Zobacz pełną wersję : [1,8 TDDi] turbo-ciśnienie focus 1.8tddi ? Jak zwiększyć ?
piotrek 74 20-12-2008, 16:27 sprawdzałem ciśnienie przy obciążeniu wyszło 0.8 bara obroty powyżej 3tyś-w czasie jazdy(ale rzadko).Na postoju łapie 0.4bara ale powyżej 4tyś .Jakie jest max ciśnienie dla tego motorka i od jakich obrotów powinno się zwiększać?(u mnie po2,2tyś--w czasie jazdy)
thermalfake 20-12-2008, 17:54 ciśnienie doładowania sprężarki przy równych 3000rpm na postoju ma wynosić nie mniej jak 0,5 bar natomiast maksymalna wartość to 1,2 bar
piotrek 74 21-12-2008, 07:43 thermalfake > dzięki za objaśnienie a więc trochę za małe .da się samemu coś podkręcić? czy lepiej do mechaniora? ,czy nic nie ruszać ?
motorek26 21-12-2008, 09:29 czy nic nie ruszać ?
nic nie ruszaj zostaw tak jak jest
ciśnienie doładowania sprężarki przy równych 3000rpm na postoju ma wynosić nie mniej jak 0,5
thermalfake, coś pomieszał bo bez opciążenia czyli na postoju powinno być max 0.5
natomiast wartość max przy obciążeniu powinna wynosić do 1.2 nie wiecej
thermalfake 21-12-2008, 10:53 cytując za TIS'em
C3: SPRAWDŹ CIśNIENIE DOłADOWANIA
WSKAZÓWKA: Ciśnienie doładowania jest ustawione fabrycznie i nie może być regulowane.
1 Za pomocą ciśnieniomierza i trójnika połącz siłownik sterujący zaworem upustowym z turbosprężarką.
2 Uruchom silnik i pozwól mu pracować, aż osiągnie normalną temperaturę pracy.
3 Zwiększ prędkość silnika do 3000 obr/min. i obserwuj odczyt.
Czy ciśnienie doładowania jest mniejsze niż 0,5 bara?
Tak
WYKONAJ TEST układu paliwowego. Patrz rozdział 303-04A / 303-04B / 303-04C / 303-04D / 303-04E / 303-04F / 303-04G.
Nie
ZAMONTUJ nową turbosprężarkę - Patrz procedura Turbosprężarka - pojazdy z silnikiem Diesel 75 KM lub 90 KM w tym rozdziale. sprawdź układ pod kątem normalnego działania.
mea culpa z tym "nie mniej jak 0.5 bar"
masz jakieś objawy, że mierzysz ciśnienie ?
piotrek 74 21-12-2008, 11:32 dwa miechy temu byłem na sprawdzeniu klimy a że mechanik zajmuje się tylko diezelkami to jeszcze sprawdził mi doładowanie i trochę był zdziwiony że przy 3tyś (na postoju) pokazuje tylko 0,2 -0,3 bara i kazał mi sprawdzić wszystkie opaski i gumy (wymieniłem dwie na bałwankach bo nie trzymały) .A odnośnie objaw to mam wrażenie że kopa dopiero dostaje po wyżej 2,5 tyś a powinien chyba około 2tyś (przecież to jest wolno obrotowy silnik i kręcenie go do 4tyś mija się z celem)
P.s.znalazłem w innym dziale jak ją podkręcić :fcp2 i spróbuję :fcp13
phantom-kk 22-12-2008, 02:46 Pokręcić się nie da. Prawdopodobnie turbinka ci się przyciera.
fordziak4971 06-05-2012, 09:25 Witam,
Ktoś wie może jak zwiększyć ciśnienie turbiny?
Trzeba cięgło na turbinie skrócić cięgło, czy wydłużyć?
Snajper_881 06-05-2012, 13:47 No to zależy jak masz sterowaną turbinę. Czy nadciśnieniowo czy podciśnieniowo....
Nie chcac odpowiadac na tak glupie tematy powiem tak..zwiekszajcie sobie cisnienia doladowania az wam sprezarki calkiem popadają-a przy okazji jak sie beda rozlatywaly zalatwią i silnik.
Jezeli ktos nie rozumie lub nie umie zanalizowac tego ze cisnienie doladowania niejest wyznacznikiem sprawnej sprezarki bo takie cisnienie moze byc rozne w tym samym samochodzie jesli sie je mierzy w roznych punktach toniech nie bierze sie za pomiary i podkrecanie sprezarki.
Jezeli wasze silniki są mocne a wy martwicie sie cisnieniem doladowania to problem jest nie ze sprezarką a z kierowcą.
ps. cisnienie doladowania na wolnych lub w miare niskich obrotach bez obciazenia niema praktycznie żadnego znaczenia. rownie dobrze silnik w takich warunkach moze pracowac bez turbosprezarki.
