Zobacz pełną wersję : [Kuga 2008-2012] termostat - jaka powinna być temperatura?

ja74
28-01-2010, 18:33
witam a ja z takim pytaniem jaką macie temperature teraz ja muszę bez ogrzewania jeździć bym złapał 80stopni w przeciwnym razie jak mam włączony nadmuch ledwo 60 stopni

takitam
28-01-2010, 20:22
no to masz coś nie tak, albo patrzysz na temperaturę po kilku minutach jazdy, ja mam ponad 90 stopni

Zielnik
29-01-2010, 10:09
Jak się jedzie to jest ok., natomiast przy takich mrozach można stać w korku 2 godz. a temp. silnika będzie poniżej 70.
U mnie nawet gdy mam już wcześniej rozgrzany silnik, gdy stanę dłużej w korku to temperatura silnika spada.
Przyznam że też mnie to trochę martwi :( i zaczynam żałować, że nagrzewnicy nie kupiłem. Nie wiecie czy można teraz dołożyć i jaki to koszt?

takitam
29-01-2010, 12:09
Jak się jedzie to jest ok., natomiast przy takich mrozach można stać w korku 2 godz. a temp. silnika będzie poniżej 70.
U mnie nawet gdy mam już wcześniej rozgrzany silnik, gdy stanę dłużej w korku to temperatura silnika spada.
Przyznam że też mnie to trochę martwi :( i zaczynam żałować, że nagrzewnicy nie kupiłem. Nie wiecie czy można teraz dołożyć i jaki to koszt?

nie można już domontować, ja przy zamawianiu płaciłem 750zł, ale pamiętałem o tym bo już raz to miałem w c-maxie

syscorp
21-10-2018, 15:57
nie można już domontować, ja przy zamawianiu płaciłem 750zł, ale pamiętałem o tym bo już raz to miałem w c-maxie

Od niedawna jeżdżę Kugą i zauważyłem brak dogrzania silnika wg wskazówki wskaźnika.
Temperatura sięga max 82oC, ale często jest 70+.

Czytałem o termostacie małym (obieg oleju) i termostacie dużym (obieg standardowy chłodnicy).
Czy oba termostaty znajdują się w plastikowym bloku?
Czy wymieniacie całość, czy kupujecie same termostaty? Czytałem, że chyba mały jest łatwiej wymienić, więc mógłbym od niego zacząć.
Czy podczas wymiany małego lub dużego należy wymienić 1 czy 2 różne uszczelki?

Sprawdziłem grubą rurę ;) chłodna podczas nagrzewania się silnika. Więc chyba jednak nie jest to termostat - o ile otwiera się przy prawidłowej temperaturze. Czy termostat może zacząć przepuszczać przy niższej temp, czy to po prostu się blokuje w stanie otwartym?

Gdy wyłączę klimę zatrzymuje się wentylator. Dziwne, że przy 9oC na zewnątrz wentylator działa, ale widocznie tak powinien. Silnik nie chce złapać 90oC. Czy ja wpadam w paranoję? Zima idzie i szkoda silnika. Napiszcie proszę, jak to jest w waszych autkach. Czy na postoju na biegu jałowym dochodzi do 90oC? Czy załączy się wentylator, a jeśli tak, to po jakim czasie od załączenia na zimnym silniku i przy jakiej temp na zewnątrz?
Pozdrawiam!

piniu1
26-10-2018, 11:30
u mnie podobnie. Ostatnio wymieniłem rozrząd i wydaje mi się, że wskazówka temperatury silnika zatrzymuje się tak jak na zdjęciu. Robiąc zdjęcie stałem w korku jakieś 20 minut i wskazówka nie drgnęła. https://drive.google.com/open?id=1oXc4pyPgA7TCvA06hzBIbkzEpe2rhp_H https://drive.google.com/open?id=1oXc4pyPgA7TCvA06hzBIbkzEpe2rhp_H

syscorp
26-10-2018, 13:40
u mnie podobnie. Ostatnio wymieniłem rozrząd i wydaje mi się, że wskazówka temperatury silnika zatrzymuje się tak jak na zdjęciu. Robiąc zdjęcie stałem w korku jakieś 20 minut i wskazówka nie drgnęła. https://drive.google.com/open?id=1oXc4pyPgA7TCvA06hzBIbkzEpe2rhp_H https://drive.google.com/open?id=1oXc4pyPgA7TCvA06hzBIbkzEpe2rhp_H

Sprawdź uruchamiając w test (trzymasz SET na manetce i naciskasz POWER - trzymasz SET do momentu, w którym pojawi się napis TEST. Później przełączasz z 15-20x aż pojawi się Engine Temp, czy jakoś tak.
Wychodzi na to, że wszystko jest ok, a diesel się nie dogrzewa do 90oC. To pewnie moje urojenia - jak ktoś napisał „motoryzacyjna hipochondria” ;)

Ktoś pisał o wrzucaniu termostatu do wrzącej wody... ale nie bardzo załapałem o co chodzi.

Jaryska
26-10-2018, 17:40
Wkładasz termostat do garnka z wodą, stawiasz na kuchi , podpalasz gaz, lub włączasz prąd, czekasz aż zagotuje się woda, wtedy ma 96 do 98 stopni, a termostat w tej chwili powinien być maksymalnie otwarty.
Wyjmujesz go na zewnatrz, i obserwujesz.
W miare stygnięcia, powinien sie zamykać, a calkowicie zamkniety jak ma 75 stopni, lub wyżej.
Jeżeli zachowuje się inaczej, to pewnie uszkodzony.

piniu1
26-10-2018, 22:16
Sprawdź uruchamiając w test (trzymasz SET na manetce i naciskasz POWER - trzymasz SET do momentu, w którym pojawi się napis TEST. Później przełączasz z 15-20x aż pojawi się Engine Temp, czy jakoś tak.
Wychodzi na to, że wszystko jest ok, a diesel się nie dogrzewa do 90oC. To pewnie moje urojenia - jak ktoś napisał „motoryzacyjna hipochondria” ;)
To
Ktoś pisał o wrzucaniu termostatu do wrzącej wody... ale nie bardzo załapałem o co chodzi.

Od kilku lat mam furę i dziś dowiedziałem się o tych ustawieniach. Masz może opis co oznaczają poszczególne informacje.

syscorp
27-10-2018, 10:43
Od kilku lat mam furę i dziś dowiedziałem się o tych ustawieniach. Masz może opis co oznaczają poszczególne informacje.

Niestety młody jestem w temacie Kugi. Tyle co na forum znalazłem, to napisałem. Część tych parametrów jest pewnie użyteczna do diagnozy poprawnej pracy np pomp paliwa.
Dla mnie przydała się wartość temperatury silnika, zawsze to cyferki lepsze od wskazówki.

Tomeh
27-10-2018, 18:12
Właśnie jak to jest z tymi naszymi Fordami, bo mam tak jak koledzy temp. pokazuje mi około 70 stopni jak na foto u kolegi, przy jedzie, jak gdzieś po mieście jeżdżę to łapie prawie to 90. Pytam bo jak wcześniej miałem VW to jak autko złapało 90 stopni to tak było aż do momentu zgaszania auta, a w Kudze ta temp. się zmienia. A jestem przed wymianą rozrządu i zastanawiam się czy to jest wina termostatu i czy go wymienić.
Fajnie by było jakby ktoś napisał czy jemu jak się zagrzeję do 90 to trzyma tak cały czas w mieście czy na autostradzie, czy spada do 70 i tam zostaje.
Z góry dzięki za odp/
Pozdrawiam Tomek ;)

adamjoker
27-10-2018, 21:11
Jak jadę to 90, jak wrzucę luz też spada do 70. To mòj pierwszy diesel więc myślałem że TTTM. Ale może faktycznie cosš jest nie tak?

Tomeh
29-10-2018, 20:19
Jak jadę to 90, jak wrzucę luz też spada do 70. To mòj pierwszy diesel więc myślałem że TTTM. Ale może faktycznie cosš jest nie tak?

No właśnie, ja miałem już kilka diesli i jak tak temp. się zmieniała to był termostat do wymiany i po wymianie zawsze było już tak, że jak auto złapało 90 to już tak cały czas było. Obstawiam że u nas też tak będzie i trzeba będzie wymienić termostat. Bo wątpie w to żeby tak było normalnie, że temp. spada do 70, itd.

