Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Chip 2.0 TDCI 140km

Strony : [1] 2 3

kalmar00kalmar
08-05-2007, 19:30
mam s-maxa 140TDCI / 5600km przejechane-czy ktoś z forumowiczów przeprowadził tuning elektroniczny silnika 140 km , na ile i jak to sie ma do kontroli w stacji ASO, czy po podpięciu do komputera diagnostycznego w ASO nie wykryto podrasowania? :fcp12 :fcp19
-ogólnie jestem bardzo zadowolony , ale z ustrrek to alarm włącza sie po długotrwałym staniu w słońcu, muszę włączyc klimę na 10 minut i przewietrzyc auto.- to na kilka godzin wystarcza! :fcp27

_innych grzechów nie pamiętam!!!!!!!! :fcp2

bikej
09-05-2007, 07:09
Jeden kolega-forumowicz podniosl do 170KM (390Nm) za male pieniadze. Obiecal, ze cos wiecej napisze na forum nt. osiagow, ale na razie cos sie nie kwapi:/ Panie kolego - czekamy!:]
Aha, wg. niego mozna to sprawdzic (czy byl zastosowany chip-tuning) tylko na hamowni, wiec serwis nic nie wykryje.

uzetex
09-05-2007, 07:32
Oj, nie byłbym tego taki pewien. Ja mam doświadczenie w sumie tylko z silnikami VAGu, w których są co najmniej 2 inne metody sprawdzenia:
- zgranie softu i porównanie z oryginałem
- najprostsza sprawa - sprawdzenie dawek paliwa na interfejsie podłączonym do autka...

Wiem też, że niektóre nowe autka same sprawdzają soft i informują o jego zmianie podczas wizyty w ASO - nie wiem, czy S-Max się do nich zalicza. Ale nawet w takich samochodach, da się to jakoś obejść :)

Warto też dodać, że soft bywa aktualizowany przez ASO, więc dobrze się dowiedzieć, czy tuner za darmo wgra nową wersję w takim przypadku. Niektórzy wręcz oferują zgranie wersji, którą się ma po wyjeździe z ASO i darmowe wgrywanie jej przed przeglądami.

No i zawsze pozostaje box, który jest praktycznie niewykrywalny (o ile się zdemontuje go przed wjazdem do ASO). Ale ze względu na zaniżone zużycie paliwa i generalnie słabsze perspektywy podnoszenia mocy polecam tylko w ekstremalnych przypadkach :)

ford_driver
10-05-2007, 06:23
Jeden kolega-forumowicz podniosl do 170KM (390Nm) za male pieniadze pytanie co oznacza stwierdzenie małe pieniądze 5 zł czy 5 tys zł

z mojego doswiadczenia moge powiedziec ze 2.0 tdci (o ile wiem mamy te same silniki) mozliwosc uzyskania ok 160KM i moment bliski 400Nm, bez dymienia itp.
Bezproblemowa eksploatacja.

Pozdrowienia

ford_driver

Set7x7
26-07-2009, 21:02
Co myślicie o tym pomyśle? Testował ktoś na sobie? Jakie są wady tego zabiegu a jakie korzyści poza wzrostem mocy off course ;)

jagrall
26-07-2009, 21:15
s-maxa chyba jeszcze nie, ale mondek to mało który nie jest dłubnięty a to ten sam motor jest. chłopaki sobie chwalą, ja miałem okazję się jednym przejechać i byłem pod sporym wrażeniem

Set7x7
26-07-2009, 22:04
a co myślicie o tym: http://www.44tuning.pl/chiptuning-ford-s-max.html
Ciekawe ile kosztuje taka przyjemność.

loop_77
27-07-2009, 09:54
a co myślicie o tym: http://www.44tuning.pl/chiptuning-ford-s-max.html
Ciekawe ile kosztuje taka przyjemność.

W dobrej firmie kosztuje to około 1500-2000 zł,a jak się zbierze większa grupa zawsze będzie taniej :)

hawranek999
27-07-2009, 11:43
s-maxa chyba jeszcze nie,
A własnie ze robil.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1012974#post1012974

Tylko to jest wykres jeszcze przed korekta - pozniej moment zostal obnizony do 415 Nm i wyplaszczony na szerszy zakres.
Pzdr,
ML

heko
27-07-2009, 13:15
Co myślicie o tym pomyśle? Testował ktoś na sobie? Jakie są wady tego zabiegu a jakie korzyści poza wzrostem mocy off course ;)

...zalety...jak pisałeś + spadek spalania...szczególnie w trasie :D
...mamy już parędziesiąt dłubniętych 2,0 i wszyscy są szczęśliwi... :P
..ja zrobiłem swojego po wyjeździe pd dilera...i do dziś przejechałem szczęśliwy ponad 60tkm. :D
...jak chcesz to napisz na PW to Ci coś załatwię w super cenie :D

GBB
27-07-2009, 19:22
Ja mam już ponad pół roku z fabrycznych 154KM/380Nm mam 180KM/430Nm (auto jest na gwarancji). Robiłem w kreatorze mocy (vtech). Efekt końcowy jest po prostu rewelacyjny. Raz miałem zdjęty (powrót do fabrycznej mapy - wizyta w serwisie) to myślałem że się pochlastam. Różnica jest nie do opisania :)

Set7x7
27-07-2009, 20:14
heko, dzięki za zaproszenie. Właśnie czytam wątek na mondeo i jeszcze sporo mi zostało ale wątpliwości nie mam już żadnych, że to zrobię :P tylko ten Kraków... ale idzie urlop więc pewnie się nie powstrzymam :D

esco
27-07-2009, 21:09
Witam, też jestem zainteresowany, gdyby nie akcyza to bym się zasadził na 2.2tdic 175km a tak to będę zamawiał 140km. czekam na wrażenia i informacje jak sie zachowuje podrasowany S-max.. co na to sprzęgło i skrzynia?

heko
28-07-2009, 07:40
czekam na wrażenia i informacje jak sie zachowuje podrasowany S-max.. co na to sprzęgło i skrzynia?
...mój na to ..jak na lato :P

loop_77
28-07-2009, 12:50
Ja zaraz po pierwszym przeglądzie przy 20tk się do Ciebie Heko zgłosze jeśli można :)
Kraków piekne miasto,przy okazji sobie pozwiedzam...

esco
28-07-2009, 13:53
Ja zaraz po pierwszym przeglądzie przy 20tk się do Ciebie Heko zgłosze jeśli można :)
Kraków piekne miasto,przy okazji sobie pozwiedzam...

loop77 a co z gwarancją ? nie boisz się, nie uznają Ci gwarancji jak się zorientują że chipowałeś silnik? powiedzą, że "nie" rzecz jasna ale co na to praktyka?

heko
28-07-2009, 14:49
loop77 a co z gwarancją ? nie boisz się, nie uznają Ci gwarancji jak się zorientują że chipowałeś silnik? powiedzą, że "nie" rzecz jasna ale co na to praktyka?

...no to by był pierwszy przypadek w Fordzie...że chipa znaleźli :D ...
...przecież już tyle pisałem o tym...że aso nie mam możliwości sprawdzić czy masz chipa...jedyne co mogą zrobic...to wgrać aktualizację...i zabić Ci wiruska

arczi_75
28-07-2009, 19:48
Słuchajcie heko dobrze prawi :D To byłby istny cud gdyby znaleźli, u mnie w serwisie machnęli ręką i nie mają nic do tego. Normalnie niewykrywalne :D

TOMAS
28-07-2009, 21:11
Też się bałem że znajdą w mk4 i guzik nie ma szans. Nawet mi proponowali abym chipował mk4 u nich a ja twardo ze na gwarancji absolutnie :619:. Wieć panowie spoko loko chipujcie swoje s-maxiaki i przeżywajcie to co my (użytkownicy mk4) czyli radość z auta na nowo :)

foxtrot
29-07-2009, 06:44
heko;

jaki jest szacunkowy koszt "Twojego" zawirusowania i ile czasu trzeba przeznaczyć na taką operację?

loop_77
29-07-2009, 06:46

Widze,że już chłopaki Ci odpowiedzieli :)
Koszt pewnie około 2000 przy pojedyńczej osobie,a trwa to około pół godzinki.

foxtrot
29-07-2009, 06:50
loop_77;

pół godzinki? - razem z badaniem na hamowni? - mówisz chyba o jakimś "universal" chip'ie ;-)

loop_77
29-07-2009, 06:54
W poprzednim aucie robiłem chipa w diagtroniku w Jankach (www.diagtronik.pl)
Trwało to wszystko razem z hamownią nie więcej niz 40 minut.
Byliśmy tam grupą kilku osobową,zeby wynegocjować lepsza cenę :)
Było też już na forum coś w tym temacie:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=66074

I nie był to w żadnym przypadku "uniwersal chip" ,nie uznaje dziadiostwa :)

foxtrot
29-07-2009, 07:39
loop_77;

OK - sorki, ale myślałem, że takie indywidualne dostrojenie programu chipa do konkretnego auta razem z hamownią trwa dłużej - ale jak widać technika idzie do przodu szybciej niż nam się wydaje... ;-)

heko
29-07-2009, 07:45
heko;

jaki jest szacunkowy koszt "Twojego" zawirusowania i ile czasu trzeba przeznaczyć na taką operację?

...koszt dla forumowiczów... na PW :D ....a czas to ok 1....1,5 h ...bo zazwyczaj robi się parę programików...hamuje i wybiera odpowiedni...dla danej osoby :P

TZ_TeZet
29-07-2009, 09:45
Jakie są możliwości dla silnika 2,2 ? Czytam o tuningu i widzę, że czesto proponują 2-3 poziomy wzrostu mocy i momentu (troszku / średnio/ max). Jakiś box, jakiś chip z programikiem. Ktoś już jeździł podrasowanym 2,2 dieselkiem w maksiku?
Pozdr,
TZ_TeZet

pawels_123
29-07-2009, 10:38
Jeśli ktoś to zrobił to na razie się nie pochwalił :)
Ale jest dość rozbudowany wątek o chipowaniu tego silnika oraz 2.5T w dziale Mondeo -
"2,5T i 2,2TDCI-testy,opinie,chipowanie (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=70058)"

heko
29-07-2009, 15:12
...proszę bardzo :P
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=53109&page=23

pawels_123
29-07-2009, 15:17
Mondeo 2.2 TDCi to my wiemy że były dłubane ale nie natrafiłem na właściciela S-Max`a z tym silnikiem który chwaliłby się chipem ... :)

TZ_TeZet
30-07-2009, 06:19
A jeszcze takie jedno pytanko, jeżeli już kiedys padło a nie doczytałem, to sorki. Mianowicie jak jestem w ASO wgrywaja mi zawsze nowe oprogramowanie. Miałem jakieś dziwne, głupie komunikaty o awarii silnika, wymianie oleju szybciej niż po 20 tysiach itp. Teraz komunikaty sie uspokoiły i może silnik się już ułożył. No, ale właśnie - co będzie, jak się tunigo_przeprogramuję, pojadę sobie do ASO (jestem na gwarancji jeszcze) a oni .... cyk i wymiana oprogramowania? Co wtedy? Chipa diabli wzieli? A może odłączanego przed wjazdem do ASO boxa lepiej?
Pozdr,
TZ_TeZet

heko
30-07-2009, 07:26
...przecież już tyle pisałem o tym...że aso nie mam możliwości sprawdzić czy masz chipa...jedyne co mogą zrobic...to wgrać aktualizację...i zabić Ci wiruska ..a w tedy Vtech wgra Ci go gratis

TZ_TeZet
30-07-2009, 08:29
Napisałem do warszawskiego dealera v-techa, co tam mi proponują w związku z częstymi upgradeami w ASO. Czy chip, czy box, czy v-tech RTS. Obadamy co zaproponują i ..... chyba jadę sie przeprogramować i będę następny.
Ciekawe co tam na hamowni powychodzi? Ile z tych katalogowych 175 wyjdzie a najważniejsze czy i jak podniosa moment i max go wydłużą?
Thx wszyskim za odpowiedzi,
Pozdr,
TZ_TeZet

esco
03-08-2009, 14:17
Z góry sorry, że zburzę ogólny nastrój szczęśliwości ale nasuwa mi się jedno krótkie pytanie. Mówię od razu że jestem laikiem w dziedzinie chipowania silników więc jeśli jest ono na wskroś głupie to sorry..
Skoro chipowanie (czytaj: poprawienie software'u) ma same zalety, czyli:
-większa moc
- większy moment obrotowy
- niższe spalanie
to dlaczego żaden z producentów nie zrobi tego sam, tzn poprzez poprawienie oprogramowania nie poprawi parametrów silnika, którymi mógłby prześcignąć konkurencję..w końcu nie jest to jakaś wiedza tajemna???
Gdzie jest haczyk? Czy wzrasta zawartość CO2 i tym samym silnik nie spełnia norm spalin? Czy obciążenia dla silnika i innych podzespołów są wtedy zbyt duże???
Przyznacie sami, że obniżenie spalania o ponad 10% i podniesienie jego mocy o ponad 10% za cenę kilkuset EUR przy cenach jednostkowych to nie byłby jakiś duży wydatek dla producenta...
Tylko bez inwektyw jak post razi ignorancją...8)

TZ_TeZet
03-08-2009, 15:07
Słyszałem, albo gdzieś czytałem odpowiedź jednego z zakładów tuningujących, że producenci tego nie robią ..... bo czym będa handlować za kilka lat? Co kilka lat bowiem należy wypuścić na rynek cos, co trąci "liftingiem" bez zwiększania pojemności silnika. Ile w tym prawdy .... niestety nie wiem. Tylko o tym czytałem.
Sam więc jestem ciekaw odpowiedzi innych, którzy takową wiedzę mają.
pozdr,
TZ

makos
04-08-2009, 09:56
Zdecydowałem się.
Jadę w czwartek do Kreatora Mocy (filia v-techa) dłubnąć mojego maxia.
Jestem świeżo po jeździe niemiecką "baną" no i trochę więcej momentu by się przydało...

Poprzednio jeździłem Mondeo 2.2 TDCi - i teraz brakuje "odejścia".
Nie jeżdżę szybko ale potrzebuję lepszego przyśpieszenia by jak najbardziej skrócić wyprzedzanie.

Po wizycie opiszę wrażenia.

Pozdrawiam,

Makos

heko
04-08-2009, 12:10
Z góry sorry, że zburzę ogólny nastrój szczęśliwości ale nasuwa mi się jedno krótkie pytanie. Mówię od razu że jestem laikiem w dziedzinie chipowania silników więc jeśli jest ono na wskroś głupie to sorry..
Skoro chipowanie (czytaj: poprawienie software'u) ma same zalety, czyli:
-większa moc
- większy moment obrotowy
- niższe spalanie
to dlaczego żaden z producentów nie zrobi tego sam, tzn poprzez poprawienie oprogramowania nie poprawi parametrów silnika, którymi mógłby prześcignąć konkurencję..w końcu nie jest to jakaś wiedza tajemna???
Gdzie jest haczyk? Czy wzrasta zawartość CO2 i tym samym silnik nie spełnia norm spalin? Czy obciążenia dla silnika i innych podzespołów są wtedy zbyt duże???
Przyznacie sami, że obniżenie spalania o ponad 10% i podniesienie jego mocy o ponad 10% za cenę kilkuset EUR przy cenach jednostkowych to nie byłby jakiś duży wydatek dla producenta...
Tylko bez inwektyw jak post razi ignorancją...8)

....poczytaj tu...to Ci może coś wyjaśni :P
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=45290&page=3

loop_77
04-08-2009, 20:05
Zdecydowałem się.
Jadę w czwartek do Kreatora Mocy (filia v-techa) dłubnąć mojego maxia.
Jestem świeżo po jeździe niemiecką "baną" no i trochę więcej momentu by się przydało...

Poprzednio jeździłem Mondeo 2.2 TDCi - i teraz brakuje "odejścia".
Nie jeżdżę szybko ale potrzebuję lepszego przyśpieszenia by jak najbardziej skrócić wyprzedzanie.

Po wizycie opiszę wrażenia.

Pozdrawiam,

Makos

Daj znak Makos jak Ci poszło,nie będe musiał jechać do Krakowa w takim razie ,jeśli w Wawie jest filia V-Techu.

foxtrot
04-08-2009, 21:11
a ja poproszę o wykresy 8)

makos
05-08-2009, 08:22
Nie moge sie doczekać...
Wrzucę wykresy (w piątek rano) i opiszę co i jak.
Warsztat jest na Młodnickiej - po "robocie" sprawdzę na radyjku czy Siekierkowska jest czysta - i wiuuuu, jedziemy.
Jak po 16 zobaczycie białego maxia unoszącego sie nad trasą - to właśnie my: ja i maxiu.
Taki jest plan.

Pozdrawiam,

Makos

tygrysex
05-08-2009, 08:31
Tylko sie pilnuj, zeby Panowie z wiezy kontrolnej, nie zrobili Ci pomiaru ile machow miales na budziku ;)

TZ_TeZet
05-08-2009, 12:34
Wrzucaj wrzucaj i dziel się wrażeniami. Jeśli wszystko będzie oki jestem następny u nich. Zdecydowałem sie raczej na Vtecha rst.
Pozdr,
TZ_TeZet

73Kwiatek
05-08-2009, 13:39
Witam. Myślicie że podkręcenie esia w automacie toi dobry pomysł. Skrzynia wytrzyma??

pawels_123
05-08-2009, 13:47
Nie wiem czy ktoś jest tutaj w stanie Ci na to pytanie odpowiedzieć ...
Najlepiej skontaktuj się bezpośrednio z firmą w której chcesz zrobić tą modyfikację - powinni wiedzieć jakie są bezpieczne wartości momentu dla tej skrzyni.

krootki
05-08-2009, 15:34
Daj znak Makos jak Ci poszło,nie będe musiał jechać do Krakowa w takim razie ,jeśli w Wawie jest filia V-Techu.

Zależy jaka to filia. Jak piszą swoje programy konkretnie pod chipowany silnik to ok. Jak "kupują" gotowce (z innych aut) od centrali w Krakowie to nie warto. Ja mam właśnie taki program z filii z Gdyni i uważam, że jest beznadziejnie.

GBB
05-08-2009, 15:58
Jak ktoś nie może się zdecydować i chce sprawdzić jak jeździ S-MAX po chipie to zapraszam do Warszawy. Najlepiej info na PW.

hawranek999
06-08-2009, 08:46
Ja niestety musze sie znowu wybrac do Kreatora na ponowne wgranie programu. Niestety na pierwszym przegladzie w ASO wgrali aktualizacje oprogramowania i program V-tec'a poszedl w p...u.
ML

makos
07-08-2009, 08:42
Zrobione !!!
W Kreatorze zajął się "nami" p.Rafał - chętnie tłumaczy i opisuje spodziewany efekt.
Na hamowni można posłuchać swojego samochodu i dowiedzieć się dlaczego wykresy moment/moc mają taki przebieg.
Mają ruch w interesie, robią pełną mechanikę, przyjeżdżają do nich taksówkarze - a ci wiedzą gdzie warto robić bryczki.
Program zrobili w w v-techu, przedtem p.Rafał mnie "przesłuchał" co do moich oczekiwań.
Po wgraniu programu - hamowanie samochodu i jazda próbna - jeśli program nam odpowiada to przy nim zostajemy.
Polecam.
A moi firmowi współbracia już się tam wybierają.

Co do samochodu:

Wreszcie maxiu zaczął jeździć ! Na dwójce koła się ślizgają, na trójce od 2 tys do 4 tys obrotów - to chwilka, czwórka - to bedzie mój ulubiony bieg do wciskania w fotele - ciągnie już od dołu, równiutko, bez dziury aż do 4 tys, piąteczka - taka jak kiedyś czwórka, na szóstym - wciąż przyśpiesza (tak jak poprzednio na piątce). A jedynka - no chyba niepotrzebna.

Tak jak Sz.Koledzy pisali (i zachęcali) - samochód się odrodził, dostał nowy silnik, jest b.żwawy.
Uważam, że mężczyzna powinien zasadzić drzewo, i..., i zchipować swojego dieselka (satysfakcja gwarantowana).

Poniżej wykres (nb. nie trzeba skanować - w Kreatorze przesyłają na maila).

Dziękuję koledze GBB za chęć jazdy próbnej a także Heko i wszystkim innym za namawianie na chipa na forum - mieliście rację.

Pozdrawiam,

Makos

PS. I co jak powiem żonie ?

TZ_TeZet
07-08-2009, 08:54
Dobrze czytam, że przed 155,5 kucyków było przy 3700 obr?

Enychał .... gratulacje. Pikny wykresik.
Pozdr,
TZ_TeZet

makos
07-08-2009, 09:03
Dobrze czytam, że przed 155,5 kucyków było przy 3700 obr?

Enychał .... gratulacje. Pikny wykresik.
Pozdr,
TZ_TeZet

W Kreatorze, po pierwszym hamowaniu stwierdzili, że już "oryginalnie nie jest źle".
Widać, że lubimy się z Maxiem i nam razem dobrze.

Pozdro,

Makos

foxtrot
07-08-2009, 09:08
makos;

napisz na priv wiela Cię skasowali ;-)

TZ_TeZet
07-08-2009, 09:20
To ja też priv proszę, albo pochwal się oficjalnie jak sie nie wstydzisz

foxtrot
07-08-2009, 09:38
acha - masz DPF'a?

makos
07-08-2009, 09:43
W Kreatorze Mocy - wywoławczo - zgodnie z cennikiem 1490 PLN.
Są jednakże bardzo mili - dla członków Ford Club Polska nawet 20% w dół.

makos
07-08-2009, 09:46
acha - masz DPF'a?

Nie mam DPF'a ( chyba na szczęście). Mamy w firmie 10 Maxiów i 20 Mondeo (głównie 2.0 TDCi) - żaden nie ma DPF'a.
Ciekawe, że po czipowaniu mój Maksiu nie puszcza juz takich bączków jak poprzednio.

Pozdro,

Makos

GBB
07-08-2009, 09:51
Nie mam DPF'a ( chyba na szczęście). Mamy w firmie 10 Maxiów i 20 Mondeo (głównie 2.0 TDCi) - żaden nie ma DPF'a.
Ciekawe, że po czipowaniu mój Maksiu nie puszcza juz takich bączków jak poprzednio.

Pozdro,

Makos

Bączki puszcza, ale przed chipem też tak było. Masz takie same przyrosty mocy co mój, tylko że ja miałem w fabryce 382Nm. Cieszę się, że podzielasz opinie, że warto zchipować auto w sumie każdy kto by to zrobił mówiłby tak jak my :)

pawels_123
07-08-2009, 13:44
Jak porównuje sobie te wykresy dla TDCi 2.0 (widziałem wykres od Heko dla Mondeo) to właściwie każdy podobnie się modyfikuje (różnice są niewielkie jeśli chodzi o max. moment/moc).
Pytałem się kiedyś czy z DPF`em są problemy przy chipowaniu - odpowiedź była taka że nie wpływa on bardzo na możliwości chipowania dopóki się nie zapycha ...

heko
07-08-2009, 13:46
...właśnie wywaliliśmy I DPF....programik już się pisze :P

loop_77
08-08-2009, 06:56
Dobrze słyszeć,ze jesteś Makos zadwolony z kreatora :)
Po przyjeździe z wakacji obowiązkowo do nich uderzam,no i zawsze 20 % rabatu to już coś :))
Cieszy również,że fabrycznie dają "gratisy" w mocy.
Spalanie pewnie też zostało podobne ?

makos
10-08-2009, 18:07
Dobrze słyszeć,ze jesteś Makos zadwolony z kreatora :)
Po przyjeździe z wakacji obowiązkowo do nich uderzam,no i zawsze 20 % rabatu to już coś :))
Cieszy również,że fabrycznie dają "gratisy" w mocy.
Spalanie pewnie też zostało podobne ?

W piątek śmigneliśmy nad morze, 510 km.
Spalanie trochę spadło, oceniam że o ok. 0.3 - 0.5 dm/100 km.
Ale dynamika samochodu - znacznie poprawiła się, przy wyprzedzaniu - czwóreczka, piąteczka, pyk, pyk i wąż już za nami.

Pozdrawiam z Rowów, a dzisiaj z Czołpina, cisza i spokój.

Makos

TZ_TeZet
11-08-2009, 05:58
No to jestem następny. W środę jestem umówiony w warszawskim V-techu na chipa. Też spróbuję na rozbiegówce siekierek, co sie tam pod maską zmieniło. Ciekaw jestem jaki moment wyciągnie chip z 2,2?
Skrobnę coś w czwartek a jak jakiś wykres dadzą i będę umiał tu wstawić, to się oczywiście pochwalę.
Pozdro,
TZ_TeZet

makos
11-08-2009, 20:09
Coś słabo z elastycznością jak do czwóreczki trzeba redukować ;)

Źle nie jest, elastyczność baaardzo w porządku, tylko w 3M kierowcy jakoś tak jeżdżą ślamazarnie że trzeba było startować z czwóreczki...:diabel2:.

Pozdro dla wszystkich kozaków z 3M, oj nieźle popierdzielają na obwodnicy, w Stolycy nie ma tak dobrze.

Makos

makos
11-08-2009, 20:12
No to jestem następny. W środę jestem umówiony w warszawskim V-techu na chipa. Też spróbuję na rozbiegówce siekierek, co sie tam pod maską zmieniło. Ciekaw jestem jaki moment wyciągnie chip z 2,2?
Skrobnę coś w czwartek a jak jakiś wykres dadzą i będę umiał tu wstawić, to się oczywiście pochwalę.
Pozdro,
TZ_TeZet

Oj, 2.2 to moje marzenie, silniczek, silniczuniek, cudeńko. Ma takieeeeego kopa, że kierownicy się trzeba trzymać, a oparcia foteli rozkładają się same.

TZ - "wrucaj na pakie" jak będzie gotowe - będziemy podziwiać Twojego dragstera !:619:

Pozdro

Makos

TZ_TeZet
12-08-2009, 16:02
Byłem u panów z Kreatora Mocy i niestety nie udało się wgrać "wirusa" przez złącze. Trzeba będzie wyjąć sterownik i odczytać/wgrać na "twardo". Co się za tym kryje nie pytajcie, bo nie wiem.
Umówiliśmy się po ich urlopie pod koniec sierpnia.
Co było powodem? Chyba nowe oprogramowanie, które wgrali mi w ASO podczas ostatniej wizyty, bo zapalił sie komunikat o wymianie oleju przy 15 tyś a poprzednio był po jakiś 8-9 tyś. ASO wgrało najnowsze oprogramowanie i chyba niestety dobrze zabezpieczone.

Jedyne co się udało to pomierzyć "fabrykę" na hamowni. Wyszło 174 kuce i 422 Nm momentu. Moment wyszedł najwyższy nisko przy 2 tyś z małym hakiem a moc przy około 3,5 - 3,7 tyś. Coś takiego.
Czyli generalnie można powiedzieć, że fabryka raczej nie oszukuje w moim przypadku, bo ile mnie pamięć nie myli obiecują 175/400 z chwilowym wzrostem do 420 - co w sumie idealnie wyszło. Przebieg obecny - zbliżam się do 30 tysi.
Jednym słowem musze poczekać na zabieg jeszcze 2 tygodnie. A już się psychicznie nastawiłem :(.
Ot życie,
Pozdr,
TZ_TeZet

krootki
12-08-2009, 20:22
Byłem u panów z Kreatora Mocy i niestety nie udało się wgrać "wirusa" przez złącze. Trzeba będzie wyjąć sterownik i odczytać/wgrać na "twardo". Co się za tym kryje nie pytajcie, bo nie wiem.
Umówiliśmy się po ich urlopie pod koniec sierpnia.
Co było powodem? Chyba nowe oprogramowanie, które wgrali mi w ASO podczas ostatniej wizyty, bo zapalił sie komunikat o wymianie oleju przy 15 tyś a poprzednio był po jakiś 8-9 tyś. ASO wgrało najnowsze oprogramowanie i chyba niestety dobrze zabezpieczone.

Niekoniecznie, ja mam S-maxa z 2007, nic mi ASO nie wgrywało a też trzeba było wyciągać komputer do programatora.

IRONANT
12-08-2009, 22:21
Dla silnika 2,5 turbo benzyna znalazłem kilka opcji tuningu np:

1. Alegro lub u przedstawiciela na Polskę firmy BSR lub info ze strony firmy BSR

Ford S-MAX 2.5T Stage1 BSR 258Hp/393Nm

http://www.allegro.pl/item707139378_ford_s_max_2_5t_stage1_bsr_258hp_393 nm.html

http://www.bsr-performance.pl/

http://en.bsr.se/products/t961/

2 albo:
http://codered-chiptuning.de/uk/shop/index.php?cat=c115_S-Max-2-5Turbo.html&XTCsid=7f8625f48321f6b7f50f1f509bb913c6

3 lub
http://www.44tuning.pl/ford/chip-tuning-ford-s-max-2.5-220-km.html

Czy ktoś coś takiego stosował np. BSR - oni są tunerem Volvo w Szwecji więc mogą mieć pojęcie.

Czy jednak polecacie do benzyny także v-tech (Warszawa)?

loop_77
13-08-2009, 08:33
Ironant,to ty już śmigasz s-maxem po liftingu z 2010 roku ? :559:
Tak przynajmniej masz w profilu...

IRONANT
13-08-2009, 11:29
Ironant,to ty już śmigasz s-maxem po liftingu z 2010 roku ? :559:
Tak przynajmniej masz w profilu...

Niestety nie, ale byłem zdecydowany na kupno już teraz bo w salonach sezon ogórkowy i mocno negocjują cenę (byłem w kilku salonach w Warszawie). Ale zobaczyłem w necie auto po liftingu i podjąłem decyzje że się wstrzymam. Prezentacja nowego będzie 15.09.2009 we Frankfurcie, a w salonie i tak nie ma innych na stoku tylko 2,0 diesel, reszta tylko na zamówienie (np 2,5 turbo czy 2,2 diesel), okres oczekiwania 2-3 miesiące, wiec i tak nie ma sensu teraz kupować, bo nie sądzę żeby po liftingu był duuuużo droższy, a zawsze coś ulepszą (mam nadzieje). Więc mój podpis to trochę żart, obecnie mam dwa inne auta, a na s-maxa muszę poczekać.

P.S. Poprzez forum zebrałem już dużo informacji na temat jaką konfigurację wybrać, za co wszystkim dziękuje...

makos
13-08-2009, 20:16
Niestety nie, ale byłem zdecydowany na kupno już teraz bo w salonach sezon ogórkowy i mocno negocjują cenę (byłem w kilku salonach w Warszawie). Ale zobaczyłem w necie auto po liftingu i podjąłem decyzje że się wstrzymam. Prezentacja nowego będzie 15.09.2009 we Frankfurcie, a w salonie i tak nie ma innych na stoku tylko 2,0 diesel, reszta tylko na zamówienie (np 2,5 turbo czy 2,2 diesel), okres oczekiwania 2-3 miesiące, wiec i tak nie ma sensu teraz kupować, bo nie sądzę żeby po liftingu był duuuużo droższy, a zawsze coś ulepszą (mam nadzieje). Więc mój podpis to trochę żart, obecnie mam dwa inne auta, a na s-maxa muszę poczekać.

P.S. Poprzez forum zebrałem już dużo informacji na temat jaką konfigurację wybrać, za co wszystkim dziękuje...

Ja też się dołączę:-PP:P:P:P:P:P:P....

loop_77
13-08-2009, 20:54
...Więc mój podpis to trochę żart, obecnie mam dwa inne auta, a na s-maxa muszę poczekać ...

Teraz juz panimaju :)
Nowy esiu myśle,że będzie w salonach jakoś na początku nowego roku.
Ja niestety nie mogłem czekać tyle miesięcy,bo żona nie miała by czym jeździć,
ale skoro ty masz dwa auta to dobrze robisz ,że sie wstrzymujesz,zawsze coś tam odswieżą.
Ja cały czas mam nadzieje,że będzie można przełożyć tylne lampy :)

IRONANT
13-08-2009, 21:33
Tak dla informacji, byłem dziś w kolejnym salonie.

S-max 2,0 diesel. stoi do odbioru:

Titanium + pakiet platinium x

między innymi:
Metalik
Alu 17"
Xenon
sony
szyba z filtrem
zasłonki w drzwiach

zaczęli od 105.000 i pewnie nie było to ostatnie słowo, więc sami widzicie że ceny dość dobre. Tak jak pisałem wcześniej, mają tylko takie z 2,0 dieslem.

P.S. Trochę zeszliśmy z tematu.
Ponawiam pytanie czy ktoś zna chiptuning BSR dla silnika 2,5 turbo?

krootki
13-08-2009, 22:15
Ponawiam pytanie czy ktoś zna chiptuning BSR dla silnika 2,5 turbo?

Ja się tym zainteresowałem. Wysłałem do nich maila, bo chciałem uzyskać kilka dodatkowych informacji. Być może niedługo ich wypróbuję.

IRONANT
13-08-2009, 22:49
Ja się tym zainteresowałem. Wysłałem do nich maila, bo chciałem uzyskać kilka dodatkowych informacji. Być może niedługo ich wypróbuję.

silnik 2,5 turbo parę filmików z netu

BSR tuning
http://www.youtube.com/watch?v=3lGbR6uXCCw&NR=1

BSR PPC
http://www.youtube.com/watch?v=XPD39z0bT0A&feature=related

s-max na 2 biegu
http://www.youtube.com/watch?v=MWtkpP3lRcQ&feature=related

s-max na 3 biegu
http://www.youtube.com/watch?v=8lb7Sz8veMY&feature=related

wojtisek1
14-08-2009, 13:56
A gdzie można obejrzeć jakie sa wprowadzone zmiany w s-maxie??
A co do poprawy fabryki to polecam Master's Tuning z w-wy, firmę Marka Staszewskiego!!

jarecki46
14-08-2009, 17:13
Ja też poczipowałem swojego klekota w V-techu,firma solidna i znana mi od lat.Jednak nie byłbym sobą jakby wszystko było dobrze,Na drugim hamowaniu już po przeprogramowaniu ECU padła mi turbina...pan Jaruzelski powiedział,że to drugi taki przypadek od kiedy ma firme.turbinka była już bardzco podmęczona i właściwie szczęśliwym trafem dla mnie padła na warsztacie a nie gdzieś w środku europy podczas wojaży powrotnych po wakacjach (zwiększone ciśnienie doładowania przyspieszyło proces nieuniknionego).Sami poszukali turbine i zaproponowali wymianę za free.Solidna brać i dzięki im za to.A samo autko zyskało na mocy i dynamice,fabryczna moc wzrosła z 120,6 KM na 142,6 a momencik urósł do 360 NM.Pozdrawiam V-tech

krootki
14-08-2009, 17:18

Dzisiaj otrzymałem od nich odpowiedź. Jeszcze NIGDY nie dostałem tak długiego, tak wyczerpującego temat maila. Od nikogo. Szacunek.

Jest tylko mały problem - muszę wgrać oryginalne oprogramowanie przed podłączeniem tego ich cuda. Jak to zrobię to od razu zamawiam. Myślę, że w ciągu miesiąca uda mi się to wszystko załatwić ;)

robert.j
14-08-2009, 21:22
Dzisiaj otrzymałem od nich odpowiedź. Jeszcze NIGDY nie dostałem tak długiego, tak wyczerpującego temat maila. Od nikogo. Szacunek.

Jest tylko mały problem - muszę wgrać oryginalne oprogramowanie przed podłączeniem tego ich cuda. Jak to zrobię to od razu zamawiam. Myślę, że w ciągu miesiąca uda mi się to wszystko załatwić ;)

Jestem bardzo ciekawy jakie będą efekty, ale 4k cena dosyć wysoka...

krootki
14-08-2009, 22:37
Jestem bardzo ciekawy jakie będą efekty, ale 4k cena dosyć wysoka...

No wysoka. Ale jeśli dzięki temu pozbędę się niepewności co do aktualnego programu (wydaje mi się, że jest coś mocno nie tak) i do tego będę miał trochę więcej od Ciebie to warto hyhy :lol:

makos
16-08-2009, 07:53

Coś mi się wydaje, że to jest "korespondencyjny" tuning...
Przewertowałem ich strony i nie wynika z nich, że w Polsce zbadają silnik na hamowni przed chipowaniem.
Cena 4k jest dość wysoka... za 50% tego będzie programator i 2 programy (opracowane na podstawie badań z hamowni), np. w v-techu.

Pozdro,

Makos

krootki
16-08-2009, 21:43
Coś mi się wydaje, że to jest "korespondencyjny" tuning...
Przewertowałem ich strony i nie wynika z nich, że w Polsce zbadają silnik na hamowni przed chipowaniem.
Cena 4k jest dość wysoka... za 50% tego będzie programator i 2 programy (opracowane na podstawie badań z hamowni), np. w v-techu.

Pozdro,

Makos

Jesteś pewny, że w v-techu mają programator wgrywający program przez łącze serwisowe? Bo w pomorskim oddziale nie mają i wymontowują cały komputer (robert.j, który tez ma chipa również miał wymontowywany cały komputer). Do tego ich program, jak już pisałem wcześniej, jest słabiutki. A ja nie mam czasu i ochoty jechać na drugi koniec Polski, żeby wgrać nowy program i liczyć na to, że akurat trafię na dobrego programistę w v-techu.

makos
16-08-2009, 22:08
Jesteś pewny, że w v-techu mają programator wgrywający program przez łącze serwisowe? Bo w pomorskim oddziale nie mają i wymontowują cały komputer (robert.j, który tez ma chipa również miał wymontowywany cały komputer). Do tego ich program, jak już pisałem wcześniej, jest słabiutki. A ja nie mam czasu i ochoty jechać na drugi koniec Polski, żeby wgrać nowy program i liczyć na to, że akurat trafię na dobrego programistę w v-techu.

... W V-Tech'u mają pojęcie o tuningu - są również producentem hamowni do pojazdów, a za to nie biora się laicy i nowicjusze.
Jeśli będzie Ci po drodze - umów się w Krakowie, połącz przyjemne z pożytecznym, jeśli bliżej do "Stolycy" - umów się w Kreatorze Mocy.

Warszawski Kreator Mocy, na Młodnickiej - to ich przedstawiciel, z 2 hamowniami.
Procedura chiptuningu w KM jest następująca: hamowanie samochodu, odczytanie programu przez złącze serwisowe (OBD), wysłanie programu + dane z hamowni do V-Tech'u.
W V-Techu robią nowy program i przesyłają do KM. Program będzie dopasowany (a właściwie wynikowe charakterystyki moc/moment) do Twoich oczekiwań. Po wgraniu nowego programu, samochód jest hamowany a następnie jeśli jest OK - jazda próbna. Aprobujesz wynik - płacisz i wyjeżdżasz w trasę.
Moje doświadczenie z KM jest b.pozytywne, przyjrzałem się przy okazji robienia mojego Maksia jak podnosili moc w Volvo do 300-kilkudziesięciu KM.

Pozdro,

Makos

heko
17-08-2009, 01:54
A ja nie mam czasu i ochoty jechać na drugi koniec Polski, żeby wgrać nowy program i liczyć na to, że akurat trafię na dobrego programistę w v-techu.
eeetam, na pewno dadzą radę :P

krootki
17-08-2009, 08:09
... W V-Tech'u mają pojęcie o tuningu - są również producentem hamowni do pojazdów, a za to nie biora się laicy i nowicjusze.
Jeśli będzie Ci po drodze - umów się w Krakowie, połącz przyjemne z pożytecznym, jeśli bliżej do "Stolycy" - umów się w Kreatorze Mocy.

Warszawski Kreator Mocy, na Młodnickiej - to ich przedstawiciel, z 2 hamowniami.
Procedura chiptuningu w KM jest następująca: hamowanie samochodu, odczytanie programu przez złącze serwisowe (OBD), wysłanie programu + dane z hamowni do V-Tech'u.
W V-Techu robią nowy program i przesyłają do KM. Program będzie dopasowany (a właściwie wynikowe charakterystyki moc/moment) do Twoich oczekiwań. Po wgraniu nowego programu, samochód jest hamowany a następnie jeśli jest OK - jazda próbna. Aprobujesz wynik - płacisz i wyjeżdżasz w trasę.
Moje doświadczenie z KM jest b.pozytywne, przyjrzałem się przy okazji robienia mojego Maksia jak podnosili moc w Volvo do 300-kilkudziesięciu KM.

Pozdro,

Makos

Wiem doskonale jak wyglądają procedury chiptuningu. Niestety jak już pisałem kilkukrotnie pomorski v-tech "kupuje" tylko programy od centrali i nie są one pisane pod konkretne chipowane auto. Ja mam akurat czyjś program i jest to słaby program - czasami prawdopodobnie podaje za dużo paliwa i samochód szarpie, ale to zauważyłem później. Testowali na moim aucie kilka programów, ale każdy z nich był 20-30 KM słabszy a jeden nawet zmniejszał moc nominalną!

Zdaję sobie, że oferta BSR to taki lepszy box a nie program pisany pod konkretnie moje auto, ale myślę, że jednak zaryzykuję ;)

krootki
17-08-2009, 08:11
...spoko...wszystkie programy pisze jeden człowiek...boss osobiście...więc niema problema :P

Jesteś pewny? Ja już wielokrotnie słyszałem, że jest kilka osób (w końcu piszą i sprzedają programy dla wielu firm w Polsce - nie wiem jak by się z tym jedna osoba poradziła) i zależy na kogo się trafi - wiadomo, że jeden pisze lepiej, drugi gorzej.

heko
17-08-2009, 08:55
Jesteś pewny? Ja już wielokrotnie słyszałem, że jest kilka osób (w końcu piszą i sprzedają programy dla wielu firm w Polsce - nie wiem jak by się z tym jedna osoba poradziła) i zależy na kogo się trafi - wiadomo, że jeden pisze lepiej, drugi gorzej.

...no cóż..jestem pewny....za to nie jestem pewien czy różne oddziały zamawiają (płacą) programy... :)

przemo*
17-08-2009, 13:23
Po przeczytaniu waczych komentarzy "same plusy zero minusów" też nabrałem ochotę na wykonanie chiptuningu.

--
przemo*

makos
17-08-2009, 14:56
Po przeczytaniu waczych komentarzy "same plusy zero minusów" też nabrałem ochotę na wykonanie chiptuningu.

--
przemo*

Minusy są, a jakże... Ale chodzi o to, żeby te minusy nie przesłoniły samych plusów.

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=72273

Pozdro,

Makos

heko
17-08-2009, 23:19
Minusy są, a jakże... Ale chodzi o to, żeby te minusy nie przesłoniły samych plusów.

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=72273

Pozdro,

Makos

...co do tych wibracji ...to występuja w 2...3 autkach...a zchipowanych jest dziesiatki (tylko z naszego forum :P )

makos
18-08-2009, 08:34
Mój Maksio jest już zchipowany - efekt super, zrobiłbym to jeszcze raz.
Kto może - jazda na hamownie !

Pozdro

Makos

przemo*
21-08-2009, 13:51
Witam,
Chciałem wykonać chiptuning mojego S'iu. Z info jakie znalazłem polecacie wykonanie zabiegu w KreatorzeMocy. Czy tylko to miejsce polecacie.

--
przemo*

robert.j
21-08-2009, 20:31
No wysoka. Ale jeśli dzięki temu pozbędę się niepewności co do aktualnego programu (wydaje mi się, że jest coś mocno nie tak) i do tego będę miał trochę więcej od Ciebie to warto hyhy :lol:

Krootki spojrz na wykres kolegi Quidam , ja jestem pod dużym wrażeniem ... chyba sie wybiorę do Piaseczna ( co do mojego chiptunningu w V-tech -też jestem średnio zadowolony ...)

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=70058&page=25

heko
21-08-2009, 23:48
Krootki spojrz na wykres kolegi Quidam , ja jestem pod dużym wrażeniem ... chyba sie wybiorę do Piaseczna ( co do mojego chiptunningu w V-tech -też jestem średnio zadowolony ...)
...jest tyko jeden mały problem...z hamowniami Maha...niedawno dopiero zaczęli rozsyłać aktualizacje...bo hamownie zawyżały o jakies 15 %...wiec porównanie wyników z hamowniami Vtech jest niecelowe!!!...poza tym Quidama autko na tym programie łapało zadyszkę..tak samo jak pierwszy programik Ravica...teraz po poprawkach u Imadlo...auto daje jak szalone http://www.youtube.com/watch?v=AbRCtPVuahg#watch-main-area
..w trakcie próby były zakręty....a pod koniec było lekko pod górkę...a autko chciało jeszcze dalej :P tylko miejsca zabrakło na obwodnicy "Berlina?" :P :P :P

robert.j
22-08-2009, 07:50
...jest tyko jeden mały problem...z hamowniami Maha...niedawno dopiero zaczęli rozsyłać aktualizacje...bo hamownie zawyżały o jakies 15 %...wiec porównanie wyników z hamowniami Vtech jest niecelowe!!!...poza tym Quidama autko na tym programie łapało zadyszkę..tak samo jak pierwszy programik Ravica...teraz po poprawkach u Imadlo...auto daje jak szalone http://www.youtube.com/watch?v=AbRCtPVuahg#watch-main-area
..w trakcie próby były zakręty....a pod koniec było lekko pod górkę...a autko chciało jeszcze dalej :P tylko miejsca zabrakło na obwodnicy "Berlina?" :P :P :P

Ok to ja Cie poproszę o extra polecenie w v-tech. Od dwoch miesiący mniej więcej zauważyłem efekt podobny jak u Ravica ( przy gwałtownym wciśnieciu gazu auto się dusi...) . Moj program był robiony w Krakowie wiec nie powinno byc problemu , jesli trzeba cos doplacic rowniez nie ma problemu.Pasuje mi obojetnie który dzień tygodnia najlepiej po godz 11.

krootki
22-08-2009, 13:15
U mnie jest dokładnie taki sam efekt.

robert.j
22-08-2009, 15:55

Ciekawe jest to co mówisz . Ja byłem w v-tech ostatnio chyba w kwietniu . Przez okolo 2 miesiące wszystko było ok . Potem zauważyłem ten właśnie objaw. Gwałtowne dodanie gazu i potrafi często zdusić -ale nie jest tak za każdym razem . Dziwne i bardzo wkurzające.... . Pogadam na temat tego objawu w v-tech i powiem Ci czego sie dowiedzialem.

heko
23-08-2009, 08:52
...walcie śmiało...Tomek zrobił poprawkę programu...nie sądzę że będziecie musieli coś płacić... :D

kicaj
23-08-2009, 10:58
a wiadomo w czym problem z tym duszeniem sie silnika?

TZ_TeZet
27-08-2009, 06:14
No to jestem następny. Chyba nie umiem wkleić wykresu niestety, to skrobnę tylko wynik końcowy. Kreator Mocy w W-wie współpracujący z V-techem.

S Max 2,2 tdci z 2008 roku.

Przed wirusem:
- 174 KM (3388 obr) oraz 422 Nm (2258 obr)

Po chipie odpowiednio:
- 213 KM (3368 obr) oraz 516 Nm (2254 obr)

Bardzo, bardzo zacna różnica w jeździe. W szczegółach opisywać nie będę kogo to "poniżyłem" startując ze świateł, bo nie o to chodzi. Na czuja wydaje mi się, że sekundę do 100 pewno zyskał. Jutro pojadę A dwójką i wtedy dopiero coś będę mógł powiedzieć, co się dzieje z V max i co się dzieje w przedziale 3,5 - 4 tyś na 6 biegu i jak to się zachowuje.
Po chipie komp wyzerował oczywiście i po przejechganiu pierwszych 100 km w cyklu miejskim wyszło spalanie 8,0 L/100km !!! Przy poprzednim 9,4 L wynik jest zastanawiający. Nie zmartwię sie zbytnio, gdyby stan ten potwierdził się również podczas dalszych przebiegów :)

Pozdr,
TZ_TeZet

TZ_TeZet
27-08-2009, 06:51
może... no nie niestety tylko plik textowy mi wchodzi :(

makos
27-08-2009, 09:38
Tezet,

Po chipie to masz potwora pod maską ! 516 Nm !
Po moim chipie, zajęło mi około tygodnia (i 2 tys. km) by "nauczyć" się silnika na nowo. Teraz Maksio bzyka, a ja znim.

Wysyłam Ci mój mail na priva - prześlij wykres - podczepię Twój wykres na forum, jest się czym chwalić - nie ma chyba mocniejszego Maksia tutaj, 516 Nm.

Pozdro,

Makos

TZ_TeZet
27-08-2009, 10:03
oki wyślę ci mailem, podczep w moim imieniu. Dzięki z góry,
TZ_TeZet

makos
27-08-2009, 10:16
No to jestem następny. Chyba nie umiem wkleić wykresu niestety, to skrobnę tylko wynik końcowy. Kreator Mocy w W-wie współpracujący z V-techem.

Przed wirusem:

Po chipie odpowiednio:

Bardzo, bardzo zacna różnica w jeździe. W szczegółach opisywać nie będę kogo to "poniżyłem" startując ze świateł, bo nie o to chodzi. Na czuja wydaje mi się, że sekundę do 100 pewno zyskał. Jutro pojadę A dwójką i wtedy dopiero coś będę mógł powiedzieć, co się dzieje z V max i co się dzieje w przedziale 3,5 - 4 tyś na 6 biegu i jak to się zachowuje.
Po chipie komp wyzerował oczywiście i po przejechganiu pierwszych 100 km w cyklu miejskim wyszło spalanie 8,0 L/100km !!! Przy poprzednim 9,4 L wynik jest zastanawiający. Nie zmartwię sie zbytnio, gdyby stan ten potwierdził się również podczas dalszych przebiegów :)

Pozdr,
TZ_TeZet

Oto wykres kolegi TeZeta:

TZ_TeZet
27-08-2009, 10:29
Taaaa. Będę wkutwiał łyse karki w BeMkach spod świateł :)
Najciekawsza dla mnie będzie trasa. Jak na razie nie było okazji a podniecanie się, czy się ma jeżdżąc po W-wie 400, czy 516 Nm mija się z celem czytając gazetę i stąc w korku :)
Pozdr,
TZ

robert.j
27-08-2009, 12:25

Umowiłem się za tydzień w środę w V-tech Kraków - zdam relację po powrocie.

IRONANT
27-08-2009, 14:29

Przed wirusem:

Po chipie odpowiednio:

Pozdr,
TZ_TeZet

TZ_TeZet, wynik rewelacyjny. Gratulacje.

Czy udało się przez złącze diagnostyczne czy trzeba było wyjmować cały komputer?

Na jakim paliwie robiłeś te pomiary?

pozdrawiam IRONANT

TZ_TeZet
27-08-2009, 14:49
Dziękuje, dziękuję. Gratulacje należą się również Kreatorom Mocy !
Nie, nie udało sie przez złącze diagnostyczne, tak jak zreszta pisałem kilka stron wstecz. Jak zauważysz jest również różnica w hamowaniu "fabryki" i "wirusa" w samych datach na wykresie. Musieli wyjąć całóść i dopiero się podłączyli. Przez złącze nie szło za cholerę.
Pomiary robiłem na BP Ultimate. Tylko to wlewam od samego początku,
Pozdr,
TZ

jojojo
27-08-2009, 20:08
Oto wykres kolegi TeZeta:

Wykres zacny. Ale wyjaśnijcie mi, proszę, o co chodzi z tym spadkiem na krzywej lekko powyżej 1tys obr/min. Parę razy to już widziałem na wykresach. Jaki to ma wpływ i jak to ewentualnie skutkuje przy ruszaniu*? Pytanie może głupie, ale jestem laikiem, a moje wcześniej wirusowane auta (Peugeot 406hdi i VW t4 2,5tdi) takich przebiegów krzywych nie miały.

*na początku, czasem przy ruszaniu albo gasł mi silnik, albo zwijałem asfalt, bo albo nie było mocy, albo było jej nadmiar.

makos
28-08-2009, 07:06
Wykres zacny. Ale wyjaśnijcie mi, proszę, o co chodzi z tym spadkiem na krzywej lekko powyżej 1tys obr/min. Parę razy to już widziałem na wykresach. Jaki to ma wpływ i jak to ewentualnie skutkuje przy ruszaniu*? Pytanie może głupie, ale jestem laikiem, a moje wcześniej wirusowane auta (Peugeot 406hdi i VW t4 2,5tdi) takich przebiegów krzywych nie miały.

*na początku, czasem przy ruszaniu albo gasł mi silnik, albo zwijałem asfalt, bo albo nie było mocy, albo było jej nadmiar.

Na wykresie z KM, to nie jest spadek mocy/momentu, poprostu właściwy pomiar prowadzi się powyżej 1200 - 1500 obr/min, na najwyższym biegu / lub ew. na piątce, przy wciśniętym do końca pedale gazu.
W praktyce unika się jazdy z pedałem w podłodze przy bardzo niskich obrotach... to są b.wysokie obciążenia dla ukł.napędowego a objawi się to m.in. szarpaniem.
Diesel w osobówce będzie "jechać" już od 800 obr/min, ale 1200 obr/min to minimalne zalecane obroty do jazdy bez przyśpieszania na maksa. A jak chcesz "depnąć" - to od co najmniej 1800 - 2000 obr/min... Jeśli pojedziesz w trasę ciężaróweczką, taką np. 40 ton - to jak najbardziej, 1200 obr/min - to będzie OK. W przypadku diesli o małych pojemnościach - pracują one w szerszym zakresie obrotów, przy wyższych obrotach maksymalnych i minimalne obroty użytkowe są na znacznie wyższym poziomie, również wynika to z konstrukcji silnika (wielkość i obroty turbo), układu napędowego (mniejsza liczba biegów) i dużej rozpiętości prędkości jazdy.

W przypadku KM, nasze maksie były sprawdzane na hamowni inercyjnej (z wybiegiem), b.dokładnej, pozwalającej na wyznaczenie strat mechanicznych w układzie napędowym.

