Zobacz pełną wersję : [MK2] Wszystkie ściągają w prawo???

lary8835
29-01-2009, 08:53
witam szanownych kolegow do ktorych mam jedno bardzo interesujace mnie pytanie: czy wasze focusy po puczszeniu kierownicy tez delikatnie sciagaja w prawo? nie jest to jakies gwaltowne zeby kierownice chcialo z reki wyrwac ale jednak juz po tych 100-200 metrach jestem juz na sasiednim pasie. samochod mam nowy i dzieje sie tak od samego poczatku bylem juz z ta sprawa trzy razy w aso sprawdzili geometrie wywazenie kol itd itp i stwierdzili ze wszystko jest ok ze zawsze w ukladzie kierowniczym sa jakies luzy i nigdy nie da sie tego idealnie ustawic i ze wiekszosc fokusow tak ma. nie chcialo mi sie w to wierzyc ale przejechalem sie focusem od kolegi i o dziwo jest identycznie. dodam ze opony nie sa nigdzie sciete a przejechalem juz 3,5 tys kilometrow. jesli ktos ma jakis pomysl to bylbym wdzieczny. a moze zmienic serwis...? poprzednie moje auto to bylo mondeo mk3 i mimo ze mial przejechane 200 tys to jak puscilem kierownice to jechal jak po sznurku. pozdrawiam i czekam na jadies opineie.

mihal
29-01-2009, 10:22
to zalezy gdzie to sprawdzales. jezeli droga jest chocby minimalnie pochylona bedzie cie sciagac. sproboj pojechac ta sama droga w przeciwnym kierunku. jak bedzie sciagac w ta sama strone to cos jest nie tak.
moj nie sciaga w zadna strone (tez 2008)

satanael
29-01-2009, 10:36
witam szanownych kolegow do ktorych mam jedno bardzo interesujace mnie pytanie: czy wasze focusy po puczszeniu kierownicy tez delikatnie sciagaja w prawo? nie jest to jakies gwaltowne zeby kierownice chcialo z reki wyrwac ale jednak juz po tych 100-200 metrach jestem juz na sasiednim pasie. samochod mam nowy i dzieje sie tak od samego poczatku bylem juz z ta sprawa trzy razy w aso sprawdzili geometrie wywazenie kol itd itp i stwierdzili ze wszystko jest ok ze zawsze w ukladzie kierowniczym sa jakies luzy i nigdy nie da sie tego idealnie ustawic i ze wiekszosc fokusow tak ma. nie chcialo mi sie w to wierzyc ale przejechalem sie focusem od kolegi i o dziwo jest identycznie. dodam ze opony nie sa nigdzie sciete a przejechalem juz 3,5 tys kilometrow. jesli ktos ma jakis pomysl to bylbym wdzieczny. a moze zmienic serwis...? poprzednie moje auto to bylo mondeo mk3 i mimo ze mial przejechane 200 tys to jak puscilem kierownice to jechal jak po sznurku. pozdrawiam i czekam na jadies opineie.
rozbrajają mnie te tłumaczenia ludzi z ASO... Nie wiem z kogo debila robią, z siebie czy z ludzi? auto powinno jechać idealnie prosto, nie powinno być mowy o żadnym ściąganiu. Skoro jest to fabryczna ich przypadłość to niech Ford w folderze napisze Ściąganie podczas jazdy - fabrycznie, śmieszne to nawet nie jest...
Dobrze powiedział poprzednik, sprawdź na innej drodze, bo może tamta jest delikatnie pochylona

lary8835
29-01-2009, 11:39
na kazdej drodze jest tak samo. tylko co to moze byc jak zbieznosc wychodzi dobrze... chyba pojade jeszcze do innego serwisu.

lucy55
29-01-2009, 16:14
Mam to samo w nowym ff po przejechaniu 18 000 km, sprawdzałem na autostradzie w D i nie ma zmian występuje sciaganie. Zgłosiłem sie do serwisu mają sprawdzić.