Może się ktoś jeszcze wypowie :)

syscorp
30-10-2018, 08:02
...i po wymianie zawsze było już tak, że jak auto złapało 90 to już tak cały czas było. :)
Panowie w serwisie powiedzieli, że w dieslach tak jest, aby się nie przejmować.
Powiedzieli również, że powietrze w linii paliwa niczemu nie przeszkadza...
Zastanawia mnie, czy na pełnym gazie na 4/5 biegu czujecie drgania silnika w okolicy 1800-2200 obrotów? Jeśli powiecie, że ten typ tak ma, będę spał spokojnie i pojdę się leczyć z wyszukiwania usterek ;)

Tomeh
31-10-2018, 15:47
Panowie w serwisie powiedzieli, że w dieslach tak jest, aby się nie przejmować.
Powiedzieli również, że powietrze w linii paliwa niczemu nie przeszkadza...
Zastanawia mnie, czy na pełnym gazie na 4/5 biegu czujecie drgania silnika w okolicy 1800-2200 obrotów? Jeśli powiecie, że ten typ tak ma, będę spał spokojnie i pojdę się leczyć z wyszukiwania usterek ;)

To może tak ma być z tym termostatem :) co do tych drgań to zaślep sobie EGR to powinno się uspokoić :) mi tak podobnie się działo, zaślepiłem EGR i jest spokój. Nic Cię to nie kosztuję, a może pomoże.

Pzdr ;)

adamjoker
01-11-2018, 21:27
Patrzyłem na termostaty. Do 2,5 benzyna temperatura otwarcia 90, do 2,0 diesel temperatura otwarcia 83 stopnie. Może jednak dobrze mamy że nie dobija do tych 90? Ostatnio sprawdzałem i u mnie nie dochodzi do połowy skali czyli tych 90 stopni, maksymalnie mam tuż za kreską poprzedzającą, czyli by było ok tych 83 stopni. Zostawiam tak jak jest.

bysylwia
04-12-2018, 06:12
Czy ktoś komu wskazywał termostat 75-80* wymienił już termostat i może powiedzieć czy pomogło? W mojej kudze tez pokazuje 75-80* i zastanawiam się jak to w końcu jest z tym samochodem. Kuga 2.0

syscorp
04-12-2018, 08:30
Czy ktoś komu wskazywał termostat 75-80* wymienił już termostat i może powiedzieć czy pomogło? W mojej kudze tez pokazuje 75-80* i zastanawiam się jak to w końcu jest z tym samochodem. Kuga 2.0

ja nie wymieniłem. jeśli technicy mówią, że tak ma być, to ok.
może warto na zimę odrobinkę kartonu wepchać na przód?

ellocco
04-12-2018, 10:23

Ja w kudze obecnie po 4 km ma 90 stopni. Jak miałem Audi a4 to miałem ten problem że nigdy nie dochodził do tej temperatury tylko ledwo co podchodziła wskazówka. Po wymianie termostatu wróciło do normy czyli do 90 i tak ma być.

bysylwia
05-12-2018, 06:03
W takim razie też muszę wymienić. Dziękuje za odpowiedz.
Temperaturę mam taką również w lecie nie ważne ile stopni na polu.
Syscorp ile ci pokazuje ?
Ja po przejechaniu ok 25km i zaparkowaniu auta sprawdziłam w komputerze ze temperatura wynosi 71*.

syscorp
17-12-2018, 13:32
Syscorp ile ci pokazuje ?

Tak mniej więcej to wygląda. Jakoś w kościach czuję, że jednak to zbyt mało... co poradzicie?
To oczywiście stan zagrzany w trasie, a nie po rozruchu.

ellocco
17-12-2018, 14:26
Tak mniej więcej to wygląda. Jakoś w kościach czuję, że jednak to zbyt mało... co poradzicie?
To oczywiście stan zagrzany w trasie, a nie po rozruchu.

Wg producenta temperatura otwarcia to 83 [°c]
https://gatesautocat.com/article/TH41683G1

adamjoker
17-12-2018, 21:44
No i stalo sie. 200 zl termostat Gatesa 100 robocizna i wskazowka jak byk stoi tuz przed 90. Wedlug forscana 81-83 stopnie. Zobaczymy jak bedzie ze spalaniem. Ale wskazowka faktycznie jak sie rozgrzeje to stoi stabilnie tuz przed srodkowa kreska. Wczesniej mialem tak jak syscorp, a na luzie jak jechalem z gorki i na postoju to spadala mi nawet ponizej. Moze i spalanie zejdzie mi ponizej 8 litrow. Dam znac po tankowaniu.

adamjoker
13-01-2019, 22:30
No i po 2 tankowaniach są efekty. 1. 8,15l. (ale troszkę go wtedy popędziłem 140-150) 2. 7,89l. takiego spalanua dawno u siebie nie widziałem. Tak że ok. 0,5-1 l. mniej mi pali po wymianie termostatu.

Marchles246
15-01-2019, 18:29
Czyli jednak ma być na środku? Stereotyp złamany;)

Wilu117
16-01-2019, 08:36
To wszystko zależy od ustawień, przerabiałem to ostatnio.
Wskaźnik może być symulowany i to w różnym stopniu oraz może pokazywać wskazania faktyczne. Przykładowo ja miałem tak, że 90 latem miałem na wskaźniku po przejechaniu niecałego kilometra co w dieslu po porostu jest niemożliwe. Ostatnio przy okazji dokładania kilku funkcji do auta bawiłem się tym w elmconfig. Jest to kwestia wyboru typu silnika w module zegarów HEC. Niestety nie ma tam ustawień samego wskaźnika, trzeba przestawiać typ silnika. I teraz tak, u mnie po odczycie ustawień pokazało, że mam silnik 2.0 benz, wskaźnik sie symulował tak jak pisałem wcześniej. Ustawienie silnika taki jak mam dokładnie (2.0 TDCI) spowodowało, że wskaźnik pokazywał dokładną temperaturę pracy tego silnika czyli ok.80 a jak tylko stanąłem to temperatura opadała (no i tutaj bardzo długo trwało zanim w ogóle doszedł do 80). Denerwowało mnie to więc wróciłem do 2.0 benz i tu pojawił się problem bo wskaźnik znów się symulował i szybko pokazywał 90 ale zegary źle pokazywały zasięg (zamiast 900 na pełnym baku to było ok. 600 i mimo, że spalanie pokazywał dobrze to nie potrafił przeliczyć zasięgu tak jak trzeba). Widocznie ford w serwisie ustawiał osobno parametry wskaźnika i zasięgu a w elmconfig podciągnęli to pod jedną opcję. Zacząłem kombinować, z diesli (żeby zasięg był poprawny) do wyboru w ustawieniach był jeszcze 1.8TDCI i tutaj się udało, zasięg jest ok a wskaźnik się symuluje, idzie wolniej do 90 niż przy 2.0 benz, przy obecnych temperaturach potrzeba jakieś 4-5km. I to mnie zadowala, pokazuje 90 i się nie waha.

syscorp
05-02-2019, 20:55
No i po 2 tankowaniach są efekty. 1. 8,15l. (ale troszkę go wtedy popędziłem 140-150) 2. 7,89l. takiego spalanua dawno u siebie nie widziałem. Tak że ok. 0,5-1 l. mniej mi pali po wymianie termostatu.

Cześć Adamjoker,
Masz konkretne spostrzeżenia. Czy dalej uważasz, że pali mniej? Czy jest jakaś szansa, że po masz pomyłkę w liczeniu? Może wcześniej dawałeś przepustnicy popracować więcej?

Pytam, dlatego, że te nowe termostaty nie posiadają czujnika - poprawcie mnie, jeśli jestem w błędzie. W sklepach piszą, że kabelek z wiązki należy zabezpieczyć.
Teoretycznie to mogłoby powodować ustawienie wskazówki niczym maszt..

adamjoker
05-02-2019, 23:12
Ostatnie tankowanie 7,49l/100km. Nie pamietam kiedy mialem takie spalanie. Fakt że jeżdżę wolniej zimą, ale mimo wszystko wydaje mi się że te 0,5-1 l. pali mniej po wymianie termostatu. Zresztą mam na stałe odpalanego forscana i sprawdzam temperaturę. Teraz jak jadę mam 81-83 stopnie, przy dłuższym postoju może spaść do tych 76-78. A wcześniej mialem taką w czasie jazdy a chwilka postoju, czy jazda z górki na luzie i potrafiła mi spaść do 65-68 stopni. Tak że wymiana termostatu zmieniła mi troszkę pracę silnika. Poza tym ten dizelek poza nieszczesnym dpf jest rewelacyjny i moim zdaniem warto dbać o niego. A jak pociągnąłem moc to już zupełnie rewelacja :-) takie są moje subiektywne odczucia.

