dlatego tez zderzak jest dosc luzny i na 1 trasie przy 210km/h uslyszalem 'kolego w fordzie stan i zobacz sobie tyl bo cos sie chyba ci ze zderzakiem dzieje'... niestety nie mam fotki ale cala prawa strona zeskoczyla z zatrzaskow i prawie go zgubilem... kosmos jakis i slowa uznania dla blacharza i jego ludzi :>
co zas sie tyczy progow zostaly polakierowane ale niestety nie przyklejono ich do samochodu - lakiernik stwierdzil ze bedzie odstawac przy standardowych blotnikach; w nastepnym poscie dodam fotke takich progow zalozonych na rs-a w miejscu gdzie mialy nie pasowac :> nota bene byly to progi od rs ktore w dalszym ciagu posiadam (dopiero co polakierowane w kolor mojego mundka wiec jak ktos chce to pisac pm jak nie pewnie pojda na allegro...)
zostalo jeszcze troszle do zrobienia -
halogeny z st maja inne gniazdka niz te standardowe i niestety nie da rady ich bezbolesnie podpiac; musze kupic wtyczki do tych st gdzies i przelutowac;
brakuje tez blendy do tylu... nie widac tego w ogole ale zderzak powyzej 160km/h zaczyna sie obsuwac... podobnie jest na duzych dziurach :/
musze tez zalatwic sprawe tlumika i zamontowac taki z 2 koncowkami ladnymi zeby zapelnic dziury w zderzaku z tylu...
to samo sie tyczy parktronica - szukam czegos fajnego zeby wypelnic dziury w zderzaczku (oczywiscie czujniki beda lakierowane pod kolor)
no i na koniec progi - szukam tych od st220/st tdci po facelifcie... jak sie uda to kupie tez blotniki i zmienie calosc zeby byl szerszy troszke i zeby progi ladnie spasowaly...
tak czy siak :) czekam na wasze opinie :) uff ale sie rozpisalem a mialo byc bez nudow :)
oto progi - patrz wyzej:
[attachment=1:2n0gecdp]progi-rs.jpg[/attachment:2n0gecdp]
a tutaj widac samochodzik przed zabiegiem:
[attachment=0:2n0gecdp]przed.jpg[/attachment:2n0gecdp]
(wiem jakosc fotek lipa ale te wszystkie robilem telefonem)
skoro czekasz na opinie to powiem ze przod wyglada swietnie- przynajmniej jak dla mnie. naprawde bardzo mi sie podoba :fcp1
rafiraptor 04-06-2008, 14:54 Mich, czy możesz mi zdradzić Twój "patent" na lusterka, klamki i relingi? Chodzi o ten chrom :fcp15
Mich, czy możesz mi zdradzić Twój "patent" na lusterka, klamki i relingi? Chodzi o ten chrom :fcp15
no tak ale czy ja wiem czy to jakis patent az jest :)
po prostu, lusterka (ta czesc ktora jest lakierowana) jest polakierowana na srebrno - to samo relingi; na klamki poszla gruba (sprobowalem i sam sie zdziwilem jaki efekt) listwa chromowana na tasmie dwustronnej... w sumie tyle :) zaraz znajde jeszcze jakas fote tutaj chyba widac ladnie:
[attachment=0:12l6t9tm]mundek.jpg[/attachment:12l6t9tm]
rafiraptor 04-06-2008, 15:19 Ooo, a ja myślałem, że to jakieś nakładki.Sam takich szukałem, ale ponoć nie ma nic takiego do mondeo.Wygląda super, ja przyciemnił bym tylko jeszcze szyby, pozdrawiam.
