Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Jakie głośniki na tył?

superczajnik
10-02-2010, 21:29
Mam proste pytanie: jakie głośniki włożyć do Focusa MK2? Na razie są fabryczne (przód i tył). Na przód planowałem Helixy DB 62.1 (miałem Blue w poprzednim samochodzie i byłem zadowolony), ale co z tyłem? Zostawić fordowskie czy zamontować coś lepszego? Jaki rozmiar?

Całość będzie napędzana radiem Sony GT930UI. Nie chcę pakować woofera do bagażnika.

conris
10-02-2010, 21:34
Na przód woof+ tweeter w ok lusterka . Ja u siebie mam Hertze ,Np ECX+TW20
Tył 5x7 albo z płytką przejsciówką 165.

superczajnik
10-02-2010, 23:10
Dzięki. A jest sens w ogóle ruszać tył? Jeśli tak - wygłuszać drzwi?

conris
11-02-2010, 07:23
[QUOTE=superczajnik;1359501]Dzięki. A jest sens w ogóle ruszać tył? Jeśli tak - wygłuszać drzwi?[/QUOTE
Raczej tak bo oryginalne sa b. kiepskie ,Słaba jakośóc dźwięku,i mała moc.
Tył tez gra.Może być eliptyk 5x7(229PLN) albo 165 na przejsćowce
Ja nie wytłumiałem przodu bo to przestrzeń zamknięta, A do wytłumienia trzeba zdejmować cały płat z mechanizmem szyb.

pkrystek
11-02-2010, 09:38
Ja właśnie jestem po zmianie głośników w przodzie (Helix DB 62.1 - tweetery idealnie pasują wymiarowo w oryginalne miejsca, trochę trzeba obciąć zaczepy, ale to 2 min. roboty) oraz wytłumieniu drzwi i nie zgodzę się z przedmówcą, że jest to przestrzeń zamknięta. Owszem jest, ale mając wkrętarkę rozebranie trwa 3 min. A ręczę, że te wszystkie blachy jak się puknie ręką to dzwonią.

Do tyłu się przymierzam - zakupiłem zestaw Helix DB 6.1 (czyli dwudrożne 165-tki) z dystansami z MDF.

Jeżeli ktoś miałby pytania dot. pułapek przy demontażu tapicerki drzwi itp. to chętnie odpowiem. Jedno jest pewne - należy wyposażyć się w spinki do tapicerki, tak ze 3szt./drzwi (jest ich więcej) bo na pewno któraś się rozleci, i najlepiej w ASO ponieważ te spinki nie wyglądają tak jak tradycyjne.

sebapl01
11-02-2010, 15:54
Zgodnie z filozofią dobrego car audio najważniejsze jest dobre nagłośnienie z przodu samochodu. Wielu nawet poleca zostawienie fabrycznych głośników(lub nawet całkowite wyłączenie) i tylko wytłumienie drzwi z tyłu.
Głownie chodzi o to żeby nie rozpraszać "sceny muzycznej".Średnie i wysokie tony brzmią wyśmienicie jeśli podane są wprost do ucha a nie gdzieś z tyłu. Nie dotyczy to tylko głośników niskotonowych ponieważ tego zakresu dźwięków jakie one wytwarzają ucho nie jest wstanie zlokalizować w przestrzeni a słyszy jedynie, że one istnieją.

MarekMK1
08-05-2010, 08:52
Witam.
Właśnie jestem po wymianie głośników HELIX DB 62.1 ( jednego głośnika) z oryginalnych Ford.
Moje auto to Focus mk1.
Niestety nie jestem melomanem, ale ja nie polecam montażu tych głośników zamiast oryginalnych.
Może i głośniki są dobre żeby się nie narazić zwolennikom. Szukałem opinii o głośnikach i te polecano jako "najlepsze" by grały bez wzmacniacza.
Po jednostronnym montażu zawiodłem się nie wiem czy nie powrócę do stanu sprzed, a te helix-y sprzedam.
Bas kiepski, coś tam słychać ale jak zjadę BALANCE-m na drugą stronę w kierunku oryginału to jest o niebo lepiej.
Nie wiem może te głośniki wymagają większej mocy - ale takie chwalono bez wzmacniacza więc nie wiem w czym problem bo na pewno nie z biegunowością.. no zawiodłem się i tyle ....

sebapl01
08-05-2010, 18:11
A wygłuszałeś drzwi?
Bez tego to nawet głośniki za 2-3k PLN nie zagrają dobrze.

maciek8791
10-06-2010, 00:21
Witam,
kierując się poradami na forum zakodowałem sobie, że do focusa mk2 standardowe glosniki to 5x7
W zwiazku z tym wywalilem 260 zl na jbl 5x7 z trudem znalezione
Zdejmujemy drzwi i wielki ZONK - w srodku w moim focusie siedza glosniki 16 :570:

Mozecie poradzic co z tym zrobic? Czy mam kupic dystanse na 5x7 czy co, bo kolesie od glosnikow wymiekli "prosze zadzwonic jutro" itd Zwrot glosnikow bedzie trudny bo nie wiem gdzie jest paragon taki bylem pewny ze do foki jest 5x7

pozdrawiam
Maciek

Iwo
10-06-2010, 11:28
A wszyscy wszędzie piszą, żeby kupować okrągłe 165 bo 5x7 gra dużo słabiej i nie warto...
Nie ma na rynku przejściówek na owale z okrągłych bo to jest całkowicie bezsensowna zamiana także jak bardzo chcesz je zatrzymać to musisz sobie wyrzeźbić sam takie dystanse :P
Ja bym to sprzedał jeżeli nie masz paragonu i nie da się oddać.

maciek8791
10-06-2010, 17:28
Na szczęście je opchnąłem. Wsadziłem jbl ale 16.
Ogólnie szału nie ma, to nie to. Teraz mam tak:
blaupunkt travelpilot fx
2x fabryczne syki przód
2x jbl 16 gto przód dwudrożne
tył - 2x blaupunkt ts (2 drożne też)

i... szału nie ma, ale max głośność którą mogę dać to 15, a było 30.
Dodam jeszcze, że fabryczne głośniki to jakieś funoko 25W. Teraz mam przód 60w, tył 50w i mogę maksymalnie radio na głośność 15-18 zrobić (a wcześniej mogłem 30). Jest dużo głośniej, ale czysto nie jest...
Co dalej robić? Wzmacniacz i sub?

pozdrawiam
Maciek

A wszyscy wszędzie piszą, żeby kupować okrągłe 165 bo 5x7 gra dużo słabiej i nie warto...
Nie ma na rynku przejściówek na owale z okrągłych bo to jest całkowicie bezsensowna zamiana także jak bardzo chcesz je zatrzymać to musisz sobie wyrzeźbić sam takie dystanse :P
Ja bym to sprzedał jeżeli nie masz paragonu i nie da się oddać.

pawelolszewski
14-10-2010, 10:37
Witam

Mam Focusa z radiem sony MP3 i chciałbym wymienić sobie przednie głośniki. Na początku miałem plany aby przód podłączać pod wzmacniacz ale jak wszyscy wiemy jest z tym sporo roboty. I tak sobie teraz myślę czy to radyjko pociągnęło by na przykład głośniczki hertza dsk165?? może ktoś u siebie posiada takowy zestaw i może przekazać mi swoje odczucia??w ostateczności może jakaś sugestia jaki głośniczek by dobrze zabrzmiał pod samym radiem. Od razu mówię że nie mam zamiaru zmieniać radia(względy wizualne:) ) Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych danych na temat tego radia, chodzi mi głownie o moc RMS.. W sony niestety nic nie wiedzą w fordzie już tym bardziej. Muzyczka której słucham to głownie DnB czasami jakiś spokojniejsze rytmu (chillout jazz).
Głośniki fabryczne po wygłuszeniu drzwi zaczęły mi kaleczyć bas stąd chęć zmiany. w bagażniku i tak mam zamiar wstawić subwoofer podpięty pod wzmacniacz, więc może udało by mi się uniknąć kablomani z przednim zestawem:)

Z góry dzięx za sugestie:)

martin_mondeo
14-10-2010, 12:15
Używałem takiego zestawu w poprzednim aucie(Citroen Xsara II ).Dodatkowo z tyłu Hertz DCX 130. Grało to naprawde całkiem nieźle.pod radiem Alpine 9880R. tak jak do jazzu lub chillaotu było pięknie, tak przy dance,techno basu nie było.ale do basu służa woofery.a Ty bedziesz cos miał w bagazniku.poza tym nie miałem wygłuszonych drzwi a to podstawa.Hertz jest głosnikiem miękim wiec jak bedzie działał pod samym radiem to da rade.i do tego woofer w bagazniku pod wzmacniaczem i bedzie ok.ale jesli chciałbys kiedys głosniki podpiąc pod wzmacniacz to wydaje mi sie ze wtedy powinieneś wybrac JBL lub HELIX DARK BLUE.Ja wyprałem Hertza tylko dlatego ze grały pod samym radiem.a radio nie ma takiej mocy aby bujnąć twarde HELIXY lub JBL-e. a głosniki jednak pod wzmakiem dopiero nabierają werwy...ale to tylko moja opinia:)

pawelolszewski
14-10-2010, 14:42
To że głośnik pod piecykiem gra lepiej to wiem;)tak miałem w poprzednim aucie ale teraz szukam półśrodka co jest pewnie błędem:))problem w tym że mam już wygłuszone drzwi i teraz jakoś nie za bardzo sobie wyobrażam jakbym miał wymienić okablowanie przodu pod wzmacniacz..stąd moja rozterka..

marcin.jaro
15-10-2010, 12:27
Parę miesięcy temu wymieniłem w swoim Focusie głośniki przód właśnie na Hertze dsk-165.

W porównaniu do fabrycznych głośników to niebo a ziemia.
Byłem naprawdę bardzo miło zaskoczony jak te głośniki potrafią zagrać.

Tył na ta chwilę pozostał fabryczny ale jak tylko trafi mi się okazja kupic w dobrej cenie kolejny zestaw Hertza dsk-165 to nie będę sie zastanawiał nawet chwili. W tylnych drzwiach również będą siedziały Hertze. :D

Radio to Sony 6 CD MP3 DAB. Radzi sobie bardzo dobrze z tymi głośniczkami.

W planach mam również podłączenie woofera w bagażniku. Oczywiście pod wzmacniaczem ;)

Polecam te głośniki. Stosunek Cena/jakość idealny

fred33
15-10-2010, 21:05
Używałem takiego zestawu w poprzednim aucie(Citroen Xsara II ).Dodatkowo z tyłu Hertz DCX 130. Grało to naprawde całkiem nieźle.pod radiem Alpine 9880R. tak jak do jazzu lub chillaotu było pięknie, tak przy dance,techno basu nie było.ale do basu służa woofery.a Ty bedziesz cos miał w bagazniku.poza tym nie miałem wygłuszonych drzwi a to podstawa.Hertz jest głosnikiem miękim wiec jak bedzie działał pod samym radiem to da rade.i do tego woofer w bagazniku pod wzmacniaczem i bedzie ok.ale jesli chciałbys kiedys głosniki podpiąc pod wzmacniacz to wydaje mi sie ze wtedy powinieneś wybrac JBL lub HELIX DARK BLUE.Ja wyprałem Hertza tylko dlatego ze grały pod samym radiem.a radio nie ma takiej mocy aby bujnąć twarde HELIXY lub JBL-e. a głosniki jednak pod wzmakiem dopiero nabierają werwy...ale to tylko moja opinia:)

Przede wszystkim Helix i Hertz to troszkę wyższa półka niż JBL. Pod samym radiem zagra lepiej Helix, dlatego, że ma mniejszą moc RMS , ale Hertz DSK też daje radę, ja mam u siebie na Hertz i przód (DSK165) i tył (DCX 165) pod samo radio. Podstawa to wygłuszenie drzwi , żeby uzyskać jakikolwiek bas , bez tego to możesz zapomnieć... Woofery to głośniki midbasowe czyli np. takie jak masz w zestawach odseparowanych , np Hertz i Helix , a do uzyskiwania naprawde niskich częstotliwości służą głośniki zwane Subwoferami montowane w różnego rodzaju zabudowy drewniane np typu closed, czy bassreflex.
Co do wyboru głośników najlepiej gdzieś podjechać i posłuchać , które brzmienie bardziej odpowiada , każdy lubi co innego.

Osobiście wybrałbym Hertza , bo mi bardziej odpowiada jego brzmienie, ale z Helixa też będziesz zadowolony , JBL-a sobie odpuść wypada marnie przy tych dwóch firmach...

pawelolszewski
18-10-2010, 19:40
No wiem że podobno helix jest lepszy pod samo radio ale miałem je w poprzednim autku i nie byłem z nich za bardzo zadowolony. Drzwi miałem w pełni wygłuszone radio pionner deh4000ub i ilość basu a raczej jego brak był nie do przyjęcia..i stąd moje wątpliwości co do hertza.
Wiem że można podjechać i posłuchać w jakim markecie ale jest to dla mnie mało wiarodajny test..duża powierzchnia hali itp. Czy hertze dadzą chociaż tyle basu co fabryczny zestaw??

fred33
18-10-2010, 20:12
No wiem że podobno helix jest lepszy pod samo radio ale miałem je w poprzednim autku i nie byłem z nich za bardzo zadowolony. Drzwi miałem w pełni wygłuszone radio pionner deh4000ub i ilość basu a raczej jego brak był nie do przyjęcia..i stąd moje wątpliwości co do hertza.
Wiem że można podjechać i posłuchać w jakim markecie ale jest to dla mnie mało wiarodajny test..duża powierzchnia hali itp. Czy hertze dadzą chociaż tyle basu co fabryczny zestaw??
Cały zestaw mam u siebie na Hertzu przód DSK165 tył DCX 165, drzwi wygłuszone, gra czyściutko i naprawdę potrafią "kopnąć" basem te głośniki, kumpel nawet spytał jakiego mam suba...he he, uwierz mi kupisz i założysz Hertza , będziesz zadowolony...i nie czytaj tych zdechłych opini z netu, pamiętaj, że firmy wynajmują ludzi, żeby obsmarowywali konkurecję na necie i forach,

pawelolszewski
18-10-2010, 21:06
no właśnie opinie w necie są strasznie krytyczne co do herza jeśli chodzi o bass więc zaczynam się gubić:) a pod jakie radyjko masz podpięte te herze??
ja myślałem o przodzie dsk 165 a na tył woofer Hertz EV 165.
A jak jest z tymi tweeterami??chodzi mi głównie o ostrość dźwięku..bo ojciec ma w mondku i jakoś nigdy nie kuły w uszy??czyżby to też mit??a może dsk klują w uszy tylko podpięte pod wzmak:)

fred33
18-10-2010, 21:23
no właśnie opinie w necie są strasznie krytyczne co do herza jeśli chodzi o bass więc zaczynam się gubić:) a pod jakie radyjko masz podpięte te herze??
ja myślałem o przodzie dsk 165 a na tył woofer Hertz EV 165.
A jak jest z tymi tweeterami??chodzi mi głównie o ostrość dźwięku..bo ojciec ma w mondku i jakoś nigdy nie kuły w uszy??czyżby to też mit??a może dsk klują w uszy tylko podpięte pod wzmak:)
Słuchaj jeśli porównamy je do zestawów za 1000 zł, to co za porównanie...
Radio to Clarion DXZ 868 RMP ...
Robiłem porównanie z kilkoma zestawami w podobnym przedziale cenowym i Hertz bił wszystko na głowę, masz przykład , tak zachwalane Helixy jak u Ciebie grały ... Pamiętaj, że to Ty będziesz tego słuchał, a nie te farfocle wypisujące mierne opinie na necie...

fred33
18-10-2010, 21:24
Niestety ale te EV 165 już raczej pod wzmakiem...

pawelolszewski
18-10-2010, 21:26
a słyszałeś o czymś takim jak Alpine ktp 445?? cuda wianki czy jednak firma zobowiązuje i może to zadz

fred33
19-10-2010, 04:38
a słyszałeś o czymś takim jak Alpine ktp 445?? cuda wianki czy jednak firma zobowiązuje i może to zadz

Tak, ale co z jakością i to działa tylko na radiach Alpine...

DomeloTDCI2.0
21-10-2010, 12:39
to działa tylko na radiach Alpine...

Ja gdzieś czytałem że po małych przeróbkach można to podłączyć bez problemu do radia innej marki, jednak nie mam pojęcia gdzie to czytałem :roll:

fred33
21-10-2010, 17:29
Ja gdzieś czytałem że po małych przeróbkach można to podłączyć bez problemu do radia innej marki, jednak nie mam pojęcia gdzie to czytałem :roll:

hmm, przeróbki, a po co , dochodzą koszta , wtedy lepiej dołożyć do wzmaka...
i jeszcze jedno takie urządzenie oprócz podniesienia mocy nie oferuje nic, a wzmak ma dość zaawansowane filtry dolno i górno przepustowe, zabezpieczenie przed spaleniem, przed przegrzaniem itp. itd...

Iwo
22-10-2010, 20:07
Filtry to jeszcze nie taki wielki problem - wyższy model radia i po sprawie ale chcę zobaczyć 4x45W na fabrycznej instalacji :] Dyskoteka w całym aucie - wszystko miga i faluje w rytm muzyki a kable się topią bo muszą - zwłaszcza w autach z niższej półki gdzie przewidziany był jakiś nędzny zestaw...

jendrekmak
24-10-2010, 02:15
a wzmak ma dość zaawansowane filtry dolno i górno przepustowe, radioodtwarzacze alpine też mają te filtry

fred33
24-10-2010, 06:42
radioodtwarzacze alpine też mają te filtry
nie tylko alpine....

pelotos
30-11-2010, 12:28
Witam,

Mam FF mk2 z seryjnym radiem i niedziałającymi tylnymi głośnikami.
Proszę o info jeśli ktoś posiada wiedzę w temacie dopasowania głośników pod to radio.

Jak przeczytałem ten temat i posprawdzałem parametry proponowanych głośników to nie wiem czy jest sens zakładania tego pod seryjne radio - nawet nie wiem jakie parametry ma to radio.

thx za wskazówki,

maciek8791
09-12-2010, 22:44
Witam,

Mam FF mk2 z seryjnym radiem i niedziałającymi tylnymi głośnikami.
Proszę o info jeśli ktoś posiada wiedzę w temacie dopasowania głośników pod to radio.

Jak przeczytałem ten temat i posprawdzałem parametry proponowanych głośników to nie wiem czy jest sens zakładania tego pod seryjne radio - nawet nie wiem jakie parametry ma to radio.

thx za wskazówki,

Przerobiłem temat kupując najpierw głośniki jbl za ok. 200 a później ponieważ poprawy nie było, kupiłem głośniki jbl POWER za chyba 700-800 zł i wiesz co? Też jest b. słabo. Nikt mi już nie wmówi, że najważniejsze głośniki.
Bierz sie za wzmacniacz.

fred33
10-12-2010, 04:44
Przerobiłem temat kupując najpierw głośniki jbl za ok. 200 a później ponieważ poprawy nie było, kupiłem głośniki jbl POWER za chyba 700-800 zł i wiesz co? Też jest b. słabo. Nikt mi już nie wmówi, że najważniejsze głośniki.
Bierz sie za wzmacniacz.
Podstawa to dobrze wygłuszyć drzwi, nawet na fabrycznym sprzęcie będzie słychać poprawę...

pelotos
10-12-2010, 17:13
Dzięki za wskazówki,
Kolega skazował przed paroma dniami swoją fokę, więc wygłuszę drzwi i założę oryginalne głośniki. Jak nie będę zadowolony to wtedy będę miał znowu dylemat co kupić, ale na chwilę obecną problem się oddala.

ps.
nie jestem zwolennikiem wkładania wzmacniaczy.

thx,

mayak
27-06-2011, 12:17
moje dylematy głośnikowe:

http://allegro.pl/glosniki-ford-mondeo-focus-profesjonalny-bas-mdf-i1680325822.html
http://allegro.pl/hertz-ev165-glosniki-ford-focus-c-max-lodz-g108-i1682025943.html
ile jest prawdy w tych opisach?
mam w Focusie2 na pokładzie fordowskie Sony i zwykłe fordowskie głośniki ('papierzaki') w wytłumionych (polimerowe maty app) drzwiach - warto wymienić na któryś z powyższych?
czy seryjne gwizdki są 'coś' warte żeby je zostawiać?

...a z drugiej strony patrząc, to za niewiele więcej niż cena ev165, można kupic jakiś podstawowy odseparowany zestaw woofery+tweedery+zwrotnica (dsk165 lub helixy lub powerbassy - http://allegro.pl/powerbass-s-6c-wysylka-dystanse-gratis-w-wa-od-ss-i1677868421.html)

ostatnią opcją jest rozwiązanie budżetowe - fordowskie lepsze, nie-papierowe (tzw. premium') głośniki: http://allegro.pl/glosnik-glosniki-komplet-ford-focus-ii-lift-i1653364162.html

nie będę zakładał wzmacniacza, ani zmieniał radia, więc głośniki będą napędzane przez fordowskiego Soniaka

fred33
27-06-2011, 19:20
Żadne z tych, sam napisałeś , że nie będziesz montował wzmacniacza , Hertz robi bardzo dobre głośniki , ale niestety one grają dopiero pod wzmacniaczem , Powerbass to trochę niższa półka ...
Głośniki pod samo radio :
Focal Acces A1 jeśli masz 400 zł
jeśli nie
Alpinki:
http://allegro.pl/alpine-sxe-1750s-1750-max-280w-165mm-gwar24m-i1668235570.html
zestaw odseparowany kupuj w komplecie , dlatego , że tam jest zwrotnica , która jest dedykowana do konkretnego głośnika
Helixy też mogą być

krystian69
08-07-2012, 15:54
Witam jakie głośniki pasuja do foki 2 z tyłu do kombi ?

bury22
08-07-2012, 21:51
5x7 jajka , ale powiedz po co ZCi głośniki z tyłu , tylko zepsujesz dzwięk :)

krystian69
09-07-2012, 12:45
po co ? bo mi się spalił i potrzebny mi nowy ale juz kupiłem oryginalny taki jaki był bo nie ma sensu dawać z tyłu lepszych lepiej w przód zainwestować ale narazie nie ma sensu jak gra :D

wg63
21-05-2013, 06:33
Witam,

ostatnio odkryłem zepsuty głośnik w tylnych drzwiach w swoim focusie 2. Wiem że rozmiar głośnika to 165mm. Ale nie wiem jaką muszą mieć głębokość montażu. Nie chcę wyrzucać fabrycznych dystansów. Możecie pomóc mi w tym temacie?

bury22
23-05-2013, 12:22
kup fabryczne głośniki

AntekKonrad
12-06-2016, 23:20
Stary temat, ale nie będę zakładał nowego. Mam spalony jeden głośnik z tyłu i chciałem założyć coś lepszego niż oryginał, bo tam nie ma wogóle wysokich tonów... Ma ktoś z Was ten helix-y db 61?? Focus2 fl...

weuek
12-06-2016, 23:25
U siebie tylne głośniki wyciszyłem całkowicie. Polecam!

AntekKonrad
13-06-2016, 13:04
Po co wyciszyć, jak mogą też grać...A jak niewielkim kosztem można to poprawić, to jeszcze lepiej...

Kakejcownik
19-06-2019, 12:21
Ja tam na przód kupiłem fordowskie głośniki 50W z niebieskimi membranami. Na tył takie same tylko 20W. Polećcie proszę głośniki wysokotonowe na przód.

Przemerus
24-05-2020, 09:54
Panowie odgrzeje kotleta i zapytam o głośniki na tył do Focusa mk2 przed liftem.
Niestety sugerowanych powyżej Helix'ów 6.1 db nie widzę w Internecie :(. Stąd co byście polecili ? Znalazłem taką ofertę, ale nie wiem czy będą dobre:

https://allegro.pl/oferta/glosniki-ford-mondeo-kuga-focus-c-max-mk2-tyl-7116336668?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka