Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Komunikat: usterka silnika 2.0TDCI

Strony : 1 [2] 3

pawel2m
01-09-2014, 19:46
Albo podmienili na przeglądzie:evil:

PS. coś czuję że na dniach znowu wyskoczy błąd. Wtedy nie gasząc auta podjadę i mają wymienić :-)

Wcale nie musisz tego przecież robić, w Biuletynie mają napisane jak sprawdzić czy masz uszkodzony parownik.

Przy następnej próbie wypalania DPF błąd znowu wyskoczy bo masz uwalony bezpiecznik przez brak paliwa - przegrzany parownik.

Wystarczy że im każesz zapodać wypalanie statyczne, tak jak ja i wyjdzie szydło z worka.

Gregonio
01-09-2014, 20:28
Paweł, dzięki za info. W ASO mówili, że bezpiecznik sprawdzali i był ok. Może tylko coś nie stykało? W każdym bądź razie zrobiłem z 400 km i usterki brak, ale też i nie zauważyłem wypalania, a potrafię to wyłapać (oczywiście w mieście).

lsulima
01-09-2014, 22:37
Wcale nie musisz tego przecież robić, w Biuletynie mają napisane jak sprawdzić czy masz uszkodzony parownik.

Przy następnej próbie wypalania DPF błąd znowu wyskoczy bo masz uwalony bezpiecznik przez brak paliwa - przegrzany parownik.

Wystarczy że im każesz zapodać wypalanie statyczne, tak jak ja i wyjdzie szydło z worka.

Sprawdziłem dziś znów cały tor: bezpieczniki OK, przekaźnik OK, świeca 1,4oma. Zasilona bierze 10A. Ja się pytam gdzie jest błąd? Podgrzana rezystancja się zmienia - rośnie. Może za bardzo??

pawel2m
04-09-2014, 10:56
ale też i nie zauważyłem wypalania, a potrafię to wyłapać (oczywiście w mieście).

Dokładnie tak, jeśli tylko dopalanie się zacznie i zakończy to nie ma żadnego problemu, średnio w SMaxie co ok 500km (przynajmniej u mnie).

Gorzej się jak się kolejny raz rozpocznie i nie zakończy... a DPF będzie już zapchany.

eclipse
04-09-2014, 11:29
W moim pomimo że jeżdżę nim już 4 latka przebieg chyba 96 tyś.
to również, nigdy nie miał typowych objawów wypalania DPFa . (kopcenie / buczenie / czy świecąca usterka silnika .
Tylko ja dość często sprawdzam poziom oleju i jak się podwyższy to wnioskuję że trzeba go trochę podusić na trójce po trasie to może się dopali .

Należy czekać cierpliwie może kiedyś znajdzie się ktoś co rozwiąże ten węzeł gordyjski w naszych maxiach .

pawel2m
04-09-2014, 11:46
W DW10C oleju nie przybywa od DPF nie wiem jak w poprzednich.

Gregonio
04-09-2014, 18:32
Dokładnie tak, jeśli tylko dopalanie się zacznie i zakończy to nie ma żadnego problemu, średnio w SMaxie co ok 500km (przynajmniej u mnie).

Gorzej się jak się kolejny raz rozpocznie i nie zakończy... a DPF będzie już zapchany.
No dziś wreszcie zauważyłem wypalanie :-). Ciekawe, że nie wyskoczył błąd "Usterka silnika"…. hmmm czyżby ASO naprawiło (np. bezpiecznik nie stykał? Czy to możliwe).

SRS
04-09-2014, 19:54
bywa , bywa, a nawet czasem bezpiecznik wygląda na oko sprawny a elektrycznie jest do d......

Gregonio
05-09-2014, 09:04
bywa , bywa, a nawet czasem bezpiecznik wygląda na oko sprawny a elektrycznie jest do d......

Dzięki za info. Ciekawe tylko jaki był powód jego spalenia..... Pojeździmy, zobaczymy, czy nowy też się nie spali :-)

edytka_ba
12-09-2014, 09:35
Witam. Postanowiłem podzielić się swoimi doświadczeniami z komunikatem - usterka silnika. Pojawiał się on z różną częstotliwością, czasami kilka razy dziennie, czasami raz na dwa-trzy dni,pojawiał się gdy jadąc ze stałą prędkością, zwalniałem (lub zatrzymywałem) i dodawałem gazu (ruszałem), po 30-60 sek. pojawiał się ten nieszczęsny komunikat, żółta ikonka "i", auto słabło o 50%. Wystarczyło zgasić silnik na minimum jedna minutę i wszystko wracało do normy. Po podłączeniu do komputera w ASO - info o błedzie czujnika przepływomierza, zaproponowano mi nowy czujnik za około 890zl:!!: Czując, że Panowie nie są pewni swojej diagnozy podziękowałem. Pożyczyłem czujnik o identycznych numerach (z citroena jumpera), błąd pojawiał się nadal. W między czasie wymieniłem olej, filtry, tankowałem tylko paliwo premium, zamieniłem akumulator, wypalałem dpf w Aso itd. nic nie pomogło. Po podłączeniu do komputera w małym prywatnym zakładzie do błędu przepływki był opis o zbyt wysokim ciśnieniu doładowania. Panowie poinformowali mnie, żeby nie sugerować się dosłownie opisem (tłumaczeniem), zbyt duże może oznaczać zbyt małe - sprawdzić intelcooler i przewody za turbiną. Po powrocie do domu w 10 min. znalazłem źródło problemu - pęknięty wąż łączący intercooler z kolektorem dolotowym, przy opasce zaciskowej na dolocie. Od teraz auto śmiga, aż miło. Rozpisałem się, mam nadzieję że komuś pomogę. Pozdrawiam.

PPiotrek
12-09-2014, 10:48
@edytka

dziękuję. Mam podobne objawy i póki co u mnie też szukają. W najbliższą środę jadę własnie do małego zakładu ale zasugeruję, to o czym napisałeś.

PPiotrek
25-09-2014, 22:39
u mnie nadszedł finał - popsuty wiatrak chłodnicy. Po wymianie kontrolka zgasła. Ale żeby nie było za lekko pojawił się nowy temat - ale to już nie ten watek - turbina....

citrovit
30-09-2014, 19:56
Od listopada ubr. mam S-Maxa Platinium X, 2.0 TDCi. Przejechałem niewiele, bo 5900 km, głównie po mieście, do pracy i z powrotem - ok. 30 km. Wczoraj w trakcie jazdy pojawił mi się komunikat: usterka silnika i samochodem dało się jechać jedynie bardzo wolno. Poza tym zapaliła się kontrolka ESP. Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu, komunikatu o usterce już nie było, nie paliła się już także kontrolka ESP. Ale pojechałem do serwisu, żeby zdiagnozować usterkę. Podłączyli do komputera i nic nie znaleźli. Powiedzieli, że wgrali nowe oprogramowanie. Dzisiaj rano problem znowu wrócił (komunikat: usterka silnika + zapaliła się kontrolka ESP) i znowu po ponownym uruchomieniu silnika było wszystko w porządku, ale samochód, tak jak wczoraj zostawiłem w serwisie. Może teraz ta usterka da się zdiagnozować przez komputer. Może macie jakieś sugestie. Intercooler sprawdzili i podobno jest wszystko OK. Filtr DPF? Co 500-800 km robię "małą trasę" ok. 100-120 km na wyższych obrotach. Pomóżcie!

Witam.
Pozwolicie,że wrócę do tematu tego postu.Od 2 tygodni walczę z takim samym zachowaniem,objawami i pojawiającym się komunikatem USTERKA SILNIKA na Conversie.
Wczoraj wyjaśnił się u mnie problem.Winny tych kłopotów to EGR.Dwukrotnie po zapaleniu się usterki był sprawdzany na kompie w serwisie i serwis ponad wszelką wątpliwość wytypował EGR do wymiany.I tak też zrobili.Po wymianie samochód jeżdzi jak nowy,żadnych zadławień podczas rozpedzania,żadnych braków mocy,zaczął normalnie jeżdzić.A i jeszcze jedno,pozbyłem się niesamowitego kopcenia przy przyspieszaniu i już nie wstydzę się za kłęby dymu za mną.
Jeśli ma ktoś takie objawy jak opisane na początku wątku,proszę sprawdżcie poprawność działania EGR-u.Mimo ogromnej kwoty wydanej na wymianę w serwisie tego ustrojstwa jestem zadowolony z poprawy pracy silnika i można już normalnie jeżdzić.
Nadmienię,że EGR padł po 453 tys km autko ma dopiero 4 lata i to pierwsza wymiana czegokolwiek za kwote powyżej 1 tyś zł.Moge śmiało powiedzieć,że autko jest naprawdę mało awaryjne.
Pozdrawiam wszystkich S-Maksiowiczów i szerokiej drogi.

Gregonio
01-10-2014, 21:51
Ja też już po naprawie. Usterka silnika znów mi wyskoczyła (bez innych objawów). Błąd stwierdzony przez ASO - P269F. Wymiana świecy żarowej DPF na gwarancji. Na razie problem zniknął i widzę że DPF się wypala. Mam nadzieję, że to koniec z tym komunikatem.
Przy okazji pochwała dla ASO Lipski w Warszawie, która po początkowych drobnych problemach profesjonalnie rozwiązała problem.

RafałB
02-10-2014, 09:15
Nadmienię,że EGR padł po 453 tys km autko ma dopiero 4 lata i to pierwsza wymiana czegokolwiek za kwote powyżej 1 tyś zł.Moge śmiało powiedzieć,że autko jest naprawdę mało awaryjne.
.

THE Beściak....!

I niech ktoś powie że Fordy są awaryjne :D

Mmaq
04-11-2014, 19:15
Witam wszystkich,
Po odpaleniu pojawia mi się wspomniany w temacie komunikat: usterka silnika, ale tylko komunikat, bez "check engine" czy ESP. W teście zegarów nie pojawiają się żadne błędy, po zczytaniu błędów z komputera (niestety tylko przy pomocy Torque'a bo tylko smartfon wyraził chęć współpracy z moją wtyczką z bluetooth) wyszło mi coś takiego: P0299, P0490, P03E8, P253F, P2297.

Dodam jeszcze że już mój mechanik stwierdził że EGR jest walnięty, podjął jeszcze próbę jego ratowania, podobnież go wydłubał i wyczyścił ale to raczej nic nie dało bo po przejechaniu 2 km "usterka silnika" wyskoczyła znowu, nakazał mi zakup używki (bo nowy pewnie kupe siana kosztuje) i zgłosić się na podmianke.

Postanowiłem jeszcze zaślepić EGRa, pomogło to tylko na tyle że przestał poszarpywać przy przyspieszaniu, ale komunikat nie zniknął, doszedł tylko błąd P0131 a samochód zaczął co jakiś czas wchodzić w tryb awaryjny, czyli obroty max 2800- 3000 i sto lat do setki.
Wywaliłem zaślepke, błąd P0131 zniknął, ale tryb awaryjny co jakiś czas się pojawia, chyba przy zbyt mocnym hamowaniu silnikiem, nieraz samochód sam z siebie odżyje podczas dalszej jazdy a nieraz po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu silnika.

Kupiłem na allegro używanego EGRa, niestety jego wymiana w warunkach domowych graniczy z cudem ale udało mi się odpiąć wtyczke i podłączyć do tego nowego, jednak to nic nie dało, ani komunikat, ani żaden z błędów nie zniknął.

Wiem że trochę tego jest, ale może ktoś z kolegów ma pomysł jak się za to dalej zabrać, który z tych błędów jest jakiś ważniejszy i może wywalać ten nieszczęsny komunikat "usterka silnika"

eclipse
04-11-2014, 19:53
Błąd jeśli wyskoczył to sam nie zniknie , mechanik powinien sam najpierw usunąć błędy z komputera .

Mmaq
04-11-2014, 21:58
Rozumiem że po wymianie EGR powinienem skasować błąd jakimś bardziej zaawansowanym programem niż Torque i dalej walczyć z resztą usterek?

Papopl
04-11-2014, 22:39
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=103136

Zawór egr jak wymontować - temat kilka wątków wcześniej. Dokladnie opisane co należy zrobić.

Mmaq
05-11-2014, 14:01
Co do samego EGRa to wiem jak się zabrać, byłem już nawet blisko jego podmiany ale czas mnie gonił i musiałem szykować samochód do jazdy.
Z tego co już czytałem na forum to po wymianie EGR powinienem jechać do jakiegoś mądrego elektronika wykasować pamięć CAM, tak?

eclipse
05-11-2014, 16:51
Ja bym nie wymieniał tylko wymontował i dokładnie wymył środkiem do czyszczenia turbin i EGRów .Sam robiłem taką operacje w swoim S-maxiu i po złożeniu wszystkiego błąd EGRa zniknął. i wszystko działa idealnie .
W/g mnie tam nie ma sie co popsuć , jedynie co się zabrudzi spalinami i nagarem wtedy się zacina
.Jeśli po wymyciu ,,CLINEREM ( w sprayu około 15 zł) dżwigienka otwiera i zamyka grzybek zaworu EGR to raczej nic mu nie powinno dolegać .
Uwaga ...
na pewno nie należy go rozkręcać na czynniki pierwsze bo potem trzeba by go od nowa adoptować jego parametry .

wentyl76
05-11-2014, 18:47
Witam do tematu wyskoczyły mi 2 błędy 1. UO416 to wiem że dynamika pojazdu nie tak a drugi P00BC i nie moge dojść co to bo sytuacja sie powtórzyła muł potem odblokowało po komunikacie usterka silnika a teraz już sie zapaliła kontrolka silnika tylko ten błąd co znaczy podpowiedzcie P00BC

Mmaq
05-11-2014, 19:17
Ja bym nie wymieniał tylko wymontował i dokładnie wymył środkiem do czyszczenia turbin i EGRów .Sam robiłem taką operacje w swoim S-maxiu i po złożeniu wszystkiego błąd EGRa zniknął. i wszystko działa idealnie .
W/g mnie tam nie ma sie co popsuć , jedynie co się zabrudzi spalinami i nagarem wtedy się zacina
.Jeśli po wymyciu ,,CLINEREM ( w sprayu około 15 zł) dżwigienka otwiera i zamyka grzybek zaworu EGR to raczej nic mu nie powinno dolegać .
Uwaga ...
na pewno nie należy go rozkręcać na czynniki pierwsze bo potem trzeba by go od nowa adoptować jego parametry .

Niby mechanik wyjmował EGRa i go czyścił, nie wiem na ile dokładnie bo tego nie widziałem, i teraz sam nie wiem czy mu wierzyć że coś było robione... A z tego co gdzieś na tym forum czytałem to mogła paść cewka sterująca zaworem, na co mógłby wskazywać błąd P0490 czyli elektrycznie coś nie tak z EGR-em.

Nasuwa mi się jeszcze jedna myśl, co jeśli mechanik rzeczywiście wyczyścił EGRa rozkładając go na części, ale nie zrobił jego adaptacji, pewnie dalej by działał wadliwie i wyrzucał usterke silnika, zapewniając przy okazji wieksze spalanie bo Galax zaczął doić conajmniej literka więcej...

heko
05-11-2014, 19:25
ten błąd co znaczy podpowiedzcie P00BC
problemy z pomiarem przepływu powietrza, może nieszczelność na rurze dolotowej od filtra, do turbiny

eclipse
05-11-2014, 19:50
I tu się skup.....
Błąd zaworu EGR to P02E1 ( odczytane na kompie IDS)
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2062746&postcount=59

Mmaq
05-11-2014, 23:03
Błąd zaworu EGR to P02E1 ( odczytane na kompie IDS)

Okay, to w takim razie od czego, jak nie od EGR, jest błąd P0490?

heko
05-11-2014, 23:11
...od EGR :D
błąd dotyczy elektryki serowania

Mmaq
05-11-2014, 23:38
błąd dotyczy elektryki serowania

Jakieś sugestie jak go sprawdzić pod kątem elektrycznym, poza przejżeniem wtyczek, przeczyszczeniem styków itp..?
Myślisz że po podmianie EGRa konieczne będzie kasowanie błędów, czy jak komputer "wyczuje" że już jest ok to sam je wygasi?

heko
06-11-2014, 00:13
oczyścić, wyczyścić, może pomoże :)
błędy w kompie zawsze zostaną

eclipse
06-11-2014, 07:39
Niby mechanik wyjmował EGRa i go czyścił, nie wiem na ile dokładnie bo tego nie widziałem, i teraz sam nie wiem czy mu wierzyć że coś było robione... A z tego co gdzieś na tym forum czytałem to mogła paść cewka sterująca zaworem, na co mógłby wskazywać błąd P0490 czyli elektrycznie coś nie tak z EGR-em.

Nasuwa mi się jeszcze jedna myśl, co jeśli mechanik rzeczywiście wyczyścił EGRa rozkładając go na części, ale nie zrobił jego adaptacji, pewnie dalej by działał wadliwie i wyrzucał usterke silnika, zapewniając przy okazji wieksze spalanie bo Galax zaczął doić conajmniej literka więcej...