Pozdro,

Makos

przemo*
28-08-2009, 13:50
Wreszcie umówiłem się na wizytę w Kreatorze mocy w najbliższą środę (02.09.2009). Zobaczymy co uda cię wycisnąć z mojego E'sia. Wrażeniami z jazdy podzielę się po zabiegu.

--
przemo*

moreti
29-08-2009, 20:03
witam wszystkich,

ja takze jestem umowiony na chip maksia na przyszly tydzien - silnik 2,0 tdci, 130 km - automat - zobaczymy co z tego wyjdzie!

jojojo
29-08-2009, 21:08
Na wykresie z KM, to nie jest spadek mocy/momentu, poprostu właściwy pomiar prowadzi się powyżej 1200 - 1500 obr/min, na najwyższym biegu / lub ew. na piątce, przy wciśniętym do końca pedale gazu.
W praktyce unika się jazdy z pedałem w podłodze przy bardzo niskich obrotach... to są b.wysokie obciążenia dla ukł.napędowego a objawi się to m.in. szarpaniem.
Diesel w osobówce będzie "jechać" już od 800 obr/min, ale 1200 obr/min to minimalne zalecane obroty do jazdy bez przyśpieszania na maksa. A jak chcesz "depnąć" - to od co najmniej 1800 - 2000 obr/min... Jeśli pojedziesz w trasę ciężaróweczką, taką np. 40 ton - to jak najbardziej, 1200 obr/min - to będzie OK. W przypadku diesli o małych pojemnościach - pracują one w szerszym zakresie obrotów, przy wyższych obrotach maksymalnych i minimalne obroty użytkowe są na znacznie wyższym poziomie, również wynika to z konstrukcji silnika (wielkość i obroty turbo), układu napędowego (mniejsza liczba biegów) i dużej rozpiętości prędkości jazdy.

W przypadku KM, nasze maksie były sprawdzane na hamowni inercyjnej (z wybiegiem), b.dokładnej, pozwalającej na wyznaczenie strat mechanicznych w układzie napędowym.

Pozdro,

Makos

Dzięki Makos za obszerne wyjaśnienia. Już rozumiem. Po prostu w tym przypadku odpuścili w danym przedziale obrotów na hamowni. U mnie na wcześniejszych wykresach ta krzywa ma regularny przebieg w całym przedziale obrotów.
Mocno mnie korci, żeby i w eSiu coś poprawić, ale w najbliższym czasie nie mam fizycznej możliwości. Żona też nie bardzo chce słyszeć o chipie. Ale, w końcu nie musi wszystkiego wiedzieć... :) Może nie zauważy..? Napiszcie tylko jeszcze co polecacie. Wcześniejsze wirusy robiłem w Świątek tuning w Bydgoszczy i jestem zadowolony. Ale teraz jak zadzwoniłem, nikt nie miał dla mnie czasu. Mieli oddzwonić i chyba im się telefon popsuł. :surprise:

makos
30-08-2009, 08:19
Dzięki Makos za obszerne wyjaśnienia. Już rozumiem. Po prostu w tym przypadku odpuścili w danym przedziale obrotów na hamowni. U mnie na wcześniejszych wykresach ta krzywa ma regularny przebieg w całym przedziale obrotów.
Mocno mnie korci, żeby i w eSiu coś poprawić, ale w najbliższym czasie nie mam fizycznej możliwości. Żona też nie bardzo chce słyszeć o chipie. Ale, w końcu nie musi wszystkiego wiedzieć... :) Może nie zauważy..? Napiszcie tylko jeszcze co polecacie. Wcześniejsze wirusy robiłem w Świątek tuning w Bydgoszczy i jestem zadowolony. Ale teraz jak zadzwoniłem, nikt nie miał dla mnie czasu. Mieli oddzwonić i chyba im się telefon popsuł. :surprise:

Jojojo,

Jeśli możesz, powieś na forum wykresy z hamowni dla Twojego Maksia. Do poprawionych osiągów łatwo się przyzwyczaić a przecież nie można kręcić silnika na maksa...

Jeden z moich przyjaciół, co pewnien czas wgrywa z powrotem oryginalny program "pre-chip", pojeździ 2 -3 dni, potem z powrotem wgrywa program chipowy... i to pozwala mu cieszyć się silniczkiem na nowo.

Pozdro,

Makos

jojojo
30-08-2009, 15:44
Jojojo,

Jeśli możesz, powieś na forum wykresy z hamowni dla Twojego Maksia. Do poprawionych osiągów łatwo się przyzwyczaić a przecież nie można kręcić silnika na maksa...

Jeden z moich przyjaciół, co pewnien czas wgrywa z powrotem oryginalny program "pre-chip", pojeździ 2 -3 dni, potem z powrotem wgrywa program chipowy... i to pozwala mu cieszyć się silniczkiem na nowo.

Pozdro,

Makos

Źle mnie zrozumiałeś. Pisząc "wcześniejsze" chipowanie miałem na myśli poprzednie auta. Maksio jest jeszcze dziewiczy... na razie.
Pozdro..

TZ_TeZet
31-08-2009, 07:03
Pierwszy raz po chipie byłem w trasie więc można się z wami podzielić pierwszymi wrażeniami. Trasa z W-wy na Świecko, więc od Strykowa do Nowego Tomyśla „rura”. Na autostradzie nie schodziłem poniżej 160km. Było pusto w jedna stronę a wracawszy w niedzielę o 6.00 jechaliśmy praktycznie sami, dlatego śmielej można było pomykać i pedał akceleratora testować na dłuższych odcinkach. Jechaliśmy w 3 osoby + bagaże, więc samochód można rzec, że był jako tako zapakowany.

Po pierwsze spalanie. Tak jak pisałem przed chipem 9,4 L/100 i nigdy nie schodziło niżej. Czy to w cyklu miejskim, czy poza miastem i chyba ze względu na lubość do wciskania pedału przyspieszenia :). Obecnie po przejechaniu tych około 1000 km w piątek i niedzielę spalanie średnie wyszło 8,2 L/100 mimo, że przynajmniej na autostradzie poruszałem się w przedziale 160 – 220 km/h. Jadąc licznikowe 200 km/h po przejściu w kompie na chwilowe spalanie wychodziło 11,2 po ustabilizowaniu na prostej, aby nie dodawać gazu ani nie tracić prędkości na liczniku.
Jednym słowem kręcąc się w przedziałach zgodnych z polskimi przepisami na autostradzie 7 l/100 jest spokojnie w zasięgu, jak nie mniej.

Nie bawię się w testy ile sekund do 100-ki po chipie, bo mnie to kompletnie nie interesuje. Jedyne o co mi chodziło w chipowaniu to przedziały drogowe od 70 - 80 km w górę, aby mieć zapas pod pedałem i co najważniejsze płynność.
Programik, który mi wgrali jest rewelacja. Na autostradzie na 6-ce w przedziale 100-200km/h nie muszę nawet machać gałą biegów. Straszny dragstrer przynajmniej w porównaniu do tego, co było jeszcze tydzień wstecz przed chipem.
Jeżeli chodzi o Vmax, to raz spróbowałem. Od razu mówię, że mam inne wskazania na liczniku w samochodzie, inne wychodzą na GPS-ie. Długa prosta jadę sam, rura! a wskazówka mija 200km/h i bez zwalniania idzie dalej, 210, 220, cały czas ciągnie mija 230, po czym zaczyna być wyczuwalne, że to już prawie wszystko i zostało może kilka km więcej i już, rzut oka na GPS, który zresztą ma zapamiętywanie Vmax – tam pokazało 224 km/h przy coś koło 235 na liczniku. W tym momencie rzucam okiem na zegar dla porównania i widzę zapalony komunikat …. „Awaria silnika” na tle wyświetlonego bloku silnika. Odpuszczam gaz schodzę do 160km, wciskam OK na kierownicy, gaszę komunikat, nic się nie dzieje. W drodze powrotnej, kiedy mam pustą autostradę chcąc sprawdzić ile silnik może znieść bez denerwowania któregoś z czujników utrzymuję dłuższy czas 200km/h, potem 220km/h. Jadę tak kilka minut, nic się nie zapala. Kiedy wystąpił ten komunikat na zewnątrz było 30 stopni i może to też było czynnikiem sprzyjającym. Wydaje się jednak, że mimo wszystko nie ma co przeginać i podciągnięty chipem silnik 2,2 potrafi zdzierżyć do 220km/h spokojnie a powyżej którys z czujników wysyła sygnał - wyluzuj chłopie :). Taka prędkość na 6-ce to około 4 tys. obrotów według licznika u mnie.
Która cyfra zarejestrowanej Vmax jest prawidłowa? Ta na zegarze, czy ta na GPS-ie? Nie wiem, ale ani jednej ani drugiej sprawdzać już więcej nie mam zamiaru. Dalej to już tylko przyjemność z jazdy i rzadsze wizyty na BP. Bardzo dynamiczne auto się zrobiło. Łatwo i bezpiecznie się tym wyprzedza a o to mi w zasadzie chodziło.

Pozdr,
TZ_TeZet

arczi_75
31-08-2009, 15:27
Na GPS jest bliższa prawdy niż to co pokazuje licznik w jakimkolwiek samochodzie. Kwestia tylko o ile licznik przekłamuje.

witekga
01-09-2009, 19:26
U mnie ta różnica to ok. 5%. U TeZeta widzę, że podobnie.

makos
02-09-2009, 06:52
U mnie ta różnica to ok. 5%. U TeZeta widzę, że podobnie.

I u mnie różnica we wskazaniach prędkości przez GPS-y i prędkościomierz jest (średnio) 5%, im większa prędkość, tym wskazania mniej dokładne... Ale tak musi być, bo przecież wystarczy inna twardość opony, obciążenie samochodu - i już faktyczny promień opony jest inny.

Co do osiągów Maksia Tezeta - przydał by się 7 bieg... przy tak dużym nadmiarze momentu obrotowego. W poprzednim moim samochodzie, Mondeo 2.2 TDCi (ale 155 KM, 400 Nm, samochód lżejszy od Maksia o 250 kg) - silnik "ciągnął" do końca, i jeszcze by mógł.
Momentu nigdy nie za wiele, chociaż przy jego nadmiarze, pojawia się odczuwalny moment prostujący kierownicę (przy ostrym ruszaniu, aż do 4 biegu), wynikający z geometrii ukł.kierowniczego i zawieszenia).

Dzisiaj i w piątek w KM będą czipowane następne Maksie - uprzejmie proszę o wykresy na forum.

Pozdrawiam,

Makos

wojtisek1
03-09-2009, 07:16
TZ_TeZet ładnie masz teraz pod maską !! Zazdroszczę !!
Jestem na etapie wyboru motoru do s-maxa i są duże szanse na 2,2 w dizluchu. Też napewno zrobie wirusika,ale powiedz mi jedno.
Jeśli nie udało się przez złącze OBD to jak 6teraz z gwarancją?? Są ślady ingerencji??
Pytałeś może o modyfikacje w Master's Tuning ??

TZ_TeZet
03-09-2009, 15:30
TZ_TeZet ładnie masz teraz pod maską !! Zazdroszczę !!
Jestem na etapie wyboru motoru do s-maxa i są duże szanse na 2,2 w dizluchu. Też napewno zrobie wirusika,ale powiedz mi jedno.
Jeśli nie udało się przez złącze OBD to jak 6teraz z gwarancją?? Są ślady ingerencji??
Pytałeś może o modyfikacje w Master's Tuning ??

Niestety nawet nie wiem jak teraz z gwarancją. Śladów ingerencji nie ma. Wyjeli programator, przegrali program z ASO, wykasowali, wgrali swój włożyli spowrotem i tyle. Jeśli będę mial jakiekolwiek problemy wgram ponownie poprzedni,
Pozdr,
TZ_TeZet

heko
08-09-2009, 12:20
...spoko...jeśli tylko chłopaki nie zmordowali sterownika przy rozklejaniu...to nie ma szans na znalezienie modyfikacji...ale dziwi mnie czemu nie weszlo przez obd?...2.2 od dawna wchodziły...

przemo*
11-09-2009, 07:36
Sorki że z takim opóźnieniem piszę. Wreszcie udało się zawirusować moje autko w Kreatorze Mocy. Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony moim S'iu na hamowni pierwszy pomiar wyszedł bardzo dobrze czyli 152KM i 365Nm a po wgraniu wirusa było już odpowiednio 185KM i 403Nm. Autko zyskało na dynamice. W związku z czym teraz jeździ się dużo przyjemniej. Ale co tam będę pisał wszystko zobrazuje wykresik.

--
przemo*

pawels_123
11-09-2009, 11:18
przemo* wykres wygląda bardzo ciekawie. Jak będziesz miał kiedyś możliwość to zweryfikuj pomiar na hamowni obciążeniowej MAHA.
Mam takie standardowe pytania:
1. czy kontrola trakcji bardzo często Ci się załącza ?
2. jak z dymieniem (bo chyba nie masz DPF`a)

No i czy nie bałeś się że tych niutonków to masz trochę za dużo ? Koledzy tutaj swoje najlepsze programy modyfikowali w dół w obawie przed problemami z dwumasą itp...

heko
13-09-2009, 15:26
przemo* wykres wygląda bardzo ciekawie. Jak będziesz miał kiedyś możliwość to zweryfikuj pomiar na hamowni obciążeniowej MAHA.
...sorki..ale czy wiesz dokładnie o co Ci chodzi...bo po pierwsze większość hamowni Vtech mają także hamulec obciążeniowy...po drugie na hamowni inercyjnej z dużymi i ciężkimi rolkami dokładność pomiaru jest znacznie większa...po trzecie każdy znający się na rzeczy fachowiec wytłumaczy Ci do czego służą hamownie obciążeniowe...a służą do zatrzymywania w trakcie pomiaru na żądanych obrotach motorka ..przy strojeniu takowego , ale to nie do chip tuningu...tylko do sportów wyczynowych...a przebieg momentu i mocy najlepiej sprawdzisz na hamowni inercyjnej...maha musi używać hamulców ponieważ ma za małe i za lekkie rolki...za to pomiar jest mniej dokładny i troszkę szarpany...

przemo*
14-09-2009, 06:33
Mam takie standardowe pytania:
1. czy kontrola trakcji bardzo często Ci się załącza ?
2. jak z dymieniem (bo chyba nie masz DPF`a)

No i czy nie bałeś się że tych niutonków to masz trochę za dużo ? Koledzy tutaj swoje najlepsze programy modyfikowali w dół w obawie przed problemami z dwumasą itp...

Odpowiedz na pytanka jest następująca:
1. Kontrola trakcji załącza się troszkę częściej niż poprzednio, wszystko zależy od nawierzchni i mojej nogi.
2. Niestety mam DPF'a. W obecnej chwili mój S'iu nie kopci ponieważ mam problem z DPF'em ale to już inny temat.

Na razie nie zaobserwowałem problemów z dwumasą a jeżeli takowe się pojawia to wtedy będę się martwił.
A tak wogule to gdybym miał zrobić chiptuning jeszcze raz to też bym go zrobił ponieważ autko zachowuje się zupełnie inaczej niż przed.

--
przemo*

pawels_123
15-09-2009, 08:51
Widzę Heko że się uniosłeś ale nie wiem dlaczego ... Czy gdzieś zasugerowałem że wyniki z inercyjnej są beee ... Dlaczego więc ktoś nie miałby sprawdzić sobie tych parametrów na innego typu hamowni ? Wydaje mi się że na obciążeniowej wykres będzie bardziej przesunięty w lewo i nie wiem czy uzyska się takie wartości Nm/KM.

BTW po co osoby zajmujące się tuningiem wydają dużo większe pieniądze na zakup obciążeniowej, skoro inercyjna jest lepsza do chiptuningu ?
A może problemem jest to, że turbodoładowane silniki (coraz to mocniejsze) wymagają odpowiednio dużego obciążenia, które przy hamowniach z hamulcem możesz dowolnie ustawiać i zwiększać, tak aby "zbudowało" się poprawnie doładowanie ...

I jeszcze jedno tak żebyśmy się dobrze zrozumieli - dobry fachowiec nie ma problemu z inercyjną. Ja nie mam podstaw do tego aby zarzucać v-tech`owi braku profesjonalizmu bo to byłaby bzdura. Dużo osób jest bardzo zadowolona z ich pracy i dzięki temu firma się rozwija i ma uznanie w tym środowisku ...

heko
17-09-2009, 00:12
BTW po co osoby zajmujące się tuningiem wydają dużo większe pieniądze na zakup obciążeniowej, skoro inercyjna jest lepsza do chiptuningu ?
A może problemem jest to, że turbodoładowane silniki (coraz to mocniejsze) wymagają odpowiednio dużego obciążenia, które przy hamowniach z hamulcem możesz dowolnie ustawiać i zwiększać, tak aby "zbudowało" się poprawnie doładowanie ...

...ja się nie unoszę :P ...a co do hamowni inercyjnej, to hamując w Vtech na 4x4 ...właśnie 2.5t...trzeba było zejść do trzeciego biegu...bo nie mógł się rozpędzić...a każda z zamontowana tam hamownia jest także obciążeniowa, ale nikomu nie wpadło do głowy go obciążać..a co do ceny..to obciążeniowa maha wcale nie jest wiele droższa od dużej inercyjnej vtechowskiej
..zwykła jednoosiowa inercja... dokładność pomiaru do 400KM to 0.1...a do 8ooKM 1% ..
..ale to tak a'propos konia :D ...bo sam jestem mocno zainteresowany zakupem hamowni...i dużo na ten temat się dowiadywałem..........
...

pawels_123
17-09-2009, 07:42
No to czekam na jakieś info o "Heko DynoDay" :)

heko
17-09-2009, 10:04
...myślę że choć hamownie mam zamiar montować w Wiedniu...to i tak zamawiam wersję z możliwością przewożenia...więć pewnie wpadnę z nia na jakiegoś zlota :D

foxtrot
18-09-2009, 06:37
heko;
You're welcome :D

RoNiN76
29-09-2009, 08:29
TZ-tezet może kolego zrobimy jakąś małą ustawkę z chęcią zobaczyłbym Twoje auteczko jak to śmiga ponieważ też robiłem u Kreatora swojego 2.2 :). Jeżeli będziesz miał ochotę to zapraszam na pw.

TZ_TeZet
02-10-2009, 07:44
TZ-tezet może kolego zrobimy jakąś małą ustawkę z chęcią zobaczyłbym Twoje auteczko jak to śmiga ponieważ też robiłem u Kreatora swojego 2.2 :). Jeżeli będziesz miał ochotę to zapraszam na pw.

Nie mam szans z Tobą. Mój jest cięższy i ma większy opór czołowy od mondka. Wygrałeś :)
Na ustawkę nie mam czasu, przepraszam. Jak chcesz spróbować jak chodzi zostaw tel na priv - dam ci kluczyki i pojeździsz sobie.
Pozdr,
TZ

jarecki46
07-10-2009, 21:45
TZ jak to jezdzi z 215 konikami,ile moze miec do setki pi razy oko ? ma jakieś szanse z 2.5 T ? Gdybyś miał wybierać pomijając spalanie i to byłoby 2.5 T czy 2.2 Tdci i chip ? Przymierzam sie powoli do zmiany mojego i tak sobie myśle co by było lepsze...

Pozdrawiam

heko
08-10-2009, 00:56
..mieliśmy taki temat na Mondeo....i ustawki były...RoNiN 2.2 v.s Rallygun 2.5t...
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=62698&highlight=spot+palmirach&page=5
...poczytaj

jarecki46
08-10-2009, 03:04
..mieliśmy taki temat na Mondeo....i ustawki były...RoNiN 2.2 v.s Rallygun 2.5t...
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=62698&highlight=spot+palmirach&page=5
...poczytaj

Dzięki HEKO

TZ_TeZet
12-10-2009, 08:18
TZ jak to jezdzi z 215 konikami,ile moze miec do setki pi razy oko ? ma jakieś szanse z 2.5 T ? Gdybyś miał wybierać pomijając spalanie i to byłoby 2.5 T czy 2.2 Tdci i chip ? Przymierzam sie powoli do zmiany mojego i tak sobie myśle co by było lepsze...
Pozdrawiam

Jarecki,
To jeździ super z tymi konikami a przede wszystkim z tym momentem obrotowym. Nie mam bladego pojęcia ile ma to do setki. Zapewne sekundę zgubił po chipie, ale czy to prawda i czy może więcej, jak sekundę? Trzeba by sprawdzić, co w moim przypadku się nie stanie, bo nie widzę potrzeby.
Gdybym miał wybrać pomiedzy 2,5T a 2,2 TDCi Chip to nie wiem, co bym wybrał?. Prawdopodobnie 2,5T i go chipował, bo bez chipa 2,5 chyba przegrywa z 2,2 na chipie w przedziale drogowym 120 – 200 km/h. Miałem ostatnio takie „przekomarzanie” się na drodze z pewnym Czechem jadącym Maxsiem 2,5T w zeszłą środę. Tak się trochę „bawiliśmy” kto / kogo, no i wyszło, że to ja jego dochodziłem, ale jechaliśmy 140-200. Na 100% byłbym gorszy do pierwszej setki ze startu zatrzymanego. Po pierwsze żal mi dwumasy, bo 516 Nm to sporo, aby nie powiedzieć – za sporo :). Po drugie do setki, to ja musze wachlować manetką 3 razy a 2,5T wejdzie na dwójce.
Odwrotnie w przedziałach drogowych - ja manetką nie muszę a on i owszem ze 2 razy musi bieg zmienić do 200. Ot i cała prawda.
Ale jeżeli szukasz najbardziej "sportowego" charakteru .... to nie kupuj vana :)
Pozdr,
TZ

jarecki46
12-10-2009, 19:26
Nie widze nic bardziej trafnego dla mnie w tej chwili,wybór padł na maxa ponieważ potrzebuje dużo miejsca :D ( trójeczka pociech).i chciałbym mieć coś jeszcze dla siebie przy okazji wię coraz częsciej myśle o 2.5 T,daje niemałą radość z jazdy,choć tak naprawde nie miałem okazji karnąć się tym wózkiem,jechałem za to Focusem ST z tym motorkiem i miałem na plecach fajnego dreszczyka jak podeptałem pedał przyspieszenia:one: ...niesamowite jak to jedzie.Jedno co mnie troche zastanawia i troche przeraża to zużycie paliwa,bo skoro mój 1.8 Tdci pali mi w mieście 10-11 to podejrzewam,że nowy ewentualny nabytek bedzie sie zamykał 16-stoma pewnie;),bo jakoś nie lubie zbyt ekonomicznie sie poruszać,ale też nie znęcam sie nad silnikiem,poprostu jeżdze dynamicznie,ot co...ale jeszcze musze poczytać gdzies jakie są koszty obsługi tego volvo-forda,jak jest z rozrządem,awaryjnością i w ogóle,pewnie więcej danych znajdę na forum volvo.pozdrawiam:)

RoNiN76
13-10-2009, 12:19
poczytaj tutaj kolego może Ci to pomoże http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=57180

pbobek
20-05-2010, 12:45
Witam!
Coś tu cicho i widzę że dawno się tu nic nie działo… ;P widać że każdy kto miał polepszyć osiągi swojego autka już to zrobił…
Ostatnio zastanawiałem się również na chipem bądź boxem z uwagi na obawy przed utratą gwarancji ale po przeczytaniu tej lektury widzę, że są nie uzasadnione. Jakoś to się na razie odwlekło trochę w czasie… niech się dobrze dotrze ;) :D
Czytając wszystkie posty nasunęło mi się kilka pytań i wątpliwości..

1. V-tech / Master’s Tuning
Czytając posty zauważyłem, że V-tech jest „na topie” i nic do niego nie mam (sam zastanawiam się na V-tech) ale Master’s Tuning uważam że jest również na poziomie ale na dwa pytania na temat MT cisza..
Jeśli ktoś tam dłubał swoje autko proszę o komentarz. Z góry wielkie dzięki.

2. Ford/PSA
W niektórych z naszych samochodzików siedzą te same silniczki co w Peugeotach i Citroenach. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz przy porównaniu silników 2.0 TDCi 140 KM/320 Nm a 2.0 HDi 136 KM/320 Nm. Po chipie można osiągnąć odpowiednio 165/370 w Fordzie i 165/390 w PSA. Domyślam się że nie są to max wartości jednak zalecane dla trwałości i dobra całego układu.

Moje pytanie brzmi skąd ta różnica wartości skoro są to te same silniki. Czy problem może być po stronie skrzyni, sprzęgła bądź dwumasy? I jaki jest BEZPIECZNY poziom tuningu w tym silniku?

3. Ulepszacze ON (ultimate/verva/VPower itp.)
W czasie rozmowy o tuningu z fachowcem w tej dziedzinie zeszliśmy na temat paliwa. Na podstawie przeprowadzonych badań w niemalże laboratoryjnych warunkach okazało się, że żadnej różnicy nie ma. Wręcz przeciwnie tzw. ulepszacze mogą odbić się czkawka. Wynika to miedzy innymi z wyższej temp spalania. W przypadku tych „lepszych” paliw temp wzrasta a czujnik EGR odcina nam dopływ paliwa. Przy zastosowaniu „normalnego” paliwa temp nie wzrasta do takiego poziomu przez co cały czas jedziemy..
W skrajnych przypadkach może dojść również do wypalenia dziur w tłokach..
Pomijam już fakt ze różnica pomiędzy ON a ON Verva jest w kolorze i oczywiście cenie. Verva przyjeżdża tą samą cysterna co zwykłe ON a robi się ją podobno w sposób nast. Wchodzi p. Kazik na cysternę z wiaderkiem jakiegoś koncentratu i wg uznania wlewa na oko do każdej przegrody w cysternie. Po dojechaniu na Orlen mamy już Verve..

Konkluzja mojej wypowiedzi jest taka że lepsze paliwa tak… ale nie dla naszych nowych diesli.

Pozdrawiam i proszę nie krzyczeć na mnie jeśli coś nie pasuje do realiów ;)

GBB
21-05-2010, 10:06
To ile finalnie uzyskasz Nm i KM zależy bardziej od tego ile "dała" Ci fabryka. U mnie zamiast 140KM/320Nm było 154KM/382Nm. Na forum Forda wszyscy raczej robią w VTECHu (ja też) - naprawdę profesjonalna firma.

mayek
21-05-2010, 11:03
To ile finalnie uzyskasz Nm i KM zależy bardziej od tego ile "dała" Ci fabryka. U mnie zamiast 140KM/320Nm było 154KM/382Nm. Na forum Forda wszyscy raczej robią w VTECHu (ja też) - naprawdę profesjonalna firma.

ja mam seryjne 157KM/383 NM :)
kto da wiecej

RafałB
21-05-2010, 11:13
kto da wiecej

No to ładnie Cie Ford "obdarował" :) Tylko pogratulować hehe

ph71
21-05-2010, 21:23
kto da wiecej

Więcej nie dam, ale wstydu nie przynoszę: seryjne 150KM/369Nm :D

takitam
21-05-2010, 21:44
kto da wiecej

mam mniej po chipie , i KM I NM:? A TO TEN SAM SILNIK

pbobek
21-05-2010, 21:48

ok dzięki za odzew bo trochę długo cicho tu było;)
jeśli chodzi o V-tech to centrala Krakowie czy może być też oddział w Warszawie?
btw. w jej profesjonalizm nigdy nie wątpiłem:)

a może ktoś odniesie się jeszcze do pozostałych dwóch punktów?

GBB
22-05-2010, 08:52
ok dzięki za odzew bo trochę długo cicho tu było;)
jeśli chodzi o V-tech to centrala Krakowie czy może być też oddział w Warszawie?
btw. w jej profesjonalizm nigdy nie wątpiłem:)

a może ktoś odniesie się jeszcze do pozostałych dwóch punktów?

Ja robiłem w Kreatorze Mocy w W-wie (filia VTECH). Proponuję abyś w tej sprawie skontaktował się z Heko

pbobek
22-05-2010, 13:37
Ja robiłem w Kreatorze Mocy w W-wie (filia VTECH). Proponuję abyś w tej sprawie skontaktował się z Heko

Ok. Dzięki wielkie. Nazrazie robię mały rekonesans ale na pewno to zrobię;)
2,0 TDCI 180KM 430Nm to ładny wynik. Pamiętasz może ile miałeś w serii?

GBB
22-05-2010, 20:06
Ok. Dzięki wielkie. Nazrazie robię mały rekonesans ale na pewno to zrobię;)
2,0 TDCI 180KM 430Nm to ładny wynik. Pamiętasz może ile miałeś w serii?

Już pisałem wcześniej: 154KM/382Nm

pbobek
23-05-2010, 14:03
Już pisałem wcześniej: 154KM/382Nm

dzięki i sorry za niedopatrzenie ;)

Bouli_Ossów
24-05-2010, 10:22
a ja mam jakiegoś mega woła :(
myśle że fabryczne 140KM/320Nm to max. Jeździełem wcześniej Vectra C 164KM/366Nm i różnica jest spora. S-Max jest cięższy o jakieś 150kg więc różnica jest tym bardziej odczuwalna.
Ja planuje zrobić swojego u Rogala vel Rogalottiego (AMR Motors). W Warszawie jest znany i wydaje się że bardzo poważany. Robił mojemu brata Passata i inny znajomym różne fury i każdy był zadowolony. Jak dla mnie Masters odpada bo mimo, że jest dobry to za przeproszeniem wyżej sra niż dupę ma.
A jeszcze jedno. Rogal często poprawia po Mastersie :P

loop_77
25-05-2010, 06:57
Rogal ma swoja renomę.
Ja robię u Tory (http://www.diagtronik.pl/chiptuning/index.php) i jestem również zawsze bardzo zadowolony :)

Lelon
25-05-2010, 08:40
Ja planuje zrobić swojego u Rogala vel Rogalottiego (MR Motors).

Pytałeś Rogala czy się podejmie? Bo z tego co wiem to robi VAGi, BMW, Ople(JTD) i Fiaty. Nie wiem czy rusza Fordy/PSA

Bouli_Ossów
25-05-2010, 11:18
Pytałeś Rogala czy się podejmie? Bo z tego co wiem to robi VAGi, BMW, Ople(JTD) i Fiaty. Nie wiem czy rusza Fordy/PSA
Oj tego to nie wiem powiem szczerze... Zapytam brata on go dobrze zna to go podpyta... Ale gwoździa to mi zabiłeś konkretnego :)

TZ_TeZet
27-05-2010, 09:28
30 tysięcy już przejechałem po warszawskim Kreatorze Mocy (współpraca z V-tech) .... i nic. A przypominam, że na hamowni 213 kucyków i 516 niutków. Używam rozsądnie mocy, nie stosuję do wyścigów od świateł do setki a dopiero po wysprzęgleniu naciskam pedał gazu.
Jednym słowem wszystko gra i buczy. 3 litrowe Q7 nie mogą zrozumieć, dlaczego nie schodzę im z tyłka,
TZ

Bouli_Ossów
27-05-2010, 10:13
Wczoraj dzwoniliśmy do Rogala i niestety duuuupa... Lelon miałeś rację, Rogal Fordów nie tyka :( a wielka szkoda bo nie dość że miałbym zajebiście zrobione auto to jeszcze po taniości... Mój brat załatwił tacie dłubanie A6 2.0TDI za 900pln...

TZ+TeZet, masz może swój wykres? Masz automat? To Twój jest na stronie kreatora?
Albo ktoś inny kto robił w warszawskiej 'filii' V-techa? Chciałbym zobaczyć jak wygląda przebieg momentu i mocy bo widziałem niektóre dzieła Mastersa i niestety IMHO trochę pozostawiały do życzenia (dziury i dziwne nachylenia)

I pytanie mniej dyskretne. Czy byłoby dużym faux pas jeśli zapytałby jaki jest koszt dłubnięcia S-Maxów w V-Techu? Albo pytanie jaki mamy sterownik bo ceny niby są na stronie, ale nie wiem który tyczy się Maxia

pawels_123
27-05-2010, 12:01
Bouli_Ossów - osoby które planowały robić chip w V-tech`u kontaktowały się wcześniej z kol. Heko. Napisz do niego na prv i pewnie będzie szansa na cenę zbliżoną do "załatwianej przez brata" u Rogala (ale to już omówicie sami).

heko
27-05-2010, 22:35
...hehe ale się tu napisało:wink:...
...ja teraz robię już u siebie...więc mogę podawać oficjalnie cenę chipów ...
...dla forumowiczów na otwarcie firmy jest promocja... 999zł:p

TZ_TeZet
28-05-2010, 11:17
TZ+TeZet, masz może swój wykres? Masz automat? To Twój jest na stronie kreatora?
Albo ktoś inny kto robił w warszawskiej 'filii' V-techa? Chciałbym zobaczyć jak wygląda przebieg momentu i mocy bo widziałem niektóre dzieła Mastersa i niestety IMHO trochę pozostawiały do życzenia (dziury i dziwne nachylenia)

Cofnij się do 10-ej strony tego topiku a znajdziesz. Makos zamieścił mój wykres,
Pozdr,
TZ

pbobek
28-05-2010, 12:05
...dla forumowiczów na otwarcie firmy jest promocja... 999zł:p

brzmi interesująco :) "firma " już działa?

heko
28-05-2010, 15:43
brzmi interesująco :) "firma " już działa?
...działag:D

RafałB
28-05-2010, 15:48
Szkoda że mam taki kawał drogi,żeby było bliżej to już bym sie pisał na hamowanko ;)

tsoban
28-05-2010, 17:15
...działag:D
...tu próba stworzenia stronki8)
http://gcarsolution.pl/

No to wyglada na to ze bede pierwszym forumowiczem ktory bedzie kilentem Twojej nowej firmy :)

Opisze wrazenia jak bedzie po wszystkim ...

pozdrawiam
tsoban

heko
28-05-2010, 22:07
..no nie zupełnie...dzisiaj poszło Mondeo MK3 tdci 130KM na RTS-ie...i VW Bora na boxie...a jutro MK4 1.8...i 2 MK3 na chipa8)

TOMAS
29-05-2010, 05:36
..a jutro MK4 1.8...

Czyżby TIM :027::619:

heko
29-05-2010, 12:11
Czyżby TIM :027::619:
...hehe...dokładnieg:D

TOMAS
29-05-2010, 14:42
niemożliwe :shock: :D:D:D:D:D

heko
29-05-2010, 16:59
niemożliwe :shock: :D:D:D:D:D
...no i gotowe...kolejny Fordzik dostał co mu było potrzebneg:P

TZ_TeZet
31-05-2010, 15:36
Witam, też jestem zainteresowany, gdyby nie akcyza to bym się zasadził na 2.2tdic 175km a tak to będę zamawiał 140km. czekam na wrażenia i informacje jak sie zachowuje podrasowany S-max.. co na to sprzęgło i skrzynia?

No to przeczytaj cały temat od początku :)
Wczoraj przejechałem się ponownie A2 i po 30 tyś od chipa nadal bz. Doszedłem na budziku do 230 i odpuściłem a jechałby dalej. Jednym słowem nie zauważyłem jakichkolwiek zmian w chęci współpracy silnik - ja.
Dwumasa - tak jak pisałem poprzednio używam mocy z głową. Nie wyścigi do setki paląc sprzęgło, a normalne wysprzęglenie i dopiero rura,
Pozdr,
TZ_TeZet

johop
14-06-2010, 16:46
No to mam i ja :)

bd77
14-06-2010, 17:37
no... w fabryce Ci nie poskąpili!

mayek
14-06-2010, 18:27
No to mam i ja :)

no pieknie to wyglada
przebiles moja serie gratuluje :)

johop
14-06-2010, 20:31
no pieknie to wyglada
przebiles moja serie gratuluje :)

To akurat nie moja zasługa. Chyba, że pomogło jemu czytanie na dobranoc, drapanie za uchem, itp. :)

mayek
14-06-2010, 22:13
To akurat nie moja zasługa. Chyba, że pomogło jemu czytanie na dobranoc, drapanie za uchem, itp. :)

moze dobrze dotarles
a nie jestes moze ze slaska ? moglibysmy sie przeleciec S-Maxami

pbobek
15-06-2010, 12:51
moze dobrze dotarles

dobrze czyli jak?:)

mayek
15-06-2010, 17:58
dobrze czyli jak?:)

a ja wiem... ja mowie ze mam takie parametry bo dobrze go dotarlem na poczatku ;)
ja od poczatku mu nie załowałem

b@rth
15-06-2010, 18:24
... moglibysmy sie przeleciec ...

hmmm, moze lepiej przejedzcie sie ... ;)

ciekaw jestem jaki bylby rezultat

mayek
15-06-2010, 19:15
hmmm, moze lepiej przejedzcie sie ... ;)

ciekaw jestem jaki bylby rezultat

proste Bartek dostalbym po d...e
ale chetnie sie sprobuje ale kolega sie nie pochwalil skad jest

dzis juz dostalem male lanie od Octavi II 1.8 TSI nie duze ale odchodzil mi, moze jakas przerwa bo sie zdoluje ze mnie wszyscy leja

johop
15-06-2010, 19:30
moze dobrze dotarles
a nie jestes moze ze slaska ? moglibysmy sie przeleciec S-Maxami

Zanim doczytałem "S-Maxami" trochę się wystraszyłem :) . A jeżdżę przeważnie w okolicach Raciborza.

mayek
15-06-2010, 20:50
Zanim doczytałem "S-Maxami" trochę się wystraszyłem :) . A jeżdżę przeważnie w okolicach Raciborza.

nie boj nie boj ja wole kobiety:)
daleko do siebie nie mamy mozna sie spotkac
nie wypadasz czasem w strone rybnika gliwic jastrzebia?

adamskyb
22-11-2010, 22:30
2.0 TDCi 159KM/385Nm w serii!!!
Po chipie 189KM /425 Nm
O!

23000 km po lifcie

johop
22-11-2010, 22:47
Jakbyś mógł jeszcze jakiś wydruk załączyć... Chętnie bym zobaczył. Z resztą pewnie nie tylko ja.

Komor
22-11-2010, 23:26
Ten sam silnik a w focusie, mondeo i S-maxie wypluwa inaczej ... inaczej o 20 koni ? :D

heko
22-11-2010, 23:37
...bo to prawie ten sam silnik:570:

Komor
23-11-2010, 07:29
Czyli co ?
Inne ICeki? Wtryski? Turbiny? Czy tylko różne softy?

Snajper_881
23-11-2010, 14:36
Czyli co ?

Ojojoj... :one:

takitam
23-11-2010, 20:15
Czyli co ?

może ma inny kolor, czerwony:P
mnie fabryka nic więcej nie dała , 140 na hamowni w v techu , w papierach 136 ale to chyba wymogi homologacji , więc gdzie tu sprawiedliwość ?

karmaz
24-11-2010, 15:02
...bo to prawie ten sam silnik:570:no właśnie co to znaczy prawie taki sam silnik

zrebak
16-02-2011, 10:21
panowie robił ktoś program w silniku 163KM? Dopiero co odebrałem S-Maxa i chętnie bym go dłubnął. Pytanie - co z gwarancją?

pbobek
16-02-2011, 10:26
panowie robił ktoś program w silniku 163KM? Dopiero co odebrałem S-Maxa i chętnie bym go dłubnął. Pytanie - co z gwarancją?

Dłub śmiało... i gwarancją się nie przejmuj ;) z tego co się orientuje to na forum nie ma jeszcze chyba 163 KM po chipie wiec będziesz pierwszym:)
W innym wątku możesz przeczytać ze 3/4 nowych mdo jest na gwarancji i po chipie, czy jakoś tak :P

zrebak
16-02-2011, 13:15
ehh kurde nie chciałem być pierwszym ;)

pbobek
16-02-2011, 13:21
Dlaczego nie? ;) Czasami fajnie jest być pierwszym.. :)

heko
16-02-2011, 15:33
..mój był pierwszy...pierwsze Mondeo MK4 odebrane w Polsce...i natychmiast zachipsowane...pierwsze 3 mieś box...potem jek mieliśmy już protokoły komunikacyjne...chips :P
...do 163KM nie ma jeszcze protokołów komunikacyjnych OBD...więc do zachipsowania trzeba by robić operacją na sterowniku...

pbobek
16-02-2011, 15:37
..mój był pierwszy...pierwsze Mondeo MK4 odebrane w Polsce...i natychmiast zachipsowane...pierwsze 3 mieś box...potem jek mieliśmy już protokoły komunikacyjne...chips :P
...do 163KM nie ma jeszcze protokołów komunikacyjnych OBD...więc do zachipsowania trzeba by robić operacją na sterowniku...

aha aha a co to znaczy? ;) :D

to ile wyszło z tych 163 KM? Można popatrzeć na wykresik?:)

heko
16-02-2011, 15:45
...pisałem o Mondeo MK4 ..w 2007r. :P
..czekam na pierwszego 163 do zhamowania...i sprawdzenia wyników na boxie..

zrebak
16-02-2011, 16:19
Sprawdzenia wyników na boxie? Co tzn?
Ile powinno sie udać wycisnąć ze 160km?

Struna
16-02-2011, 16:26
pewnie jak to w fordach - około 40 kucy i 50 niutów do przodu.

heko
16-02-2011, 16:40
..heh...to by było piękneg:D
...najpierw trzeba sprawdzić ile to ma w serii...potem zapiąć RedBoxa...zestroić...i się zobaczy..

zrebak
16-02-2011, 16:45
Gdzie najlepiej sie zgłosić?

heko
16-02-2011, 17:09
..heh miałem już wielu klientów ze Szczecina...ale nie sądzę że przyjedziesz sobie tak na próbę :P

zrebak
16-02-2011, 17:19
Jakie koszty?

heko
16-02-2011, 17:24
to już na PW :D

zrebak
16-02-2011, 17:47
Ok poszło pw

Struna
16-02-2011, 18:52
to by było piękne no - ale niewykluczone :)najpierw trzeba sprawdzić ile to ma w serii...potem zapiąć RedBoxa...zestroić...i się zobaczy jasna sprawa :) bez sprawdzenia nie ma co wróżyć z fusów :)

zrebak
16-02-2011, 19:39
dla pełnej jasności szukam kogoś kto zrobi indywidualny program pod moje auto, gotowce mnie nie interesują8)

duss
16-02-2011, 21:55
Kazdy madrzejszy tuner tak robi..... rolki,pomiar,program pod auto, rolki itd...

ale sa tu eksperci.... oni prawde ci powiedza ;)

heko
16-02-2011, 22:44
dla pełnej jasności szukam kogoś kto zrobi indywidualny program pod moje auto, gotowce mnie nie interesują8)
..a skąd Ty chciałbyś wytrzasnąć gotowca do 163KM:?:g:P

duss
20-02-2011, 09:02
Rozumiem, ze do kazdego red box'a trzeba wgrac ustawienia pod konkretne auto i silnik,
a co jesli auto pojedzie na przeglad do ASO i tam np wgraja jakis nowszy soft ????

trzeba wtedy rekonfigurowac Box'a???

heko
20-02-2011, 10:48
..do boxa robi się tylko odpowiednie mapki pod dany model silnika...więc jakieś aktualizacje nic nie zmienią...

heko
29-04-2011, 12:55
..następny S-maxik z viruskiem:619:

http://img832.imageshack.us/img832/1958/smaxxps1.jpg (http://img832.imageshack.us/i/smaxxps1.jpg/)

pbobek
29-04-2011, 13:07
bardzo zacnie wygląda... i oczekuje tyle mieć kiedyś jednak mam obawy po wymianie dwumasy i sprzęgła przy fabrycznej mocy i momencie:/

kicaj
29-04-2011, 13:28
a tak z ciekawosci, czy 2.0ecoboost bylo juz na wirusku?

heko
29-04-2011, 13:33
..no jeszcze nie :(

torx.pl
01-07-2011, 12:40
Witam wszystkich i na Dzień Dobry WIELKIE DZIĘKUJE dla mr. Heko - właśnie wczoraj zrobiłem u Niego swojego Esia - i nawet sam mistrz był pełen podziwu dla nowego sterownika delphi. Wykresik ideał - i stanęło na 400Nm i 181KM - fabrycznie 2.0 (140Km) 148km 350Nm. Autko śmiga jak rakieta - ciągnie od samego dołu - przyspieszenie na każdym biegu - kopa dostaje już od 1500obr - Jednym słowem poezja - POLECAM WSZYSTKIM !!!

heko
01-07-2011, 12:45
wykresik :D

http://img408.imageshack.us/img408/6030/smax20tdci140kmdelphi1.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/408/smax20tdci140kmdelphi1.jpg/)

torx.pl
01-07-2011, 13:00
No właśnie miałem wstawić - :) - naprawdę fajnie hula - dzięki Heko

johop
02-07-2011, 16:54
A mnie się i tak mój wynik bardziej podoba. W całym użytecznym zakresie obrotów wykres momentu jakiś ładniejszy ;) Tak dla przypomnienia:

heko
13-08-2011, 11:38
...1.8tdci...w takim "autobusie" chips to obowiązek :D

http://img804.imageshack.us/img804/7461/smax18tdci125kmxps1.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/804/smax18tdci125kmxps1.jpg/)

jaskierster
15-08-2011, 16:45
witam, za 2 miesiące odbieram s-max'a z silnikiem 2,2 tdci 200 KM, czy już zapodawał virusa do tego motoru ?

duss
15-08-2011, 20:09
jeszcze nikt.... czekamy na "pierwszego" ;)

heko
27-08-2011, 12:21
...i jeszcze jeden Maxik z "vitaminką" g:D

http://img823.imageshack.us/img823/7900/smax20tdci140kmxps1.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/823/smax20tdci140kmxps1.jpg/)

boguc00
01-09-2011, 14:16
Witam
Posiadam S MAX z 2008 140 km i zdecydowalem ze chce zrobić mu wirusika,jestem z Warszawy i nie za bardzo mi sie chce jechac do Krakowa !
Co radzicie???
POZDRAWIAM

cybershot
02-09-2011, 09:35
A jak wyglądałoby technicznie zawirusowanie eSia w automacie? Bezpieczne dla skrzyni czy lepiej nie ryzykować?

Chciałbym podnieść moment bo jednak brakuje "mocy" :-(

Witam
Posiadam S MAX z 2008 140 km i zdecydowalem ze chce zrobić mu wirusika,jestem z Warszawy i nie za bardzo mi sie chce jechac do Krakowa !
Co radzicie???
POZDRAWIAM

Może zbierzemy się na zbiorowy tuning w W-wie to dostaniemy lepszą cenę :wink:

anwod
02-09-2011, 09:50
a 1,6 ecoboosta ktoś chipował w Fokusie ten silnik występuje też w wersji 180 KM a w S-maksie tylko 160 KM

heko
02-09-2011, 10:29
do ecoboosta niema jeszcze protokołów komunikacyjnych, więc z chipsem na razie lipa

boguc00
02-09-2011, 17:27
A gdzie w wawie można to zrobić?Jak zbiorowo to ja też sie pisze.

cybershot
03-09-2011, 08:48
W W-wie znam np. Kreator Mocy (http://www.kreatormocy.pl/index.php?act=ceny) albo VTG (http://www.vtg.pl/informacje/o-nas)

boguc00
05-09-2011, 19:12
No to jestem umowiony jutro o 14 w kreatorze mocy w wawie na badanko i jak wszysko ok zawirusowanko.Sam jestem Ciekaw ile w seri a ile bezpiecznie da sie zrobić.Pochwale sie jutro wykresikami i wrażeniami.Co prawda jeżdzi ok z 140 km z małymi bliżniakami , ale czasem samemu przydało by sie zawstydzić nie jednego sportowca !!!POZDRAWIAM

duss
05-09-2011, 19:29
To masz jeszcze wykresil S-max'a na BOX'ie. Fajnie podniosly sie mu Nm.

ADELAJDA
05-09-2011, 23:12
To masz jeszcze wykresil S-max'a na BOX'ie. Fajnie podniosly sie mu Nm.

Piękny wynik na Boxie :)

cybershot
06-09-2011, 08:19
No to jestem umowiony jutro o 14 w kreatorze mocy w wawie ...

Daj znać koniecznie ale dopytaj też czy oferują opcję grupowego chiptuningu.

Czekamy na wieści. Pzdr.

cybershot
06-09-2011, 20:16
@boguc00 - jak się ma eSio po wizycie w KM?

boguc00
07-09-2011, 14:17
Wiec ma sie bardzo dobrze,wyszło ze ma 150km i 370 NM ,po wgraniu wirusika mam obecnie 174 km 407 NM. I powiem że jest spora różnica ,miałem mało czasu na jazde ale jest bardziej elastyczny i w całym zakresie obrotów,różnica jest kolosalna miedzy 80 - 160
wykresiki za jakis czas bo czekam na przesłanie meilem
NARAZIE ok polecam,oby nic nie padło

cybershot
07-09-2011, 19:27
Dopytałeś się czy przewidują jakąś zniżkę przy grupowym chipowaniu u nich?

boguc00
07-09-2011, 20:30
ma on okreslona cene dla forumowiczów forda i jest dość przystepna,jeżeli chodzi o grupowe zabawy to co najmniej 5 samochodzików.Pozdrawiam

cybershot
08-09-2011, 09:40
No to pytanie do eSmax-ów - kto chętny na chiptuning w Kreatorze Mocy?

@boguc00 - podasz mi na PW namiar do osoby z którą można się kontaktować w KM?

ADELAJDA
13-09-2011, 20:46
I ja chętnie poznam ofertę KreatoraMocy w Wawie.

cybershot
26-09-2011, 10:23
Coś wygląda, że brak chętnych na grupowe chipowanie w W-wie :?:

boguc00 podaj proszę te namiary ;)

MAG
03-10-2011, 16:10
Wiec ma sie bardzo dobrze,wyszło ze ma 150km i 370 NM ,po wgraniu wirusika mam obecnie 174 km 407 NM. ...
Normalnie prawie idealna kopia mojego :mrgreen:
W serii miałem 149KM i 369Nm, a po chipsie 172KM i 402Nm

http://img854.imageshack.us/img854/8651/hamownia1.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/854/hamownia1.jpg/)

btw - zapodaj w końcu swój wykresik :027:

RafałB
05-10-2011, 09:57
Coś wygląda, że brak chętnych na grupowe chipowanie w W-wie :?:

Też myślę nad cipsem ;)

Kwestia ceny,terminu....jakby wszystko pasowało i byłoby to w W-wie to jestem za ;)

Czekam na wieści na PW.

P.S.Jak koledzy po czipsie?Nie dymi dużo więcej i czy jest WYRAŹNA różnica w osiągach przede wszystkim???

cybershot
05-10-2011, 13:09
W W-wie to najprędzej w Kreatorze Mocy. Co do ceny to wg. boguc00-a mają dla forumowiczów specjalną ofertę. Pytanie czy zbierzemy się jeszcze w tym roku czy już na wiosnę następnego?

RafałB
05-10-2011, 13:35
Zależy od tej "specjalnej oferty" jak super cena to można i jeszcze w tym,jak nie to na wiosne...zbieramy chętnych i trzeba zapytać ich jaka cena !!!Też myslę że Kreator będzie najlepszy z tego co tu czytałem...

P.S. cybershot: Nie jesteś klubowiczem,to nie wiem jak ze zniżkami :D hehe ale raczej chodzi o ilość ludzi niż o status (mam nadzieje :D )

cybershot
05-10-2011, 13:41
Wg. boguc00-a cena specjalna jest dla "forumowiczów" a nie "klubowiczów" :P to poza tym tzw. grupowe zaczyna się od 5 aut. Biorąc pod uwagę Ciebie, mnie, być może Adelajda to już jest nas 3 ;-)

RafałB
05-10-2011, 13:46
Jak dla forumowiczów to ok ;) Ale i tak bardziej na pewno liczy się ilość autek...
Sporo ostatnio doszło S-maxów na forum,może jeszcze ktoś się skusi,wtedy trzeba tam zadzwonic/napisać i zapytać o cene.

P.S. Przy okazji byłby to taki mały (od dawna wspominany) spot Maxiów :D

cybershot
05-10-2011, 13:53
P.S. Przy okazji byłby to taki mały (od dawna wspominany) spot Maxiów :D

Bez wątpienia ;-)

RafałB
05-10-2011, 13:56
Postaram się dać info w dziale S-maxa,zobaczymy co z tego wyjdzie...

Żeby nie brudzić...ktoś chętny na hurtowe :D Chipowanie w W-wie?Tutaj piszcie kto i kiedy: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1717266

Rolem
05-10-2011, 14:10
Ja również się piszę jak dobra cena i w Warszawie

RafałB
05-10-2011, 14:16
No to już nas jest 3 :D Kto następny?

P.S. Heko żeby nie było...zawsze myślałem o Tobie i Twojej firmie,ale ta odległość....+ brak czasu = nie wykonalne dla mnie :( Do W-wki jade sobie 1.15min ;)

P.S.2 ... I pytanie tylko czy jest sens robić czipsa na zime jak i tak sie jeździ jak "moher" i zamula auto czy lepiej zbierzemy sie razem na wiosne i potem ganiamy autka ??

jacekzom
05-10-2011, 14:51
Oj, myślę że najlepiej poczekać do końca gwarancji, za duże ryzyko.

RafałB
05-10-2011, 15:01
My już mamy po gwar dawno :D

Heko mi przed chwilą napisał fajne info na priv- naprawde wymiata...jestem za!

P.S. Ten kto chętny piszcie na priv do Heko on Wam da info co i jak i jaka cena dla nas ;) żeby tu dymu nie robić ;)

andy-w
05-10-2011, 18:36
Heko mi przed chwilą napisał fajne info na priv- naprawde wymiata...jestem za!
Ja też jestem za (w Krakowie). Musi być nas min. 5 szt.

cybershot
05-10-2011, 19:08
ADELAJDA pisał wcześniej, że wstępnie też jest zainteresowany chipowaniem w W-wie.

RafałB
05-10-2011, 19:38
Ja też jestem za (w Krakowie). Musi być nas min. 5 szt.

Myśle że już nas jest 5-ciu...ale pytanie ilu za Krakowem?Jutro zobaczymy dałem info na PW...