...
ps. cisnienie doladowania na wolnych lub w miare niskich obrotach bez obciazenia niema praktycznie żadnego znaczenia. rownie dobrze silnik w takich warunkach moze pracowac bez turbosprezarki.
A próbowałeś kiedyś taki eksperyment wykonać w praktyce?
Jeżeli nie to proponuje to wykonać i dopiero wtedy mieć pewność na 100% aby tak twierdzić.:one: Jak zapewne wiesz w silnikach diesla jest coś takiego jak EGR, który potrafi "zdusić" silnik nie tylko na wolnych obrotach.
Znaczy co kolega chce mi powiedziec?
ze 1.8tddi bez sprezarki nie pojedzie?
powiem tak..jadac 60~~100km/h czy to bedzie silnik 1,8D czy 1.8 TD
to ten 1,8D moze sie okazac ze ciut mniej spali bo on napedza jeszcze sprezarke ktora przy spokojnej jezdzie jest zbyteczna.
Sprezarka sluzy do zwiekszenia mocy silnika-czyli do przyspieszania a nie do jazdy ze stala predkoscią. Jej wydajnosc jest znikoma przy spokojnej jezdzie ale gwaltownie rosnie po dodaniu gazu.
PS. wiem tez co to jest egr. i wiem tez ze niema on nic wspolnego ze sprezarką.
A próbowałeś kiedyś taki eksperyment wykonać w praktyce?
Odpowiedz brzmi tak.
fordziak4971 08-05-2012, 20:39 Aleś palnął głupotę:D
Proponuję udać się do specjalisty...... od głowy:D
Pomimo, że jesteś moim imiennikiem to musiałem to powiedzieć, bo piszesz GŁUPOTY!!!!!!!!
Po prostu niektórzy nie wiedzą, że nie wiedzą a inni wiedzą, że nie wiedzą.:D
Snajper_881 09-05-2012, 08:53 Znaczy co kolega chce mi powiedziec?
ze 1.8tddi bez sprezarki nie pojedzie?
powiem tak..jadac 60~~100km/h czy to bedzie silnik 1,8D czy 1.8 TD
to ten 1,8D moze sie okazac ze ciut mniej spali bo on napedza jeszcze sprezarke ktora przy spokojnej jezdzie jest zbyteczna.
Sprezarka sluzy do zwiekszenia mocy silnika-czyli do przyspieszania a nie do jazdy ze stala predkoscią. Jej wydajnosc jest znikoma przy spokojnej jezdzie ale gwaltownie rosnie po dodaniu gazu.
PS. wiem tez co to jest egr. i wiem tez ze niema on nic wspolnego ze sprezarką.
Odpowiedz brzmi tak.
Nie wiem, więc się wypowiem...
Weź już nie pisz nic na ten temat, proszę... :one:
Owszem, EGR ma bardzooooooooo dużo wspólnego z turbiną, a Ty chyba nie jakiej zasadzie działa silnik doładowany...
Aleś palnął głupotę:D
Proponuję udać się do specjalisty...... od głowy:D
Pomimo, że jesteś moim imiennikiem to musiałem to powiedzieć, bo piszesz GŁUPOTY!!!!!!!!
Czyli kolega uwaza ze silnik tddi nie moze pracowac bez turbiny?
Czy ze jadac 70-80km/h silnik z turbo spali mniej jak ten bez?
A moze kolega nie wie ze jezeli producent robi wersje samochodu D oraz TD to te silniki zazwyczaj sa w 100% identyczne-poza otworami pod sprezarke.
Jedyna rzecz ktora wyroznia silnik TD od D to jest sterowanie dawkami wtrysku paliwa+modyfikacje kolektora dolotowego i wylotowego.
Jezeli ja pisze glupoty to powiedz w ktorym miejscu i dlaczego uwazasz inaczej...po to jest forum aby dyskutowac a nie sie wyzywac.
Jezeli myslisz ze twoje tddi nie pojedzie bez sprezarki to sciagnij sobie balwanek z IC i sprawdz. Jedyny efekt uboczny takiej jazdy to oprocz zmulowania silnika moze byc dymienie bo mapy dawek paliwa sa niedopasowane do takich warunkow pracy silnika.
Jezeli ktos mysli ze turbo sprezarka jest po to aby zmniejszyc spalanie to to dopiero jest glupota, skoro wymyslono ja w celu po to aby zwiekszyc moc silnika.
Owszem mozna to tak zrozumiec...
jezeli mam wybrac silnik 2,5D to lepiej wybrac silnik 1,8TD bo ten 1,8TD jest tak samo mocnyjak 2,5D a mniej spali.
Bardzo zabawne są te wasze wypowiedzi ;) szczegolnie ta ze niewiem na jakiej zasadzie dziala silnik doladowany. Radze poszukajcie moich wypowiedzi w takich tematach jak np.