Ciekawe czy ten mechanik się czasem zbyt nie zagalopował i do czyszczenia wszystko nie porozkręcał , efektem mogą być te objawy . ( To tak jak by nie był teraz wyregulowany .) ..
ale to tylko moje ......... domysły .:?

Mmaq
06-11-2014, 18:56
O tym samym pomyślałem, że rozkręcił, wyczyścił i złożył ale o regulacji nikt nie pomyślał...

wentyl76
06-11-2014, 21:32
heko wielkie dzieki usterka usunięta rzeczywiście nieszczelność na rurze dolotowej z filtra do turbiny zsunęła się po prostu opaska zawiodła fura śmiga aż miło:p

heko
07-11-2014, 00:58
trzeba po prosty dobrze "czytać" diagnostykę :)

Mmaq
07-11-2014, 20:44
trzeba po prosty dobrze "czytać" diagnostykę :)

A tak apropos interpretacji błędów to może Kolega podpowie coś na temat reszty moich usterek, bo po pierwszym moim poście zajęliśmy się tylko EGRem... Wyskakuje mi jeszcze P0299, P03E8, P253F, P2297

P253F to pewnie słaba jakość oleju silnikowego, niedopalony DPF itd... a tak baj de łej, szkoda że do warsztatu Heko mam taki kawał drogi bo pewnie bym zlikwidował u niego tego nieszczęsnego DPFa, w moich stronach niestety nie ma zbyt wielu mądrych w tym temacie.

heko
08-11-2014, 14:48
A tak apropos interpretacji błędów to może Kolega podpowie coś na temat reszty moich usterek, bo po pierwszym moim poście zajęliśmy się tylko EGRem... Wyskakuje mi jeszcze P0299, P03E8, P253F, P2297

P253F to pewnie słaba jakość oleju silnikowego, niedopalony DPF itd... a tak baj de łej, szkoda że do warsztatu Heko mam taki kawał drogi bo pewnie bym zlikwidował u niego tego nieszczęsnego DPFa, w moich stronach niestety nie ma zbyt wielu mądrych w tym temacie.

P0299 niedoładowanie turbiny, jeśli dłużej niż 5sek. ciśnienie jest niższe niż zakłada sterownik, zapisuje ten błąd...powiązanie to może być także z błędem pomiaru powietrza w dolocie
P03E8
P253F to wyliczone zużycie oleju w silniku (ford nie ma czujnika jakości oleju) wynika ze zwiększonej częstotliwości regeneracji/dopalania DPF, czyli filterek Ci siada...zobacz czy nie podnosi Ci si poziom oleju
P2297 błąd sondy lambda, może powodować wzbogacanie mieszanki, a za tym idzie szybsze zapełnianie DPF

Mmaq
08-11-2014, 22:13
Dzięki bardzo Heko za wszystkie podpowiedzi.

Olej na bagnecie rzeczywiście wygląda podejżanie, więc mimo jego przejechanych 3 tysiecy km pewnie go wymienię. A skoro nie ma czujnika jakości oleju to czy wykasowanie serwisu (gaz+hamulec+ok) nie powinno zlikwidować tego błędu? No i chyba wyszedłem na łosia bo kiedyś ktoś mnie skasował za wymiane tego czujnika ;)

Jeszcze to niedoładowanie turbiny... zakładając że znajde nieszczelności w dolocie, zaczynając od filtra powietrza i szukając dalej, to po ich uszczelnieniu powinny błędy zniknąć?

heko
08-11-2014, 23:59
błedy same nie znikają :)
co do błedu jakości oleju, gaz/hamulec chyba dają radę

Mmaq
09-11-2014, 21:25
błedy same nie znikają

No wiem, wiem :P Ale ale chyba jak wykasuje to powinno być ok?

heko
09-11-2014, 21:27
jołł :)

Mmaq
26-11-2014, 17:46
błedy same nie znikają
co do błedu jakości oleju, gaz/hamulec chyba dają radę

Witam ponownie, chciałem troszkę jeszcze dopisać do tematu. Zaczne od tego ze wymieniłem olej, zrobiłem kasowanie gaz/hamulec, niestety to nie pomoglo, błąd P253F dalej był w kompie.
Wymieniłem EGRa i opaskę na wężu od intercoolera bo wydawało mi się że slabo trzyma, złożyłem wszystko odpaliłem silnik, przejechałem się i znowu odpaliłem Torque'a żeby zczytać błędy, i co się okazało? że jednak błędy same czasem znikają ;) nie było już śladu po P0490 i P03E8.
Dalej po włączeniu zapłonu pojawiała się "usterka silnika" więc umówiłem się do serwisu na diagnostykę, adaptację EGRa i dopalenie DPFa (skoro po przejechanych 4 tysiącach olej był do wymiany). Oddałem auto do serwisu i po jakims czasie dzwonią i mówią że jedyny błąd jaki im się pojawia to ten od jakości oleju, adaptację zrobili a dopalania nie bo skoro nie ma błędu od DPFa to znaczy ze wszystko jest ok i nie ma sensu tego robic. Zapytałem w takim razie, niech mi powiedzą w jakim stopniu DPF jest zapchany, a on mi na to ze nie ma możliwości tego sprawdzenia, ze komputer nigdzie nie pokaze w ilu procentach jest zapchany... dziwne skoro "zwykły" Forscan to pokaze a IDS nie?
Odebrałem auto, usterki silnika nie było ale nie zdążyłem nawet do domu dojechać i już się paliła. Sprawdziłem błędy w domu i jest P2297, wiem że to od sondy lambda ale czy jedynym rozwiązaniem jest jej wymiana? Może da się jakoś oszukać komputer żeby nie wywalał Usterki silnika? Powiem szczerze że nie uśmiecha mi się wydawać teraz 900 zeta na sonde tym bardziej że myślę nas sprzedażą Galaxa...

heko
26-11-2014, 17:51
można wyłączyć błędy od lambdy, ale dawki paliwa mogą się nie zgadzać, i problemy z DPF powrócą

eclipse
26-11-2014, 19:49
No ..... tylko potem co.
nowy nabywca najprawdopodobniej odda sprawę do sądu z powodu ukrytych świadomie wad pojazdu .

Mmaq
27-11-2014, 18:28
Też pomyślałem tak jak kolega Eclipse... Pozostaje mi tylko jechac do serwisu i założyć nową lambdę a galaxiakiem i tak pewnie jeszcze do wiosny pojeżdżę bo nie ma na "rynku wtórnym" nic ciekawego żeby kupić

ku3a
06-12-2014, 23:20
Witam.
Mam nadzieję że ktoś mi doradzi. Od roku mam smaxa i przejechałem nim 30 tyś km. Od czasu zakupu podczas jazdy stałą prędkością około 110 km/h co kilka tysięcy włącza mi się usterka silnika i tryb awaryjny(P2263). Niedawno zauważyłem, że dzieje się tak tylko podczas wypalania DPF na trasie. Wymieniłem zaworek EGR i turbiny (było buczenie podczas gaszenia silnika). Zauważyłem, że podczas odpalania auta po postoju słychać świst jakby turbo albo rozrusznik na 1-2 sek. wchodziło na obroty.
Czekam z niecierpliwością na sugestie.

iwanex
16-12-2014, 12:12
Witam. Pierwszy raz i od razu po pomoc. Mój problem pojawił się podczas uruchamiania silnika kiedy to pierwszy raz nie zakręcił i pokazał immo aktywny. Po chwili zapalił. Jeździłem normalnie 300km. Na drugi dzień nie chciał zapalic pod sklepem pokazał silnik usterka i immo aktywny. Po chwili odpalił. Podczas jazdy zgasł. Po chwili odpalił. Po powrocie do domu w garażu kręciłem wiele razy i nic. Po jakims czasie znowu zapalił - od tego momentu nie pokazuje immo aktywny tylko silnik usterka i ESP się swieci. Podczas kręcenia kluczykiem słychac raz pod maską raz z tylu jakby napełnianie jakiegos zbiornika i takie "pum". Mechanik przeszukał uszkodzen wiązek, sprawdził komputer i nadal szuka a ja nie wiem o co chodzi. Może ktoś zasugeruje co to może być? Jeżeli zakręci to jedzie bez żadnych objawów.

KENY33
25-03-2015, 13:37
hej hej czy ktos miał problem z takimi błędami P02EA i P02E9? pomóżcie

SRS
25-03-2015, 22:42
KENY33
P02EA Opis: Usterka sporadyczna/niestabilny sygnał obwodu czujnika położenia zaworu sterowania przepływem zasysanego powietrza
P02E9 Opis: Wysoki poziom sygnału w obwodzie czujnika połozenia zaworu sterowania przepływem zasysanego powietrza

valar1
02-04-2015, 17:56
Witam
I mnie tez dopadło. Usterka silnika plus ESP.
Znajomy mechanik po zamianie zaworów przy turbo(te brązowe)
stwierdził ze jak to nie pomoże to raczej jest to turbo. Wiec pojechałem
zaciągnąć drugiej opinii i wyszło na to samo (nie wiem może wpłynąłem na niego sugestiami co poprzedni mechanik powiedział). Wyskakuje mi błąd przeładowania turbo. Wiec moje pytanie czy to jest raczej ostateczna diagnoza czy zacząć od czujnika temperatury powietrza dolotowego o którym przeczytałem tu wcześniej. Potem może zawór EGR chociaż zawory były do czyszczenia lub naprawy przy samym błędzie silnika bez ESP.

przemyp
11-06-2015, 13:17
Dzień dobry,
Mam panowie prośbę o radę. Jestem nowy posiadaczem S-maxa 2.0 tdci. ROCZNIK 2010, listopad. przebieg 161 tys.
Po. 1 podczas zakupu i sprawdzania auta wyskoczył błąd DPF. Diagnosta poinstruował mnie abym go wypalił podczas jazdy. utrzymywać auto nawet na 4 tys obrotów. Auto kupiłem w Swiebodzinie a jestem z Pomorza więc jadąc autostradą na 4 biegu utrzymywałem obroty około 4 tys. Wróciłem do domu i następnego dnia udałem się mechanika. Błędu już nie było. Super. po paru dniach jazdy po mieście pojawił mi się komunikat usterka silnika. I tylko ten komunikat. Zatrzymałem się, wyłączyłem silnik, minuta przerwy, odpalam. Uff jest ok. Jadę. Następnego dnia już komunikat pojawił się z powrotem i dodatkowo zapaliła się żółta kontrolka silnika. To był długi weekend więc nie pojechałem do mechanik tylko poczytałem i rozpocząłem procedurę wypalania. obroty 2500 i jazda około 20 minut. Komunikat zgasł. Potem pojawił się jeszcze kilka razy. Mechanik poinformował mnie, że to błąd DPF i aby najlepiej usunąć. Wczoraj zrobiłem ponad 750 km w trasie (Elbląg-Poznań-Elbląg). rano odpalam auto - komunikat usterka silnika.Wyłączam włączam przejeżdżam 350 km jest ok. Powrót, jakieś 150 km przejechane znowu komunikat i tak 2 razy. Oprócz komunikatu nic więcej mi się nie pojawia. Dziś zadzwoniłem do http://www.dpfserwis.pl/14_Kontakt.html Tuneforce Poznań. Po krótkiej rozmowie fajny gość powiedział, ze po lifcie ford dopracował DPF i to nie koniecznie musi być usterka DPF. Owszem może być kilka komunikatów, a komunikat DPF ma priorytet. Najlepiej podjechać do nich i zdiagnozować. W związku z tym mam do Was pytania. Gdzie w okolicy Elbląga, czy 3city można znaleźć porządny warsztat by zdiagnozował ten komunikat/usterkę? Czy warto jechac do ASO forda, w Elblągu, Gdańsku? Czy ewentualnie polecacie ten serwis z Poznania?
Będę wdzięczny za sugestie

latar
11-06-2015, 13:30
Serwis z Poznania jest w dechę, prawda TuneFORCE?;) ASO jak to ASO, za podłączenie do kompa skasuje 150 zeta + odpowiednio za robociznę. W Gdańsku jak mało kto pomorze Ci mm32 Pisz do niego na priv. Ja jednak sugeruję najpierw udanie się do mechanika który posiada komputer diagnostyczny i odczyta błędy zanim ruszysz w podróż w celu naprawy samochodu. Najlepiej jednak samemu zakupić sobie złącze diagnostyczne np takie
http://viaken.pl/pl/polski-elm327-v3-ford-mscan-hscan-euroscan-2014.html
i podłączyć się swoim laptopem z oprogramowaniem Forscan (jest darmowe). Nie wiem jak u Ciebie z biegłością*w tych sprawach ale odczytanie błędów i ich usunięcie przy pomocy Forscana jest prostsze niż wysłanie smsa smartfonem.

przemyp
11-06-2015, 14:03
Poprosiłem mechanika o informacje nt błędów jakie pojawiły się podczas diagnozy ( mam zdjęcie z ekranu i nie widzę kodu błędów dobrze)
P2463 Filtr cząstek stałych silnika diesla- nagromadzone sadze - sygnał nie prawidłowy, nieciągły, drugi komunikat taki sam, z tym brak objawu, nieciągły
P246B - Filtr cząsteczek stałych silników diesla, uszkodzony - brak objawu, nieciągły
P2456 - Obwód różnicowego czujnika ciśnienia filtra cząstek - nieprawidłowość, nieciągły

xxlovemessi20xx
26-06-2015, 20:10
Witam, moi rodzice aktualnie są w trasie na wakacje. Podróżują Fordem S-Max 2.0 dci 2010 rok. Podczas jazdy wyświetlił im się komunikat : USTERKA SILNIKA i żadna inna kontrolka awaryjna. Czy to dotyczy tylko tego że trzeba przegonić autko na niskim biegu przy obrotach pow. 3000 przez filtr cząsteczek stałych czy jednak powinni to sprawdzić?
Z góry dziękuję za pomoc ;)

eclipse
26-06-2015, 21:49
Trudno wróżyć z fusów ponieważ;
Powodów może być więcej niż tylko DPF .
Dla scisłości ; DPF to objaw ciągłej pracy wentylatora nawet zaraz po uruchomieniu oraz bardzo gorące spaliny (nie sposób utrzymać dłoń przy wydechu na wolnych obrotach ).
Na pewno nie zaszkodzi uruchomić procedurę wymuszonego dopalania filtra .

Chomiczek
02-08-2015, 00:32
Panowie pojawił mi się dzis 2x komunikat Usterka SilnikaWcześniej też to miało miejsce nic sie z samochodem nie dzieje obroty idą normalnie auto śmiga normalnie po wyłączeniu silnika na troche usterka znika co to moze być ??

Hipos
02-08-2015, 08:23
Chyba musisz podpiąć komputer lub zakładasz, że jesteśmy wrózkami.
Ta kontrolka może wyskoczyć w dziesiątkach różnych sytuacji.

stingerA6
02-08-2015, 08:42
Lub odczytaj kody usterek z DTC - przytrzymaj przycisk ok i przekręć zapłon

Chomiczek
02-08-2015, 11:51
Hipos a ty wiesz o tym ze jak usterka silnika znika to komputer juz nic nie pokaże? Podpinałem kompa i nie ma zadnych błędów... O ile komp miałby mi pomóc to bym nie pytał co to może być...

slawek-kali
02-08-2015, 12:02
Kiedy olej wymieniales?

Chomiczek
02-08-2015, 14:19
19.02.2015, DPF też wypala sie normalnie czyli co jakiś 1000km. Może to ma coś wspólnego z zaworem EGR? Ale wtedy by chyba coś sie działo z samochodem, u mnie prócz komunikatu nic kompletnie się nie dzieje auto chodzi normalnie. Jak wystąpi ponownie to zrobie tak jak pisze stingerA6 bo chyba wtedy można to zrobić jak jest ten komunikat Usterka SIlnika, bo jak go nie ma żadnych błędów tam nie widze,ale nie wiem nie znam sie na tym.

slawek-kali
02-08-2015, 14:48
Ale nie chodzi o date tylko ile kilometrow temu?
Mi wyswietlach wlasnie usterka silnika gdy olej byl stary. Dokladnie taki byl blad "stary olej"

Chomiczek
02-08-2015, 14:53
Ale nie chodzi o date tylko ile kilometrow temu?
Mi wyswietlach wlasnie usterka silnika gdy olej byl stary. Dokladnie taki byl blad "stary olej"

Około 10k zawsze wymieniam przy około 15k

Hipos
04-08-2015, 11:02
Lub odczytaj kody usterek z DTC - przytrzymaj przycisk ok i przekręć zapłon
Nie wszystkie błędy dtc widaćna zegarach.