Ooo, a ja myślałem, że to jakieś nakładki.Sam takich szukałem, ale ponoć nie ma nic takiego do mondeo.Wygląda super, ja przyciemnił bym tylko jeszcze szyby, pozdrawiam.
ciesze sie ze sie podoba :) a co do przyciemniania szyb to myslalem o tym ale jedna rzecz mnie powstrzymuje... wtedy nie byloby widac juz tapicerki tak ladnie jak teraz :) a ona tez robi duzy efekt...
bede jeszcze robil z mundkiem pare rzeczy ale szybki raczej zostawie jak sa
rafiraptor 04-06-2008, 16:00 Taa, ja też mam jasną skórę i po przyciemnieniu szyb widać ją tylko z przodu-mimo to nie żałuję.Nie musisz też zakładać najciemniejszej folii w mieście :fcp1 -wystarczyłaby tylko lekko ściemniona.Zachowałbyś widok fajnego środka, a autko nabrało by "pazura", no ale i tak jest super.
swoja droga ja myslalem bardziej o wypalaniu szyb w piecu - robia to dobrze czesi blisko granicy w Chalupkach - oczywiscie szybki maja homologacje wiec wszystko jest street legal... no i mozna na dowolny kolor zabarwic i intensywnosc... ja myslalem o czarnych i 20% przyciemnienia...
alternatywa jest taka ladna siatezcka robiona na wymiar - kupuje sie w kompletach na tylna szybe, tylne boczne szyby i szyby w drzwiach tylnych... to prawie taka siatka na owady ktora wpasowuje sie idealnie w okna od wewn, tak ze mozna np miec szyby otwarte a nic do auta nie powlazi - da sie to zamontowac i zdjac bardzo latwo i szybko a i wyglada troche jak przyciemnione szybki.. tyle ze komplet widzialem do mundka w kombi za 160 funtow a to troche drogo jak na taka glupote :>
Fajna bryka :fcp1 Może warto też pomalować pod kolor wnętrze lampy (kilka osób z forum malowało je na czarno ale nie do każdego auta to pasuje) ja swoje odbieram w piątek -nie mogę doczekać się efektu :fcp2
przyznam ze nie myslalem o czyms takim - patrzac na przod mojego mundka wydaje mi sie ze jest juz kompletny.. i chyba lubie ten 'clear look' jasnych lamp - ale bardzo chetnie zobacze fotki jak juz odbierzesz swoje lampki jutro!
pozdrawiam i ciesze sie ze sie podoba :)
Tak jak obiecałem zamieszczam aktualne fotki mojego mondka po kolejnej przeróbce przodu ;] dodałem kratke dolną o której tak wiele się tu mówi. oczywiście komuś może się to nie spodobać, ale w w realu wygląda to lepiej niż na fotkach. Więc od ostatniego zdjęcia zmiana dolnego wlotu nakratkowany oraz zminiony górny grill na grill od ST. A więc mamy zderzak od RS z dolnym grilem od ...... i tu nie wiem kupiłem to na giełdzie goś to miał luzem i nie wiedział od czego to ale chyba od modeo po lifcie 2005 (oczywiście musiałem go poddać po małej przeróbce żeby pasował do zderzaka RS) oraz górnym grilem od ST. Tyle oceniajcie :)
Pozdrawiam
bardzo ladnie pasuje wszystko - nie widac zeby cos bylo genetycznie modyfikowane :)
zrob jeszcze fotke jakas troche nizej tak zeby bylo widac tez zderzaczek i jak sie komponuje calosc...
tymczasem musze ci powiedziec ze masz sliczny kolorek tego mundka :D :fcp29
Proszę bardzo dokładniesza fotka. Mam dokumentacje zdjęciową z montażu tej kratki więc jak ktoś chce to mogę zamieścić. Może ludzią ze zderzakami od RS'a się przyda ;] Pozdrawiam
Ps. kolor tzn. policyjny:D hehe wiesz o czym mówię ;]
Marco_Polska 14-06-2008, 06:36 Czesc chlopaki,
Widzę że temat ładnie sie rozwija. Ostatnio troszkę zaniedbałem forum ale już wszystko nadrabiam.
Zastanawiałem się skąd wynikał fakt mojej nie obecności na forum i po krótkim zastanowieniu muszę przyznać, iż w pewnym momencie stwierdziłem, że kolejny wpis to będzie moment kiedy mój mondek stanie sie ST-ekiem. Oczywiście nigdy sie nie stanie rasowym ST ale takim który bez problemu zmyli nie jednego wprawnego znawce tematu.
Tak więc reasumując wszystko związane było z błędnym oszacowaniem czasu niezbędnego do skończenia mojego projektu metamorfozy Mondka na ST. Po ostatnich moich postach wydawało mi się że jestem o krok od zebrania wszystkich detali niezbędnych do przeróbki ale niestety jak zapewne każdy kto już w tym temacie walczył wie, że droga jest długa, kręta i wąska, a do tego często przebiega pod wodą.