...
"Padła już druga turbosprężarka. Co jest nie tak ?"
a pozniej chetnie wyslucham waszych dogryzliwych komentarzy na swoj temat ;)
Owszem, EGR ma bardzooooooooo dużo wspólnego z turbiną, a Ty chyba nie jakiej zasadzie działa silnik doładowany...
A niby Co egr ma do turbiny?
bo to ze egr zawala silnik syfem i uszkadza wszystko co jest zwiazane z smarowaniem silnka napewno nie jest technicznie zwiazane z silnikem czy turbo.
No chyba ze powiesz ze woda ma duzo wspolnego z turbina bo jak dostanie sie z ukladu chlodzenia do silnika i przez to padnie turbo nie dosmarowane to znaczy ze woda ma bardzo duzy zwiazek z turbo -jak tak to egr tez mozna powiedziec ze taki sam mam jak woda.
Kolego poczytaj do czego sluzy egr..bo napewno nie sluzy on do turbiny.
mkaminski100 09-05-2012, 09:10 ... Jak zapewne wiesz w silnikach diesla jest coś takiego jak EGR, który potrafi "zdusić" silnik nie tylko na wolnych obrotach.
A jak?
Szeryf455 09-05-2012, 09:50 A jak?
Też jestem ciekawy. No, chyba że tak zawali dolot syfem, że już powietrze do silnika się nie dostanie :D
Snajper_881 09-05-2012, 11:07 Ogólnie masz dość dziwny tok rozumowania...popatrz na węże podciśnienia pod maską, na EGR, turbinę, będziesz wiedział o co chodzi.
Szeryf455 09-05-2012, 11:27 Ogólnie, we wszystkich moich autach EGR to już historia i bardzo się z tego cieszę. W jednym wypaliło mi dziurę w tłoku przez zatkany dolot. Winowajca EGR.
Ogólnie masz dość dziwny tok rozumowania...popatrz na węże podciśnienia pod maską, na EGR, turbinę, będziesz wiedział o co chodzi.
Ogólnie, we wszystkich moich autach EGR to już historia i bardzo się z tego cieszę. W jednym wypaliło mi dziurę w tłoku przez zatkany dolot. Winowajca EGR.
Bardzo ogolne te wasze wypowiedzi i nie odpowiadacie konkretnie na pytania...nadal z tego nic nie wiadomo jaki zwiazek ma egr z turbiną-a odpowiedz z wezami nic nie wnosi do tematu..jak kolega chce cos powiedziec niech sie wypowie konkretnie. Bo to ze weze z egr leca od wydechu do dolotu to to niema jeszcze zwiazku z turbiną a nawet z silnikiem.
EGR sluzy tylko do zmniejszenia szkodliwych zwiazkow w spalinach-jednak niema to technicznie za wiele wspolnego ani z silnikiem czy turbiną pozatym ze go zanieczyszcza.
mkaminski100 09-05-2012, 12:06 Ogólnie masz dość dziwny tok rozumowania...popatrz na węże podciśnienia pod maską, na EGR, turbinę, będziesz wiedział o co chodzi.
Nadal nie rozumiem jak EGR ma "zdusic" silnik? Jezeli piszesz o wspolnym podcisnieniu to 1.8 TDDI (o nim chyba temat) ma turbo sterowane cisnieniem z dolotu a nie podcisnieniem.
I tak nie wyjasnia to jak SPRAWNY system EGR ma dusic silnik nawet w TDCI.
Szeryf455 09-05-2012, 13:00 [quote=mjprzem;1825916]EGR sluzy tylko do zmniejszenia szkodliwych zwiazkow w spalinach-jednak niema to technicznie za wiele wspolnego ani z silnikiem czy turbiną pozatym ze go zanieczyszcza.
Ot, i cała prawda. Sprawny EGR działać powinien tylko na wolnych obrotach, po to jest zawór i podciśnienie nim sterujące. Myślałem, że dowiem się czegoś nowego na temat "zduszenia silnika i to nie tylko na wolnych obrotach" i co tak "bardzoooooo" dużo wspólnego ma EGR z turbiną, ale koledzy się chyba sami pogubili :) i nam tego jasno nie wytłumaczą.
mkaminski100 09-05-2012, 13:11 ...Sprawny EGR działać powinien tylko na wolnych obrotach,
I jeszcze przy jezdzie bez obciazenia.
Przy przyspieszaniu jest zamkniety.
Szeryf455 sorki pomylilem cie ze Snajper_881 a ty chyba pisales w innym kontekscie.
fordziak4971 11-05-2012, 08:55 mjprzem, proszę skończ temat, nie wypowiadaj się już tutaj. Temat dotyczy czego innego, jak nie umiesz czytać za zacytuję: turbo-ciśnienie focus 1.8tddi ? Jak zwiększyć ?
W tym temacie oczekiwano jasnej odpowiedzi na konkretne pytanie.
Nikt się nie pytał jakie to niesie za sobą konsekwencje. Można o nich wspomnieć, ale nie w koło o tym samym. Jak wiesz jak podnieść ciśnienie to powiedz, a jak nie chcesz powiedzieć to nie mów i się udzielaj. Tylko robisz burdel w temacie. Wprowadzasz niepotrzebne kłótnie na temat głupiego zaworu EGR.
Przemyśl to co napisałem i albo pisz tego co dotyczy temat, ale proszę zamilcz.
Ja twoje dalsze komentarze i uwagi nie na temat będę po prostu lekceważył. Nie mam ochoty się dogadywać z kimś kto nie widział budowy silnika i zasady jego działania w praktyce.
Szeryf455 11-05-2012, 12:41 Wprowadzasz niepotrzebne kłótnie na temat głupiego zaworu EGR.
Pozwolę sobie sprostować: pierwszy o zaworze EGR wspomniał benio, podłapał to Snajper, starając się udowodnić, że EGR i turbina rzekomo mają ze sobą coś wspólnego. Żaden z nich nie potrafił jednak wyjaśnić, co takiego. I przynajmniej ja tu kłótni nie widzę; raczej dalszy ciąg dyskusji na temat turbo, którego ciśnienie być może według w/w panów można podnieść poprzez EGR????? ;) Wciąż czekamy zatem na wyjaśnienia. Koledzy w/w mają widocznie jakieś swoje tajemnice, o których wiedzą tylko oni i którymi nie chcą się z nami podzielić ;)
Dzieki Szeryf455 za sprostowanie...
mjprzem, proszę skończ temat, nie wypowiadaj się już tutaj. Temat dotyczy czego innego, jak nie umiesz czytać za zacytuję: turbo-ciśnienie focus 1.8tddi ? Jak zwiększyć ?
Przemyśl to co napisałem i albo pisz tego co dotyczy temat, ale proszę zamilcz.
fordziak4971- jezeli chcesz zwiekszyc cisnienie doladowania...to rozumiem ze chcesz zwiekszyc moc silnika.
wiec odrazu wyjasnie ze jedno i drugie niemaja ze soba az tak wiele wspolnego jak sie moze wydawac wszystkim.
O mocy silnika -w przypadku diesla -decyduje cos takiego jak gorna granica charakterystyki dymienia. Chodzi o to ze diesel moze byc mocniejszy-praktycznie kazdy ale producent ogranicza dawki paliwa ze wzgledu na zadymienie.
Ale oczywiscie zwiekszajac nadmiar powietrza powinnismy ta granice nieco przesunac-czyli zwiekszajac cisnienie doladowania.
Jezeli chcesz zwiekszyc moc silnika to zacznij od wywalenia katalizatora.-on miedzy innymi blokuje turbo i dzieki temu zmniejszysz takze spalanie w samochodzie. Podniesą sie wowczas takze mozliwosci sprezarki-ale takie zabiegi sa zawsze korzystne dla silnika i nie sa niebezpieczne-czasami moga byc przeladowania ale to niejest az tak grozne i mozna to wysterowac.
Ale to nie zwiekszy cisnienia doladowania..bo jest zawor wastegate.
A wiec kolejna sprawa to Wastegate...mozna by nim podkrecic aby sie pozniej otwieral.
Ale osobiscie nie recze za takie modyfikacje.
Kolejna sprawa to czujniki IAT oraz MAP. IAT-to ten na IC a map to ten na grodzi silnika -z wezykiem do kolektora dolotowego.
IAT -potrzeba oszukac np dobierajac odpowiedni rezystorek aby komputer myslal ze dostaje wiecej powietrza -to wowczas poda wiecej paliwa. W taki sposob podniesiesz moc silnika ale zmniejszysz nadmiar powietrza w stosunku do paliwa.
Jezeli chodzi o MAP to tutaj moze byc zagadka-potrzeba by sprawdzic gdzie lezy gorna granica w sterowniku silnika do ktorej mozemy poprzeczke podpijac.
W tym przypadku mozliwe ze zamiast podnosic cisnienie w kolektorze dolotowym potrzeba bedzie je obnizyc..co teoretycznie obnizy moc silnika ale zabieg taki bedzie mozna skorygowac poprzez zmiane temp. na IAT co z drugiej strony zniweluje nam zmniejszenie dawki paliwa na MAPie i dzieki temu uzyskamy wieksze dawki paliwa i bedziemy mogli miec wieksze doladowanie.
Na Zakonczenie i podsumowanie...Niepamietam teraz czy w tddiku jest cos takiego jak elektrozaworek od sterowania Wastegate..ale jesli niema to tylko podkrecenie sztangi moze podniesc cisnienie doladowania.
