Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] key free. odpalone auto moze odjechac bez klucza??
witam.
zastanawia mnie fakt ze po odpaleniu auta i wyjęciu z niego kluczyka mozna swobodnie kontynuowac jazde mimo komunikatu "brak kluczyka w samochodzie" . wydawalo mi sie ze system key free powinien dzialac jak inne systemy bezpieczenstwa ktore to po nierozpoznaniu karty w aucie wyłączaja pojazd. czy u was jest tak samo i czy mozna cos z tym zrobic??
w renault sa dwa rozwiazania - zamiast kluczyka karta ktora musi byc w gniezdzie do uruchoienia silnika potem mozna ja wyjac
ewentualnie drugie rozwiazanie karta w kieszeni ktora sama otwiera i zamyka auto i pozwala uruchomic silnik
w pierwszym rozwiazaniu jak wyjmiesz karte to silnik dalej chodzi
byc moze i tak jest w fordzie
Jak odpalisz auto i oddasz innej osobie pilota niegasząc samochodu to możesz jechac tyle na ile styknie paliwa
Witam,
niestety też mnie to trochę rozczarowało, osobiście kluczyk mam zawsze w kieszeni i miło by było gdyby w sytuacji "nieautoryzowanego odjechania samochodu" mógłbym być spokojny, że za chwilę zgaśnie i mogę w tym czasie ściągnąć krawat i poluzować koszulę ;)
jendrekmak 25-11-2009, 11:52 Bo prawdopodobnie zgaśnie jeśli kartę będziesz miał przy sobie. poproś kogoś zaufanego żeby odjechał bez karty a sam się przekonasz co się stanie.
odjedzie. Testowałem w przypadku kilku samochodów (akurat nie Ford - Audi i Subaru) - na odcinku ok. 300-400 metrów da się odjechać spokojnie (a zasięg karty raczej jest mniejszy, więc podejrzewam, że i dalej da się jechać bez problemu)
w mondeo nie ma karty tylko kluczyk
kluczyk, karta, jak zwał tak zwał. Jeśli jest otwierany i odpalany z "kluczykiem" w kieszeni, to zasada działania taka sama jak w kartach Renault. W Audi też jest taki "czopek" - znaczy się pilota ciskasz w szeroką szczelinę - ale wygląda jak kluczyk i wciskać go nie trzeba :)
grzegorz914 25-11-2009, 17:46 Jasne jest ze niemoze zgasnac bo co by bylo gdyby podczas jazdy z duza predkoscia zepsul sie pilot lub karta, wszystko dziala jak nalezy i tak ma byc.
W każdym samochodzie z systemem bezkluczykowym jest raczej tak samo.Wsiadasz do auta odpalasz je , wysiadasz nie gasząc go a w tym czasie wsiada do niego "nowy właściciel" i żegnaj samochodziku:) Wypróbowane na toyocie:)
W każdym samochodzie z systemem bezkluczykowym jest raczej tak samo.Wsiadasz do auta odpalasz je , wysiadasz nie gasząc go a w tym czasie wsiada do niego "nowy właściciel" i żegnaj samochodziku:) Wypróbowane na toyocie:)
Powiem więcej! W każdym "kluczykowym " samochodzie jest tak samo. wsiadasz do auta, odpalasz je, wysiadasz nie gasząc go, a w tym czasie, wsiada do niego "nowy własciciel" i żegnaj samochodziku:) Wypróbowane na tysiącach samochodów.
Trudne to zadanie wysiąść z auta z kluczykiem w kieszeni (a silnik pracuje)w "systemie kluczykowym"(chyba że w stacyjce tkwi orginał a w kieszeni zaps lub na odwrót):)
Chyba ten problem rozwiąże tylko ODIS. Było już trochę na ten temat.
po odjechaniu samochodem przez złodzieja przy 100 km/h gaśnie, przestaje działać wspomaganie, blokuje się kierownica, samochód rozbija się na drzewie- złodziej na wózku inwalidzkim i Ford płaci 100 mln $ odszkodowania.Przemnóżmy x1000 na rok i Ford ogłasza upadłość. I koniec z następcami naszych Mondków. Pamiętacie złodzieja, który przesiedział w zamkniętym przez system bezpieczeństwa domu przez 2-3 tygodnie- podał właściciela do sądu i wygrał odszkodowanie ( USA oczywiście).