Hipos a ty wiesz o tym ze jak usterka silnika znika to komputer juz nic nie pokaże? Podpinałem kompa i nie ma zadnych błędów... O ile komp miałby mi pomóc to bym nie pytał co to może być...
Zależy od rodzaju błędu, w twoim przypadku tak widać jest.
Rozumiem, że ze masz najbardziej upierdliwą usterkę do zdiagnozowania. Może przy okazji kolejnego spotkania z mechanikiem pojeżdźij z podpietym komputerem i poobserwujcie parametry pracy silnika.

Licząc na szczęśliwą podpowiedź kogoś z forum przynajmniej opisz dokładnie w jakich sytuacjach wyskakiwał check engine.

Finalnie może zrobi się błąd stały, a wcześniej będziesz lubił forda takim jakim jest.

custom
04-08-2015, 14:32
mi wywaliło błąd bez checka - " usterka silnika " jak komputer się ugotował - dopiero za którymś razem - pokazało błąd ECM na komputerze diagnostycznym

maximus79
04-08-2015, 17:24
Napiszę - Może ktoś skojarzy fakty i coś doradzi. Mi ogólnie ręce opadają.
2,0 TDCi 143 KM bez DPFa (fabrycznie).
W okolicach 1800obr/min i równej jeździe (bez przyspieszania i hamowania) pulsowanie, poszarpywanie.
Dodatkowo przy wyprzedzaniu auto "zastanawia się", mimo wciśnięcia gazu nie przyspiesza tylko dopiero po ok. 2 sek zaczyna przyspieszać.
Oba brązowe zaworki wymienione na nowe. Nieszczelności w podciśnieniach, przy rurach turbo i intercoolera brak. Turbo sprawdzone - luz minimalny, zero oleju w rurach, kierownice chodzą bez zarzutów, intercooler suchy.
Dodatkowo w trudych do porównania momentach zaczął pojawiać się komunikat "usterka silnika" i "błąd ESP", checka nie zapala - auto traci moc, jakby turbo nie dmuchało. Po wyłączeniu zapłonu błąd znika i auto odzyskuje wigor. Czasami nie pojawi się przez 200km, a czasami pojawi się po 35km jazdy i mimo wyłączenia zapłonu potrafi nawracać od razu i dusić auto.
Po podłączeniu do kompa - błędów brak.
Może ktoś coś doradzi... bo mnie ta nierówna walka zaczyna przerastać :/
Byłbym wdzięczny i z góry dziękuję.

EDIT: EGR zaślepiony :)

slawek-kali
04-08-2015, 17:30
Wtryski i to raczej na pewno. Oczywiscie sprawdz EGR i sprobuj wyczyscic lub zaslepic zanim pojda koszta.

Hipos
04-08-2015, 17:51
Oby nie wtryski.

Alternatywnie padający przepływomierz.
Weź mechanika i przejdź się z podłączonym komputerem i go sprawdźcie.
Jeżeli możesz to podmień testowo sprawny z innego silnika.

heko
04-08-2015, 18:28
jeśli wywali usterkę/esp, bez gaszenia silnika podpiąć pod kompa, błąd się odczyta :)

maximus79
04-08-2015, 18:31
Tak jak dopisałem wyżej - EGR zaślepiony.
Z tym odczytaniem błędu - ta menda jest zawsze tak złośliwa, że nigdy nie chce pojawić się kiedy trzeba. Raz prawie się udało - najlepsze, że wysiadłem z auta, silnik chodził, nie było mnie z 3minuty zanim doszliśmy z kompem i jak przyszliśmy to usterki brak...

Jeszcze jedno - szarpanie znika jak jadę na tempomacie. Chociaż dźwięk silnika wtedy jest jakiś dziwny jakby nie chodził równo.

heko
04-08-2015, 18:43
no to stawiam na problem z elektryką, niekontakt, przerwa

Hipos
04-08-2015, 19:07
To może kup interface na bluetootha i zainstaluj w smartphonie program diagnostyczny - byle złapać błąd.

Koszt interface wielki, a zwiększasz szanse, że masz wszystko pod ręką kiedy wyskoczy błąd.

maximus79
04-08-2015, 19:13
Elm już do mnie idzie.
Polecicie jakiś program pokazujący błędy, które nie są checkiem?Torque to potrafi?

To może kup interface na bluetootha i zainstaluj w smartphonie program diagnostyczny - byle złapać błąd.

Koszt interface wielki, a zwiększasz szanse, że masz wszystko pod ręką kiedy wyskoczy błąd.

custom
04-08-2015, 22:23
torque - powinien dać radę

Chomiczek
05-08-2015, 09:30
Nie wszystkie błędy dtc widaćna zegarach.

Zależy od rodzaju błędu, w twoim przypadku tak widać jest.
Rozumiem, że ze masz najbardziej upierdliwą usterkę do zdiagnozowania. Może przy okazji kolejnego spotkania z mechanikiem pojeżdźij z podpietym komputerem i poobserwujcie parametry pracy silnika.

Licząc na szczęśliwą podpowiedź kogoś z forum przynajmniej opisz dokładnie w jakich sytuacjach wyskakiwał check engine.

Finalnie może zrobi się błąd stały, a wcześniej będziesz lubił forda takim jakim jest.

No i właśnie tu jest problem bo nie ma reguły, jade wolno, jade szybko, zapakowany, pusty nie ma znaczenia w pewnym momencie po prostu usterka stwierdza ze sobie wyskoczy i już... Zgaszę auto poczekam 10min. odpalam i wszystko gra auto nie traci mocy zachowuje się normalnie. Faktycznie bede musiał poszukać kogoś z kompem i pojezdzic troszkę może ja zlokalizuje. Dzięki za pomoc zobaczymy jak sprawa dalej sie rozwinie jak coś bede pisał co sie dalej dzieje

maximus79
05-08-2015, 18:30
dzisiaj błąd pojawił się w odpowiednim miejscu... odczytane P2263 i P0234... czyli jeśli dobrze rozumiem kierownice turbiny... w nagrodę za to jak sprawdzili turbinę będą robić to za pół darmo...

Chomiczek
13-08-2015, 15:50
Błąd pojawił się znowu tym razem byłem blisko znajomego i podpiął pod kompa i wychodzi na to ze jest to EGR,Mam gwarancje Ford 12 i nie chce go zaślepiać a więc spróbuje go wyczyścić czy waszym zdaniem to coś da czy kupic nowy ? Ile moze kosztować ?

Hipos
13-08-2015, 16:22
Błąd pojawił się znowu tym razem byłem blisko znajomego i podpiął pod kompa i wychodzi na to ze jest to EGR,Mam gwarancje Ford 12 i nie chce go zaślepiać a więc spróbuje go wyczyścić czy waszym zdaniem to coś da czy kupic nowy ? Ile moze kosztować ?

Tu poczytaj http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=227428.

A tu zawór do polifta, http://www.iparts.pl/czesc/zawor-egr,ford,s-max-od-2006-05,2-0-tdci-163km,36-5542-33347-100811-0-21-700434.html.
Drogo

Chomiczek
13-08-2015, 17:44
Tu poczytaj http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=227428.

A tu zawór do polifta, http://www.iparts.pl/czesc/zawor-egr,ford,s-max-od-2006-05,2-0-tdci-163km,36-5542-33347-100811-0-21-700434.html.
Drogo

Noo strasznie drogo najpierw wyczyszczę,bo nie mam żadnych objawów prócz komunikatu usterka silnika. Mam pytanie czy to prawda że tam sie może urwać jakieś '****o' grzybek jakiś i moze rozpieprzyc silnik ? ( takie coś dzis usłyszałem ).

Corv
14-08-2015, 08:49
Nie wiem jak w Fordach ale ja na usterce silnika też niby wynikającej z problemu z EGR jeździłem swoim Volvo 2 lata i nic się nie działo. A potem sprzedałem też nie dotykając EGRa.

Chomiczek
14-08-2015, 15:35
No ja właśnie nie wiem co mam robić Usterka to P269F00 Obróbka spalin Zakłócenia działania. Już sam nie wiem co mam z tym robic podobno po wyczyszczeniu EGR'a działa on poprawnie z tydzień wiec nie wiem czy czyscić czy co robić...

azupak
20-08-2015, 11:27
Witam,
chciałem odświeżyć wątek. Ostatnio dwa razy (w odstępach 2 tygodni mniej więcej) zdarzyło mi się zobaczyć komunikat "usterka układu silnika". Wsiadłem do auta i chciałem je odpalić. Pojawił się*komunikat o usterce, włączyły się wszystkie kontrolki, ale nie było zapłonu.Po jakiś*dwóch minutach prób auto zapaliło i działało bez żadnych oznak awarii. Ford z 2007, w benzynie. Czy ktoś miał coś*podobnego?

mesho7
24-08-2015, 11:18
To ja sie rowniez dopisze. 2 dni po przegladzie na 80.000 pojawila sie zolta informacja "usterka silnika". Samochod jechal bez problemu. Gdy zgasilem silnik i zapalilem ponownie, informacja dalej byla aktywna. Jednak gdy zgasilem silnik i zamknalem centralny zamek a potem otworzylem i odpalilem silnik informacja zniknela. Na drugi dzien podjechalem do serwisu ale "usterki" juz nie bylo. Powiedzieli mi ze jest czysto i ze mam przyjechac jak problem wroci. Powiedzieli ze bylo cos z czujnikiem pdalu gazu. Gdy wyjezdzalem z serwisu zapalila sie kontrolka ESP ktora zniknela po ponownym odpaleniu silnika. Na razie dziala bez problemu.

adampawppl
15-10-2015, 18:43
Miał ktos taki przypadek ciągle powracający blad.

slawek-kali
15-10-2015, 19:00
Czujnik polozenia walka rozrzadu - wymien i smigaj.

adampawppl
15-10-2015, 19:35
Wymieniany wałka i wału korbowego, podmieniane z innego 100 proc. sprawne,
rozrzad ustawiony, pcm podmieniane 4szt instalacja rozkopana cała wszystko ok, na plaku pali normalnie, wtryski i pompa sprawdzane na stole, a auto nie pali.

slawek-kali
15-10-2015, 19:39
Auto po wypadku ?

adampawppl
15-10-2015, 20:02
mały dzwonek ale miesiac po wypadku jezdził i nagle zgasł

slawek-kali
15-10-2015, 20:03
czujnik uderzeniowy ok? Paliwo rozumiem dochodzi do silnika?

adampawppl
15-10-2015, 20:08
1,8 tdci nie ma czujnika. paliwo nie dochodzi bo przy braku synchronizacji pcm blokuje paliwo

slawek-kali
15-10-2015, 20:11
Ale podpinany pod kompa byl i kasowano bledy?
Dziwna sprawa, na poczatku myslalem ze wlasnie PCM oberwal, ale skoro byl wymieniany...

adampawppl
15-10-2015, 20:16
byly wymieniane na 4 rózne pcm-y wszystkie o numerach zgodnych z oryginałem, zakodowane ids-em. samochód zwiedził juz 5 mechaników i każdy rozkłada ręce.

slawek-kali
15-10-2015, 20:19
Zapytaj MIREKTERAZPOLSKA

adampawppl
15-10-2015, 20:32
rozpozna ktoś co to za kostka?
http://dieselpower.cz/forum/userpix/1920_IMG_2476_2.jpg

MIREKTERAZPOLSKA
15-10-2015, 22:01
są nagrody???
moim zdaniem kostka stacyjki

tedi_k
15-10-2015, 23:06
...co to za kostka?...

A nawet powiem więcej - ta sztuka to OTWIERANA kostka stacyjki... Jeden Stwórca wie po co komu było ją otwierać dość brutalnie... Już koledze odpowiadałem na PW, że ta akurat kostka z jego problemem ma się nijak...

Adept
15-10-2015, 23:24
Kolego zmień tytuł tematu
przeczytaj to
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988
potem to
http://forum.fordclubpolska.org/announcement.php?f=187&a=49
to dobra rada inaczej Twój temat pójdzie do poczekalni

mesho7
20-11-2015, 11:03
I znowu podobna sytuacja. Po przejechaniu dlugiej trasy nagle zapalila sie kontrolka "usterka silnika" samochod jechal bez problemow. Po dojechaniu na miejsce i wylaczeniu/wlaczeniu silnika bez zmian. Alarm wciaz aktywny. Silnik wylaczylem. Centralny zamek zamknalem i po paru minutach gdy wlaczylem silnik, alarmu juz nie ma. Znowu nie mam z czym jechac do mechanika :(

MIREKTERAZPOLSKA
20-11-2015, 11:14
została informacja w kompie

heko
20-11-2015, 11:16
bardzo często nie ma info w kompie...niestety

MIREKTERAZPOLSKA
20-11-2015, 11:23
eeee Grzesiu
Ale sprawdzić można

heko
20-11-2015, 11:42
...nawet trzeba :)

abev
23-11-2015, 14:35
Witajcie, dzisiaj i mi sie zapaliła kontrolka błedu silnika. Mianowicie wygladało to tak, rano proóbowałem odpalic auto ale bez skutku... krecił krecił ale kompletnie brak zycia, próbowałem odpalic przy pomocy plaka ale bez skutku, po podłączeniu komputera wyskoczył komunikat kod błedu p0a09. Co to moze byc ? dodam ze samochód mam bardzo krótko i kompletnie jestem zszokowany. s max 2009 2.0 tdci

rafus1984
23-11-2015, 21:31
Witam, i mnie również dopadła "usterka silnika" + ESP. Komunikat pojawia się w po jednokrotnym naciśnięciu guzika "ford power" - zapłon i od razu komunikat , niestety nie pojawia się za każdym razem tylko co jakiś czas, wyłączenie zapłonu i ponowne włączenie kasuje błędy w (teście zegarów brak błędów) przy ponownym uruchomieniu lekkie zaburzenie w pracy silnika jakby nie palił na wszystkie cylindry (ok 1-2 sekund) podpięcie pod komputer Forscan -i błąd P0251- obwód A regulacji dawki paliwa przez pompę wtryskowa. Ktoś może powiedzieć od czego zacząć? filtr? zaworki? pompa? świece? wtryski? nie bardzo rozumie o czym mówi ten błąd z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje.
http://images77.fotosik.pl/101/f4932fa52ce7f0c3m.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/f4932fa52ce7f0c3)

roger
29-12-2015, 17:11
No i na mnie przyszedł "czas" po 130.000 km. W Wigilie zaswiecila sie na zolto kontrolka "Usterka silnika" oraz symbol ESP. Dodatkowo silnik wszedl w tryb awaryjny bez turbo. Po ponownym uruchomieniu bylo ok przez chwile. Poniewaz bylo to przed wyjazdem na swieta, zostawilem esia pod domem i pojechalismy drugim autem. Postal sobie 3 dni. Zapala bez problemu, jezdzi ok, zadnych dodatkowych objawow. Wczoraj znowu to samo. Zrobilem test zegarow, wyskakuja 3 bledy DTC: 160782, C15100, C40168. Akumulator: 11.9 (oryginalny od nowośći - 2008). Auto mam od nowosci, bez DPF (fabrycznie) i 2 lata po chipie u Heko. Do tej pory zadnych awarii z silnikiem.

Czy ktos mial takie bledy? Co one oznaczaja? Zanim podjade do ASO, zeby zostawic 250 zł za diagnostyke silnika chcialbym sie upewnic, czy to nie przypadkiem jakas pierdola z czujnikiem, albo stykami.

Aha, maly offtop: od jakiegos czasu, sporadycznie pojawia mi sie komunikat o usterce oswietlenia z przodu - wszystko siweci. Pada mi prawy oryginalny palnik xenon, moze to to?

eclipse
29-12-2015, 18:17
Co do błędów silnika to jest już taki temat gdzie są odpowiedzi i wyjaśnienia ,
Ja sprawdził bym EGR i te 2 zawory sterujące nim i turbiną , bez podłączenia trudno wróżyć .

roger
30-12-2015, 12:31
Co do błędów silnika to jest już taki temat gdzie są odpowiedzi i wyjaśnienia ,
Ja sprawdził bym EGR i te 2 zawory sterujące nim i turbiną , bez podłączenia trudno wróżyć .

Dzieki - trafiles. Po podpieciu do kompa w serwisie pokazalo blad czujnika zaworu podcisnienia turbiny (ten brązowy plastikowy z prawej strony). Prawdopodobnie od zmulonej jazdy w miescie. Blad wykasowany - kazano mi przegonic auto na trasie i nie zalowac gazu i turbiny:-). Widac jazda miejska nie tylko dobija DPF...
Coz, mam nadzieje, ze pomoze.

MIREKTERAZPOLSKA
31-12-2015, 12:34
Oj:027:

escortek
31-01-2016, 12:58
Witam Panowie,

u mnie standardzik - usterka silnika, odciete ESP, odciete turbo. Po restarcie po 10 sek wszystko ok. Srednio usterka wlaczala sie co 2,3 dzien. Najczesciej gdy z miasta wyjezdzalem na autostradke, gdy tylko wbijalem 5 to wywalalo usterke silnika :) Zawsze na tej samej trasie, zawsze w tym samym miejscu.
W koncu udalo sie z bledem podjechac na kompa i wylazlo P2263
http://puu.sh/mQslE.jpg
Podmienilismy brazowe zawory miejscami, ostra jazda testowa w okolicach 4 tys obrotow i...zero bledow. Jezdze 3 dzien i na razie nic. Wydaje sie wszystko okey.
Wnioski:
1. zamulilem auto (jezdze obecnie tylko w miescie, na krotkich trasach) i turbine, mechanik przeciagnal auto ostra jazda wiec turbina zaczela normalnie pracowac, lub

2. brazowy zawor podcisnienia jest padniety, zamiana miejscami spowodowala ze P2263 bledu juz nie wywala, ale wtedy co z geometria jesli zepsuty zawor steruje wlasnie geometria?? Jesi zawor faktycznie jest padniety to wywalilo by od razu jakies bledy dotyczace geometrii? Nie znam sie na tym niestety :(

smiechu
07-02-2016, 20:37
W koncu udalo sie z bledem podjechac na kompa i wylazlo P2263
http://puu.sh/mQslE.jpg
Podmienilismy brazowe zawory miejscami, ostra jazda testowa w okolicach 4 tys obrotow i...zero bledow. Jezdze 3 dzien i na razie nic. Wydaje sie wszystko okey.

Cześć,

Czy błąd P2263 przestał pojawiać się u Ciebie?

U mnie dzisiaj w trasie też pojawił się komunikat usterka silnika (błąd P2263 odczytany w Torque). Próba wyprzedzania i odcięło turbine.
Auto ma przejechane 130kkm, polift 2.0 TDCI 140 KM, 2011, problem wcześniej nie pojawiał się.

Po wyłączeniu silnika błąd ustąpił i po przejechaniu kilku km zaczął wypalać się DPF (spalanie 2.2l na postoju i charakterystyczny zapach).

Po przeczytaniu wcześniejszych postów zaczynam podejrzewać że może podczas wypalania w trasie auto nie radzi sobie z dodatkowym obciążeniem - błąd pojawił się w podczas próby wyprzedzania, żona w tym samym momemcie włączyła radio - zakładam, że trwało w tym czasie wypalanie DPF, którego w czasie jazdy nie jestem w stanie odnotować.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

mkk1
24-02-2016, 15:11
Pacjent : Smax kumpla , 2011 2.0 tdci. Objawy : sporadyczna dyskoteka na desce , nie odpala / albo odpala po 2 dniach jak gdyby nigdy nic. Aku nowy . Często po takich akcjach nic nie zapisywało się w pamięci błędów ( albo mechanik kumpla nie potrafił odczytać :) ) Potraktowałem go dzisiaj Forscanem , lista poniżej. Na moje skromne niefachowe oko którąś wiązkę szlak trafił. Pytanie , ma ktoś może jakiś pomysł od której zacząć ?

===PCM DTC U0129:00-2F===
Kod: U0129 - Utrata łączności z modułem sterującym układem hamulcowym A

Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC

Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).

Zamrożone ramki :
-GLOBTIM: 2503135 s - Globalny czas rzeczywisty
-TOTDIST: 146923.0 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MAINECUV: 14.50 V - Zasilanie główne sterownika ECU
-ESTSERUN: Tak - Status silnika - silnik pracuje
-ESTSECRK: Nie - Status silnika - silnik w fazie rozruchu
-INCARTMP: 18 °C - Temperatura wewnątrz pojazdu
-OUTTMP: 3 °C - Temperatura zewnętrzna odczytywana przez czujnik.
===END PCM DTC U0129:00-2F===

===PCM DTC U0284:00-28===
Kod: U0284 - Utrata łączności z modułem A aktywnej przesłony kraty wlotu powietrza

Status:
- Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.

Zamrożone ramki :
===END PCM DTC U0284:00-28===

===PCM DTC P1632:08-28===
Kod: P1632 - Czujnik/obwód usterek inteligentnego alternatora

Dodatkowe symptomy usterki:
- Usterki dotyczące sygnału szyny/komunikatów

Status:

Zamrożone ramki :
===END PCM DTC P1632:08-28===

===PCM DTC U0415:86-28===
Kod: U0415 - Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterującego ABS

- Nieprawidłowy sygnał

Status:

Zamrożone ramki :
===END PCM DTC U0415:86-28===

===PCM DTC P0120:00-28===
Kod: P0120 - Obwód czujnika A położenia pedału/przepustnicy

Status:

Szczegóły kodów usterek

Możliwe przyczyny :

Złącza wielostykowe niewłaściwie zamocowane

Obwód wiązki przewodów zwarty do akumulatora lub zwarty do masy

Niesprawny czujnik

Sprawdź ciągłość obwodu oraz czy nie mają miejscazwarcia z masą lub dodatnim biegunem akumulatora.

Sprawd, czy zcza nie s uszkodzone, czy nie dostajsi do nich woda, czy nie s skorodowane itd.

Zamrożone ramki :
===END PCM DTC P0120:00-28===

===PCM DTC P2138:00-28===
Kod: P2138 - Korelacja napięcia D / E przełącznika/czujnika położenia pedału/przepustnicy

Status:

Zamrożone ramki :
===END PCM DTC P2138:00-28===

===PCM DTC P061B:48-28===
Kod: P061B - Dzialanie wewnetrzne modulu sterujacego obliczaniem momentu obrotowego

- Błąd oprogramowania nadzorującego

Status:

Zamrożone ramki :
===END PCM DTC P061B:48-28===

===PCM DTC P061A:48-28===
Kod: P061A - Dzialanie wewnetrzne modulu sterujacego momentem obrotowym

- Błąd oprogramowania nadzorującego

Status:

Zamrożone ramki :
===END PCM DTC P061A:48-28===

===PCM DTC P1935:08-28===
Kod: P1935 - Sygnal przelacznika/czujnika hamulca

Status:

Zamrożone ramki :
===END PCM DTC P1935:08-28===

===PCM DTC U0155:00-28===
Kod: U0155 - Utrata łączności z modułem sterującym tablicą rozdzielczą

Status:

Zamrożone ramki :
===END PCM DTC U0155:00-28===

===PCM DTC U0129:87-28===

- Brak komunikatu

Status:

Zamrożone ramki :
===END PCM DTC U0129:87-28===

===PCM DTC U0126:00-28===
Kod: U0126 - Utrata łączności z SASM

Status:

Zamrożone ramki :
===END PCM DTC U0126:00-28===

===PCM DTC U0418:08-28===
Kod: U0418 - Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterującego układem hamulcowym A

Status:

Zamrożone ramki :
===END PCM DTC U0418:08-28===

===PCM DTC P193D:82-28===
Kod: P193D - Sygnał wejściowy wielofunkcyjny tempomatu

- Funkcja licznika zdarzeń w czasie aktywności/sekwencji nieprawidłowa/nie uaktualniona

Status:

Zamrożone ramki :
===END PCM DTC P193D:82-28===

===PCM DTC P060D:00-28===
Kod: P060D - Dzialanie wewnetrzne modulu sterujacego sygnalem polozenia pedalu przyspiesznika

Status:

Zamrożone ramki :
===END PCM DTC P060D:00-28===

===PCM DTC U0001:00-28===
Kod: U0001 - Szybka magistrala komunikacyjna CAN

Status:

Zamrożone ramki :
===END PCM DTC U0001:00-28===

===PCM DTC P2125:00-28===
Kod: P2125 - Obwód przelacznika/czujnika E polozenia pedalu/przepustnicy

Status:

Zamrożone ramki :
-GLOBTIM: 2503134 s - Globalny czas rzeczywisty
===END PCM DTC P2125:00-28===

===OBDII DTC U0415-C===

Status:
- Potwierdzony - usterka jest potwierdzona

Moduł: Diagnostyka pokładowa II

===END OBDII DTC U0415-C===

===SASM DTC Brak===
Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów

Moduł: Moduł czujnika kąta skrętu układu kierowniczego

===END SASM DTC Brak===

===ABS DTC C0051:92-48===
Kod: C0051 - Czujnik położenia kierownicy

- Osiągi lub nieprawidłowe działanie

Status:
- Test nie został ukończony

Moduł: Moduł układu przeciwblokującego ABS / Układu przeciwpoślizgowego TCS

===END ABS DTC C0051:92-48===

===ABS DTC U0001:88-08===

- Szyna wyłączona

Status:

===END ABS DTC U0001:88-08===

===ABS DTC U0140:00-08===
Kod: U0140 - Utrata łączności z modułem sterującym układami nadwozia

Status:

===END ABS DTC U0140:00-08===

===ABS DTC U0100:00-08===
Kod: U0100 - Utrata lacznosci z ECM/PCM A

Status:

===END ABS DTC U0100:00-08===

===ABS DTC U0126:00-08===

Status:

===END ABS DTC U0126:00-08===

===ABS DTC U0151:00-08===
Kod: U0151 - Utrata łączności z modułem sterującym układem SRS

Status:

===END ABS DTC U0151:00-08===

===RCM DTC U0001:88-28===

- Szyna wyłączona

Status:

Moduł: Moduł układu SRS

===END RCM DTC U0001:88-28===

===RCM DTC U0121:00-28===
Kod: U0121 - Utrata łączności z modułem sterującym ABS

Status:

Moduł: Moduł układu SRS

===END RCM DTC U0121:00-28===

===PSCM DTC U0001:00-28===

Status:

Moduł: Moduł sterujący układem wspomagania kierownicy

===END PSCM DTC U0001:00-28===

===PSCM DTC U0126:00-28===

Status:

===END PSCM DTC U0126:00-28===

===PSCM DTC U0129:00-28===

Status:

===END PSCM DTC U0129:00-28===

===PSCM DTC U0140:00-28===
Kod: U0140 - Utrata łączności z modułem sterującym układami nadwozia

Status:

===END PSCM DTC U0140:00-28===

===BCMii DTC B1029:21-28===
Kod: B1029 - Czujnik pedału przyspiesznika

- Amplituda sygnału mniejsza niż minimum

Status:

Moduł: Modul sterujacy ukladami nadwozia

Zamrożone ramki :
-MAINECUV: 13.50 V - Zasilanie główne sterownika ECU
===END BCMii DTC B1029:21-28===

===BCMii DTC B1115:15-2F===
Kod: B1115 - Sterowanie wysoko zamontowanym światłem STOP, nieprawidłowe zużycie prądu, prawdopodobnie zamontowana nieprawidłowa żarówka

- Obwód zwarty do akumulatora lub otwarty

Status:

Zamrożone ramki :
-GLOBTIM: 2488611 s - Globalny czas rzeczywisty
-TOTDIST: 146481.0 km - Całkowity (przebyty) dystans
-INCARTMP: 13 °C - Temperatura wewnątrz pojazdu
===END BCMii DTC B1115:15-2F===

===BCMii DTC B1130:07-28===
Kod: B1130 - Moduł przełącznika świateł

- Usterki mechaniczne

Status:

Zamrożone ramki :
-GLOBTIM: 2475401 s - Globalny czas rzeczywisty
-TOTDIST: 146318.0 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MAINECUV: 13.00 V - Zasilanie główne sterownika ECU
-INCARTMP: 5 °C - Temperatura wewnątrz pojazdu
===END BCMii DTC B1130:07-28===

===BCMii DTC U0001:11-28===

- Obwód zwarty do masy

Status:

Zamrożone ramki :
-GLOBTIM: 2503137 s - Globalny czas rzeczywisty
-MAINECUV: 12.75 V - Zasilanie główne sterownika ECU
===END BCMii DTC U0001:11-28===

===BCMii DTC U0001:12-28===

- Obwód zwarty do akumulatora

Status:

Zamrożone ramki :
-GLOBTIM: 2503134 s - Globalny czas rzeczywisty
-INCARTMP: 17 °C - Temperatura wewnątrz pojazdu
===END BCMii DTC U0001:12-28===

===BCMii DTC U0001:88-28===

- Szyna wyłączona

Status:

Zamrożone ramki :
===END BCMii DTC U0001:88-28===

===BCMii DTC U0100:00-28===
Kod: U0100 - Utrata lacznosci z ECM/PCM A

Status:

Zamrożone ramki :
===END BCMii DTC U0100:00-28===

===BCMii DTC U0121:00-28===
Kod: U0121 - Utrata łączności z modułem sterującym ABS

Status:

Zamrożone ramki :
===END BCMii DTC U0121:00-28===

===SRM DTC Brak===

Moduł: Moduł rozpoznawania mowy

===END SRM DTC Brak===

===PDM DTC Brak===

Moduł: Zespół sterujący drzwiami pasażera

===END PDM DTC Brak===

===DDM DTC Brak===

Moduł: Modu drzwi kierowcy

===END DDM DTC Brak===

===PAM DTC Brak===

Moduł: Moduł systemu wspomagającego parkowanie

===END PAM DTC Brak===

===HVAC DTC Brak===

Moduł: Ogrzewanie Wentylacja Klimatyzacja

===END HVAC DTC Brak===

===ACM DTC Brak===

Moduł: Moduł sterujący sprzętu audio

===END ACM DTC Brak===

===IPC DTC P1607:82-2A===
Kod: P1607 - Obwód sygnału wyjściowego MIL

- Funkcja licznika zdarzeń w czasie aktywności/sekwencji nieprawidłowa/nie uaktualniona

Status:

Moduł: Moduł sterujący tablicą rozdzielczą

===END IPC DTC P1607:82-2A===

===IPC DTC U0151:00-2A===
Kod: U0151 - Utrata łączności z modułem sterującym układem SRS

Status:

===END IPC DTC U0151:00-2A===

===IPC DTC U0422:68-2A===
Kod: U0422 - Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterującego układami nadwozia

- Informacje o zdarzeniu

Status:

===END IPC DTC U0422:68-2A===

===IPC DTC U0401:68-2A===
Kod: U0401 - Nieprawidłowe dane uzyskane z ECM/PCM

- Informacje o zdarzeniu

Status:

===END IPC DTC U0401:68-2A===

===IPC DTC U0415:68-2A===

- Informacje o zdarzeniu

Status:

===END IPC DTC U0415:68-2A===

===IPC DTC U0420:68-2A===
Kod: U0420 - Nieprawidłowe dane uzyskane z PSCM

- Informacje o zdarzeniu

Status:

===END IPC DTC U0420:68-2A===

bartazzz
24-02-2016, 15:18
Cześć,

Czy błąd P2263 przestał pojawiać się u Ciebie?

U mnie dzisiaj w trasie też pojawił się komunikat usterka silnika (błąd P2263 odczytany w Torque). Próba wyprzedzania i odcięło turbine.
Auto ma przejechane 130kkm, polift 2.0 TDCI 140 KM, 2011, problem wcześniej nie pojawiał się.

Po wyłączeniu silnika błąd ustąpił i po przejechaniu kilku km zaczął wypalać się DPF (spalanie 2.2l na postoju i charakterystyczny zapach).

Po przeczytaniu wcześniejszych postów zaczynam podejrzewać że może podczas wypalania w trasie auto nie radzi sobie z dodatkowym obciążeniem - błąd pojawił się w podczas próby wyprzedzania, żona w tym samym momemcie włączyła radio - zakładam, że trwało w tym czasie wypalanie DPF, którego w czasie jazdy nie jestem w stanie odnotować.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
miałem ten błąd na stałe. Kolega mechanik przeczyścił i rozruszął kierownice od zmiennej geometrii i hula już drugi miesiąc

woro_woro
24-02-2016, 18:10
może podczas wypalania w trasie auto nie radzi sobie z dodatkowym obciążeniem - błąd pojawił się w podczas próby wyprzedzania, żona w tym samym momemcie włączyła radio - zakładam, że trwało w tym czasie wypalanie DPF, którego w czasie jazdy nie jestem w stanie odnotować

Kolego nie ma takiej możliwości. Ten błąd sugeruje problem ze sterowaniem turbo i tam musisz szukać.

Przemol1974
26-02-2016, 13:53
Dzisiaj podpiąłem kompa pod auto, bo ostatnio mi cztery razy na trasie wyskoczyła usterka silnika i włączył się tryb awaryjny. Po wyłączeniu silnika i zapaleniu ponownym wszystko ok. jechałem z przyczepa i jak była spora górka to włączał się ten tryb. Kod usterki to: błąd U0126:00-08

Proszę o pomoc

Svirek89
01-03-2016, 14:12
Witam,
potrzebna pomoc w rozkodowaniu błędów

http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=70222&stc=1&d=1456837901

stefanekmac
07-03-2016, 10:51
U mnie takie numery P0258-usterka nieznana.P 159348tempomat-kontrola stanu oprogramowania, P 006A64 -Czujnik ciśnienia w rurze dolotowej.
Zamierzam nabyć ten czujnik, koszt ok 220.Auto ma już ponad 190 tys.Tylko czy to taki sam czujnik jak w dieslu ? W sumie sprężarka to sprężarka .Poza tym nie opuszczają sięlusterka jak cofam , a było ok. Co to ten 0258 nieznana usterka ?

