Zobacz pełną wersję : Piszczenie na zimnym silniku

1szejker
13-12-2008, 20:01
Witam.
Czy tak ma być czy coś z moim c-maxem jest nie tak ???
Mam silnik 1.6 tdci i zauważyłem że jak jest zimny silnik to spod maski słychać jakieś dziwne piszczenie.
To jest dosłowny pisk ale niezbyt uciążliwy i nie aż tak głośny.
Jak już się silnik rozgrzeje dźwięk znika. Silnik pracuje równo i nic złego się nie dzieje.
Czy to ma tak być? Ten typ tak ma?

kocio66
13-12-2008, 20:35
Być może to pasek klinowy jest luźny. Alternator trochę oporu stawia na zimnym silniku- doładowanie akumulatora przy włączonej nagrzewnicy i pewnie ogrzewaniu tylnej szyby. Sprawdź naciąg paska!!

cartrige
13-12-2008, 21:19
Witam w 1.6 TDCI napinacz jest sprężynowy reguluje pasek samoczynnie , może pompa wodna albo łożysko alternatorze najlepiej podnieś maske , włącz motor i posłuchaj

PYRA
13-12-2008, 23:08
Ja mam to samo :fcp11

1szejker
14-12-2008, 09:26
To nie pasek. Wiem jak piszczy pasek.
Mój pisk jest jednostajny i nie zależy od obrotów silnika.
Najdziwniejsze jest że po częściowym rozgrzaniu silnika ten dźwięk ustaje.
Myślałem że może to jak silnik jest na tzw. "ssaniu".
Ale wtedy każdy miałby coś takiego a tu się okazuje że nie każdy.

kocio66
14-12-2008, 14:15
Skoro pisk nie ma związku z silnikiem, to może wspomaganie kierownicy? (elektryczne-kręci się niezależnie od niego). pompa wsp. w C-Maxach jest elektr. znajduje się poniżej prawej lampy i tam tez jest tez zbiornik na płyn. otwórz maskę i posłuchaj skąd dobiega pisk. Nie wiem, czy jest jakiś bezpiecznik od pompy wspomagania- jeśli jest, to wyjmij go na próbę - o ile pisk dobiega z okolic pompy.

Koyot.
16-12-2008, 09:24
a moze po prostu cos o cos pobciera. i jak sie silnik rozgrzeje to cos sie rozszerza i przestaje. najpierw zlokalizuj miejsce pisku. moze warto wejsc pod samochod.
pzodrawiam

1szejker
16-12-2008, 19:58
No właśnie. Muszę dokładnie zlokalizować miejsce piskania. Póki co dzięki za porady :)

kocio66
16-12-2008, 20:14
No i oczywiście nie zapomnij się podzielić z nami informacją, jak już znajdziesz przyczynę piszczenia.

Gabrycha
17-12-2008, 06:55
1szejker - a sprawdź czy nie pizła ci rurka do intercollera - szczelina na zimno i na ciepło zmieni swoje parametry i pisk może ustać.
Nic to pewnego ale sprawdzić warto.

1szejker
17-12-2008, 14:43
Dziś wieczorem sprawdzę. Z tym że żadnego spadku mocy nie odczułem. Zobaczymy.

PYRA
17-12-2008, 19:14
Jeżeli to by była rura od intercollera to ona nie piszczy na wolnych obrotach tylko świszczy ( coś jak powietrze z kompresora ) podczas dodawania gazu i to niezależnie od temperatury silnika. Wiem bo to przerabiałem. Rozszczelniła mi sie pod czas jazdy. Myślałem, że mi F-16 ląduje na dachu :fcp15

1szejker
23-12-2008, 16:26
Sorki że tak późno ale w końcu jestem.
Przeprowadziłem małe śledztwo i wydaje mi się że ten pisk to chyba z okolic wspomagania.
Po prawej stronie pod reflektorem. Jak wyjąłem reflektor ro zbiornik z płynem był zalany ( nie aż tak bardzo ale jednak) płynem.
I teraz moje pytanie bo może ktoś się bardziej zna. Co może być z wspomaganiem skoro wydaje ono taki pisk zaraz po odpaleniu (zimny silnik) i trwa ok. 10 - 15 min. ????

P.S. Tak poza tym to WESOŁYCH ŚWIĄT bez samochodowych problemów :fcp1 :fcp1

1szejker
23-12-2008, 20:52
aaa i chciałem dodać tylko co zauważyłem dziś rano. !!
Piszczenie na chwilę ustaje jak ruszę kierownicą. potem znowu piszczy i tak aż silnik się zagrzeje.
Co to zatem jest? Za mało płynu w układzie wspomagania, czy to piszczy pompa od wspomagania i czemu przestaje jak silnik jest ciepły?

mihs
23-12-2008, 23:09
co ciekawe, jeżdże wersją 1,8tdci i dzisiaj również miałem ten sam problem
odplaliłem silnik, jakoś dłużej kręcił rozrusznik i po uruchomieniu silnika dał się słyszeć jakiś dziwny pisk, który ustał po ok 1 min.

dodam na marginesie że to samo mam w firmowym oplu poniżej 0 st C.
widocznie disel tak ma i tyle (mam taką nadzieję) :fcp4

1szejker
24-12-2008, 09:58
U mnie chyba jednak nie zależy to od temp.
Albo ja jestem trochę przewrażliwiony na punkcie pisków i innych dźwięków. :fcp1
Zapytam jeszcze szwagra mechanika, czy po prostu może TTTM - czytaj Ten Typ Tak Ma

Patrickkwidzio
26-12-2008, 10:18
Ja również słyszę popiskiwanie. Mówicie, że to wspomaganie - ok. Ale jak to zniwelować? Dolać płyn czy coś?

ARNI
14-02-2009, 18:37
Ja kupilem focusa 1.9tddi itez pasek piszczal.Wymienilem pasek rozrzadu+napi.,pasek klinowy+rolki+nowa pompe wody.Tydzien byl spokoj i znowu cos piszczy.przewaznie rono a potem cichnie.Sam nie wiem.Meczanik mi powiedzial ze mam slaby akunulator.Moze ktos z was mial cos podobnego?

kolopeter
14-02-2009, 20:42
za pol roku przestanie piszczec. luzzz

Koyot.
16-02-2009, 16:16
jesli to wspomaganie to zrob prosty test
stan na asfalcie suchym i pokrec a potem wjedz na lod i znow pokrec. jesli na lodzie bedzie mniejsze to znaczy ze pompa a jak bez zmian to nie wspomaganie

mordi
08-03-2009, 17:42
Witam wszystkich.
Może ktoś uporał się już z tym drażniącym dźwiękiem? Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Pozdrawiam.

wiecek77
08-03-2009, 19:53
Spoko, jak ktoś już tu napisał TTTM (ten typ tak ma) Ten dźwięk wydaje elektryczno -hydrauliczne wspomaganie. Nic się nie dzieje. Ja natomiast miałem ostatnio inne obserwacje przy kręceniu kierownicom trochę popiskiwało wspomaganie, pojechałem do moich speców i po zdjęciu prawego przedniego koła widać było na nadkolu lekką przycierkę. Okazało się że przewód który idzie od wspomagania był "puszczony" nie swoim torem i gdy dostawał ciśnienia to "jęczał" ;) (muszę przyznać że mój c-maxik dostał lekkiego klapsa w prawy róg i właśnie dlatego ten wąż nie był na miejscu) Teraz błoga cisza :)

mordi
08-03-2009, 20:34
No to się troszkę uspokoiłem. Przyznam się że już zacząłem szukać jakiegoś związku z wymiana oleju którą zrobiłem w zeszłym tygodniu. Właśnie po tym zauważyłem ten dziwny dźwięk. Pomyślałem że to może ma jakiś związek i koledzy mechanicy coś mi spaprali. W moim przypadku wydaje mi się że ten dźwięk wydostaje się spod osłony silnika, w centralnej części, i podobnie jak u jednego z kolegi po rozgrzaniu silnika - ustaje. Jutro postaram się dokładniej to sprecyzować to miejsce.
Wolałbym zostać przy TTTM....
Pozdrawiam

norbi1150
08-03-2009, 20:42
witam. czy to jest pisk a morze gwizd

mordi
08-03-2009, 20:50
Trudno sprecyzować, ale bardziej przypomina pisk

norbi1150
08-03-2009, 21:26
jak gwizd to turbina a jak pisk to nie wiem a z tym gwizdem to tak jest

alamo
12-01-2011, 09:14
Trudno sprecyzować, ale bardziej przypomina pisk

Panowie! To co z tym "piskiem"? Mam Focusa 1,8 TDI i zaczelo piszczec na zimnym silniku. Po zagrzaniu silnika milknie. Po osłuchaniu pracującego zimnego silnika pisk dochodzi tak jakby z lewej strony z okolic pompy wspomagania - ale nie chce niczego sugerowac. Dwa tygodnie temu wymieniłem pasek rozrzadu, napinacz, pasek wieloklinowy, filtry itd. Wydaje mi sie ze przed wymianami nie piszczał. Pisk jest jednostajny bez wzgledu na obroty silnika.