tak to tylko w USA chyba. Zresztą, jak działa odcięcie zapłonu? albo nie można uruchomić, alb po jakimś czasie (u babci w Tico tak miałem - jak się immobilizera zapomniało wyłączyc (nie był w kluczyku) to po ok. 1km samochód po prostu gasł)
hm... skoro go nie można odpalić gdy klucza nie ma w środku to tak na logikę wysiadając przy zapalonym aucie w momencie opuszczania auta powinien chyba się wyłączyć.
* Kluczyk sprawny i zewnętrzne czujniki go wykrywają, a w środku nie ma żadnego (nawet zapasowego) wtedy gaśnie. W przypadku padnięcia baterii w czasie jazdy czujnik w środku nie wykrywa klucza, ale jednocześnie zewnętrzne do nie "widzą" i wtedy auto jedzie dalej, by nie doprowadzić do wypadku.
Nie wiem jak jest, ale gdybym miał projektować system to tak bym to rozwiązał.
donpedro60 12-04-2010, 20:57 Jak bedziesz poza zasiegiem zewnetrznych czujnikow to kto cie bedzie widzial :p.Zewnetrzne czujniki sluza tylko do otwierania drzwi a wewnetrzny do odpalania.Nie komplikujmy za bardzo wszystkiego bo juz niektuzy mowia ze za duzo elektroniki a jeszcze chcecie dolozyc wiecej.:D
wiesz co to chyba nie jest tak ... są zewnętrzne i wewnętrzne czujniki
ja nie mam KeyFree a tylko przycisk Ford Power ale jak tylko wysiądę z auta z kluczykiem mam informację ze kluczyk poza autem ...
więc sensowne było by gdyby wysiadasz z kluczykiem to nie możesz odjechać (nie wiem jakoś elektronikę tak zestawić), a po jakimś czasie sam samochód gaśnie, myślę że to nie jest super skomplikowane do ustawienia w kompie
obstawiam ze bez problemu mozna to zrobic. cala elektronika ku temu potrzebna jest - zostaje kwestia softu. jest wiele alarmow dokladanych do auta ktore maja antyporwanie tak rozwiazane - po odjechaniu iles metrow od nadajnika (jesli nikt go jako brylok do kluczy nie potraktowal) auto odpala alarm, awaryjne, rygluje drzwi i odcina zaplon - tam nikt sie nie martwi o "dobro" zlodzieja. z drugiej zas strony faktycznie zaden producent bezkluczykowych aut tego nie uzywa - moze w trosce o klienta ktoremu zawiedzie karta/klucz?
Po kradzieży auta "na stłuczkę" (zakładając, że pilot/kluczyk zostaje w kieszeni kierowcy) raczej nikt nie będzie sądził się z Fordem.
Co innego w przypadku gdy np. małżeństwo jedzie samochodem, mąż - prowadzący samochód - wysiada razem z kluczykiem (zapomina go zostawić), żona przesiada się na fotel kierowcy i odjeżdża. Po chwili bez wspomagania hamulców z zablokowaną kierownicą, wyjącym klaksonem i zgaszonym silnikiem wpada pod tira... bo samochód "myślał", że prowadzi go złodziej.
zona pewnie zareaguje na komunikat - brak klucza w aucie
obstawiam ze bez problemu mozna to zrobic. cala elektronika ku temu potrzebna jest - zostaje kwestia softu. jest wiele alarmow dokladanych do auta ktore maja antyporwanie tak rozwiazane - po odjechaniu iles metrow od nadajnika (jesli nikt go jako brylok do kluczy nie potraktowal) auto odpala alarm, awaryjne, rygluje drzwi i odcina zaplon - tam nikt sie nie martwi o "dobro" zlodzieja. z drugiej zas strony faktycznie zaden producent bezkluczykowych aut tego nie uzywa - moze w trosce o klienta ktoremu zawiedzie karta/klucz?
Widzisz?? czyli są takie systemy i jakoś to funkcjonuje. Po za tym jakby się auto miało wyłączyć po 3-4 sek to do jakiej prędkości w tym czasie rozpędzi ??? Mówisz że ma ujechać kilka metrów powiedzmy hm... kluczyk działa chyba w odl. 1.5-3 m (nie wiem dokładnie bo nie mam tego keya, ale jakoś tak)
W większości przypadków złodziej lub też żonka pewnie nie zdążył(a) by ruszyć( te 3-4 sek to ledwo wsiądzie i bieg wrzuci) a jak już się uda to góra 20 km/h więc co to za prędkość.
wiesz co to chyba nie jest tak ... są zewnętrzne i wewnętrzne czujniki
ja nie mam KeyFree a tylko przycisk Ford Power ale jak tylko wysiądę z auta z kluczykiem mam informację ze kluczyk poza autem ...
więc sensowne było by gdyby wysiadasz z kluczykiem to nie możesz odjechać (nie wiem jakoś elektronikę tak zestawić), a po jakimś czasie sam samochód gaśnie, myślę że to nie jest super skomplikowane do ustawienia w kompie
Zgadzam się z tym co mówi Leonzaw. Szczególnie jak bateria padnie w pilocie. Są tu 2 przypadki, które mają pewne warunki do spełnienia (czujniki wew i zewn).
hm... skoro go nie można odpalić gdy klucza nie ma w środku to tak na logikę wysiadając przy zapalonym aucie w momencie opuszczania auta powinien chyba się wyłączyć.
1.Kluczyk sprawny i zewnętrzne czujniki go wykrywają(bo właściciel wysiada w kluczykiem w kieszeni), a w środku nie ma żadnego (nawet zapasowego) wtedy gaśnie.
2.W przypadku padnięcia baterii w czasie jazdy czujnik w środku nie wykrywa klucza, ale jednocześnie zewnętrzne do nie "widzą"(właściciel dalej siedzi w środku) i wtedy auto jedzie dalej, by nie doprowadzić do wypadku.
Nie wiem jak jest, ale gdybym miał projektować system to tak bym to rozwiązał.
to wystarczy zrobić odpowiednie skrypty w programie czyli przepisanie tych 2 pkt na język programowy. I tyle, żadnej elektroniki dodawać nie trzeba, bo to co potrzebne, już jest :D tak jak mówi Leonzaw i kosteg :one:
Keisim, tak faktycznie nie powinno być ... po prostu jak kluczyka nie ma w środku to nie rusza, a po pewnej chwili (powiedzmy 5 min sam gaśnie.
oczywiście że jak by było tak jak napisałeś to zwłaszcza w Stanach procesy wielomilionowe gwarantowane.
hm... a chciałbyś na trasie mieć tak że bateryjka ci się skończy i samochód staje... drugiej baterii nie masz. I co ?? Okazuje się że masz samochodzik na... baterie hehe :D gdybym mógł zmieniać skrypty w sofcie to bym dołożył swój pomysł
Keisim ... po prostu jak kluczyka nie mi ma w środku to nie rusza
Tak jest zrobione teraz. Bez klucza w środku nie odpalisz auta. Rozpatrujemy przypadek, gdy klucz "opuszcza" auto w trakcie pracy silnika ... ciekaw jest jakby to miało być że nie rusza?? najprościej jak silnik zgaśnie złodziej ma 0 szans.
A nie można by było mieć takiego gniazda, gdzie po fizycznym włożeniu klucza nawet z rozładowaną bateryjką auto odpali? Wtedy wszystko miało by sens i było rozwiązane. Wysiadasz z kluczem - auto staje po jakimś czasie. Rozładuje się bateria - dostajesz najpierw informacje, że jest brak kluczyka. Masz ileś tam czasu żeby go znaleźć i wsadzić w gniazdo i pomykasz sobie dalej. Ja to bym właśnie w ten sposób rozwiązał.
donpedro60 13-04-2010, 15:41 Jak go musisz gdzies wsadzac to po co ci ten pilot g:DWystarczy kluczyk.