Ale wracając do tematu. Na obecną chwilę mam juz praktycznie wszystko poza progami (nie dawno tak mieszałem że w końcu kupiłem 7 felg zamiast 4 :) ) ale jak na złość lakiernik mój wybiera sie na urlop a nawet dwa i dopiero na początku sierpnia weźmie się za malowanie części wtedy też będzie wreszcie gotowy Mondek.
Co do tematów zamieszczonych w ostatnim czasie to chciałbym pozdrowić nowego forumowicza micb, którego tutaj zaprosiłem a nie skomentowałem jeszcze jego sposta, co teraz czynię.
Micb- uważam, że kawał dobrej roboty odwaliłeś samochód wygląda naprawdę dobrze, kratka w zderzaku srebrna prezentuje się świetnie - myślę, że znacznie lepiej niż zwykła szara do tego przy kolorze lakieru granat bardzo fajnie ją widać. Myślę, że z przodem mogłoby być jeszcze lepiej gdybyś dostał atrapy halogenów w wersji FULL Chrom czyli takie które poza ringami mają jeszcze tą poziomą płetwę chromowaną. ale to szczegół. Chętnie zobaczył bym jak wygląda gotowy tył i bok. Szczególnie bok bo nie masz progów (czyli tak jak ja póki co) i jestem ciekaw jak sie komponują zderzaki, które sa trochę niższe niż progi. Czy razi ich brak czy nie? Co do progów to rozumiem , że od ST nie pasują jak są oryginalne błotniki? Poza tym mógłbyś rozwinąć jak demontowałeś relingi. Czy wyciągnołes całe, a jeśli tak to czy nie warto bylo pomalować całych tak jak w oryginale ( choc domyślam się że wyciągnołeś srodki tak zeby nie ruszać podsufitówki).
Eng - jestem naprawdę pod wrażeniem. Nie wiem czy pamiętasz ale dlatego nie kupiłem zderzaka do RS bo chciałem mieć koniecznie atrapę taką jak w ST a tu proszę (łeb jak sklep). Kratka w zderzaku to rewelacja! Jak ty ją spasowałeś do zderzaka RS? Ja tam żadnych przeróbek na kratce nie wiedzę. Chyba że zdjęcie kratki jest przed przeróbką? Zrób faktycznie dodatkowe zdjecia kratki zamontowanej w zderzaku.
Wkrótce myślę, że trochę się rzpiszę na temat odnawiania felg do ST bo włśnie z tym waczę...
Marco_Polska 14-06-2008, 06:51 Panowie mam mam jeszcze jedno pytanie. Mam spryskiwacze reflektorów, pompkę, nowy zbiornik na płyn z ST (oryginalny kpl). Co jeszcze muszę mieć żeby działały mi spryskiwacze reflektorów (chodzi mi o sterowanie) tak jak w samochodzie z oryginalnym ksenonami czyli że spryski wysuwają się nie jestem pewny co piaty raz? Trzeba chyba jakiś przekaźnik czy coś?
Przemo1903 14-06-2008, 14:40 Panowie mam mam jeszcze jedno pytanie. Mam spryskiwacze reflektorów, pompkę, nowy zbiornik na płyn z ST (oryginalny kpl). Co jeszcze muszę mieć żeby działały mi spryskiwacze reflektorów (chodzi mi o sterowanie) tak jak w samochodzie z oryginalnym ksenonami czyli że spryski wysuwają się nie jestem pewny co piaty raz? Trzeba chyba jakiś przekaźnik czy coś?
Wysuwają się co 3 raz
Oto na Twoją porożbę Marco kolejne etapy zakładania kratki:
Marco_Polska 15-06-2008, 19:53 No Eng pięknie to wykombinowałeś. A co do sprysków to rozumiem co 3 raz ale jaki układ tym steruje bo nie wiem co potrzebuje jeszcze dokupić. Eng nie wiesz może?
Niestety nie mam pojęcia. Jeżeli masz zbiornik pompke i mechanizm dajacy natrysk to wydaje mi się że musisz się tylko wpiąć w odpowiednią kostke. Prawdopodobnie to coś co steruje zwyklymi spryskiwaczami ma już wtyk na wtryskiwacze do xenonow. Ale pewien nie jestem.
Niestety nie - potrzebny jest jeszcze moduł + instalacja.
Marco_Polska 16-06-2008, 13:19 dobra kto wie jaki potrzebny jest moduł?
Moduł/przekaźnik sterowania spryskiwaczami - jest koloru niebieskiego.
Witam Panowie.
Mam pytanie dotyczące felg do naszych fordzików. Przydałoby się doposażyć moje autko w felgi od ST, ale tak. Raz nie wiem czy one wejdą bez żadnych przeróbek? A dwa powiedzcie mi skąd je wziąść. Na allegro nie ma takich felg a chyba w sklepie motoryzacyjnym ich nie kupie ;] hehe. Macie jakieś pomysły skąd wziąść takie felgi? Gdzie szukać na jakiś szrotach? Może na giełdach? Może do niemiec jechać? Skąd wy którzy doposażacie swoje mondki w pakiet RS lub ST skąd wzieliście felgi i ile zapłaciliscie? Proszę o pomoc.
witaj :)
dawno sie nie odzywales juz (daj znac na pm czy chcesz jeszcze zobaczyc te progi to dam ci namiary)
co do felg to mi moje zalatwil znajomy i o ile wiem to przywiozl z niemiec uzywane w takim sobie stanie i troszke trzeba bylo poprostowac ale bez problemu do odratowania; bede z nim dzisiaj rozmawial i zapytam jak to wyglada; zdarzylo mi sie tez ze dokupowalem jedna taka felge i znalazlem tanio na allegro za 350zl - odrestaurowana (nie byla nigdzie spawana) i swiezo polakierowana wiec jak znajde namiar to tez moge zapytac czy jeszcze sa bo pamietam ze ow czlowiek mial ich znacznie wiecej;
felgi same od siebie pasuja bez problemu; ja mam na moich oponki 40/225 teraz; mialem 235 wczesniej i 215 i mysle ze 225 to w sam raz dla mojego silnika ale ty mozesz spokojnie dac sobie szersze; co do opon to jesli chcesz nowe to mam tez dojscie do hurtowni w niemczech i maja bardzo tanio; dla porownania najtansze oponki 225/40/18 w polsce mozna wyrwac za na oko 500zl za sztuke; dobre opony chodza po 800-1000zl za sztuke (micheliny pilot ps2 / pirelli p-zero rosso itd) a ja niedawno kupilem komplet maxxis costam :D 225/40/18 Y za 1500zl nowki z naklejkami itd; zrobilem na nich juz z 6 tys km przejezdzajac cala europe i powiem tyle ze jedyna roznica jaka odczuwam to na bardzo mokrej nawierzchni lubi czasem obrocic przednimi kolami jak mocno depne - nawet w srodku biegu; poza tym jezdzi sie bez roznicy wiec biorac pod uwage ze za kolejne 25k km (czyli moze na poczatku roku przyszlego w moim przypadku) bede musial kupic nowe opony tak czy siak to mimo wszystko wole oszczedzic 1,5 tys zlotych i kupic sobie cos innego... ale to tylko taka mala dygresja :D
wracajac do felg - do tego dochodza jeszcze dekielki czy kolpaczki jak kto woli :) te chodza po 100zl za komplet na allegro... w fordzie nie pytaj lepiej :)
dowiem sie czy da sie cos zalatwic ale zanim bede pytal to powiedz jeszcze ktore chcesz? jaki wzor bo byly dwa... ten ktory ja mam czy ten pozniejszy z wieksza iloscia ramion?
Witam!
Dzięki za szybką odpowiedz ;) Chodzi mi o te felgi z wieksza liczba ramion. Dokladnie takie: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 0_Blue.jpg (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Ford_Mondeo_ST220_Blue.jpg)
Na allegro są tylko 3 takie felgi i 4 dekielki ;] heh jak zwykle brak jedej. Jeśli miałbyś możliwość proszę dowiedz się od tego znajomego czy ma takie felgi i jaki byłby koszt ich zakupu. Dzięki
Co do progów pisałem do Ciebie micb. Nie wiem może nie doszło ale prosiłem Cię o przesłanie fotek progów nie założonych. bo wysłałeś mi fotke kawałka forda jakiegoś czarnego na ktorych widac tylko część przednią progu. Pozdrawiam. Na pm podam ci moj adres email.
wlasnie znalazlem na allegro 2 kaplety takich felg:
tu sa same felgi i na prawde w dobrej cenie - o ile sa proste jak mowi sprzedajacy:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=392899277
a tu caly komplet z oponami (1 uszkodzona) i dekielkami:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=392774996
cena juz mniej zachecajaca a i oponki nie sa nowe...
ja chyba rzucilbym okiem na te same felgi i wzial bo 1200zl to raczej minimum za takie 18 stki - taniej widzialem tylko felgi do regeneracji...
do tego dekielki wyjda cie z 100zl
opony zalezy jak poszukasz :)
a co do progow to zaraz napisze mejla;
W Kurowie mają takie fele po 300zł za sztukę.
Marco_Polska 02-07-2008, 16:19 Strzałka ja właśnie założylem dwa dni temu na swojego Mondzia felgi dokladnie takie o jakie pytasz eng. Powiem tak trudno je kupic bo sam szukałem z 2 miesiace. W koncu zdecydowałem sie kupowac po sztukach bo nie bylo kompletów. To co pokazał micb to jest super cena 900 zl to jak za darmo. Ja swoje kupowałem w cenie 300-400zł za sztuke z tym ze dwie musialem od nowa wypolerowac i pomalowac. W sumie wyszlo tak (tu sie wszystkim michy uciesza :) ) , ze jak mialem już trzy ktore wyszły mnie 900 zl to jedyna na allegro byla za 500zl wtyedy tez pojawily sie 4 szt za 1300 zl i je kupilem!!! W ten super tylko mi znany sposob stalem sie posiadaczek 7 felg! hahahaha. teraz zalozylem za mondla 4 a trzy mam do sprzedania.
Co do mojej przerobki na ST to mam juz wszystkie czesci ale chyba z tym tez dupa bo za 2-3 mies kupuje sam słuzbowy dla siebie i wybor padnie na VW wiec nie bede prawdopodobnie nic przerabial. Poniżej zamieszczam swierzutkie zdjecia mojego MKIII. Z rzeczy ktore dokupilem to nowe oryginalne skory Forda (maja ok 10 mies) ma pomalowane odbojniki na zderzakach, lotka na klapie, gril od ST pasujący do normalnych zderzakow no i ksenony (spryski leżą w garażu, kseony kostki sam przerobilem).
Witaj Marco. W końcu się odezwałeś ;) Zacznijmy od początku. Piękny kolorek autka :) Co do felg prezentują się świetnie. Bardzo bym prosił o fotke profilu auta z wyprostowanymi kołami. Chcę zobaczyć jak wyglądają 18 - stki na zwykłym nie obniżonym zawieszeniu. Jak to po prostu wygląda z boku bez progów itd. No i interesuje mnie zdjęcie przodu auta również z wyprostowanymi kołami - o ile posiadasz takie fotki i nie jest to problem. Jaki masz rozmiar opon?Powiem Ci szczerze, że teraz aż się prosi o zderzaki progi i całą resztę. Może jednak się zdecydujesz? Co do felg na allegro gdzieś widziałem jedną więc może uda Ci się je sprzedać...no zależy ile byś chciał? Może jakaś zniszka dla forumowiczów:P hehe
Marco_Polska 03-07-2008, 11:21 Eng mam kilka zdjęć które może Ci podejdą nowe ewntualnie zrobię w przyszlym tyg. Co do opon to mam 225/40/18. jeśli chodzi o felgi to moim zdaniem to najladniejsze firmowane przez forda felgi. Co do samej sprzedazy tych 3 sztuk felg jedna z nich jest odnowiona tzn zostala spolerowana warstwa lakieru bezbarwnego potem papier wodny i ponownie lakier bezbarwny do felg. Tak naprawde to odnawialem dwie felgi jedna zostawilem dla siebie a druga jest do sprzedazy. Na zdjeciu ktory pokazuje mondka ze strony prawej ta odnawiana to ta z tyłu. Wypolerowanie felg i przygotowanie ich do malowania to ok 3-4godz na sztuke. Różnicy praktycznie nie widać nawet jak stoja felgi kolo siebie (oryginal i po renowacji). Zdjecie tej felgi zamieszczam na koncu.
Pytających się o moje czesci chciałbym poinformować ze decyzje o ich sprzedaży podejme w ciągu 1,5 miesąca.
Marco_Polska 03-07-2008, 12:56 I jeszcze brakujące zdjęcia poprzednio nie chciały wejsc.
Ja chce takie kola:( ok gdzie parkujesz w tych Tychach:P? hehe.... no to w końcu nie rozumiem ile tych felg masz do sprzedania i ile jest po renowacji. Trochę zamięszałeś.
Marco_Polska 04-07-2008, 09:12 Felg mam 7, dwie odnowilem z czego tylko jedna założyłem do siebie. Czyli pozostały mi trzy w tym jedna zrobiona. A zdiecie robione jest na strefie w tychach gdzie pracuje.
...takich felg nie miec to obciach hehehehe.
Fele jak fele :fcp1 W swoim mam od GHIAX, moim zdaniem najładniejsze :fcp4 Twoje autko wygląda OK tylko trzeba koniecznie "coś zrobić" z zaciskami.
rafiraptor 04-07-2008, 09:44 Marco, gdzie kupiłeś tę tylną lotkę i ile za nią dałeś :fcp9 PS.Właśnie znalazłem na allegro-170zł, możesz opisać jej montaż?
Marco_Polska 06-07-2008, 22:32 Lotkę kupiłem na Allegro. Jest to oryginał z ST. Wczesniej kupiłem lotkę " Polską podróbkę" która pomimo szlifowania nie spasowała. Gdyby ktoś ją chciał to mogę ją sprzedać za 70 zł. Ewentualne zdjęcia na mila. Ale szczerze to nie polecam do oryginału się umywa. Montujesz ją na klej do szyb.
Co do zacisków to pomyślę jak kupię VW bo Mondek trochę zaczyna mnie przerażać. Rok było ok ale teraz serwis 2 x mies.
Może wiecie jak bardzo obniży się auto po założeniu sprężyn od ST?
mi z fordowskich felg podobaja sie tylko te of focusa ST ;p a tak to neibardzo ale ładnie sie prezentuje auto od marco :D:D
Witam Panowie. Widzę, że temat umarł. Czyżby już nikt nie tuningował swojego Mondka? hehe ostatnio na mieście spotkałem ciekawy spojler. Znalazłem na necie fotke tego spojlera i prosze was o podpowiedź. Co to jest i ile kosztuje i skąd można to załatwić ? Ps. chodzi mi o ten widoczny na zdjęciu spojler na szybie w sedanie.
Witam!
Heh w końcu dorwałem felgi do mojego Mondka. Oto obecny wygląd auta ;)
Więcej zdjęć tutaj: viewtopic.php?f=62&t=67218&p=513000#p513000 (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?f=62&t=67218&p=513000#p513000)
bardzo ladny mundek ;) taki 'clean' i do tego przepiekny kolor ;) tak juz zostaw bo jeszcze zepsujesz ;)
Chce jeszcze zalożyć progi i go zglebić lekko :P ale nie wiem czy to zrobie żeby nie zepsuć efektu ...się zobaczy;)
Cobretti 16-11-2008, 11:22 Witam Panowie. ... hehe ostatnio na mieście spotkałem ciekawy spojler. Znalazłem na necie fotke tego spojlera i prosze was o podpowiedź. Co to jest i ile kosztuje i skąd można to załatwić ? Ps. chodzi mi o ten widoczny na zdjęciu spojler na szybie w sedanie.
stąd -> http://www.wolf-performance.com/product ... Sedan.html (http://www.wolf-performance.com/product_info.php?info=p199_Rear-apron-for-Ford-Mondeo-Sedan.html)
Cobretti nie działa mi ten link ;(......ahhh Panowie zabieram się za tunning wnętrza :D:D:D:D
Cobretti 16-11-2008, 15:44 mi działa ....
zacznij od tego -> http://www.wolf-performance.com
Przemo1903 16-11-2008, 16:20 Cobretti nie działa mi ten link ;(......ahhh Panowie zabieram się za tunning wnętrza :D:D:D:D
Wrzuc środek z St220 :fcp1
e tam, zapodaj recznie szyta skorke w wymarzonym przez ciebie kolorku :D... francuski szew grubymi nicmi mmm :) :D autko bedzie niepowtarzalne a chyba o to tez troszke chodzi :) prawda?
cały środek?hehe nie nie. ogranicze się jedynie do środkwej deski po FL ;) reszta jest podobna. Pozatym wiesz Przemo koszty przeróbek za niedługo przerosną koszty gdybym sprzedał Mondeo i po porstu je wymienił na ST:P hehe wtedy nie musiałbym nic przerabiać...no ale cóż człowiek głupi taki jest ;]
Chyba nawet przy nieograniczonych środkach nie się do końca przerobić zwykłego mondeo na st 220 jak myślicie?
Przy nie ograniczonych srodkach... da sie... Bierzesz zarowke w5w ze swojego mk3 i wkladasz w kupionym st220 no i masz... :D
A tak serio, wiadomo nie od dzis ze taniej kupic cale auto niz zlozyc z czesci. Swoja droga ciekawy jestem ile by kosztowalo ST220 gdyby kupic wszystkie czesci samochodu w aso i dac im je do zlozenia. Mysle ze tanszy bylby nawet Bugatti Veyron.
Może głupi może nie.... ale esencją zmian jest wprowadzić coś czego fabryka nie dała :fcp3
rafiraptor 16-11-2008, 22:01 Mysle ze tanszy bylby nawet Bugatti Veyron Oficjalna cena Bugatti Veyron to 1 000 000 euro :fcp26
Panowie panowie my tu gadamy o doklejaniu jakiś plastykowych zderzaków do auta a nie o Bugattii Veyronie :P
Cobretti 17-11-2008, 17:59 nie jakiś tylko pakietów stylistycznych ;)
Ja mam takie pytanie bo chciałbym sobie wymienić w przednim zderzaku tą atrapę pod rejestracją bo mam taką nie ciekawą na tą w stylu plastra miodu co jest grill zrobiony. Ale nie jestem pewnien czy bedzie pasowac przymocowanie do zwykłego zderzaka? A i przy akazji czy mógłby ktoś podac link to tej części w necie bo ja jakoś nie znalazłem ;/
Nie będzie pasować. Musisz cały zderzak wymienić żeby ten plaster miodu pasował ;]
Czy ktoś może zna numer części katalogowej tej kratki co jest w zderzaku od St 220 tak zwany plaster miodu ale bez chromu na dole. Zwykla kratka środkowa do zderzaka od St 220 co ma te wneki jak plaster miodu. Dajcie znać.
Chodzi mi dokładnie o to co jest zaznaczone na zdjęciu
Czy ktoś może to potwierdzić znalazłem tylko coś takiego: kratka zderzaka szara dół (1307650)
Aha dodam, że dnia 21 listopada rozwaliłem mojego mondka troszeczke :fcp11 zdjęcia oraz opis tego co się stało na stronie o moim aucie.
Dobra kratke już mam. Ok czy ktoś może mi powiedzieć czy zderzak z mondeo st 220 tył pasuje bez problemu do sedana mondeo mk3? jak wiecie st sa Hatchback a ja mam mk3 sedan. Czy tylni zderzak z Hatchback St 220 pasuje do Sedana mk3?I jak w końcu jest z tym zderzakiem. Dziś przymierzylem i rzeczywiście jest troche szerszy ...tzn troszke odstaje. Zrobie jutro fotke to pokaże o co mi chodzi. Tu tajktoś na forum juz zakładał ten zderzak bez przekładnia błotników ale czy to prawda?
Odświeże troche...
Eng możesz podać numer tej kratki?
Znalazłem tylko kratkę od ST 1152826 ale ona chyba nie pasuje do RS?
Chodzi mi o tą zwykłą czarną w plaster miodu tylko żeby do RS pasowała
Tak jak Ci pisałem kratke sprzedałem. Pozatym nie jest to orginalna jednak dorabiana przezemnie moimi ręcami. Mam jednak zdjęcia kratki i może te numery Ci pomogą zlokalizować z czego ona jest ale wydaje mi się że ze zderzaka od Mondeo po lifcie. Oto fotki:
|