ALE to nie koniecBO-tddi ma nieregulowane turbo o czym kazdy w tym temacie powinien wiedziec ale nalezy wiedziec ze:
W KAZDYM SILNIKU PRACA SPREZARKI-ZALEZY OD ILOSCI PALIWA WTRYSKIWANEGO DO CYLINDRA. CO TO OZNACZA-ZE MOZECIE SOBIE NAWET WASTEGATE ZASPAWAC A NIE PODNIESIE TO PRZYROSTU POMPOWANEGO POWIETRZA JEZELI SILNIK NIEDOSTANIE WIEKSZEJ DAWKI PALIWA.
To jest odpowiedz do tego tematu. Ale moje zdanie nadal jest nie zmienione co do tego typu zabiegow. Ludzie mysla ze mozna wszystkorasowac- chipowac-i zwiekszac moc ale w dzisiejszych czasach konstruktorzy ktorzy maja naprawde tak bogate oprogramowania-hamownie itp. tak juz zyluja silniki ze naprawde podnoszenie mocy silnika nawet o kilkanascie % moze byc juz bardzo niebezpieczne dla silnika(w przypadku tddi raczej sprezarki)
fordziak4971 13-05-2012, 09:15 mjprzem.
Wspomniałeś o wywaleniu kata, ale czy wiesz(zdajesz sobie sprawę gdzie jest katalizator w focusie mk1 TDDI? Przecież to roboty na cały dzień jest. Poza tym jak wywali się kata to samochód będzie wyraźnie głośniejszy, a diesle te zwykłe do cichych nie należą...
jezeli chodzi o halas to niejest az tak zle-kiedys filmik nagrywalem ale jak porownywalem to niebylo za bardzo co porownywac..dochodzi delikatny swist turbiny ktorego wczesniej nie bylo i niejest to wcale uciazliwe a w czasie jazdy malo slyszalne.
W przypadku benzyny wywalenie kata to duzy problem z halasem... ale w dieslu jest sprezarka ktora zaglusza.
Juz gdzies opisalem roznice w halasie w samochodzie z katem i bez..a mam u siebie 2tddi i w swoim juz niemam bo sie praktycznie wypalil wiec musialem go wyciagnac i wyjac reszte.
I co do tej roboty i reszty-z demontazem kata schodzi tyle co z sciagnieciem oslony silnika.
a wyciagnieciem wnetrznosci kata...to tylko potrzeba zrobic puk...aby go pokryszyc i wywalic.
Puszke pusta zostawiasz i niemuszisz sie martwic o halas.
skrecasz zreszte dobrze uszczelniajac aby pozniej nie bylo ze jak wywaliles kata to masz glosniej bo roznica jest naprawde bardzo mala..za to zadowolenie z jazdy znacznie przyjemniejsze ;)
ps. opisywalem to chyba na focusklubpolska
witajcie
mysle ze tu moge sie dopisac
jakis czas temu kupiłem foczke 1.8tddi i powiem wam tak,przesiadajac sie z fabie 1.4 65KM na fokę to czułem roznice w jezdzi-barddziej czuło sie przyspieszenie,ale pojawiło się ale ...tzn moje odczucie-jezdze po miescie i generalnie dosc spokojnie,ale czasem chce depnać to auto dosc kiepsko sie zbiera i nie słysze nic z pod maski-tego zasysania-zeby turbo sie załaczało!
i teraz pytanie,czy jak zajme sie EGR-em,w sensie moze najpierw wyczyszcze cały układ-moze zakupic srodek do tego na allegro?czy po czyszczeniu odrazu zaslepic czy juz na tym etapie bede wiedziec czy turbo death czy odrazu blaszke załazyc?i ona da ostateczna odpowiedz?czy lepiej preparatem sikac na właczonym silniku i czy ktos powinien gazować czy ma chodzic spokojnie na luziea ja mam psikac ?i pytanie-czy lepiej ewent.turbo poddac regeneracji czy kupic dobra uzywke?
egr odrazu zaslep..
a co do ruszania w miescie to jak ruszasz w gorace dni to samochod zawsze jest slabszy swzczegolnie jesli masz zasyfiony IC a jesli masz wlaczona klime to zapomnij ze 1,8 bedzie chcialo sie zbierac od dolu jesli sprezarka klimy pompuje ( bo chyba klimy teraz uzywasz ;) )
egr odrazu zaslep..
a co do ruszania w miescie to jak ruszasz w gorace dni to samochod zawsze jest slabszy swzczegolnie jesli masz zasyfiony IC a jesli masz wlaczona klime to zapomnij ze 1,8 bedzie chcialo sie zbierac od dolu jesli sprezarka klimy pompuje ( bo chyba klimy teraz uzywasz ;) )
klimy nie mam
a IC czym moge wyczyscic?
generalnie to atko przymulone troche jest więc zaczne od czyszczenia egr i zaslepienia-pytanie-lepiej wyczyscic i potem zaslepic czy odrazu zaslepiac?
najlepiej to wyjac caly kolektor dolotowy i wyczyscic po za autem ale jezeli chcesz robic to preparatem i psikac na wlaczonym silniku to bez roznicy czy najpierw sobie wyczyscisz czy zatkasz ale zatkac i tak musisz bo egr W TDDi jest zbedny. CO do obrotow to zalezy jaki preparat kupisz. Jak po psiknieciu bedzie zamulac i bedzie gasl to muszisz poprosic kogos zeby trzymal obroty. IC najlepiej wyczyscic kompresorem a w srodku benzyna ekstrakcyjna i wysuszyc pozniej dobrze.
pytanie-bo wielokrotnie czytam ze awaria turbo polega głownie na tym ze wciaga olej ale jak mi go nie ubywa to czy turbo jest ok a inne aspekty przyspieszania moga nawać.EGR zrobie po wypłacie,wsjo wyczyszcze i zobaczymy.
oczywiscie awaria turbo nie polega tylko na braniu oleju ale takze moze byc jeszcze:
-mozliwosci uszkodzenia lopatek-zazwyczaj z braku filtra powietrza lub nieszczelnego ukladu dolotowego
-mozliwosci zatarcia sie kierwniczek-w tych wersjach w ktorych jest zmienna geometria-sterowanie
oczywiscie te usterki moga ale nie musza razem wystepowac.
ale ze turbo nie kreci znaczy sie tez ze moze co innego powodowac ten objaw-czyli mapsensor czy inne sprawy typu lewe powietrzE?????????????????????
w TDDi turbo kreci sie caly czas chyba ze zatka sie przewod olejowy smarowania i zatrze sie lozysko slizgowe na walku turbiny, wtedy stanie calkiem. Po za tym jezeli nie ma mocy to komputer ucina dawki i dlatego jest zamol, turbo caly czas dziala.
hmm...ale oleju nie bierze,bo gdyby było zawalone to powinno sie koło niego saczyć nie?tzn na chłopski rozum,za tydzien sie wezme za to
jest bardzo prosty sposob na to zeby zobaczyc czy pompuje turbo. Wystarczy 2 opaski odkrecic z balwanka przy IC i sciagnac ta gume, poprosic kogos zeby w palnik dal i przylozyc reke do rury i wszystko jest jasne. A co Ci sie kolego dzieje ? auto jest zamulone slabe ? Moze po prostu wtyczka od przeplywki sie wypiela , zanieczyscila .
Żadne odręcanie opasek z przewodów :569: - jak pociągnie piach z podłoża to silnik gotowy do remontu.
Wystarczy sprawdzać różnicę twardości bałwanka przed i podczas dodawania gazu. Jeżeli twardnieje to wiadomo - turbo daje radę.
a czemu ma niby pociagnac piach z podloza ? przeciesz na pustyni nie bedzie tego robil, nie strasz :) . A po za tym sprawdzi czy mu turbo olejem nie pluje. Moze zle mnie zrozumiales , mi chodzi o sciagniecie balwanka przy IC z prawej strony , tam nie ma opcji zeby cos zaciagnelo chyba ze bardzo sie postara ale napewno piachu nie wciagnie chyba ze mu sypnie lopata :)
Przy badaniu turbiny należy zachować szczególną ostrożność. Ja nie straszę tylko ostrzegam bo nigdy nie wiadomo co może być zassane do silnika przy nieszczeności układu dolotowego. A dodatkowo odkręcanie opasek w układzie podwyższonego ciśnienia może spowodować konieczność ich wymiany na nowe jeżeli nie są "pierwszej świeżości" - korozja - zwłaszcza, iż dostęp śrubokrętem bez kanału nie jest zbyt łatwy.
kolego w focusowym TDDI IC jest na gorze "nad" silnikiem, wiec kanal nie jest potrzebny. Wystarczy maske otworzyc. Opaski zawsze mozna dac nowe, sa dostepne w kazdym sklepie moto za ok. 1 zl . Co innego w mondeo gdzie IC znajduje sie w zderzaku przed chlodnicami , tam kanal bedzie potrzebny ewentualnie zdjecie zderzaka a i bedzie rowniez wieksza mozliwosc jak to mowiles " zassania" cial obcych do silnika poniewaz jest po prostu blizej "podlogi" dolot, chyba ze bedzie na kanale stal.