Dinar
29-01-2009, 16:17
Może ciśnienie w oponach masz różne,najlepiej sprawdż przy np.3at, albo ważysz 100kg a focus jest miękki,auto wtedy
przechylone mocno.

lary8835
29-01-2009, 16:25
cisnienie dobre, kola tez wywazone. jak sie jedzie w kilka osob i obojetne po ktorej stronie siedza to i tak sciaga w prawo wiec przechylenie auta to tez nie to.

waldek72
29-01-2009, 16:43
u mnie też ściąga a focus jest z 2006 r. jeździłem na zbieżność - wszystko jest idealne, ciśniecie bywało że co tydzień mierzyłem a focus jak ściągał tak ściąga. kurde nie wiem może to jakaś fabryczna wada i wszystkich dotyczy.

VITEZZE
29-01-2009, 16:51
Mój też ma taka tendencję... baaardzo deeeelikatnie, ale jednak sciąga w prawo.
Wszystko sprawne, zbieżność, ciśnienie, nawet sprawdzałem otwory kontrolne na wózku przedniego zawieszenia czy przypadkiem nie ruszone...wszystko jest OK.
Wg mnie to spadek jezdni.... każda jezdnia(na prostym odcinku) jest pochylona w kierunku zewnętrznym.(te nowsze nawierzchnie bardziej) więc każde auto musi trochę zjeżdzać...grawitacja! :)

Ja tak sobie to tłumacze...i dobrze mi z tym :)

BogoWroc
29-01-2009, 17:58
Ja tez mam focusa z 2008 i nic podobnego nie zauwazylem (odpukac).
Kiedys czytalem (inny samochod) ze komus pomoglo przelozenie kol z lewej na prawa i odwrotnie.

A_T
29-01-2009, 19:40
Moj tez sciaga w prawo. To nie jest wina cisnienia w oponach bo zostalo to wyprobowane i sprawdzone pare razy. Kola tez sa wywazone a i tak sciaga, mysle ze to ciekawy temat ale ja osobiscie juz nie mam pomyslu co moze byc przyczyna...

damian1173
29-01-2009, 19:53
trzeba to wyrególowac zbieżnościa pół minimetra przestawić któreś z kół w lewo i będzie dobrze a ten ich komp niezauważy różnicy

waldek72
29-01-2009, 20:02
no niby można w lewo przestawić troszkę ale trzeba na zbieżność znowu gnać a już mi się to znudziło. kudre to jakoś niepoważnie z tym ściąganiem, poprzednio miałem almerę i zawsze było dobrze a tu taka lipa i wszystko przez to że zechciało się większego samochodu.

SMUTNYINDYK
29-01-2009, 20:08
Nie wolno przekładać kół z lewa na prawo przy oponach kierunkowych. Może macie właśnie zamienione opony kierunkowe[ może to stać się przypadkowo n.p. u wulkanizatora.

tomiwit
29-01-2009, 20:15
Trzeba zamienić opony stronami, przód/tył, na inne, obojętne. I sprawdzać na tej samej drodze jeżdżąc tam i z powrotem.
I warto jeszcze sprawdzić czy ściąga przy dodawaniu gazu czy na luzie też.

vorph
29-01-2009, 20:40
U mnie też lekko znosi na prawo, ale zauważyłem w ostatnich dniach delikatnie skręconą kierownicę , kiedy powinna być na wprost, mam nadzieję , że po ustawieniu zbiezności ten problem ustąpi.

shapyr
29-01-2009, 20:40
Przypadłość ściągania może być charakterystyczna dla danego modelu samochodu, m.in. dotyczy to Mazdy modelu 6 sprzed liftu. Spowodowane to było (jest) niewłaściwą budową zawieszenia - górnego mocowania. Z tego powodu po lifcie zmieniono (o ile nie dodano) łożyska, a w starszych modelach jest możliwość zrobienia tego w ASO. Zastanawiać może to, że w tym czasie Mazda współpracowała mocno z Fordem więc może ma to coś wspólnego ze ściąganiem FFII? :fcp20 A przypadłość ta nazywa się "rozprężenie przedniego zawieszenia"

Gregory P.
29-01-2009, 21:40
Niestety potwierdzam,
ściągało dość mocno w prawo, po ustawieniu geometrii ( przód i tył ) nadal lekko ściąga. Jeżdżę autostradą więc jest to odczuwalne i denerwujące. Będę dalej próbował to usunąć.
Pozdrawiam

adam_p
29-01-2009, 21:47
Kazdy samochod ściąga troche na prawo ze wzgledow bezpieczeństwa, oczywiscie nie mam tu na mysli ostrego zjezdzania tylko lekkie tj po przejechaniu 100m na prostej doredze(ktora w Polsce trudno znalezc) powinien delikatnie kierowac sie w prawo.
pozdr

SonnyBoy
29-01-2009, 21:52
a w mojej foce MK1 2002r ściąga w lewo !!! ... ale ja mam angielską wersje, z kierownicą po prawej stronie, hehe ciekawe

adam_p
29-01-2009, 22:05
no jak na moje to tylko w takim razie potwierdza to co powiedzialem ;-)

SonnyBoy
29-01-2009, 22:16
no jak na moje to tylko w takim razie potwierdza to co powiedzialem ;-)

dokładnie!! ufff, już sie bałem że była bita albo co a widze że ten typ tak ma :)

adam_p
29-01-2009, 22:18
To nie kwestia tego typu tylko wszystkie samochody w ten sposób działają. Jak na moje jest to logiczne bo jeżeli już czego nikomu nie życzę to lepiej wjechać w rów niż mieć czołówkę.

satanael
29-01-2009, 23:06
lepiej wjechać w chodnik pełen ludzi?
nonsens totalny! Auto nie może ściągać, moje MKIII nie ściąga jakoś... I poprzedniego mondeo z 95 roku też nie ściągało po 200 tyś. Dopiero jak sprężyna pękła to zaczeło ściągać :fcp2

adam_p
29-01-2009, 23:28
nie mam na myśli sciagania tak mocnego ze jak sie pości kierownice to odrazu kierownica sie skreca i samochod rowniez, tylko o delikatnim "spływaniu" na prawo, kierownica wtedy sie sama nie przekręca tylko caly czas jest na wprost. NIe wiem jak to inaczej okreslić ale na 100% to prawda.

A_T
30-01-2009, 07:13
Dokladnie! adam_p ma racje, tu nie chodzi o gwaltowne zjezdzanie tak aby wjechac w chodnik pelen ludzi tylko o takie minimalne kierowanie sie pojazdu na prawo. Tego sie po prostu nie da inaczej opisac wiec jesli ktos nie wie ocb tzn ze nie ma takiej przypadlosci.

lary8835
30-01-2009, 10:18
dokladnie nie jest to jakies mocne ale tak jak mowie po okolo 100-200 metrach juz delikatnie zmienia pas i jest to troche irytujace. ja tez wczesniej mialem mondka mk3 i on jechal jak po sznureczku. chociaz tyle dobrze ze nie jest tak tylko w moim aucie bo juz sie balem ze jakis trefny mi sie trafil.

jaceko
30-01-2009, 23:34
Moim zdaniem uznawanie ściągania (nawet jesli nazwiemy to "lekkim plywaniem") za normalne w tym modelu jest nieporozumieniem. Żadne z moich poprzednich aut (także obecny focus) nie ściąga - ani w prawo, ani w lewo. Musi być jakaś przyczyna, że auto w ten sposób reaguje.

SMUTNYINDYK
30-01-2009, 23:59
Też tak myślę....

ultra
31-01-2009, 08:12
potwierdzam-nowa sztuka 2008r 7kkm z salonu i sciaga na prawo. 1.6 benz. kombi. sprawdzone na idealnej nawierzchni,przy zaslonietej drodze,a np. inne moje auto (astra)jedzie idealnie prosto. Wlasciwie to nie ma znaczenia jaka nawierzchnia,bo i tak sciaga,a im lepsza droga ,tym bardziej to czuc i bardziej to wnerwia,bo nie mozna sobie tego sciaganie podciagnac pod nierowna droge. :fcp16

adam_p- jakies wymysly napisales! musi jechac prosto i koniec.sciaganie na prawo,czy lewo(pewnie w wersji angielskiej sciaga na lewo :fcp1 ,mysle jednak ze i w anglikach ,rownierz sciaga na prawo,bo jest to jakas wada i tyle)

adam_p
31-01-2009, 15:26
to nie sa moje wymysly tylko szafa serwisu mercedesa ktory tak mi wytlumaczyl czemu tak jest we wszystkich 4 autach ktore sa u mnie w domu.... Ja Was nie namawiam zebyscie w to wierzyli jak uwazacie ze to bzdury to Wasza sprawa ;-]
pozdr

mihal
31-01-2009, 21:45
moj nie sciaga. a wiec tttnm

DAAN
09-02-2009, 14:53
xxx

waldek72
09-02-2009, 16:13
no ale jak to opon? na zimowych mi ściąga i na letnich też ściągało a to przecież dwa komplety opon? bardziej podejrzewałbym przypadłość o której pisałeś czyli wadliwe, niewłaściwe mocowanie kołyski zawieszenia lub ławy jak kto ją nazywa.

ADIAS
14-02-2009, 18:26
Mialem kilkadziesiat aut i zadne nie sciagalo poczawszy od 126p a na foce jako ostatnie warunek auto bezwypadku nie wybite i prawidlowo ustawione zawiechy!!!!! za wyjatkiem:1 bardzo pochylona droga na bok 2 wybite zawieszenie luzy 3 przetracony kregoslup brak,, szpury'' 3 zdarza sie ze fabryka wypusci zle ustawioną zawieche :546: no i przy silnym bocznym wiaterku tez lubi sciagac raczej przy lekkich autkach i duzej predkosci autko niema prawa ściągać!!!! puszczam ster i mus prosto

jacasim
14-02-2009, 20:37
śmigam foką która w swej krótkiej historii zaliczyła już dzwona... :573:
mimo to jeździ jak po sznurku, zero ściągania... nawet minimalnego :fcp2
zimówki 16" jest OK, letnie alusy 17" (225/45/R17)... jest BOSKO :fcp27
samochód niema prawa ściągać... koniec i basta ;)

grzemo
14-02-2009, 21:55
FF II, przebieg 75kkm. Żadnego ściągania nie zauważyłem. Albo jest OK albo jestem wyjątkowo gruboskórny.
Co do opon: gdyby o nie chodziło, to chyba statystycznie powinno ściągać równie dobrze w prawo jak i w lewo. A swoją drogą w FF II chyba faktycznie jest coś ze zużywaniem się opon, bo są z przebiegiem coraz głośniejsze.

neon2909
15-02-2009, 22:40
A ja myślałem że mam urojenia. Kupiłem foczke z 2008 rok z przebiegiem 15000 km. Samochod kupiony z ekspozycji od dilera forda. Ojciec w trakcie jazdy próbnej zwrócił mi uwagę na delikatne ściąganie do prawa. Byłem tak zaaferowany posiadaniem "nowego" samochodu że nie zwróciłem na to uwagi. Po kilku dniach przekonałem się ze coś w tym jest. Jadę do serwsu, ciekawe co powiedzą.

Forder
15-02-2009, 23:32
Mi ściaga delikatnie w prawo ale tylko na letnich oponach i alusach 15". Więc teraz przed zmiana na letnie poproszę o sprawdzenie opon/felg. Na zimowych w ogóle nie ściaga więc jak co niektórzy pisali "focusy nie ściagają" :fcp1

piotrek 74
16-02-2009, 06:35
to ja mam chyba bitego :fcp27 bo nie ściąga :fcp2

Forder
16-02-2009, 11:16
Hm moj wiem ze mial wypadek przed zakupem i wlasnie z prawej strony... :fcp2

suizz
16-02-2009, 19:47
to ja mam chyba bitego :fcp27 bo nie ściąga :fcp2

hehe focus pierwszym samochodem na swiecie ktoremu wypadki wpływaja pozytywnie na geometrie :fcp2

Josh
28-05-2010, 09:08
Odświeżę trochę ten temat. Naczytałem się na temat tego ściągania, jest dużo różnych przypadków, które opisujecie, więc i ja dorzucę swój.
Otóż mój Focus też trochi ściąga do prawej strony, a żeby było śmiesznie, to tylko do prędkości 100 km/h (ok 200 metrów i już trzeba korygować tor jazdy).
Powyżej tej prędkości, auto jedzie idealnie prosto, 500-1000 metrów spoko można puścić kierownicę.
Jak to się ma do tego wszystkiego, co u mnie może być przypadłością??
Pozdrawiam

rufik
28-05-2010, 10:32
Ja mam podobnie - baaaardzo delikatne ściąganie w prawo. Ale nie przeszkadza mi to, gdyż trzymając obydwie ręce na kierownicy w ogóle nie czuje tego, nie muszę ciągle kontrować.
A skoro nie jest to odczuwalne na moich rękach (tylko jak puszczę kierownicę), to nie ma problemu :)

Vadero
28-05-2010, 10:34
witam szanownych kolegow do ktorych mam jedno bardzo interesujace mnie pytanie: czy wasze focusy po puczszeniu kierownicy tez delikatnie sciagaja w prawo?

nie. wina zawieszenia albo opon - zamień lewe opony z prawymi i zobacz co sie stanie :)

hubert.c
28-05-2010, 10:38
Witam. Czytam ten temat i mogę powiedzieć iż w mojej Foce też ściąga (1.6 TDCI 2005r 90tyś km). Jadę autostrada na prostym odcinku prawymi kolami po pasie. Kierownica ma lekki skręt w prawo jakieś 2-3 stopnie. Jak ją wyprostuje to ściąga na lewo po 100-200 metrach. Nie byłem jeszcze na zbieżności (auto mam od marca br). Mam zaprzyjaźniony serwis, w którym ojciec robił zbieżność w WV Caddy. Auto miało stłuczkę i ściągało w prawo. W ASO ta sama śpiewka jak w poprzednich postach ale nadal ściągało. Podjechaliśmy do znajomego. Coś tam przestawił na wyczucie, przejechał ok 10km i do dzisiaj jest ok a minęło 2 lata i 30tyś km (tylko miasto).

georobson
29-05-2010, 22:37
U mnie podobny przypadek jak zauważył kolega DAAN, mianowicie:
na kołach 15" 195 auto idzie idealnie, natomiast na kołach 16" 205 po tej samej drodze auto minimalnie ściąga.
Sęk jednak w tym, że u mnie ściąga chyba w lewo ?
Jutro zwrócę na to uwagę.

jasiuprezes1
29-05-2010, 22:48
jesli zbierznosc kol wychodzi na przyzadach dobrze to powinni sprawdzic zbierznosc po wrzuceniu odwarznikow odpowiednio weglug wagi pasarzerow, co wy na to.

sjenit3
30-05-2010, 11:23
Te lekkie ściąganie w prawo to nie jest wina samochodu. To wszystko wynika, jeżeli ktoś w ogóle wie, na skutek obrotu ziemi w okół osi. Nie będę więcej argumentował tego, jeżeli ktoś jest ciekawy niech sięgnie po książkę z geografi i sobie poczyta.

wojtekjanus
30-05-2010, 11:32
Te lekkie ściąganie w prawo to nie jest wina samochodu. To wszystko wynika, jeżeli ktoś w ogóle wie, na skutek obrotu ziemi w okół osi. Nie będę więcej argumentował tego, jeżeli ktoś jest ciekawy niech sięgnie po książkę z geografi i sobie poczyta.

A czy to znaczy - jeżeli auto delikatnie ściąga w LEWO - że Ziemia zaczęła obracać się w drugą stronę?g:galy

sjenit3
30-05-2010, 11:45
Dotyczy to lekkiego ściągania w prawo

jasiuprezes1
30-05-2010, 11:57
sjenit3 odpowiedz mi na to pytanie.jeśli jadę na północ auto ściąga w prawo ,wporządku.jeśli zawrócę i będę jechał napołudnie auto nadal ściąga wprawo czyli ziemia nagle zmieniła obroty,nie piszcie takich bzdur tylko idzcie do szkoły powtórzyć ten temat z geografi.

sjenit3
30-05-2010, 14:14
Bzdur nie piszę wpisz sobie siła coriolisa i poczytaj.Na półkuli północnej zawsze bedzie sciagac w prawo, Jasiu to ty jezdzisz z kompasem, skoro tak dokładnie okresliłes.

tomiscorpio
30-05-2010, 14:33
czytam te komety to az mi sie w glowie przewraca.

drogi wszystkie sie buduje ze prawa strona sie obniza , bo woda ma splywac.
A nie stac na drodze .... Dlatego na wekszosci drog jak sie jedzie sciaga w prawo. Szczegolnie na takiej dlugosci 200, itp itd.

Do tego focus miekki to kolejna ciekawa teoria dinara.

jasiuprezes1
30-05-2010, 14:58
sjenit3 ,nie jeżdze z kompasen,napisałem dla przykładu o zmianie kierunku jazdy i dalszym ściąganiu w prawo.

sjenit3
30-05-2010, 15:28
Prawo fizyki jak i pochylenie drogi maja decydujacy wpływ na te minimalne odchyłki w prawo. I na tym najlepiej zakonczyc spory polsko-polskie.

Kubuch
30-05-2010, 20:50
Przeczytałem kilka ostatnich postów i oblałem się piwem :D Niektórzy nie potrafią poprawnie napisać słowa zbieżność a wygłaszają niestworzone teorie... Inni z kolei siłę Coriolisa wciągnęli w teorię spisku... Auto nie ma prawa ściągać ani w prawo ani w lewo, niezależnie czy jeździmy starą Sierrą czy nowym Fousem po biegunie czy po równiku...

Kamil33
31-05-2010, 17:42
Niestety to prawda (delikatnie a jednak).

Josh
28-06-2010, 08:33
Mój Focus też ściąga, ale przekonałem się, że wpływ na to ma pochylenie jezdni oraz wiatr.
Jeżeli twierdzicie, że auto ściąga wam w prawo, to przy pustej drodze (zapewne w nocy) przejedzcie się drogą jak (po angielsku) lewym pasem, jeżeli na lewej stronie jezdni będzie ściągać w lewo, wszystko jest ok i tak w zasadzie jest w większości aut!!

Kamil33
28-06-2010, 20:44
Takie ściąganie to nie jest problem problem to ja mam ze spalaniem 9,5 na 100km w mieście aż chce się wyć a ropucha drożeje u mnie na Orlenie 4,75 zeta.

maureliusz
28-06-2010, 21:06
Zgadzam się, że w auta nie ma prawa ściągać, chociaż mojego też ściąga lekko -he, he :-)
Jak gość ustawiający geometrię jest kumaty to powinno być OK, jeżeli auto nie było bite. W praktyce jednak, jedna dziura, druga dziura, krawężnika itp. i po geometrii:-) Ściąga z powrotem - taki urok polskich dróg.

wojtekjanus
28-06-2010, 22:13
Chociaż siła (prawidłowo efekt) Coriolisa rzeczywiście występuje, powodując na półkuli północnej zjawisko skręcania w prawo WSZYSTKICH poruszających się przedmiotów, a na półkuli południowej w lewo - to zjawisko to praktycznie nie jest odczuwalne w czasie ruchu samochodu. Tłumione jest przez zdecydowanie silniejsze czynniki, takie jak geometria zawieszenia, pochylenie jezdni, stan opon, kierunek wiatru i wiele innych.

Np. w czasie II wojny niemieckie pociski V-2 na dystansie 1200 km miały z tego tytułu odchylenie o ok 3 km. Dla kierowcy auta taka odchyłka jest nieodczuwalna...:570: