Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Osłona silnika i wygłuszenie

maureliusz
04-10-2009, 18:56
Czy osłona silnika wygłusza silnik? Oczywiście chodzi mi o tę od góry ;-) Ja jej nie mam i zastanawiam się, czy poza estetycznym wyglądem coś jeszcze ona daje. Jej koszt jest całkiem spory 200zł i za tę cenę, to chciałbym coś więcej niż tylko fajny wygląd pod maską :-)

romek111
04-10-2009, 19:06
Witam w dieslach wygłusza silnik

conris
04-10-2009, 20:23
Czy osłona silnika wygłusza silnik? Oczywiście chodzi mi o tę od góry ;-) Ja jej nie mam i zastanawiam się, czy poza estetycznym wyglądem coś jeszcze ona daje. Jej koszt jest całkiem spory 200zł i za tę cenę, to chciałbym coś więcej niż tylko fajny wygląd pod maską :-)

Ten sam problem występuje i w benzynie 1,6 Ti VCT
Hałas jest głównie generowany przez toczące się kola i zawirowania pod maską .Wystarczy porównać wygląd silników,i osprzętu osłoną od spodu
i bez. W "golcach" piach i kurz sa wszędzie, w przypadku oslony jest to zminimalizowane,
Innym rozwiązaniem jest uszczelnienie frontowej krawędzi maski .Jest jeden mankament.Nadwozie forda bardzo pracuje skrętnie,To słychać szczególnie po postoju na zimnie kilka dni. Wszystko skrzypi,A to może powodowac przecieranie lakieru,chyba ze uszczelnienie bezie zafiksowane do plata maski,a dociskać bedzie do grila i okolicy nad nim
Ja przymierzam się do rozwiazanie z osłoną dołu, Na a..gro koszt ok 80PLn
a powinno wyciszyć .Hałas głownie przechodzi przez przegrodę a tam cienki filc tylko tłumi,Warto może by tam naklejc bitumiczne wytłumienie,Tylko trochę roboty z demontażem wykładzin już zamontowanych,

krzysiek.sm
04-10-2009, 20:51
Conris masz oczywiście rację, ale kolega maureliusz pytał nie o osłonę silnika od spodu tylko (jeśli dobrze zrozumiałem) o tworzywową osłonę od góry silnika, która zasłania większość bebechów pozostawiając jedynie dostęp do korka wlewu oleju i bagnetu.
Wydaje się, że jej rola w wygłuszeniu silnika jest dość znikoma, bo to tylko cienka plastikowa skorupka.
Inną sprawą jest z kolei wygłuszenie maski od spodu - to akurat rozwiązanie znacząco wpływa na akustykę dla słuchacza z zewnątrz, ponadto ma znaczenie dla utrzymania temperatury silnika.

maureliusz
04-10-2009, 22:03
Dokładnie, chodziło mi o tę od góry - kurczę, chyba to napisałem w miarę jasno:-)
Mnie też sie wydaje, że to zbytnie nie wygłusza. U mnie (zresztą chyba we wszystkich MK2) jest wygłuszenie ma masce od środka.
Czy ktoś mógłby porównać czy jest różnica z i bez? Nie wiem czy warto w to cudo inwestować.

Vosh
05-10-2009, 11:57
Żadnej różnicy po zdjęciu w odsłuchu nie stwierdziłem - ale wygląd z osłoną fajniejszy :)

maureliusz
05-10-2009, 21:36
Szacun dla kolegi!:one:
Wielkie dzięki za sprawdzenie. Czyli to zabieg kosmetyczny - wolę kupić diodówki o jazy dziennej niż ten kawał ślicznego plastyko.
Pozdrawiam.

SMUTNYINDYK
05-10-2009, 22:35
Moja osłona górna leży na półce bo nic nie wyciszała, a tylko zasłaniała ewentualne wycieki, czy pęknięcia-n.p. metalowej rury INTERCOOLERA.

maureliusz
05-10-2009, 22:51
Ach ta słynna rura intercooler`a...u mnie już trzecia :-)
Ach ten Ford...

Sobolewski_R
17-03-2018, 13:29
Witam
Zastanawiam się nad założeniem wygłuszenia maski w moim Focus'ie.
https://ford.sklep.pl/product-pol-14156-wygluszenie-maski-Focus-Mk2-1495860.html
Mam w nim silnik benzynowy 1.6 Ti-VCT 115 KM który powyżej 100 km/h dość głośno pracuje co jest uciążliwe.
Moje pytanie czy warto takie wygłuszenie zakładać tzn. czy będzie odczuwalna zmiana na plus.

Dudi115
17-03-2018, 13:41
Mam ten sam silnik i dołożyłem właśnie taką podbitkę maski. Szczerze mówiąc wiele sie nie zmieniło. Jest trochę ciszej na postoju, dźwięk silnika nie dobiega do kabiny tak wyraźnie jak przed założeniem podbitki, ale jeśli chodzi o hałas w czasie jazdy nie ma to żadnej różnicy niestety

gibaj
17-03-2018, 13:42
I jeszcze tyle kasy ?:D

langolier
17-03-2018, 14:04
Witam
Zastanawiam się nad założeniem wygłuszenia maski w moim Focus'ie.
https://ford.sklep.pl/product-pol-14156-wygluszenie-maski-Focus-Mk2-1495860.html
Mam w nim silnik benzynowy 1.6 Ti-VCT 115 KM który powyżej 100 km/h dość głośno pracuje co jest uciążliwe.
Moje pytanie czy warto takie wygłuszenie zakładać tzn. czy będzie odczuwalna zmiana na plus.Jak trafisz na szrocie to dołóż - tylko pamiętaj, że potrzebujesz też spinki żeby przypiąć wygłuszenie do maski.
Ja miałem wygłuszenie oryginalnie a nie jeździłem specjalnie bez by stwierdzić różnicę... kiedyś myślałem, żeby dołożyć drugą ale jakoś specjalnie nie napinam się... myślę, że niestety większość dźwięków spod maski dochodzi przez przegrodę kabinową a tam dodatkowe wygłuszanie nie jest już takie proste... [emoji55]

Harisonl
17-03-2018, 18:27
To można kupić na allegro za 90 zł

dorsiu
17-03-2018, 22:25
Proponuję nie wydawać 300 zł na nową oryginalną matę, tylko kupić używkę do 100-150 zł, a resztę wydać na dolną osłonę silnika i chłodnicy. Ten zestaw lepiej wyciszy auto niż tylko mata pod maską. Oczywiście najlepiej wygłuszyć auto matami (podłoga, nadkola, bagażnik), ale to już więcej roboty i większe koszty.
Było kilka wątków o wyciszaniu. https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=129662
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=89586

Sertive
18-03-2018, 15:15
Żadne osłony pod silnik czy maskę nie wygłuszą dźwięku silnika. Mam zamontowaną zarówno osłonę pod silnik i chłodnicę jak i wygłuszenie maski. Efektu praktycznie żadnego. Trzeba by wygłuszyć ścianę grodziową, reszta to wyrzucona kasa .

weuek
18-03-2018, 19:07
Nie będzie żadnej różnicy. Ta osłona jest po to w dieslu, aby silnik było mniej słychać na zewnątrz.

W poprzednim aucie dołożyłem taką osłonę do benzynowego 16V i efekt był tylko taki, że w zimie wolniej stygł poza garażem.

gibaj
18-03-2018, 19:15
Na dole ok bo nie wali syfem na silnik ale na górze nie wiem czy coś daje