A co Ci sie kolego dzieje ? auto jest zamulone slabe ? Moze po prostu wtyczka od przeplywki sie wypiela , zanieczyscila .
witam
no więc kiedyś miałem escort td i powiem ze tam turbo dawało zdrowe wcisniecie a tu-cisza-jade jak zwykkłym dieselkiem,przy zakupie mogłem nie zwrocic na to uwagi z dwoch powodów=pierwszy przesiadłem sie z fabie 1.4mpi 8v-czyli 64KM,a po drugie -myslalem ze turbo inaczej juz tu sie zbie -bez turbo"dziury"więc boje sie ze albo kupiłem bubla:mad:albo jakiś styk,moze MAP,nie wiem-zaraz na wypłate wezme sie za filtry,czyszczenie - wyczyszcze ten juz słynny EGR,potem go zatkam i zobaczymy-no i IC słyszałem ze dobrze wyczyscic.
sprawdz jeszcze katalizator moze sie zatkal i blokuje go
sprawdz jeszcze katalizator moze sie zatkal i blokuje go
A JAK KATA SIE SPRAWDZA?CZYLI COS MOZE TURBO ZATYKAĆ BLOKOWAc?
znalazłem coś ciekawego http://www.youtube.com/watch?v=7v94DGI2h7I ciekawe czy da sie to samemu zrobić
katalizator to czesc ukladu wydechowego. jak sie zatkal to spaliny maja ciezko sie wydostac na zewnatrz z rury wydechowej. Zatkany katalizator stawia im opor wiec i silnik jest zduszony i turbo slabo kreci bo spaliny nie maja dostatecznej energi kinetycznej zeby wprawic w ruch walek turbiny z lopatkami. Jak sprawdzic kata ? najlepiej wykrecic go i zajrzec do srodka co tam sie dzieje. turbo w TDDi jest ze stala geometria. Tam jedynie weste gage moze sie zapiec ale zalezy w jakiej pozycji sie zapiecze czy w otwartej kiedy kieruje spaliny nie na wirnik tylko w komin czy w zamknietej gdy spaliny ida na wirnik napedzajac go. W obu tych przypadkach bedzie mul bo w pierwszym nie rozkreci turbiny a w 2 bedzie przeladowywac i komputer utnie dawki aczkolwiek zanim turbo nie nabije 1,2 bara bedzie szedl, po tym odetnie go
planuje w ten weekend oblukać co się dzieje,ze nie wdusza mnie w fotel-mam nadzieje, ze turbo bedzie oki:)
jak chcesz odkrecac katalizator to zaopatrz sie zza wczasu w dobry penetrant, dobre klucze i ewentualnie nowe sruby bo te 4 od kata moga sie ukrecic.
jak chcesz odkrecac katalizator to zaopatrz sie zza wczasu w dobry penetrant, dobre klucze i ewentualnie nowe sruby bo te 4 od kata moga sie ukrecic.
najpierw zaczne wszystko po kolej-nowy filtr powietrza,sprobuje zaślepić egr-ale mam pytanie czy warto przez zaślepieniem wyczyscic uklad preparatem do tego-EGR CLEAN, czy cos takiego?czy odrazu zaślepić?no i chce wyczyscic IC,,coś jeszcze?Moze przepływke przy fitrze przeczycic?a czy przy IC czujnik ten po lewejj tez go przeczysic?
czy w blaszce robić jakiś mały nawiert-otwór?
1. mozesz przed zaslepieniem czyms mu popsikac napewno nie zaszkodzi.
2. przplywka przy filtrze to nie w brew pozorom przeplywka to czujnik temperatury jest , ktory ma tam mzwiazek z ladowaniem przez alternator akumulatora. Ford stosowal "inteligentne" ladowanie. na moc to nie ma wplywu.
3. Nie musisz wiecic zadnego otworu w blaszce.
4. czujnik przy IC mozesz wyczyscic tak samo jak IC, wyciagnac przedmuchac sprezarka a jak juz wyciagniesz odpal auto i popros kogos zeby przegazowal, z rury idacej od turbiny powinno solidnie dmuchac, po tym poznasz czy turbo pompuje.
i jeszcze jedno pytanie-jesli ma sie uszkodzone turbo-mozna z nim jezdzić?
jak solidnie turbo leje olejem do dolotu,to w extremalnym przypadku rozbiegnie się silnik
jak solidnie turbo leje olejem do dolotu,to w extremalnym przypadku rozbiegnie się silnik
ale jakby lało olejem to bym mi olej znikał,a poziom jest ten sam non stop
to skąd wiesz że jest uszkodzona?
zeby sie silnik rozbiegal to musi calkiem pojsc lozysko slizgowe na walku turbiny. Wtedy caly olej pojdzie w dolot. Co sie wtedy stanie ? wystarczy wpisac na You tube i popatrzyc :)
pytanie za 1000pkt-czy czujnik który znajduje sie przy filtrze powietrza powinien
a-być na sztywno zamontowany z oringiem?