Matius86
07-03-2016, 20:26
Koledzy orientujecie się może czego dotyczą te błędy. Wczoraj sprawdzałem i mi się pojawiły...wcześniej nic takiego nie było.http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160307/f94dce60d5e4d31f2280de6b8dbaa7fd.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160307/87ab1b0251fc844587bf585fed9c845c.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160307/a66cd7cd59f3e2062659b4cf83e01fde.jpg

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

heko
07-03-2016, 22:35
ogólnie niczego, takie zapisuję się z byle czego :)

latar
29-03-2016, 08:19
Panowie błąd:
P244C - Catalyst Temperature Too Low During Regeneration, bank 1

Jemu w tej chwili towarzyszą dwa kolejne:
P2463 - Diesel Particulate Filter - Soot Accumulation
P246B - Vehicle Conditions Incorrect for Diesel Particulate Filter Regeneration

Mój 2.2 TDCi (DW12C) wyprodukowany 21.03.2011. Według biuletynu Forda dotyczącego Fuel Vaporizer mogę mieć wadliwy element.
W eucatparts.com numer części w 2.2 jest taki sam jak w 2.0 czyli 1708267 a po zmianach 1856982 (AV61-9T540-BE / AV61-9T540-BF). Czy rzeczywiście część w 2.0 i 2.2 jest taka sama?

Błedu
P269F - Exhaust Aftertreatment Glow Plug Circuit/Open
u mnie nie ma.

Temperatura podczas próby wypalania DPFa na obu czujnikach dochodzi do 470C (CATEMP11, CATEMP12) ale dopalanie szybko zostaje przerwane z praktycznie zerowym efektem.

Czy mój trop z dopalaczem jest słuszny? Czy może on nie rozgrzewać się dostatecznie i być przyczyną tego błędu? A może szukać usterki gdzie indziej?

latar
30-03-2016, 07:53
tedi_k mayak możecie zerknąć?

latar
30-03-2016, 10:17
Znalazłem filmik na którym facet pokazuje co i jak sprawdzić więc już wiem.

BdN6K3SLl_c

Całe urządzenie kręci się w ASO po ~1k plnów. Używek za 200-300 sporo ale same ze "starej" wadliwej serii więc ich kupowanie nie ma sensu.
Tutaj http://allegro.pl/swieca-dopalajaca-dpf-escape-kuga-2-0-tdci-euro-5-i5452237600.html#thumb/3 mają nowe ale z numerem AV41-9T540-BC, produkcja 02.02.2012. Wyglądają identycznie. Czy podejdą?

tedi_k
30-03-2016, 11:39
... Czy podejdą?

Podejdą. Przecież w tym urządzeniu liczy się jedynie gwint i wtyczka... A te są identyczne.
BTW - oprócz przepalenia świecy urządzenie czułe jest na wytwarzanie się nagaru i blokowanie kanału wlotu par paliwa do wydechu oraz jakieś uszkodzenia/zablokowania rurki doprowadzania paliwa.

latar
30-03-2016, 11:46
tedi_k to może być tak, że sam wlot par jest zablokowany? Dopalanie startuje i temperatura na czujnikach dochodzi do 470C. To za mało żeby wypalić sadzę ale może własnie z tego powodu, że wlot jest zablokowany a nie sama świeca przepalona?

tedi_k
30-03-2016, 11:51
... to może być tak, że sam wlot par jest zablokowany? ...

Dokładniej, to kanał wytwarzania pary (szczelina pomiędzy świecą a obudową) mogła zablokować się nagarem. Na wyjętym urządzeniu dość łatwo to sprawdzić - pompujemy rowerową pompką przez przewód paliwowy i sprawdzamy czy jest "przelot" (dość niewielki).

latar
30-03-2016, 11:53
Dzięki, to najpierw ją rozbiorę zanim kupię nową.

Speedo
30-03-2016, 12:24
Koledzy orientujecie się może czego dotyczą te błędy. Wczoraj sprawdzałem i mi się pojawiły...

Matius86 - proszę zmniejszyć zdjęcia!!!

latar
18-04-2016, 14:30
Do swojego DW12C wstawiłem świece z Focusa MK3 DW10C o takim kodzie 'AV41-9T540-BC'. Wszystko chodzi jak należy. Jestem już po kilku cyklach wypalania i temperatura należycie rośnie w wydechu. Sadza się wypala. Wymiana 10'.

maciej
18-04-2016, 21:46
No i na mnie przyszedł czas ( już wiele osób zaczynało swój post tymi słowami). Początkowo paliła się tylko ikonka ,,żółty silniczek", potem zaczęła się pojawiać ,,Usterka silnika i ESP"
Po przeczytaniu całego wątku j.w. swoje poszukiwania zacząłem od Zaworu N75 turbiny EGR, pomyślałem, że zdejmę go, obejrzę, może podmienię go z drugim takim samym brązowym obok filtra powietrza? I BINGO !!! Podczas odkręcania zauważyłem, że 2-pinowa wtyczka, która wpięta jest od dołu, ma zerwany jeden kabelek... Po naprawie i skasowaniu błędów - wszystko wróciło do normy :)

Mlody_1980
26-04-2016, 11:02
Witam podłączę się w temacie mam s-maxa 2006r 2.0tdci 140KM sytuacja identyczna najczęściej z rana po przejechaniu 500-800m pojawia się kontrolka usterka silnika i usterka układu ESP silnik traci moc, po zgaszeniu i odpaleniu ponownym kontrolki gasną po przejechaniu kolejnych 500m znowu to samo zaczyna się dziać kolejne zgaszenie i odpalenie i auto jeździ dwa trzy dni bez problemu. Styki poczyszczone, podpięcie do kompa - zero usterek. czy ktoś coś może podpowiedzieć co można spróbować jeszcze zrobić, w czerwcu chce jechać do Włoch i mam pewne obawy.

gogigi
01-05-2016, 17:23
Cześć

Mojego focusa również dopadła bolączka z CHECK ENGINE tylk ikonka ,,żółty silniczek". Problem pojawił się po wywianie wysprzeglika. Skrzynia zrzucona wysprzeglik wymieniony. Sprzęgło i auto chodzi i jeździ. Az do momentu kiedy zapaliła się kontrolka check engine a w teście zegarów pojawił się błąd DTC A19A. Auto straciło pazura i słabo przyspiesza wkręca się na obroty do 4 tys ale nie ma tego kopa. Jak na złość mój kabelek od viakona mam pożyczony i nie mogę odczytać błędu. Z wysprzeglikiem wymieniony zostal komplet filtrów i olej.

W okresie czerwiec - wrzesień 2015 roku była regenerowana turbina, alternator, wymieniony nowy akumulator dpf wycięty i wymieniony łańcuszek o walków rozrządu bo był wyciągnięty i zaczął hałasować, Auto śmigało aż milo wszędzie jest sucho i nie ma nigdzie zapoceń. Nie kopci nie puszcza dymu odpala od 1 kopa.

Spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem ? Czy to może być padnięty zaworek od sterowania geometria turbiny lub czujnik temp powietrza w kolektorze ssącym ?

Auto już raz miało skasowany ten błąd i od razu ożyło miało werwę w sobie. Błąd Związany był z przeładowaniem ciśnienia w turbo. Po skasowaniu znowu pojawił się po przejechaniu około 40 km.

Pozdr.

przemas01
01-08-2016, 20:52
Witam! Kuga 2010, 140hp, Euro 5.
Przebieg auta 73tys, pierwszy właściciel. Podobna historia. Komunikat usterka silnika + zdławienie mocy. Komunikat początkowo występował co któreś odpalenie, po około 40 kilometrach zapalał się tuz po odpaleniu silnika. Kody błędów (przez OBD 2 + mobilscan) p2002, p2463, P244B. Znacząco podniósł się poziom oleju. Kody sugerowały ze DPF jest zapchany ale jako ze niedawno ok 200km temu wróciłem z urlopu gdzie auto zrobiło ponad 4000km trasy wydaje mi się to niemożliwe. Obstawiam ze czujnik ciśnienia różnicowego DPF podawał błędne dane do kompa. Wymiana oleju + filtr, nowy czujnik DPF, kasowanie błędów. Nie robiłem wymuszanego wypalania DPFu. Od tego czasu 600km bez niespodzianek.

Werb
09-08-2016, 13:49
Ja walczę z problemem Usterka silnika + kontrolka ESP od jakiegoś roku, właściwie to już nie walczę, nauczyłem się z tym żyć.
Błędy w Forscanie pojawiają się dwa:
P003A - przekroczony limit programowania położenia mechanizmu sterowania ciśnieniem doładowania turbosprężarki - napięcie w obwodzie powyżej/poniżej wartości progowej
P2263 - działanie układu ciśnienia doładowania turbosprężarki - siłownik zablokowany w położeniu zamkniętym.
Sytuacja powtarzała się na tyle często, że zauważyłem prawidłowość - pojawia się zawsze jak jest mokro..
Jak jest sucho auto chodzi jak zegarek, 200 na autostradzie nie jest żadnym problemem.
Pierburgi podmieniane, wymieniane, czujnik kopiowania też, dolot szczelny.
Już dawno straciłem nadzieję, że znajdę przyczynę, na forum przeczytałem wszystkie posty opisujące podobne problemy, nigdzie nie znalazłem rozwiązania dla mojego mondzioła.
Jak ktoś ma jakieś sugestie to proszę o porady.

mazurek01
19-09-2016, 18:16
Muszę i ja opisać swój problem. S maxem przejechałem jakieś 500 km jednego dnia, trochę go pogoniłem na trasie i wszystko było ok. Nie padało wtedy.Na drugi dzień zrobiłem trasę 80 km w deszczu i samochód zwariował, zatrzymałem się na światłach,ruszyłem dynamicznie i coś go zdławiło ale chwilę jeszcze jechał normalnie dojechałem do następnych świateł zatrzymałem się na czerwonym - wtedy wywaliło mi usterkę silnika i auto zgasło. Już po ponownych próbach odpalenia żadnej reakcji komunikat cały czas usterka silnika. Dalej laweta podpięcie do kompa jeden błąd coś z czujnikiem od spalin i tyle. Po wykasowaniu żadnej reakcji. Auto w dalszym ciągu nie odpala,silnik nawet nie kręci. Brak błędów. Co dalej robić, co mogło paść,nie lubi wody czy jak?

mazurek01
21-09-2016, 09:22
Odświeżam temat,gdyż w dalszym ciągu auto niesprawne,brak błędów.

heko
21-09-2016, 10:07
spróbuj zrobić mu adaptację czujników temp.
ogólnie przeprowadź wszystkie funkcje serwisowe jakie są dostępne w kompie diag.

mazurek01
24-09-2016, 02:55
W dalszym ciagu brak błędów, podejrzenie pada na komputer, z pominięciem komputera - na krótko auto odpala. Prawdopodobnie zaszkodził mu deszcz. Co robić, starać się naprawiać, czy szukać nowego?

heko
24-09-2016, 08:10
jak to "pominięcie" komputera"?
bez komputera auto nie działa w ogóle

mazurek01
24-09-2016, 15:18
Z komputerem, ale na plaka - osobiście nie wiem jak, wyslakują niby cały czas jakieś mało znaczącze błędy i spada ciśnienie... sterownik delphi

heko
24-09-2016, 15:45
błędy nigdy nie są mało znaczące...a podstawa to parametry silnika podczas rozruchu

mazurek01
24-09-2016, 16:09
Tak mówił elektryk, na tyle mało znaczące, że nie mają na to wpływu na nie zapalanie auta. Trudno cokolwiek mi teraz powiedzieć, jest weekend elektryk już nie pracuje, tel ma wyłączony, a ja jestem z dala od samochodu. Samochód fizycznie jest 500 km ode mnie, został na wyjeździe, chyba nie chciał do domu wracać :(-

stefanekmac
24-09-2016, 19:29
Mi wywalał ale tylko przy ruszaniu na max. W ASO powiedzieli że automat nie lubi tego.Z tym że po zgaszeniu silnika i ponownym ruszaniu komunikat znikał a moc wracała.

mazurek01
26-09-2016, 22:10
Może jutro coś się wyjaśni z tym samochodem,komputer ma być podmieniany tylko potrzebne są dwa kluczyki do jakiegoś kodowania on line. Nie wiem czy to pomoże,ale mam coraz mniej cierpliwości, męczy mnie ta niepewność i nie wiem jaki będzie to koszt. Zobaczymy, drugi kluczyk musi dojechać do magika. Co o tym wszystkim myślicie, czy magik idzie w dobrym kierunku?

mazurek01
29-09-2016, 20:59
W dalszym ciągu błądzenie po lesie. Podmieniony komputer,zakodowane dwa klucze. Zero błędów, podczas próby odpalenia - rozrusznik zakręcił, ale auto zgasło. Kolejne podpięcie do kompa, żadnych błędów. Samochód znowu nie reaguje na przycisk start/stop. Wstępna diagnoza, zwarcie gdzieś w instalacji, być może przegryziony kabel, i kolejny uwalony komputer. Pomożcie mi naprowadzić magika na usterkę zanim koszty urosną na maksa. Auto od elektryka pojechało do elektronika na lawecie. Utrudniony mam dostep do auta, gdyż wróciłem w lubelskie - bo praca, a auto zostało w opolskim. Czy odstawić do ASO czy dać im czas na znalezienie usterki? Auto zgasło w deszczu 17.09 i do dziś nie wiadomo o co chodzi. Pomóżcie

tedi_k
29-09-2016, 23:08
...wróciłem w lubelskie - bo praca, a auto zostało w opolskim. ...

Jak tak dalej się będziesz męczył, to je raczej przewieź bliżej siebie do Ford Sławek w Katowicach http://fordslawek.pl/
Powinni to ożywić bez większych ceregieli...

mazurek01
05-10-2016, 12:13
Problem palących się komputerów znaleziony. Przetarta wiązka nad skrzynią biegów. Auto odpala, ale doszedł jeszcze problem z DPF. Zapchany całkowicie. Chyba zrobię No DPF - No Problem. Cena 3000 PLN za wymianę kompa i DPF.

eclipse
05-10-2016, 12:23
Nie no.... jeśli komputer ci siadł to na pewno da sie go naprawić przeciez nie spalił się podczas pożaru i bedzie to taniej
po co od razu wywalać 2 tyś. za kolejny .

latar
05-10-2016, 13:10
Chyba zrobię No DPF - No Problem. Cena 3000 PLN za wymianę kompa i DPF.

To dobrze policz bo np w moim przypadku usunięcie wychodzi 100 zeta drożej niż wymiana. Nowy kosztuje 2300 brutto. Robocizna za wymianę pewnie 20 zeta.

mazurek01
05-10-2016, 14:17
Za kompa i adaptację wychodzi 1800, za usunięcie DPF-a 950, uszkodzony komp do mnie wraca. Zawsze mogę sprzedać jako uszkodzony. Na razie wstępna diagnoza jest, auto już odpala, nie ma mocy i strasznie dymi, mam nadzieję, że to przez ten DPF a nie turbinę bo tego mój portfel nie przeżyje.

elvis52
05-10-2016, 20:01
Próbowałeś zrobić wypalanie statyczne forscanem ?

mazurek01
06-10-2016, 15:34
Elvis z tym wypalaniem to niestety nie było co wypalać. Miałem dwa zajebiste niefarty. Jak się okazało, padła turbina, rozleciał się wirnik, wywaliło olej no i szlag trafił DPF. Przy okazji wiązka nad skrzynią biegów się przetarła, lał deszcz, poszło zwarcie i uwaliło kompa. Kwestia finansowa, 1800 komp, 950 DPF, robota 500, 900 turbina używana z s maxa z przebiegiem 33 tys km z elektroniką, robota 200. Jak na razie, na dzień dzisiejszy to wszystko, chyba że zaraz dojdą wtryski egr i coś tam jeszcze. Boli kieszeń 4350 PLN

Bump: Przy okazji naprawy chciałem naciągnąć elektryka na aktualizację conwersa, ale niby mój s max nie ma takiej opcji w BSI.

elvis52
06-10-2016, 17:47
Dymi bo ma pełno oleju w układzie i wydechu no i dpf

tedi_k
06-10-2016, 18:33
...chciałem naciągnąć elektryka na aktualizację conwersa, ale niby mój s max nie ma takiej opcji w BSI.
Fajna ściema:one: Następnym razem zapytaj co ma BSI (cokolwiek by to było...) do conversa:diabel2:
Możesz w tak zwanym międzyczasie zahaczyć o kogoś, kto to umie zrobić to przy okazji pokażesz, że "mimo braku opcji w BSI" jakoś z tą aktualizacją dajemy radę... Zapraszam do kolegi SRS:one:

leszcz
06-10-2016, 19:57
ale niby mój s max nie ma takiej opcji w BSI.
pewnie podłączył do IDSa i tam nie pokazało aktualizacji :(

mazurek01
07-10-2016, 11:07
Ze względu na duży koszt naprawy chciałbym mieć tego conwersa z bajerami jaki program to robi, pytam bo chciałbym żeby elektryk zrobił mi to w gratisie. Jeśli to nie tajemnica proszę o podpowiedź.

pgrob
07-10-2016, 14:05
np.UCDS
Soft z bajerami nie jest darmowy więc o gratis będzie raczej trudno.
Widzę, że jesteś z woj. lubelskiego więc napisz w tej sprawie do SRS

Adamo169
09-10-2016, 23:13
Witam dziś i ja doświadczyłem objawu usterki silnika. W trakcie jazdy ukazała się moim oczom kontrolka check engine zatrzymałem się z myślą że jak zgaszę silnik może zniknie kontrolka. Niestety po odpaleniu pali się nadal nic nie odczuwalne poza nią że się pali , więc sprawdzam błędy na converse jest jeden F00616. Poczytałem że coś z zasilaniem może być słaby akumulator więc jadę dalej po przejechaniu kilku kilometrów ukazała się informacja Usterka silnika nagle auto straciło moc jak by turbo nie działało gaszę zapalam nie ma kontrolki po czym pali się za moment ponownie. Nie wiem co może być nie tak czyżby Converse nie pokazało wszystkich błędów ?? Jak rozumiem nie obędzie się bez podłączenia pod kompa żeby sczytać błędy ewentualnie naprawa i wykasowanie błędów bo same nie znikną ?? Czy ktoś z was ma jakieś pomysły co może być nie tak ?

lsulima
09-10-2016, 23:27
Jakbyś nie znalazł kogoś na miejscu, to ja bede we wtorek wracał z Łodzi do Krakowa. Możemy sie spotkać gdzieś po drodze. Mogę zerknąć jakie błędy Ci sie zalogowany.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Adamo169
10-10-2016, 21:29
Bardzo chętnie skorzystam z pomocy.Jak byś był w pobliżu daj znać na priva jakiś nr tel. to ułatwi kontakt

[edit] Proszę nie cytować całych poprzedzających postów. deku

Adamo169
15-10-2016, 13:48
Witam dziś byłem u pierwszego leprzego mechanika żeby odczytać błędy. Po odczycie wykazało filtr cząstek stałych stwierdził że jest do wypalania poprzez komputer wcześniej na liczniku converse pokazywał jeden błąd F0016 teraz po wykasowaniu na convers przybyło błędów
F00616
C42268
C41568
C41668
Co to za błędy czy rzeczywiście nawalił dpf? Może jakieś porady

eclipse
15-10-2016, 21:55
Raczej nie ma się co płoszyć
F00616 podawałem już kiedyś - błąd napięcia zasilania, czyżby akumulator słaby
C42268 - Nieprawidłowe dane otrzymane od Moduł sterujący nadwozia
C41568 - Nieprawidłowe dane otrzymane od hamowania Module układ przeciw blokujący
C41668 - nieprawidłowe dane otrzymane z Modułu Kontroli Dynamiki.
nie dotyczą na pewno uszkodzonego DPF.
prędzej bym zgonił na słaby niedoładowany akumulator wystarczy wykasować i nie będzie kuło .

Adamo169
15-10-2016, 22:05
prędzej bym zgonił na słaby niedoładowany akumulator wystarczy wykasować i nie będzie kuło .

Tu jest problem tego typu że auto wyrzuca błąd silnika auto nie mam mocy max prędkość 120km/h obroty do 2500 mocy zero do wyprzedzania. W chwili odpalenia auta zanim zapali się błąd silnika auto ma pełną moc działa turbo i cała reszta jak należy ale po kilku sekundach koniec mocy pojawia się komunikat. Diagnoza mechanika po podłączeniu kompa że dpf jest przytkany i trzeba go ręcznie wypalić że to jedyna usterka jaka mu wyszła. Nie wiem jaki miał komputer.Zastanawiam się nad zakupem kabla od Viakena czy warto ? z jednej strony kabel się przyda może samemu ręcznie wypalę ten dpf co radzicie

mazurek01
15-10-2016, 23:14
Rozmawiałem z gościem, serwisowe wypalenie DPF, 3000-3500 obr /min przez 50 min, też mi skomplikowana procedura. Możesz spróbować, ale jak pisał eclipse winny może być aku.

Adamo169
16-10-2016, 09:21
Rozmawiałem z gościem, serwisowe wypalenie DPF, 3000-3500 obr /min przez 50 min, też mi skomplikowana procedura. Możesz spróbować, ale jak pisał eclipse winny może być aku.

Spróbować mogę go naładować. Auto rano zapala od pierwszego nigdy nie było problemów. czy jest może ktoś z okolic Piotrkowa co ma kabel żeby zrobić mi wypalanie ?? jak coś proszę o info

lsulima
16-10-2016, 10:57
To nie akumulator.

eclipse
16-10-2016, 11:28
Tu jest problem tego typu że auto wyrzuca błąd silnika auto nie mam mocy max prędkość 120km/h obroty do 2500 mocy zero do wyprzedzania. W chwili odpalenia auta zanim zapali się błąd silnika auto ma pełną moc

Czytając ten post to można by wnioskować i słusznie że to nie może być spowodowane słabym ładowaniem akumulatora lub jego stanem naładowania
.
Moja wypowiedz odnosiła się do napięcia jakie podawał kolega wcześniej i błędów wyświetlanych na konwersie .
Inna sprawa to tryb awaryjny a to już sprawa dokładniejszej diagnostyki , czy zapchany DPF co może być przyczyną przejścia w tryb serwisowy .
Można sobie gdybać czy np. EGR nie jest przyczyną, lub coś z turbiną , lub jakiś wężyk podciśnienia puszcza ?.

Wracając do wypowiedzi mojego poprzednika to powiem ,, żadna to podpowiedz ''
i bez urazy ale najbardziej śmieszy mnie to jak ktoś dopisuje ,, Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk''
....... bo zakrawa to na czysty snobizm .

lsulima
16-10-2016, 11:50
Wpis dodaje sie sam [emoji39]. A pisanie długich postów z telefonu nie należy do moich ulubionych. Być może wpis nie jest wylewny, ale moim zdaniem nie ma co "dawać nadzieje" ze to wina aku. Trzeba po prostu odczytać błędy, a nie wróżyć.

eclipse
16-10-2016, 11:57
:one: Oooo.... u mnie teraz .... też dodaje się sam.

Wysłane z lenowo G550 za pomocą łaskawości internetu .:P

Adamo169
16-10-2016, 12:10
Panowie nie pozostaje jak jeszcze raz jechać gdzieś na komputer tylko do kogo zapłacić i żeby się coś dowiedzieć. Może lepiej kupić własny kabel i po problemie

lsulima
16-10-2016, 12:18
Kup kabel. Przyda Ci sie napewno. Ja jutro jade do Łodzi. [emoji6] może tym razem sie uda.

Adamo169
16-10-2016, 12:26
Ok jak coś czekam tylko musimy się wcześniej zgadać bo znowu za późno odczytam wiadomość :P

Barth55
16-10-2016, 21:43
Witam.
S-max kupiłem w sierpniu 2016 - rocznik 2009, diesel, ściągany z Niemiec. Po uruchomieniu silnika wszystko było ok. Po wejściu na jakieś 2000 obrotów zapalała się kontrolka silnika i samochód tracił moc. Po kolejnym uruchomieniu silnika, kontrolka zapalała się od razu i mocy nie bylo. Nic nie dało wypalanie DPF (uwaga bo mi mało pojazdu nie spalili przy wypalaniu komputerowym). DPF wyciąłem komputer przeprogramowałem i jeżdżę.

Adamo169
16-10-2016, 23:29
Nie bardzo rozumiem jak się przeprowadza takie wypalanie komputerem. Jak rozumiem za pomocą kabla uruchamia się procedurę.Czy robi się to na postoju trzymając pedał gazu i utrzymuje obroty od 2500 do 3000 tysięcy czy robi się to w trakcie jazdy. nie chcę na siłę usmażyć samochodu

lsulima
17-10-2016, 00:02
Uruchamia sie procedurę serwisową. Idsem lub forscanem na postoju. Silnik najpierw rozgrzewa sie do odpowiedniej temp. A później utrzymuje podwyższone obroty. Całością steruje komputer. Nie trzeba naciskać na pedał gazu.

elvis52
17-10-2016, 12:21
A po takim wypalaniu nie trzeba wymieniać oleju ?

woro_woro
17-10-2016, 18:27
Powszechnie uważa się że należy wymienić olej. Pytanie jeszcze z jakiego powodu filtr się zapchał. I to jest prawdziwy problem, bez którego usunięcia DPF znów się zapcha.

kot_79
18-10-2016, 14:20
Jeżeli oleju przybyło -> wymienia się, zwłaszcza w DW10.

Sprawdź EGR...

elvis52
18-10-2016, 14:51
Na szczęście nie mam problemu z dpf póki co

salezjusz
18-10-2016, 18:59
Witam...u mnie wystarczyła zmiana filtra paliwa.

Adamo169
18-10-2016, 22:21
Witam ponownie jestem po odczycie błędów za pomocą ForScan. Moje błędy to P2463, P242F,P244B reszta mniej znaczących błędów skasowania i nie powraca poza tymi trzema i moim oczom ukazała się monitor usterka opon , czujniki ciśnienia działają normalnie ale wychodzi błąd . Próbowałem wypalić dpf za pomocą forScan ale nie udało się wedle programu doszło do 98% ale od samego początku silnik pracował na wolnych obrotach czyli nic nie zadziałało. Co można więcej zrobić ??

BobMF
25-10-2016, 12:39
Od listopada ubr. mam S-Maxa Platinium X, 2.0 TDCi. Przejechałem niewiele, bo 5900 km... Poza tym zapaliła się kontrolka ESP. ...Pomóżcie!

Zupełnie niedawno identyczny przypadek miałem, kupiłem, przejechałem ok.6000km i ... po przejechaniu może 4km z zimnym silnikiem stanąłem w korku na 10 minut. Zaświecił się problem z ESP i się wyłączyło. Jak ruszyłem z korka już to zatrzęsło silnikiem i silnik zgasł - komunikat Usterka Silnika.

Rozrusznik kręcił ale nic z tego nie było. Po zaciągnięciu auta do serwisu i całkowitym ostudzeniu silnika odpalał. Ale złapał temperaturę i gasł.

Okazało się, że czujnik położenia wałka rozrządu. Były błędy czujnika zapisane, więc diagnoza była szybka i trafna.
...1.8 bez DPF.

grzefi2
06-11-2016, 11:35
Witam. Orientuje się ktoś czy ten dopalacz ma lekką przepustowość paliwa czy paliwo ma być wręcz wtryskiwane, wykręciłem to u siebie i miałem pełno nagaru na zewnątrz jak i wewnątrz dopalacza, dmuchnąłem do niego, idzie powietrze ale ciężko.

eclipse
06-11-2016, 11:41
Ale to w fokusie czy w S maksie ?

grzefi2
06-11-2016, 11:52
Odnośnie wypalania dpf, musi być min 1/4 zbiornika paliwa, należy wyłączyć radio, klimę itd, silnik zagrzany do temp min 60stopni, jeżeli wypalanie się rozpocznie to do 5 sek silnik wejdzie na obroty ok 1800 w przeciwnym razie wypalanie nie zakończy się powodzeniem. Po zakończeniu należy zresetować wartości czujnika dpf. Dodatkowo nie wszystkie programy chcą zainicjować wypalanie mimo że program pokazuje możliwość wykonania tej procedury.

Bump: W fokusie. Ale wszystkie są takie same, tylko mają inną wtyczkę zasilania.

karcia0210
06-02-2017, 15:32
Witam
Posiadam od kilku miesięcy Forda S-Max 2008r. W ciągu ostatnich kilku dni trzy razy pojawił się komunikat "zbyt wysokie napięcie" i komputer się wyłączył. Co to oznacza? Co dolega Maksiowi?

jaceks
06-02-2017, 15:46
prawdopodobnie zbyt wysokie napięcie ładowania. sprawdź w teście zegarów ile masz voltów.

eclipse
06-02-2017, 16:37
No tak .... mogła walnąć dioda w alternatorze . Koniecznie sprawdź ładowanie akumulatora , lecz lepiej miernikiem na klemach bo dokładniejszy pomiar .

karcia0210
06-02-2017, 17:08
Sprawdzę, dzięki

Bump: Mąż mówi że sprawdzał Maksia i napięcie nie przekracza 13...

Adam_19841
29-06-2017, 13:41
Witam wszystkich, otóż mam od jakiegoś czasu taki problem. Jakieś 2 miesiące temu na jadąc na autostradzie zaświeciła się kontrolka usterka silnika (auto straciło moc) później już nie mogłem go odpalić. Wróciło na lawecie do domu ( mechanik stwierdził, że to może turbina - zregenerowałem turbinę ale to w niczym nie pomogło ) wpadliśmy na pomysł zaślepienia egr-u i auto odpaliło. Tak jeździłem przez blisko 2 miesiące bez problemów aż po dłuższej trasie i postoju na parkingu motor sam zgasł - ta sama informacja ( Usterka Silnika). Auto ponownie na lawecie pojechało do innego warsztatu i wymieniono w nim zawór egr - i wszystko było ok do momentu przejechania po autostradzie 500km. Przed samym domem silnik znowu zgasł - komunikat usterka silnika. Nie dało się już go odpalić - kręcił i jakby chciał zaskoczyć ale nie mógł. Po holowaniu do warsztatu i podpięciu pod kompa - błąd z egr. Ale jak mechanik ruszył wiązką auto odpaliło. Niedługo ruszam w długa trasę i nie chcę stresować siebie i całej rodziny. Myślicie, że to jeszcze jakiś czujnik lub coś innego unieruchamia mi auto?

elvis52
29-06-2017, 14:17
Sam sobie odpowiedziałeś. Ruszył wiązką i auto odpaliło. Masz przetarty lub prawie przetarty jakiś kabel odpowiadający za egr

Adam_19841
29-06-2017, 19:42
no właśnie sprawdzaliśmy kable i wszystkie wyglądają na dobre

lucas4891
29-06-2017, 21:56
Zaslepic dziada i problem z glowy. Nie bedzie zadnego bledu po zaslepieniu. Ja juz dawno tak zrobilem. Chyba, ze jestes z partii zielonych i mialbys wyzuty sumienia z tego powodu. Pozdrawiam

pasiek
29-06-2017, 22:12
Jest tu na forum trochę ekologów , więc trzeba uważać ;)

Wysłane z mojego Gigaset QV1030 przy użyciu Tapatalka

Adam_19841
30-06-2017, 06:32
Zaślepiony to on był ale jak pisałem po pewnym czasie mimo zaślepienia komputer wywalił mi usterkę silnika i dopiero wymiana egr-u pomogła.

elvis52
30-06-2017, 08:50
A czy przypadkiem zaślepienie egr nie wpływa negatywnie na dpf ?

Adam_19841
01-07-2017, 07:55
To jest wersja bez dpf-u

Bernikle
03-07-2017, 07:56
Adam na listwie wtryskowej z przodu samochodu jest czujnik ciśnienia poruszaj wtyczka. Ona czesto sniedzieje. Mie naprawa kosztowala 50 zl. Na kompie wyskoczyly dwa bledy polozenie pedalu gazu i czujnik cisnienia. Majster poodginal piny we wtyczce i alto jeździ

piotrkaczmarek9
24-07-2017, 16:28
Witam wszystkich
Od ok pół roku mam s-maxa (140km; 2011; 2,0 disel). Aktualnie jestem 2000km od miejsca zamieszkania i wyskoczyła mi usterka silnika - błąd: P00BD i P0113. Po przejechaniu kilku km auto przechodzi chyba w tryb awaryjny (brak mocy). Nie chcę nic sugerować, ale usterka wyszła po niewielkiej powodzi w miejscu, gdzie jestem (woda sięgała ok połowy koła lub trochę niżej). Byłem u miejscowego magika (mechanika), który wykazał powyższe błędy i zaproponował wymianę sensora przepływomierza (chyba tak to się nazywało). Oczywiście błędy wykasował po jego wymianie i ... nadal to samo. PROSZĘ o pomoc, gdyż laweta nie wchodzi w rachubę - trochę daleko.

kot_79
25-07-2017, 09:43
Sprawdź nieszczelności dolotu i EGR

arek.em1
27-07-2017, 20:53
Wiatam podepnę sie pod temat. S-Max 2006 r 2.0 TDCI , 216 tys. przebiegu ,dzisiaj rano jadąc do pracy zapaliła się żółta kontrolka silnika. Auto jeździ normalnie ,na obroty wchodzi tak jak zawsze ,wszystko niby ok. Do pracy jeżdzę po 25 km w jedną stronę ,25 km z powrotem oraz około 4 razy w ciągu roku przyjazdy do Polski po 1 tyś .km w jedną stronę a więc się trochę zbiera. Praktycznie jeźdzę zawsze około 2 do 2,5 tys obrotów normalnie bez szaleństw .Mechanik ze mnie żaden. Byłem w dwóch warsztatach ale nie mają czasu dopiero po 2 tyg mogą się tym zająć .Pytanie czy mogę do tego czasu jeździć z palącą się kontrolką czy lepiej działać jak najszybciej aby nie uszkodzić nic albo macie jakieś doświadczenie z podobnym problemem .Dodam ze od 3 miesięcy chwilę po starcie zaczyna pikać dźwięk od niezapiętych pasów mimo iż mam zapięte ale to chyba nie ma nic wspólnego z problemem silnika .Tylko ten dźwięk wq... pozdrawiam

kot_79
28-07-2017, 09:41
Poszukaj kogoś z forum blisko Ciebie i niech Ci podepnie kompa.

maniekm
28-07-2017, 17:34
Opiszę swój przypadek może komuś pomoże. Przed wyjazdem do Chorwacji wymieniam amortyzatory, przy okazji zauważam przepalony przewód elastyczny więc szybka wymiana. Przy odkręcaniu cybanta -opaski łączącej turbinę z przewodem ukręciłem śrubę więc kupiłem w ASO nową i po wspawaniu nowego przewodu przykręciłem wszystko jak było. Odpalam , wszystko OK. Po przejechaniu paru kilometrów wyskakuje komunikat usterka silnika i kontrolka świecąca w oczy , wszystko jednak działa bez zarzutów. Podpięcie w ASO pod kompa nic nie pokazuje gdyż kontrolka zgasła sama a komunikatów brak. Mówią jechać nic się nie martwić. No i pojechałem , w drodze powrotnej sytuacja się powtarza, wyskakuje komunikat i kontrolka . Na sekundę auto traci moc a następnie działa wszystko ok. Tylko lampka świeci natomiast BRAK DOSTĘPNYCH KOMUNIKATÓW. Po dwustu km gaśnie kontrolka i jest wszystko ok. Sytuacja powtarza się pod domem ale z pod nadkola wydobywa się dym i smród niespalonego paliwa. Wyłączyłem silnik i na drugi dzień jadę do kolegi na podnośnik i kompa. Wystraszony że to cieknie gdzieś paliwo na wydech bo tak to wygląda. Podpinam kompa co pokazało widać na fotce. zero śladu paliwa wszystko suche -ALE-Przy opasce od turbiny widać okopcenia tzn. nie szczelny przewód- podczas wymiany bojąc się by nie ukręcić znowu za mało dokręciłem. Dokręcam na maksa , kasuję błędy i wszystko zaczęło działać jak należy a wydostający się dym to po prostu zaczął wypalać się DPF i wzbogacone spaliny wraz z paliwem wydostawały się przy turbinie . I to tylko niedokręcona nakrętka. Pzdr

arek.em1
30-07-2017, 21:28
Niestety mieszkam w Niemczech ale w serwisie Forda umówiłem wizytę na wtorek ,pytałem czy na weekend mogę jeździć normalnie to mechanik powiedział że jeśli wszystko działa i jest ok to tak,w weekend przejechałęm 500 km i auto normalnie śmigało po autostradzie,odziwo dziś lampka zgasła, zobaczę czy problem nie będzie powracał ale dzięki za wskazówkę jutro zajżę zobaczę jak to wygląda z opaską pozdrawiam

pasiek
31-07-2017, 00:20
W de też jest parę osób co mają kompy :) zależy gdzie dokładnie mieszkasz.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

arek.em1
31-07-2017, 22:16
Kontrolka silnika jeden dzień nie paliła się ,dziś wieczorem znowu sie pali ,zrobiłem ręczny test s maxa oto co wyszło :
Engine speed 0000
Speedo gauge 0021
Tacho gauge 0022
DTC #00 None
Manufacture start 6A
NVM Target ROM 0134
Battery 11,6
Temp. gauge 02C6
Fuel percent 0071
Fuel flow 0000
Fuel gauge 02F1
Fuel A/D input 0534
Moze Wam coś to mówi pozdr

japim
12-08-2017, 02:27
Mam szybkie pytanko. W drodze po dzisiejszych burzach w kujawsko pomorskim jechałem przez drogę z wieloma połamanych gałęziami. Niestety jedna bardzo niefortunnie zaczepia się i musiałem ja ręcznie wyciągać. Po kilku minutach uważne jazdy wyskoczył komunikat usterka silnika i zapaliła się kontrolka ESP. Miałem wpietego cuska do zlacza obd2 i po szybkim sprawdzeniu wyszło mi utrata połączenia z modułem ABS. Czy możliwe ze gałąź coś uszkodziła? Po zatrzymaniu auta i wyłączeniu i włączeniu silnika nie było śladu po błędzie mimo że go nie kasowalem. Nawet nie potrafię powiedzieć jaki nr błędu mi wyskoczył - miałem dość wrażeń z jazdy w czasie tej nawałnicy. Potem błąd juz się nie pojawił. Coś z wtyczka lub kablami pod samochodem?

Edit: mam kody błędów. Zapisałem sobie w pamięci telefonu tylko nie mogłem znaleźć. U2005 oraz U0121

szynszyl
13-08-2017, 12:08
zrobiłem ręczny test s maxa jak się robi ręczny test??

stingerA6
13-08-2017, 12:11
https://m.youtube.com/watch?v=5btMqeK92co

szynszyl
13-08-2017, 18:28
wszystkie te komunikaty mam na blacie conversa. tak jak temu na filmie świeci się check, a z kilku powodów nie dorobiłem się złacza diagnostycznego.

zrobiłem trase 2 x 350 km, a dolałem 20 l na jakimś orlenie. wcześniej zero błedów, a od konca stycznia 11.000 km.

Speedo
14-08-2017, 01:08
pytanie na ile te bledy z "testu recznego" sa wiarygodne, bo mi tez kiedys w drodze do pracy wyskoczyl czek i kuter oslabl, jako ze kabla ze soba nie wiozlem a ciekawosc mnie zzerala, zrobilem pod pracą ów test, błedy zapisałem skrzętnie na karteczce i korzystając w pracy z dobrodziejstw internetu sobie zdekodowałem - wyszly same bzdury - utrata komunikacji z blabla, zacieta klapka ogrzewania blabla itp. Dopiero jak dokulalem sie do domu i podpialem kabel to od razu stalo sie jasne, ze EGR zszedł

szynszyl
14-08-2017, 13:00
właśnie Speedo
umówiłem się do znajomego mechanika, ma jakiś zestaw Boscha do odczytu. a sam zamawiam tego viakena. dość niespodzianek (mimo, że to pierwsza :) )

szynszyl
14-08-2017, 22:11
szukałem na forum i nic.
DTC 01 C40268
co to może być

kefir-88
15-08-2017, 08:39
Witam po wymianie oleju i filtra powietrza w moim s-maksiu 1,8 disel pojawia sie komunikat usterka silnika przy pierwszym odpaleniu auta. dodam że po ponownym uruchomieniu silnika a czasami przejechaniu kilkuset metrów i ponownym uruchomieniu silnika komunikat sie juz nie pojawia. Co moze byc przyczyną moze ktos mial tej juz taki problem?

Pyrzan
04-09-2017, 17:42
Opisuje rozwiązany problem - może komuś pomoże!
Ford s-max 2.0 tdci 140 km
Po zakupie auta tankowanie na orlenie on verva. Przy wyprzedzaniu powyzej 3000 obrotów samochod stracil moc, przy kolrjnej probie wyprzedzania to samo tyle, że zapaliła się kontrolka ESP oraz komunikat usterka silnika. Po wyskoczeniu komunikatu samochód stracił połowę mocy w calym zakresie obrotów. Po wyłączeniu i włączeniu silnika usterka zniknęła. Przy kolejnym przygazowaniu powtórka z rozrywki. Za którymś razem zapaliła się dodatkowo kontrolka silnika.
Po wizycie w ASO okazało się, że filtr paliwa zapchany - błąd w komputerze to za niskie ciśnienie paliwa. Wymiana filtra załatwiła sprawę.

Pozdrawiam!

niuniek37
04-09-2017, 19:13
Opisuje rozwiązany problem - może komuś pomoże!
Ford s-max 2.0 tdci 140 km
Po zakupie auta tankowanie na orlenie on verva. Przy wyprzedzaniu powyzej 3000 obrotów samochod stracil moc, przy kolrjnej probie wyprzedzania to samo tyle, że zapaliła się kontrolka ESP oraz komunikat usterka silnika. Po wyskoczeniu komunikatu samochód stracił połowę mocy w calym zakresie obrotów. Po wyłączeniu i włączeniu silnika usterka zniknęła. Przy kolejnym przygazowaniu powtórka z rozrywki. Za którymś razem zapaliła się dodatkowo kontrolka silnika.
Po wizycie w ASO okazało się, że filtr paliwa zapchany - błąd w komputerze to za niskie ciśnienie paliwa. Wymiana filtra załatwiła sprawę.

Pozdrawiam!

Ja w dalszym ciągu mam te same okoliczności, czyli kontrolka ESP, usterka silnika + strata mocy i błędy P 1168 I 1169 - czujnik ciśnienia paliwa na szynie paliwowej w dolny i górnym zakresie Wymieniłem filtr paliwa, przejechałem 350 km i znowu to samo. Podjechałem ponownie do mechanika, poprosiłem o zobaczenie filtra, a tam znowu bałagan. Z tego wynika, że w zbiorniku mam jakiś syf. Dodatkowo gość chce mi zrobić próbę przelewową wtryskiwaczy. Czy to dobry trop - nie wiem, zobaczymy.

japim
05-09-2017, 10:55
Skoro masz syf w zbiorniku, to bez jego wyczyszczenia sytuacja będzie się powtarzać non stop - co ileś set km. To tak jakbyś jedząc z brudnego talerza próbował podnieść komfort jedzenia zmieniając tylko sztućce...

Pyrzan
06-09-2017, 15:52
Dam znać w takim razie co u mnie będzie się działo po kilkuset km. Na razie przejechane 100 km i jest ok. Może to kwestia trefnego paliwa?

niuniek37
06-09-2017, 20:14
Próba przelewowa wtryskiwaczy przeszła pozytywnie. Będzie czyszczony zbiornik, ale niestety po urlopie majstra. Oczywiście podzielę się również info. Będąc poza RP, mogłem zatankować jakieś trefne paliwo. Nie znam się, ale wymieniając filtr paliwa on był cały w nazwijmy to mazi, gdyby nie lato pomyślałbym, że to parafina.

Pyrzan
06-09-2017, 23:27
U mnie było dokładnie to samo, filtr cały czarny oblepiony mazią.
Ktoś wie w jakim koszcie oscyluje czyszczenie baku?

Korci74
15-10-2017, 23:34
W samochodzie brata pojawił komunikat usterka silnika oraz zapaliła się kontrolka silnika.
Rocznik: 10.2010 - 2,0 l TDCi,163KM

za pierwszym razem FORTscan pokazuje takie błędy

===PCM DTC P2002:00-26===
Kod: P2002 - Wydajność oddzielacza cząsteczek stałych poniżej wartości progowej (rząd cylindrów 1)

===PCM DTC P2456:92-2C===
Kod: P2456 - Usterka sporadyczna/niestabilny sygnał różnicowego obwodzie czujnika ciśnienia różnicowego filtru cząstek stałych

===PCM DTC P2452:64-EC===
Kod: P2452 - Obwód czujnika ciśnienia różnicowego filtru cząstek stałych

===PCM DTC P246B:00-28===
Kod: P246B - Warunki pracy pojazdu nieprawidłowe dla regeneracji filtru cząsteczek stałych Diesel

===OBDII DTC P2002-P===
Kod: P2002 - Wydajność filtru cząstek stałych poniżej wartości progowej

===OBDII DTC P2452-C===
Kod: P2452 - Obwód czujnika ciśnienia różnicowego oddzielacza cząsteczek stałych

po ich skasowaniu pojawiły się ponownie te

===PCM DTC P2456:92-2F===
Kod: P2456 - Usterka sporadyczna/niestabilny sygnał różnicowego obwodzie czujnika ciśnienia różnicowego filtru cząstek stałych

===PCM DTC P2452:64-AF===
Kod: P2452 - Obwód czujnika ciśnienia różnicowego filtru cząstek stałych

===OBDII DTC P2452-C===
Kod: P2452 - Obwód czujnika ciśnienia różnicowego oddzielacza cząsteczek stałych

Odczyt danych PID - DPF_LOAD = 88% - DPF_SOOT_LD = 0%

s-max próbuje wypalać ale nic to nie daje.

Proszę o pomoc co może być tego powodem i od czego najlepiej zacząć.

Edit: Po wymianie czujnika ciśnienia różnicowego i wypaleniu filtra s-max orzył.

szynszyl
18-10-2017, 17:21
znajomemu rozsypały sie te 2 rurki od dpf... po naprawie usterki nie mógł wypalić dpf, bo był zapchany na maxa. pozyczyłem mu interfejs. wypalanie serwisowe bez wejścia na wysoką temp katalizatorów, przerywanie wypalania. odpiąl te rurki (oszukał kompa), forscan zrobił wypalanie serwisowe. zapiął rurki, poprawił wypalanie. na razie jeździ z bananem

robertd01
01-05-2018, 20:56
Co za syf, człowiek pisze na pół strony i nie ma jak przywrócić treści bo ostatni tekst napisany dawno. Przecież jeżeli ktoś pisze coś to znaczy, że chce napisać. Ludzie §13 czy już wszędzie logika szwankuje???
Po wciśnięciu wyślij powinno pojawić się zapytanie czy coś. Ech inżyniery jak z koziej ...

robertd01
01-05-2018, 23:33
Odświeżę temat.
Ostatnio przez kilaka dni włączał się u mnie komunikat "usterka silnika".
Samochód świeżo po przeglądzie po 120k km. Powymieniane wszystko, m.in. filtr paliwa.
Alarm włącza się tylko na obwodnicy przy ~130km/h i w większości jadąc pod górkę.
Po wyłączeniu silnika alarmu brak ???
Alar nie występuje podczas jazdy w mieście. Raczej nie zależy od obrotów, tylko od prędkości + być może od obrotów dodatkowo.
Wizyta w serwisie forda, ale niestety nie mieli czasu na sprawdzenie. Facet z serwisu po wysłuchaniu pytał czy przypadkiem nie tankowałem ostatnio na jakieś trefnej stacji.
Mówi, że mają często takie przypadki gdzie przyczyną jest złej jakości paliwo.
Ostatnio tzn przed alarmem tankowałem ON ACTIVE stacji BP w Rumi.
Po wizycie w Fordzie pojechałem na inną stację BP Gdynia Hutnicza i dotankowałem ~40l ON ACTIVE. Potem przez 2 dni kilka kółek na obwodnicy i niestety dalej pojawiała się usterka silnika. Kolejny raz dotankowałem tym razem na Orlenie ON VERVA ~16l.
Jazda na obwodnicy i dalej usterka.
Kolejne 2 dni jak ręką odjął. Zrobiłem ~100km na obwodnicy i nic wszystko ok. Gazowałem, przeciągałem obroty, zwiększałem prędkość pod górkę (poprzednio zawsze wyskakiwała usterka) i nic.
Jutro jadę do Forda mam nadzieję, że sprawdzą i może coś wyjdzie, ale podejrzewam, właśnie słabe paliwo na BP w Rumi (https://goo.gl/maps/NZN9tLhsfZr).
Tankowałem 2018/04/05.
Może ktoś z Was miał ostatnio problemy po tankowaniu na stacji BP Grunwaldzka 2, 84-230 Rumia?
Generalnie praktycznie prawie zawsze tankuję na BP i nigdy nie miałem problemu, poza 1 razem 2 lata temu, zatankowałem na BP na A2 (https://goo.gl/maps/nkjR94iVXzo), ruszyłem na autostradzie i chwila jazdy z większą prędkością i usterka silnika. Po wyłączeniu silnika problem nie wystąpił (aż do teraz) więc myślałem, że to był jakiś przypadkowy błąd.

rojass
02-05-2018, 14:55
Sprawdź błędy, u mnie też pojawia się komunikat "usterka silnika" a auto traci moc i wpada w tryb awaryjny. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu silnika problem znika i jest spokój na kolejne dni/tygodnie.
Możesz mieć nieszczelność w dolocie, do sprawdzenia wszystkie plastikowe i gumowe rurki i węże.

xdanonx
02-05-2018, 21:15
Witam
Podbijam do tematu - usterka silnika ( kasowana postojem ) - brak mocy
Z tym, że... po zakupie kontrola w serwisie - wskazanie na czujnik doładowania
Wymieniony i na 6 m-cy spokój. Niespełna 2 tyg. temu autko na S3 leciało aż miło.
Zaraz po tankowaniu - padło na paliwo - zwykły ON na dobrej stacji.
Jak zazwyczaj po 200 to raczej ciężka sprawa tak tym razem 230 i miał z 800 rpm do czerwonego... Pomyślałem więc, że turbo dmucha aż miło - no i się nadmuchało... Usterka silnika - i jak się pojawiło tak już się pojawia
po majówce lecę na warsztat - dam znać co się poddało - chyba, że wcześniej sam dojdę.
... nie obraził bym się jakby stan przed awarią - pozostał - leciał aż milutko

Gregi86
04-05-2018, 20:58
dzisiaj robilem s-maxa z pojawiajaca sie usterka silnika,
blad wyskakiwal sporadycznie, raz przy 60km/h, czasem wiecej,
czasem po ponad 100km a czasem juz po 2 km od wyjazdu,
co smieszniejsze tylko w cieple dni,
na komputerze zadnych bledow, w liczniku rowniez nic sie nie zapisalo.
wymienilem wezyk idacy od turbo do czujnika na pokrywie zaworow (silnik 1.8tdci)
poprawilem rure z turbo do intercoolera, przy wymianie filtra powietrza zauwazylem ze klema masowa nie byla przykrecona do akumulatora.
wyglada na to ze tracil zasilanie na czujnikach i wywalal blad

Karol_K
05-05-2018, 09:49
Witam,
Od kilku miesięcy posiadam S max 2008r. 2.0 tdci 140km automat.
Kilka tygodni temu pojawił się komunikat "usterka silnika", zapaliła się kontrolka ESP i pojawił się komunikat "skrzynia biegów- konieczny przegląd ". Po zgaszeniu auta wszystkie komunikaty zniknęły. Wczoraj pojawił się ponownie i tak samo po zgaszeniu auta wszystkie komunikaty zniknęły. Po pojawieniu się komunikatów auto traci moc i przestaje zmieniać biegi (z tego co zauważyłem to pozostaje cały czas na 3).
Czy ktoś z Was miał podobny problem?