saks
09-02-2019, 08:00
U mnie temperatura jak ze zdjęcia w poście 21 .Spalanie na poziomie 8l/100 km jazda po wsi . Czy mam wymienić termostat .Po remoncie wtrysków silnik pracuje bardzo fajnie i nie chce mi się w nim grzebać .

miszczo4
07-09-2020, 22:53
Odkop tematu :D
Pytanko - Kuga 2.0TDCi 136km DW10
Termostaty są dwa jak dobrze doczytałem - proszę o info o numerach części.

Czy mały to: FORD 1128018 Nr fab. XS7Q-6L635-AE ?

Z dużym nie ma problemu, znaleziony - gorzej z "olejowym" :D

kuguła
26-11-2020, 19:49
Witam,
Panowie muszę wymienić termostat i pytanie do Was jaką macie opinię o termostacie firmy Gates?

Ford Kuga 1 2.0 tdci rocznik 2009

Kuba2341
19-12-2021, 18:29
Witam
Ford kuga 2.0 136 km 2008r
Po zakupie samochód nie dojrzewał się, temperatura stała na poziomie 60 stopni.
Wczoraj wymiana kompletu rozrządu i termostatu na nowy firmy behr.
Obecnie dogrzewa sie max do ok 70 stopni.
Co może być problemem ? Co sprawdzić?
Może potrzeba wymiany drugiego termostatu ?
Może wskaźnik pokazuje nie poprawnie ? Jak sprawdzic na komputerze temperaturę ta która wskazywana jest na zegarach?

Kuba2341
25-12-2021, 11:21
Sprawdziłem dzisiaj temperature w upkrytym menu.
Temperatura silnika 99 stopni.
Wskaźnik temperatury 93 stopni.
Rozumiem że skalowanie licznika nie poprawnie skonfigurowane.
Jak to poprawić? Czy ktoś wie ?

Pablo8866
17-12-2022, 08:22
Witam jakiej firmy polecacie termostat do kugi mk1 2009rok 2.0tdci?? bo założyłem mahle i pływa temperatura? Możecie koledzy coś pomóc?

gtfan
17-12-2022, 11:01
Pływa wskazówka na zegarach, czy wartość cyfrowa w menu serwisowym licznika? W jakim zakresie pływa? U siebie zakładałem termostat Gates i jest ok.

x5d
17-12-2022, 20:11
W mondeo wskazówka wychyla mi się zaledwie na ćwiartkę. Powymieniałem termostaty i nic to nie dało ale okazało się że to wskazanie szwankuje a nie temperatura.

Pablo8866
18-12-2022, 23:05
Pływa wskazówka jest na 90 za chwilę spada a jak z góry jadę to tym bardziej na komputerze temeratura pokazuje 86 i spada na 77 i tak w kółko założyłem mahle to wcale na 90 nie weszło teraz febi jest trochę lepiej ale dalej pływa ma ktoś jaki pomysł bo powinna wskazowka stać w miesiącu jak już się zagrzał???

gtfan
19-12-2022, 08:55
To, że na komputerze temperatura pływa i nie dochodzi do 90*, to moim zdaniem normalne. Wynika to z tego, że czujnik temperatury nie jest umieszczony w głowicy, jak w normalnych autach, tylko znajduje się w obudowie termostatu i pokazuje temperaturę płynu przepływającego przez niego. Temperatura wzrasta, termostat się otwiera, puszcza obieg na chłodnicę, temperatura spada, termostat się przymyka i tak w kółko. To właśnie widać obserwując temperaturę na komputerze. U mnie te wahania są w zakresie 80-86*, tak jak pisałem, termostat Gates.
Z moich obserwacji, wskazówka stoi pionowo od 80* pokazywanych przez komputer, poniżej zaczyna opadać, więc tu jest ewentualne pole do poprawy, zależne od konkretnego termostatu. Ewentualnie można przekodować licznik, to 90* będzie pokazywać już od 60* rzeczywistej temperatury :D (w Forscanie widziałem opcję w stylu 'rzeczywiste wskazanie temperatury').

Pablo8866
19-12-2022, 19:21
Czyli założyć Gates termostat koledzy ??