Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Automatyczne otwieranie bagażnika

Strony : 1 2 [3]

Yoo!
19-10-2017, 05:30
Dzwoniłem do tej firmy przed chwilą i do Mondeo Mk IV Kombi mają mieć w przyszłym tygodniu.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu TapatalkaPięknie, czyli jest nadzieja :-D
Mam nadzieję,że będzie to zestaw na moich sprężynach, wtedy bym tylko dokupił siłowniki :-)

Maaju ten pierwszy zestaw wygląda elegancko, wydaje mi się że jest to swego rodzaju termokurczka jaką i my stosujemy6na sprężyny, pytanie tylko co siedzi w środku

maaju
19-10-2017, 13:27
Pięknie, czyli jest nadzieja :-D
Mam nadzieję,że będzie to zestaw na moich sprężynach, wtedy bym tylko dokupił siłowniki :-)

Maaju ten pierwszy zestaw wygląda elegancko, wydaje mi się że jest to swego rodzaju termokurczka jaką i my stosujemy6na sprężyny, pytanie tylko co siedzi w środku

..zaglądałem i do środka :619: Nic innego jak sprężyna i podkładki w tym jedna z tworzywa jakiegoś

Odi18
19-10-2017, 22:41
No i co? Tydzień minął... Jakieś wieści?

BerecikXL
21-10-2017, 11:34
Napisałem do firmy w Krośnie i dostałem odpowiedż że siłowniki do mk4 kombi są w fazie testów

Matius86
21-10-2017, 11:40
Napisałem do firmy w Krośnie i dostałem odpowiedż że siłowniki do mk4 kombi są w fazie testówTo już blisko do końca i możliwości zakupu...[emoji847]

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Rico_87
22-10-2017, 16:02
Napisałem do firmy w Krośnie i dostałem odpowiedż że siłowniki do mk4 kombi są w fazie testów

Panowie, a kto mnie oświeci który element tylnej klapy odpowiada za jej odbicie ?
Po dwukrotnym naciśnięciu przycisku na pilocie klapa odskakuje.

p.saw
23-10-2017, 16:06
Zwalnia się zamek i odbojniki gumowe powodują "odskoczenie" klapy.

Rico_87
23-10-2017, 19:20
Zwalnia się zamek i odbojniki gumowe powodują "odskoczenie" klapy.

No to tu sie pojawia problem, od jakiegoś czasu klapa nie odskakuje :<

szczerba
24-10-2017, 10:11
No to tu sie pojawia problem, od jakiegoś czasu klapa nie odskakuje :<

Może ktoś wkręcił gumowe odboje w klapie?!

olgran
24-10-2017, 13:37
W tylnej klapie odboje są na stałe więc tam się ich nie wkręca.( czyt. brak możliwości regulacji)

marco102
24-10-2017, 13:42
Regulacji nie ma, ale jak najbardziej można je zdemontować jednym ruchem. Sprawdź czy nie wypadły ;)

pruno
25-10-2017, 14:36
Ktoś się już pytał o siłowniki z Krosna. Nie chcę być kolejną osobą, która zawraca im głowę.

Robert 68
25-10-2017, 14:52
Ktoś się już pytał o siłowniki z Krosna

A wystarczyło przeczytać kilka wcześniejszych postów. a nie głowę zawracać ;)

pruno
25-10-2017, 15:19
A wystarczyło przeczytać kilka wcześniejszych postów. a nie głowę zawracać ;)

I wywnioskować, że tyle zapytań do firmy co zainteresowanych na forum dopiero przyprawiłoby o zawrót głowy handlowca. Dlatego niech ktoś kto uzyska jakieś info, zamieści w temacie.

Robert 68
25-10-2017, 15:26
niech ktoś kto uzyska jakieś info, zamieści w temacie

Info jest siłowniki do mk4 kombi są w fazie testów

tyle zapytań do firmy co zainteresowanych na forum dopiero przyprawiłoby o zawrót głowy handlowca

A może właśnie tego trzeba a by przyśpieszyć testy, w końcu ilość zainteresowanych zakupem oznacza dla niego zysk.

Rico_87
25-10-2017, 18:47
Panowie odboje są na swoim miejscu. Rok temu klapa jeszcze odskakiwała, teraz nie. Ale to nic na razie nie ma co się martwić, jak będzie system otwierania i klapa nie pójdzie do góry wtedy się będe martwił :D

Yoo!
01-11-2017, 12:36
Napisałem do nich, ale nie otrzymałem odpowiedzi, może ktoś coś ?

Norb.81
03-11-2017, 10:53
Czy ktoś próbował czy podejdą elektryczne siłowniki z mk5 bo mam pomysł na otwieraną i zamykaną klapę. Zauważyłem że sygnał do zamka dochodzi nawet przy otwartej klapie. A to oznacza że montujemy przekaźnik zwrotnicowy sterowany impulsem elktycznego zamka klapy i wszystko będzie śmigac. Pytanie czy też te siłowniki mają wyłączniki krańcowe. Jeśli tak to robota banalna. A raczej będą miały.

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka

rychu.zychu
03-11-2017, 16:35
Tam to chyba jeden jest tylko elektryczny , a drugi to zwykła gazówka :P.

Norb.81
03-11-2017, 17:20
To jeszcze lepiej.
Trzeba się dowiedzieć:
a - czy zmieści się w klapie Liftta i kombi
b - czy siłownik ma krańcówki wbudowane
c - schemat (zrobie ja)
d - przekaźnik się znajdzie i dobierze. Myśle tu o no sterowniku ze skody fabi do domykakia szyb po zamknięciu auta, chodzą po 30 pln

rychu.zychu
03-11-2017, 17:30
I czy oryginalne mocowania siłowników mk4 wytrzymają współpracę z siłownikami mk5.

https://ford.7zap.com/pl/car/180/no/0/2780/20885/95173/#442A38

czesterek
03-11-2017, 19:43
No i jeszcze tylko zamek do klapy z elektrycznym domykaniem (silniczkiem)

Norb.81
04-11-2017, 10:16
Przekaźnik już jest
https://www.piekarz.pl/pl/?item=1938
Do tego stycznik pomocniczy i dwa gniazda bezpieczników oraz dwa bezpieczniki. Można by jeszcze dodać do układu zabezpieczenie bimetalowe przerywające zasilanie w razie gdyby krańcówka siłownika nie zadziałała. Całość sterowania powinna się zamknąć w 60-70 PLN. Jednak kluczowa jest odpowiedz na pytania: Czy podejdzie taki siłownik i czy ma wbudowane krańcowe wyłączniki. Mocowanie wytrzyma bo siłownik musi być wspierany przez drugi gazowy. Jeśli chodzi o domykanie, to bynajmniej w lifcie klapa jest na tyle ciężka że siłownik bez problemu ją dociągnie. Zmierzyłem u mnie siłę potrzebną do domknięcia (w archaiczny ale skuteczny sposób) potrzebna siła to 9,6 kg z jednym siłownikiem gazowym. Myśle że siłownik wygeneruje więcej. Oczywiście nie wiem o co koledze powyżej chodziło z tym zamkiem z silniczkiem ale podstawą modu jest posiadanie zamka elektrycznego klapy.

PiotruśPan
04-11-2017, 10:30
Podoba mi się ta inicjatywa z elektryczną klapą

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka

robert5785
04-11-2017, 16:26
podejrzewam, że jak się komuś powiedzie z elektryczną klapą, to wątek zmieni tytuł bo nikt nie będzie zainteresowany "analogową" klapą

czesterek
04-11-2017, 21:35
Chodziło mi o to, że w Mk5 w wersji z automatyczną klapą jest inny zamek, z silniczkiem, odpowiadającym właśnie za domykanie klapy. Skoro więc w przypadku Mk5 kombi klapa jest równie ciężka co w Mk4, to po co zastosowali inny zamek? Skoro ten siłownik powinien ją dociągnąć. I stąd moja wątpliwość, ale obym się mylił.

Norb.81
08-11-2017, 16:43
Zauważyłem że najwiękrzy opór przy domykaniu klapy stawia lub stawiają dwie gumki w dolnym zatrzaski zamka. Normalnie odpowiadają one są odskakiwanie klapy podczas otwierania. W przypadku modu te odbojnice można zdemontować. To pozostaje kwestia szybkości reakcji siłowników. Bo jeśli zadziałają z opóźnieniem to zamek zdąży się zatrzasnąć ponownie. Czas podtrzymania zamka wynosi 0.60 sekundy. W tym czasie siłowniki musiały by unieść klapę na około 0,8 cm. Wierzcie mi że jeśli się usunie gumki to klapa zamyka się swobodnie pod własnym ciężarem. Ale nie odskakuje. Tu myślę że właśnie dla tego ford zastosował dociąganie. Chcieli wyeliminować możliwość ponownej blokady zamka zanim siłowniki ruszą instalując odbojniki. Oczywiście można ten problem obejść inaczej. Poprostu zastosować kolejny stycznik z rególacją czasu zwarcia styków co skutkować będzie dłuższym podtrzymaniem otwarcia elektrozamka. Ale to znowu podniesie poziom trudności montarzu dla niektórych oraz cenę modu. Chce obmyśleć aplikację prostą w montarzu i przedewszystkim tanią i bezpieczną. Dziękuję koledze za spostrzerzenie co do tego domykania. Jak wiadomo każdy coś wie wieć łatwiej uniknąć błędów.
Tak wogóle to znalazłem siłownik idealny do naszego auta, ale to siłownik do maszyn wiec niemożna wykonać ruchu jałowego co oznacza że w przypadku awarii nie otworzymy klapy ręcznie. Więc to odpada.

Norb.81
08-11-2017, 16:48
A tak wogóle to wybiore się w sobotę to forda i trochę się pobawię klapą w aucie na salonie, może uda mi się czymś za inspirowac i czegoś więcej dowiedzieć o działaniu

Yoo!
09-11-2017, 13:00
A tak wogóle to wybiore się w sobotę to forda i trochę się pobawię klapą w aucie na salonie, może uda mi się czymś za inspirowac i czegoś więcej dowiedzieć o działaniu

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu TapatalkaMistrzu działaj :D

A czy zamykanie z guzika w klapie również mozna dołożyć?
Nie wiem czy była o tym mowa.

Norb.81
12-11-2017, 13:17
Mistrzu działaj :D

A czy zamykanie z guzika w klapie również mozna dołożyć?
Nie wiem czy była o tym mowa.Nie no przycisków można sobie i 20 sztók równolegle podłączyć. Tylko trzeba wpiąć się przed rezystorem, tak co by CAN doalstawał sygnał odpowiedni.

JaroZalek
13-11-2017, 03:37
Witam
Poświęciłem 2 godziny życia i przeczytałem wszystkie 53 strony tego wątku plus filmy z youtube oraz opisy pod nimi odnośnie klapy nie elektrycznej w HB i dochodzę do wniosku, że popełniliście klika błędów.
Na początek z tą wymianą amorków na takie od Transita 810N czy 850N to chyba chcecie szybko odwiedzić blacharza. Nie wiem czy podnosiliście taką klapę w Transicie kiedykolwiek i czy wiecie jak zbudowany jest taki amorek.
Przede wszystkim klapa Transita startuje z pionu do poziomu więc siła podnoszenia jest duża ale i siła hamowania spora żeby tym wielkim klapiskiem podczas unoszenia nie dostać przypadkiem w szczękę. Przy czym zakładam, że sama klapa nie jest dużo cięższa niż w habecie :-)
Jak wiecie tłok w takim amorku czy to gazowo-olejowym czy też olejowym działa tak, że jednocześnie i troszkę pcha i hamuje to pchanie.
Dlatego też kilku kolegów pisało że wypycha im klapy w kierunku tyłu nadwozia i tworzy się szpara za co odpowiada nie tylko sprężyna ale i za silny amorek po zamknięciu klapy. Nie wspominając o tym, że cóż nam z takiego fajnego otwierania kiedy zamykanie wcale nie jest komfortowe a dla kobiet prawie nie możliwe.
Moim zdaniem nowe amorki są konieczne ale na pewno nie 810N czy 850N bo to przegięcie na maxa. W linku z wiki podanym przez jednego z kolegów kilkanaście postów wcześniej wynikało że sprężynka przy pchaniu robi 610N czyli będzie miała problem z amorkiem 810-850N na starcie.
Takie zastosowanie powoduje że na końcu ruchu klapy mamy zbyt duża moc wyrywającą zawiasy a na początku za duże hamowanie przez co w początkowej fazie unoszenia nie pomagają dodane sprężyny. Widać to szczególnie przy niskiej temperaturze kiedy olej gęstnieje a metal jest mniej sprężysty.
Przeglądając ebay nigdzie nie widziałem żeby proponowane zestawy ( amortyzator ze sprężyną ) miały podaną jeśli już była podana, większą siłę od tej fabrycznej 715N.
Ponieważ u mnie w mondku klapa już ledwo się unosi w najbliższych dniach zastosuję zestaw podobny do tego https://www.youtube.com/watch?v=AMmPnoCE9cA
Kiedy zrobicie pauzę na zbliżeniu amorków zobaczycie numer serii fabrycznych 715N działających przy wspomaganiu jak wynika z tego co podał autor filmu takiej przeciętej na pół 300 mm sprężyny https://www.ebay.co.uk/itm/122644114230?ul_noapp=true lub też takiej https://www.amazon.co.uk/dp/B01EZZR28I/ref=cm_sw_r_cp_apa_VmGCzbCHFBK16
Czyli po około 150mm na stronę choć autor proponuję przyciąć na 120-130mm
Mój plan jest więc taki - kupuję nowe amorki 715N lub troszkę mocniejsze 740N MagnetiMarelli a do tego dwie zielone słabsze sprężyny 19x 127 do mocniejszych amorków http://allegro.pl/automatyczne-otwieranie-bagaznika-sprezyna-19x127-i7037419738.html
lub 2 niebieskie 19x127 mocniejsze sprężyny do słabszych amorków http://allegro.pl/automatyczne-otwieranie-bagaznika-sprezyna-19x127-i7037303891.html

morys73
17-11-2017, 17:56
...
Mój plan jest więc taki - kupuję nowe amorki 715N lub troszkę mocniejsze 740N MagnetiMarelli a do tego dwie zielone słabsze sprężyny 19x 127 do mocniejszych amorków http://allegro.pl/automatyczne-otwieranie-bagaznika-sprezyna-19x127-i7037419738.html
lub 2 niebieskie 19x127 mocniejsze sprężyny do słabszych amorków http://allegro.pl/automatyczne-otwieranie-bagaznika-sprezyna-19x127-i7037303891.html

Daj znać jak poczynisz modyfikacje. Opisz jak to działa i najlepiej, wklej zdjęcia lub załącz film. Jestem szczerze zainteresowany.
Pzdr

snamhtor
25-11-2017, 09:15
Witam Panowie pytanie
Wersja HB nowe teleskopy Magneti Marelli 740N jakie dobrać do tego sprężyny ? aby to ładnie działało

siara1983
26-11-2017, 11:34
Hejka, ma ktos jakies wiesci jak z tym zestawem do kommbi?

Dena
29-11-2017, 19:02
Bump: [QUOTE=JaroZalek;2886216]Witam
Poświęciłem 2 godziny życia i przeczytałem wszystkie 53 strony tego wątku plus filmy z youtube oraz opisy pod nimi odnośnie klapy nie elektrycznej w HB i dochodzę do wniosku, że popełniliście klika błędów.
Na początek z tą wymianą amorków na takie od Transita 810N czy 850N to chyba chcecie szybko odwiedzić blacharza. Nie wiem czy podnosiliście taką klapę w Transicie kiedykolwiek i czy wiecie jak zbudowany jest taki amorek.
Przede wszystkim klapa Transita startuje z pionu do poziomu więc siła podnoszenia jest duża ale i siła hamowania spora żeby tym wielkim klapiskiem podczas unoszenia nie dostać przypadkiem w szczękę. Przy czym zakładam, że sama klapa nie jest dużo cięższa niż w habecie :-)
Jak wiecie tłok w takim amorku czy to gazowo-olejowym czy też olejowym działa tak, że jednocześnie i troszkę pcha i hamuje to pchanie.
Dlatego też kilku kolegów pisało że wypycha im klapy w kierunku tyłu nadwozia i tworzy się szpara za co odpowiada nie tylko sprężyna ale i za silny amorek po zamknięciu klapy. Nie wspominając o tym, że cóż nam z takiego fajnego otwierania kiedy zamykanie wcale nie jest komfortowe a dla kobiet prawie nie możliwe.
Moim zdaniem nowe amorki są konieczne ale na pewno nie 810N czy 850N bo to przegięcie na maxa. W linku z wiki podanym przez jednego z kolegów kilkanaście postów wcześniej wynikało że sprężynka przy pchaniu robi 610N czyli będzie miała problem z amorkiem 810-850N na starcie.
Takie zastosowanie powoduje że na końcu ruchu klapy mamy zbyt duża moc wyrywającą zawiasy a na początku za duże hamowanie przez co w początkowej fazie unoszenia nie pomagają dodane sprężyny. Widać to szczególnie przy niskiej temperaturze kiedy olej gęstnieje a metal jest mniej sprężysty.
Przeglądając ebay nigdzie nie widziałem żeby proponowane zestawy ( amortyzator ze sprężyną ) miały podaną jeśli już była podana, większą siłę od tej fabrycznej 715N.
Ponieważ u mnie w mondku klapa już ledwo się unosi w najbliższych dniach zastosuję zestaw podobny do tego https://www.youtube.com/watch?v=AMmPnoCE9cA
Kiedy zrobicie pauzę na zbliżeniu amorków zobaczycie numer serii fabrycznych 715N działających przy wspomaganiu jak wynika z tego co podał autor filmu takiej przeciętej na pół 300 mm sprężyny https://www.ebay.co.uk/itm/122644114230?ul_noapp=true lub też takiej https://www.amazon.co.uk/dp/B01EZZR28I/ref=cm_sw_r_cp_apa_VmGCzbCHFBK16
Czyli po około 150mm na stronę choć autor proponuję przyciąć na 120-130mm

I jak to działa

JaroZalek
29-11-2017, 20:34
U mnie już komplet zamontowany pięknie działa a że często idę do auta z jakimiś gratami w ręce to bardzo cieszący mnie bayer :-) Jutro wrzucę filmik bo dopiero skończyłem montaż a jest już ciemno i pada deszcz.
Jedyna zmiana jakiej dokonałem względem tego co napisałem w poprzednim poście to amorki 715N od firmy Stabilus dość drogie bo po blisko 80zł sztuka ale innych nie było tylko jakieś tanie ale mniej N. miały niż fabryczne. Sprężyna jakiej użyłem to ta niebieska http://allegro.pl/automatyczne-otwieranie-bagaznika-sprezyna-19x127-i7037303891.html
Po testach okazało się że słabsza zielona nie ma wystarczającego "strzału" początkowego i muszę jakieś 2 cm unieść lekko żeby się podniosła. U autora aukcji są też dłuższe sprężyny ale nie polecam do HB ponieważ u mnie po zamknięci widać jak zwoje prawie się stykają więc dłuższa sprężyna mogła bu powyginać uchwyty amorków.
2 sprężyny 19x127mm - Kolor Zielony mam zbędne więc jeśli ktoś widzi u siebie zastosowanie do mocniejszych amorków lub do testów czy coś w tym rodzaju to mogę podesłać za garść drobniaków ;-)

magic097
30-11-2017, 09:28
U mnie już komplet zamontowany pięknie działa a że często idę do auta z jakimiś gratami w ręce to bardzo cieszący mnie bayer :-)

Super. Podejdzie to do kombi?

Dena
30-11-2017, 16:07
Gdzie kupiliście siłowniki Magneti 740N

Edi
30-11-2017, 16:37
https://milionczesci.pl/sprezyna-gazowa,silownik-klapy-bagaznika/magneti-marelli-sprezyna-gazowa,silownik-klapy-bagaznika-430719043600-magneti-marelli-id144129.php

Bump: I jak panowie jest z klapą w kombi? Działa już coś?

magic097
02-12-2017, 10:59
jest wynalazek do kombi :027:
https://schaefer-metallverarbeitung-shop.com/epages/39704e8e-6cb4-4ceb-8548-a5d41479d6a7.sf/sec95453038cb/?ObjectPath=/Shops/39704e8e-6cb4-4ceb-8548-a5d41479d6a7/Products/2014022

cena powala, ale raz się żyje :619:

Panowie mieszkający za zachodnią granicą, zamówi ktoś to do siebie jak by co? I przywiezie do Polski przy okazji?

ppfalcon
05-12-2017, 10:13
Kurcze, jestem mega zainteresowany tym wynalazkiem, ale u mnie w aucie po wciśnięciu przycisku klapa nie odskakuje do góry, a jedynie dezaktywuje się blokada zamka. Nie wydaje mi się, żeby sama sprężyna podniosła klapę na tyle wysoko aż siłownik zacznie działać :(

Matius86
05-12-2017, 10:14
Kurcze, jestem mega zainteresowany tym wynalazkiem, ale u mnie w aucie po wciśnięciu przycisku klapa nie odskakuje do góry, a jedynie dezaktywuje się blokada zamka. Nie wydaje mi się, żeby sama sprężyna podniosła klapę na tyle wysoko aż siłownik zacznie działać :(Oczywiscie ze nie musza byc tez inne silowniki procz sprezyn...

Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu Tapatalka

gruber000
05-12-2017, 21:09
Kurcze, jestem mega zainteresowany tym wynalazkiem, ale u mnie w aucie po wciśnięciu przycisku klapa nie odskakuje do góry, a jedynie dezaktywuje się blokada zamka. Nie wydaje mi się, żeby sama sprężyna podniosła klapę na tyle wysoko aż siłownik zacznie działać :(

Po podwójnym kliknięciu zamek się otwiera.

peteypee
07-12-2017, 08:13
Panowie ktoś coś zdziałał z elektrycznym otwieraniem? W którymś poście ktoś pisał o gumkach na których opiera się klapa. One moga zostać bo jak klapa się na nich zeprze to zamyka "na raz" , wystarczy ją docisnąć a tę funkcję przejmuje zamek.

Ritchey
07-12-2017, 11:10
Witam. Na "Alledrogo" pojawiły się wynalazki w postaci sprężyn z drutu prostokątnego do automatycznego otwierania klapy bagażnika. Ich wymiary pozwalają na zastosowanie w oryginalnych siłownikach klapy. Ja użyłem niebieskie sprężyny o podwójnej sile działania i dopasowałem je do klapy swojego Mondeo mk5 kombi. Efekt jest dokładnie taki jaki zamierzałem. Po dwukrotnym przyciśnięciu otwierania klapa wędruje do góry. Wadą natomiast dla niektórych może być odbicie sprężyn podczas zamykania klapy.

magic097
07-12-2017, 13:52
Witam. Na "Alledrogo" pojawiły się wynalazki w postaci sprężyn z drutu prostokątnego do automatycznego otwierania klapy bagażnika.

Link do tych sprężyn poproszę ;)

arni_
07-12-2017, 14:18
Ja również :)

Ritchey
07-12-2017, 14:29
https://allegro.pl/kategoria/klapy-bagaznika-silowniki-254553?string=Automatyczne%20otwieranie%20baga%C5% BCnika%20spr%C4%99%C5%BCyna&reco_id=2b6cf557-db5a-11e7-b69b-246e96321b30&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-aut-1-1-1003

Są dwa rodzaje sprężyn. Zielone są słabsze, niebieskie - dwa razy mocniejsze.
Długość dobrać korzystając z katalogu. Trzeba zmierzyć minimalną przestrzeń na siłowniku, kiedy klapa jest zamknięta. Ja założyłem opaskę zaciskową, która po zamknięciu klapy przesunęła się w pozycję "minimum".

Efekt działania tego rozwiązania: https://www.youtube.com/watch?v=128Ujnb-Gl0

ireneusz149
07-12-2017, 18:58
W dniu wczorajszym zadzwoniłem do Firmy z Krosna, która wykonuje zestawy do automatycznego otwierania klapy bagażnika. I poinformowano mnie, że parametry siłownika i sprężyny zostały już ustalone oraz wykonanie siłowników zostało zlecone firmie zajmującej się ich produkcją. Pierwsze zestawy mają pojawić się na początku stycznia. Nie będzie więc prezentu pod choinkę.

wojber
08-12-2017, 13:05
witajcie
tez siedzę nad tematem od paru dni bo muszę wymienic siłowniki wiec dlaczego nie zrobic odrazu automatycznego otwierania.
Znalazłem cos takiego:

https://www.olx.pl/oferta/silowniki-automatycznie-podnoszace-klape-bagaznika-ford-mondeo-mk4-hb-CID5-IDjMxR7.html

nie mniej jednak uwazam ze troche za drogo. podobny zestaw w oktavi kosztuje ok 140zł na allegro.
Musze popatrzec i pokombinowc moze wytarczy dokupic same sprezyny i bedzie działało i to za ulamek ceny

Dudi_81
09-12-2017, 12:33
Ktoś próbuje zarobić i nawet nie zadał sobie trudu żeby założyć sprężyny, kupując te elementy oddzielnie wyjdzie dużo taniej.