Gregi86
05-05-2018, 13:29
podepnij pod komputer, inaczej to tylko domysly

Jarek G.
06-05-2018, 18:39
Witajcie,
w drugi dzień Wielkanocy mały spacer samochodem. Wsiadam, kluczyk "on" a tu komunikat : "usterka silnika" - pierwszy raz w życiu samochodu - 270 tkm. Szok. No wiadomo - pierwsze skojarzenie zapchany DPF. Przejażdżka 30 km na wysokich obrotach. Po ponownym kluczyku "on" wszystko OK. Przez dwa dni. Potem znowu to samo - "usterka silnika". Po trzech takich przygodach jazda do mechanika. Komputer. Wynik:walnięty czujnik ciśnienia różnicowego. Nic mi to nie mówi. Po wymianie ręką odjął.
Ot i ode mnie kamyczek do naszego ogródka.
Pozdro.

eclipse
06-05-2018, 19:24
A już myślałem że to EGR .

Risto80
11-05-2018, 21:31
Widzę, że temat nie jest nowy...
Mam podobne objawy (auto jak w opisie): "Usterka silnika", "Obsługa skrzyni biegów wymagana", automat w trybie awaryjnym, brak mocy. Dzisiaj podpiąłem do komputera i takie błędy są na Module sterującym skrzynią:
P1719 - sygnał momentu obrotowego silnika, - brak objawu, - w toku
U0401 - Nieprawidłowe dane uzyskane z modułu sterującego silnika / układu przeniesienia napędu, - brak objawu, - w toku
P0744 - Zawór regulacji ciśnienia sprzęgła konwertera momentu napędowego - sygnał za wysoki, - informacja o zdarzeniu, - bieżący.

Jakaś popierdółka, czy pójdę z torbami? Od czego zacząć?

Aha, olej w skrzyni nie był wymieniany... dawno (ja zrobiłem 70kkm, wcześniej nie wiem). Mój mechanik stwierdził, że starych skrzyń, jak nie miały wymienianego oleju, to lepiej już nie ruszać, bo się cały syf wypłucze i będzie całkiem kaplica...

Aha 2 - w październiku zeszłego roku był wymieniany EGR na nowy i 2 miesiące po tej akcji pierwszy raz wyskoczyły te komunikaty. Wróciłem do mechaniora, wymienił EGR na gwarancji znowu na nowy, ale problemy nie ustąpiły, a ostatnio tak się nasiliły, że auto wróciło do domu na lawecie (nie byłem w stanie pokonać górek z pracy do domu przez brak mocy...).

Jest jakiś magik w Krakowie i okolicach, który mógłby to zdiagnozować?

elvis52
12-05-2018, 07:43
Posiadam 2 galaxy, w starszym wymieniałem olej w skrzyni przy 160 tys, ja zrobiłem 20 tys, w nowszym wymiana po 262 tys rok temu. Nigdy nie stosowałem się do zasady "nie wymienia się" i napewno nie wyszło to dla mnie jak i dla autka źle, szczególnie, że często na haku ma zapiętą przyczepę kempingową 1500 dmc

Risto80
28-05-2018, 12:46
No to odpowiem sam sobie, dla potomnych:
Problemem okazał się TRZECI RAZ EGR - kompletnie zawalony sadzą i zablokowany (firma Triscan). Wymieniony znowu tym razem na oryginał DELPHI za dopłatą i problemy z błędami od automatu ustąpiły.

Teraz mam dwa błędy od DPFa: P2463, P242F, oraz jakiś od czujnika ciśnienia w DPF. Próbowałem wypalać DPF podczas jazdy i statycznie z komputera, ale proces w ogóle nie wystartował. Auto się diagnozuje - jest szansa, że to ten czujnik jest walnięty i pokazuje bzdury, co się objawia błędami o zapchanym DPFie. Auto jeździ jak Matiz z 5 osobami pod górkę na 5 biegu (wiem, bo mam porównanie :>)

Dam znać co dalej.

lsulima
29-05-2018, 07:00
Wydaje mi się, że to nie jest wina EGRu, ze się zapycha sadzą. Raczej masz gdzieś indziej problem, a EGR przez to obrywa.

Risto80
30-05-2018, 14:23
Ostatecznie okazało się, że DPF był zawalony. Udało się go zregenerować i auto śmiga.

Teraz pytanie do speców, czy to mógł być powód zapychania EGRa sadzą?

hand-ball
31-05-2018, 15:20
Panowie dzisiaj mi wyskoczył blad P269F, usterka silnika. Sprawdziłem to jakims programikiem przez telefon, także szczegółów nie znam. Przejechalem 50 km w trasie bez wysokich obrotów i blad wyskoczył jak parkowalem juz pod domem, możliwe że proces wypalania nie przebiegł i jak pojade w trasie i się wypali to błąd zniknie? Auto mam od miesia ca i pierwszy raz się pojawił.

lsulima
31-05-2018, 16:30
Nie zniknie. Najprawdopodobniej czeka Cię wymiana świecy DPFu.

hand-ball
31-05-2018, 16:58
[MENTION=255801]Isulima dzieki, a G12 to obejmuje??

lsulima
31-05-2018, 19:30
A co to jest G12?

hand-ball
31-05-2018, 20:42
Gwarancja 12 miesiecy od ASO, moze ktos robil?

hand-ball
31-05-2018, 21:46
Po ponownym odpaleniu auta błędu nie bylo, przejażdżka pi mieście i tez się nie pojawił.

lsulima
31-05-2018, 22:45
Do następnej próby wypalania DPFa.

hand-ball
31-05-2018, 22:56
No to już kumam, czyli dpf się nie wypali ? Wymieniał ktoś ta świece na G12?

hand-ball
01-06-2018, 09:15
Ok świeca żarowa dpf'a zamówiona, jutro będzie, koszt jakieś 160 zl po rabatach. Tylko w niedzielę wyjeżdżam i tu jest problem bo jutro ford mi nie wymieni, czy w jakimś zwykłym warsztaciku mi to zrobia?? Czy muszę w fordzie? ASO chce za robociznę 500 zl, bo czyszcza filtr i resetuja cos tam - zbędna operacja czy trzeba to robic?? Oczywiście elementy układu wydechowego G12 nie obejmuje.

Speedo
01-06-2018, 15:11
jakbyś trochę siadł i poczytał, zamiast zajmować się zbędnymi zakupami np tutaj https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2888634&postcount=1181

to byś się dowiedział, że nie kupuje się samej świecy ciesząc się, że tanioszka tylko cały dopalacz, bo świeca jest w 99% przypadków niewykręcalna

jak dasz do aso to założę się o wszystko, że dla nich będzie nieodkręcalna i wypałują Cię na dodatkowy 1000 za ten diwajs

ja bym dał do jakiegoś pana janusza podwórkowego co będzie to pogrzewał palnikiem, pieścił, polewał wd40, czule przemawiał, wykręci, poprawi gwint narzynką i wkręci nową (o ile się uda wykręcić)

hand-ball
01-06-2018, 15:44
speed dzieki wielkie, poczytałem, zobaczymy jutro co da się zrobic umowilem się akurat do Pana Tadka :-) jak się nie wykręci to niestety nic nie poradzimy. Ale wiem że Pan Tadek bedzie pieścił ;-)

makinen
01-06-2018, 16:45
Nic nie trzeba robić dodatkowo tylko świece wymienić jak się da wykręcić. Ja mam wkręconą na klej.

hand-ball
02-06-2018, 15:18
No to Pan Tadek się spisał na 5+, wymiana świecy dopalajacej dpf przebiegła pomyślnie, dwa podejścia palnikiem i wyszedl dopalacz, później jedno podgrzanie i świeca wykrecona. Tak jak pisał latar na wtyczce numer kończy się literą E, czyli obarczone wada. Też widać na focie, że świeca grzałka się po środku zamiast na końcówce. W sumie godzinka roboty, nawet mniej. Jutro jakieś 450 km do przejechania, mam nadzieję, że bezbłędnie ;-) Pozdro.

krazy777.mc
02-06-2018, 15:40
jakbyś trochę siadł i poczytał, zamiast zajmować się zbędnymi zakupami np tutaj https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2888634&postcount=1181

to byś się dowiedział, że nie kupuje się samej świecy ciesząc się, że tanioszka tylko cały dopalacz, bo świeca jest w 99% przypadków niewykręcalna

jak dasz do aso to założę się o wszystko, że dla nich będzie nieodkręcalna i wypałują Cię na dodatkowy 1000 za ten diwajs

ja bym dał do jakiegoś pana janusza podwórkowego co będzie to pogrzewał palnikiem, pieścił, polewał wd40, czule przemawiał, wykręci, poprawi gwint narzynką i wkręci nową (o ile się uda wykręcić)Tu Cię zdziwię bo ja wymianę świecy robilem w Aso Forda i zapłaciłem niecałe 280 zł wraz ze świecą z tego co pamiętam.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Risto80
04-06-2018, 18:02
Ostatecznie okazało się, że DPF był zawalony. Udało się go zregenerować i auto śmiga.

Teraz pytanie do speców, czy to mógł być powód zapychania EGRa sadzą?

Ktoś, coś?

lsulima
04-06-2018, 18:57
To ze dpf i EGR się zapchał to jest moim zdaniem skutek jakiejś usterki. Może wtryski leją, może bierze olej, może tak pechowo się układało, ze kilkukrotnie został przerwany proces wypalania DPFa. Dobry mechanik powinien po wypalaniu szukać przyczyny.

robertd01
05-06-2018, 17:53
Odświeżę temat.
Ostatnio przez kilaka dni włączał się u mnie komunikat "usterka silnika".
Samochód świeżo po przeglądzie po 120k km. Powymieniane wszystko, m.in. filtr paliwa.
Alarm włącza się tylko na obwodnicy przy ~130km/h i w większości jadąc pod górkę.
Po wyłączeniu silnika alarmu brak ???
Alar nie występuje podczas jazdy w mieście. Raczej nie zależy od obrotów, tylko od prędkości + być może od obrotów dodatkowo.
Wizyta w serwisie forda, ale niestety nie mieli czasu na sprawdzenie. Facet z serwisu po wysłuchaniu pytał czy przypadkiem nie tankowałem ostatnio na jakieś trefnej stacji.
Mówi, że mają często takie przypadki gdzie przyczyną jest złej jakości paliwo.
Ostatnio tzn przed alarmem tankowałem ON ACTIVE stacji BP w Rumi.
Po wizycie w Fordzie pojechałem na inną stację BP Gdynia Hutnicza i dotankowałem ~40l ON ACTIVE. Potem przez 2 dni kilka kółek na obwodnicy i niestety dalej pojawiała się usterka silnika. Kolejny raz dotankowałem tym razem na Orlenie ON VERVA ~16l.
Jazda na obwodnicy i dalej usterka.
Kolejne 2 dni jak ręką odjął. Zrobiłem ~100km na obwodnicy i nic wszystko ok. Gazowałem, przeciągałem obroty, zwiększałem prędkość pod górkę (poprzednio zawsze wyskakiwała usterka) i nic.
Jutro jadę do Forda mam nadzieję, że sprawdzą i może coś wyjdzie, ale podejrzewam, właśnie słabe paliwo na BP w Rumi (https://goo.gl/maps/NZN9tLhsfZr).
Tankowałem 2018/04/05.
Może ktoś z Was miał ostatnio problemy po tankowaniu na stacji BP Grunwaldzka 2, 84-230 Rumia?
Generalnie praktycznie prawie zawsze tankuję na BP i nigdy nie miałem problemu, poza 1 razem 2 lata temu, zatankowałem na BP na A2 (https://goo.gl/maps/nkjR94iVXzo), ruszyłem na autostradzie i chwila jazdy z większą prędkością i usterka silnika. Po wyłączeniu silnika problem nie wystąpił (aż do teraz) więc myślałem, że to był jakiś przypadkowy błąd.

Trochę z opóźnieniem ale dla potomnych napiszę.
Była wizyta w ASO i przyczyną okazał się czujnik temperatury spalin.
Są 2 ale to był chyba ten umieszczony bliżej silnika - zaznaczam, że chyba.
Wizyta w Fordzie no i ~800zł czujnik z wymianą + ~200zł za wjazd na komputer. Na razie wsio ok.

FOREST_JG
11-06-2018, 11:22
Witam
Pacjent:
Ford S-max 2011r 2,0 diesel automat
Chipowany u Heko (4 lata temu) na ok 200 KM i 400nm
Przebieg 195k km

Autem jeżdżę w 95% wokół komina. Dłuższa trasa to najczęściej wyjazd na wakacje – i wówczas pojawia się problem.
Tak nie ma żadnego problemu, wszystko działa jak należy, ale na wspomnianych wcześniej dłuższych trasach zdarza się komunikat usterka silnika. Auto od razu traci moc, wydaje się jakby turbo przestało działać. Trzeba stanąć, wyłączyć, odczekać ok 30sekund (kiedyś nie trzeba było czekać) i wszystko wraca do normy. Nie ma żadnych objawów wspomnianej wcześniej usterki.

Po ostatniej trasie znajomy mechanik podłączył kompa i były 2 błędy. Nie znam ich oznaczeń ale wymieniony został taki brązowy elektrozawór sterujący turbosprężarką. Miało to załatwić problem.

Parę dni później miałem akurat trasę (około 600km) więc był idealny moment do testowania. W jedną stronę jechałem do max 160 km/h i najwięcej na tempomacie. Żadnego problemu nie było.
W drugą chciałem sprawdzić go dla pewności więc jechałem szybciej nie używając tempomatu. Po ok 60 km autostradą ten sam błąd. Zjechałem, zgasiłem poczekałem chwilę. Wszystko OK.
Trasa się „zluzowała” więc wrzuciłem na tempomat 160 i bez problemu zrobiłem kolejne 300km. Skończyła się autostrada zjazd na drogę krajową. Mam kilka aut przed sobą więc gaz, wyprzedzam i znowu to samo, Usterka silnika.
Do domu zostało ok 60 km więc jechałem normalnym tempem bez szaleństw. Gdy już byłem praktycznie pod domem byłem pewny że jak mu teram mocno dam w gaz to będzie ten sam problem. Wyjąłem telefon aby to sfilmować i mieć dowód, ale nic się nie stało. Gaz w podłogę i jechał normalnie jak zawsze. Turbo działało normalnie.

Mam wrażenie że usterka wywala się w momencie jak przyspieszam a później odpuszczam gaz.
Po tej trasie mechanik zdiagnozował Stan nadmiernego ciśnienia turbosprężarki i błąd czujnika stopniowania na turbinie ( nie znam oznaczeń).
Twierdzi że jedyne co może pomóc to wymiana turbo.

Jakie Wasze zdanie ?