A tak wogole nie rozumiem tej dyskusji.Jezeli key free ma wg was wady to go nie kupujcie i po dyskusji.
Jak go musisz gdzies wsadzac to po co ci ten pilot Wystarczy kluczyk.
Chodziło mi o sytuację awaryjną (np. rozładowana bateria), a normalnie nigdzie by się go nie wsadzało.
A nie można by było mieć takiego gniazda, gdzie po fizycznym włożeniu klucza nawet z rozładowaną bateryjką auto odpali? Wtedy wszystko miało by sens i było rozwiązane. Wysiadasz z kluczem - auto staje po jakimś czasie. Rozładuje się bateria - dostajesz najpierw informacje, że jest brak kluczyka. Masz ileś tam czasu żeby go znaleźć i wsadzić w gniazdo i pomykasz sobie dalej. Ja to bym właśnie w ten sposób rozwiązał.
hm... odkryłeś Amerykę:P a tak na poważniej to jest tak jak mówisz.W miejscu stacyjki jest zaślepka, ściągasz ją i wsadzasz cały klucz w zagłębienie. W co do baterii to wyskakuje info na conversie że już słaba bateria i pasowałoby już ją wymienić.
Pozostaje kwestia tego, że jak tylko wysiądziesz z kluczem to auto powinno gasnąć, a tego nie ma :D bodajże u żadnego producenta(jak się mylę to mówcie gdzie tak jest).
gasnac wcale nie musi gdy wysiadasz i auto stoi (idziesz brame otworzyc, przesiadasz sie z drugim kierowca etc) wystarczy ze zgasnie przy probie ruszenia - jesli zaraz ktos napisze ze to skomplikowane to polecam jazde moja honda ntv z lat 90'. jesli boczna nozka nie jest schowana to spokojnie silnik pracuje ale zaraz po wbiciu biegu gasnie - nie trzeba nawet sprzegla puszczac - podobne rozwiazanie i unikniemy domniemanych wypadkow a i zapalonym autkiem bez klucza w srodku nikt nam nie odjedzie - co do padniecia bateri to przecie mozna dopisac do skryptu linijke z wyjatkiem aby nie gasil silnika gdy klucz "znika" w trakcie jazdy - bezpiecznie pozwoli dojechac a malo kto kradnie auta w biegu :)
hm... a chciałbyś na trasie mieć tak że bateryjka ci się skończy i samochód staje... drugiej baterii nie masz. I co ?? Okazuje się że masz samochodzik na... baterie hehe :D gdybym mógł zmieniać skrypty w sofcie to bym dołożył swój pomysł
kolego to że bateria pada akurat w MK4 jest sygnalizowane dużo dużo wcześniej ... sam 1,5 miesiąca jeździłem z takim komunikatem, poza tym nigdy chyba nie jest tak że bateria na 100% padnie, najwyżej czasami nie można już odpalić bo sygnał jest za słaby.
'. jesli boczna nozka nie jest schowana to spokojnie silnik pracuje ale zaraz po wbiciu biegu gasnie - nie trzeba nawet sprzegla puszczac -
da się, da się?? ... po prostu trochę pomysłowości i już ... to co my tu wymyślamy jest na szybko .... gdyby nam za to zapłacili byśmy wymyślili lepiej niż nie jeden "spec" z fabryki ;)
hm... czytając te wszystkie posty i składając to do kupy to niezłe cacko wyszło :D :one:
to ja o tym wiem że informuje o słabej baterii i że jeszcze ma się trochę czasu na wymianę :) z tym samochodem na baterię to przesadziłem :D ale nie zmienia faktu że ryzyko "nieautoryzowanego" odjazdu przez złodzieja na dzień dzisiejszy istnieje
wszystko się da, ale producenci jak ktoś mówił chyba się boją procesów i dużych odszkodowań za wypadki bo "samochód myślał że to złodziej jedzie":D no nie Leonzaw :D ??
gasnac wcale nie musi gdy wysiadasz i auto stoi (idziesz brame otworzyc, przesiadasz sie z drugim kierowca etc) wystarczy ze zgasnie przy probie ruszenia - jesli zaraz ktos napisze ze to skomplikowane to polecam jazde moja honda ntv z lat 90'. jesli boczna nozka nie jest schowana to spokojnie silnik pracuje ale zaraz po wbiciu biegu gasnie - nie trzeba nawet sprzegla puszczac - podobne rozwiazanie i unikniemy domniemanych wypadkow a i zapalonym autkiem bez klucza w srodku nikt nam nie odjedzie - co do padniecia bateri to przecie mozna dopisac do skryptu linijke z wyjatkiem aby nie gasil silnika gdy klucz "znika" w trakcie jazdy - bezpiecznie pozwoli dojechac a malo kto kradnie auta w biegu :)
to ja właśnie o tym mówiłem (trochę inny sposób niż ty podajesz, twój też niezły :D), rozpisałem 2 przypadki w 1 ma jechać dalej w drugim nie :D hehe , żeby jeszcze ludzie z forda którzy się zajmują projektowaniem aut czytali te fora...
donpedro60 13-04-2010, 20:21 Zawsze jeszcze pozostaje opcja podwujnego zaryglowania drzwi i zlodziej juz siedzi w kiciu :D Macie okazje aresztowac zlodzieja nie bedac policja zamykajac go w aucie:p I tak to chyba jest pomyslane.Bezpieczenstwo ludzi przede wszystkim a nie mienia.
żeby jeszcze ludzie z forda którzy się zajmują projektowaniem aut czytali te fora...
właśnie ... myślę ze wiele rzeczy by się dowiedzieli prosto od użytkowników, a nie zberając jakieś dane z ASO, które często nie są miarodajne, ponieważ podają głównie problemy a nie metody rozwiązania oraz rozwoju ... no ale cóż nic z tym nie zrobimy musimy się cieszyć tym co mamy ;)
gdyby producenci sluchali uzytkownikow to z generacji na generacje jezdzilibysmy doskonalszymi autami w ktorych czulibysmy sie jak w dobrze dopasowanym garniturze...
wszystko co zostalo tu napisane jest w przypadku mondeo bezkluczykowego do rozwiazania tylko oprogramowaniem wiec jak ktos tylko zechce z gory nas posluchac to moze po lifcie bedzie
damon.irl 03-05-2010, 00:40 Witam wszystkich. Ja chcialbym sie Was o pewna rzecz zapytac.
Kilka dni temu kupilem Mondeo MK4 z systemem Ford Power, klucz nie reaguje na otwieranie lub zamykanie drzwi (myslalem ze to bateria) ale gdy wejde do auta czujnik wewnetrzny go wykrywa i moge odpalic auto. Jednak jest jeszcze jedna rzecz - na kompie wyswietla sie komunikat: "Transport Mode" a po odpaleniu silnika informacja "Transport Mode Paused". Nie moge sie tego pozbyc i zmusic pilota do zamykania i otwierania drzwi z przyciskow. Czy ktos z Was moglby mi powiedziec o co w tym chodzi?
Przepraszam ze napisalem nie na temat ale nigdzie nie moglem nic znalesc w kierunku rozwiazania mojego problemu a Wasz post wydal mi sie najbardziej zblizony, wiec prosze o wyrozumialosc.
Pozdrawiam
a masz key free czy tylko ford power ?
pędź do ASO bo mi to na jakiś pseudo serwisowy tryb wygląda
a wracając do tematu...Panowie, a te linijki kodu, algorytmy to co? Pod windozą? ;-p
żartuję :-D
a poważnie, tylko przy tym co jest wystarczałoby żeby po ruszeniu bez kluczyka w samochodzie, auto przechodziło w tryb serwisowy (ograniczone osiągi), i stopniowo ograniczana praca silnika aż do zatrzymania pojazdu i jego unieruchomienia.
