Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] Pełny FIS
j_olkowski 17-11-2009, 14:09 Witam,
przeszukałem forum i nie znalazłem info na temat możliwości zamiany licznika z 1/2 FIS na licznik z pełnym FIS. Były tylko informacje odnośnie uaktywnienia komputera i dokładaniu manetek.
W związku z tym moje pytanie, czy da się to zrobić.
Posiadam Galkę z 2001 roku z 1/2 fis oraz wszystkimi manetkami w tym także tempomatem. Pokazuje mi chwilowe spalenie, średnie i tdd.
Czy wystarczy tylko dokupić licznik z pełnym FIS i założyć w miejsce dotychczasowego a następnie zaprogramować go VAG'iem, czy trzeba dokładać jeszcze jakieś czujniki.
I jeszcze jedno pytanie, czy jak założę licznik z pełnym FIS będę miał opcję pozostałego dystansu do przejechania ?
Pozdrawiam i z góry dzięki za info.
Da się przełozyc, ale roboty bedziesz miła trochę, bo będzie nowy immobilaizer...
Dystansu do przejechania na pozostałym paliwie nie bedzie.
W tym temacie skontaktuj sie z naszym fachowcem Klaif, który to akurat teraz przerabia.
Pozdr.
Goliaty2 17-11-2009, 20:11 Z tego co wiem, w SGA immo nie leży w liczniku... (?)
Pełen fis jest awaryjny ... Blednie
Bart
j_olkowski 17-11-2009, 20:54 Da się przełozyc, ale roboty bedziesz miła trochę, bo będzie nowy immobilaizer...
Dystansu do przejechania na pozostałym paliwie nie bedzie.
W tym temacie skontaktuj sie z naszym fachowcem Klaif, który to akurat teraz przerabia.
Pozdr.
Ale będę musiał dokładać jakieś czujniki, czy tylko włożyć nowy licznik i jazda z Vagiem ?
I czy taki mi podejdzie http://motoallegro.pl/item809718634_licznik_ford_galaxy_1_9tdi_2005r_vdo _1jo_959_653e.html
Z tego co wiem, w SGA immo nie leży w liczniku... (?)
Co to jest SGA i gdzie leży imo ?
Pełen fis jest awaryjny ... Blednie
Co masz na myśli ?
SGA to Sharan Galaxy Alhambra => to to samo
ten link co podałeś na allegro to licznik bez komputera
z pełnym FIS są problemy z liniami, kontrastem itd
w liczniku jest kod od immo, który musi się zgadzać z kodem z transponderów i ECU.
Stefano zaczerwieniłem se jaki tam fachowiec.
W końcu założyłem u siebie pełen FIS, przed wymianą nie miałem nic :/
niestety muszę na spokojnie go wyjąć i sprawdzić połączenia taśmy od wyświetlacza, bo czasem niektóre linie gasną.
wracając do tematu, tak jak pisał Stefano nie dokładasz żadnych czujników w modelu od 2000 tzn nowa buda wszystko idzie do licznika po magistrali CAN.
Jak masz 1/2FIS to ja bym się nie bawił, szkoda kasy i zachodu
jak chcesz mieć opcję możliwy dystans do przejechania to odpowiedz brzmi:
Nie w każdym liczniku jest to uaktywnione fabrycznie.
Za pomocą edycji EPROM'u licznika można to włączyć
należy zmienić adres $416 z C1 na E1
lub w niektórych licznikach może to być zapisane w adresie
można jeszcze parę rzeczy porobić, szczegóły na forum passata temat ciekawostki licznikowe
PS istnieje ryzyko przy wymianie licznika że zwykle klonowanie epromu ze starego do nowego nie pomoże i wtedy koszt wzrasta o jakieś 300-500zł min wymiana transponderów w kluczykach odczytywanie kodów z licznika z ECU itd
niżej mój dziś wymieniony: [ po bokach mam jeszcze zegary od oleju i ładowanie apropo temperatura oleju w jakich granicach jest wskazywana najczęściej??]
http://i46.tinypic.com/2hqus2e.jpg
devaluator 18-11-2009, 01:02 w MK1 było łatwiej, wystarczyło, że kupiłem z pełną opcją i mam info ile do cpn na paliwku :)
j_olkowski 18-11-2009, 07:20 ...Nie w każdym liczniku jest to uaktywnione fabrycznie.
Za pomocą edycji EPROM'u licznika można to włączyć
należy zmienić adres $416 z C1 na E1
lub w niektórych licznikach może to być zapisane w adresie
OK, dzięki za szybkie info, powiedz mi jak mogę zmienić eprom licznika ( jak go zgrać?) i czy wiążą się z tym jakieś zagrożenia.
Może jest ktoś z Wrocławia lub okolic kto ma VAT TACHO i mógłby mi pomóc w zgraniu EPROM'u i zrobieniu żeby wyświetlało ile kilometrów do przejechania na pozostałym paliwie ?
j_olkowski 18-11-2009, 14:18 Nikogo ?
Jeżeli chodzi o wskazania temperatury oleju,to u mnie wskazuje około 100 stopni mniej więcej na środku czasami lekko za 100.
a to ciekawe bo u mnie od 60 czyli dół skali do 66 lekko powyżej
ps błędów nie ma
mike_111 19-11-2009, 06:55 U mnie też temperaturę oleju pokazuję 100 stopni, jak się oczywiście zagrzeje.
j_olkowski 19-11-2009, 08:00 A jak z moim pytaniem, jest ktoś z VAG TACHO z Wrocławia lub okolic ?
Krzyzak-2005 19-11-2009, 08:09 Czy czujnik temp. oleju jest w kazdej wersji silnikowej seryjnie, ja nie mam wkaznika temp. w zestawie zegarow ale chcialbym dołożyć osobny:PP.Jeśli jest czujnik to czy można zamontowac dodatkowy wskażnik?
mogę się mylić, ale sygnał idzie chyba po CAN'ie
Witam, otóż chciałbym dodać coś od siebie. W moim galaxy 08.2001 gdzie w orginale jest 1/2 FIS postanowiłem zamontować z pełnym FISem -licznik bodajże z końcowką 840. Po założeniu działa wszystko czyli wyświetla komunikaty , kontrolki wszystkie ok ale jest pewien problem z licznikiem prędkości a mianowicie zawyża prędkośc tzn gdy jadę około60km/h wskazanie mam 100km/h w efekcie czego gdy wskazanie dojdzie do 140 auto dostaje zmuły czyli więcej nie chce jechać . Po odczytaniu błędów pokazuje mi nie pamietam dokładnie ale jakis błąd związany z czujnikiem prędkosci skrzyni biegów(manualna). Dodam jeszcze,że z immo nic nie robiłem czyli nie siedzi w Fordzie w liczniku. Teraz moje pytanie-czy idzie cos z tym zrobić?Jakieś przeskalowanie i czym to zrobić?
jeżeli błąd jest o tałą wartość to moze wyskaluj.... ustaw wskazówkę... jak jest o stały procent to idzie vagiem przestawić o +5% bodaj..... w temacie diagnostyka bylo to opisane
To coś Ci oszukuje,w Galaxym tez pokazywało od 100-110 stopni.
Goliaty2 19-11-2009, 11:42 . Po odczytaniu błędów pokazuje mi nie pamietam dokładnie ale jakis błąd związany z czujnikiem prędkosci skrzyni biegów(manualna). Teraz moje pytanie-czy idzie cos z tym zrobić?Jakieś przeskalowanie i czym to zrobić?
Jeżeli masz Vag'a to zobacz jakie masz kodowanie licznika. Chodzi o ostatnią cyfrę, do wyboru są "1" i "3". Może na którymś będzie poprawnie pokazywać :-)
Jeżeli chodzi o zawyżanie prędkości miałem taki sam problem, zmuszony byłem wymienić licznik i tez mi zawyżał prędkość i odcinał prędkość przy 120, wielki elektronik u którego w końcu naprawiłem problem zgrał wszystkie dane ze starego licznika i wczytał do nowego -problem znikł trwało to może 10 min, oczywiście po wielu wizytach u różnych mechaników dopiero wielki elektronik naprawił mój problem. Licznik który kupiłem był od auta z automatyczną skrzynią a mój jest manual, jakies dane się nie zgadzały.Pozdrawiam
Odgrzebuję :)
Moj Galaxy posiada zwykły licznik bez fisa, chciałbym mieć możliwość podglądania wskazań komputera i teraz proszę o ewentualne sprostowanie mojego planu.
Muszę kupić licznik z 1/2 lub pełnym fisem i tutaj pytanie czy może być licznik z anglika?
Da się przełożyć tarczę prędkościomierza i przekodować impulsator skrzyni biegów?
Czy na 1/2 fis (jest zdecydowanie bardziej dostępny) jest możliwość przekodowania epromu aby wskazywał dystans do pokonania na aktualnym paliwie?
Czy do wyciągnięcia kodu licznika i przekodowania immo wystarczy VAG Tacho? Czy może jest jakiś inny sposób np. przelutowania scalaczka?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje
Pozdrawiam Krzysiek
Jest kilka tematow o fisie ale nie znalazlem odp na pytanie rowniez mojego poprzednika.posiadam licznik z fisem 800 - i pytanie czy moge zmienic na licznik 1/2fis i manetka i czy to wystarczy czy musze jeszcze cos dokladac ??
|
|