Lux1980
09-12-2017, 18:02
Witam.
Istnieje coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=eklhclrHd4k, wystarczy
kupić sprężyny, zamontować na siłownikach i cieszyć się z automatu :)
Pozdrawiam.

JaroZalek
09-12-2017, 20:57
Koledzy magic097 i Lux1980 czy chociaż spróbowaliście przeczytać więcej z tego wątku niż dwa posty do góry ? Naprawdę jestem spokojnym człowiekiem i chętnie pomogę ale ręce opadają jak ktoś w wątku zawierającym ponad 500 postów gdzie łopatologicznie jest wyłożona kawa na ławę ( wiele osób na prawdę się postarało opisać temat ) 5 postów wyżej są linki wszystkie informacje i co kto potrzebuje znowu prosi się o linka albo odkrywa coś co zostało odkryte już 200 postów wcześniej. Czy to jest forum dorosłych czy gdzieś się zagubiłem w internecie. Odpowiedzcie proszę bo może google zablokowało Wam opcje wyszukiwania i zamieniło język wyświetlanych wyników na albański ?

Bump: Witam. Na "Alledrogo" pojawiły się wynalazki w postaci sprężyn z drutu prostokątnego do automatycznego otwierania klapy bagażnika. Ich wymiary pozwalają na zastosowanie w oryginalnych siłownikach klapy. Ja użyłem niebieskie sprężyny o podwójnej sile działania i dopasowałem je do klapy swojego Mondeo mk5 kombi. Efekt jest dokładnie taki jaki zamierzałem. Po dwukrotnym przyciśnięciu otwierania klapa wędruje do góry. Wadą natomiast dla niektórych może być odbicie sprężyn podczas zamykania klapy.

Założyłem najprawdopodobniej sprężyny o których piszesz ale nie rozumiem co masz na myśli pisząc o "odbiciu podczas zamykania" ??? Może u Ciebie te sprężyny są za długie bo u mnie żadnego odbicia nie ma po prostu zatrzaskuję klapę i już.

magic097
09-12-2017, 22:30
Koledzy magic097 i Lux1980 czy chociaż spróbowaliście przeczytać więcej z tego wątku niż dwa posty do góry ? Naprawdę jestem spokojnym człowiekiem i chętnie pomogę ale ręce opadają jak ktoś w wątku zawierającym ponad 500 postów gdzie łopatologicznie jest wyłożona kawa na ławę ( wiele osób na prawdę się postarało opisać temat ) 5 postów wyżej są linki wszystkie informacje i co kto potrzebuje znowu prosi się o linka albo odkrywa coś co zostało odkryte już 200 postów wcześniej. Czy to jest forum dorosłych czy gdzieś się zagubiłem w internecie. Odpowiedzcie proszę bo może google zablokowało Wam opcje wyszukiwania i zamieniło język wyświetlanych wyników na albański ?

Jak próbujesz być śmieszny to przestań, bo Ci nie wychodzi. Rozumiem że w całym internecie są tylko jedne sprężyny do których podałeś linka i na tym koniec tak? Każdy musi kupić takie jak Ty tak?
Rozumiem że te 500 postów, począwszy od 2009 roku nadal są aktualne i nic się nie zmieniło tak?

JaroZalek
10-12-2017, 00:27
W tych 500 postach są informacje o sprężynach dostępnych w Polsce ( choć by Krosno z podanymi namiarami gdzie zamawiać co robić ) jak i zagranicą eBay, a większość linków jest aktywnych, jeśli nie to google działa 24H. Do tego jak sam napisałeś masz aktywnego linka choć by ode mnie a tam inne aukcje tego użytkownika ale nadal mało. OK proszę, pisz już biorę się za robotę - mają być tańsze, droższe w innym kolorze czy może konkretny producent ?

magic097
10-12-2017, 07:57
W tych 500 postach są informacje o sprężynach dostępnych w Polsce ( choć by Krosno z podanymi namiarami gdzie zamawiać co robić ) jak i zagranicą eBay, a większość linków jest aktywnych, jeśli nie to google działa 24H. Do tego jak sam napisałeś masz aktywnego linka choć by ode mnie a tam inne aukcje tego użytkownika ale nadal mało. OK proszę, pisz już biorę się za robotę - mają być tańsze, droższe w innym kolorze czy może konkretny producent ?

Ja się bardzo cieszę że chcesz być pomocny. Twój opis te kilkanaście postów wyżej jest bardzo szczegółowy i to się ceni. Jednak nikt, z Tobą włącznie, nie odpowiedział na pytanie czy podany przez ciebie zestaw równie dobrze zadziała w kombi. Więc pytam czy taki sam efekt będzie w kombi?
Wiem że jest firma w Krośnie która ma wypuścić komplet do kombi po nowym roku ale nie wiadomo czy to wypali i może po prostu wystarczy zasstosować twój zestaw i na to samo wyjdzie.

Golson
10-12-2017, 08:02
Nie pasuje. Pomyśl - inny ciężar klapy, inne parametry siłowników... w jaki niby sposób miało by to pasować?

JaroZalek
10-12-2017, 16:43
Myślę że do kombi też da radę coś wybrać. Nie wiem tylko czy amorki mają tą samą długość. Trzeba by też zmierzyć ile tłoka zostaje po zamknięciu klapy tak żeby dobrać odpowiednią długość sprężyny.
Golson - amorki i tak trzeba by wymienić na nowe chyba że ktoś ma świeżo po wymianie. Niestety chwilowo nie mam pod ręką Mondeo MK4 w wersji kombi żeby to pomierzyć. Potrzebujemy 3 wymiary - długość amorka całego przy otwartej klapie, długość nazwijmy to elementu grubego w którym pracuje tłok oraz długość pozostałego cienkiego tłoka po zamknięciu klapy. Porównamy z HB i coś można dobrać ze sprężyn. Tak myślę ;-)

snamhtor
11-12-2017, 20:22
JaroZalek a gdzie obiecany filmik ?
Panowie co wybrać która lepsza firma Magneti Marelli czy Lesjofors ?

adam_p1
11-12-2017, 20:28
czy moze ktos podsumowac wyniki dla kombiaka? potrzebuje info a doczytalem do 34 strony i brak dobrego info
dzieki !

Matius86
11-12-2017, 20:44
czy moze ktos podsumowac wyniki dla kombiaka? potrzebuje info a doczytalem do 34 strony i brak dobrego info
dzieki !Czekamy na koniec testow od firmy ktora sie za to zabrala...wiec czekac cierpliwie...

Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu Tapatalka

adam_p1
12-12-2017, 10:08
ok wiec czekamy

Dudi_81
17-12-2017, 12:04
Zmieniłem zielone sprężyny z Jartechu V20-127 na te niebieskie MOLLIFICIO BORDIGNON 19x127 Sprężyna jakiej użyłem to ta niebieska http://allegro.pl/automatyczne-otwieranie-bagaznika-sprezyna-19x127-i7037303891.html i przy obecnych temperaturach otwiera się bez problemu. Siłowniki na razie zostały te Transitowe 810N, ale może jak będzie za dużo gotówki to zmienię na dobre 715N bo jednak zamykanie jest mało komfortowe.

Golson
17-12-2017, 14:45
niebieskie MOLLIFICIO BORDIGNON 19x127

Mam dwie takie sprężyny luzem jakby ktoś chciał w warszawsi wypróbować zanim będzie zamawiać.

DawidUK
18-12-2017, 13:02
U mnie już komplet zamontowany pięknie działa a że często idę do auta z jakimiś gratami w ręce to bardzo cieszący mnie bayer :-) Jutro wrzucę filmik bo dopiero skończyłem montaż a jest już ciemno i pada deszcz.
Jedyna zmiana jakiej dokonałem względem tego co napisałem w poprzednim poście to amorki 715N od firmy Stabilus dość drogie bo po blisko 80zł sztuka ale innych nie było tylko jakieś tanie ale mniej N. miały niż fabryczne. Sprężyna jakiej użyłem to ta niebieska http://allegro.pl/automatyczne-otwieranie-bagaznika-sprezyna-19x127-i7037303891.html
Po testach okazało się że słabsza zielona nie ma wystarczającego "strzału" początkowego i muszę jakieś 2 cm unieść lekko żeby się podniosła. U autora aukcji są też dłuższe sprężyny ale nie polecam do HB ponieważ u mnie po zamknięci widać jak zwoje prawie się stykają więc dłuższa sprężyna mogła bu powyginać uchwyty amorków.
2 sprężyny 19x127mm - Kolor Zielony mam zbędne więc jeśli ktoś widzi u siebie zastosowanie do mocniejszych amorków lub do testów czy coś w tym rodzaju to mogę podesłać za garść drobniaków ;-)

To jeżeli mógłbyś mi pomóc tylko w ostatecznym wyborze...

Jeżeli zamówię te części :
http://allegro.pl/automatyczne-otwieranie-bagaznika-sprezyna-19x127-i7037303891.html

i to:
http://allegro.pl/silowniki-teleskopy-klapy-tyl-ford-mondeo-mk4-hb-i6845455505.html#shippingInfo

to będzie działać ? :P

u mnie podnośniki już dawno umarły, to były fajny, kolejny bajer :)

DawidUK
19-12-2017, 08:01
Kupiłem niebieskie 19x127 sprężyny i teleskopy marelli 715N, zobaczymy jak będzie działać ;P

snamhtor
22-12-2017, 20:03
Kupiłem niebieskie 19x127 sprężyny i teleskopy marelli 715N, zobaczymy jak będzie działać ;P

No i jak ? działa?
Jest szansa na filmik ?

adam_p1
23-12-2017, 11:33

jak wrazenia?

michumax
27-12-2017, 01:00
...

snamhtor
07-01-2018, 09:54
No widzę temat ucichł

krzysztofSJZ
07-01-2018, 22:27
Na YT znalazłem jakiś filmik gościu w kombiku założył sprężyny z wiatrówki i początkowo mu to grało aż po jakimś czasie napisał że odradza taki wynalazek bo powyginały się mocowania, wczoraj z ciekawości spojrzałem na siłowniki w moim fredku i jakoś nie widzę tam miejsca na sprężynę jest tam nie całe 2 cm luzu

DawidUK
08-01-2018, 08:59
trafiłem niestety na problem, bo wydaje mi się że te amorki są nierozbieralne...i nie mogę założyc sprężyn, a jestem już w Anglii więc słabo. odeślę sprężyny i odpuszczę temat niestety :(

rapidziory
16-01-2018, 23:02
Czy może ktoś ma doświadczenie z siłownikami z kombi? Z tego co czytałem rozwiązania na automatyczne otwieranie na razie nie ma przetestowanego. Chodzi mi o sprawdzone amortyzatory do ręcznego zamykania. Ktoś wie jaki model lub firma są godne polecenia?

kamil6021
18-01-2018, 22:06
Czy może ktoś ma doświadczenie z siłownikami z kombi? Z tego co czytałem rozwiązania na automatyczne otwieranie na razie nie ma przetestowanego. Chodzi mi o sprawdzone amortyzatory do ręcznego zamykania. Ktoś wie jaki model lub firma są godne polecenia?

Z tematu wynika tylko jeden kompletny zestaw:
https://schaefer-metallverarbeitung-shop.com/epages/39704e8e-6cb4-4ceb-8548-a5d41479d6a7.sf/sec95453038cb/?ObjectPath=/Shops/39704e8e-6cb4-4ceb-8548-a5d41479d6a7/Products/2014022

Opinia na stronie tylko jedna ale za to pozytywna. Koszt też nie jest powalający jak za takie udogodnienie...
Tylko czy znajdzie się chętny i przetestuje w Naszym pięknym kraju. Może jakieś grupowe zamówienie :027:

rapidziory
18-01-2018, 23:06
Dzięki za odpowiedź. Nie zależy mi na automatycznym otwieraniu. Chcę wymienić siłowniki bo te już słabo działają. I nie wiem na co się zdecydować:
1. Magneti Marelli
2. Krosno
3. Lesjofors
4. Oryginalną używkę
Ktoś wymieniał i coś poleca?

koszka
19-01-2018, 05:21
Ja mam od roku Krosno i jest ok. Lesjofors jest też bardzo dobry ale i frogi

snamhtor
20-01-2018, 07:16
Dzięki za odpowiedź. Nie zależy mi na automatycznym otwieraniu. Chcę wymienić siłowniki bo te już słabo działają. I nie wiem na co się zdecydować:
1. Magneti Marelli
2. Krosno
3. Lesjofors
4. Oryginalną używkę
Ktoś wymieniał i coś poleca?

Ja słyszałem tak :

1. Magneti Marelli - włoszczyzna
2. Krosno - Polski produkt ale dużo ludzi niezadowolonych
3. Lesjofors - szwedzki produkt podobno dobra jakość
4. Oryginalną używkę zależy jk się trafi

Bentacz
20-01-2018, 21:23
Witam! Zainteresowałem się mega tematem i dołączam się do oczekiwań do wersji kombi mk4 ;)

Yoo!
28-01-2018, 13:08
Przekaźnik już jest
https://www.piekarz.pl/pl/?item=1938
Do tego stycznik pomocniczy i dwa gniazda bezpieczników oraz dwa bezpieczniki. Można by jeszcze dodać do układu zabezpieczenie bimetalowe przerywające zasilanie w razie gdyby krańcówka siłownika nie zadziałała. Całość sterowania powinna się zamknąć w 60-70 PLN. Jednak kluczowa jest odpowiedz na pytania: Czy podejdzie taki siłownik i czy ma wbudowane krańcowe wyłączniki. Mocowanie wytrzyma bo siłownik musi być wspierany przez drugi gazowy. Jeśli chodzi o domykanie, to bynajmniej w lifcie klapa jest na tyle ciężka że siłownik bez problemu ją dociągnie. Zmierzyłem u mnie siłę potrzebną do domknięcia (w archaiczny ale skuteczny sposób) potrzebna siła to 9,6 kg z jednym siłownikiem gazowym. Myśle że siłownik wygeneruje więcej. Oczywiście nie wiem o co koledze powyżej chodziło z tym zamkiem z silniczkiem ale podstawą modu jest posiadanie zamka elektrycznego klapy.

Kolego Norbi, a Ty gdzie znikłeś :)
Taka wizja automatyki sie pojawiła i co, liczyłem na Ciebie :D

Norb.81
28-01-2018, 14:48
Kolego Norbi, a Ty gdzie znikłeś :)
Taka wizja automatyki sie pojawiła i co, liczyłem na Ciebie :DTrochę mi temat utknął. Bo po moich nazwijmy to "badaniach" okazuje się że musiał by być nowy zaczep zamka klapy z dociąganiem. Montaż pod kątem elektrycznyn był by prosty, ale ciężko dostać taki wynalazek do mk4. Zacząłem szukać ale nic nie ma. Trochę cisnołem znajomego mechanika żeby sprawdził mocowanie zaczepu w mk5 bo podstawa podobnie wygląda. Narazie temat wygląda następująco.
Siłownik el. od mk5 280 PLN (używka)
Dtugi zwykły standardowy
Dwa przekaźniki 80 PLN ( jeden bistabilny drugi stabilny z rególowaną zwłoką)
Termik dla bezpieczeństwa (elektroniczny) 12 PLN
Pdstwka na bezpiecznik 17 PLN
Przycisk zamykania klapy od insigni 25 PLN (używka)
Kable i termokurczki 30 PLN
Został jeszcze temat z dociąganiem do dopracowania i jak się zrobi cieplej to zabieram się do testów siłownika czy pociągnie i czy ma wbudowane krańcówki. Jak się okaże że ma to zostaje tylko dopracować to dociąganie. Wolno to mi idze bo dzieciak się pojawił i do tego firma więc przy szybkich wieczirach w zimie i bez garażu to za wiele czasu nie ma na dłubanie
Po testach siłownika się odezwę. Zaznaczam że nie mam kombiaka.

skiba-262
31-01-2018, 22:41
Witam, jeśli ktoś potrzebuje, mam do oddania sprężyny do modyfikacji Forda Mondeo Mk4 HB. Po więcej szczegółów zapraszam do odpowiedniego działu na forum: https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2926645&postcount=879

snamhtor
12-02-2018, 17:34
Czy ktoś wie i pomoże gdzie mogę znaleźć i kupić siłowniki o sile 760N?
Chyba że te co są w sprzedaży 715N dają rade jak to jest ?

P3ndr4k
14-02-2018, 13:22
Jeśli ktoś czeka na wersje MK4 Kombi to niestety przeciągły się nam testy, ponieważ wystąpiły problemy, ale obiecuje ze będą takie zestawy i dużo taniej niż u Niemców :) Jeśli jest tutaj na forum jakaś osoba z okolic Krosna która ma MK4 kombi w zwykłej wersji to proszę o kontakt. Siłowniki są już wybrane odpowiednie kwestia tylko sprężynek które testujemy ciągłe ale niestety to trwa bo to samochód klienta. Niestety tez temperatury robią swoje i siłowniki nie działają do końca tak jak powinny, ale to kwestia pogody:)

miszelos
14-02-2018, 13:40
A do MK4 wersja liftback jest coś?

Yoo!
14-02-2018, 14:11
A do MK4 wersja liftback jest coś?

Kolego czy wśród tych 60 stron na pewno nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie ? Zerknij, a na pewno ją znajdziesz.

P3ndr4k zapewniam Ci, że jest tu małe stado ludzi czekających na rozwiązanie :D

grafiq
14-02-2018, 21:02
Jeśli ktoś czeka na wersje MK4 Kombi to niestety przeciągły się nam testy, ponieważ wystąpiły problemy, ale obiecuje ze będą takie zestawy i dużo taniej niż u Niemców :)

Testujcie jak najszybciej bo akurat siłowniki mi sie kończą już ;)

OLOGT
14-02-2018, 22:47
Ja już sobie zrobiłem .Siłowniki lejfors 585nm ,sprężynki 55mm zielona seria

https://www.youtube.com/watch?v=_pB7GPZIunc

lechu_jr
14-02-2018, 23:13
Ja już sobie zrobiłem .Siłowniki lejfors 585nm
Mógłbyś nr seryjny siłownika podać ? Siła ok ,ale jeszcze długość ważna
Dzięki

Yoo!
15-02-2018, 06:43
O ile sie nie mylę to są to siłowniki stosowane w Lagunach, a już była o tym mowa.
Ologt w jakich temperaturach sprawdzałeś działanie ?

OLOGT
15-02-2018, 09:43
Tamperatura 0° ,myślę że w minusowych może to już nie zadziałać ,można mocniejszy siłownik założyć ale wtedy przy mocno dodatnich będzie klapą bardzo tłuc w końcowym momencie otwarcia

jaca145
15-02-2018, 19:00
Tutaj http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7082799859 gość ma duży wybór,zakładałem do skody Octavii kombi działa ok. Ale można wymienić sprężynki tylko trzeba dobrać odpowiednie. Piszę tylko o otwieraniu z pilot lub przycisku. Myślę że cena dobra szkoda że sam nie domyka.

Roland074
15-02-2018, 19:55
Witam
Panowie mam mondeo MK4 wersja liftback z oryginalnym spoilerem na klapie bagażnika.
Czy do takiej klapy amortyzatory i sprężyny muszą być mocniejsze, czy takie jak dla wersji bez tylnej płetwy?

Dziękuję za ewentualne udzielone odpowiedzi i pozdrawiam.

Robert 68
15-02-2018, 21:30
Roland074 mam taką samą wersję i siłowniki muszą być 740N, problem w tym iż występują tylko w oryginale i kosztują 250 zł./szt :(

Yoo!
16-02-2018, 10:14
Tutaj http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7082799859 gość ma duży wybór,zakładałem do skody Octavii kombi działa ok. Ale można wymienić sprężynki tylko trzeba dobrać odpowiednie. Piszę tylko o otwieraniu z pilot lub przycisku. Myślę że cena dobra szkoda że sam nie domyka.

Szczerze mówiąc, że mając MK5 to pierwsze co to inwestuje w elektryczne siłowniki i otwieranie i zamykanie z guzika. W tym wypadku dla mnie sprężyny to bez sens, ale to moje zdanie.

Tamperatura 0° ,myślę że w minusowych może to już nie zadziałać ,można mocniejszy siłownik założyć ale wtedy przy mocno dodatnich będzie klapą bardzo tłuc w końcowym momencie otwarcia

Ja już przetestowałem takie siłowniki + zielona sprężyna co opisywałem kilkanaście stron temu, lecz klapa ani drgneła, nawet mi nie odskakuje.

P3ndr4k
16-02-2018, 12:20
Panowie czy może mi ktoś powiedzieć czy klapa w ST rożni się od tej w zwykłej wersji? MK4 oczywiście?

angelz
16-02-2018, 12:30
Panowie czy może mi ktoś powiedzieć czy klapa w ST rożni się od tej w zwykłej wersji? MK4 oczywiście?

spojler jest inny

P3ndr4k
16-02-2018, 13:09
jeśli tylko tyle to super, myślałem ze tez może mocowania się różnią co do siłowników to mamy na 610N i otwierało się do -3 stopni a teraz niestety nie za każdym razem się otwiera i musimy to dopracować.

angelz
16-02-2018, 13:29
jeśli tylko tyle to super, myślałem ze tez może mocowania się różnią.

nie no czy tylko tyle to nie wiem bo nie mam porównania za zwykła wersją, z wizualnych różnic to ten spojler który coś tam dodatkowo waży.
Jak potrzebujesz zdjęcia klapy kombi w wersji S do daj znać na priv. z opisem co i jak

OLOGT
16-02-2018, 19:14
Niczym się nie różni ,klapy są takie same w każdej wersji ,a spoiler to może mieć lub nie mieć Titanium S ,zależy czy ktoś domówił sobie

Bump: co do siłowników to mamy na 610N

Możesz podpowiedzieć od czego dopasowałeś siłownik 610N ??

Bump: Ja już przetestowałem takie siłowniki + zielona sprężyna co opisywałem kilkanaście stron temu, lecz klapa ani drgneła, nawet mi nie odskakuje.

Jak założyłem siłowniki maxgear 585nm miałem tak samo ,widać różnica jest między siłownikami mimo deklarowanej przez nich siły

P3ndr4k
19-02-2018, 10:46
Możesz podpowiedzieć od czego dopasowałeś siłownik 610N ??

te siłowniki nie są od innego samochodu są to siłowniki robione na nasze zamówienie, jeśli będzie działać odpowiednio to wtedy będzie produkcja masowa.

my mamy do testów wersje MK4 ST

OLOGT
20-02-2018, 20:14
te siłowniki nie są od innego samochodu są to siłowniki robione na nasze zamówienie, jeśli będzie działać odpowiednio to wtedy będzie produkcja masowa.

my mamy do testów wersje MK4 ST

OK, Wersji ST nie ma w nomenklaturze Forda w Mondeo mk4 ,jest Titanium S .Może ktoś sobie znaczek tylko przyczepił .Jedynie wzmianka jest przy silniku 2.5t jako ST ale jako auto jest Titanium S seria 60 lub 66.Daj vin to pokaże Ci opis z fordetis.

PiotrL
08-03-2018, 12:52
Witam, mam pytanie odnośnie końcówki siłownika, którą należy zdjąć. Czy możliwe jest,że jest ona nie odkręcana, a zamontowana na wcisk lub w podobny sposób?

PiotrL
09-03-2018, 09:33
Już mam odpowiedź. Okazuje się,że moja była nakręcana, tylko plastik puścił pierwszy niż gwint i cała końcówka kręciła mi się dookoła nakrętki znajdującej się wewnątrz.

Marcinochal987
13-03-2018, 07:41
jest wynalazek do kombi :027:

cena powala, ale raz się żyje :619:

Panowie mieszkający za zachodnią granicą, zamówi ktoś to do siebie jak by co? I przywiezie do Polski przy okazji?

Posiadam takie amortyzatory w swoim modnolocie b7 /auto sprowadzone niedawno/. Prawdopodobnie ich żywotność dobiega końca bo klapa lekko podskakuje przy dwukrotnym otwarciu i to by było na tyle. Naprawdę niewiele brakuje. Zastanawiam się czy nie dołożyć jakąś dodatkową sprężynkę albo zmodyfikować istniejącą ? rozciągnąć? . Jak czytałem wcześniej jest szansa na rozebranie amortyzatora i dobranie się do sprężyny?

P.S. Z drugiej strony klapa ciężko się zamyka - ciężko się łamie.

Robert 68
13-03-2018, 08:47
modnolocie b7

Sorry za OT ale co to za model Mondeo B7?

Marcinochal987
13-03-2018, 09:43
Oczywiście chodziło o model BA7 -> Mondeo mk IV kombi.

Edit:
<- jest też w metryczce po lewej stronie

Yoo!
13-03-2018, 10:57
Posiadam takie amortyzatory w swoim modnolocie b7 /auto sprowadzone niedawno/. Prawdopodobnie ich żywotność dobiega końca bo klapa lekko podskakuje przy dwukrotnym otwarciu i to by było na tyle. Naprawdę niewiele brakuje. Zastanawiam się czy nie dołożyć jakąś dodatkową sprężynkę albo zmodyfikować istniejącą ? rozciągnąć? . Jak czytałem wcześniej jest szansa na rozebranie amortyzatora i dobranie się do sprężyny?

P.S. Z drugiej strony klapa ciężko się zamyka - ciężko się łamie.Klapa lekko odskakuje dzięki odbojnikom, a nie siłownikom. Spróbuj dołożyć sprężyny o których wcześniej mowa, ale w żadnym wypadku nie rozbieraj siłowników :D

A te siłowniki to żadne jakieś specjalne tylko odpowiednio dobrany moment,odpowiednio dobrane sprężyny do konkretnej klapy.

A tak w ogóle to jak się ma sprawa z testami? Temat umarły co?
Miały być już dwa miesiące temu :)
Trzeba chyba pogonić chłopaków :D

adam_p1
13-03-2018, 11:24
testy umarły, ktoś się tam miał za to wziąć, pisal do producenta i dupa

Marcinochal987
13-03-2018, 14:02
Spróbuj dołożyć sprężyny o których wcześniej mowa

Tzn zastąpić obecne, tak?

Poprzez "rozebranie siłownika" rozumiem odkręcenie końcówki mocującej (o ile się da).

Jeszcze myślę o dodaniu dodatkowej podkładki/podkładek na końcówce sprężyny.

Yoo!
13-03-2018, 18:36
Wymień siłowniki na nowe, prędzej to one wymagają wymiany niż sprężyny ;)
Podkładki jak najbardziej, ale zerknij na wcześniejsze wpisy dotyczące dołożenia sprężyn i podkładek.

Yoo!
20-03-2018, 08:50
Na Olx ktoś oferuje zestaw do HB

OLX -> klik (https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.olx.pl/oferta/silowniki-automatycznie-podnoszace-klape-bagaznika-ford-mondeo-mk4-hb-CID5-IDjMxR7.html&ved=2ahUKEwjAuf3ywfrZAhWHPFAKHTasCMwQFjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw3Uab35NPb9Mfwj2ogZRmEX)

xbeer
04-04-2018, 07:35
może ktoś podrzuć link do sprężyn aby automatycznie otwierała się klapa w mk4 kombi które można założyć i będą pasowały na siłowniki? jest tego sporo i nie wiem które bedą pasować, z góry dziękuje.

może łatwiej z tych który rozmiar:

http://allegro.pl/automatyczne-otwieranie-bagaznika-sprezyna-19x127-i7037303891.html

Yoo!
04-04-2018, 07:45
Kolego przestudiuj temat ;)
Nie ma 100% sposobu na kombi,sam czekam na jakiś cud :)

xbeer
04-04-2018, 09:50
aha ok czyli bez wgłębiania się jest problem z komiaczami? to są inne bagażniki czy jak?

Yoo!
04-04-2018, 11:40
Kilka postów wyżej była akcja zrobienia przez firmę dedykowanych sprężyn i siłowników pod kombi, niestety temat coś ucichł.
Kilka osób zrobiło klapę otwieraną z pilota,ale z biegiem czasu przestaje ona działać. Ja osobiście miałem zielone sprężyny i siłowniki z laguny i klapa ani drgneła. Temat ogólnie ciężki ;)

mrhenio
04-04-2018, 19:40
Na Olx ktoś oferuje zestaw do HB

OLX -> klik (https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.olx.pl/oferta/silowniki-automatycznie-podnoszace-klape-bagaznika-ford-mondeo-mk4-hb-CID5-IDjMxR7.html&ved=2ahUKEwjAuf3ywfrZAhWHPFAKHTasCMwQFjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw3Uab35NPb9Mfwj2ogZRmEX)

Orientuje się któryś z kolegów czy zestaw jest wart tych pieniędzy? Pisałem z gościem, twierdzi że ma to u siebie od 18 miesięcy i nic się nie dzieje, jestem mocno zainteresowany takim gotowym zestawem

xbeer
05-04-2018, 06:21
Dzięki za informację Yoo!

Yoo!
05-04-2018, 08:08
Spoko, jak będziesz miał jakiś sprawdzony patent to daj znać ;)
Najchętniej na automatyczne otwieranie i zamykanie klapy

ptaqx
06-04-2018, 06:56
Panowie może podpowiecie czy do MK4 HB wystarczy taki siłownik http://allegro.pl/silownik-klapy-bagaznika-peugeot-508-kombi-i6581314626.html czy może lepiej dopłaćić i wybrać ten https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3333141616140-FE47086-O106512-sprezyna-gazowa-pokrywy-bagaznika.html.
I do nich sprężyny niebieskie http://allegro.pl/automatyczne-otwieranie-bagaznika-sprezyna-19x127-i7037303891.html

Selak
11-04-2018, 16:54
Orientuje się któryś z kolegów czy zestaw jest wart tych pieniędzy? Pisałem z gościem, twierdzi że ma to u siebie od 18 miesięcy i nic się nie dzieje, jestem mocno zainteresowany takim gotowym zestawem

Zamówiłem, ale na razie ciężki kontakt ze sprzedającym. Dam znać jak już zestaw do mnie dotrze i założę.

mrhenio
11-04-2018, 20:44
No to czekam na jakiś odzew kolego jak to u ciebie śmiga

Dudi_81
12-04-2018, 12:40
Panowie może podpowiecie czy do MK4 HB wystarczy taki siłownik http://allegro.pl/silownik-klapy-bagaznika-peugeot-508-kombi-i6581314626.html czy może lepiej dopłaćić i wybrać ten https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3333141616140-FE47086-O106512-sprezyna-gazowa-pokrywy-bagaznika.html.
I do nich sprężyny niebieskie http://allegro.pl/automatyczne-otwieranie-bagaznika-sprezyna-19x127-i7037303891.html

Siłowniki z Krosna wystarczą, a niebieska sprężyna sprawdzi się dużo lepiej niż zielona.

angelz
17-04-2018, 19:29
czyli podsumowując badania nad kombi to upadły całkowicie?

Yoo!
17-04-2018, 19:32
No jak widać ;(

Selak
27-04-2018, 07:40
No to czekam na jakiś odzew kolego jak to u ciebie śmiga

Minął tydzień o założenia siłowników. Działają dobrze. Zaraz po założeniu byłem rozczarowany - zbyt mocne siłowniki i sprężyny sprawiały, że było ciężko zamknąć klapę. Na końcu podnoszenia było delikatne szarpnięcie. Miałem wrócić do fabrycznych siłowników, ale poprawiło się. W tej chwili jest to czego się spodziewałem. Trzeba użyć niewielkiej siły, żeby ściągnąć klapę do zamka, ale nawet dla drobnej dziewczyny nie jest to problem.

Siłowniki firmy KROSNO do kupienia bez przeróbki za 70 zł sztuka, więc nie wiem czy warto płacić 240 za gotowca. Ja jestem leniwy więc nie żałuję.

klocolus
20-05-2018, 12:16
Cześć. Po wygłuszeniu klapy pojawił się u mnie mały problem. Fabryczne siłowniki są za słabe (oryginalne, pewnie też już nie pierwszej świeżości). Potrzebowałbym siłowników o większej sile unoszenia do kombiaka, klapa waży pewnie z 3-4kg niż standardowa i głównie masa dodana za plastikową osłoną klapy. Pomoże mi ktoś dobrać?

Pzdr. Karol

P3ndr4k
25-05-2018, 08:22
jak by kogoś interesowało jak działa: https://www.youtube.com/watch?v=Kjeqz3Z8vtA

Kalafior998998
08-06-2018, 15:58
Minął tydzień o założenia siłowników. Działają dobrze. Zaraz po założeniu byłem rozczarowany - zbyt mocne siłowniki i sprężyny sprawiały, że było ciężko zamknąć klapę. Na końcu podnoszenia było delikatne szarpnięcie. Miałem wrócić do fabrycznych siłowników, ale poprawiło się. W tej chwili jest to czego się spodziewałem. Trzeba użyć niewielkiej siły, żeby ściągnąć klapę do zamka, ale nawet dla drobnej dziewczyny nie jest to problem.

Siłowniki firmy KROSNO do kupienia bez przeróbki za 70 zł sztuka, więc nie wiem czy warto płacić 240 za gotowca. Ja jestem leniwy więc nie żałuję.

Panowie Selak, mrhenio,

orientujecie sie czy siłowniki z OLXa mają 810N czy 715N?

adam_p1
08-06-2018, 17:37
jak by kogoś interesowało jak działa: https://www.youtube.com/watch?v=Kjeqz3Z8vtA

podsumuj prosze jakie masz sprezyny jakie silowniki lacznie z linkami, dzieki !

Yoo!
08-06-2018, 21:55
jak by kogoś interesowało jak działa: https://www.youtube.com/watch?v=Kjeqz3Z8vtAKolego jaki koszt?

skiba-262
14-06-2018, 15:16
Witam, jeśli ktoś potrzebuje, mam do oddania sprężyny do modyfikacji Forda Mondeo Mk4 HB. Po więcej szczegółów zapraszam do odpowiedniego działu na forum: https://forum.fordclubpolska.org/sho...&postcount=879

hipodrom
15-06-2018, 14:21
Odnośnie mk4 HB bez spojlera z wycieraczką:

Wyczytałem, z tego długiego postu, że najpierw polecane były siłowniki od Transita 810N/850N z zielonymi sprężynami 19x127.

Jednak później napisał JaroZalek, że powinny być silowniki 715N/740N MagnetiMarelli z niebieskimi sprężynami 19x127.

Chciałem spytać, jak to się sprawuje po czasie?

Kolega DawidUK pisał, że kupił taki zestaw, ale nie poradził sobie z tym i musiał odesłać.

Dlaczego kolega Dawid pisał o rozbieraniu siłowników? To nie jest gotowy zespół, który się tylko montuje?

Wołam kolegów
JaroZalek, DawidUK,

m4rioo
21-07-2018, 22:28
Ktoś wie czy są takie siłowniki ze sprezynami do kombi ?

Yoo!
22-07-2018, 06:56
Ktoś wie czy są takie siłowniki ze sprezynami do kombi ?Wiem,że nie chce się czytać tyłu postów :D
Ale z tego Ci się orientuję to narazie nikt nie ma w pełni sprawnej otwierającej się klapy. Aż trudno w to uwierzyć, że do takiego auta ciężko dobrać odpowiednie siłowniki i sprężyny.

Znalazłem coś takiego
https://www.conrad.pl/p/sprezyny-do-automatycznego-otwierania-klapy-bagaznika-gosimply-typ-c-2580-1604945?&vat=true&gclid=CjwKCAjws8vaBRBFEiwAQfhs-BpYtvIOLGzQGkcYWtaz0ZaYN-ohTw1JI03U4g5OaJMPaAkvLJirVxoCPeIQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

miszelos
22-07-2018, 09:36
Ktoś już sprawdzał jak działają te sprężyny z GoSimply? Nie ma w wykazie mondeo mk2...

Ar2di2
22-07-2018, 23:17
za to jest w opisie Mondeo mk3 Tournier 2007-2010, a ten zakres lat to raczej do mk4 pasuje

miszelos
23-07-2018, 07:07
Pomyłka miało być MK4.

Dudi_81
23-07-2018, 07:07
Wyczytałem, z tego długiego postu, że najpierw polecane były siłowniki od Transita 810N/850N z zielonymi sprężynami 19x127.

Jednak później napisał @JaroZalek , że powinny być silowniki 715N/740N MagnetiMarelli z niebieskimi sprężynami 19x127.

Ja na początku miałem pierwszy zestaw i w zimie nie działał, zmieniłem tylko sprężyny na te niebieskie i jest dużo lepiej.
Siłowniki zostawiłem z transita, ale w tej konfiguracji są za mocne.
Także polecałbym to drugie rozwiązanie.

Montaż to banał, nie jest to gotowe rozwiązanie, ale trzeba tylko odkręcić końcówki na teleskopach żeby przełożyć sprężyny.

Yoo!
23-07-2018, 09:08
Chodzi o te sprężyny

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7037303891

Siłowniki jakoś ogólne dostępne?
Bo jakoś ciężko znaleźć takie konkretne

JaroZalek
28-07-2018, 23:07
Witam wszystkich po przerwie i od razu przepraszam, że nie odpisałem ale problemy zawodowe się nawarstwiły przez co nastąpił brak czasu na forum. Ale nie ma tego złego i po roku mogę napisać że system (siłowniki i sprężyny) opisywany prze ze mnie w postach od strony nr 54 działa bez problemowo tak samo jak w dniu kiedy go montowałem. Otwieranie w HB działa dokładnie tak jak w filmach na youtube. Zimą kiedy w aucie klapa bagażnika nie była otwierana kilka dni czasem był problem z samoczynnym podniesieniem ale wystarczyło lekko trącić i szła do góry a kolejne otwarcia były już bezproblemowe. Na dzień dzisiejszy w klapie ani w mocowaniach nie nastąpiły żadne uszkodzenia odkształcenia czy przesunięcia na zawiasach.
Czytając nowe posty widzę że jest sporo dezinformacji i pytań na które odpowiedzi już padły wcześniej więc polecam przestudiować wątek dalej wstecz niż o dwie strony. Odnośnie Mondeo MK4 w wersji kombi nie miałem okazji zrobić testu z braku dostępności auta. Jeśli ktoś z posiadaczy kombi mieszka w Warszawie to możemy wieczorem pokombinować mam jeszcze jeden komplet nowych słabszych sprężyn więc na pewno po pomiarach uda się coś dobrać bo to żaden problem. Podsumowując - wszystko jest dostępne zarówno siłowniki jak i sprężyny potrzebne są tylko pomiary na aucie. Co do samych siłowników produktów Maxgear nie radził bym kupować szkoda kasy na taki szmelc, polskie Krosno jest alternatywą ale patrząc na cenę 70 zł za sztukę wolał bym Stabilusa za nie całe 90 zł lub znajdującego się po środku Magneti Marelli. Ja swoje siłowniki Stabilusa zamawiałem w sieci AutoPartner i nie ma czegoś takiego że trzeba oryginał bo nie występuje w zamienniku jak ktoś wcześniej napisał. Co do rozkręcenia siłownika w celu montażu sprężyny to te plastikowe końcówki u każdego producenta się odkręcają nie pamiętam jedynie czy u mnie nie było czasem lewego gwintu.
Jeśli chodzi o ten gotowy zestaw z OLX podlinkowany przez kolegę Yoo! to za 240 zł sprzedający mógłby chociaż napisać najistotniejszą rzecz a mianowicie kto jest producentem zastosowanych siłowników. Jest to najistotniejszy element dlatego zastosowanie tam jakiegoś śmierdzącego tandetnym chińskim plastikiem Maxgeara mija się z celem bo przy wadze klapy HB całość podziała pewnie kilka tygodni.

GRZEŚ7105
29-07-2018, 07:37
Witam kolegę Jarozalek śledzę ten wątek od jakiegoś czasu pośiadam mk4 kombi i trochę wolnego czasu wieczorami może udałoby się wykombinować coś w kombiaku

Yoo!
29-07-2018, 07:57
Kombinujcie Panowie :D

Robert 68
29-07-2018, 09:16
nie ma czegoś takiego że trzeba oryginał bo nie występuje w zamienniku

Będę zobowiązany za link do siłowników 740N do HB (wersja z oryginalnym spoilerem)

Ar2di2
30-07-2018, 19:59
jak uda się coś dla wersji kombi dopasować to jestem również zainteresowany

blockout
30-07-2018, 22:03
Ja tez byłbym wdzięczny za badania nad kombi ��

JaroZalek
17-08-2018, 00:19
Witam kolegę Jarozalek śledzę ten wątek od jakiegoś czasu pośiadam mk4 kombi i trochę wolnego czasu wieczorami może udałoby się wykombinować coś w kombiaku
Przyszły tydzień jakiś wieczór możemy się gdzieś ustawić na kilka minut i przetestować. Daj znać w weekend kiedy to się zgramy.

Bump: Będę zobowiązany za link do siłowników 740N do HB (wersja z oryginalnym spoilerem)

W necie nic nie znalazłem z taką siła może podjedź do Auto Partner S.A. nie wiem gdzie masz blisko Zielona Góra czy Gorzów albo innej dużej hurtowni w swoim rejonie nie powinno być problemu z zakupem lub zamówieniem odpowiednich siłowników w końcu mondeo to popularne auto.

Robert 68
17-08-2018, 08:22
nie powinno być problemu z zakupem lub zamówieniem odpowiednich siłowników

Niestety, nigdzie takich poza oryginałami nie ma :( Jakby ktoś nagle znalazł namiar na takie (740N) zamienniki to poproszę.

GRZEŚ7105
17-08-2018, 20:27
Witam kolego JaroZalek.
Obecnie przebywam w kurortach nad morzem w poniedxiałek idę do pracy zrobię rekonesans w jaki dzień możemy się spotkać mój numer telefonu to 605567701.
Pozdrawiam.

GRZEŚ7105
20-08-2018, 17:05
Witam .
Jestem dostępny wtorek-piątek po godzinie 17.
pozdrawiam

Marnotka
05-09-2018, 08:53
Witam serdecznie, czy niebieskie sprężyny 19x127 nie są nieco za długie ? Po ściśnięciu mają 78,4mm, a jak mierzyłem na siłowniku i minimum to około 66,4mm.

Niedzwiedz1976
28-10-2018, 09:15
Panowie jak tam udało się wam coś wykombinowac do kombi

VoSooler
19-11-2018, 20:07
Tutaj znalazłem z sedanem: https://www.youtube.com/watch?v=6V3TjLBEIyI
Czekam na odpowiedź, bo chcę się dowiedzieć dokładnie jakie siłowniki. Może ktoś stąd założył do sedana? 66 stron trochę dużo do przewijania :D

miskmaster
07-12-2018, 01:14
Halo! Co z tym Kombii? :lol:

Yoo!
07-12-2018, 07:53
Chyba bedzie trzeba zmienić wóz :D

MarcinMSKW
25-12-2018, 08:32
Hej koledzy, widziałem cały set siłownika ze sprężyną od Gosimply dedykowany do Mondeo Mk4 kombi fl. Cena niemała bo 87,91 ojro Czy ktoś widział jak to działa?

MarcinMSKW
27-12-2018, 15:18
I jeszcze w temacie rozwiązania proponowanego przez
Euroautozbyt z Krosna - temat opisany wcześniej w wątku. Dzwoniłem i dowiedziałem się ze konstrukcja zamka w Mondeo mk4 kombi nie pozwala na zastosowanie siłownika i sprezyny bo POWODUJE BLOKOWANIE KLAPY i konieczność jej rozbierania od środka. Przetestowali i jak rozumiem "nie rozwijają tego rozwiązania". Stawia to pod znakiem zapytania wogole możliwość zastosowania jakichkolwiek siłowników i sprężyn w Mondeo mk4 kombi. Chlip chlip.

Yoo!
02-01-2019, 17:53
Niewiem jak to jest możliwe,że jeszcze żaden elektryk się za to nie wziął, mamy przecież takich fachowców :D
Gdybym tylko znak się na elektryce samochodowej :D

VoSooler
16-01-2019, 13:55
Zrobiłem i u siebie (SEDAN) :)

https://www.youtube.com/watch?v=i31rXh4DahY&feature=youtu.be

Yoo!
16-01-2019, 15:09
No fajnie,fajnie. Gratulacje, ale zrób tak w kombi :D

kriis
16-01-2019, 15:10
Zrobiłem i u siebie (SEDAN) :)

https://www.youtube.com/watch?v=i31rXh4DahY&feature=youtu.bewow, jakieś szczegóły? tutorial? może dałoby się zmodyfikować pod kombi?

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

VoSooler
16-01-2019, 15:50
Siłowniki FA Krosno dł. 378, siła 540N, sprężyny 2x niebieska 19x32mm i 2x 19x25mm + musiałem dołożyć podkładkę z dwóch stron, zwykła podkładka fi 8, ale nadal klapa nie chciała się otworzyć, więc dołożyłem 7 podkładek fi 8 i klapa zaczyna się otwierać sama. Przemyślę jeszcze nad zastosowanie jednej sprężyny czerwonej lub niebieskiej o wymiarach 19x64mm, wtedy powinno być bez tych 7 podkładek.

Żeby założyć sprężyny trzeba na końcówce siłownika od strony pręta jest zrobiona wgniotka, żeby nie odkręcała się końcówka, aby ją wykręcić należy nawiercić otworek w tym miejscu, wiertłem fi 4 na głębokość 2mm, wtedy jest możliwość wykręcenia końcówki.

Jak ktoś będzie kupował siłownik ważny jest jego wysuw i długość cylindra, Krosno ma wysuw 145,a dł. cylindra chyba 205. Krosno takie ma, nie wiem jak w innych firmach, jakby ktoś znalazł siłownik o większym wyrzucie to by było bardzo dobrze, ja wszystko przeszukałem i nie znalazłem.

I liczyć się z tym, że klapa zamyka się ciężej.

Tomi1000
16-01-2019, 17:49
może dałoby się zmodyfikować pod kombi
powodzenia.......

Zyga777
17-01-2019, 11:46
No fajnie,fajnie. Gratulacje, ale zrób tak w kombi :D

O to chodzi?

Yoo!
17-01-2019, 12:11
Kolego Kriis,ale w temacie jest mnóstwo rozwiązań dla sedana ;)
Zyga777 dokładnie. O tym od wielu lat toczy się dyskusja ;)
Jak już wrzucasz filmik to uchyl rąbka tajemnicy.

Zyga777
17-01-2019, 12:36
Zyga777 dokładnie. O tym od wielu lat toczy się dyskusja ;)
Jak już wrzucasz filmik to uchyl rąbka tajemnicy.
Przecież to jest film z tego wątku :) To jest film kolegi OLOGT:
Ja już sobie zrobiłem .Siłowniki lejfors 585nm ,sprężynki 55mm zielona seria

59 strona tego wątku. Na kolejnych stronach opisuje na jakich siłownikach to zrobił.

Yoo!
17-01-2019, 12:37
Ehh widać,że już się gubię w tym wątku, wybacz :)

Edit: nawet sam uczestniczyłem w dyskusji, to już jest pewne że się gubię :D

Zyga777
17-01-2019, 12:43
Ciekaw jestem czemu nikt nie próbował rozwiązania OLOGT. Ma jakiś feler?

Yoo!
17-01-2019, 12:45
Trochę czasu minęło,więc kolega mógłby się wypowiedzieć na temat dalszego działania.
Czy mu klapy nie wybrzuszyło np.

Zyga777
17-01-2019, 13:20
Napisałem mu wiadomość prywatną żeby się podzielił wrażeniami.

Thelesia1987
29-01-2019, 19:39
przeczytałem większą połowę...:570:
i proszę o potwierdzenie bo się już gubię...
sprężyny pod standardowe siłowniki klapy do mojego hb powinny być takowe
https://allegro.pl/automatyczne-otwieranie-bagaznika-sprezyna-19x127-i7037303891.html
na alledrogo NIE MA bądź nie UMIAŁEM znaleźć tak więc zakupiłem na takowym portalu
https://eaz2.pl/
do piątku powinny dojść....

pozostała mi jeszcze kwestia siłowników...gdyż latem dawały rade a teraz mają już raczej dość....
brać jak większość osób siłowniki z krosna na alledrogo https://allegro.pl/silownik-teleskop-klapy-ford-mondeo-mk4-hb-07-2014-i6719783736.html#productReviews czy też lepsze LESJÖFORS MAGNETI MARELLI STABILUS wiadomo cena będzie x2:diabel2:

tobiasz6637
03-02-2019, 17:53
panowie mamy jakieś rozwiązanie do kombi ?

Yoo!
03-02-2019, 18:19
Tak, tutaj masz
"Siłowniki lejfors 585nm ,sprężynki 55mm zielona seria"

Zamontuj i daj znać jak się sprawuje :D

tobiasz6637
03-02-2019, 18:25
juz to czytałem ale te teleskopy są krótsze od orginałów. Poza tym kolego wszystkim to radzisz a sam nie sprawdzisz. Powodzonka. Dodatkowo nie mogę znaleść spręzynek 55mm są tylko 51mm

Yoo!
03-02-2019, 18:33
Więc kolego skoro czytałeś to po co się pytasz ;)

W całym tym wątku jest mowa o tym, że sam testowałem siłowniki i zielone sprężynki,które się u mnie akurat nie sprawdziły i jak narazie nie mam zamiaru testować kolejnych.

Sory,ale pytań dotyczących kombi jest już mnóstwo, a o Sudanie to nawet nie wspomnę.
Pozdrawiam

tobiasz6637
03-02-2019, 18:37
a próbował ktoś na orginalny założyć krótką sprężynkę ?

OLOGT
04-02-2019, 23:55
Napisałem mu wiadomość prywatną żeby się podzielił wrażeniami.

Panowie , Mondka sprzedałem w lipcu ,do samej sprzedaży wszystko hulało jak trzeba ,nie wiem jak w tą zimę by była jeszcze sprawność amorków .

KSX
13-02-2019, 13:55
przeczytałem większą połowę...:570:
i proszę o potwierdzenie bo się już gubię...
sprężyny pod standardowe siłowniki klapy do mojego hb powinny być takowe
https://allegro.pl/automatyczne-otwieranie-bagaznika-sprezyna-19x127-i7037303891.html
na alledrogo NIE MA bądź nie UMIAŁEM znaleźć tak więc zakupiłem na takowym portalu
https://eaz2.pl/
do piątku powinny dojść....

pozostała mi jeszcze kwestia siłowników...gdyż latem dawały rade a teraz mają już raczej dość....
brać jak większość osób siłowniki z krosna na alledrogo https://allegro.pl/silownik-teleskop-klapy-ford-mondeo-mk4-hb-07-2014-i6719783736.html#productReviews czy też lepsze LESJÖFORS MAGNETI MARELLI STABILUS wiadomo cena będzie x2:diabel2:

Cześć,
Zrobiłem tak jak piszesz - zamówiłem sprężyny z tego samego źródła, te same, niebieskie.
Siłowniki wziąłem magnetti marelli, polecane, nie były dużo droższe.
Tylko teraz mam problem - sprężyna ma wewnętrzny otwór mniejszy niż główka siłownika - mówię nawet tylko o samej pół-kulce, bez plastiku.
Jak nałozyć sprężynę?
Poza tym - jak zdemontować stary siłownik? zdjałem blaszaną zawleczkę i za ch...ę nie chciał wyjść, ciemno, zimno w garażu - dałem sobie spokój.
Reasumując - mam części i nie wiem co dalej... :(
mk4 hb 2008

KSX
13-02-2019, 17:34
Po obejrzeniu filmików na yt udalo mi się zdemontować i zamontować nowe siłowniki. Cały czas mam jednak problem z założeniem sprężyn.
Główki silownika są szersze, wieksze niż otwór sprężyny ...
Podpowie ktoś, kto to robił?

Bump: https://photos.app.goo.gl/LwyohxuH9MjLgs8a6https://photos.app.goo.gl/LwyohxuH9MjLgs8a6

Andrzej_K
14-02-2019, 07:21
Główki silownika są szersze, wieksze niż otwór sprężyny ... Podpowie ktoś, kto to robił?

Przecież one są przykręcone. Mocujesz tłoczysko np, w imadle/szczypcach typu "mors" (coś podłóż aby nie zrobić zadziorów ) i odkręcasz główkę.

KSX
14-02-2019, 11:39
Przecież one są przykręcone. Mocujesz tłoczysko np, w imadle/szczypcach typu "mors" (coś podłuż aby nie zrobić zadziorów ) i odkręcasz główkę.

https://photos.app.goo.gl/mLKzQh9jTGCPbQKf7
Tutaj na główce z boku widać jakby "zabicie punktakiem". Na pewno dokręcać? Rozumiem, że samą stalową główkę? Siłownik magneti marelli.

Andrzej_K
14-02-2019, 11:56
(...)Na pewno dokręcać?

Nie ma innej możliwości aby nałożyć sprężynę.

Rozumiem, że samą stalową główkę? (...)

Tak, samą główkę. Sądzę, że główka jest aluminiowa ( nie ważne ), a tłoczysko na pewno jest stalowe.

Thelesia1987
14-02-2019, 18:12
Cześć,
Zrobiłem tak jak piszesz - zamówiłem sprężyny z tego samego źródła, te same, niebieskie.
Siłowniki wziąłem magnetti marelli, polecane, nie były dużo droższe.
Tylko teraz mam problem - sprężyna ma wewnętrzny otwór mniejszy niż główka siłownika - mówię nawet tylko o samej pół-kulce, bez plastiku.
Jak nałozyć sprężynę?
Poza tym - jak zdemontować stary siłownik? zdjałem blaszaną zawleczkę i za ch...ę nie chciał wyjść, ciemno, zimno w garażu - dałem sobie spokój.
Reasumując - mam części i nie wiem co dalej... :(
mk4 hb 2008

Hej
szczerze jeszcze nie kupiłem siłowników....
sam się właśnie zastanawiałem nad MAGNETI MARELLI
https://allegro.pl/oferta/2x-silownik-klapy-bagaznika-ford-mondeo-mk4-hb-7820633009
bądź FA KROSNO
https://allegro.pl/oferta/silownik-teleskop-klapy-ford-mondeo-mk4-hb-07-2014-6719783736
i miałem zamiar w weekend kliknąć kup teraz MAGNETI MARELLI

wracając do twojego zapytania końcówkę siłownika wkręca się w imadło i ta główka aluminiowa powinna się odkręcić....

Daj znać czy się udało...

Ivanp
20-02-2019, 22:52
Witam. Przepraszam ale nie mogę znaleźć informacje odnośnie kombi. Jaki sprzęt potrzebne kupić aby klapa otwierała sama. Może ktoś jest z Wrocławia i mg by z tym pomóc za dobre piwo

tobiasz6637
26-02-2019, 15:34
https://m.facebook.com/groups/189979131037593?view=permalink&id=2062717977097023

Bump: Moje rozwiazanie do kombi mk4

Szaniak
28-02-2019, 08:00
Link nie działa - " Wątek jest pusty "

QUIET
28-02-2019, 09:32
Działa tylko musisz być zalogowany na fejsie i chyba należeć do grupy Mondeo Klub Polska.

tobiasz6637
28-02-2019, 10:36
Opisze wieczorem tutaj co zrobiłem.

Yoo!
07-03-2019, 10:56
Jak kolego zrobisz tą relację :D

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

ExcellencePl
07-03-2019, 17:40
i jak poszło? tez mnie to ciekawi

zlatanmys
17-03-2019, 15:10
Teraz jeszcze wymyślcie żeby się zamykała klapa i będzie sztos dopiero

angelz
17-03-2019, 15:16
Teraz jeszcze wymyślcie żeby się zamykała klapa i będzie sztos dopieroTo akurat proste... wymontuj siłowniki :D

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

blockout
02-05-2019, 08:29
napiszcie proszę o zestawie do kombi bo niemam facea i nie mogę otworzyć linku

kriis
02-05-2019, 18:58
z fbhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190502/0c42137f7f1e7fb5af443afa5ec7e796.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190502/69bd20c1ec1dcb2b73716f8a6f0ce5e7.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190502/0c98890d74e39f70bf7f5f6315af3f03.jpg

Yoo!
18-05-2019, 05:13
Czyli użyłeś tego zestawu + siłowniki od Magneti Mareli?

https://allegro.pl/oferta/sprezyny-automatyczne-otwieranie-klapy-gosimply-7776695557?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

adam_p1
18-05-2019, 08:15
i co dziALA?

Yoo!
18-05-2019, 08:54
Jak oglądam te zestawy to w żadnym nie pisze Mk4 kombi, do trójki i owszem.

Thelesia1987
19-05-2019, 13:58
u mnie w hb patent użytkuje 3 miesiąc i jak na razie wszystko hula 8)
dla potomnych nagrane w prawdzie kalkulatorem:lol: ale jest....
https://www.youtube.com/watch?v=fAb-IQ18118&feature=youtu.be

pretorian2
19-05-2019, 16:29
trzeba przyznać, że staje dęba jak po braweranie ;)

JaroZalek
20-05-2019, 00:39
Żeby może w końcu zakończyć temat kombi to jestem codziennie w ruchu po Warszawie jak jest jakieś kombi może kolega GRZEŚ7105 to sms poproszę na numer 603 485 724 mam zielone sprężyny nowe od mojego HB były za słabe więc kupiłem niebieskie możemy założyć i zobaczymy czy zadziała. Zamki wszystkich klap są takie same więc wątpię żeby następowało jakieś blokowanie klapy i konieczność otwierania od środka jak to pisał kolega w poście #657 Raczej Panowie z Euroautozbyt z Krosna mieli do testów auto z felernym ryglowaniem zamka bo jak widać na filmie w kombi też działa https://www.youtube.com/watch?v=_pB7GPZIunc a sprężyny są zielone ;-)

zlatanmys
28-05-2019, 18:23
A ktoś wie jakie sprężyny albo siłowniki lub jedno i drugie trzeba do mondeo mk4 po lifcie w wersji liftback ?

Quper
30-05-2019, 11:37
z fbhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190502/0c42137f7f1e7fb5af443afa5ec7e796.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190502/69bd20c1ec1dcb2b73716f8a6f0ce5e7.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190502/0c98890d74e39f70bf7f5f6315af3f03.jpg

Zamontowałem ten zestaw u siebie, skończyło się na tym że po pierwszej nocy bajer przestał działać... okazało się, że wykrzywiły się mocowania siłownika przy klapie. Zdemontowałem sprężyny i raczej nie założę ich drugi raz. Zmarnowane pieniądze...:(

JaroZalek
22-06-2019, 01:30
Przykra sprawa z tym "automatische heckklappenöffnung" ale ja tam nigdzie nie widzę żeby było napisane Ford Mondeo Mk4 kombi - za to wyraźnie VW Polo oraz BMW 1. Wiem także na pewno że 50% społeczeństwa nie potrafi przeczytać ze zrozumieniem instrukcji obsługi żelazka.

savo
22-06-2019, 08:12
Podsumowując do Automatycznego otwierania bagażnika potrzeba:

* do Mondeo MK 4 - HB bez lotki:

- siłowników od Ford Transit 85-00, siła 810

Długość: 550 mm
Strona: tył (lewa lub prawa)
Skok: 235 / Siła: 810
Model: bez wycieraczki tylnej szyby

Sprężyny: V20 - 127 zielone (http://www.obrobkaplastyczna.pl/sprezyny-2.html?id=176)

* do Mondeo MK 3 - HB bez lotki:

- siłowniki Krosno nr kat. 23161

Siła: Długość: 513 mm
Skok: 207 / Siła: 585

Sprężyny: V20 - 102 zielone (http://www.obrobkaplastyczna.pl/sprezyny-2.html?id=176)

Oczywista oczywistość - wszystko sztuk 2:one:W poscie #383 wymieniłem wszystkie potrzebne rzeczy do auto klapy.
Żadne podkładki nie są potrzebne.

Użytkuję już auto podnoszenie chyba 5 lat. Wszystko w historii tego tematu. Teraz auyo w garażu stoi i cały czas system działa bez problemu.

Czytajcie ze zrozumieniem.

Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka

biolyck
17-07-2019, 10:50
witam. nie mogę znaleźć ale czy ktoś ma zamontowane automatyczne otwieranie w mk4 kombi. jeśli tak to proszę o podpowiedz czy to wogóle możliwe a jeśli tak to jakie sprężyny i siłowniki trzeba kupić.

Ballance
26-07-2019, 14:41
Witam,chcialbym ogarnac latwiejsze otwieranie klapy bagaznika w S-maxie przed lift i znalazlem takie oto sprezynki.
Zakladal ktos cos takiego? Jakie parametry musza miec takie sprezyny zeby uniesc nie lekka klapa bagaznika.Oczywiscie ze sprawnymi silownikami?
https://allegro.pl/oferta/automatyczne-otwieranie-bagaznika-sprezyna-19x305-7037419869?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

Rafał A.(antek)
28-07-2019, 14:44
Pytanie czy nie trzeba używać za dużej siły do zamknięcia takiej klapy (kombi)?

Profesor
28-07-2019, 15:58
Zamontowałem zestaw zaproponowany przez kolegę Savo.Wrażenia średnie.Otwarcie jest zbyt gwałtowne, szczególnie w końcowej fazie otwierania.Boję się o zawiasy.Spróbuję skrócić sprężyny o jedno lub dwa oczka.Jeśli nie pomoże ,zakładam z powrotem fabrykę. .Pozdro dla wszystkich.

Rafał A.(antek)
28-07-2019, 20:17
Na którymś filmiku otwierało się łagodnie.

Mariusz
28-07-2019, 20:35
Otwarcie jest zbyt gwałtowne, szczególnie w końcowej fazie otwierania.

Odwróć "do góry nogami" siłowniki.

Rafał A.(antek)
28-07-2019, 23:15
są siłownik z "hamowaniem" na końcu, w takim przypadku ważny sposób montażu.

savo
29-07-2019, 00:27
Jak zamontujesz słowniki tak jak podpowiedział Mariusz to będzie grało. Moj zestaw chodzi juz 3 lata od czasu wymiany słowników na nowe /kolejne/ i się nie dzieją żadne dziwne rzeczy.

Profesor
29-07-2019, 05:47
Dzięki za podpowiedzi .Spróbuję.

hazok
29-07-2019, 18:41
Na alledrogo do kupienia siłowniki klapy że sprezynkami. Podobno działa

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

rokefeler
29-07-2019, 18:46
Na allegro widziałem sprężyny wraz siłownikami do innych modeli aut,jest możliwość dopasowania takich sprężyn do twoich siłowników metodą(prób i błędów)pomiar przy zamkniętym bagażniku siłownika ,ile pozostało miejsca na sprężynę w opisach wymiar sprężyn ściśniętych

biolyck
30-07-2019, 13:40
Podpowie ktoś o kombi mk4

savo
30-07-2019, 13:55
Do MK4 brak rozwiązania

Rafał A.(antek)
31-07-2019, 14:28
ktoś wrzucał film przecie parę stron wcześniej... ?

savo
02-08-2019, 23:16
ktoś wrzucał film przecie parę stron wcześniej... ?Jeśli ktoś wrzuca film i "ja mam i mi działa" to żadna pomoc.
Niech wtedy kolega ktory wrzucił film doda info dokończy jakie auto, jakie słowniki, jakie sprężyny itd, itp.
Zebierzemy temat w całość i bedzie dla innych. Co chwilę się ktoś pyta o Mondeo kombi MK4.

Yoo!
03-08-2019, 05:51
Najlepiej było by zebrać wszystkie konkretne pomysły w jednym podwieszonym temacie, nie w takim który ma 1000stron. Co do HB to odpowiedzi już jest kilkanaście. Dla kombi wybrać te które są najbardziej konkretne.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

krzysztofSJZ
04-08-2019, 09:02
tu jest krótki filmik mk4 kombi ale wyjaśnienia autora zniechęcają do samoróbek :D

https://www.youtube.com/watch?v=KtpL9BJDMYY

to wpis autora

D.S D
2 lata temu
Witam
A wiec to sa standardowe silowniki mondeo dolozone sprezyny od wiatrowki wzmacniane dwie srednice.
Sprezyny przylapane do podkladek tak zeby nielataly kiedy klapa sie unosi.
I to tyle co do budowy ale jest jedno ale:(
Po pewnym czasie ten luz na teleskopie ktory wypelnimy tymi sprezynami na zamknietej klapie zaczyna dosc mocno naciskac na uchwyt mocujacy teleskop w klapie i wygina go do srodka przez co robi sie luz miedzy sprezyna a teleskopem i klapa przestaje dzialac.Wiec wzmocnilem te mocowania i bylo fajnie dosc dlugo ale pewnego dnia zobaczylem ze roznica miedzy lampami na klapie a lampami na blotnikach jest ok 1cm okazalo sie ze mocowania sa ok ale zawiasy klapy w dachu zluzowaly sie klapa odeszla zmienil sie kont i znowu do bani.
Ale jest wyjscie nie jest tanie ale jest gotowy zestaw.
Kogo niepytalem to mowil ze takie przerobki typu sprezyny od wiatrowki itp dzialaj i wogle.
Nie do konca tak jest
Panowie tu link do zestawu Mam nadzieje ze troszke pomoglem zanim popsuliscie klapy tak jak ja:)

Bump: a tu jest link i wypowiedz gościa który zamontował patent z ebaya, o czym pisał poprzeni autor D.S D

https://www.youtube.com/watch?v=KtpL9BJDMYY

Tomi1000
04-08-2019, 09:38
Po pierwsze linki są te same.
Po drugie link z ebaya pokazuje siłowniki do Focusa MK3 więc lipa.

Jak dla mnie temat kombi można zamknąć gdyż nie ma rozwiązania, które działa dobrze i nie niszczy elementów klapy.

Dena
11-08-2019, 13:14
Mam problem z opadającą klapą w HB. Po odpięciu podnośników na których są sprężyny oraz poluzowaniu śrub mocujących klapę do zawiasów mogę ją ładnie wyrównać. Przykręcam śruby i tu zaczynają się schody, z jaką siłą można je dokręcić gdyż po ponownym założeniu podnośników klapa przy zamykaniu znowu opada ku tyłowi. Śruby dokręcam krótką płaską grzechotką i cały czas czuję że mogę jaszcze dokręcić ale boję się że zerwę.

Rico_87
22-06-2020, 10:18
No to odgrzebię, bo ktoś musi :D
Jakieś nowe info na temat automatycznego podnoszenia klapy z kombiku ktoś ma ?
Sprawdzone oczywiście zestawy ;)

Yoo!
28-06-2020, 06:00
Chyba nici z tego :)
Chyba najwyższy czas zmienić na 5 :D

MCZARNY
01-12-2020, 15:04
https://www.ebay.de/c/2274269540

Olik04
24-12-2020, 03:21
Czy ktoś zakładał sprężyny na siłowniki w mk5? Chodzi mi o samoczynne podnoszenie klapy. Teraz po kliknięciu na kluczyku/pilocie zamek puszcz, ale podnosić muszę ręcznie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Yoo!
24-12-2020, 06:57
A to w Mk5 nie ma elektrycznych czasem ?

Olik04
24-12-2020, 07:25
Widzę, że wpisałem w zły watek bo o MK4.
Niestety w moim ST Line kombi nie ma elektrycznie otwieranej klapy.

Yoo!
24-12-2020, 07:36
No tak,ale moim zdaniem lepiej dokupić elektryczne siłowniki i pobawić się z instalacją (jeśli już takiej nie masz) niż inwestować w sprężyny, które i tak działaj jak im się podoba.
[emoji6]

mlody3a
30-01-2021, 21:40
Zakladam ktos sprezyny na silowniki do tylnej klapy mondeo Mk5 kombi ? Jaka dlugosc jest optymalna i czy spelnia swoja funkcje ?

lechpremium
02-02-2021, 12:41
Witam,
Ja przy konieczności wymiany starych siłowników w kombiaku pogrzebałem trochę po internetach i myślę że jestem na dobrej drodze.
Kupiłem siłowniki ze Skody Superb II HB 650N, długość pasuje, a ma o 11% większy wyżut.
Zamontowałem narazie bez sprężynek, ale po ręcznym podniesieniu klapy na jakieś 20 cm siłowniki pchają w spokojnym tempie już same do góry. Próba przeprowadzona przy -10 stopniach, więc narazie nie dobieram sprężyn bo bez garażu w takich warunkach wyniki będą mało miarodajne. Pasują jeszcze siłowniki z peugeota 308 SW kombi z otwieraną szybą 750N ale to już by mogło zawiasy rwać i ciężko było by zamknąć klapę. Poczekam na lepszą pogodę i dam znać czy się udało, ale teraz to kwestia dobrania odpowiedniej siły żeby pchnąć klapę a resztę już zrobią siłowniki.

Yoo!
02-02-2021, 12:43
Witam,
Ja przy konieczności wymiany starych siłowników w kombiaku pogrzebałem trochę po internetach i myślę że jestem na dobrej drodze.
Kupiłem siłowniki ze Skody Superb II HB 650N, długość pasuje, a ma o 11% większy wyżut.
Zamontowałem narazie bez sprężynek, ale po ręcznym podniesieniu klapy na jakieś 20 cm siłowniki pchają w spokojnym tempie już same do góry. Próba przeprowadzona przy -10 stopniach, więc narazie nie dobieram sprężyn bo bez garażu w takich warunkach wyniki będą mało miarodajne. Pasują jeszcze siłowniki z peugeota 308 SW kombi z otwieraną szybą 750N ale to już by mogło zawiasy rwać i ciężko było by zamknąć klapę. Poczekam na lepszą pogodę i dam znać czy się udało, ale teraz to kwestia dobrania odpowiedniej siły żeby pchnąć klapę a resztę już zrobią siłowniki.Lechu, a to kombi czy "krótki"?

lechpremium
03-02-2021, 08:01
Kombi tak jak pisałem. Nie sprawdzałem jeszcze ile na siłowniku po złożeniu mam miejsca na sprężynę, od wewnątrz bagażnika przy zamkniętej klapie nie widać siłownika, wiec trzeba innym sposobem to zmierzyć.

Yoo!
14-06-2021, 10:05
Kombi tak jak pisałem. Nie sprawdzałem jeszcze ile na siłowniku po złożeniu mam miejsca na sprężynę, od wewnątrz bagażnika przy zamkniętej klapie nie widać siłownika, wiec trzeba innym sposobem to zmierzyć.Siema.
Ogarnąłeś już temat tych sprężyn ?

lechpremium
09-08-2021, 11:09
Temat umarł. W siłownikach ze skody po zamknięciu klapy nie ma miejsca żeby jakie kolwiek sprężyny włożyć, w tej chwili plus tych siłowników jest taki że po lekkim ręcznym podniesieniu dalej klapa idzie sama.
Jak padną to wtedy kupię od peugeota i spróbuję, chyba że ktoś wcześniej to sprawdzi i się podzieli informacjami

Yoo!
09-08-2021, 11:43
Podrzuć info o tych siłownikach z Peugeota to może coś spróbuję zrobić

lechpremium
19-08-2021, 11:11
https://motoparts24.pl/make.asp?t=7&idm=970322
te są mocniejsze i 9 mm mniejszy suw niż ze skody

savo
16-09-2021, 08:51
Jak zamontujesz słowniki tak jak podpowiedział Mariusz to będzie grało. Moj zestaw chodzi juz 3 lata od czasu wymiany słowników na nowe /kolejne/ i się nie dzieją żadne dziwne rzeczy.

Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu TapatalkaPo dłuższej przerwie witam ponownie.
Dodatkowe 2 lata dla tego zestawu minęły. Nic się nie dzieje wciąż działa jak należy. Po otwarciu zamka klapa idzie w górę, do zamknięcia wciąż należy użyć trochę siły.
Pacjent - Mondeo MK 4 Hb, bez lotki.

Wysłane z mojego P30pro przy użyciu Tapatalka

wonrz
11-12-2021, 17:08
Miałem zrobione w mk3. Mocniejsze siłowniki + sprężynki. Gadget fajny 2x pilotem i klapa sama do góry. Niestety po ponad roku użytkowania powyrywało zaczepy (puściły zgrzewy), więc zalecam ostrożność :)

Varm
05-03-2023, 09:23
Witam, kupiłem siłowniki do forda mondeo i do tego dokupiłem sprężyny tak by klapa otwierała się automatycznie. Mam tylko problem jak zdjąć z siłownika tą końcówkę żeby włożyć sprężynę. Macie jakieś pomysły?

rajman
05-03-2023, 12:11
Końcówki się zazwyczaj odkręca.

mielke
05-03-2023, 13:05
dokupiłem sprężyny tak by klapa otwierała się automatycznie. ?

Czy masz klapę wraz z szybą podnoszoną czy kombi czy sedan?
Jakie sprężyny kupiłeś ?

savo
01-05-2023, 00:48
Po dłuższej przerwie witam ponownie.
Dodatkowe 2 lata dla tego zestawu minęły. Nic się nie dzieje wciąż działa jak należy. Po otwarciu zamka klapa idzie w górę, do zamknięcia wciąż należy użyć trochę siły.
Pacjent - Mondeo MK 4 Hb, bez lotki.

Wysłane z mojego P30pro przy użyciu Tapatalka

Kolejne 1,5 roku użytkowania zestawu. Wciąż klapa otwiera się sama choć trzeba jej pomóc po dłuższym nieużywaniu, do zamknięcia trzeba wciąż użyć trochę siły.

Yoo!
01-05-2023, 06:19
Szkoda,że do kombi nie ma działającego zestawu [emoji16]

Yoo!
28-06-2023, 21:37
A ktoś się orientuje jakie będą najlepsze siłowniki (nieautomatyczne) do MK4 kombi ?
Wiem,że pewnie było,ale tu jest milion postów [emoji38]

maniek860824
29-06-2023, 06:43
Mogę polecić FA KROSNO - https://allegro.pl/oferta/2szt-silownik-klapy-do-ford-mondeo-mk4-kombi-8484569180

Użytkuję w MK4 Kombi już drugi rok i działają bez zarzutu ;)

Rico_87
17-10-2024, 11:44
Czy coś się zmieniło jeśli chodzi o wersję kombi ?
��