Na conversie masa miejsca na komunikat "zatrzymaj samochód" lub coś w tym stylu, dorzucić voice commanda do tego i mamy komplet, który trudno "przeoczyć". Jeżeli kluczyk rozładuje się w środku lecz podczas jazdy/postoju z włączonym silnikiem, nic się nie dzieje, dopiero w sytuacji gdy system "widzi", a "widzi" jak kluczyk jest poza autem, włączałby się mechanizm bezpieczeństwa...
Sprawa rozwiązana, bezpieczeństwo zachowane...
......na kompie wyswietla sie komunikat: "Transport Mode" a po odpaleniu silnika informacja "Transport Mode Paused". Nie moge sie tego pozbyc...
Masz włączony jeden z trybów zarządzania energią, który powinien być aktywny tylko na drodze fabryka-dealer. Podczas jazdy wszystko działa jak należy ale niektóre systemy są nieaktywne: m.in. alarm, zegar i.... sterowanie zdalne z pilota :)
Wciśnij 5 x hamulec i 2 x światła awaryjne (wszystko w przeciągu 10 sek.) - powinno pomóc ;)
damon.irl 04-05-2010, 22:43 Masz włączony jeden z trybów zarządzania energią, który powinien być aktywny tylko na drodze fabryka-dealer. Podczas jazdy wszystko działa jak należy ale niektóre systemy są nieaktywne: m.in. alarm, zegar i.... sterowanie zdalne z pilota :)
Wciśnij 5 x hamulec i 2 x światła awaryjne (wszystko w przeciągu 10 sek.) - powinno pomóc ;)
Na wlaczonym czy wylaczonym zaplonie ??
Tego nie wiem - osobiście nigdy nie próbowałem... Proponuję najpierw na wyłączonym a jak nie zabangla to na włączonym.
P.S. Nie cytuj ostatniej wypowiedzi w wątku... modzi tego nie lubią ;)
damon.irl 05-05-2010, 00:52 mam nadzieje ze jak mi to zadziala i wylacze ten cholerny transport mode to cala reszta bedzie trybic, bo jak po wylaczeniu tego stanu pilot mi calkiem przestanie gadac z autem i nie bede mogl taczki odpalic to mnie chyba zaleje ;)
dzieki za podpowiedz - bede testowal - jakby co laweta i poszedl
pamiętaj, że pilot to jedno ale jest w nim normalny, metalowy kluczyk...właściwie wkład, którym w razie "W" możesz się posłużyć
damon... zapomniałem dodać - nie zwracam kosztów holowania w przypadku niepowodzenia w wykonaniu procedury ;) :D
damon.irl 06-05-2010, 00:47 spoko keisim, z tym sie licze ;) mam tylko nadzieje ze furmanka podczas tego manewru nie zacznie japy drzec i ze bede w razie czego mogl ja zamknac hehe
damon.irl 14-05-2010, 15:04 keisim mam jeszcze jedno pytanko do Ciebie. Jeszcze sie nie odwazylem wylaczyc tego trybu, bo nie wiem jaki bedzie tego skutek. Wiesz moze jak wlaczyc ten tryb, w razie gdyby mi cos sie pochrzanilo to go wlacze jeszcze raz i po sprawie.
Z gory wielkie dzieki i pozdrawiam.
Niestety nigdzie nie znalazłem takiej informacji...
damon.irl 18-05-2010, 15:13 pamiętaj, że pilot to jedno ale jest w nim normalny, metalowy kluczyk...właściwie wkład, którym w razie "W" możesz się posłużyć
no tak paffcio ale jak ja mam ford power to gdzie se go wtykne zeby taczke odpalic ;)
bede mogl tylko stacz przy drzwiach i bawic sie w zamykanie i otwieranie ;) hehe
to w mondeo nie jest jak np w mazdzie? tam gdy autko ma system bezkluczykowy pod uruchamiaczem (takie cos co sie przekreca aby zapalic) jest gniazdo kluczyka
antyrama 18-05-2010, 17:55 W Mondziaku w wersji z Ford Power też mozna zdjąć zaslepkę stacyjki i odpalić z "kija". Oj czytajmy czasem instrukcję.
andreas64 18-05-2010, 20:29 W Mondeo z FordPower nie mozna odpalic auta jak to mowicie "z kija" ktory znajduje sie w kluczyku( zamkniety w srodku). Bo po prostu nie ma stacyjki. Pod ta zaslepka (gdzie jest normalnie stacyjka) jest tylko miejsce do ktorego mozna wsunac nasz "elektroniczny kluczyk" gdy ma slaba baterie. Jest ten kluczyk wtedy pobudzany indukcyjnie i mozna tak odpalic silnik.A tym "kijem" mozna tylko otworzyc drzwi...nic wiecej.... aha i podwazyc te oslonke...:wink:
dokładnie tak jak napisałeś , dziś sprawdzałem :wink:
antyrama 18-05-2010, 23:14 No tak. wyszło, że sam nie doczytałem.
To jak w końcu można odjechać, czy nie? Zrobił ktoś test????
Ok, przyznam się ja zrobiłem. Auto z żoną w środku ale bez kluczyka po przejechaniu 10 metrów po prostu stanęło z unieruchomionym silnikiem. Daleko nie trzeba było chodzić. :D
damon.irl 05-06-2010, 20:10 W koncu uporalem sie z tym nieszczesnym Transport Mode Panowie.
Probowalem jak mi napisal keisim ale niestety nie dzialalo jak nalezy gdyz tryb ten powracal po 30min. Okazuje sie, ze przyczyna byl slaby akumulator.
Po wymianie na nowy i wylaczeniu trybu mija juz tydzien jak auto smiga w trybie normalnym.
Jest jeszcze jedna kombinacja aby wylaczyc ten tryb, jednakze tylko i wylacznie na okres 24h (kombinacja wykozystywana w fabtykach dla testerow) mianowicie 3x (1x liczony jako wlacz i wylacz) swiatla awaryjne.
Taka ciekawostka, trybow jest 4.
Tryb Fabryczny - aktywowany w czasie produkcji - zuzycie energii ograniczone tylko i wylacznie do potrzeb odpalenia silnika
Tryb Transportowy - i tu jak wytlumaczyl wczesniej keisim tryb zalaczany w fabryce po testach jakosci gdy auto przeznaczone jest do transportu. Trybu tego uzywa rozniez niewielu dealerow gdy auto jest transportowane z jednego do innego depotu lub do klienta. Tryb ten wylacza pamiec komputera, zegar, centralny zamek oraz alarm w celu zaoszczedzenia na baterii.
Tryb Normalny - nie trzeba chyba tlumaczyc, wszyscy z Was na nim jezdzicie, ja niestety dopiero od tygodnia ;)
oraz ostatni to Tryb Wypadkowy tzw Crash-Mode wlacza sie w momencie rejestracji przez komputer poteznego przeciazenia systemu informacjami blednymi tj wystrzal poduszek, uszkodzenie turbiny lub nagle zatrzymanie silnika (pekniety pasek rozrzadu i jego skutki). Tryb ten po odczytaniu takich informacji natychmiastowo odcina zaplon auta, calkowicie odciana pobor pradu z akumulatora, odciana doplywa paliwa, otwiera centralny zamek i nie pozwala na jego ponowne zamkniecie itp
To by bylo na tyle. keisim wielkie dzieki kolego za wskazowki!
Trzymajcie sie Panowie!
A i jeszcze jedno. Zrobilem rowniez test z kluczem. Podczas Transport Mode mogliscie pojechac gdzie sie tylko zywnie podobalo bez klucza do czasu az nie zgasiliscie auta lub nie zbraklo paliwa, a teraz w Trybie Normalnym moje auto odjezdza na 20m po czym odcina zaplon i blokuje drzwi za wyjatkiem drzwi kierowcy.
donpedro60 06-06-2010, 01:08 Dzieki kolego za opis.Dobra robota.Pzdr.
Snajper_881 06-06-2010, 19:37 Panowie, to ja mam niepotwierdzoną ciekawostkę. Autko nie może zgasnąć bo..............zabraniają tego przepisy po wejściu do UE. Tak samo jak teoretycznie ma być wyłączona syrena podczas uzbrajania/rozbrajania alarmu na terenie krajów UE. Byłem świadkiem montowania alarmu w prestiżowym serwisie auto-elektronika i monter powiedział, że funkcja antynapadu (chyba tak się to nazywa) jest nie dozwolona przepisowy i jest zmuszony ją wyłączyć, po chwili dodając, że podepnie przycisk a w instrukcji pisze ją włączyć. Mianowie tam polegało to na tym, że każde otwarcie drzwi na zapalonym silnik należy potwierdzić ukrytym przyciskiem do 20 sekund. Jeżeli tego nie zrobimy auto może zgasnąć. Tak samo każde odpalenie samochodu. Powtarzam, to jest nie potwierdzona informacja. To tylko teoria tego mechanika, że niby wg. przepisów jest to niebezpieczne, bo samochód może nam zgasnąć na torach. Moja teoria jest taka, że gdyby mi skradziono samochód i trzasnął by go pociąg wraz ze złodziejem na pokładzie to nawet złotówki bym nie chciał, satysfakcja zlikwidowania jednego &*^%$ mniej - bezcenna. Nie wiem jak w MKIV, nie siedzie w temacie tego samochodu bo mam MKIII, nie czytałem całego tego wątku, także to tylko moja zasłyszana informacja od tego montera.
Pozdrawiam Was chłopaki !
EDIT:
A i jeszcze jedno. Zrobilem rowniez test z kluczem. Podczas Transport Mode mogliscie pojechac gdzie sie tylko zywnie podobalo bez klucza do czasu az nie zgasiliscie auta lub nie zbraklo paliwa, a teraz w Trybie Normalnym moje auto odjezdza na 20m po czym odcina zaplon i blokuje drzwi za wyjatkiem drzwi kierowcy.
Czyli wsio haraszo... :)
O tym przepisie UE też słyszałem .
Na szczęście dzięki instrukcji serwisowej alarmu, mogłem zaprogramować co chciałem.
Arturek
damon.irl 06-06-2010, 19:57 cos tam kiedys slyszalem o restrykcjach dotyczacych alarmow ale nie wiem czy faktycznie one obowiazuja bo sie tym nie interesowalem.
zreszta ja i tak mialbym to gleboko w d... bo zaden palant nie bedzie mnie ograniczal w formach ochrony mojego mienia
jezeli chodzi o jazde bez klucza w aucie to u mnie jest to 20m (moze czas odlaczenia tu w mondku naliczany jest w sek. a nie w metrach, bo u mnie bylo 20m a u kolegi tylko 10m)
ktos tu poruszyl sprawe tego ze jezeli klucz nam sie zepsuje to auto nam podczas jazdy stanie, a co ma sie niby zepsuc, bateria zdechnie, od tego wtedy jest dock indukcyjny
zreszta mam kilku znajomych ktorzy jezdza bmw 5 z podobnym rozwiazaniem i jak wyjda z auta ktory jest na chodzi z kluczem to auto dalej nie odjedzie jak na odleglosc 10m od klucza, potem gasnie - i tu sie nikt tym nie przejmuje ze klucz sie zepsuje i nie bedzie komunikacji klucza z autem
U mnie pewnie też było to więcej niż 10m. Oceniałem tylko "na oko".
yhh zawiodłem się dzisiaj, za waszym przykładem zrobiłem podobny test i .... mogłem normalnie wrócić po braciszka czekającego z kluczykiem w ręce ;). Być może zmienili coś w późniejszych latach produkcji, w każdym razie spytam przy najbliższej okazji czy da się to aktywować (żeby gasł po pewnym dystansie) choć znając życie jak już coś jest to ASO nie potrafi lub nie chce tego zmienić.
Cześć, podepne sie pod temat bo u mnie problem jest troche inny. Samochod Mondeo MK4, normalnie uruchamia się silnik z kluczykiem w samochodzie jednak od razu dostaje komunikat ze kluczyk jest poza samochodem. Wymienilem baterie bo myslalem ze moze slaby sygnal jednak to samo. Jakis pomysl gdzie szukac problemu ?
|