b-czy luzno zamontowany z oringiem?<tu podkreślam ze nie wypada,ale jest luz>
i czy z tego powodu może brać lewe powietrze, i czy to ma wplyw na turbo?może przez to nie działać,lub nie ząlaczać się?tyle dzis zauwazyłem,chciałem więcej dziś zrobic ale co chwila leje:evil:
u mnie ten czujnik siedzi w obudowie na scislo. Oring go uszczelnia. Czy to ma wplyw na turbo , niesadze poniewaz ile moze zaciagnac tamtedy tego powietrza ? - cale nic praktycznie, chyba ze calkiem wypada ten czujnik. Jedyny minus , ze moze zaciagnac jakiegos paprocha bo pociagnie od razu do silnika z ominieciem filtra. Trzeba sprawdzac co innego. To wplywu na spadek mocy napewno nie ma. jest duzo rzeczy do sprawdzenia.
1. szczelnosc dolotu
2. EGR czy dziala czy sie nie zacina- zaslepic najlepiej
3. IC, czujnik przy IC czy jest dobry .
4. WG na turbinie czy nie zaciete czy dziala
5. czujnik MAP
6. Kolektor dolotowy- czy nie zawalony sadza , nagarem , syfem z EGR'a
7. katalizator - ale o tym juz pisalismy
8. przewody podcisnieniowe i cisnieniowe idace do map'a czy sa szczelne
Dopiero po sprawdzeniu tego mozna domniemac ze turbo wysiadlo i nie pompuje co wiaze sie ze spadkiem mocy ale jezeli masz manometr i masz mozliwosc sprawdzenia cisnienia doladowania to na samym poczatku mozna to zdiagnozowac bez sprawdzania wszystkiego
Pozdrawiamm :)
ramzes315 01-07-2013, 14:08 pytanie za 1000pkt-czy czujnik który znajduje sie przy filtrze powietrza powinien
a-być na sztywno zamontowany z oringiem?
b-czy luzno zamontowany z oringiem?<tu podkreślam ze nie wypada,ale jest luz>
i czy z tego powodu może brać lewe powietrze, i czy to ma wplyw na turbo?może przez to nie działać,lub nie ząlaczać się?tyle dzis zauwazyłem,chciałem więcej dziś zrobic ale co chwila leje:evil:
Niestety nie mogę się zgodzić z przedmówcą, w Focusie MK1 TDDI jak i przy wielu innych samochodach z pompą VP30 bardzo ważne jest uszczelnienie dolotu, mi np przy tym czujniku brało lewe powietrze i przez to bardzo smrodził, przykleiłem go na klej do szyb (bo tak był już rozlatany) i kopcenie ustało, intercooler i wszytkie gumy musza byc bardzo starannie poskręcane bo jedna mała dziurka i albo bd kopcił albo nie będzie miał mocy albo jeszcze co innego, co do EGR w tym samochodzie mechanicy z salonów forda sugerują jego zaślepienie -nie zawsze to co da fabryka jest dobre - i jedna z najważniejszych rzeczy, bardzo skrupulatnie trzeba podejsc do kolektorów dolotowego i wydechowego, u mnie np mechanik założył metalową uszczelkę jako że miała być lepsza, samochód nie miał ciśnienia odpowiedniego co najlepsze w dolocie, w końcu się wkurzyłem zdemontowałem obydwa kolektory wyczyścilem, poskręcałem na uszczelki metalowo-papierowe nie tylko metalowe i okazało się że już nie gwiżdży turbo i z ciśnieniem wszytko w porządku, ten czujnik na początku dolotu przy filtrze to czujnik powietrza wprowadzonego do dolotu a nie od alternatora, natomiast zwróć uwagę że przy IC masz drugi identyczny -to czujnik pomiaru ilości powietrza w dolocie, jakiekolwiek nieszczelności po drodze i bd kopcił. Ciężko dzisiaj znaleźć dobrego mechanika znającego się na nowych dieslach, wbrew pozorom ten samochód jest bardzo czuły na nieszczelnośći w dolocie i co ważne -na paliwo, sugeruje Ci zmieniać filtr paliwa przy każdym przeglądzie (w moim wypadku co 10 tys km) i filtr koniecznie z dużym osuszaczem i najlepiej jakimś magnesem mocnym (osobiście stosuję BOSCH albo MANN) nie kupuj najtańszego bo sobie krzywdę zrobisz -poczytaj o usterkach pompy VP30/44, ja nie zmienialem rok, i mi pompa siadła 2000zł naprawa ;) Może teraz nieco mniej ale pewnie i tak sporo, natomiast jak pilnuje filtrów to kolejne 3 lata jeżdżę bez awarii ;) To samo z kręceniem -ten samochód i te pompy nie nadają się do podnoszenia ciśnienia czy tuningu -zaraz padnie pompa tak więc odradzam. Mam nadzieję że pomogłem Pozdrawiam ;)
|
|