Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] dziwny zapach spalin w kabinie
Witam wszystkich. Jestem tu nowy wcześniej posiadałem chrysler voyager 3.8AWD ale niestety podczas serwisu gazu spalił się. Właśnie jestem nowym posiadaczem Fokusa C-Max-a 2 GHI..i po zakupie pojawił sie problem. Przeczytałem kilka tematów o tym ale tak do końca nie wiem czego się zaczepić. wczasie jazdy testowej przed zakupem nic nie śmierdziało a po odbiorze z komisu zaczeło śmierdzieć i nie wiem co, czy w pierwszej kolejności jechać do tłumikarza (nie wiem czy ten model posiada tuleje siatkową łączącą wydechy?) czy zaczepić temat wycieków z wtrysków. Próbowałem dziś zdjąć górny plastik silnika ale coś go trzyma i nie wiem jak go zciągnąć. Proszę o pomoc w tych kilku sprawach. :one:
Serwus. Gratuluje zakupu!
Co do pytan: siatka jest zaraz na samym poczatku wydechu, moze to byc rowniez uszczelka pod wtryskiem ale zeby to dokladnie sprawdzic trzeba sciagnac oslone silnika ktora trzyma sie na trzech zaczepach, z lewej z prawej i z tylu. Zlap ja dwoma rekami lewa i prawa strona i szarpni energicznie w gore (z wyczuciem). Szukaj oleju i czarnego nalotu w miejscu styku wtryskiwaczy z glowica.
Powodzenia.
Serwus. Gratuluje zakupu!
Co do pytan: siatka jest zaraz na samym poczatku wydechu, moze to byc rowniez uszczelka pod wtryskiem ale zeby to dokladnie sprawdzic trzeba sciagnac oslone silnika ktora trzyma sie na trzech zaczepach, z lewej z prawej i z tylu. Zlap ja dwoma rekami lewa i prawa strona i szarpni energicznie w gore (z wyczuciem). Szukaj oleju i czarnego nalotu w miejscu styku wtryskiwaczy z glowica.
Powodzenia.
dzięki za podpowiedż, w sobotę się tym zajmę i dam znaka co jest.:>
witam! mam podobny problem z zapachem spalin w C-maxie na postoju. Czy udało ci się zlokalizować przyczynę?
SMUTNYINDYK 26-03-2010, 19:41 Może też być popękana od wibracji rura wydechu w miejscu przykręceniu nad katalizatorem do bloku [nie wiem czy jasno piszę]. Tyczy to się 1.6 HDI[ nie wiem jak w 2.0]. U mnie zauważono to przy likwidacji awarii turbiny, a ja myślałem że to uszczelki wtrysków.
niuniek24 27-03-2010, 17:35 Cześć miałem ten problem ale już go nie mam wymieniłem uszczelkę pod wtryskiem posprawiam
a u mnie pękł i spadł jeden przewód od DPFa-juz naprawione=wymienione:)
Czesiek_ze 17-04-2010, 21:00 Miałem podobny problem ze smrodem spalin na postoju, okazało się że to łącznik elastyczny rury wydechowej w ASO śpiewali sobie 650 zł u tłumnikarza zapłaciłem 150zł
witam! mam podobny problem z zapachem spalin w C-maxie na postoju. Czy udało ci się zlokalizować przyczynę?
.... a opcja "SZUKAJ" nie gryzie ...
:568:
u mnie wtryski suche a i tak czuć na postoju ,licze ze to cos od spodu. ale nie sprawdzalem jeszcze.
Hejka. Jednak spaliny wydostawały się poprzez rurkę tą siatkową. Wtryski suche jak pieprz, szukam teraz dobrego tłumikarza
Witaj hajgen. Jak twój smrodek z nawiewów?? Już wiadomo co to.??Pytam bo u mnie to samo od paru dni i nie wiem od czego tu zacząć. Czy u Ciebie też na zimnym silniku od razu po odpaleniu zaczynało śmierdzieć?
pawel21-09 19-08-2010, 06:28 W moim Fusionie 1.6 TDCI też czuć zapach spalin na postoju i podczas wolnej jazdy. Wtryskiwacze hmmm... raczej suche, ale ta siatkowana rura na wydechu cała czarna, że nawet silnik od spodu cały osmolony. Nie wiem czy nie wiąże się to w niewielkim wyciekiem oleju w miejscu gdzie przychodzi odma. Wymieniłem oring (6zł) i turbo suche jak pieprz, ale wszystko co pod nim jest brudne od kapiącego oleju (łącznie z wydechem). Wyczyściłem to ale zapach niestety został. Jutro jadę na wymiankę EGR'a do ASO to może sprawdzą co to w końcu jest.
Hej pawel21-09 wiesz juz gdzie byla nieszczelnosc ?
pozdrawiam
mam duzy problem z c-max 1.6tdci zaczela sie zaswiecac czerwona lampka i pisze awaria silnika wtedy auto traci zupelnie moc i nie wchodzi na obroty.Czy to wina intercolera bo jest nieszczelny i mam wyciek oleju.prosze o pomoc
.
Jaro miałem to w zeszłym roku. padł EGR, to ponoc typowe w tym silniku i ponoć sypie się w okolicach 100tys kilometrów.
Wymieniałem w ASO bo dopadło mnie to w podróży. Koszt 1400zł.
Smrodek też niestety mam, ale taki jakby topił się jakiś plastik. Zauważyłem że cieknie mi olej gdzieś z góry.
W sobote jade na przegląd to napisze wam co to było.
Witam,
w moim c-max 1,6tdci tez czuc zapach spali , dodatkowo od 2 dni mam tez inny problem gasnie mi powyzej 30 tys ! nie mam pojecia co moze byc przyczyna naczytalem sie tego tyle ze opcji jest masa , chyba ze mieliscie podobny przypadek to bede wdzieczny za szybka podpowiedz.
Problem dziwnego smrodu, nie spalin, jest to wypalająca się izolacja elastycznego łącznika rury wydechowej. U mnie śmierdzi już 10 dni, jednakowym smrodem, nic miej ni więcej. Sam osobiście kupiłem łącznik, zdjąłem rurę wydechową , wspawałem łącznik, i zaczęło się. Śmierdzi jak diabli, po 50 kilometrach głowa boli. Okazało się, po zdjęciu starego łącznika, że pod siatką, która była z dwóch stron już lużna, między wewnętrzną harmonijkową rurą a siatką, nie ma żadnej wygłuszajacej wykładziny, Prawdopodobnie przez tyle lat się wypaliła, i przez lużną sitkę wypadła na zewnątrz. Gdybym jeżdził dalej, nie było by smrodu, bo rura harmonijkowa była cała, nie miała żadnych śladów przepaleń. Więc kto ma lużną siatkę na łączniku, jak nie chce mieć smrodu z nowego łącznika, niech jeżdzi dalej, po sprawdzeniu z kanału, czy harmonijka nie puszcza spalin.
czesto zamiast kombinowac wystarczy najpierw dokrecic wtryskiwacze, czesto sie luzuja. potem jesli nie pomoże to sprawdzamy wydech, przewód elastyczny sprawdza sie zawijając go mokrą szmata jak przestaje smierdziec to jest to. potem nieszczelnosci w dpf czesto przewód zasilajacy.
Problem dziwnego smrodu, nie spalin, jest to wypalająca się izolacja elastycznego łącznika rury wydechowej. U mnie śmierdzi już 10 dni, jednakowym smrodem, nic miej ni więcej. Sam osobiście kupiłem łącznik, zdjąłem rurę wydechową , wspawałem łącznik, i zaczęło się. Śmierdzi jak diabli, po 50 kilometrach głowa boli. Okazało się, po zdjęciu starego łącznika, że pod siatką, która była z dwóch stron już lużna, między wewnętrzną harmonijkową rurą a siatką, nie ma żadnej wygłuszajacej wykładziny, Prawdopodobnie przez tyle lat się wypaliła, i przez lużną sitkę wypadła na zewnątrz. Gdybym jeżdził dalej, nie było by smrodu, bo rura harmonijkowa była cała, nie miała żadnych śladów przepaleń. Więc kto ma lużną siatkę na łączniku, jak nie chce mieć smrodu z nowego łącznika, niech jeżdzi dalej, po sprawdzeniu z kanału, czy harmonijka nie puszcza spalin.
Ale czuć spaliny, tak napisał kolega. Zobacz czy nie dmuchają wtryskiwacze
seba linda 75 02-11-2014, 19:21 czesto zamiast kombinowac wystarczy najpierw dokrecic wtryskiwacze, czesto sie luzuja. potem jesli nie pomoże to sprawdzamy wydech, przewód elastyczny sprawdza sie zawijając go mokrą szmata jak przestaje smierdziec to jest to. potem nieszczelnosci w dpf czesto przewód zasilajacy.
dokładnie tak jak to opisałeś kolego wiesz co piszesz.! pomógł mi i to bardzo twój wpis najpierw uszczelniacze pod wtryskami ,było tam pełno oleju po wymianie i myciu silnika swąd spalin na postoju .wiec poszukiwania na wydechu ,złącze elastyczne siwe ok. delikatne okopcenie na złączu turby z pdf i strzał w dyche rozkrecanie i uszczelnienie na paste do tłumików .brak smrodu w aucie i oczywiście wymiana filtra kabinowego śmierdział jak z komina wyjęty .WIELKIE DZIĘKI ZA PODPOWIEDŻ.:
Pozwolę sobie odswieżyc temat u mnie 2.0TDCI to samo na postoju czuc spaliny i to strasznie wtryski zrobione suche wymieniłem tą siatkę od tłumika dalej czuć byłem teraz u mechanika stwierdził że turbina do regeneracji pomimo tego że w tamtym roku w sierpniu była regenerowana dopiero co skonczyła sie gwarancja aż nie możliwe bo auto ciagnie nie gwizdze oleju nie bierze nie wiem co mam robic juz i co sprawdzać może jakieś połączenie od turbiny jakaś złączka sam już nie wiem jeśli ktoś miał podobny problem to prosze o pomoc .
krzys1968 05-09-2016, 14:33 prawdopodobnie zlaczka laczonca turbine z wydechem i tamtendy sie ulatnia
Witam
wymieniłem już wszystkie podkladki pod wtryskami , złącze elastyczne wydechu , turbina regenerowana rok temu , ostatnio również zmieniono tą opaske łączącą wyżej na zdjęciu , wymieniłem wszystkie uszczelki tych małych rurek od EGR przy okazji wszystko zostało wyczyszczone i dokręcone. Nie wiem już gdzie szukać problemy zastanawiam się nad założeniem jakieś końcówki przedłużającej tłumik może przyczyna tkwi w tym że spaliny dostaja się pod auto i są zaciaganę przez podszybie . Naprawdę nie mam już siły i nie wiem co jeszcze sprawdzić .
solek29 znalazłeś przyczynę?
|
|